StoryEditorOCM
Showbizrodom iz palestine

Manekenka Bella Hadid prozvala izraelskog ministra zbog rasističke izjave, nazvala ga ‘mrziteljem Izraela‘

Piše SCENA SD
26. kolovoza 2023. - 10:43

Bella Hadid otvorila je debatu s desničarskim izraelskim ministrom Itamarom Ben-Gvirom nakon njegovih rasističkih komentara.

U intervjuu za N12 News u srijedu, Itamar Ben-Gvir je rekao da je pravo na život i kretanje židovskih doseljenika na Zapadnoj obali nadjačalo pravo Palestinaca na kretanje, piše klix.ba.

Palestinci su dugo prosvjedovali protiv ograničenja kretanja, uključujući kontrolne točke, koje je Izrael uveo na Zapadnoj obali, području gdje imaju ograničenu samoupravu.

Ben-Gvir, koji živi u židovskom naselju Kiryat Arba u blizini grada Hebrona na Zapadnoj obali, rekao je u intervjuu da su ograničenja potrebna kako bi se zaštitila sigurnost njegove obitelji.

"Moje pravo, pravo moje žene, pravo moje djece da putuju cestama Judeje i Samarije važnije je od prava kretanja za Arape", rekao je, misleći na Zapadnu obalu njezinim biblijskim hebrejskim imenom.

Manekenka Bella Hadid, čiji je otac Palestinac i koja je bila glasna zagovornica prava Palestinaca, kritizirala je Ben-Gvirov komentar na Instagramu.

image
Jewel Samad/Afp

"Nigdje, u bilo kojem trenutku, a posebno u 2023. godini, jedan život ne bi trebao biti vrijedniji od drugog. Pogotovo samo zbog svoje etničke pripadnosti, kulture ili čiste mržnje", napisala je u objavi u četvrtak.

Ben-Gvir je odgovorio u izjavi u petak, nazvavši Hadid "mrziteljkom Izraela" i rekavši da je ona podijelila samo dio intervjua na svom računu na društvenim mrežama kako bi ga prikazala kao rasista.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je osudilo Ben-Gvirovu primjedbu kao "rasističku i odvratnu" i reklo da ona "samo potvrđuje izraelski režim apartheida židovske nadmoći".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 09:45