StoryEditorOCM
Slanoslasni stifado

Skuhajte danas, uživajte tri dana: Grci imaju savršen recept za gulaš, iskoristite ga za junetinu, piletinu ili divljač

Piše Spiza SD
7. kolovoza 2023. - 12:08

Čim su temperature pale ispod +35, odmah nam se jede hrana na žlicu! Ipak, nema potrebe predugo se zadržavati uz štednjak pa je dobro pronaći ideju za jelo koje se može skuhati u većoj količini, za dva-tri dana. Naš prijedlog je stifado, grčka varijanta gulaša od junetine.

Posebnost ovog jela je u obilju začina i dugom kuhanju pa je prikladno za pripremu komada mesa koji nas znaju iznenaditi žilavošću, poput govedine, ali koristi se i za pripremu junetine, piletine kao i za pripremu divljači. Što god ubacili u lonac po ovom receptu, nećete pogriješiti jer dobit ćete ukusno meso i perfektan šug za polit‘ manistru, njoke ili rižu.

Stifado

Sastojci:

1 kg junetine, može od lopatice
1,5 kg ljutike ili luka srebrenca
60 ml maslinovog ulja
180 ml crnog vina
3 žlice crnog vinskog octa
80 ml konjaka
3 velike zrele rajčice ili 400 g konzervirane
1 žlica paste od rajčice
1 list lovora
prstohvat muškatnog oraščića
malo vode
sol, papar

Priprema:

Meso narežite na veće kocke i posolite. Zagrijte ulje u loncu pa u serijama pirjajte meso dok ne porumeni sa svih strana. Vadite ga na duboki tanjur jer će pustiti tekućinu. Kad je svo meso lagano preprženo, na isto ulje dodajte oljuštene i popola prerezane ljutike.

Smanjite vatru na srednju temperaturu i pirjajte dok luk ne omekša, ali nemojte dopustiti da posmeđi (oko 10 minuta).

Ulijte konjak, vino i vinski ocat, poklopite i ostavite da lagano kuha 3 minute.

Dodajte meso zajedno sa sokom koje je pustilo u lonac, dodajte pastu od rajčice i pirjajte. Dodajte nasjeckanu rajčicu, lovorov list i muškatni oraščić te ulijte dovoljno vode da meso ne bude pokriveno. Pustite da zakipi, smanjite vatru i kuhajte poklopljeno oko 1 1/2 sat ili dok meso ne omekša, a umak se zgusne.

Povremeno provjerite treba li dodati vode, a pred kraj kuhanja dobro začinite paprom te provjerite treba li dodati još soli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 00:24