StoryEditorOCM
ShowbizNEKI SU I PLAKALI

Pojavljivanje Michaela J Foxa obilježilo dodjelu nagrada BAFTA: sa samo 29 godina mu je dijagnosticirana teška bolest

Piše Marija Čović
19. veljače 2024. - 14:54

U očekivanju dodjele Oscara, koja će se održati 10. ožujka, dio svjetske filmske elite okupio se u nedjelju na dodjeli nagrada BAFTA (Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti), a konkurenciju je "pomeo" film "Oppenheimer" osvojivši sedam nagrada od ukupno 13 nominacija.

No, gledatelje je najviše dirnulo neočekivano pojavljivanje Michaela J Foxa, zvijezde franšize "Povratak u budućnost", koji je uručio nagradu za najbolji film, a voditelj David Tennant opisao ga je kao "istinsku filmsku legendu".

Na pozornicu je 62-godišnji glumac stigao u invalidskim kolicima, ali je iz njih ustao kako bi proglasio pobjednika, već spomenuti film "Oppenheimer" Christophera Nolana. Michaelovo pojavljivanje popraćeno je ovacijama prisutnih, a mnogi televizijski gledatelji na društvenim su mrežama podijelili osjećaje koji su ih preplavili kad se popularni glumac pojavio.

image

Hugh Grant sa suprugom Annom Elisabet Eberstein AFP

Adrian Dennis/Afp
image

Dua Lipa AFP

Adrian Dennis/Afp
image

Margot Robbie i ‘Barbie‘ ostale su praznih ruku na dodjeli britanskih filmskih nagrada AFP

Adrian Dennis/Afp

Jedan je korisnik X-a, bivšeg Twittera, napisao kako je isplakao rijeke suza od trenutka kad je Fox stigao na pozornicu, netko drugi je napisao "apsolutni junak", a treći "on je totalna legenda i divno ljudsko biće".

Michael je imao samo 29 godina kad mu je dijagnosticirana Parkinsonova bolest 1991., a javno je to obznanio 1998. godine. Dvije godine kasnije osnovao je Michael J Fox Foundation za istraživanje Parkinsonove bolesti, do danas je prikupila oko dvije milijarde dolara.

image

Michael J Fox sa suprugom Tracy Pollan AFP

Adrian Dennis/Afp

Prošle godine Fox je objavio dokumentarni film "Still: A Michael J Fox Movie" o svojoj karijeri i životu s tim progresivnim degenerativnim neurološkim poremećajem, za kojeg je i sam dobio nominaciju za nagradu BAFTA, ali je izgubio od dokumentarca "20 dana u Mariupolju".

Predstavljajući nominirane, Fox je kazao kako pet filmova u tok kategoriji "imaju nešto zajedničko – najbolje su od onoga što mi radimo". Rekao je kako filmovi zbližavaju ljude bez obzira tko su i odakle su, te dodao:

- S razlogom se filmove naziva čarolijom jer vam filmovi mogu promijeniti dan. Mogu promijeniti vaša gledišta, ponekad vam mogu promijeniti život.

I dok je pojavljivanje Michaela J Foxa izazvalo opće oduševljenje, nogometna ikona David Beckham razbjesnio je fanove kad je, najavljujući jednu od nagrada, za nogomet upotrijebio američki izraz "soccer" umjesto "football".

image

David Beckham izazvao je brojne kritike zbog upotrebe američkog izraza ‘soccer‘ za nogomet AFP

Justin Tallis/Afp

Na društvenim su mrežama uslijedile kritike, gledatelji su bili bijesni zbog "povlađivanja" Amerikancima na dodjeli britanskih nagrada, neki su išli toliko daleko da su pitali što on tu uopće radi budući da nema nikakve veze s filmskom industrijom. Jedan navijač Manchester Uniteda, u kojemu je Beckham proveo dobar dio uspješne igračke karijere, upitao je postoji li igdje zona slobodna od Beckhama i poručio mu da se drži nogometa.

image

Emma Stone i Emily Blunt AFP

Adrian Dennis/Afp

Nezadovoljstvo i reakcije je izazvala i činjenica da u sekciji "in memoriam" nije spomenut Matthew Perry, zvijezda kultne serije "Prijatelji", koji je preminuo prošle jeseni u dobi od 54 godine. Kasnije su iz Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti pojasnili kako nije bila u pitanju pogreška nego će se počast Perryju odati na dodjeli BAFTA televizijskih nagrada.

Jedna od zvijezda večeri bio je predsjednik BAFTA-e, princ William, koji je u posljednji trenutak potvrdio da će na dodjelu nagrada doći sam. Prošle godine pratila ga je supruga, princeza Kate, ali ona se sada još uvijek oporavlja nakon što je u siječnju podvrgnuta operaciji abdomena.

Elegantni William je na crvenom tepihu razgovarao s okupljenim filmskim fanovima i pozirao za selfieje, tijekom dodjele nagrada sjedio je u društvu oskarovke Cate Blanchett, koja je i članica vijeća njegove nagrade Earthshot Prize za zaštitu okolša, a kasnije se u razgovoru s organizatorima i nekima od nominiranih i nagrađenih ispričao što Kate nije mogla doći.

image

Tijekom dodjele nagrada princ William sjedio je u društvu oskarovke Cate Blanchett AFP

Jordan Pettitt/Afp

Otkrio je i kako, za razliku od prethodnih godina, nije uspio pogledati većinu nominiranih filmova jer su mu "na umu bile druge stvari". Nitko mu to nije zamjerio kad se zna koliki teret za njega predstavljaju Kateino zdravstveno stanje i šokantno dijagnosticiranje raka njegovom ocu, kralju Charlesu III.

image

Kanadska glumica Taylor Russell AFP

Adrian Dennis/Afp

Princ William, koji je od 2010. predsjednik BAFTA-e, nije još stigao pogledati ni najveći lanjski hit, film "Barbie", ali je obećao da hoće, rekao je kako ima listu filmova koje treba pogledati i planira ih gledati zajedno s Kate. Netko ga je pitao gdje obično gleda filmove, a budući britanski kralj je odgovorio da ih uglavnom gleda na televiziji, a ponekad ode u kino ako je u pitanju neki "veliki, veliki film".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:33