StoryEditorOCM
Savjeti‘čudesni dodatak‘

Želite li bolju juhu, dodajte joj pola žličice ovog sastojka: popravit će joj hranjivu vrijednost i učiniti čuda za okus

Piše Spiza SD
24. listopada 2023. - 12:35

S juhom nikad ne znate što vas očekuje. Možete sve tehnički savršeno obaviti, možete koristiti samo sastojke za koje vjerujete da su zaista na visini zadatka, a konačni vas rezultat ipak može razočarati. Srećom, postoje trikovi koji vas mogu spasiti.

Jedan od najvećih problema kod pripreme juhe je postići rasvnotežu okusa jer u protivnom juha može biti bljutava ili pretjerano jaka. Jednako tako, jedna od stvari koju želimo postići kad kuhamo juhu je izvući najviše nutrijenata iz sastojaka koje koristimo - a kad koristimo kosti, koje su sjajan izvor kolagena, minerala i aminokiseline glutamina, često im treba malo pomoći da te vrijedne sastojke otpuste u juhu.

image
Stephen Lux/Cultura Creative Via Afp

Za jedan i drugi problem rješenje je u jeftinom sastojku koji vam je uvijek pri ruci. U octu. Neki ga kuhari toliko cijene u ovoj ulozi da ga nazivaju čarobnim eliksirom koji spašava stvar kada vam je juha pomalo lošeg okusa. Razlog zašto je tako učinkovit u izvlačenju nutrijenata iz kosriju je u tome što ocat svojom kiselinom pomaže da se kolagen otopi u juhi, a razlog zašto popravlja okus je u tome što na specifičan način pomaže u ujedinjavanju svih konkurentskih okusa u juhi.

Odlučite li posegnuti za octom prilikom kuhanja juhe, imajte na umu da je potrebno biti vrlo umjeren. Pola žličice trebalo bi biti sasvim dovoljno za lonac prosječne veličine. Što se tiče vrste octa, u ovom se kontekstu obično spominju jabučni ocat i bijeli alkoholni ocat. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 19:28