StoryEditorOCM
Slanosavršeno uz pire

Za šnicele tako mekane da se topi u ustima i vrhunski šug - upalite pećnicu! Ovaj recept spašava i jeftinije odreske

Piše T.S.M.
2. prosinca 2023. - 12:49

Vikend i još k tome kišni i prohladan, kao stvoren je za jela kojima treba posvetiti malo više pažnje, a da bi vam se ta pažnja isplatila, nije loše imati pri ruci dobar recept koji jamči izvrstan rezultat. Nudimo vam upravo takav i to s dodatnim bonusom jer ovaj je za jelo koje se priprema od mesa koje neki zaobilaze vjerujući da s njim ne mogu postići mekoću i sočnost kakvu bi željeli. Upravo zbog toga takvo se meso zna naći na akciji i eto vam zgoditka: proći ćete nešto povoljnije, a uz ovaj recept jesti ćete dobro kao u restoranu.

Jeste li ikad čuli za Swiss Steak? Možda jeste, možda niste, ali evo sad ste pročitali njegov naziv i po svoj prilici pomislili da je riječ o odresku pripremljenom po nekom švicarskom receptu. Sasvim jasno. Ali kad vam pogled padne na fotografiju jela, zapitat ćete se, možda, zašto švicarski odrezak pliva u umaku od rajčice. E pa zato što se Swiss ne odnosi na švicarku nego na metodu kojom se meso omekšava prije pripreme. Koristili ste ju već sto puta - riječ je o sasvim običnom lupanju batom za meso. Vjerojatno je stvar u tome što meso nakon takvog tretmana dobije rupičast uzorak koji podsjeća na švicarki sir no ovdje ćemo se ostaviti lingvistike i vratiti kulinarstvu.

Dakle, za Swiss Steak će vam trebati rubni gornji ili donji komadi junećeg ili goveđeg buta, no dobro ćete proći i s drugim komadima kojima je potrebna dulja priprema kako bi postali mekani. Trebat će vam i spomenute rajčice, svakako i dosta luka, a možete i ne morate koristiti paprike i gljive.

Swiss Steak

Sastojci:

900 g junećih ili goveđih odrezaka
400 g rajčice narezane na kockice 
60 g brašna 
500 ml goveđe juhe 
4 režnja češnjaka
1 luk 
1 žlica koncentrata rajčice
1 žlica nasjeckanog peršina 
3 žličice maslinovog ulja
2 žličice suhog začinskog bilja
so, papar

Priprema:

Meso obilno posolite solju i paprom pa ga istucite batom i uvaljajte u brašno. Pripazite da se dobro utapka kako bi bilo potpuno prekriveno brašnom pa ga pecite na dvije žlice zagrijanog ulja, svaki komad oko 4-5 minuta sa svake strane. 

Meso potom izvadite, a u istu tavu dodajte preostalu žlicu ulja te usitnjeni luk. Pirjajte luk 3-4 minute, dodajte češnjak i kuhajte 30 sekundi pa ubacite koncentrat rajčice i kuhajte 1 minutu, zatim dodajte rajčice narezane na kockice, juhu i začine te dobro promiješajte.

Čim zakuha, smanjite vatru, vratite meso, poklopite i prebacite u pećnicu i pecite oko 1 i pol sat odnosno dok meso nije mekano, a umak se ne reducira. Povremeno provjerite i promiješajte.

Kad je gotovo kušajte treba li umaku još začina, pospite svježim peršinom i poslužite uz pire od krumpira, tjesteninu ili rižu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 10:00