Je li i vaš hladnjak pun dosadnih ostataka s kojima vam se ne da ništa kuhati niti ste ih više voljni jesti? Fetica-dvije nareska, komadić sira, napola uvela tikvica i par poma koje vam se više ne da koristiti jer ste kupili nove, posljednje, nevesele masline u već pomalo mutnoj salamuri... Zvuči li vam poznato, ne trebamo više nabrajati, odmah ćemo prijeći na savjet. Iskoristite ih u pikantnoj piti čiji je glavni sastojak - stari kruh. Ovo je više nego dobra ideja za iskoristiti "ostatke ostataka", a rezultat je slastan, sočan i hrskav. Isprobajte!
Hrskava pita s kruhom
Sastojci:
oko 400 g starog kruha
150-200 ml mlijeka
150-200 ml kiselog vrhnja
4-5 jaja
50 g parmezana
2 žlice ulja ili malo maslaca
sir, šunka i slično po izboru
tikvice, rajčice, luk, špinat, paprike... po izboru
masline, kapari i tome slično
svježe ili suho začinsko bilje
sol, papar
Priprema:
Narežite kruh na kockice veličine otprilike dva centimetra pa ga stavite u duboku posudu i prelijte mlijekom.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Pomiješajte jaja i vrhnje, dodajte sol, papar i začinsko bilje.
Ostale sastojke, osim parmezana i maslaca, usitnite po želji pa sve dobro promiješajte. Prebacite u posudu za pečenje, pospite parmezanom pa po vrhu poslažite listiće maslaca ili sve poškropite uljem.
Zapecite u pećnici oko pola sata.