StoryEditorOCM
Priče‘kafenisanje‘

Mala s ladnim, velika s toplim: znate li koja je vrsta kave Hrvatima najdraža? Iznenadit ćete se, no to nije jedini šok

Piše T. S. M.
25. travnja 2024. - 08:10

"Ništa me ne pitaj prije nego popijem kavu" mnogima je životni moto, a o navici dugotrajnog "kafenisanja" koja je nama toliko draga, a strancima tako čudna više nema smisla ništa dodati. Mnogima od nas jedna od najdražih stvari u danu je trenutak kad ćemo sjesti u omiljeni kafić i naručiti kavu koja nam je baš po guštu. Svatko ima barem  jednu vrstu koja mu je osobito draga i obično se tog izbora vjerno drži godinama, pa i dulje. Mode prolaze, ali ukus ostaje.

No ipak je zanimljivo doznati što piju drugi. 

image
Shutterstock

Pa je tako Coffeeness proveo analizu opsega Google pretraživanja za različite vrste kave tijekom proteklih 12 mjeseci i dobio podatke o najpopularnijim vrstama kave na svijetu. Možete li zamisliti da je čak 13 vrsta kave uzeto u obzir? Biste li ih znali nabrojiti?

Pomoći ćemo vam, uz klasične opcije pored espressa i cappuccina tu su i vrste kave za bolje upućene, primjerice cortado i americano, zatim pomodne opcije kao što je iced coffee te napitci koji su samo rubno kava: mocha, frappuccino i tome slično.

image
/Shutterstock

Coffeeness je analizirajući spomenute podatke došao do zaključka da Hrvati trenutno najviše vole cappuccino i espresso. Podatak nas pomalo čudi, jer mogli bismo se okladiti da se u kafićima najčešće čuju varijacije na temu kave s mlijekom. A di su mala s kap mlika, velika s toplim, mala s ladnim...? Možda su se izgubile u mnoštvu izbora pa su predvladali cappuccino i espresso s kojima nema nego po jedna opcija.

Mala s kap mlika, odn osno macchiato, trenutno je najpopularnija kava u Australiji i u Velikoj Britaniji. Velika s mlikom (doduše, s puno mlijeka) trenutno je najpopularnija u Češkoj i Poljskoj.

image
Shutterstock

Mislite da u Italiji najviše piju espresso? Krivo. Prema ovom istraživanju, tamo je trenutno najpopularnija vrsta kave americano.

No espressu za utjehu ostaje da je trenutno druga najpopularnija vrsta kave na svijetu. Prva je cappuccino.

U čak 12 zemalja, uključujući Kolumbiju, Maroko i Portugal, najviše vole crnu kavu, bez ikakvih dodataka.

Srbima je najdraži epsresso, Turcima, bez puno iznenađenja, turska kava, a zanimljivo je i da Irish coffee, uz Irce, najradije piju - Finci.

image
Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:12