StoryEditorOCM
ZdravljeNOVA STUDIJA

Umjeren unos kave ima blagotvorne učinke na zdravlje, ali što se događa ako pijete više od četiri šalice dnevno?

Piše Doktor u kući
11. listopada 2024. - 17:02

Pijenje više od tri šalice kave dnevno povezano je s bržim kognitivnim padom tijekom vremena, pokazuju rezultati velike studije predstavljeni na Međunarodnoj konferenciji Udruge za Alzheimer (AAIC). Istraživači su ispitali utjecaj različitih količina kave i čaja na kognitivnu funkciju koja uključuje apstraktno zaključivanje, prepoznavanje uzoraka i logičko razmišljanje, piše Živim.

- Stara je izreka da previše bilo čega nije dobro. Sve je u ravnoteži, tako da je umjerena konzumacija kave u redu, ali previše se ne preporučuje - rekla je dr. Kelsey R. Sewell za Medscape Medical News.

image
Raul Arboleda/Afp

U istraživanju su oni koji piju četiri i više šalica kave dnevno imali jači pad kognitivne funkcije u usporedni s onima koji kavu piju umjereno (do tri šalice) ili je ne piju. Pokazalo se i da je umjereno pijenje kave tijekom promatranog razdoblja u ovoj studiji pružalo neku vrstu zaštite od kognitivnog pada. Već raniji dokazi iz opservacijskih i epidemioloških studija pokazuju da umjeren unos kave i čaja ima blagotvorne učinke u sprečavanju moždanog udara, zatajenja srca, raka, dijabetesa i Parkinsonove bolesti.

image
Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. listopad 2024 17:03