Mnogi recepti za jela od mljebenog mesa zahtijevaju pirjanje glavnog sastojka, a taj proces može potrajati poprilično dugo jer meso tijekom tog procesa obično otpušta dosta tekućine. No to nije jedini problem. Zbog te tekućine meso se zapravo kuha, umjesto da se ispirja i lagano zapeče, što je potrebno za razvijanje okusa, pa umjesto da postane slasno i dobije privlačnu smećkastu boju, na kraju bude sivkasto i gumenasto.
Kako ovome doskočiti? Lako! Trebat će vam samo malo sode bikarbone. Ali oprez...
Nemojte se zeznuti pa posuti meso dok se pirja čistom sodom bikarbonom, kako neki savjetuju, ovo je bolji način.
Mesu prije kuhanja dodajte otopinu sode bikarbone u vodi - oko ¾ žličice sode bikarbone na 2 žlice vode dovoljne su vam za oko pola kilograma mesa - pa ga pustite da odstoji 15 do 20 minuta. Potom ga pirjajte kako je navedeno u receptu.
Meso gtretirano na ovaj način gubit će manje tekućine, pa će u konačnici biti sočnija, brže će se zapeći i imat će bolji okus - dublji, bogatiji i fino karameliziran.