StoryEditorOCM
Receptineodoljiva

Torta koja nikog ne ostavlja ravnodušnim: lagane kore i dvije raskošne kreme čine je savršenom, a tek ovaj detalj...

Piše Spiza SD
16. lipnja 2023. - 17:22

Ne može se poreći da su moderne torte, nadahnute grickalicama poput Kinder Buena i slatkarijama poput Biskoff namaza, primamljive. U svemu tome volimo uživati, nećemo se sad pretvarati da nam je svejedno kad ih ugledamo, ali ipak, klasične slastice su nešto posebno i to ne samo zbog nostalgije koju nam pobuđuju.

Kad na popisu sastojaka ugledate samo brašno, šećer, orašaste plodove, maslac i vrhnje, uz malo vanilije ili cimeta, a još ako su pri tome omjeri u korist ovih primamljivijih, jasno vam je da je riječ o pravo stvari, a takve su, u velikoj većini, one slastice koje su odavno postale punoljetne. Otprilike u vrijeme današnjih baka. E pa takve su najbolje.

Tko sumnja u navedeno neka se uvjeri uz predivnu tortu Egipćanku, kremastu ljepoticu s dvije kreme, onom od vanilije i drugom s usitnjenim krokantom (priznat ćemo da nas taj dio nekako najviše veseli).

Ne znamo tko ju je izmislio ni zašto ju je tako nazvao, ali recept mu je za svaku pohvalu. S vremena na vrijeme vidimo ga na različitim blogovima i profilima na društvenim mrežama i svaki nas put oduševi njena raskoš bez previše kompliciranja.

Ovog puta prenosimo vam ga iz Anine slatke slanoteke, a Ana kaže da joj ga je dala Biljana Samardžić (@biljina.kuhinja.tv). Bravo i za Anu i za Biljanu!

Torta Egipćanka

Sastojci:

Kore:

6 bjelanjaka
6 žlica šećera
3 žlice brašna
120 g mljevenih oraha

Krema od vanilije:

400 ml mlijeka
6 žumanjaka
4 ipo žlice brašna
6 žlica šećera
2 vrećice vanilin šećera
150 g maslaca

Krema s krokantom:

150 g šećera
100 g mljevenih oraha
200 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Za kremu od vanilije uzavrite 300 ml mlijeka pa mu dodajte dobro izmiksane šećer, vanilin šećer, žumanjke i brašno. Kuhajte koju minutu dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi, uz povremeno miješanje.

U ohlađenu kremu dodajte prethodno izmiksan maslac i sve skupa povežite.

Za krokant otopite šećera na laganoj vatri, zatim ga izlijte na papir za pečenje i ostavite da se ohladi pa ga izmrvite u blenderu.

Istucite vrhnje u šlag, dodajte orahe i izmrvljeni krokant.

Za kore istucite snijeg od bjelanjaka, dodajte im šećer, promiješajte pa dodajte orahe i brašno. Promiješajte žlicom pa jednu trećinu izlijte u kalup promjera 20 cm i pecite dok ne porumeni. Od ostatka smjese ispecite još dvije kore.

Slaganje torte: kora, trećina kreme od vanilije, pola kreme s krokantom, druga kora, krema od vanilije, ostatak kreme s krokantom, treća kora i ostatak kreme s vanilijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. ožujak 2024 06:13