StoryEditorOCM
ShowbizU NISKOM STARTU

Okončan štrajk glumaca, sindikati su ostvarili povijesnu pobjedu! Snimanja filmova i serija se nastavljaju, ali...

Piše Marija Čović
11. studenog 2023. - 13:41

Bio bih se kladio na svoju kuću, i izgubio, da nećeš uspjeti sa studijima postići dogovor kakav si ipak uspjela ostvariti, da neće prijeći milijardu dolara.

Tim je riječima jedna od najvećih hollywoodskih zvijezda, George Clooney, čestitao kolegici Fran Drescher, predsjednici glumačkog sindikata SAG-AFTRA, na uspješno okončanim pregovorima i završetku štrajka glumaca.

Prema nekim procjenama, zbog tog je štrajka, koji je trajao 118 dana, gospodarstvo Kalifornije izgubilo šest milijardi dolara, ali glumci su uspjeli isposlovati većinu onoga što su tražili od druge strane, okupljene u Savezu filmskih i televizijskih producenata, kojeg čini osam velikih studija: Amazon, Apple, Disney, Warner Bros. Discovery, NBC Universal, Netflix, Paramount i Sony.

image

Jennifer Coolidge bila je zvijezda prvih dviju sezona serije Bijeli lotus‘, snimanje treće tek treba početi

Frederic J. Brown/Afp

Predsjednica sindikata koji broji oko 160.000 članova, glumaca, kaskadera, glasovnih glumaca i drugih izvođača, poručila je štrajkašima da će novi ugovor "omogućiti članovima SAG-AFTRA-e iz svake kategorije izgradnju održivih karijera", a na Instagramu je napisala "Uspjeli smo!!!! Dogovor je vrijedan više od milijarde dolara! Pozdravljam članove jer su izdržali i postigli ovaj povijesni dogovor!".

Blokada umjetne inteligencije

Štrajkaši su 14. srpnja napustili setove i pridružili se sindikatu pisaca u povijesnom dvostrukom štrajku protiv studija, prvi put su istovremeno obustavili rad nakon 63 godine, a sada se vraćaju na posao. Scenaristi su to već učiniti 27. rujna, nakon 148 dana obustave rada jer je njihov sindikat WGA postigao dogovor s producentima, a sada su pregovore uspješno završili i glumci.

Predsjednica sindikata Fran Drescher, gledateljima najpoznatija po naslovnoj ulozi u popularnoj humorističnoj seriji "Dadilja", obznanila je da postignuti sporazum uključuje povećanje minimalne nadnice, naknadu i odredbe koja će zaštititi članove sindikata od prijetnje umjetne inteligencije, ali i poseban honorar i za reprize i za sudjelovanje u svim projektima koji se prikazuju na streaming platformama.

image

Ekipa serije ‘Čudne stvari‘

Netflix Via Bestimage/Bestimage/Profimedia/Netflix Via Bestimage/Bestimage/Profimedia

Prema postignutom dogovoru, filmski studiji moraju dobiti dopuštenje glumaca za korištenje njihovih slika u materijalima koje je generirala umjetna inteligencija i plaćati glumcima kad god se njihovi digitalni dvojnici pojave na ekranu, a glumci također mogu slobodno pregovarati o većim plaćama.

Svi detalji povijesnog ugovora trebaju biti objavljeni, ali on predstavlja i polaznu točku za sve buduće pregovore, a uz povećanje minimalne nadnice, naročito za "pozadinske" glumce, koji najmanje zarađuju i sada su dobili najveću povišicu, najvažnije je bilo "blokirati" umjetnu inteligenciju s maksimalnom zaštitom članova sindikata.

- Već razmišljamo o tome na čemu ćemo raditi za sljedeći ugovor. U pregovorima nikad ne dobijete sve, ali dobili smo puno toga, ovo je veliki trijumf, izvanredan ugovor koji će zaista puno značiti za živote naših članova i za sljedeće generacije – kazala je neustrašiva sindikalna "dadilja" Fran.

Mjesecima na čekanju

Sad kad su oba štrajka okončana, punom parom se svi vraćaju filmskim i televizijskim produkcijama koje su nekoliko mjeseci bile na čekanju, a brojne su premijere i nastavci odgođeni.

Među njima je i treća sezona hvaljene i nagrađivane HBO-ove serije "Bijeli lotos", koja bi se na malim ekranima trebala pojaviti 2025. godine, a snimanje bi trebalo krenuti početkom predstojeće godine. Kreator serije Mike White kaže kako će treća sezona biti dulja, već i luđa od prethodne dvije... Radnja treće sezone trebala bi se odvijati na Tajlandu, a prethodne dvije bile su smještene u izmišljene hotele "Bijeli lotus", zapravo su snimane u hotelima lanca "Four Seasons" na Havajima i Siciliji. Taj lanac ima četiri hotela u Tajlandu.

Štrajkovi su omeli i snimanje završne sezone popularne serije "Čudne stvari", ali snimanje bi se uskoro trebalo nastaviti, a prije nekoliko dana objavljena prva scena te pete sezone bacila je obožavatelje u trans.

image

Ryan Reynolds u filmu ‘Deadpool‘

Marvel Enterprises - Album/Album/Profimedia/Marvel Enterprises - Album/Album/Profimedia

Osmi nastavak franšize "Nemoguća misija" bio je odgođen za gotovo godinu dana, Tom Cruise se na filmska platna kao agent Ethan Hunt trebao vratiti 28. lipnja 2024. godine, ali to se neće dogoditi, a studio Paramount Pictures je u taj termin ubacio "A Quiet Place: Day One", treći nastavak franšize s Emily Blunt u glavnoj ulozi.

Osma "Nemoguća misija" bit će direktni nastavak sedmog filma koji se počeo prikazivati u srpnju ove godine, ali je financijski podbacio u odnosu na prethodnike pa je upitno hoće li Cruise uspjeti ostvariti želju da se "Misija" nastavi i nakon osmog dijela.

Studio Walt Disney odgodio je prikazivanje Marvelova filma "Blade", nastavka "Deadpoola" i nekoliko drugih filmova jer su holivudski studiji prilagodili rasporede nakon završetka četveromjesečnog štrajka glumaca. Nastavak "Deadpoola", koji je trebao stići u kina u svibnju, počet će se prikazivati krajem srpnja, a iz tog je tremina ispao film "Captain America: Brave New World" koji je odgođen za veljaču 2025. godine. Disney je pomaknuo i premijeru "Mufasa: Kralj lavova" za prosinac sljedeće godine, pet mjeseci kasnije nego što je prvobitno planirano.

image

Premijer osmog nastavka ‘Nemoguće misije‘ s Tomom Cruiseom odgođena je zbog štrajka glumaca

Paramount Pictures/Skydance/Collection Christophel Via Afp

‘Bubimir‘, ‘Gladijator 2‘...

Fanovi možda ipak neće morati čekati dulje od planirane premijere nastavka fantastične horor komedije "Bubimir" jer je redatelj Tim Burton kazao kako je završeno 99 posto posla kad je sve stalo zbog štrajka. Film bi se u kinima trebao pojaviti u rujnu 2024. i čini se kako bi do tada bez većih problema sve moglo biti spremno, pa će obožavatelji ponovno imati priliku vidjeti Michaela Keatona i Winonu Ryder, a glumačkoj postavi se priključila Jenna Ortega. Tu su još i Monica Belluci, Justin Theroux i Willem Dafoe.

Možda i nastavak "Gladijatora" bude spreman za planirani početak prikazivanja koncem 2024. godine, ali redatelj Ridley Scott to još nije potvrdio. Paul Mescal će predvoditi glumačku postavu u liku Luciusa, nećaka cara Komoda, kojeg je glumio Joaquin Phoenix. Prvi film bio je veliki hit, ovjenčan je s pet Oscara, među ostalima za najbolji film i najbolju glavnu mušku ulogu za Russella Crowea, kojega u nastavku neće biti jer je njegov lik Maximus umro na kraju originalnog filma.

Zbog štrajka scenarista i glumaca gledatelji će godinu dana dulje od planiranog čekati prikazivanje druge polovine pete sezone serije "Yellowstone" s Kevinom Costnerom. Prva polovina prikazana je u studenome prošle godine, ali završne epizode prikazat će se tek u studenome 2024. godine...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 16:43