stdClass Object ( [id] => 467611 [title] => Zadrani pucaju od želje da glume uz Antu Gotovinu: Traže 20 četnika, e tu smo u deficitu! [alias] => zadrani-pucaju-od-zelje-da-glume-uz-antu-gotovinu-traze-20-cetnika-e-tu-smo-u-deficitu [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Što ako mi ponude ulogu četnika? Pa... zašto ne? Dapače, gluma je gluma, bez obzira na ulogu – kaže nam visoki i zgodni mladi Zadranin na izlazu iz učionice Osnovne škole Šime Budinića u kojoj se održava audicija za statiste u igranom filmu i televizijskoj seriji "General", redatelja Antuna Vrdoljaka, o životnom i ratnom putu junaka Domovinskog rata generala Ante Gotovine.

U manje od sat vremena otkada su otvorena vrata učionice hrvatskog jezika na prvom katu škole, audiciji je pristupilo sedamdesetak Zadranki i Zadrana svih dobi i iskustava u želji da sudjeluju u jedinstvenom filmskom projektu u produkciji Hrvatske radiotelevizije i "Kiklop produkcije".

Dvije simpatične gospođe iz casting agencije "Serena" nisu krile iznenađenje, ali i zadovoljstvo odazivom Zadrana na audiciju, koja će za zadarsko područje potrajati u srijedu i četvrtak, na istome mjestu, od 9 do 19 sati.

Traži se 300 statista

Za potrebe snimanja na zadarskoj audiciji traži se oko 300 osoba, muškaraca, žena i djece, te osoba starije dobi. Njih 20-ak glumit će pripadnike neprijateljske vojske, a ostali domaće ljude i pripadnike hrvatskih postrojbi. Među njima će sigurno biti zastupljeno najmanje dvadesetak pripadnika Udruge veterana Vojne policije Zadarske županije, koji su se od prvog dana stavili na raspolaganje Antunu Vrdoljaku u realizaciji ovog velikog filmskog projekta.

– Od početka priprema, prije godinu dana, mi smo u kontaktu s gospodinom Vrdoljakom. Tijekom Domovinskog rata bili smo bliski s generalom, ali i poslije rata, a pogotovo nakon njegova izlaska iz haaškog zatvora – kaže predsjednik udruge Josip Adžić, koji se na castingu pojavio u društvu svojih ratnih drugova, svih spremnih da nastupe u nekoj ulozi u budućem filmu.

Prijavili su se, kažu, za statiranje, a neki su prijavili i članove svojih obitelji.

– Traže 300 statista, od toga 20 četnika. E, tu smo malo deficitarni – šale se veterani Vojne policije i najavljuju da neće biti nikakvih problema ispuniti traženu brojku od nekoliko stotina statista jer već u srijedu na audiciju stižu pripadnici drugih veteranskih postrojbi iz Domovinskog rata, bivši pripadnici Specijalne policije, 4. gardijske brigade, ali i dvadesetak žena iz zadarske Udruge žene u Domovinskom ratu.

'Da shvate kako je to bilo'

Castingu u Zadru pristupilo je uistinu šaroliko društvo, od srednjoškolaca i studenata do branitelja i umirovljenika. Svi strpljivo prolaze ispunjavanje upitnika i potom idu na fotografiranje ispred bijelog platna.

Pedesetsedmogodišnji Branko iz Zadra, i sam sudionik Domovinskog rata u redovima 112. brigade, na audiciju je došao da bi, kako nam je rekao, pridonio istinitosti događaja, da se na filmu pokaže onako kako je stvarno bilo.

– Mladi me često pitaju kako je bilo, a ja im i na ovaj način želim pomoći da shvate kako je to stvarno bilo – kaže Branko, koji je ratne dana proveo na zadarskom području.

Na audiciju je došao u društvu prijatelja koji je većinu rata proveo u obavještajnom sustavu, ali on se nije htio prijaviti za film. "Ako hoćete razgovarati o ratu, i o tome zašto je Gotovina dobio čin generala, javite se pa ćemo razgovarati u četiri oka."

'Ne želim sudjelovati u laži'

Na novinarsko pitanje zašto s takvim iskustvom ne želi pomoći u snimanju filma, kratko nam je rekao da "ne želi sudjelovati u snimanju laži o Domovinskom ratu". Za dodatno obrazloženje takve teze nije, međutim, bio raspoložen, osim u "četiri oka".

Dvadesetjednogodišnji Domagoj Tuta audiciji je pristupio zbog nekoliko razloga.

– Zašto ne? Zbog Domovinskog rata, velikog i važnog događaja, bez kojega danas ne bi bilo Hrvatske. Zašto u tome ne sudjelovati? Osim toga, dolazim iz rodnog mjesta generala Gotovine, Pakoštana – ponosno kaže Domagoj, spreman odglumiti svaku ulogu koja mu bude povjerena.

Slično njemu razmišlja i 27-godišnji Ivan, sin branitelja. Iako nema glumačkog iskustva, smatra da bi bio odličan u ulozi hrvatskog vojnika. S njim je u društvu lijepa 19-godišnja Jelena, koja je završila srednju školu za medicinske sestre.

– On vojnik, ja medicinska sestra, zašto ne? Odlično bismo se uklopili – smije se govoreći da ju je na audiciju više privukla znatiželja i želja za iskustvom rada na jednom takvom projektu nego prilika za zaradu, koja, valja reći, nije zanemariva.

Naime, kako se moglo pročitati na letcima koji su se dijelili kandidatima, statist po danu snimanja dobiva 150 kuna. Statist sa zadatkom, ovisno o zahtjevnosti uloge, odnosno visini povjerenog mu zadatka, može dobiti od 250 do 500 kuna po danu. Radni dan pritom podrazumijeva snimanje ne dulje od 12 sati.

U protivnom se svaki ulazak u prekovremeni sat obračunava s 10 posto neto iznosa honorara. Snimajući dan podrazumijeva vrijeme od trenutka kada je statist pozvan u garderobu i šminku do trenutka otpuštanja sa seta. Statistima će pritom biti osigurana kava, čaj, voda i topli obrok ili obroci, ovisno o dužini trajanja snimanja.

Iz casting agencije "Serena" nisu nam mogli otkriti kada će početi snimanje i na kojim će se sve lokacijama snimati, ali pouzdano će se dio snimati u Zadru i njegovu zaleđu, možda najviše na području Maslenice, gdje je general Gotovina odigrao značajnu ulogu u prvoj pobjedničkoj akciji u Domovinskom ratu.

Više o pripremama za snimanje "Generala" nije nam mogao otkriti ni Ivan Čulare, ravnatelj Osnovne škole Šime Budinića u kojoj je organizirana audicija. Čular je i sam bio sudionik Domovinskog rata, a kako nam je priznao, i on je ispunio upitnik za statiste priželjkujući neku manju ulogu.

– Zašto smo audiciju organizirali u osnovnoj školi? Pa, javio mi se prijatelj Josip Adžić, predsjednik Udruge veterana Vojne policije, i zamolio me za pomoć. Ja sam se spremno odazvao jer i ja i škola oduvijek podržavamo sve vezano uz Domovinski rat.

Stavili smo im na raspolaganje jednu učionicu, a kako se škola nalazi u središtu grada, mislim da smo svima olakšali dolazak na audicije – kaže Čular.

 


Željko Dilber: Došao sam iz znatiželje, nisam uključen u film

Početak audicije obišao je i Željko Dilber, kum i bliski prijatelj generala Ante Gotovine.

– Kao što znate, general nema nikakve veze sa snimanjem filma, on je to s punim povjerenjem prepustio kreativnosti Antuna Vrdoljaka.

Generala Gotovinu glumit će Goran Višnjić. Znate li tko će vas intepretirati u filmu?

– Ne znam, niti znam hoće li moj lik uopće biti u filmu. Scenarij nisam vidio, a temelj za priču je biografska knjiga o generalu Gotovini koju je napisao Nenad Ivanković. U ostale stvari nisam upućen, ovdje sam došao iz čiste znatiželje i vidim da je odaziv jako dobar. Za manje od sat vremena preko 70 ljudi.

Hoćete li se možda pojaviti u cameo ulozi, glumeći samog sebe?

– Ne, ni na koji način nisam uključen u film.

Ni kao stručni suradnik na scenariju?

– Ne. Film prati biografiju generala, prije i tijekom rata. To je sve što znam – kratak je bio Željko Dilber.

Audicija u Gospiću: Sve za istinu!

"Najradije bih bio hrvatski vojnik, naravno, ali, ako treba, bit ću i četnik jer to radim za Hrvatsku, za promociju istine o Domovinskom ratu" - priča nam u gospićkom kafiću "Jump" Franjo Krešić, nekad Kaknjanin, a danas Ličanin, dok ispunjava formular za audiciju za igrani film i TV seriju "General" kojom će redatelj Antun Vrdoljakekranizirati i životni i ratni put našeg najpoznatijeg i narodu omiljenoga generala - Ante Gotovine.

Casting agencija "Serene" u Gospiću nije imala previše posla, možda zato što većina stanovnika nije ni znala da se u njihovu gradu biraju statisti za film čije će snimanje početi već za tri tjedna, no oni koji su došli, njih četrdesetak, bili su vrlo uzbuđeni, sretni i odlučni da uspiju u svojem naumu.

Kao Brad Pitt

Ispunili su formulare u kojima su se uz njihove osobne podatke tražile i informacije o posebnim sklonostima i talentima, poput rukovanja oružjem, sviranja instrumenta, konobarenja i slično.

Franjina sklonost je miniranje, u Hrvatskim šumama eksplozivom probija neprohodne terene, pa se nada da bi to mogao biti njegov plus pri izboru za statista.

Njegov kolega Milan Pastuović ima samo 29 godina, zbog čega nije bio u ratu, ali, kaže, sjeća se jako dobro ratnih zbivanja i zato ima veliku želju sudjelovati u ovom filmu, baš kao i Gospićanin Ivan Došen.

Ni oni neće imati ništa protiv ako im dodijele uloge vojnika suparničke vojske, iako bi radije bili generalovi suborci, a ne neprijatelji.

- Meni nije do zarade, do te dnevnice koju ćemo dobiti za statiranje. Cijenim to što je general Gotovina učinio za Hrvatsku i ovo će na neki način biti prilika da mu svi zahvalimo. Osim toga, skupit ću nešto glumačkog iskustva, pa tko zna, možda dobro dođe danas, sutra - kaže vozač viličara Dario Matijević spremno pozirajući našem fotoreporteru kao, kako je sam rekao, pravi Brad Pitt.



Prvi kadrovi filma snimat će se na području Velebita već od 20. veljače. Na filmu i TV seriji od osam epizoda "Generala" radit će HRT i produkcijska kuća "Kiklop", a snimat će se od Like i Zadra preko Tisnog pa do Afrike i Južne Amerike.

Redatelj Vrdoljak u najavi filma rekao je da se neće baviti političkim dimenzijama, nego će snimiti priču o čovjeku koji je imao nevjerojatan život.

Nema tog dramaturga...

- Nema američkog dramaturga koji bi mogao smisliti pojedine prizore iz života Ante Gotovine - rekao je Antun Vrdoljak i istaknuo da ga je na snimanje potaknulo i to što je riječ o Domovinskom ratu u kojemu je i sam sudjelovao, pa mu je važno da se snimi film o tome kako je stvarno bilo, a iz tog razdoblja i poznaje Gotovinu.

- Gotovina je vrlo neobičan čovjek i to želimo prikazati u filmu. Bio je neizmjerno hrabar i ono što mladi ljudi jesu, avanturist - tako svoj glavni lik opisuje redatelj Vrdoljak.

Generala Antu Gotovinu trebao bi glumiti njegov zet, proslavljeni hollywoodski glumac Goran Višnjić, jedan od istaknutih likova bit će i Janko Bobetko, a važne uloge imat će i žene iz Gotovinina života. Poznata su imena i nekih domaćih glumaca koji će odigrati važnije role u filmu: Nataša Janjić, Tarik Filipović te Goran Navojec.

Filmu i seriji odobreno je 4,2 milijuna kuna od Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC). Zasad nije poznato koliko će u konačnici stajati cijeli projekt.

Mario Pušić, Snimio: Robert Fajt/Hanza Media
[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"2","value":"LUDILO NA CASTINGU ZA VRDOLJAKOV FILM"},{"id":"1","value":" "},{"id":"68","value":"2"}] [extra_fields_search] => * [created] => 2017-02-08 09:31:40 [created_by] => 3134 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-02-08 11:52:21 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-02-08 09:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 20514 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/02\/08\/gotovina.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/02\/08\/Mozaik\/8429929.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/02\/08\/Mozaik\/8429939.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/02\/08\/Mozaik\/8429937.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/02\/08\/Mozaik\/8429945.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/02\/08\/got1.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/02\/08\/got2.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/02\/08\/got3.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/02\/08\/got4.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/02\/08\/got5.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/02\/08\/got6.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/02\/08\/got10.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/02\/08\/got.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["gotovina","","","","","got1","got2","got3","got4","got5","got6","got10","got"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1263x840"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"809x538"},{"size0":"809x538"},{"size0":"809x538"},{"size0":"809x538"},{"size0":"809x538"},{"size0":"809x538"},{"size0":"809x538"},{"size0":"809x538"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7670765 Threads: 2 Questions: 1623539041 Slow queries: 4822733 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111086610 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 32 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /scena/showbiz/zadrani-pucaju-od-zelje-da-glume-uz-antu-gotovinu-traze-20-cetnika-e-tu-smo-u-deficitu-467611 [printLink] => /scena/showbiz/zadrani-pucaju-od-zelje-da-glume-uz-antu-gotovinu-traze-20-cetnika-e-tu-smo-u-deficitu-467611?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 271337 [name] => Gotovina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gotovina [link] => /tag/gotovina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 295042 [name] => audicija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => audicija [link] => /tag/audicija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 291624 [name] => Ante Gotovina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-gotovina [link] => /tag/ante-gotovina ) [3] => stdClass Object ( [id] => 438429 [name] => Antun Vrdoljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => antun-vrdoljak [link] => /tag/antun-vrdoljak ) [4] => stdClass Object ( [id] => 478645 [name] => general [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => general [link] => /tag/general ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zadrani pucaju od želje da glume uz Antu Gotovinu: Traže 20 četnika, e tu smo u deficitu! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3134 [name] => Ivica Nevešćanin [username] => ivica.nevescanin [email] => ivica.nevescanin@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$dvf/Fim4uuFs2azWGhuZw.uCSZYgWQEm.S3IDrCVmuQDMDlRd4njO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-nevescanin-3134 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1652 [gender] => m [description] => [image] => 1652.webp [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1652.webp ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/08/gotovina.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => gotovina [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/08/gotovina.jpg [title] => gotovina ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/08/Mozaik/8429929.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/08/Mozaik/8429939.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/08/Mozaik/8429937.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/08/Mozaik/8429945.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/08/got1.jpg [title] => got1 ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/08/got2.jpg [title] => got2 ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/08/got3.jpg [title] => got3 ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/08/got4.jpg [title] => got4 ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/08/got5.jpg [title] => got5 ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/08/got6.jpg [title] => got6 ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/08/got10.jpg [title] => got10 ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/08/got.jpg [title] => got ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Što ako mi ponude ulogu četnika? Pa... zašto ne? Dapače, gluma je gluma, bez obzira na ulogu – kaže nam visoki i zgodni mladi Zadranin na izlazu iz učionice Osnovne škole Šime Budinića u kojoj se održava audicija za statiste u igranom filmu i televizijskoj seriji "General", redatelja Antuna Vrdoljaka, o životnom i ratnom putu junaka Domovinskog rata generala Ante Gotovine.

U manje od sat vremena otkada su otvorena vrata učionice hrvatskog jezika na prvom katu škole, audiciji je pristupilo sedamdesetak Zadranki i Zadrana svih dobi i iskustava u želji da sudjeluju u jedinstvenom filmskom projektu u produkciji Hrvatske radiotelevizije i "Kiklop produkcije".

Dvije simpatične gospođe iz casting agencije "Serena" nisu krile iznenađenje, ali i zadovoljstvo odazivom Zadrana na audiciju, koja će za zadarsko područje potrajati u srijedu i četvrtak, na istome mjestu, od 9 do 19 sati.

Traži se 300 statista

Za potrebe snimanja na zadarskoj audiciji traži se oko 300 osoba, muškaraca, žena i djece, te osoba starije dobi. Njih 20-ak glumit će pripadnike neprijateljske vojske, a ostali domaće ljude i pripadnike hrvatskih postrojbi. Među njima će sigurno biti zastupljeno najmanje dvadesetak pripadnika Udruge veterana Vojne policije Zadarske županije, koji su se od prvog dana stavili na raspolaganje Antunu Vrdoljaku u realizaciji ovog velikog filmskog projekta.

– Od početka priprema, prije godinu dana, mi smo u kontaktu s gospodinom Vrdoljakom. Tijekom Domovinskog rata bili smo bliski s generalom, ali i poslije rata, a pogotovo nakon njegova izlaska iz haaškog zatvora – kaže predsjednik udruge Josip Adžić, koji se na castingu pojavio u društvu svojih ratnih drugova, svih spremnih da nastupe u nekoj ulozi u budućem filmu.

Prijavili su se, kažu, za statiranje, a neki su prijavili i članove svojih obitelji.

– Traže 300 statista, od toga 20 četnika. E, tu smo malo deficitarni – šale se veterani Vojne policije i najavljuju da neće biti nikakvih problema ispuniti traženu brojku od nekoliko stotina statista jer već u srijedu na audiciju stižu pripadnici drugih veteranskih postrojbi iz Domovinskog rata, bivši pripadnici Specijalne policije, 4. gardijske brigade, ali i dvadesetak žena iz zadarske Udruge žene u Domovinskom ratu.

'Da shvate kako je to bilo'

Castingu u Zadru pristupilo je uistinu šaroliko društvo, od srednjoškolaca i studenata do branitelja i umirovljenika. Svi strpljivo prolaze ispunjavanje upitnika i potom idu na fotografiranje ispred bijelog platna.

Pedesetsedmogodišnji Branko iz Zadra, i sam sudionik Domovinskog rata u redovima 112. brigade, na audiciju je došao da bi, kako nam je rekao, pridonio istinitosti događaja, da se na filmu pokaže onako kako je stvarno bilo.

– Mladi me često pitaju kako je bilo, a ja im i na ovaj način želim pomoći da shvate kako je to stvarno bilo – kaže Branko, koji je ratne dana proveo na zadarskom području.

Na audiciju je došao u društvu prijatelja koji je većinu rata proveo u obavještajnom sustavu, ali on se nije htio prijaviti za film. "Ako hoćete razgovarati o ratu, i o tome zašto je Gotovina dobio čin generala, javite se pa ćemo razgovarati u četiri oka."

'Ne želim sudjelovati u laži'

Na novinarsko pitanje zašto s takvim iskustvom ne želi pomoći u snimanju filma, kratko nam je rekao da "ne želi sudjelovati u snimanju laži o Domovinskom ratu". Za dodatno obrazloženje takve teze nije, međutim, bio raspoložen, osim u "četiri oka".

Dvadesetjednogodišnji Domagoj Tuta audiciji je pristupio zbog nekoliko razloga.

– Zašto ne? Zbog Domovinskog rata, velikog i važnog događaja, bez kojega danas ne bi bilo Hrvatske. Zašto u tome ne sudjelovati? Osim toga, dolazim iz rodnog mjesta generala Gotovine, Pakoštana – ponosno kaže Domagoj, spreman odglumiti svaku ulogu koja mu bude povjerena.

Slično njemu razmišlja i 27-godišnji Ivan, sin branitelja. Iako nema glumačkog iskustva, smatra da bi bio odličan u ulozi hrvatskog vojnika. S njim je u društvu lijepa 19-godišnja Jelena, koja je završila srednju školu za medicinske sestre.

– On vojnik, ja medicinska sestra, zašto ne? Odlično bismo se uklopili – smije se govoreći da ju je na audiciju više privukla znatiželja i želja za iskustvom rada na jednom takvom projektu nego prilika za zaradu, koja, valja reći, nije zanemariva.

Naime, kako se moglo pročitati na letcima koji su se dijelili kandidatima, statist po danu snimanja dobiva 150 kuna. Statist sa zadatkom, ovisno o zahtjevnosti uloge, odnosno visini povjerenog mu zadatka, može dobiti od 250 do 500 kuna po danu. Radni dan pritom podrazumijeva snimanje ne dulje od 12 sati.

U protivnom se svaki ulazak u prekovremeni sat obračunava s 10 posto neto iznosa honorara. Snimajući dan podrazumijeva vrijeme od trenutka kada je statist pozvan u garderobu i šminku do trenutka otpuštanja sa seta. Statistima će pritom biti osigurana kava, čaj, voda i topli obrok ili obroci, ovisno o dužini trajanja snimanja.

Iz casting agencije "Serena" nisu nam mogli otkriti kada će početi snimanje i na kojim će se sve lokacijama snimati, ali pouzdano će se dio snimati u Zadru i njegovu zaleđu, možda najviše na području Maslenice, gdje je general Gotovina odigrao značajnu ulogu u prvoj pobjedničkoj akciji u Domovinskom ratu.

Više o pripremama za snimanje "Generala" nije nam mogao otkriti ni Ivan Čulare, ravnatelj Osnovne škole Šime Budinića u kojoj je organizirana audicija. Čular je i sam bio sudionik Domovinskog rata, a kako nam je priznao, i on je ispunio upitnik za statiste priželjkujući neku manju ulogu.

– Zašto smo audiciju organizirali u osnovnoj školi? Pa, javio mi se prijatelj Josip Adžić, predsjednik Udruge veterana Vojne policije, i zamolio me za pomoć. Ja sam se spremno odazvao jer i ja i škola oduvijek podržavamo sve vezano uz Domovinski rat.

Stavili smo im na raspolaganje jednu učionicu, a kako se škola nalazi u središtu grada, mislim da smo svima olakšali dolazak na audicije – kaže Čular.

 


Željko Dilber: Došao sam iz znatiželje, nisam uključen u film

Početak audicije obišao je i Željko Dilber, kum i bliski prijatelj generala Ante Gotovine.

– Kao što znate, general nema nikakve veze sa snimanjem filma, on je to s punim povjerenjem prepustio kreativnosti Antuna Vrdoljaka.

Generala Gotovinu glumit će Goran Višnjić. Znate li tko će vas intepretirati u filmu?

– Ne znam, niti znam hoće li moj lik uopće biti u filmu. Scenarij nisam vidio, a temelj za priču je biografska knjiga o generalu Gotovini koju je napisao Nenad Ivanković. U ostale stvari nisam upućen, ovdje sam došao iz čiste znatiželje i vidim da je odaziv jako dobar. Za manje od sat vremena preko 70 ljudi.

Hoćete li se možda pojaviti u cameo ulozi, glumeći samog sebe?

– Ne, ni na koji način nisam uključen u film.

Ni kao stručni suradnik na scenariju?

– Ne. Film prati biografiju generala, prije i tijekom rata. To je sve što znam – kratak je bio Željko Dilber.

Audicija u Gospiću: Sve za istinu!

"Najradije bih bio hrvatski vojnik, naravno, ali, ako treba, bit ću i četnik jer to radim za Hrvatsku, za promociju istine o Domovinskom ratu" - priča nam u gospićkom kafiću "Jump" Franjo Krešić, nekad Kaknjanin, a danas Ličanin, dok ispunjava formular za audiciju za igrani film i TV seriju "General" kojom će redatelj Antun Vrdoljakekranizirati i životni i ratni put našeg najpoznatijeg i narodu omiljenoga generala - Ante Gotovine.

Casting agencija "Serene" u Gospiću nije imala previše posla, možda zato što većina stanovnika nije ni znala da se u njihovu gradu biraju statisti za film čije će snimanje početi već za tri tjedna, no oni koji su došli, njih četrdesetak, bili su vrlo uzbuđeni, sretni i odlučni da uspiju u svojem naumu.

Kao Brad Pitt

Ispunili su formulare u kojima su se uz njihove osobne podatke tražile i informacije o posebnim sklonostima i talentima, poput rukovanja oružjem, sviranja instrumenta, konobarenja i slično.

Franjina sklonost je miniranje, u Hrvatskim šumama eksplozivom probija neprohodne terene, pa se nada da bi to mogao biti njegov plus pri izboru za statista.

Njegov kolega Milan Pastuović ima samo 29 godina, zbog čega nije bio u ratu, ali, kaže, sjeća se jako dobro ratnih zbivanja i zato ima veliku želju sudjelovati u ovom filmu, baš kao i Gospićanin Ivan Došen.

Ni oni neće imati ništa protiv ako im dodijele uloge vojnika suparničke vojske, iako bi radije bili generalovi suborci, a ne neprijatelji.

- Meni nije do zarade, do te dnevnice koju ćemo dobiti za statiranje. Cijenim to što je general Gotovina učinio za Hrvatsku i ovo će na neki način biti prilika da mu svi zahvalimo. Osim toga, skupit ću nešto glumačkog iskustva, pa tko zna, možda dobro dođe danas, sutra - kaže vozač viličara Dario Matijević spremno pozirajući našem fotoreporteru kao, kako je sam rekao, pravi Brad Pitt.



Prvi kadrovi filma snimat će se na području Velebita već od 20. veljače. Na filmu i TV seriji od osam epizoda "Generala" radit će HRT i produkcijska kuća "Kiklop", a snimat će se od Like i Zadra preko Tisnog pa do Afrike i Južne Amerike.

Redatelj Vrdoljak u najavi filma rekao je da se neće baviti političkim dimenzijama, nego će snimiti priču o čovjeku koji je imao nevjerojatan život.

Nema tog dramaturga...

- Nema američkog dramaturga koji bi mogao smisliti pojedine prizore iz života Ante Gotovine - rekao je Antun Vrdoljak i istaknuo da ga je na snimanje potaknulo i to što je riječ o Domovinskom ratu u kojemu je i sam sudjelovao, pa mu je važno da se snimi film o tome kako je stvarno bilo, a iz tog razdoblja i poznaje Gotovinu.

- Gotovina je vrlo neobičan čovjek i to želimo prikazati u filmu. Bio je neizmjerno hrabar i ono što mladi ljudi jesu, avanturist - tako svoj glavni lik opisuje redatelj Vrdoljak.

Generala Antu Gotovinu trebao bi glumiti njegov zet, proslavljeni hollywoodski glumac Goran Višnjić, jedan od istaknutih likova bit će i Janko Bobetko, a važne uloge imat će i žene iz Gotovinina života. Poznata su imena i nekih domaćih glumaca koji će odigrati važnije role u filmu: Nataša Janjić, Tarik Filipović te Goran Navojec.

Filmu i seriji odobreno je 4,2 milijuna kuna od Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC). Zasad nije poznato koliko će u konačnici stajati cijeli projekt.

Mario Pušić, Snimio: Robert Fajt/Hanza Media
[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
gotovina got1 got2 got3 got4 got5 got6 got10 got




got
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/zadrani-pucaju-od-zelje-da-glume-uz-antu-gotovinu-traze-20-cetnika-e-tu-smo-u-deficitu-467611 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=10e90aeb2bbb50529585bb07642bb1eda87e3593 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zadrani+pucaju+od+%C5%BEelje+da+glume+uz+Antu+Gotovinu%3A+Tra%C5%BEe+20+%C4%8Detnika%2C+e+tu+smo+u+deficitu%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fzadrani-pucaju-od-zelje-da-glume-uz-antu-gotovinu-traze-20-cetnika-e-tu-smo-u-deficitu-467611 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fzadrani-pucaju-od-zelje-da-glume-uz-antu-gotovinu-traze-20-cetnika-e-tu-smo-u-deficitu-467611 )
[{"id":"2","value":"LUDILO NA CASTINGU ZA VRDOLJAKOV FILM"},{"id":"1","value":" "},{"id":"68","value":"2"}]
StoryEditorOCM
ShowbizLUDILO NA CASTINGU ZA VRDOLJAKOV FILM

Zadrani pucaju od želje da glume uz Antu Gotovinu: Traže 20 četnika, e tu smo u deficitu!

8. veljače 2017. - 10:55

Što ako mi ponude ulogu četnika? Pa... zašto ne? Dapače, gluma je gluma, bez obzira na ulogu – kaže nam visoki i zgodni mladi Zadranin na izlazu iz učionice Osnovne škole Šime Budinića u kojoj se održava audicija za statiste u igranom filmu i televizijskoj seriji "General", redatelja Antuna Vrdoljaka, o životnom i ratnom putu junaka Domovinskog rata generala Ante Gotovine.

U manje od sat vremena otkada su otvorena vrata učionice hrvatskog jezika na prvom katu škole, audiciji je pristupilo sedamdesetak Zadranki i Zadrana svih dobi i iskustava u želji da sudjeluju u jedinstvenom filmskom projektu u produkciji Hrvatske radiotelevizije i "Kiklop produkcije".

Dvije simpatične gospođe iz casting agencije "Serena" nisu krile iznenađenje, ali i zadovoljstvo odazivom Zadrana na...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 04:36