Ne može se poreći da su moderne torte, nadahnute grickalicama poput Kinder Buena i slatkarijama poput Biskoff namaza, primamljive. U svemu tome volimo uživati, nećemo se sad pretvarati da nam je svejedno kad ih ugledamo, ali ipak, klasične slastice su nešto posebno i to ne samo zbog nostalgije koju nam pobuđuju.
Kad na popisu sastojaka ugledate samo brašno, šećer, orašaste plodove, maslac i vrhnje, uz malo vanilije ili cimeta, a još ako su pri tome omjeri u korist ovih primamljivijih, jasno vam je da je riječ o pravo stvari, a takve su, u velikoj većini, one slastice koje su odavno postale punoljetne. Otprilike u vrijeme današnjih baka. E pa takve su najbolje.
Tko sumnja u navedeno neka se uvjeri uz predivnu tortu Egipćanku, kremastu ljepoticu s dvije kreme, onom od vanilije i drugom s usitnjenim krokantom (priznat ćemo da nas taj dio nekako najviše veseli).
Ne znamo tko ju je izmislio ni zašto ju je tako nazvao, ali recept mu je za svaku pohvalu. S vremena na vrijeme vidimo ga na različitim blogovima i profilima na društvenim mrežama i svaki nas put oduševi njena raskoš bez previše kompliciranja.
Ovog puta prenosimo vam ga iz Anine slatke slanoteke, a Ana kaže da joj ga je dala Biljana Samardžić (@biljina.kuhinja.tv). Bravo i za Anu i za Biljanu!
Torta Egipćanka
Sastojci:
Kore:
6 bjelanjaka
6 žlica šećera
3 žlice brašna
120 g mljevenih oraha
Krema od vanilije:
400 ml mlijeka
6 žumanjaka
4 ipo žlice brašna
6 žlica šećera
2 vrećice vanilin šećera
150 g maslaca
Krema s krokantom:
150 g šećera
100 g mljevenih oraha
200 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Za kremu od vanilije uzavrite 300 ml mlijeka pa mu dodajte dobro izmiksane šećer, vanilin šećer, žumanjke i brašno. Kuhajte koju minutu dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi, uz povremeno miješanje.
U ohlađenu kremu dodajte prethodno izmiksan maslac i sve skupa povežite.
Za krokant otopite šećera na laganoj vatri, zatim ga izlijte na papir za pečenje i ostavite da se ohladi pa ga izmrvite u blenderu.
Istucite vrhnje u šlag, dodajte orahe i izmrvljeni krokant.
Za kore istucite snijeg od bjelanjaka, dodajte im šećer, promiješajte pa dodajte orahe i brašno. Promiješajte žlicom pa jednu trećinu izlijte u kalup promjera 20 cm i pecite dok ne porumeni. Od ostatka smjese ispecite još dvije kore.
Slaganje torte: kora, trećina kreme od vanilije, pola kreme s krokantom, druga kora, krema od vanilije, ostatak kreme s krokantom, treća kora i ostatak kreme s vanilijom.