stdClass Object ( [id] => 1033294 [title] => ‘Frank Sinatra naše estrade‘ nastupa na Splitskom festivalu već 55 godina i ne kani stati! Đorđi Peruzović: Prije san propiva ja nego Sanremo [alias] => frank-sinatra-nase-estrade-nastupa-na-splitskom-festivalu-vec-55-godina-i-ne-kani-stati-dordi-peruzovic-prije-san-propiva-ja-nego-sanremo [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad je kao trinaestogodišnjak iz Vrboske na Hvaru mali Đorđi Peruzović stigao u Split u učenički dom Tehničke škole, bio je dečkić kojemu je namijenjena sljedeća sudbina: završit će za strojara i ić navigat. Baš kao i njegov otac, kapo iliti upravitelj stroja "na stranca". Da nije bilo tete Lepe Smoje i Kulturno-umjetničkog društva "Mozaik", vjerojatno bi tako i bilo...

Za jednog od naših najboljih zabavnjaka svih vremena, Đorđija rečenog Peruzovića, ovih dana i nagrađenog plaketom na Splitskom festivalu u znak zahvale što na istom nastupa već ciglih 55 (pedeset i pet!) godina, kao da se i svemir osobno urotio da ne postane ništa drugo nego ono što mu najbolje ide: pjevač.

Naime, u ćakuli s tim osamdesetogodišnjakom evergreen klase doznajemo da je u svojoj sedamnaestoj godini bio uložio slabašan pokušaj da postane balunjer, pa čak i boksač.

S baluna u 'Mozaik'

- Kako sam ja dospio u KUD "Mozaik"? Dobro pitanje! Slučajno! - smije se Đorđi, pa se uozbilji.

- Bili smo momčići iz Tehničke škole, ja i još nekoliko njih. Tili smo nekako ubit vrime, ali korisno, i usput se zabavit. Najlogičniji izbor za sedamnaestogodišnjaka bija je: upisat se na balun. Tada je popularan klub bija RK Split, i mi smo došli na Splitovo igralište upisat se na balun.

Dočeka nas je tadašnji čuveni trener Luka Kaliterna, i reka nam: dobro, danas ćete najprije zalivat teren. I tako smo mi zalivali travu na tom upisnom treningu, pa smo došli opet sutra. I opet isto: zalivanje trave...

Potrajalo je to "treniranje" jedno desetak puta, pa smo vidili da balun nije za nas. Štufali smo se i otišli.

E, onda je na red doša boks. Je, isto "na Splita". E, to je bilo neugodno: vruće, upalile bi se one metalne šipke, znojiš se i mučiš; brzo san odusta. A onda, di ćemo?, pitali smo se mi, i čuli da u "Mozaika" ima lipih cura. I normalno, došli tamo, to je dakle bilo '58. godine, rodija san se 1940.

U "Mozaika" nas je dočekala Lepa Smoje, mene je odma uvatila za glavu, okrenila, "izmirila", i rekla: dobar si. I tu san počeja plesat, ajme šta san lipo plesa! Ubrzo san posta i solist, a koreograf za stepanje je bija profesor Josip Milat...

Sićan se ka jučer, svaku smo nedilju imali matineje u "Vicka", u kinoklubu. Pokojni Đeki Srbljenović, poznati muzičar, bija je voditelj muzičke sekcije. I bili smo jaki! Sićan se da smo svi u petak navečer gledali "Sanremo", a onda u subotu učili tekstove i u nedilju ujutro ih pivali ka "dobro jutro". Meni je u usvajanju talijanskog išla na ruku činjenica da mi je nona s očeve strane bila Talijanka Bepina Zanetti, udana Peruzović, a i uvik san puno volija i poštiva talijansku modu, muziku i kulturu. I dandanas redovito gledan festival u San Remu koji, normalno, nije ono šta je bija. Atroke naši festivali, ali o tome ćemo kasnije...

Cinkali me profesorici

Uglavnom, imali smo jednu nedilju ka specijalnog gosta na matineji u "Vicka" najavljenog Đimija Stanića, već onda veliku zvijezdu (pedesetih godina). Triba nam je doć zapivat koju svoju pismu, ali je bija zapeja negdi u Lici u vlaku, u snigu. I tako je tribalo popunit minutažu, pa su me doslovce izbacili na pozornicu i rekli "pivaj, mali, umisto njega!".

Piva san te 1958. pismu "Volare" od Domenica Modugna, te iste godine pobjedničku pismu na "Sanremu"... - prisjetio se Đorđi prapočetaka na sceni, koja ga je odmah prigrlila, a jednako ga "ljubi" i danas.

- Tako san ja zavolija pismu, ples i pozornicu, i odlučija da neću ić navigat nego ću pivat! Iz današnje perspektive mi se čini da san prije propiva ja nego "Sanremo", ali bez pretjerivanja mogu reć da smo po stažu "tu negdi" (smijeh).

- Upisa san u Muzičkoj školi solo-pjevanje kod izvrsne profesorice Branke Ristić, ona je odgojila sve najveće operne pjevače u Splitu i šire! Dobro mi je išlo, već san dobija ponude za nastavak karijere u teatru, triba san pivat u "Don Carlosu" sporednu ulogu. Smiješila mi se, dakle, karijera opernog pjevača, ali postoja je problemčić: piva san na gažama okolo, volija san to. Po propozicijama nije smija ić u školu za opernog pjevača onaj koji piva okolo, ukratko bilo je "ili jedno, ili drugo". Ja san se neko vrime šverca, piva po terasama i školova, a onda me jedan dan cinka neki profesor koji je ima vikendicu u Brelima. Reka je profesorici Ristić, a ona poludila, zvala me na razgovor i molila da ustrajen jer san bija dobar, format za teatar. Izabra san gaže, estradu, zabavne vode i nikad mi nije bilo žaj; da san osta u školi, možda bi bija cili život u kazalištu, a ovako san proputova cili svit, nauživa se i zabavija – sjetno će najveći živući splitski zabavnjak.

---

image
Duje Klarić/Hanza Media
---

Uvik lipo obučen

Đorđi je najviše nastupao, summa sumarum, u Rusiji. Tijekom desetak godina odradio je više od osamsto koncerata, u ono doba socijalizma taj je "slavenski kamarad" pjevao i na hrvatskom, talijanskom, ruskom i engleskom, a jednom su ga zbog metaliziranog sivog veštita (kupljenog u Muenchenu) prozvali "Želiozni čolovek".

- Mislili su da san svemirac – pojašnjava ozbiljno.

Nježne uspomene na obožavateljice iz Rusije (kojih iz svih dijelova Zemlje ne nedostaje ni danas) mame mu topao osmijeh. Trajalo je to do zadnjeg nastupa 1985. godine.

U međuvremenu je, jasno, već debelo etabliran u svojoj zemlji. Kronološki, prvu nagradu bilježi 1963. godine na tadašnjim "Melodijama Jadrana" s Runjićevom "Baladom o tovaru". Pjevao ju je na pozornici na Bačvicama, propisno odjeven u bijeli veštit, začešljan kako spada. Kasnije se fotografirao sa svojim velikim idolom Ivom Robićem; bili su slično odjeveni...

- Uvik san pazija na robu i volija se lipo obuć! Prije svakog festivala iša san svojon "alfon" u Padovu i kupija novi veštit. Jedan put san, dan prije festivala, isto iša i kupija ga, a u povratku mi se prispavalo i sta san u jedan motel u Senju da se odmorin. Osta san prispavat, a ujutro nazad. Kad san doša do Zadra, svatija san da mi je u sobi, u ormaru, ostalo odijelo! Trk nazad! Doša san na festival po ure prije nastupa, još san gaće zakopčava kad san se penja na pozornicu! Ako se dobro sićan to je bilo 1972., onda kad san osvojia s Vilovićen Grand Prix za "Di si bija kad je grmilo". Dvi godine prije isto sam nagrađen jer san sa pjevačem s Jamajke Jimmyjem Cliffom pobijedija s pjesmom "Gdje je taj svijet" (The song we used to sing). Tadašnja je nagrada bila i novčana, u iznosu od iljadu dolara. Ja san se svoje odreka u korist festivala, ali Cliff je bija uzea – prisjeća se naš sugovornik.

Puno san volija Italiju

Vratimo li se još načas na "rusku fazu", podsjeća nas da ga je u tu golemu i prijateljsku zemlju socijalizma odvela također velika estradna zvijezda Radmila Karakljajić, inače Beograđanka.

- Na Melodijama je pivala u alternaciji sa Vicon Vukovon "Bokeljsku noć", pa smo se upoznali. Već tada bila je jako poznata u Rusiji, ona mi je sredila prvi nastup. Piva san u Moskvi za honorar od trideset rubalja; njezin je iznosija trista. Nakon prva tri miseca nastupa utržija san oko osan i po milijuna dinara, a ona deset puta više. Odma san sebi za pet milijuna kupija alfa romea...

Puno san, kažem, volija Italiju, a izabra san omiljeni auto. U to vrime postojale su lancia ka gospodski auto, alfa za "tipove sportivo" i fiat za široke narodne mase ka tri udarne opcije mimo lamborghinija, maserattija i drugih, preskupih auta. Danas pak vozin fiata, a nekad mi je najlakše sist i u autobus, pa me lipo drugi vozi – pomirljivo će Đorđi.

Tako je splitski zabavnjak neumorno pjevao, ali i živio život, putovao, guštao... U međuvremenu se dogodio brak i djeca, a kako život nije uvijek idealan, brak nije opstao no djeca su danas odrasla i samostalna. U životopisu uz blistave glazbene trenutke, nagrade, koncerte i festivale bilježi međutim i propali poduzetnički pokušaj s restoranom "Ponoćno sunce"... No, to je neka druga priča.

Đorđi Peruzović, taj "Frank Sinatra splitske i hrvatske estrade" nagradu za životno djelo Splitskog festivala dobio je odavno. S obzirom na njegovu dugovječnost i pjevačku kondiciju, čini se, čak prerano...

---

image
Duje Klarić/Hanza Media
---

Četiri simbola Splita

Na upit kako danas gleda na festivale i "žuganje" protiv njih, ima spreman odgovor.

- Sve se prominilo, imamo jako puno dobrih mladih pjevača, ali nema pjesama! Danas se muzika više gleda nego sluša, to je postalo mainstream, a šta se tiče konkretno Splita, mislim da je tu Tomo odradija odličan posao u samo dva miseca! Tribalo je tu puno volje i hrabrosti, puno stvari riješit, a izabrat pisme, ah, pa tu moraš uzest ponuđeno! To je ka da ideš na Peškariju po škarpinu, a nađeš samo ugora ili palamidu, i od toga onda skuvaš brujet. Mišljenja sam da Splitski festival triba održat pod svaku cijenu jer Split ima četri simbola: Hajduka, svetog Duju, Slobodnu Dalmaciju i Splitski festival. Sve u duhu vrimena, ka šta je i u San Remu. Ne možemo uteć od novih trendova – smatra vitalni osamdesetogodišnjak.

Kaže, pjeva bolje nego ikad, a dobro i izgleda.

- Triba pazit na zdravlje! Ne pušin, spavan najmanje do osam i po ujutro jer legnem kasno, oko jedan iza ponoći. Onda doručkujen žemlje sa sjemenkama i medom, kavica, kupatilo, obavezno se lipo uredim jer nikad ne znam kad će me neko negdi trefit, slikat. Onda na još jednu kavicu ali vanka, u kavanu "Semafor"; tamo pročitan i "Slobodnu", obavezno! Onda ručan ili u restoranu ili doma, ili naručin dostavu, ovisi kako se osjećam. Popodne odem u spizu, pojeden malo voća, jogurt, volim čokoladu, e to mi je slabost. Ako navečer nemam nikakav program, uživan čitat stručnu literaturu, gledam fotografije – odaje nam Đorđi dnevni raspored i detalje koji govore o njegovoj uščuvanosti i samodisciplini.

Sad sam single

Ranije je dizao utege, ali je od te rekreacije odustao kad mu je iskočio disk. Ne muzički, nego na kralježnici, smije se.

- Sad samo prakticiram stretching, laganu gimnastiku. Baš mi odgovara – povjerava.

U njegovu životu još je slobodno mjesto za ljubav.

- Davno san se razveo, i u međuvremenu ima samo jednu ozbiljnu vezu sa zgodnom Hercegovkom koja je bila tamo Miss gospođa 2006. godine. Ona se morala preseliti u Zagreb iz obiteljskih razloga, a kaže se "lontano dagli occhi, lontano dal cuore" (tal: daleko od očiju, daleko od srca). Sad sam single, i volim svoj mir, ali nikad se ne zna hoće li me opet strefit Amorova strelica. Ne bi mi bilo mrsko – iskren je "vječni dečko" estrade, neuništivi Đorđi Peruzović.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"Simboli Splita"},{"id":"4","value":""},{"id":"5","value":""},{"id":"6","value":""},{"id":"8","value":"1"},{"id":"11","value":"1"},{"id":"12","value":"1"},{"id":"13","value":"1"},{"id":"65","value":""},{"id":"21","value":"1"},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"87","value":""},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"}] [extra_fields_search] => Simboli Splita 1 1 1 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-07-15 16:21:29 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-07-19 14:39:18 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-07-19 14:38:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1139 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/07\/15\/14107490.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/15\/14107538.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/15\/14107494.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/15\/13031628.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/15\/1410136.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/Hanza Media","Duje Klari\u0107\/Hanza Media","Duje Klari\u0107\/Hanza Media","Paun Paunovi\u0107\/Hanza Media","Duje Klari\u0107\/Hanza Media"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1143","k_14107490_1280.jpg":"1280x1280","k_14107490_1024.jpg":"1024x1024","k_14107490_640.jpg":"640x640","k_14107490_480.jpg":"480x480","k_14107490_340.jpg":"340x340","k_14107490_220.jpg":"220x220","o_14107490_1280.jpg":"1280x762","o_14107490_1024.jpg":"1024x609","o_14107490_640.jpg":"640x381","o_14107490_480.jpg":"480x285","o_14107490_340.jpg":"340x202","o_14107490_220.jpg":"220x130","h_14107490_1280.jpg":"1280x854","h_14107490_1024.jpg":"1024x683","h_14107490_640.jpg":"640x427","h_14107490_480.jpg":"480x320","h_14107490_340.jpg":"340x227","h_14107490_220.jpg":"220x147","pp_14107490_1280.jpg":"1006x1280","pp_14107490_1024.jpg":"805x1024","pp_14107490_640.jpg":"503x640","pp_14107490_480.jpg":"377x480","pp_14107490_340.jpg":"267x340","pp_14107490_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1207","k_14107538_1280.jpg":"1280x1280","k_14107538_1024.jpg":"1024x1024","k_14107538_640.jpg":"640x640","k_14107538_480.jpg":"480x480","k_14107538_340.jpg":"340x340","k_14107538_220.jpg":"220x220","o_14107538_1280.jpg":"1280x804","o_14107538_1024.jpg":"1024x643","o_14107538_640.jpg":"640x402","o_14107538_480.jpg":"480x301","o_14107538_340.jpg":"340x213","o_14107538_220.jpg":"220x138","h_14107538_1280.jpg":"1280x854","h_14107538_1024.jpg":"1024x683","h_14107538_640.jpg":"640x427","h_14107538_480.jpg":"480x320","h_14107538_340.jpg":"340x227","h_14107538_220.jpg":"220x147","pp_14107538_1280.jpg":"1006x1280","pp_14107538_1024.jpg":"805x1024","pp_14107538_640.jpg":"503x640","pp_14107538_480.jpg":"377x480","pp_14107538_340.jpg":"267x340","pp_14107538_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14107494_1280.jpg":"1280x1280","k_14107494_1024.jpg":"1024x1024","k_14107494_640.jpg":"640x640","k_14107494_480.jpg":"480x480","k_14107494_340.jpg":"340x340","k_14107494_220.jpg":"220x220","o_14107494_1280.jpg":"1280x853","o_14107494_1024.jpg":"1024x682","o_14107494_640.jpg":"640x426","o_14107494_480.jpg":"480x320","o_14107494_340.jpg":"340x226","o_14107494_220.jpg":"220x146","h_14107494_1280.jpg":"1280x854","h_14107494_1024.jpg":"1024x683","h_14107494_640.jpg":"640x427","h_14107494_480.jpg":"480x320","h_14107494_340.jpg":"340x227","h_14107494_220.jpg":"220x147","pp_14107494_1280.jpg":"1006x1280","pp_14107494_1024.jpg":"805x1024","pp_14107494_640.jpg":"503x640","pp_14107494_480.jpg":"377x480","pp_14107494_340.jpg":"267x340","pp_14107494_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1349","k_13031628_1280.jpg":"1280x1280","k_13031628_1024.jpg":"1024x1024","k_13031628_640.jpg":"640x640","k_13031628_480.jpg":"480x480","k_13031628_340.jpg":"340x340","k_13031628_220.jpg":"220x220","o_13031628_1280.jpg":"1280x899","o_13031628_1024.jpg":"1024x719","o_13031628_640.jpg":"640x449","o_13031628_480.jpg":"480x337","o_13031628_340.jpg":"340x238","o_13031628_220.jpg":"220x154","h_13031628_1280.jpg":"1280x854","h_13031628_1024.jpg":"1024x683","h_13031628_640.jpg":"640x427","h_13031628_480.jpg":"480x320","h_13031628_340.jpg":"340x227","h_13031628_220.jpg":"220x147","pp_13031628_1280.jpg":"1006x1280","pp_13031628_1024.jpg":"805x1024","pp_13031628_640.jpg":"503x640","pp_13031628_480.jpg":"377x480","pp_13031628_340.jpg":"267x340","pp_13031628_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1244","k_1410136_1280.jpg":"1280x1280","k_1410136_1024.jpg":"1024x1024","k_1410136_640.jpg":"640x640","k_1410136_480.jpg":"480x480","k_1410136_340.jpg":"340x340","k_1410136_220.jpg":"220x220","o_1410136_1280.jpg":"1280x829","o_1410136_1024.jpg":"1024x663","o_1410136_640.jpg":"640x414","o_1410136_480.jpg":"480x311","o_1410136_340.jpg":"340x220","o_1410136_220.jpg":"220x142","h_1410136_1280.jpg":"1280x854","h_1410136_1024.jpg":"1024x683","h_1410136_640.jpg":"640x427","h_1410136_480.jpg":"480x320","h_1410136_340.jpg":"340x227","h_1410136_220.jpg":"220x147","pp_1410136_1280.jpg":"1006x1280","pp_1410136_1024.jpg":"805x1024","pp_1410136_640.jpg":"503x640","pp_1410136_480.jpg":"377x480","pp_1410136_340.jpg":"267x340","pp_1410136_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7707007 Threads: 3 Questions: 1627572125 Slow queries: 4834398 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111181805 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 32 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/frank-sinatra-nase-estrade-nastupa-na-splitskom-festivalu-vec-55-godina-i-ne-kani-stati-dordi-peruzovic-prije-san-propiva-ja-nego-sanremo-1033294 [printLink] => /scena/showbiz/frank-sinatra-nase-estrade-nastupa-na-splitskom-festivalu-vec-55-godina-i-ne-kani-stati-dordi-peruzovic-prije-san-propiva-ja-nego-sanremo-1033294?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 355688 [name] => Đorđi Peruzović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dordi-peruzovic [link] => /tag/dordi-peruzovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 609539 [name] => Splitski festival 2020. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-01 18:09:49 [main_article_id] => 0 [alias] => splitski-festival-2020 [link] => /tag/splitski-festival-2020 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Frank Sinatra naše estrade‘ nastupa na Splitskom festivalu već 55 godina i ne kani stati! Đorđi Peruzović: Prije san propiva ja nego Sanremo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/15/14107490.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/Hanza Media [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/15/14107490.jpg [title] => Duje Klarić/Hanza Media ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/15/14107538.jpg [title] => Duje Klarić/Hanza Media ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/15/14107494.jpg [title] => Duje Klarić/Hanza Media ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/15/13031628.jpg [title] => Paun Paunović/Hanza Media ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/15/1410136.jpg [title] => Duje Klarić/Hanza Media ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kad je kao trinaestogodišnjak iz Vrboske na Hvaru mali Đorđi Peruzović stigao u Split u učenički dom Tehničke škole, bio je dečkić kojemu je namijenjena sljedeća sudbina: završit će za strojara i ić navigat. Baš kao i njegov otac, kapo iliti upravitelj stroja "na stranca". Da nije bilo tete Lepe Smoje i Kulturno-umjetničkog društva "Mozaik", vjerojatno bi tako i bilo...

Za jednog od naših najboljih zabavnjaka svih vremena, Đorđija rečenog Peruzovića, ovih dana i nagrađenog plaketom na Splitskom festivalu u znak zahvale što na istom nastupa već ciglih 55 (pedeset i pet!) godina, kao da se i svemir osobno urotio da ne postane ništa drugo nego ono što mu najbolje ide: pjevač.

Naime, u ćakuli s tim osamdesetogodišnjakom evergreen klase doznajemo da je u svojoj sedamnaestoj godini bio uložio slabašan pokušaj da postane balunjer, pa čak i boksač.

S baluna u 'Mozaik'

- Kako sam ja dospio u KUD "Mozaik"? Dobro pitanje! Slučajno! - smije se Đorđi, pa se uozbilji.

- Bili smo momčići iz Tehničke škole, ja i još nekoliko njih. Tili smo nekako ubit vrime, ali korisno, i usput se zabavit. Najlogičniji izbor za sedamnaestogodišnjaka bija je: upisat se na balun. Tada je popularan klub bija RK Split, i mi smo došli na Splitovo igralište upisat se na balun.

Dočeka nas je tadašnji čuveni trener Luka Kaliterna, i reka nam: dobro, danas ćete najprije zalivat teren. I tako smo mi zalivali travu na tom upisnom treningu, pa smo došli opet sutra. I opet isto: zalivanje trave...

Potrajalo je to "treniranje" jedno desetak puta, pa smo vidili da balun nije za nas. Štufali smo se i otišli.

E, onda je na red doša boks. Je, isto "na Splita". E, to je bilo neugodno: vruće, upalile bi se one metalne šipke, znojiš se i mučiš; brzo san odusta. A onda, di ćemo?, pitali smo se mi, i čuli da u "Mozaika" ima lipih cura. I normalno, došli tamo, to je dakle bilo '58. godine, rodija san se 1940.

U "Mozaika" nas je dočekala Lepa Smoje, mene je odma uvatila za glavu, okrenila, "izmirila", i rekla: dobar si. I tu san počeja plesat, ajme šta san lipo plesa! Ubrzo san posta i solist, a koreograf za stepanje je bija profesor Josip Milat...

Sićan se ka jučer, svaku smo nedilju imali matineje u "Vicka", u kinoklubu. Pokojni Đeki Srbljenović, poznati muzičar, bija je voditelj muzičke sekcije. I bili smo jaki! Sićan se da smo svi u petak navečer gledali "Sanremo", a onda u subotu učili tekstove i u nedilju ujutro ih pivali ka "dobro jutro". Meni je u usvajanju talijanskog išla na ruku činjenica da mi je nona s očeve strane bila Talijanka Bepina Zanetti, udana Peruzović, a i uvik san puno volija i poštiva talijansku modu, muziku i kulturu. I dandanas redovito gledan festival u San Remu koji, normalno, nije ono šta je bija. Atroke naši festivali, ali o tome ćemo kasnije...

Cinkali me profesorici

Uglavnom, imali smo jednu nedilju ka specijalnog gosta na matineji u "Vicka" najavljenog Đimija Stanića, već onda veliku zvijezdu (pedesetih godina). Triba nam je doć zapivat koju svoju pismu, ali je bija zapeja negdi u Lici u vlaku, u snigu. I tako je tribalo popunit minutažu, pa su me doslovce izbacili na pozornicu i rekli "pivaj, mali, umisto njega!".

Piva san te 1958. pismu "Volare" od Domenica Modugna, te iste godine pobjedničku pismu na "Sanremu"... - prisjetio se Đorđi prapočetaka na sceni, koja ga je odmah prigrlila, a jednako ga "ljubi" i danas.

- Tako san ja zavolija pismu, ples i pozornicu, i odlučija da neću ić navigat nego ću pivat! Iz današnje perspektive mi se čini da san prije propiva ja nego "Sanremo", ali bez pretjerivanja mogu reć da smo po stažu "tu negdi" (smijeh).

- Upisa san u Muzičkoj školi solo-pjevanje kod izvrsne profesorice Branke Ristić, ona je odgojila sve najveće operne pjevače u Splitu i šire! Dobro mi je išlo, već san dobija ponude za nastavak karijere u teatru, triba san pivat u "Don Carlosu" sporednu ulogu. Smiješila mi se, dakle, karijera opernog pjevača, ali postoja je problemčić: piva san na gažama okolo, volija san to. Po propozicijama nije smija ić u školu za opernog pjevača onaj koji piva okolo, ukratko bilo je "ili jedno, ili drugo". Ja san se neko vrime šverca, piva po terasama i školova, a onda me jedan dan cinka neki profesor koji je ima vikendicu u Brelima. Reka je profesorici Ristić, a ona poludila, zvala me na razgovor i molila da ustrajen jer san bija dobar, format za teatar. Izabra san gaže, estradu, zabavne vode i nikad mi nije bilo žaj; da san osta u školi, možda bi bija cili život u kazalištu, a ovako san proputova cili svit, nauživa se i zabavija – sjetno će najveći živući splitski zabavnjak.

---

image
Duje Klarić/Hanza Media
---

Uvik lipo obučen

Đorđi je najviše nastupao, summa sumarum, u Rusiji. Tijekom desetak godina odradio je više od osamsto koncerata, u ono doba socijalizma taj je "slavenski kamarad" pjevao i na hrvatskom, talijanskom, ruskom i engleskom, a jednom su ga zbog metaliziranog sivog veštita (kupljenog u Muenchenu) prozvali "Želiozni čolovek".

- Mislili su da san svemirac – pojašnjava ozbiljno.

Nježne uspomene na obožavateljice iz Rusije (kojih iz svih dijelova Zemlje ne nedostaje ni danas) mame mu topao osmijeh. Trajalo je to do zadnjeg nastupa 1985. godine.

U međuvremenu je, jasno, već debelo etabliran u svojoj zemlji. Kronološki, prvu nagradu bilježi 1963. godine na tadašnjim "Melodijama Jadrana" s Runjićevom "Baladom o tovaru". Pjevao ju je na pozornici na Bačvicama, propisno odjeven u bijeli veštit, začešljan kako spada. Kasnije se fotografirao sa svojim velikim idolom Ivom Robićem; bili su slično odjeveni...

- Uvik san pazija na robu i volija se lipo obuć! Prije svakog festivala iša san svojon "alfon" u Padovu i kupija novi veštit. Jedan put san, dan prije festivala, isto iša i kupija ga, a u povratku mi se prispavalo i sta san u jedan motel u Senju da se odmorin. Osta san prispavat, a ujutro nazad. Kad san doša do Zadra, svatija san da mi je u sobi, u ormaru, ostalo odijelo! Trk nazad! Doša san na festival po ure prije nastupa, još san gaće zakopčava kad san se penja na pozornicu! Ako se dobro sićan to je bilo 1972., onda kad san osvojia s Vilovićen Grand Prix za "Di si bija kad je grmilo". Dvi godine prije isto sam nagrađen jer san sa pjevačem s Jamajke Jimmyjem Cliffom pobijedija s pjesmom "Gdje je taj svijet" (The song we used to sing). Tadašnja je nagrada bila i novčana, u iznosu od iljadu dolara. Ja san se svoje odreka u korist festivala, ali Cliff je bija uzea – prisjeća se naš sugovornik.

Puno san volija Italiju

Vratimo li se još načas na "rusku fazu", podsjeća nas da ga je u tu golemu i prijateljsku zemlju socijalizma odvela također velika estradna zvijezda Radmila Karakljajić, inače Beograđanka.

- Na Melodijama je pivala u alternaciji sa Vicon Vukovon "Bokeljsku noć", pa smo se upoznali. Već tada bila je jako poznata u Rusiji, ona mi je sredila prvi nastup. Piva san u Moskvi za honorar od trideset rubalja; njezin je iznosija trista. Nakon prva tri miseca nastupa utržija san oko osan i po milijuna dinara, a ona deset puta više. Odma san sebi za pet milijuna kupija alfa romea...

Puno san, kažem, volija Italiju, a izabra san omiljeni auto. U to vrime postojale su lancia ka gospodski auto, alfa za "tipove sportivo" i fiat za široke narodne mase ka tri udarne opcije mimo lamborghinija, maserattija i drugih, preskupih auta. Danas pak vozin fiata, a nekad mi je najlakše sist i u autobus, pa me lipo drugi vozi – pomirljivo će Đorđi.

Tako je splitski zabavnjak neumorno pjevao, ali i živio život, putovao, guštao... U međuvremenu se dogodio brak i djeca, a kako život nije uvijek idealan, brak nije opstao no djeca su danas odrasla i samostalna. U životopisu uz blistave glazbene trenutke, nagrade, koncerte i festivale bilježi međutim i propali poduzetnički pokušaj s restoranom "Ponoćno sunce"... No, to je neka druga priča.

Đorđi Peruzović, taj "Frank Sinatra splitske i hrvatske estrade" nagradu za životno djelo Splitskog festivala dobio je odavno. S obzirom na njegovu dugovječnost i pjevačku kondiciju, čini se, čak prerano...

---

image
Duje Klarić/Hanza Media
---

Četiri simbola Splita

Na upit kako danas gleda na festivale i "žuganje" protiv njih, ima spreman odgovor.

- Sve se prominilo, imamo jako puno dobrih mladih pjevača, ali nema pjesama! Danas se muzika više gleda nego sluša, to je postalo mainstream, a šta se tiče konkretno Splita, mislim da je tu Tomo odradija odličan posao u samo dva miseca! Tribalo je tu puno volje i hrabrosti, puno stvari riješit, a izabrat pisme, ah, pa tu moraš uzest ponuđeno! To je ka da ideš na Peškariju po škarpinu, a nađeš samo ugora ili palamidu, i od toga onda skuvaš brujet. Mišljenja sam da Splitski festival triba održat pod svaku cijenu jer Split ima četri simbola: Hajduka, svetog Duju, Slobodnu Dalmaciju i Splitski festival. Sve u duhu vrimena, ka šta je i u San Remu. Ne možemo uteć od novih trendova – smatra vitalni osamdesetogodišnjak.

Kaže, pjeva bolje nego ikad, a dobro i izgleda.

- Triba pazit na zdravlje! Ne pušin, spavan najmanje do osam i po ujutro jer legnem kasno, oko jedan iza ponoći. Onda doručkujen žemlje sa sjemenkama i medom, kavica, kupatilo, obavezno se lipo uredim jer nikad ne znam kad će me neko negdi trefit, slikat. Onda na još jednu kavicu ali vanka, u kavanu "Semafor"; tamo pročitan i "Slobodnu", obavezno! Onda ručan ili u restoranu ili doma, ili naručin dostavu, ovisi kako se osjećam. Popodne odem u spizu, pojeden malo voća, jogurt, volim čokoladu, e to mi je slabost. Ako navečer nemam nikakav program, uživan čitat stručnu literaturu, gledam fotografije – odaje nam Đorđi dnevni raspored i detalje koji govore o njegovoj uščuvanosti i samodisciplini.

Sad sam single

Ranije je dizao utege, ali je od te rekreacije odustao kad mu je iskočio disk. Ne muzički, nego na kralježnici, smije se.

- Sad samo prakticiram stretching, laganu gimnastiku. Baš mi odgovara – povjerava.

U njegovu životu još je slobodno mjesto za ljubav.

- Davno san se razveo, i u međuvremenu ima samo jednu ozbiljnu vezu sa zgodnom Hercegovkom koja je bila tamo Miss gospođa 2006. godine. Ona se morala preseliti u Zagreb iz obiteljskih razloga, a kaže se "lontano dagli occhi, lontano dal cuore" (tal: daleko od očiju, daleko od srca). Sad sam single, i volim svoj mir, ali nikad se ne zna hoće li me opet strefit Amorova strelica. Ne bi mi bilo mrsko – iskren je "vječni dečko" estrade, neuništivi Đorđi Peruzović.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Hanza Media Duje Klarić/Hanza Media Duje Klarić/Hanza Media Paun Paunović/Hanza Media Duje Klarić/Hanza Media
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/frank-sinatra-nase-estrade-nastupa-na-splitskom-festivalu-vec-55-godina-i-ne-kani-stati-dordi-peruzovic-prije-san-propiva-ja-nego-sanremo-1033294 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ffbe6414bbf589197dfefdaaf805223bed6463ab [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Frank+Sinatra+na%C5%A1e+estrade%E2%80%98+nastupa+na+Splitskom+festivalu+ve%C4%87+55+godina+i+ne+kani+stati%21+%C4%90or%C4%91i+Peruzovi%C4%87%3A+Prije+san+propiva+ja+nego+Sanremo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Ffrank-sinatra-nase-estrade-nastupa-na-splitskom-festivalu-vec-55-godina-i-ne-kani-stati-dordi-peruzovic-prije-san-propiva-ja-nego-sanremo-1033294 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Ffrank-sinatra-nase-estrade-nastupa-na-splitskom-festivalu-vec-55-godina-i-ne-kani-stati-dordi-peruzovic-prije-san-propiva-ja-nego-sanremo-1033294 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"Simboli Splita"},{"id":"4","value":""},{"id":"5","value":""},{"id":"6","value":""},{"id":"8","value":"1"},{"id":"11","value":"1"},{"id":"12","value":"1"},{"id":"13","value":"1"},{"id":"65","value":""},{"id":"21","value":"1"},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"87","value":""},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"}]
StoryEditorOCM
ShowbizSimboli Splita

‘Frank Sinatra naše estrade‘ nastupa na Splitskom festivalu već 55 godina i ne kani stati! Đorđi Peruzović: Prije san propiva ja nego Sanremo

19. srpnja 2020. - 16:38

Kad je kao trinaestogodišnjak iz Vrboske na Hvaru mali Đorđi Peruzović stigao u Split u učenički dom Tehničke škole, bio je dečkić kojemu je namijenjena sljedeća sudbina: završit će za strojara i ić navigat. Baš kao i njegov otac, kapo iliti upravitelj stroja "na stranca". Da nije bilo tete Lepe Smoje i Kulturno-umjetničkog društva "Mozaik", vjerojatno bi tako i bilo...

Za jednog od naših najboljih zabavnjaka svih vremena, Đorđija rečenog Peruzovića, ovih dana i nagrađenog plaketom na Splitskom festivalu u znak zahvale što na istom nastupa već ciglih 55 (pedeset i pet!) godina, kao da se i svemir osobno urotio da ne postane ništa drugo nego ono što mu najbolje ide: pjevač.

Naime, u ćakuli s tim osamdesetogodišnjakom evergreen klase doznajemo da je u svojoj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 14:40