stdClass Object ( [id] => 471717 [title] => Ovjenčat će ga u Splitu: Tutić i Severina strasno su se voljeli i mrzili, evo što danas misli o njoj [alias] => ovjencat-ce-ga-u-splitu-tutic-i-severina-strasno-su-se-voljeli-i-mrzili-evo-sto-danas-misli-o-njoj [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zrinko Tutić, jedan od najistaknutijih skladatelja hrvatske pop glazbe, jučer je proslavio 62. rođendan. Koautor "Moje domovine" s Rajkom Dujmićem, potpisnik eurovizijskih uspješnica s Doris Dragović, Tatjanom Matejaš Tajči i Majom Blagdan, skladatelj filmske i glazbe za djecu, imat će prigodu za slavlje na skorašnjoj dodjeli Porina u Splitu, gdje će mu biti uručeno priznanje za životno djelo.

Jedan od utemeljitelja Porina počašćen je priznanjem struke, ali nije baš, veli, da je u svijetu glazbe rekao sve što je imao. Premda je to daleko od nekadašnjega tempa, note mu još uvijek ne daju mira, pa iako živi u Zagrebu, proteklih godina sve češće bježi u svoju vikendicu na Plešivici, gdje u miru može pisati glazbu jer bi "u stanu maltretirao sve oko sebe".

Kako živite, penzionerski ili...?

– Kad sam mom ocu, koji je živ i ima 87 godina, rekao: "Tata, ti si dočekao i moju penziju", uzvratio mi je: "Kakvu tvoju penziju?! Pa ti nikad nisi ni radio!" Dakle, tko ne ide na posao od devet do pet, za mog tatu je neradnik.


Vratimo Doru!


Pretpostavljam da i dalje pišete glazbu, premda više niste u "špici"?

– Eto, sad sam radio pjesmu za udrugu "Ponos Hrvatske", ponovno smo to napravili s Band Aidom i tako... Aranžirao je Josip Cvitanović, a svojim glasovima oplemenili su brojni renomirani glazbenici. Ma, stalno se nešto radi.

Aktualna je priča oko Eurosonga – Jacques Houdek promovira pjesmu "My Friend" s kojom će predstavljati Hrvatsku u Kijevu. Pjevač je izabran izravno, pjesma također. Kako, kao jedan od autora koji se dijelom afirmirao zahvaljujući eurovizijskim pjesmama, gledate na sadašnji način izbora hrvatske predstavnice?

– Nisam čuo pjesmu, ne znam o čemu je riječ, ali i dalje mislim da to nije put koji nama treba. Dakle, podržavam Jacquesa Houdeka, HRT, sve u redu, ali mislim da bi bilo pametno vratiti Doru. Govorim samo o postupku, a ovo drugo, ajd'...

Biste li se i sami opet okušali u pisanju eurovizijske pjesme?

– Ne znam, možda ne bih. Morao bih pronaći neki motiv zvukovlja, uvijek me pokreće motiv i traženja sebe unutar toga. Nikad ne reci nikad, ali zasad nemam takvih namjera.



Što vas trenutno zanima u glazbi? Pisali ste je i za film, za djecu...

– Zadnjih godinu i pol, skoro dvije, imam sjajnu suradnju sa Zdravkom Fučekom, redateljem u Dokumentarnom programu HRT-a. Napravio sam glazbu za njegovih šest dokumentarnih filmova. U pitanju je jedan izazov, drugačiji nego kad se radi glazba za igrani film, gdje je riječ o fikciji. U dokumentarnom filmu ozvučavaš život.

No, otišli ste i u duhovne sfere surađujući s pjevačicom Majom Blagdan i svećenikom Zlatkom Sudcem.

– Moj je, nadam se, doprinos u činjenici što smo napravili taj CD za njegove duhovne obnove. Još prije toga sam napisao mjuzikl "Majka Božja Bistrička", koji još čeka svoje uprizorenje. Nadam se da će se stvari mijenjati s dolaskom novog vodstva u kazalište "Komedija".

Zapelo je s vodstvom?

– Nije, zapelo je na tome što ljudi vjerojatno imaju svojih problema. To na kraju završi na priči o novcu.

Čini se da ih imaju za licencne mjuzikle poput "Mamma Mia"?

– A "Chicago"?! A mi, koji imamo tradiciju od Alfija Kabilja, od "Jalte, Jalte" do "O' kaja", koji je bio sjajan?! Naravno, novo vrijeme nosi svoje, ali netko će morati naći ravnotežu. Hrvatska glazba, hrvatski mjuzikl, nešto je jako važno.


Invazija licencija


Gdje smo danas s hrvatskom glazbom? Puno toga se promijenilo u eteru u korist strane glazbe, showovi na televizijama mahom su licencni. Na svim se razinama izgubila domaća produkcija.

– Jest i nadam se da svi koji su to odobrili žive s tim. Posebno na HRT-u, jer komercijalne televizije imaju pravo na bilo kakve iskorake, za razliku od javne, koja ima drugačiju obvezu. Više puta sam upozoravao na to. To je njihova dužnost, osobito hrvatska glazba, koja ima svoju sjajnu povijest kad govorimo o našoj zabavnoj glazbi.



Kako, kao jedan od njegovih osnivača, gledate na situaciju s Porinom? Svakakvih je mijena prošao... Kako ocjenjujete njegova izdanja u proteklih nekoliko godina?

– S obzirom na okolnosti, koje su se promijenile, divno je da ga uopće ima. Drugo, i dalje mislim, a to stalno ponavljam, da se pretvorio u prealternativnu priredbu. Mora se vratiti ta nekakva mjera. Treće, mislim da se i glasačko tijelo treba malo smanjiti.

Ma, uvijek je bilo muka i dok sam ja bio u operativnim poslovima Porina. Ali, generalno, da se uopće izbore da toga ima i da to postoji – to pozdravljam.

Uvijek iste priče. Već 20 godina vrtimo se oko teme glasačkog tijela...

– Zato sam i rekao da se ponavljam. Ali nemam što drugo reći.

Kažete li vi to i članovima Upravnog odbora Porina?

– Nego, znaju to oni svi. I pitaju me i tako... I oni traže neka rješenja i nitko se zasad nije odlučio za neke ozbiljnije rezove.

Svjedoci smo rađanja nekolicine domaćih mjuzikla. Dosta autora zabavne i pop glazbe okreće se toj formi – Tonči Huljić je s Mirom Gavranom postavio "Pacijente", Neno Ninčević i Goran Karan uskoro će "Našu bilu štoriju", pa evo i vi, koji ste na čekanju. Što je razlog tomu, višak vremena?

– Ženo, uvijek je nešto drugo izazov. Pa ne možeš stalno jedno te isto. Moja filmska glazba svojedobno mi je bila odmak od histerije hita. Od histerije prve linije estradne fronte, onog jesmo ili nismo. Ej... Tako je mjuzikl kao forma veliki izazov. Divno je to što se događa, pozdravljam.



Tonči je to radio u nezavisnoj produkciji, pa je sad Dražen Žanko napravio "Mirakul" o Gospi Sinjskoj. Nadam se da splitski HNK to negdje ima u vidu. To su izazovi i forme koji se javljaju u nekom periodu života.

Ugodnija pozicija u odnosu na nekadašnju?

– Nije, i jedno i drugo i treće, sve ima svoj izazov. U to doba kad ga ima. Eto. Neki 20-godišnji momci imaju neki drugi izazov, nije im do mjuzikla.


Komplicirana tema


Kako ocjenjujete sadašnju pop i zabavnu scenu?

– To je, draga Mirela, jedna komplicirana tema, ali probat ćemo... Činjenicom "nestanka" nosača zvuka i slike, jer danas je sve na internetu, situacija se bitno promijenila. Točka dva: nedostatak uredničkog kriterija. Svatko doma nakuca na laptopu pjesmu i misli da je to to.

I ne dođe do nekog ozbiljnijeg urednika koji će mu reći: "Čuj, to ti nije baš nešto naročito. A da promijeniš posao?" Ili će mu kazati: "Da, treba još raditi na tome." I tako dalje... Urednički kriteriji su nešto što strašno nedostaje. Treće, dogodila se jedna pošast – iz nepoznatoga razloga svi misle da oni trebaju pisati pjesme. Govorim o izvođačima...

Mislim da je ključni razlog taksimetar na ZAMP-u, jer računaju zašto bi autori uzeli novac od prava kad mogu oni.

– Pa u tome je tajna njihova neuspjeha. Ako ti je Bog dao lijep glas, taj transfer emocija i energije do publike... što je to, malo?! Zašto moraš i pisati? U to se, naravno, ne ubrajaju pjesnici, kantautori, koji nedvojbeno imaju svoj stav i svoj pogled na svijet.

Ovih o kojima govorim ima jako mnogo, pogubiše vrijeme na tome, nikako im se ne događa da zažive. Ne moraju svi napuniti sportske dvorane, ali bilo bi lijepo da, recimo, u Zagrebu napune Tvornicu kulture. Ali da napune, a ne da podijele karte.

Koji su to?

– Ma, nemam pojma, ali vidim ih svako malo. Ujutro kad pijem kavu, preletim novine i svako malo čitam nešto u stilu: "Otkrila sam kako jedino ja sebi mogu napisati pjesmu." I onda ja to pogledam i mislim se...

Jeste li sa svim izvođačima, a uistinu ste proteklih godina surađivali s mnogima, ostali u dobrim odnosima?
– Udalje se ljudi, na jedan ili drugi način. S najviše njih sam u normalnom odnosu. U svakoj suradnji, ali bez iznimke, u svakoj, postoje faze veselja, zajedničke ljubavi i faze zasićenja. Nakon tih zasićenja svatko traži neke svoje puteve.

Onda se u različitim periodima funkcionira različito. Ali s većinom sam u normalnim odnosima, čujemo se, ne znam, svaka tri mjeseca ili kad je neki događaj.

Što mislite o Severininoj karijeri i smjeru u kojemu se razvila?

– Odavno ne mislim.

Dobro, ali ne možete je izbjeći?

– Ne može se izbjeći, jer me slični vama "futraju" s tim svaki dan. Ali, nikad nije riječ o glazbi. Ovo drugo, nemam što
komentirati.

Pitam za karijeru, pjesme?

– Ne pratim to. Ona bira svoj put, valjda je žena sretna, to joj i želim.

Opus u Bratoševim rukama

Drago mi je što je Upravni odbor Porina prepoznao moj opus i doprinos hrvatskoj glazbi. Jer riječ je o opusu, ne o godinama. Porinov glazbeni producent Nikša Bratoš rekao mi je da se za Porin priprema neki medley mojih pjesama, tko će i što izvoditi, nemam pojma. Možda su i odlučili, ali nisu me obavijestili. No, kako Nikša ima moje povjerenje, može raditi što hoće.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"2","value":"PORIN ZA \u017dIVOTNO DJELO "},{"id":"1","value":" "},{"id":"68","value":"2"}] [extra_fields_search] => * [created] => 2017-03-03 17:32:23 [created_by] => 3183 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-03-03 18:08:26 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-03-03 17:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 27015 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2017/03/03/tutic i sevka.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "tutic i sevka" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1259x840" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15238442 Threads: 2 Questions: 3173864205 Slow queries: 7112050 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235439422 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 32 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /scena/showbiz/ovjencat-ce-ga-u-splitu-tutic-i-severina-strasno-su-se-voljeli-i-mrzili-evo-sto-danas-misli-o-njoj-471717 [printLink] => /scena/showbiz/ovjencat-ce-ga-u-splitu-tutic-i-severina-strasno-su-se-voljeli-i-mrzili-evo-sto-danas-misli-o-njoj-471717?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 297534 [name] => zrinko tutic [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zrinko-tutic [link] => /tag/zrinko-tutic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ovjenčat će ga u Splitu: Tutić i Severina strasno su se voljeli i mrzili, evo što danas misli o njoj [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3183 [name] => Mirela Goreta [username] => mirela-goreta [email] => mirela-goreta@sd.hr [password] => $2y$10$KLqvjYODhlreLm54EO849.jVWE3S5eHZDGphl1.9jzT8Yas9vbzum [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirela-goreta-3183 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1701 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4ef0042ff0a20dabc8a5f03fe4953640?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/03/03/tutic i sevka.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => tutic i sevka [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/03/03/tutic i sevka.jpg [title] => tutic i sevka ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zrinko Tutić, jedan od najistaknutijih skladatelja hrvatske pop glazbe, jučer je proslavio 62. rođendan. Koautor "Moje domovine" s Rajkom Dujmićem, potpisnik eurovizijskih uspješnica s Doris Dragović, Tatjanom Matejaš Tajči i Majom Blagdan, skladatelj filmske i glazbe za djecu, imat će prigodu za slavlje na skorašnjoj dodjeli Porina u Splitu, gdje će mu biti uručeno priznanje za životno djelo.

Jedan od utemeljitelja Porina počašćen je priznanjem struke, ali nije baš, veli, da je u svijetu glazbe rekao sve što je imao. Premda je to daleko od nekadašnjega tempa, note mu još uvijek ne daju mira, pa iako živi u Zagrebu, proteklih godina sve češće bježi u svoju vikendicu na Plešivici, gdje u miru može pisati glazbu jer bi "u stanu maltretirao sve oko sebe".

Kako živite, penzionerski ili...?

– Kad sam mom ocu, koji je živ i ima 87 godina, rekao: "Tata, ti si dočekao i moju penziju", uzvratio mi je: "Kakvu tvoju penziju?! Pa ti nikad nisi ni radio!" Dakle, tko ne ide na posao od devet do pet, za mog tatu je neradnik.


Vratimo Doru!


Pretpostavljam da i dalje pišete glazbu, premda više niste u "špici"?

– Eto, sad sam radio pjesmu za udrugu "Ponos Hrvatske", ponovno smo to napravili s Band Aidom i tako... Aranžirao je Josip Cvitanović, a svojim glasovima oplemenili su brojni renomirani glazbenici. Ma, stalno se nešto radi.

Aktualna je priča oko Eurosonga – Jacques Houdek promovira pjesmu "My Friend" s kojom će predstavljati Hrvatsku u Kijevu. Pjevač je izabran izravno, pjesma također. Kako, kao jedan od autora koji se dijelom afirmirao zahvaljujući eurovizijskim pjesmama, gledate na sadašnji način izbora hrvatske predstavnice?

– Nisam čuo pjesmu, ne znam o čemu je riječ, ali i dalje mislim da to nije put koji nama treba. Dakle, podržavam Jacquesa Houdeka, HRT, sve u redu, ali mislim da bi bilo pametno vratiti Doru. Govorim samo o postupku, a ovo drugo, ajd'...

Biste li se i sami opet okušali u pisanju eurovizijske pjesme?

– Ne znam, možda ne bih. Morao bih pronaći neki motiv zvukovlja, uvijek me pokreće motiv i traženja sebe unutar toga. Nikad ne reci nikad, ali zasad nemam takvih namjera.



Što vas trenutno zanima u glazbi? Pisali ste je i za film, za djecu...

– Zadnjih godinu i pol, skoro dvije, imam sjajnu suradnju sa Zdravkom Fučekom, redateljem u Dokumentarnom programu HRT-a. Napravio sam glazbu za njegovih šest dokumentarnih filmova. U pitanju je jedan izazov, drugačiji nego kad se radi glazba za igrani film, gdje je riječ o fikciji. U dokumentarnom filmu ozvučavaš život.

No, otišli ste i u duhovne sfere surađujući s pjevačicom Majom Blagdan i svećenikom Zlatkom Sudcem.

– Moj je, nadam se, doprinos u činjenici što smo napravili taj CD za njegove duhovne obnove. Još prije toga sam napisao mjuzikl "Majka Božja Bistrička", koji još čeka svoje uprizorenje. Nadam se da će se stvari mijenjati s dolaskom novog vodstva u kazalište "Komedija".

Zapelo je s vodstvom?

– Nije, zapelo je na tome što ljudi vjerojatno imaju svojih problema. To na kraju završi na priči o novcu.

Čini se da ih imaju za licencne mjuzikle poput "Mamma Mia"?

– A "Chicago"?! A mi, koji imamo tradiciju od Alfija Kabilja, od "Jalte, Jalte" do "O' kaja", koji je bio sjajan?! Naravno, novo vrijeme nosi svoje, ali netko će morati naći ravnotežu. Hrvatska glazba, hrvatski mjuzikl, nešto je jako važno.


Invazija licencija


Gdje smo danas s hrvatskom glazbom? Puno toga se promijenilo u eteru u korist strane glazbe, showovi na televizijama mahom su licencni. Na svim se razinama izgubila domaća produkcija.

– Jest i nadam se da svi koji su to odobrili žive s tim. Posebno na HRT-u, jer komercijalne televizije imaju pravo na bilo kakve iskorake, za razliku od javne, koja ima drugačiju obvezu. Više puta sam upozoravao na to. To je njihova dužnost, osobito hrvatska glazba, koja ima svoju sjajnu povijest kad govorimo o našoj zabavnoj glazbi.



Kako, kao jedan od njegovih osnivača, gledate na situaciju s Porinom? Svakakvih je mijena prošao... Kako ocjenjujete njegova izdanja u proteklih nekoliko godina?

– S obzirom na okolnosti, koje su se promijenile, divno je da ga uopće ima. Drugo, i dalje mislim, a to stalno ponavljam, da se pretvorio u prealternativnu priredbu. Mora se vratiti ta nekakva mjera. Treće, mislim da se i glasačko tijelo treba malo smanjiti.

Ma, uvijek je bilo muka i dok sam ja bio u operativnim poslovima Porina. Ali, generalno, da se uopće izbore da toga ima i da to postoji – to pozdravljam.

Uvijek iste priče. Već 20 godina vrtimo se oko teme glasačkog tijela...

– Zato sam i rekao da se ponavljam. Ali nemam što drugo reći.

Kažete li vi to i članovima Upravnog odbora Porina?

– Nego, znaju to oni svi. I pitaju me i tako... I oni traže neka rješenja i nitko se zasad nije odlučio za neke ozbiljnije rezove.

Svjedoci smo rađanja nekolicine domaćih mjuzikla. Dosta autora zabavne i pop glazbe okreće se toj formi – Tonči Huljić je s Mirom Gavranom postavio "Pacijente", Neno Ninčević i Goran Karan uskoro će "Našu bilu štoriju", pa evo i vi, koji ste na čekanju. Što je razlog tomu, višak vremena?

– Ženo, uvijek je nešto drugo izazov. Pa ne možeš stalno jedno te isto. Moja filmska glazba svojedobno mi je bila odmak od histerije hita. Od histerije prve linije estradne fronte, onog jesmo ili nismo. Ej... Tako je mjuzikl kao forma veliki izazov. Divno je to što se događa, pozdravljam.



Tonči je to radio u nezavisnoj produkciji, pa je sad Dražen Žanko napravio "Mirakul" o Gospi Sinjskoj. Nadam se da splitski HNK to negdje ima u vidu. To su izazovi i forme koji se javljaju u nekom periodu života.

Ugodnija pozicija u odnosu na nekadašnju?

– Nije, i jedno i drugo i treće, sve ima svoj izazov. U to doba kad ga ima. Eto. Neki 20-godišnji momci imaju neki drugi izazov, nije im do mjuzikla.


Komplicirana tema


Kako ocjenjujete sadašnju pop i zabavnu scenu?

– To je, draga Mirela, jedna komplicirana tema, ali probat ćemo... Činjenicom "nestanka" nosača zvuka i slike, jer danas je sve na internetu, situacija se bitno promijenila. Točka dva: nedostatak uredničkog kriterija. Svatko doma nakuca na laptopu pjesmu i misli da je to to.

I ne dođe do nekog ozbiljnijeg urednika koji će mu reći: "Čuj, to ti nije baš nešto naročito. A da promijeniš posao?" Ili će mu kazati: "Da, treba još raditi na tome." I tako dalje... Urednički kriteriji su nešto što strašno nedostaje. Treće, dogodila se jedna pošast – iz nepoznatoga razloga svi misle da oni trebaju pisati pjesme. Govorim o izvođačima...

Mislim da je ključni razlog taksimetar na ZAMP-u, jer računaju zašto bi autori uzeli novac od prava kad mogu oni.

– Pa u tome je tajna njihova neuspjeha. Ako ti je Bog dao lijep glas, taj transfer emocija i energije do publike... što je to, malo?! Zašto moraš i pisati? U to se, naravno, ne ubrajaju pjesnici, kantautori, koji nedvojbeno imaju svoj stav i svoj pogled na svijet.

Ovih o kojima govorim ima jako mnogo, pogubiše vrijeme na tome, nikako im se ne događa da zažive. Ne moraju svi napuniti sportske dvorane, ali bilo bi lijepo da, recimo, u Zagrebu napune Tvornicu kulture. Ali da napune, a ne da podijele karte.

Koji su to?

– Ma, nemam pojma, ali vidim ih svako malo. Ujutro kad pijem kavu, preletim novine i svako malo čitam nešto u stilu: "Otkrila sam kako jedino ja sebi mogu napisati pjesmu." I onda ja to pogledam i mislim se...

Jeste li sa svim izvođačima, a uistinu ste proteklih godina surađivali s mnogima, ostali u dobrim odnosima?
– Udalje se ljudi, na jedan ili drugi način. S najviše njih sam u normalnom odnosu. U svakoj suradnji, ali bez iznimke, u svakoj, postoje faze veselja, zajedničke ljubavi i faze zasićenja. Nakon tih zasićenja svatko traži neke svoje puteve.

Onda se u različitim periodima funkcionira različito. Ali s većinom sam u normalnim odnosima, čujemo se, ne znam, svaka tri mjeseca ili kad je neki događaj.

Što mislite o Severininoj karijeri i smjeru u kojemu se razvila?

– Odavno ne mislim.

Dobro, ali ne možete je izbjeći?

– Ne može se izbjeći, jer me slični vama "futraju" s tim svaki dan. Ali, nikad nije riječ o glazbi. Ovo drugo, nemam što
komentirati.

Pitam za karijeru, pjesme?

– Ne pratim to. Ona bira svoj put, valjda je žena sretna, to joj i želim.

Opus u Bratoševim rukama

Drago mi je što je Upravni odbor Porina prepoznao moj opus i doprinos hrvatskoj glazbi. Jer riječ je o opusu, ne o godinama. Porinov glazbeni producent Nikša Bratoš rekao mi je da se za Porin priprema neki medley mojih pjesama, tko će i što izvoditi, nemam pojma. Možda su i odlučili, ali nisu me obavijestili. No, kako Nikša ima moje povjerenje, može raditi što hoće.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
tutic i sevka
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/ovjencat-ce-ga-u-splitu-tutic-i-severina-strasno-su-se-voljeli-i-mrzili-evo-sto-danas-misli-o-njoj-471717 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dcadb9bff51cb767552e52c2e3e6e92fd3d6e87c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ovjen%C4%8Dat+%C4%87e+ga+u+Splitu%3A+Tuti%C4%87+i+Severina+strasno+su+se+voljeli+i+mrzili%2C+evo+%C5%A1to+danas+misli+o+njoj&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fovjencat-ce-ga-u-splitu-tutic-i-severina-strasno-su-se-voljeli-i-mrzili-evo-sto-danas-misli-o-njoj-471717 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fovjencat-ce-ga-u-splitu-tutic-i-severina-strasno-su-se-voljeli-i-mrzili-evo-sto-danas-misli-o-njoj-471717 )
[{"id":"2","value":"PORIN ZA \u017dIVOTNO DJELO "},{"id":"1","value":" "},{"id":"68","value":"2"}]
StoryEditorOCM
ShowbizPORIN ZA ŽIVOTNO DJELO

Ovjenčat će ga u Splitu: Tutić i Severina strasno su se voljeli i mrzili, evo što danas misli o njoj

3. ožujka 2017. - 18:33
tutic i sevka

Zrinko Tutić, jedan od najistaknutijih skladatelja hrvatske pop glazbe, jučer je proslavio 62. rođendan. Koautor "Moje domovine" s Rajkom Dujmićem, potpisnik eurovizijskih uspješnica s Doris Dragović, Tatjanom Matejaš Tajči i Majom Blagdan, skladatelj filmske i glazbe za djecu, imat će prigodu za slavlje na skorašnjoj dodjeli Porina u Splitu, gdje će mu biti uručeno priznanje za životno djelo.

Jedan od utemeljitelja Porina počašćen je priznanjem struke, ali nije baš, veli, da je u svijetu glazbe rekao sve što je imao. Premda je to daleko od nekadašnjega tempa, note mu još uvijek ne daju mira, pa iako živi u Zagrebu, proteklih godina sve češće bježi u svoju vikendicu na Plešivici, gdje u miru može pisati glazbu jer bi "u stanu maltretirao sve oko sebe".

Kako živi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 20:04