StoryEditorOCM
Receptisočnije ne može

Junetina tako mekana da se topi u ustima: trebat će vam samo 15 minuta posla, a caka je u posebnom načinu pripreme

Piše T. S. M.
27. veljače 2024. - 08:10

Sporo kuhana ili pečena junetina uvijek je dobra ideja, a još ako imate dobar recept, užitak je zajamčen. Donosimo vam recept prema kojem će biti osobito sočna i ukusna, a caka je u pečenju u glinenoj posudi. Ako je nemate, poslužit će vam i neka druga vrsta posude za pečenje, ali poželjno je da bude debljeg dna.

Tajna ovog jela je u tome da se meso najprije kratko prepeče, a zatim se prebaci u pećnicu uz par dodataka koji podižu okus mesa, a umak čine neodoljivim. Ljepota ovog jela je u tome što vam treba samo 10-ak minuta vremena dok ga uputite, nakon toga na njega možete zaboraviti barem sat i pol vremena.

Što se tiče pozicije mesa, odlučite se za biftek, ramstek, vrat, but ili lopaticu, a najbolje bi bilo kad biste se koristili junećim obrazima jer će biti osobito sočni.

Sporo pečena junetina

Sastojci:

1 kg junetine
125 g maslaca
3 rajčice
3 luka
1 žlica koncentrata rajčice
1 žlica škrobnog brašna
1 žlica crvene paprike
1 žličica timijana
sol, papar

Priprema:

Meso narežite na odreske, posolite ih pa ih ispecite na tavi s obje strane. Pržite ih u serijama i prebacujte u posudu u kojoj će se peći, a kad ste gotovi, u istu tavu dodajte maslac i nasjeckani luk, pržite ih 3 minute pa im dodajte koncentrat rajčice pa malo pirjajte dok ne uhvati boju. Zatim dodajte nasjeckanu rajčicu, sol, papar, crvenu papriku i timijan. 

Škrobno brašno razmutite s 250 ml vode pa ih dodajte u tavu. Dobro promiješajte, prelijte po mesu, posudu poklopite ili je prekrijte papirom za pečenje koji ste smočili i zgužvali. Pecite na 190-200 stupnjeva sat i pol ili dulje po potrebi, dok meso nije potpuno mekano. 

Nakon otprilike sat vremena od početka pečenja provjerite treba li doliti još tekućine, ali ako ste sve dobro zatvorili, za to vjerojatno neće biti potrebe.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. ožujak 2024 01:20