StoryEditorOCM
ObalaNAKON NAŠEG TEKSTA

Deložacija Makarke iz stana u kojem živi 41 godinu odgođena, evo kako je do toga došlo: ‘Sretna jesam, ali u šoku...‘

Piše Dijana Turić
8. kolovoza 2024. - 21:38

Deložacija Makarke Vesele Gudelj koja je 41 godinu stanuje u stanu zgrade u Ulici Vladimira Nazora, srećom je odgođena pa umirovljenica, njezin sin i mačka mogu biti mirni do 1. listopada kada je zakazana nova.

Vjerujemo da do jesenske deložacije neće doći jer bi Grad Makarska do tada trebao od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje otkupiti njezin stan u kojem bi nastavila stanovati do kraja života.

U priču oko deložacije promptno se uključio i Marin Piletić, ministar rada i mirovinskog sustava koji, kako doznajemo iz pouzdanih izvora, zahtijeva da se u ugovor u otkupu stana koji bi krajem rujna trebalo usvojiti Gradsko vijeće Makarske, obavezno navede da Grad daje stan na korištenje isključivo gospođi Gudelj.

Kako su nam kazali iz Ureda za odnose s javnošću Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, i oni također vjeruju da se nova deložacija neće provesti ako Grad otkupi stan kako je obećao.

Inače, HZMO je vlasnik stana površine 52 metra kvadratna, a sudski postupak za iseljenje bespravne korisnice pokrenut je tužbom od 12. travnja 2001. godine i okončan je pravomoćnom i ovršnom presudom Općinskog suda u Makarskoj te je Gudelj naloženo da se iseli iz stana u roku od 15 dana, pod prijetnjom ovrhe.

Odgoda ročišta

Posljednje ročište radi deložacije bio je zakazano za 3. srpnja ove godine i ponovno je odgođeno na prijedlog ovrhovoditelja zbog pisma namjere Grada Makarske o kupnji tog stana, od 1. srpnja 2024., te je Sud odredio novo ročište za deložaciju za 2. kolovoza.

- U odgovoru HZMO-a Gradu Makarska ponuđena je kupnja navedene nekretnine u iznosu od 138.500 eura, na koliko je procijenjena tržišna vrijednost nekretnine od strane ovlaštenog procjenitelja.

S obzirom da je Grad Makarska izrazio namjeru kupnje predmetne nekretnine, a za što je prethodno potrebno odobrenje predstavničkog tijela, odnosno Gradskog vijeća, budući da vrijednost nekretnine prelazi iznos o kojem samostalno može odlučivati gradonačelnik, HZMO kao ovrhovoditelj i Vesela Gudelj kao ovršenik su suglasno od Općinskog suda u Makarskoj zatražili odgodu ovrhe zakazane za 2. kolovoza 2024. godine.

image

HZMO: ‘Vjerujemo da će Grad Makarska poduzeti sve potrebne korake radi realizacije kupnje stana te da se deložacija neće izvršiti‘

Ivo Ravlić/Cropix

Tom zahtjevu je Sud udovoljio i zaključkom od 30. srpnja 2024. odgodio navedeno ročište radi deložacije te odredio novo za 1. listopada. Vjerujemo da će Grad Makarska poduzeti sve potrebne korake radi realizacije kupnje stana te da se ovrha neće izvršiti - kazali su nam iz HZMO-a.

Nakon odgođene deložacije, najsretnija je bila Vesela Gudelj koja nam je kazala da se iskreno nada kako će Grad otkupiti stan i pustiti je da u njemu živi.

- Sretna jesam, mada se još ne mogu oporaviti od šoka i iščekivanja deložacije.

Samo me zbunilo kada su mi iz Grada kazali da i dalje tražim neki stan za najam pa mi nije jasno hoću li ja moći ostati u stanu u kojem živim 41 godinu ili moram seliti iz njega - kazala je Gudelj.

Blokiran račun

Podsjetimo, agonija umirovljene Makarke koja je inače socijalni slučaj jer joj je ovršena mirovina i to baš zbog ovog stana, započela je 2001. godine do kada je Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje plaćala najamninu, ali onda više nije imala novca pa joj je račun blokiran.

Otada Gudelj prima socijalnu pomoć Grada koji je preuzeo plaćanje najamnine i režija.

U stan od 52 metra kvadratna koji je tada bio u vlasništvu Saveza antifašističkih boraca, Makarka se uselila prije 41 godinu kada je pet godina uzdržavala bolesnu gospođu koja joj je obećala da će stan prepisati na nju.

Međutim, gospođa je umrla i stan nije uspjela upisati u vlasništvo Makarke s time da su se djeca gospođe koju je uzdržavala, odmah odrekla stana pa nije bilo nikakvih problema.

Tada se u vlasništvo stana upisao HZMO kojem je plaćala najamninu, ali sve je krenulo nizbrdo pa su započeli pokušaji deložacija, a Gudelj je stalno živjela u strahu jer bi nakon deložacije sa sinom i mačkom završila na ulici budući da zbilja nema gdje.

 

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 08:12