StoryEditorOCM
ObalaRAČUN POD NADZOROM

Opasni prevaranti haraju Kaštelima, vlasnici tvrtke zamalo ostali bez više od 10.000 €, policija otkriva ‘pakleni plan‘

Piše Dalmacija SD
20. listopada 2023. - 10:55

Policijska uprava splitsko dalmatinska zaprimila je prijavu tvrtke iz Kaštela kako ih je tijekom rujna nepoznata osoba pokušala prevariti za iznos viši od 10 tisuća eura.

Počinitelj je preko adrese elektroničke pošte slične e-pošti dobavljača naveo odgovorne osobe spomenute tvrtke da im novac uplate na drugi račun.

- Nakon što je obavljeno plaćanje, odgovorne osobe tvrtke iz Kaštela su izvijestile dobavljača o uplati nakon čega su upoznati da račun na koji su uplatili novac nije od tvrtke s kojom surađuju kao dobavljačem.

Odgovorne osobe iz kaštelanske firme odmah su kontaktirale banku koja stopirala transakciju te vratila im novac na poslovni račun. O okolnostima događaja provodimo kriminalističko istraživanje - naglašavaju iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske i dodaju:

- Ovakva vrsta prijevare s računima odvija se na način da ciljanoj tvrtki pristupa netko tko se pretvara da predstavlja dobavljača, odnosno davatelja usluga. Svom cilju prevaranti pristupaju telefonskim pozivom, slanjem pisma, e-pošte (kao što je to bilo u ovom slučaju).

Prevaranti potom traže da se bankovni podaci o plaćanju (odnosno pojedinosti o bankovnom računu primatelja) budućih računa promijene, a novi navedeni račun kontrolira prevarant.

U cilju informiranja građana i prevencije Policijska uprava splitsko-dalmatinska pokrenula je preventivnu kampanju SafetyNet-Bitka za sigurnost .

Na internetskoj stranici Policijske uprave splitsko-dalmatinske građani na jednom mjestu mogu saznati sve informacije o raznim vrstama računalnih prijevara. U želji da informacije budu dostupne što većem broju građana na plakatima ove preventive akcije nalazi se i QR code koji omogućuje da se jednostavno, jednim klikom, dobiju sve informacije o vrstama prevara i načinu zaštite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 06:00