stdClass Object ( [id] => 1251553 [title] => Glazbeni kritičar Bojan Mušćet: Odlasci Akija i Massima pridonijeli su dekonstrukciji rock stardoma. Nakon Valjka zastali su Prljavci, ‘prolilo‘ se Pivo, publika ima nove navike [alias] => glazbeni-kriticar-bojan-muscet-odlasci-akija-i-massima-pridonijeli-su-dekonstrukciji-rock-stardoma-nakon-valjka-zastali-su-prljavci-prolilo-se-pivo-publika-ima-nove-navike [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Glazbena 2022. u Hrvatskoj protekla je, kao i drugdje u svijetu, u znaku intenzivnih glazbenih događanja, štancanju novih pjesama, zamahu festivala, multiplikaciji glazbenih nagrada i sve većem utjecaju glazbe u medijskom prostoru.

Posljedica je to smirivanja pandemijske pošasti, ali i nedalekih ratnih zbivanja uz prijeteće recesijske trendove. U tom smislu, mnogi su odlučili iskoristiti sve postojeće resurse kako bi se opet povezali s publikom, ali i pružili ono najbolje uz bojazan da bi se neka nevolja mogla repetirati ili buknuti u zao čas.

Stoga nije čudno da je Hrvatsku pohodilo mnoštvo velikih imena sa svjetske scene.

---

image

Sting u rasprodanoj Areni Zagreb 

Davor Pongracic/Cropix
---

U ovoj godini, u Hrvatskoj su svirali Dead Can Dance, Franz Ferdinand, Iron Maiden, The Smile, Skunk Anansie, Pussy Riot, Dream Theater, Simple Minds, Mastodon, Zucchero, Placebo, Fountaines DC, Killers, Nick Cave & The Bad Seeds, Deftones, Roisin Murphy, Lorde, Diana Krall, Kiss, Arctic Monkeys, Tame Impala, King Gizzard & The Lizzard Wizard, Gojira, Jack Savoretti, Tom Jones, Pixies, The Cure, Sting, Jazz/Takes (s basistom Rolling Stonesa Darrylom Jonesom), Macy Gray, Clutch i drugi.

---

image
Davor Pongracic/Cropix
---


Uglavnom su nastupali u Zagrebu, Puli i Šibeniku, a velik dio tih nastupa bio je sasvim rasprodan. Vrijedi to i za izvođače iz regije: Saša Matić dvaput je rasprodao zagrebačku Arenu, Bajaga je tri dana zaredom zapalio Lisinski, za nastup Željka Joksimovića u Areni tražila se karta više, Segej Ćetković upriličio je hrvatsku turneju, a trap-izvođači također ruše rekorde: Senidah, Buba Corelli & Jala Brat i Mimi Mercedez oduševljavaju mlade naraštaje.

Robbie, Simply Red, Imagine Dragons...

Hrvatska i dalje dobro kotira na mapi booking agenata i promotora, a najavljeni koncerti za 2023. (Robbie Williams, Simply Red, Imagine Dragons, Depeche Mode…) pokazuju da bi se takav trend mogao i nastaviti.

Ono što je postalo trend ranije, a definitivno je potvrđeno u 2022. jest promjena navika u kupovanju karata. Ponajprije, posjetitelji su se navikli da cijena karata za koncert nije više kao nekad i da će u prosjeku morati dati i do 100 eura za ulaz kako bi nazočili koncertu velikog inozemnog izvođača.

Upravo stoga, navikli su se kupovati karte za nastupe unaprijed, jer bi ih dolazak na blagajnu prije koncerta (što je dosadašnji standard) mogao gorko razočarati.

Neprežaljeni Aki i Massimo

I hrvatski izvođači imali su popunjene arene: Petar Grašo dvaput, Vanna, Doris Dragović, Massimo, Jelena Rozga i… Parni valjak bez, nažalost, prerano preminuloga vokalnog solista Akija Rakimovskog. Akijeva smrt svakako je obilježila ovu godinu, jer je sigurno da je Parni valjak stao. Bend je ranije najavio veliku koncertnu turneju koja je trebala obuhvatiti deset gradova, uključujući nastupe u arenama u Zagrebu i Splitu 26. ožujka i 1. travnja.

Zagrebački nastup protekao je, nažalost, bez Akija, ali sa snažnom emotivnom atmosferom okupljenih poštovatelja. Umjesto Akija pjevali su Gibonni, Dino Jelusić (novi član Whitesnakea!), Massimo, Neno Belan, Bajaga, Davor Gobac, Nina Badrić i drugi. Isti je program repetiran u pulskoj Areni, a odlazak Valjka sa scene popraćen je s nekoliko diskografskih izdanja, uključujući prvi put objavljen vinil njihovoga ponajboljeg albuma Buđenje.

---

image

Massimo je u ožujku u Areni Zagreb pjevao za Akija Rahimovskog

Goran Mehkek/Cropix
---

Nažalost, uoči Badnjaka napustio nas je i Massimo Savić nakon kratke i teške bolesti. Massimo je tijekom četiri desetljeća, od starta karijere na poziciji vokala i gitarista grupe Dorian Gray do trijumfalnoga solističkog koncerta u zagrebačkoj Areni obilježio hrvatsku popularnu glazbu ponajprije svojim osebujnim vokalom. Tijekom karijere bio je prepoznatljiv i po svome hrabrom slalomu kroz različite žanrove, od obrada Sinatrinih klasika do alternativnog rocka. 

Nažalost, odlasci Akija i Massima pridonijeli su svojevrsnoj dekonstrukciji definiranoga rock stardoma u Hrvatskoj. Nakon Parnog valjka zastalo je Prljavo kazalište i to radi bendovskih nesuglasica. Članovi originalne postave Jasenko Houra i Tihomir Fileš sukobili su se oko budućnosti benda što je rezultiralo privremenom zabranom djelovanja benda pod imenom Prljavo kazalište. Nastupili su jednom kao Houra grupa, da bi onda bend dobio svoje ime, ali je izgubio bubnjara. Tako je Jasenko Houra ostao jedini originalni član Prljavog kazališta koje snima novi album.

Hladno pivo došlo je do kraja

Hladno pivo također je došlo do svog kraja. Premda su diplomatski najavili kako zaustavljaju djelovanje na neodređeno vrijeme, očito je da Mile Kekin ide na jednu stranu, a ostatak benda pod imenom Guerilla Mainstream na drugu. Premda će velike dvorane puniti Gibonni i Opća opasnost, činjenica je da je dominacija rock izvođača koji su ponikli u osamdesetima završena, a neuništivi Psihomodo pop uvijek će se prikloniti manjem auditoriju.

Pamtljivi koncerti Parafa

Od izvođača iz tog doba koji su imali pamtljive koncerte i diskografska izdanja ove godine bilježimo Gorana Baru i Majke, Darka Rundeka s različitim postavama i Paraf. Bare i Majke imali su nekoliko izvrsnih koncerata, a onaj u zagrebačkom Domu sportova mnogi definiraju kao jedan od ponajboljih ove godine.

U ovoj godini reizdana su na vinilu i četiri albuma iz kataloga benda: Zauvijek Majke (reizdanje nastupnoga kasetnog albuma), Razum i bezumlje, Vrijeme je da se krene i Put do srca sunca. Darko Rundek je s Ekipom imao rasprodanih pet koncerata u zagrebačkom klubu KSET, a u diskografski portfelj smješta reizdanje trećeg mu solo-albuma Ruke, kao i album s Jazz orkestrom HRT-a Za vašu poslijepodnevnu razonodu na kome izvodi skladbe iz repertoara Haustora i one iz samostalne karijere.

Okupljanje Haustora

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vijest da se Haustor opet okupio kako bi u studiju obradio nedovršenu dub-verziju pjesme Treći svijet. Riječ je o naslovnoj pjesmi njihovoga drugog albuma za koji držim da je nenadiđen u hrvatskoj i regionalnoj diskografiji. Treći svijet je i reizdan na vinilu, bez ikakvih posebnih dodataka. Paraf u proširenoj, osmočlanoj postavi je održao nekoliko pamtljivih koncerata, a onaj riječki dokumentiran je na njihovu albumu Delta live 2022. Ove godine realizirana je specijalna vinilna verzija njihova drugog albuma Izleti.

Vinili su počeli sve učestalije, a od tridesetak reizdanja ponajviše prašine izazvalo je objavljivanje trostrukoga Azrinog live albuma Ravno do dna. Zbog višedesetljetnog prijepora s Džonijem Štulićem, Croatia Records povukla je sva njegova izdanja iz prodaje, no lani su se Azrine pjesme vratile na regularna izdanja. Najprije je nekoliko skladbi osvanulo na kompilaciji 100 originalnih pjesama: Novi talas/val, a onda se u limitiranoj nakladi pojavio remasterirani trostruki album. Rasprodan je prilično brzo, čemu su svakako pridonijeli Džonijevi protesti u poslanicama koje redovito šalje iz egzila.

Burni Tram 11

Još je jedno izdanje podiglo buru – treći album obnovljenoga rap dvojca Tram 11. Diskografska kuća Menart napravila je potez bez presedana – odlučila je povući taj album iz fizičke prodaje i digitalnih streaming servisa i to zato što su album sadrži uvredljive i huškačke stihove. Problem je što je diskografska kuća najprije album pustila u prodaju i promovirala da bi ga onda povukla. Na taj način se cancel kultura uvukla i u hrvatsku diskografiju.

Sva ta halabuka nije pridonijela popularnosti albuma Trama 11, koji su zasjenila mnogobrojna druga hip hop izdanja, od klasičnih kao što je vrlo dobar novi album Eda Maajke Moćno, ali i izdanja izvođača koji su više ili manje uronjeni u trap, a to su Džungla splitskog dvojca TTM, Bijes šibenskog Hrama i Mandela Effect Hiljsona Mandele. Trap je u Hrvatskoj s rasprodanim koncertima pod brendom Drito zaista postao trend koji izvrsno koristi društvene mreže kao svoju platformu tako da im klasični diskografski mehanizmi i nisu nužni za promociju. Osim njih, veliku pozornost stekla je Miach.

Ujedinjeni u trolanju

Jedan od trap prvoligaša, Z++ producirao je duet Eni Jurišić i Matije Cveka Trebaš li me i upravo je produkcija pridonijela činjenici da je vjerojatno riječ o hitu godine. Matija Cvek njime je potvrdio svoju vrijednost i prometnuo se u zvijezdu koja bez problema može održati nastup i u velikim dvoranama.

Osim njega, kao ime koje vješto spaja uspjeh na društvenim mrežama i na koncertnim pozornicama je splitski duet Dalmatino. Neprestano sviraju, imali su uspješan niz koncerata u Lisinskom, upravo im je objavljen live album sa snimkom koncerta na splitskim Gripama a kruna karijere im je božićni koncert u zagrebačkoj Areni.

---

image

Duet Dalmatino 

Paun Paunović/Cropix
---

I Matija Cvek i Dalmatino vrlo su slušani putem streaminga. Prema istraživanjima, čak 46 posto slušatelja glazbu sluša putem plaćenih streaming servisa (Spotify, Deezer, Apple Music…) dok vinile, CD-ove i DVD-ove kupuje njih 10 posto. Promjena formata sigurno uzrokuje i promjenu pristupa skladanju i sviranju, kao i promoviranju glazbe. No, rezultati su odlični: ove godine se u prosjeku tjedno slušalo čak dva sata glazbe više nego lani.

Dvjesto tisuća pretplatnika

”Sveukupno smo u Hrvatskoj do prije pet godina imali dvije tisuće pretplatnika na sve servise. Danas ih je više od dvjesto tisuća. Kad znate da imate milijun kućanstava u Hrvatskoj onda je to velika brojka i dodatni potencijal”, rekao je Nenad Marčec, direktor ZAMP-a.

Inače, osim kad se ujedini u trolanju izvođača s Dore (toga nije bila pošteđena ni ovogodišnja pobjednica, solidna Mia Dimšić s pjesmom Guilty Pleasure), hrvatska publika je poput Kule babilonske – nema jedinstvene percepcije novih pjesama. Jednostavno, dolaskom interneta, navike publike snažno su se disperzirale. Dok je dotad glazba percipirana s čvrstih nosača zvuka, s radija i televizije, pa je teško bilo zaobići velike hitove, od sredine se devedesetih glazba sluša s bilo kojeg predmeta koji ima internet, a publika slušateljske navike definira na temelju zemljopisnih, stilskih, događajnih ili uređajnih odrednica.

---

image

Doris Dragović u Spaladium Areni 

Jakov Prkic/Cropix
---

Upravo zato može se dogoditi da pjesma koja je iznimno popularna u Dalmaciji, u Zagrebu nije prepoznata i obratno. Isto vrijedi i za različite top-ljestvice, kao i za nagrade: Rock&Off, Cesarica, Top.HR Music Awards i Porin imaju razmjerno mali broj zajedničkih izdanja. To govori o velikoj produkciji, ali i o disperziranosti tržišta. Ipak, na svim tržištima odlično kotira Daleka obala koja je uživo, s novim pjevačem Jakšom Kriletićem Jordesom izvrsna, a nedavno je, u roku od samo dva tjedna objavila čak dva albuma – povratnički studijski Kao sad i live album sa snimkom iz zagrebačkog Doma sportova.

Stilska raznolikost

Ove je godine dobitak za hrvatsku glazbu i afirmacija portala Glazba.hr koji sustavno prati i analizira sva muzička zbivanja u Hrvatskoj, od klasične glazbe, preko popa i rocka do elektronike.

Upravo će stilska raznolikost uvjetovati i izbor za najbolja ovogodišnja izdanja. Ipak, izdvaja se album Kolocetrified projekta Folklorelectro, kao nastavka projekta Lado Elektro. Boris Harfman i Hrvoje Crnić Boxer u elektroničko ruho odjenuli su napjeve gradišćanskih Hrvata u suradnji s Folklornim ansamblom Slavuj iz Beča realiziravši još jedan autentičan i snažan album bez roka trajanja i sa svjetskom percepcijom.

Inovativnim pristupom i inspiracijom u svjetovima budućnosti, Chui je svoj nu jazz izraz uistinu raširio albumom Zagreb-Berlin. Snažne simfonije berlinskog metropolisa naglašeno su suprotstavljene prizemljenim taktovima zagrebačke glazbene suptilnosti.

Izvrstan album ima i riječki The Black Room. Motel Monaco znalački je posložen konceptualni album koji vješto kombinira pop senzibilitet s aktualnim rock tendencijama, a sve prema svjetskim standardima.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"Revizija 2022."},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"11610"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}] [extra_fields_search] => Revizija 2022. 2 0 11610 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-18 21:09:11 [created_by] => 3157 [created_by_alias] => Bojan Mušćet [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-24 16:39:43 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-12-24 16:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1971 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Glazbeni kritičar Bojan Mušćet: Odlasci Akija i Massima pridonijeli su dekonstrukciji rock stardoma. Nakon Valjka zastali su Prljavci, 'prolilo' se Pivo, publika ima nove navike [metakey] => Glazbena 2022., bojan mušćet [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/18\/24044062.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/18\/21438444.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/18\/22135378.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/18\/23488255.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/18\/23780463.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/18\/23667167.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/18\/23705779.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/18\/23603767.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Arhiva\/ Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Davor Pongracic\/Cropix","Nera Simic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Davor Pongracic\/Cropix","Darko Tomas\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Massimo je u o\u017eujku u Areni Zagreb pjevao za Akija Rahimovskog<\/p>","","

Miach\u00a0<\/p>","

Doris Dragovi\u0107 u Spaladium Areni\u00a0<\/p>","

Duet Dalmatino\u00a0<\/p>","

Sting u rasprodanoj Areni Zagreb\u00a0<\/p>","

Bajaga je odr\u017eao tri koncerta zaredom u prepunoj dvorani \u2018Lisinski\u2019\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["51:46","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1494","hd_24044062_1920.jpg":"1920x1080","k_24044062_1280.jpg":"1280x1280","k_24044062_1024.jpg":"1024x1024","k_24044062_640.jpg":"640x640","k_24044062_480.jpg":"480x480","k_24044062_340.jpg":"340x340","k_24044062_220.jpg":"220x220","o_24044062_1280.jpg":"1280x996","o_24044062_1024.jpg":"1024x796","o_24044062_640.jpg":"640x498","o_24044062_480.jpg":"480x373","o_24044062_340.jpg":"340x264","o_24044062_220.jpg":"220x171","h_24044062_1280.jpg":"1280x854","h_24044062_1024.jpg":"1024x683","h_24044062_640.jpg":"640x427","h_24044062_480.jpg":"480x320","h_24044062_340.jpg":"340x227","h_24044062_220.jpg":"220x147","pp_24044062_1280.jpg":"1280x1628","pp_24044062_1024.jpg":"1024x1303","pp_24044062_640.jpg":"640x814","pp_24044062_480.jpg":"480x611","pp_24044062_340.jpg":"340x432","pp_24044062_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21438444_1920.jpg":"1920x1080","k_21438444_1280.jpg":"1280x1280","k_21438444_1024.jpg":"1024x1024","k_21438444_640.jpg":"640x640","k_21438444_480.jpg":"480x480","k_21438444_340.jpg":"340x340","k_21438444_220.jpg":"220x220","o_21438444_1280.jpg":"1280x853","o_21438444_1024.jpg":"1024x682","o_21438444_640.jpg":"640x426","o_21438444_480.jpg":"480x320","o_21438444_340.jpg":"340x226","o_21438444_220.jpg":"220x146","h_21438444_1280.jpg":"1280x854","h_21438444_1024.jpg":"1024x683","h_21438444_640.jpg":"640x427","h_21438444_480.jpg":"480x320","h_21438444_340.jpg":"340x227","h_21438444_220.jpg":"220x147","pp_21438444_1280.jpg":"1280x1628","pp_21438444_1024.jpg":"1024x1303","pp_21438444_640.jpg":"640x814","pp_21438444_480.jpg":"480x611","pp_21438444_340.jpg":"340x432","pp_21438444_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22135378_1920.jpg":"1920x1080","k_22135378_1280.jpg":"1280x1280","k_22135378_1024.jpg":"1024x1024","k_22135378_640.jpg":"640x640","k_22135378_480.jpg":"480x480","k_22135378_340.jpg":"340x340","k_22135378_220.jpg":"220x220","o_22135378_1280.jpg":"1280x853","o_22135378_1024.jpg":"1024x682","o_22135378_640.jpg":"640x426","o_22135378_480.jpg":"480x320","o_22135378_340.jpg":"340x226","o_22135378_220.jpg":"220x146","h_22135378_1280.jpg":"1280x854","h_22135378_1024.jpg":"1024x683","h_22135378_640.jpg":"640x427","h_22135378_480.jpg":"480x320","h_22135378_340.jpg":"340x227","h_22135378_220.jpg":"220x147","pp_22135378_1280.jpg":"1280x1628","pp_22135378_1024.jpg":"1024x1303","pp_22135378_640.jpg":"640x814","pp_22135378_480.jpg":"480x611","pp_22135378_340.jpg":"340x432","pp_22135378_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23488255_1920.jpg":"1920x1080","k_23488255_1280.jpg":"1280x1280","k_23488255_1024.jpg":"1024x1024","k_23488255_640.jpg":"640x640","k_23488255_480.jpg":"480x480","k_23488255_340.jpg":"340x340","k_23488255_220.jpg":"220x220","o_23488255_1280.jpg":"1280x853","o_23488255_1024.jpg":"1024x682","o_23488255_640.jpg":"640x426","o_23488255_480.jpg":"480x320","o_23488255_340.jpg":"340x226","o_23488255_220.jpg":"220x146","h_23488255_1280.jpg":"1280x854","h_23488255_1024.jpg":"1024x683","h_23488255_640.jpg":"640x427","h_23488255_480.jpg":"480x320","h_23488255_340.jpg":"340x227","h_23488255_220.jpg":"220x147","pp_23488255_1280.jpg":"1280x1628","pp_23488255_1024.jpg":"1024x1303","pp_23488255_640.jpg":"640x814","pp_23488255_480.jpg":"480x611","pp_23488255_340.jpg":"340x432","pp_23488255_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1222","hd_23780463_1920.jpg":"1920x1080","k_23780463_1280.jpg":"1280x1280","k_23780463_1024.jpg":"1024x1024","k_23780463_640.jpg":"640x640","k_23780463_480.jpg":"480x480","k_23780463_340.jpg":"340x340","k_23780463_220.jpg":"220x220","o_23780463_1280.jpg":"1280x814","o_23780463_1024.jpg":"1024x651","o_23780463_640.jpg":"640x407","o_23780463_480.jpg":"480x305","o_23780463_340.jpg":"340x216","o_23780463_220.jpg":"220x140","h_23780463_1280.jpg":"1280x854","h_23780463_1024.jpg":"1024x683","h_23780463_640.jpg":"640x427","h_23780463_480.jpg":"480x320","h_23780463_340.jpg":"340x227","h_23780463_220.jpg":"220x147","pp_23780463_1280.jpg":"1280x1628","pp_23780463_1024.jpg":"1024x1303","pp_23780463_640.jpg":"640x814","pp_23780463_480.jpg":"480x611","pp_23780463_340.jpg":"340x432","pp_23780463_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1354","hd_23667167_1920.jpg":"1920x1080","k_23667167_1280.jpg":"1280x1280","k_23667167_1024.jpg":"1024x1024","k_23667167_640.jpg":"640x640","k_23667167_480.jpg":"480x480","k_23667167_340.jpg":"340x340","k_23667167_220.jpg":"220x220","o_23667167_1280.jpg":"1280x902","o_23667167_1024.jpg":"1024x722","o_23667167_640.jpg":"640x451","o_23667167_480.jpg":"480x338","o_23667167_340.jpg":"340x239","o_23667167_220.jpg":"220x155","h_23667167_1280.jpg":"1280x854","h_23667167_1024.jpg":"1024x683","h_23667167_640.jpg":"640x427","h_23667167_480.jpg":"480x320","h_23667167_340.jpg":"340x227","h_23667167_220.jpg":"220x147","pp_23667167_1280.jpg":"1280x1628","pp_23667167_1024.jpg":"1024x1303","pp_23667167_640.jpg":"640x814","pp_23667167_480.jpg":"480x611","pp_23667167_340.jpg":"340x432","pp_23667167_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1292","hd_23705779_1920.jpg":"1920x1080","k_23705779_1280.jpg":"1280x1280","k_23705779_1024.jpg":"1024x1024","k_23705779_640.jpg":"640x640","k_23705779_480.jpg":"480x480","k_23705779_340.jpg":"340x340","k_23705779_220.jpg":"220x220","o_23705779_1280.jpg":"1280x861","o_23705779_1024.jpg":"1024x689","o_23705779_640.jpg":"640x430","o_23705779_480.jpg":"480x323","o_23705779_340.jpg":"340x228","o_23705779_220.jpg":"220x148","h_23705779_1280.jpg":"1280x854","h_23705779_1024.jpg":"1024x683","h_23705779_640.jpg":"640x427","h_23705779_480.jpg":"480x320","h_23705779_340.jpg":"340x227","h_23705779_220.jpg":"220x147","pp_23705779_1280.jpg":"1280x1628","pp_23705779_1024.jpg":"1024x1303","pp_23705779_640.jpg":"640x814","pp_23705779_480.jpg":"480x611","pp_23705779_340.jpg":"340x432","pp_23705779_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_23603767_1920.jpg":"1920x1080","k_23603767_1280.jpg":"1280x1280","k_23603767_1024.jpg":"1024x1024","k_23603767_640.jpg":"640x640","k_23603767_480.jpg":"480x480","k_23603767_340.jpg":"340x340","k_23603767_220.jpg":"220x220","o_23603767_1280.jpg":"1280x854","o_23603767_1024.jpg":"1024x683","o_23603767_640.jpg":"640x427","o_23603767_480.jpg":"480x320","o_23603767_340.jpg":"340x227","o_23603767_220.jpg":"220x146","h_23603767_1280.jpg":"1280x854","h_23603767_1024.jpg":"1024x683","h_23603767_640.jpg":"640x427","h_23603767_480.jpg":"480x320","h_23603767_340.jpg":"340x227","h_23603767_220.jpg":"220x147","pp_23603767_1280.jpg":"1280x1628","pp_23603767_1024.jpg":"1024x1303","pp_23603767_640.jpg":"640x814","pp_23603767_480.jpg":"480x611","pp_23603767_340.jpg":"340x432","pp_23603767_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7991328 Threads: 1 Questions: 1659943270 Slow queries: 4936226 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112006560 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 32 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/glazbeni-kriticar-bojan-muscet-odlasci-akija-i-massima-pridonijeli-su-dekonstrukciji-rock-stardoma-nakon-valjka-zastali-su-prljavci-prolilo-se-pivo-publika-ima-nove-navike-1251553 [printLink] => /scena/showbiz/glazbeni-kriticar-bojan-muscet-odlasci-akija-i-massima-pridonijeli-su-dekonstrukciji-rock-stardoma-nakon-valjka-zastali-su-prljavci-prolilo-se-pivo-publika-ima-nove-navike-1251553?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 700962 [name] => Glazbena 2022. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-24 17:40:01 [main_article_id] => 0 [alias] => glazbena-2022 [link] => /tag/glazbena-2022 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 614329 [name] => bojan mušćet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-04 16:35:26 [main_article_id] => 0 [alias] => bojan-muscet [link] => /tag/bojan-muscet ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Glazbeni kritičar Bojan Mušćet: Odlasci Akija i Massima pridonijeli su dekonstrukciji rock stardoma. Nakon Valjka zastali su Prljavci, ‘prolilo‘ se Pivo, publika ima nove navike [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3157 [name] => Lidija Gnjidić [username] => lidija-gnjidi [email] => lidija-gnjidi@sd.hr [password] => $2y$10$mtngOqzQV8jneai0Ik7mIexV4pAvDlAqOL0lsOSs2gQuEk7KEba92 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lidija-gnjidic-3157 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1675 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/30b1a32f8a9df9371676b36d9e6e20f4?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/18/24044062.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Arhiva/ Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/18/24044062.jpg [title] => Arhiva/ Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/18/21438444.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix

Massimo je u ožujku u Areni Zagreb pjevao za Akija Rahimovskog

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/18/22135378.jpg [title] => Davor Pongracic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/18/23488255.jpg [title] => Nera Simic/Cropix

Miach 

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/18/23780463.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix

Doris Dragović u Spaladium Areni 

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/18/23667167.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix

Duet Dalmatino 

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/18/23705779.jpg [title] => Davor Pongracic/Cropix

Sting u rasprodanoj Areni Zagreb 

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/18/23603767.jpg [title] => Darko Tomas/Cropix

Bajaga je održao tri koncerta zaredom u prepunoj dvorani ‘Lisinski’ 

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Glazbena 2022. u Hrvatskoj protekla je, kao i drugdje u svijetu, u znaku intenzivnih glazbenih događanja, štancanju novih pjesama, zamahu festivala, multiplikaciji glazbenih nagrada i sve većem utjecaju glazbe u medijskom prostoru.

Posljedica je to smirivanja pandemijske pošasti, ali i nedalekih ratnih zbivanja uz prijeteće recesijske trendove. U tom smislu, mnogi su odlučili iskoristiti sve postojeće resurse kako bi se opet povezali s publikom, ali i pružili ono najbolje uz bojazan da bi se neka nevolja mogla repetirati ili buknuti u zao čas.

Stoga nije čudno da je Hrvatsku pohodilo mnoštvo velikih imena sa svjetske scene.

---

image

Sting u rasprodanoj Areni Zagreb 

Davor Pongracic/Cropix
---

U ovoj godini, u Hrvatskoj su svirali Dead Can Dance, Franz Ferdinand, Iron Maiden, The Smile, Skunk Anansie, Pussy Riot, Dream Theater, Simple Minds, Mastodon, Zucchero, Placebo, Fountaines DC, Killers, Nick Cave & The Bad Seeds, Deftones, Roisin Murphy, Lorde, Diana Krall, Kiss, Arctic Monkeys, Tame Impala, King Gizzard & The Lizzard Wizard, Gojira, Jack Savoretti, Tom Jones, Pixies, The Cure, Sting, Jazz/Takes (s basistom Rolling Stonesa Darrylom Jonesom), Macy Gray, Clutch i drugi.

---

image
Davor Pongracic/Cropix
---


Uglavnom su nastupali u Zagrebu, Puli i Šibeniku, a velik dio tih nastupa bio je sasvim rasprodan. Vrijedi to i za izvođače iz regije: Saša Matić dvaput je rasprodao zagrebačku Arenu, Bajaga je tri dana zaredom zapalio Lisinski, za nastup Željka Joksimovića u Areni tražila se karta više, Segej Ćetković upriličio je hrvatsku turneju, a trap-izvođači također ruše rekorde: Senidah, Buba Corelli & Jala Brat i Mimi Mercedez oduševljavaju mlade naraštaje.

Robbie, Simply Red, Imagine Dragons...

Hrvatska i dalje dobro kotira na mapi booking agenata i promotora, a najavljeni koncerti za 2023. (Robbie Williams, Simply Red, Imagine Dragons, Depeche Mode…) pokazuju da bi se takav trend mogao i nastaviti.

Ono što je postalo trend ranije, a definitivno je potvrđeno u 2022. jest promjena navika u kupovanju karata. Ponajprije, posjetitelji su se navikli da cijena karata za koncert nije više kao nekad i da će u prosjeku morati dati i do 100 eura za ulaz kako bi nazočili koncertu velikog inozemnog izvođača.

Upravo stoga, navikli su se kupovati karte za nastupe unaprijed, jer bi ih dolazak na blagajnu prije koncerta (što je dosadašnji standard) mogao gorko razočarati.

Neprežaljeni Aki i Massimo

I hrvatski izvođači imali su popunjene arene: Petar Grašo dvaput, Vanna, Doris Dragović, Massimo, Jelena Rozga i… Parni valjak bez, nažalost, prerano preminuloga vokalnog solista Akija Rakimovskog. Akijeva smrt svakako je obilježila ovu godinu, jer je sigurno da je Parni valjak stao. Bend je ranije najavio veliku koncertnu turneju koja je trebala obuhvatiti deset gradova, uključujući nastupe u arenama u Zagrebu i Splitu 26. ožujka i 1. travnja.

Zagrebački nastup protekao je, nažalost, bez Akija, ali sa snažnom emotivnom atmosferom okupljenih poštovatelja. Umjesto Akija pjevali su Gibonni, Dino Jelusić (novi član Whitesnakea!), Massimo, Neno Belan, Bajaga, Davor Gobac, Nina Badrić i drugi. Isti je program repetiran u pulskoj Areni, a odlazak Valjka sa scene popraćen je s nekoliko diskografskih izdanja, uključujući prvi put objavljen vinil njihovoga ponajboljeg albuma Buđenje.

---

image

Massimo je u ožujku u Areni Zagreb pjevao za Akija Rahimovskog

Goran Mehkek/Cropix
---

Nažalost, uoči Badnjaka napustio nas je i Massimo Savić nakon kratke i teške bolesti. Massimo je tijekom četiri desetljeća, od starta karijere na poziciji vokala i gitarista grupe Dorian Gray do trijumfalnoga solističkog koncerta u zagrebačkoj Areni obilježio hrvatsku popularnu glazbu ponajprije svojim osebujnim vokalom. Tijekom karijere bio je prepoznatljiv i po svome hrabrom slalomu kroz različite žanrove, od obrada Sinatrinih klasika do alternativnog rocka. 

Nažalost, odlasci Akija i Massima pridonijeli su svojevrsnoj dekonstrukciji definiranoga rock stardoma u Hrvatskoj. Nakon Parnog valjka zastalo je Prljavo kazalište i to radi bendovskih nesuglasica. Članovi originalne postave Jasenko Houra i Tihomir Fileš sukobili su se oko budućnosti benda što je rezultiralo privremenom zabranom djelovanja benda pod imenom Prljavo kazalište. Nastupili su jednom kao Houra grupa, da bi onda bend dobio svoje ime, ali je izgubio bubnjara. Tako je Jasenko Houra ostao jedini originalni član Prljavog kazališta koje snima novi album.

Hladno pivo došlo je do kraja

Hladno pivo također je došlo do svog kraja. Premda su diplomatski najavili kako zaustavljaju djelovanje na neodređeno vrijeme, očito je da Mile Kekin ide na jednu stranu, a ostatak benda pod imenom Guerilla Mainstream na drugu. Premda će velike dvorane puniti Gibonni i Opća opasnost, činjenica je da je dominacija rock izvođača koji su ponikli u osamdesetima završena, a neuništivi Psihomodo pop uvijek će se prikloniti manjem auditoriju.

Pamtljivi koncerti Parafa

Od izvođača iz tog doba koji su imali pamtljive koncerte i diskografska izdanja ove godine bilježimo Gorana Baru i Majke, Darka Rundeka s različitim postavama i Paraf. Bare i Majke imali su nekoliko izvrsnih koncerata, a onaj u zagrebačkom Domu sportova mnogi definiraju kao jedan od ponajboljih ove godine.

U ovoj godini reizdana su na vinilu i četiri albuma iz kataloga benda: Zauvijek Majke (reizdanje nastupnoga kasetnog albuma), Razum i bezumlje, Vrijeme je da se krene i Put do srca sunca. Darko Rundek je s Ekipom imao rasprodanih pet koncerata u zagrebačkom klubu KSET, a u diskografski portfelj smješta reizdanje trećeg mu solo-albuma Ruke, kao i album s Jazz orkestrom HRT-a Za vašu poslijepodnevnu razonodu na kome izvodi skladbe iz repertoara Haustora i one iz samostalne karijere.

Okupljanje Haustora

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vijest da se Haustor opet okupio kako bi u studiju obradio nedovršenu dub-verziju pjesme Treći svijet. Riječ je o naslovnoj pjesmi njihovoga drugog albuma za koji držim da je nenadiđen u hrvatskoj i regionalnoj diskografiji. Treći svijet je i reizdan na vinilu, bez ikakvih posebnih dodataka. Paraf u proširenoj, osmočlanoj postavi je održao nekoliko pamtljivih koncerata, a onaj riječki dokumentiran je na njihovu albumu Delta live 2022. Ove godine realizirana je specijalna vinilna verzija njihova drugog albuma Izleti.

Vinili su počeli sve učestalije, a od tridesetak reizdanja ponajviše prašine izazvalo je objavljivanje trostrukoga Azrinog live albuma Ravno do dna. Zbog višedesetljetnog prijepora s Džonijem Štulićem, Croatia Records povukla je sva njegova izdanja iz prodaje, no lani su se Azrine pjesme vratile na regularna izdanja. Najprije je nekoliko skladbi osvanulo na kompilaciji 100 originalnih pjesama: Novi talas/val, a onda se u limitiranoj nakladi pojavio remasterirani trostruki album. Rasprodan je prilično brzo, čemu su svakako pridonijeli Džonijevi protesti u poslanicama koje redovito šalje iz egzila.

Burni Tram 11

Još je jedno izdanje podiglo buru – treći album obnovljenoga rap dvojca Tram 11. Diskografska kuća Menart napravila je potez bez presedana – odlučila je povući taj album iz fizičke prodaje i digitalnih streaming servisa i to zato što su album sadrži uvredljive i huškačke stihove. Problem je što je diskografska kuća najprije album pustila u prodaju i promovirala da bi ga onda povukla. Na taj način se cancel kultura uvukla i u hrvatsku diskografiju.

Sva ta halabuka nije pridonijela popularnosti albuma Trama 11, koji su zasjenila mnogobrojna druga hip hop izdanja, od klasičnih kao što je vrlo dobar novi album Eda Maajke Moćno, ali i izdanja izvođača koji su više ili manje uronjeni u trap, a to su Džungla splitskog dvojca TTM, Bijes šibenskog Hrama i Mandela Effect Hiljsona Mandele. Trap je u Hrvatskoj s rasprodanim koncertima pod brendom Drito zaista postao trend koji izvrsno koristi društvene mreže kao svoju platformu tako da im klasični diskografski mehanizmi i nisu nužni za promociju. Osim njih, veliku pozornost stekla je Miach.

Ujedinjeni u trolanju

Jedan od trap prvoligaša, Z++ producirao je duet Eni Jurišić i Matije Cveka Trebaš li me i upravo je produkcija pridonijela činjenici da je vjerojatno riječ o hitu godine. Matija Cvek njime je potvrdio svoju vrijednost i prometnuo se u zvijezdu koja bez problema može održati nastup i u velikim dvoranama.

Osim njega, kao ime koje vješto spaja uspjeh na društvenim mrežama i na koncertnim pozornicama je splitski duet Dalmatino. Neprestano sviraju, imali su uspješan niz koncerata u Lisinskom, upravo im je objavljen live album sa snimkom koncerta na splitskim Gripama a kruna karijere im je božićni koncert u zagrebačkoj Areni.

---

image

Duet Dalmatino 

Paun Paunović/Cropix
---

I Matija Cvek i Dalmatino vrlo su slušani putem streaminga. Prema istraživanjima, čak 46 posto slušatelja glazbu sluša putem plaćenih streaming servisa (Spotify, Deezer, Apple Music…) dok vinile, CD-ove i DVD-ove kupuje njih 10 posto. Promjena formata sigurno uzrokuje i promjenu pristupa skladanju i sviranju, kao i promoviranju glazbe. No, rezultati su odlični: ove godine se u prosjeku tjedno slušalo čak dva sata glazbe više nego lani.

Dvjesto tisuća pretplatnika

”Sveukupno smo u Hrvatskoj do prije pet godina imali dvije tisuće pretplatnika na sve servise. Danas ih je više od dvjesto tisuća. Kad znate da imate milijun kućanstava u Hrvatskoj onda je to velika brojka i dodatni potencijal”, rekao je Nenad Marčec, direktor ZAMP-a.

Inače, osim kad se ujedini u trolanju izvođača s Dore (toga nije bila pošteđena ni ovogodišnja pobjednica, solidna Mia Dimšić s pjesmom Guilty Pleasure), hrvatska publika je poput Kule babilonske – nema jedinstvene percepcije novih pjesama. Jednostavno, dolaskom interneta, navike publike snažno su se disperzirale. Dok je dotad glazba percipirana s čvrstih nosača zvuka, s radija i televizije, pa je teško bilo zaobići velike hitove, od sredine se devedesetih glazba sluša s bilo kojeg predmeta koji ima internet, a publika slušateljske navike definira na temelju zemljopisnih, stilskih, događajnih ili uređajnih odrednica.

---

image

Doris Dragović u Spaladium Areni 

Jakov Prkic/Cropix
---

Upravo zato može se dogoditi da pjesma koja je iznimno popularna u Dalmaciji, u Zagrebu nije prepoznata i obratno. Isto vrijedi i za različite top-ljestvice, kao i za nagrade: Rock&Off, Cesarica, Top.HR Music Awards i Porin imaju razmjerno mali broj zajedničkih izdanja. To govori o velikoj produkciji, ali i o disperziranosti tržišta. Ipak, na svim tržištima odlično kotira Daleka obala koja je uživo, s novim pjevačem Jakšom Kriletićem Jordesom izvrsna, a nedavno je, u roku od samo dva tjedna objavila čak dva albuma – povratnički studijski Kao sad i live album sa snimkom iz zagrebačkog Doma sportova.

Stilska raznolikost

Ove je godine dobitak za hrvatsku glazbu i afirmacija portala Glazba.hr koji sustavno prati i analizira sva muzička zbivanja u Hrvatskoj, od klasične glazbe, preko popa i rocka do elektronike.

Upravo će stilska raznolikost uvjetovati i izbor za najbolja ovogodišnja izdanja. Ipak, izdvaja se album Kolocetrified projekta Folklorelectro, kao nastavka projekta Lado Elektro. Boris Harfman i Hrvoje Crnić Boxer u elektroničko ruho odjenuli su napjeve gradišćanskih Hrvata u suradnji s Folklornim ansamblom Slavuj iz Beča realiziravši još jedan autentičan i snažan album bez roka trajanja i sa svjetskom percepcijom.

Inovativnim pristupom i inspiracijom u svjetovima budućnosti, Chui je svoj nu jazz izraz uistinu raširio albumom Zagreb-Berlin. Snažne simfonije berlinskog metropolisa naglašeno su suprotstavljene prizemljenim taktovima zagrebačke glazbene suptilnosti.

Izvrstan album ima i riječki The Black Room. Motel Monaco znalački je posložen konceptualni album koji vješto kombinira pop senzibilitet s aktualnim rock tendencijama, a sve prema svjetskim standardima.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Arhiva/ Cropix Goran Mehkek/Cropix Davor Pongracic/Cropix Nera Simic/Cropix Jakov Prkic/Cropix Paun Paunović/Cropix Davor Pongracic/Cropix Darko Tomas/Cropix
Goran Mehkek/Cropix

Massimo je u ožujku u Areni Zagreb pjevao za Akija Rahimovskog

Jakov Prkic/Cropix

Doris Dragović u Spaladium Areni 

Paun Paunović/Cropix

Duet Dalmatino 

Davor Pongracic/Cropix

Sting u rasprodanoj Areni Zagreb 

Darko Tomas/Cropix

Bajaga je održao tri koncerta zaredom u prepunoj dvorani ‘Lisinski’ 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/glazbeni-kriticar-bojan-muscet-odlasci-akija-i-massima-pridonijeli-su-dekonstrukciji-rock-stardoma-nakon-valjka-zastali-su-prljavci-prolilo-se-pivo-publika-ima-nove-navike-1251553 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=826c14accfde8512bc902c7c272495a52ad132e9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Glazbeni+kriti%C4%8Dar+Bojan+Mu%C5%A1%C4%87et%3A+Odlasci+Akija+i+Massima+pridonijeli+su+dekonstrukciji+rock+stardoma.+Nakon+Valjka+zastali+su+Prljavci%2C+%E2%80%98prolilo%E2%80%98+se+Pivo%2C+publika+ima+nove+navike&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fglazbeni-kriticar-bojan-muscet-odlasci-akija-i-massima-pridonijeli-su-dekonstrukciji-rock-stardoma-nakon-valjka-zastali-su-prljavci-prolilo-se-pivo-publika-ima-nove-navike-1251553 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fglazbeni-kriticar-bojan-muscet-odlasci-akija-i-massima-pridonijeli-su-dekonstrukciji-rock-stardoma-nakon-valjka-zastali-su-prljavci-prolilo-se-pivo-publika-ima-nove-navike-1251553 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"Revizija 2022."},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"11610"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}]
StoryEditorOCM
ShowbizRevizija 2022.

Glazbeni kritičar Bojan Mušćet: Odlasci Akija i Massima pridonijeli su dekonstrukciji rock stardoma. Nakon Valjka zastali su Prljavci, ‘prolilo‘ se Pivo, publika ima nove navike

Piše Bojan Mušćet
24. prosinca 2022. - 17:17

Glazbena 2022. u Hrvatskoj protekla je, kao i drugdje u svijetu, u znaku intenzivnih glazbenih događanja, štancanju novih pjesama, zamahu festivala, multiplikaciji glazbenih nagrada i sve većem utjecaju glazbe u medijskom prostoru.

Posljedica je to smirivanja pandemijske pošasti, ali i nedalekih ratnih zbivanja uz prijeteće recesijske trendove. U tom smislu, mnogi su odlučili iskoristiti sve postojeće resurse kako bi se opet povezali s publikom, ali i pružili ono najbolje uz bojazan da bi se neka nevolja mogla repetirati ili buknuti u zao čas.

Stoga nije čudno da je Hrvatsku pohodilo mnoštvo velikih imena sa svjetske scene.

U ovoj godini, u Hrvatskoj su svirali Dead Can Dance, Franz Ferdinand, Iron Maiden, The Smile, Skunk Anansie, Pussy Riot, Dream...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 21:39