StoryEditorOCM

s maslinovim uljemNaše novinarke probale su Oleato: evo zašto biste i vi trebali uživati u najzdravijoj kavi na svijetu

Piše Marija Vuković
13. listopada 2024. - 21:53

Jedan od čelnika Starbucksa, Howard Schultz, za vrijeme svojeg putovanja po Italiji upoznao se s mediteranskim običajem konzumiranja žličice maslinova ulja svakoga dana. Ispijajući jutarnju kavu došao je na ideju kako spajanje ta dva tradicionalna užitka zapravo može pomoći zdravlju.

Kako je talijansko tržište posebno zahtjevno kada je u pitanju kava, a i svjetski poznato po svojem maslinovu ulju, početkom 2024. godine ranije spomenuti gigant za tople napitke baš je tamo počeo sa serviranjem oleata, kave s maslinovim uljem.

Maslinovo ulje, kažu stručnjaci iz Starbucksa, ne samo da dodaje novu dimenziju okusa, već doprinosi i kremastosti napitka, stvarajući nevjerojatno glatku i bogatu teksturu. U kombinaciji s kavom upotpunjuje njen okus, a dodaje i zdrave masti koje mogu poboljšati probavu i pružiti dugotrajnu energiju.

Svaka kapljica maslinova ulja prava je mala riznica zdravlja pa ni mi nismo odoljeli isprobavanju novog trenda. U Starbucksu se koristi svjetski poznato i višestruko nagrađivano Partanna ekstra djevičansko maslinovo ulje, a mi smo se za ovaj mali eksperiment odlučile za domaće šoltansko ulje spojivši tako brojnim Splićanima omiljenu aktivnost, ispijanje kave na s Rivi, s korisnim i zdravim dodatkom.

image
Jakov Prkić/ CROPIX

Iako su opcije nebrojene, odlučile smo se za klasičnu kavu sa zobenim mlijekom. To nam se pokazalo kao pun pogodak jer ima blagi, orašasti okus koji se odlično slaže s maslinovim uljem, a pritom ne prekriva okus same kave. U svaku od šalica ukapale smo samo nekoliko kapljica kako ulje ne bi potpuno preuzelo okus i ostale iznenađene!

Zbog intenzivnijeg okusa zobenog mlijeka ekstra djevičansko ulje zapravo i ne dolazi pretjerano do izražaja prilikom ispijanja te ga otkriva samo miris. Istina, oleato je na jeziku nešto masniji od obične kave, ali ne osjeti se gorčina ulja.

Kad sve zbrojim i oduzmem, ovo nije nužno iskustvo koje ću ponavljati na redovitoj bazi, ali svidjelo mi se isprobati nešto novo, a kada bih od liječnika dobila preporuku da zbog bilo kojeg zdravstvenog razloga izbacim kavu ili pak tome doskočim s pomoću oleata, ne bih dvojila oko toga da svakoga jutra u šalicu ukapam i nekoliko kapi ulja. Ako ste u potrazi za novim načinima uživanja u kavi, definitivno ga vrijedi probati.

image

X

Jakov Prkić/ CROPIX

A što na sve ovo kaže struka? Evo što smatra Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja.

- Dodaci kavi su česti, a cilj je poboljšati aromu tj. učiniti je ugodnijoj kušaču. Imamo primjer dodataka brojnih aromatičnih začina pri pripremi kave. Među najpoznatijim su cimet, naranča, klinčić ili pak papar. Kod nas se kava tradicionalno spaja sa mlijekom, šlagom, sladoledom dok je maslinovo ulje znatno rjeđi primjer obogaćivanja kave.

Kava je bogata antioksidansima te se više od 30 godina istražuje povoljan učinak na zdravlje konzumiranjem umjerene količine kave, što znači dvije do tri šalice na dan. Maslinovo ulje u Oleato kavi povećava sadržaj antioksidansa ali neznatno utječe i na kalorijsku vrijednost. I kava i maslinovo ulje bogati su izvor antioksidansima, koji mogu imati sinergistički učinak kada se konzumiraju zajedno. Zdrave masti u maslinovom ulju mogu pomoći usporiti apsorpciju kofeina, pružajući dugotrajnu razinu energije.

Oleato kava je pravo osvježenje nakon tjelovježbi ili u vrijeme intelektualnog napora. Kušajte ju sa filter kavom ili domaćim espressom pa i sami iskusite odgovara li vam - poručuje Olja.

image
Jakov Prkić/ CROPIX

Što kaže znanost o aromi?

Mirta Stipaničev, mag. nutricionizma, pojasnila nam je što na Oleato kaže znanost o aromi.
- Maslinovo ulje uvodi svježe, voćne i ponekad paprene note koje mogu kontrirati i nadopuniti bogatu, prženu aromu kave i njenu gorčinu. Hlapljive tvari u maslinovom ulju dodaju na kompleksnosti aroma u kombinaciji s kavom, nudeći višeslojno senzorno iskustvo. Kava s maslinovim uljem pruža intrigantniju kombinaciju zbog kontrasta između prženog profila kave i svježih, voćnih nota maslinovog ulja. To zaista daje drugačiju dimenziju u usporedbi s kremastim i slatkim notama mlijeka na koje smo navikli. Jasno je, preferencija ovisi o individualnom ukusu. 

14. listopad 2024 08:30