StoryEditorOCM
Slanopravi zimski desert

Starinska pita od oraha po bakinom receptu oduševit će vas bogatim nadjevom i prhkim tijestom koje se topi u ustima

Piše T.S.M.
22. siječnja 2024. - 19:30

Pored svih ovih modernih dodataka i sastojaka za izradu kolača poput krem i čokoladnih namaza, egzotičnog voća i sjemenki te nasjeckanih slatkih grickalica lako je zaboraviti na jedan koji je nekoć bio neizostavan. Orasi su vitna sastavnica gotovo svih starinskih kolača i torti, obožavamo ih u savijačama poput orahnjače no rijetko se kad sjetimo da je jako dobar u pitama.

Pita od oraha jedan je od klasika kojima se uvijek lijepo vratiti, jednostavnu je je napraviti ako imate dobar recept, a okus i miris ovog prhkog i bogatog kolača odmah će vas vratiti i bakinu kuhinju.

Donosimo vam osnovni recept i vama prepuštamo na volju hoćete li nadjevu dodati malo limunove korice ili pak malo ruma, no napominjemo kako je vrlo ukusan i bez spomenutih sastojaka.

Pita od oraha

Sastojci:

Tijesto

300 oštrog brašna
150 g masti
3 žlice šećera
2 žlice vrhnja
2 žumanjka

Nadjev

250 g oraha
150 g šećera
5 jaja
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Rukama pomiješajte brašno i mast, kad dobijete mrvičastu smjesu dodajte ostale sastojke pa umijestite tijesto. Po potrebi dodajte još malo vrhnja ili mlijeka. Ujednačenu smjesu oblikujte u dvije kugle podjednake veličine pa ih pospremite u hladnjak na pola sata.

Za to vrijeme napravite nadjev.

Istucite žumanjke sa šećerom. Dugo ih mutite dok smjesa ne posvijetli i ne naraste, a zatim umiješajte mljevene orahe te na kraju dodajte snijeg od pet bjelanjaka kojima ste dodali i dva preostala od izrade tijesta te sve primiješajte žlicom.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

Razvaljajte prvu kuglu tijesta na dimenzije 20X35 centimetara i prebacite je na lim za pečenje premazan uljem i posut brašnom. Izbockajte tijesto vilicom pa na njega nanesite nadjev. Potom razvaljajte ostatak tijesta te njime poklopite nadjev.  

Pecite oko 25 minuta do pola sata te pečeno posšpite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:29