Čini se da bi i najjednostavnija kuhinjska pomagala trebala dolaziti s uputstvima za upotrebu jer po svemu sudeći mnogi nemaju pojma kako ih sve mogu koristiti. Društvene mreže prepune su savjeta na račun toga kako se "zaista" treba koristiti sasvim svakodnevne predmete, poput kuhinjskog cjedila i posude za kuhanje s ručkom. Neki nas baš i nisu uvjerili da "to pogrešno radimo cijeloga života", no neki su nas malo posramili. Zar je zaista moguće da to nismo znali? Izdvajamo par savjeta koje se isplati iskušati u praksi - sasvim je moguće da će nam, kako tvrde oni koji su ih objavili, promijeniti život. Ili barem način na koij kuhamo.
Jeste li znali da rupica u dugačkoj ručki posude za kuhanje služi za odlaganje kuhače? Sve što bi trebalo napraviti je kuhaču koju koristimo za miješanje hrane koja se upravo kuha utaknuti u rupicu i bit će nam pri ruci, a izbjeći ćemo i prljanje kuhinjskih površina. Eto, a mi smo mislili da služi za vješanje posude o kuku na zidu...
Još jedna rupica ima sasvim praktičnu namjenu: ona na kuhinjskom alatu kojim se vade špageti. Ako je vjerovati savjetodavcima s društvenih mreža, od pomoći će nam biti pri odmjeravanju količine špageta koju ćemu staviti na kuhanje. Tko bi rekao...
Evo još jednog savjeta vezanog uz rupice, samo ovog puta u množini: čini se da svi pogrešno koristimo cjedilo. Umjesto da hranu koju treba procijediti izlijemo skupa s vodom u cjedilo postavljeno u sudoperu, neki tvrde da bi trebalo staviti cjedilo na lonac, poput poklopca, te potom izliti vodu niz slivnik. Nama se ovo čini kao recept za opekotine, no neki navode da im je (pogađate) "promijenio život".
Još malo o rupicama. Jeste li čuli za onaj savjet prema kojemu je ribež potrebno postaviti vodoravno, a ne okomito? Navodno je takav način korištenja jednostavniji, iziskuje manje energije te jamči manje nereda.
I na kraju jedan iz kategorije "ne mogu vjerovati da ovo ne znam": pretinac ispod pećnice ne služi čuvanju posuda za pečenje. Namjena mu je puno sofisticiranija: trebao bi čuvati toplinu ispečene hrane do posluživanja. Doduše, za to će vam sasvim dobro poslužiti i sama pećnica, naravno ugašena, ali ovo je dobar trik za situacije kad nakon glavnog jela treba još ispeći i prilog ili desert.