StoryEditorOCM
Receptidelikatesa

Pravi trogirski rafioli fina su slastica prepuna neodoljivih okusa i mirisa: imamo provjeren recept i jednu legendu...

Piše Tea Sumić Miletić
19. prosinca 2023. - 08:05

Vrijeme uoči blagdana sve nas nekako vrati k tradiciji pa se, koliko god inače vjerujemo da smo moderni i suvremeni, okrećemo prošlosti, onom starom i dobro poznatom. Ako zadnjih dana razmišljate o slasticama koje su se nekad pekle i pripremale uoči Božića, znajte da niste jedini, mnoge je obuzela slatka nostalgija. 

Među starinskim i tradicionalnim kolačima kojima se sada tako rado vraćamo teško je istaknuti jedan osobit, jer svatko od nas zna koji je to za njega po nečemu poseban i zašto, no kako smo posjednjih tjedana započeli slatki nostalgični niz, nećemo dopustiti da prođe bez slatkiša koji je u Dalmaciji jako omiljen. Riječ je o rafiolima.

Na cijeni su, dakako, i imotski i makarski i sinjski i korčulanski, no izbor je pao na trogirske. Vjeruje se da je to bio sirotinjski kolač koji su stare Trogirke radile od onoga što su imale u kući, čime se tumači to što postoji puno "pravih" recepata, no ako ćemo pravo, namirnice poput badema, likera od ruže, prošeka i maraskina baš i nisu svima bile pri ruci - štoviše, čak su i mast, pa i bademi, o šećeru da ne govorimo, znali predstavljati luksuz. No dobro, predaja je predaja, a uz trogirske rafiole veže se još jedna.

Postoji, naime, i priča da trogirski rafioli ime duguju Rafioli, kamerlengovoj kćerki, koja je ovakve fine, prhke polumjesece s ukusnim nadjevom u davna mletačka vremena pripremila za svoga dragog kojeg je čekala da se vrati s mora. Tako je barem prije koju godinu meštrovica za izradu ove slastice, Dina Buble, udana Rožić ispričala za portal Cro Destinations.

Istom je prigodom otkrila i svoj recept, a mi vjerujemo da je itekako vrijedan prenošenja i pamćenja i ponovnog vraćanja...

Trogirski rafioli

Sastojci:

Tijesto:

1kg brašna
8 žumanjaka
17 dag šećera
9 dag masti
2 vanilin šećera
čep prošeka
malo soli
malo mlijeka, malo vode

Nadjev:

1 kg zapečenih i izmljevenih badema 
15 dag otopljenog maslaca
50 dag šećera
1 dl maraskina
1 čep likera od ruže (rozolia)
1 čep prošeka
nastruganu koricu i sok od jednog limuna i naranče
2 vanilin šećera
8 bjelanjaka

Priprema:

Za nadjev pomiješajte sve sastojke, uključujući i bjelanjke prethodno istučene u snijeg. Ostavite da počiva oko sat vremena da bademi upiju mirodije.

Za tijesto umutite žumanjke sa šećerom, dodajte omekšanu mast, prošek, vanilin šećer i malo soli. Kada je sve dobro izmiješno, dodajte brašno, a potom i malo toplog mlijeka i vode kako bi tijesto pod rukom bilo podatno i rahlo, ni pretvrdo, ni premekano.

Ostavite ga sa strane da odstoji barem dvadesetak minuta.

Zatim tijesto podijelite na nekoliko komada i tanko razvaljajte na radnoj površini posutoj oštrim brašnom.

Pomoću okruglog kalupa promjera petnaestak centimetara izrežite krugove. Na svaki stavite po žličicu nadjeva pa ih preklopite, a krajeve utisnite vilicom uvaljanom u oštro brašno. 

Rafioli pecite u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva oko 15 minuta, a zatim im gornji dio premažite s malo vode i uvakjajte u kristal šećer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 08:27