StoryEditorOCM
ObalaBESPLATNO ZA SVE

Ugledni splitski kirurg objavio sretnu vijest na neobičnom mjestu: ‘Zezaju me da je to zato što sam nedavno postao otac‘

Piše Ante Šunjić
27. svibnja 2024. - 17:22

Svetom misom koju je u crkvi predvodio don Vedran Torić, rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu, završena je ovogodišnja proslava Dana grada Ploča koja se obilježava na blagdan Kraljice neba i zemlje, nebeske zaštitnice grada.

Središnji događaj bila je svečana sjednica Gradskog vijeća u Domu kulture kojoj je prethodilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća na gradskom groblju Laniština i kod spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. Molitvu je predvodio župnik don Ante Bitunjac koji je istaknuo kako se "ne smije zaboraviti žrtva mladića koji su, u najtežim trenucima, na svojim leđima nosili tada malu, nejaku i ranjenu Hrvatsku".

Možda zadnji put

- Uoči svečane sjednice, kolega mi je napomenuo da je to 2548. dan otkad ste nam vi, naši sugrađani, susjedi, prijatelji, dali povjerenje da vodimo Grad Ploče. Ovo je možda i zadnji put da se iz pozicije gradonačelnika obraćam ovom prigodom i govorim o stanju grada.

image
Ante Šunjić

Ove godine bih, lišen tenzije predizborne kampanje, htio naglasiti nekoliko stvari. Ivan Marević, Damir Živković, Danijel Štula, Ivana Šalinović Radaljac i Ivanka Pažin. To su ljudi koji vode administraciju našega grada i sa svojim kolegama čine Ploče ljepšim mjestom za život.

Posebno sam dužan zahvaliti se Ivanu, mom zamjeniku i prijatelju. Moja odluka da volonterski vodim grad i istovremeno operiram u Splitu je koštala moja leđa, moj auto, moju obitelj, ali na poseban način Ivana, njegova leđa, njegovo auto i njegovu obitelj.

Stalna koordinacija, popodneva, večeri, vikendi... sve je dao kako bi stvari funkcionirale onako kako smo i zamislili. Jasno je svima da bez njega baš ništa od toga što smo napravili ne bi bilo moguće - rekao je Mišo Krstičević (SDP), pločanski gradonačelnik, i istaknuo kako se na području grada tijekom posljednjih 2549 dana dogodilo puno promjena.

- Sljedeći primjer je da je većina odgojiteljica u vrtićima imala ugovore na određeno, na dva mjeseca koji su se produžavali. Osobe koje imaju odgovornost čuvati, odgajati i obrazovati naše najveće blago pretvorilo se u prekarne radnike bez sigurnosti i kreditne sposobnosti.

Ne mislim da danas itko od navedenih ima ne znam kakav veliki novac, ali smo uređivanjem radnih odnosa, ugovorima na neodređeno vrijeme i višim plaćama vratili dostojanstvo tim ljudima. Uz odnos prema zaposlenicima u javnom sektoru izdvojio bih naš odnos prema predškolskom odgoju.

Ove godine baš puno govorimo o vrtićima. U privatnim krugovima me zezaju da je to zbog toga što sam nedavno postao otac, no vjerujte mi da promjena koja se dogodila u predškolskom odgoju nije nastala kao leptir iz gusjenice, to je rezultat rada svih 2549 dana.

Imali smo zapuštene vrtiće i značajan broj neupisane djece. Naježim se kad se sjetim poziva roditelja koji su bili prisiljeni zvati i moliti vezu za upisivanje u vrtić jer ako ne upišu dijete neće moći oboje raditi, a ako oboje ne rade ne mogu preživjeti. Svjesni toga da djeca nisu rođena da bismo mi bili sretni, nego da se naša radost treba sastojati u tome da je njima dobro, odredili smo jasno prioritete.

Danas upisujemo svu djecu i to godinu mlađu nego su bila upisivana tada. Djeca imaju nove, ljepše i opremljenije vrtiće, više odgojiteljica i ono što malo tko u Hrvatskoj ima - vrtić je za sve besplatan - kazao je gradonačelnik i naglasio ulaganja u sportsku infrastrukturu, kao i novi model financiranja sporta, bez političkog utjecaja.

Unaprijedili kvalitetu života

Mišo Krstičević podsjetio je na realizirane projekte u gradu i okolici koji su unaprijedili kvalitetu života i pohvalio Pločane kao gostoprimljive i tolerantne ljude.

- Nakon što smo još lani sanirali odlagalište i privodimo povijesni projekt odvodnje kraju, naš grad je čišći, uredniji, zeleniji, na dobrom putu da postane kakvim ga u konačnici zamišljamo. U viziji Ploča kakve sanjamo slijedi luka nautičkog turizma, društveni centar, rekonstruirano igralište Jadranovo, nova riva…

Zahvalan sam svojoj obitelji i struci što sam svoje javno djelovanje do sada mogao u potpunosti odrađivati bez novca, ali na koncu svi mi živimo od plaća i nužno je da one na javnim funkcijama budu dovoljne za dostojanstven život - zaključio je prvi čovjek Ploča.

image

Mišo Krstičević s Jozom Tomaševićem, dobitnikom Nagrade Grada Ploča za životno djelo i Udrugom branitelja, čiji je Joze član

Ante Šunjić

Osim njega, prisutnima su se obratili i Biljana Borzan (SDP), zastupnica u Europskom parlamentu, Žaklina Marević (HDZ), izaslanica Nikole Dobroslavića (HDZ), župana dubrovačko-neretvanskog, te Marina Gradac (SDP), predsjednica Gradskog vijeća.

Na sjednici su uručene nagrade laureatima: Jozi Tomaševiću za životno djelo, osobne nagrade mladom neuroznanstveniku Pavi Orepiću i pomorcu Luki Krmiću, te skupna nagrada futsal reprezentaciji MUP-a, svjetskih prvaka, za koje nastupaju Pločani Marijo Batinović, Ivan Marković i Josip Stjepanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 12:09