StoryEditorOCM
ObalaPEPEO NA KAMENJARU

FOTOGRAFIJE Iskusni vatrogasci i šumari s Biokova svjedoče o apokalipsi: ‘Tone vode bacamo na plamen, a on ne posustaje‘

Piše Dada Batinić
2. kolovoza 2024. - 17:11

Požari na Makarskoj rivijeri još nisu pod kontrolom, a jugo cijelu situaciju dodatno otežava.

- Kanaderi izbace vodu, vatra se trenutno smanji, a borove iglice i šušanj nakon nekoliko minuta ponovo planu.  Zbog vrućine, suhog granja i neočišćenog terena stvaraju se stalno nova žarišta, a tome pogoduje i vjetar - kaže nam zaposlenik Parka prirode Biokovo.

- Kad je puhala bura, vatra se širila prema Podgori, a jugo će požar vjerojatno usmjeriti prema Makarskoj ili gurnuti još dublje u planinu. Uvjerili smo se i osobno da požar može krenuti u bilo kojem smjeru.

Gledali smo kako dvije cisterne, na 200 metara od ulazne rampe u Park prirode, izbacuju vodu u plamen koji ne posustaje. Strašno je kad osjetite nemoć, a da stvar bude gora, odjednom se taj plamen samo prebaci iznad Jadranske magistrale, a da vam nije jasno kako se to dogodilo - u nevjerici će očevici.

image
Ivan Andrijašević

Od Borisa Šabića, upravitelja Šumarije Makarska, doznajemo kako se zatvorena šiška alepskog bora zahvaćena vatrom rasprskava u zraku, a može letjeti i do stotinu metara.

lako su se spominjale i bobice koje imaju sličan učinak, bobice smriča (smrikinje ili borovice) nemaju takva svojstva, već je isključivo riječ o sjemenkama alepskog bora.

- Moramo pričekati oko tri mjeseca da vidimo koje su kulture preživjele i što treba sanirati. lmamo i zakonsku obavezu u roku od dvije godine sanirati šumske površine, a dotad će se vidjeti ima li prirodnog podmlatka što se u slučaju alepskog bora donekle i očekuje - ističe Šabić i dodaje:

- Što se tiče faune, krupna divljač se instiktivno miče od opasnosti, tražeći sebi zaklon i mir. Ako nigdje sebi ne nađe mir, moguće da se nakon godinu dana, kad padne nekoliko kiša i naraste nova trava, vrati u prvobitno stanište.

image
Ivan Andrijašević

Saznajemo i da se dvadesetak vatrogasaca i desetak djelatnika "Hrvatskih šuma" iz šumarije Vrgorac i Makarska uputilo pješice iz tučepskog zaseoka Podpeć na Velu, udaljenu oko 50 minuta hoda, da bi brentačama gasili požar.

- Čekaju da im helikopter prebaci "kruške", gumene spremnike za vodu, a akcija je upravo u tijeku.  Među njima su i Ante Čović u svojstvu vatrogasca i sin mu Drago u svojstvu šumara, a zaposlenik "Vodovoda" Ivan Andrijašević Perata je također s njima, jer dobro poznaje teren - kaže Šabić.

Ekipa s terena nam se javila u dobrom raspoloženju i s nadom da je najgore prošlo. Makarska rivijera ne mora strahovati za svoju sigurnost dok god ima ovakvih ljudi. Flora će se oporaviti, fauna vratiti, a ovaj požar pamtiti - ne samo po šteti koju je izazvao, već i po hrabrosti i požrtvovnosti svih onih koji su ga zaustavili.

image
Ivan Andrijašević
image
Ivan Andrijašević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 04:55