StoryEditorOCM
ShowbizBRADATA A(U)KCIJA

Svi ih znamo, ali prvi put ćemo ih vidjeti bez brkova i brade. Trio Gušt ni sam više ne zna kako izgleda bez njih

Piše Milena Budimir
1. prosinca 2023. - 09:55

Oni su Želimir Dundić Dundo, Rade Konstantinović i Gordan Šegvić. Oni su Trio gušt, razgovor s njima je upravo to - gušt.

Svi ih znate, a od subote ćete ih upoznati bez brkova i brade. Naime, s guštom će naši glazbenici sudjelovati u humanitarnoj Bradatoj a(u)kciji. I to prvi.

- Dat ćemo da nas obriju i odmah jurimo na Pelješac, na Dane otvorenih podruma, proslavit novi izgled- otkrivaju.

Kada su zadnji put vidjeli sami sebe bez brkova?

- U vojsci - tako će uglas.

A to je bilo davno. Toliko davno da se godine broje u desetljećima.

- Eeee, čekaj, prije tridesetak godina smo se svi obrijali za potrebe snimanja spota. U spotu "Frka" smo sami glumili dicu, a di si vidija dite s brkovima - tako će.

image
Tom Dubravec/Cropix

Pokušavamo, pa se koncentriramo i uistinu razgovaramo ozbiljno. Na tren, ali opet, sve se to pamti i bilježi...

- Svake godine vodimo auto na tehnički pregled, pa tamo stojimo po dvi, tri ure, jel tako? E, to nan nije problem, to se "mora"! A za svoje zdravlje ne moraš, jel tako?! E, lipo reci ljudima da odvoje za sebe i svoj život tih po ure koliko in je dosta za otić na pregled prostate - vele nam.

- Prvi put je najteže! Posli se navikneš, a možda van se i svidi - aj, ća, odmah su sve okrenili na zafrkanciju...

Dok nas nagovaraju da na dnu teksta nadopišemo "Prodajen ulje!", doznajemo kako će Dundo obrijat bradu, ali ne i brkove. Razlog je ozbiljan, i to vrlo!

- Da me unuci znaju pripoznat - kaže nam, pa se hvali svojom šestogodišnjim unučićem i troipogodišnjom unukom, a na sve se "ubacuje" i Rade jer kod njega su dvi curice i dječačić, a četvrto središte svemira očekuju uskoro.

Obišao je naš Trio cijeli svijet u svojih 42 godine postojanja, od čega su čak 38 godina u potpuno istom sastavu. Svi su "odmetnici" iz Kulturno umjetničkog društva "Filip Dević", veseljaci bili, veseljaci ostali. U Amsterdamu su imali priliku svirati s B. B. Kingom, koji im je priznao kako "nikad nije čuo više decibela iz manje ljudi", a prisjetili su se i vožnje u avionu skandinavske kompanije kada su ih stjuardese molile da prestanu svirati, a pilot otvorio vrata kabine i pozvao ih da sviraju svima preko razglasa.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Sad svi pišu o tome kako je neki mladi bend svirao u zrakoplovu, a mi smo već i zaboravili kad smo zabavljali cili avion - kažu nam.

Nema mjesta na svijetu gdje nisu zasvirali, osim, priznaju - u Africi. Čak su i u Japanu zatamburali, o Lijepoj našoj su glas prenosili po brojnim turističkim sajmovima. Rasturao je Trio svojim glazbenim miksevima, no sada kada su zakoni o autorskim pravima puno stroži - to ne mogu. Stoga pjevaju autorske stvari, većinom balade.

- Svi se nešto žale, svi se jadaju, pa balade idu nekako prirodno, dođu same, jer tužnjikavo je "in", to se sluša - vele nam.

Ljeti sviraju na otvorenom, pa gaža ima, kako zima dolazi narudžbi je sve manje, osim u vrijeme Došašća - tada je nekako veća "potriba za veseljen", a Trio gušt je tu maestralan.

Nevjerojatno, ali u Nizozemskoj su se ovog ljeta našli na tamošnjim top listama najslušanijih. Upali su među sto svojom pjesmom "Mare", a kako smo čuli upravo je "Mare" postala popularna i u Italiji. Napravili tako, ni krivi ni dužni, međunarodnu karijeru.

image

Bradata aukcija - kod za Trio Gušt donacije

Qr Code/

Kad će Trio gušt u mirovinu, sigurno se pitate. Zaslužili je jesu i samom činjenicom kako su, recimo, jednom u 365 dana svirali - 265 okruglo. Ili, nabrajaju, u jednom danu odradili čak tri žive svirke, a onda umorni - zaspali na ribarskom brodu. Ali:

- Umjetnici nikad ne idu u penziju!

U brice, doduše, idu, pratiti ćemo ih mi u subotu...

- Šta misliš, bili se od naših brada dala izraditi perika? Pa da je doniramo u HNK? - sve nas zasipaju idejama, dok ih, na brzinu, nagovaramo da nam otpjevaju nešto.

Nije to baš teško, kako kažu ono o ribi i vodi. Uspjevamo.

Podržite i njih i akciju, i najmanjom uplatom na priložen QR kod - pomažete puno.

Ponavljaju svojoj "braći po brkovima" kako je iznimno bitno da redovito odlaze na pregled, pa vele:

- Prostata je ženskoga roda, a prema ženama valja biti nježan i pažljiv!

- Ajdete likaru i kad ne boli, oni uvik nekog vraga nađu!

- Možda muškarci osjećaju sram i nelagodu prije pregleda, no to su osjećaji koje valja izignorirati, treba ih nadvadati, zdravlje, ljudi moji, triba bit na prvo misto - poručuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 12:10