StoryEditorOCM
OtociLOV U MUTNOM

Hvarski ugostitelj zarađivao pare na crno, muljao je s velikim štekatom!? U konobu mu upali inspektori, evo detalja

Piše Tanja Gattin
19. lipnja 2024. - 07:20

Državni inspektori "uhvatili" su u Hvaru povratnika iz Novog Zelanda u obavljanju neregistrirane djelatnosti, zbog čega je sada na Općinskom prekršajnom sudu kažnjen sa 600 eura, a njegova tvrtka sa sjedištem na našem otoku s 1200 eura.

Naime, inspektori su dolazili u nadzor u njegovu konobu u Hvaru, u prostoru za usluživanje gostiju na otvorenom, kapaciteta 36 mjesta za klijente. Državni inspektorat utvrdio je da je "poduzetni" povratnik obavljao djelatnost pripreme i usluživanju hrane, da je u tom trenutku bilo zatečeno osmero gostiju, a da ugostitelj za taj prostor nije imao rješenje nadležnog tijela o ispunjavanju minimalnih tehničkih uvjeta.

Riječ je, naime, o dokumentu kojim se utvrđuje da prostor i oprema ugostiteljskog objekta, konkretno prostor za usluživanje na otvorenom, udovoljavaju uvjetima za obavljanje ugostiteljske djelatnosti. Konoba nije imala taj "papir" čime je njezin vlasnik ostvario imovinsku korist u iznosu od 2514 eura.

Time su povratnik i njegova tvrtka počinili prekršaj iz Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti zbog kojeg mora uplatiti kaznu u državni proračun, te još 225 eura za troškove prekršajnog postupka.

image
Cropix

Uz poziv na sud, Hvaranin je dobio nalaz i mišljenje stalnog sudskog vještaka za računovodstvo i financije izrađenog u travnju 2024. godine. Na sudu je kazao da se smatra krivim za prekršaj, ali je osporavao izračun protupravne imovinske koristi jer ga smatra previsokim.

Godišnji prihodi u tom trenutku su mu iznosili 240.540 eura, a rashodi 238.025 eura, pa mu je dobit bila 2514 eura. Olakšavajuća okolnost u cijelom slučaju ispostavila se činjenica da podmiruje sve obveze prema državi.

⁃ Postupak ishođenja rješenja o ispunjavanju minimalnih uvjeta nerijetko iznimno dugo, po pet-šest mjeseci, a poslovanje objekta zbog velikog broja zaposlenih ne može trpjeti odgodu zbog sporosti pojedinih upravnih tijela - kazao je ugostitelj u svojoj obrani, te je napomenuo da je rješenje o ispunjavanju minimalnih tehničkih uvjeta za vanjski prostor ishodio već idućeg dana.

S druge strane, inspektor je objasnio način izračuna nepripadajuće dobiti.

- Iznos se odnosi na ukupan ostvareni promet u konobi od dana kada je vlasnik, prema vlastitoj izjavi i sukladno ugovoru o korištenju javne površine, postavio štekat, pa do dana provedbe nadzora. Od toga je oduzeta trećina iznosa koja se odnosi na 18 konzumnih mjesta koja su bila obuhvaćena važećim rješenjem o prostoru za usluživanje gostiju, a zatim je od preostalog iznosa oduzeto još 30 posto priznatih troškova.

Na opisani način dobiven je iznos od 112.140 eura, što predstavlja ostvarenu imovinsku korist - naglasio je državni inspektor pred sudom.

Kazna koju propisuje zakon u ovom slučaju kreće se od 5000 do 30.000 eura za tvrtku i od 3000 do 10.000 eura za odgovornu osobu u firmi koja je počinila prekršaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2024 11:14