stdClass Object ( [id] => 1032143 [title] => Barbaru su zvali novom glumačkom zvijezdom, pa je preko noći nestala! O ukorijenjenom seksizmu u hrvatskim sapunicama pričamo s protagonistima scene [alias] => barbaru-su-zvali-novom-glumackom-zvijezdom-pa-je-preko-noci-nestala-o-ukorijenjenom-seksizmu-u-hrvatskim-sapunicama-pricamo-s-protagonistima-scene [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad se prvi put pojavila u programu tadašnje Televizije Zagreb, popularna američka sapunica "Dinastija", o životima bogataške naftaške obitelji Carrington, tih je osamdesetih godina zaludila gledatelje diljem Jugoslavije. Nije bila popularna samo kod nas, nego i u cijelom svijetu.

Ratnih godina plaćale su se mise za Eden i Cruza, junake jednako popularne "Santa Barbare", serije koja je doživjela čak 2137 nastavaka.

U to su se vrijeme pojavile i prve latinskoameričke sapunice. Sve je počelo s Rosom Salvaje ("Divlja ruža"), nastavilo se "Esmeraldom", "Otimačicom", "Marisol", a meksičke i brazilske serije i danas na HRT-u imaj svoj uobičajeni termin u 12.30, nakon podnevnog Dnevnika.

Posljednjih desetak godina iznimno su gledane turske serije, čiji su junaci postali planetarno popularni izvan granica Turske te osim zarade na samoj seriji svoje račune dodatno podebljavaju posjećujući zemlje u kojima im se sapunica prikazuje (sjetimo se Šeherezade i Onura, odnosno bračnog para Berguzar Korel i Halita Ergenca kad su prije deset godina bili u Zagrebu).

Prva hrvatska telenovela bila je "Villa Maria"; kroz 160 epizoda emitirala se na Prvom programu HRT-a tijekom 2004. i 2005. godine, radnim danom u 18.40, i obarala rekorde gledanosti.

Bila je to ujedno posljedna glavna ženska uloga Jelene Veljače, koja se poslije u seriji "Ljubav u zaleđu" pojavila kao sporedan lik, a karijeru nastavila kao scenaristica, producentica, ujedno i borac za prava žena u Hrvatskoj.

Nikad dvaput

Do danas se u našoj zemlji emitirao popriličan broj domaćih sapunica, telenovela, ili kako ih TV kuće na kojima se prikazuju vole nazivati – dramskih serija.

Neke još uvijek dobro pamtimo, primjerice "Larin izbor", seriju u kojoj se domaćoj javnosti prvi put predstavila Doris Pinčić (autorski je ovo projekt Jelene Veljače), ili "Ruža vjetrova" u kojoj je Nives Ivanković briljirala kao Seke Odak, dok su u posljednje vrijeme gledane i humoristične sapunice poput "Kud puklo da puklo", "Na granici"...

Ono što je svima njima zajedničko jest to što se od naše prve telenovele nikad nije dogodilo da je neka glumica, koja je utjelovila glavnu junakinju, dobila priliku da u nekoj od idućih serija opet tumači glavni lik.

Tara Rosandić ("Čista ljubav"), Barbara Bilić ("Zora dubrovačka"), Mirna Medaković ("Kud puklo da puklo"), Iva Visković ("Ljubav u zaleđu"), Lana Gojak ("Ne daj se Nina"), Ana Vilenica ("Dolina sunca"), Ivana Roščić ("Pogrešan čovjek"), Katarina Baban ("Zlatni dvori"), Jelena Jovanova ("Tajne"), Nevena Ristić ("Vatre ivanjske"), Nadia Cvitanović ("Na granici"), Katarina Radivojević ("Najbolje godine"), pa čak ni sveprisutna Doris Pinčić (nakon "Larina izbora" nakratko se pojavila u "Vatrama ivanjskim", ali ne u glavnoj ulozi)...

Zašto je tome tako?

- Puno više cura dolazi na prijemni na Akademiju nego muškaraca. To je jedan bazen talentiranih, zgodnih, mladih djevojaka, što nije posebnost samo kod nas, nego je tako svugdje u svijetu. Jednostavno žene se više žele baviti glumom.

Moguće je da je ovo o čemu me pitate posljedica te neravnopravnosti na tržištu - kaže nam Jelena Veljača, dok televizijska kritičarka Zrinka Pavlić, koja je ujedno radila i na scenariju nekih serija, smatra da su glavne ženske uloge u sapunicama najvažnije.

---

image
Jelena Veljača
Tomislav Krišto/Hanza Media
---


- Ne mislim da je to neko posebno nepoštovanje ženskih glumica, nego je to priroda sapunica. Svaka glavna junakinja mora biti jedinstvena - veli Pavlić.

Isto smo pitali i osječku glumicu Katarinu Baban, koja se od svog prvog pojavljivanja na malim ekranima - bilo je to prije devet godina u seriji "Najbolje godine" - nametnula kao jedno od najpoznatijih lica u sapunicama koju gledatelji jako vole.

- Apsolutno se nisam osjećala degradirano time što sam u posljednjem projektu "Drugo ime ljubavi" imala sporednu ulogu, a prije toga glavnu u "Zlatnim dvorima". Svaka je uloga dobra ako je takvom napraviš.

Ulogu u "Drugom imenu ljubavi" priželjkivala sam svim srcem jer sam se u lik Tamare zaljubila čim sam prvi put pročitala scenu za audiciju. Glavna uloga može ispasti debakl, isto kao što i epizodna uloga može biti maestralna i vječno zapamćena - ističe Katarina i nastavlja:

– Ovo je vrlo zanimljivo pitanje koje povlači nekoliko dubljih tema pa ću probati što kraće odgovoriti. Prvo je definitivno činjenica da ima puno više glumica u odnosu na glumce. Sjećam se akademskih dana kada su na pojedinim klasama znala biti samo dva dečka na deset cura.

Svake godine s Akademije iziđe nekoliko novih, predivnih mladih žena, a sapunice su ponajprije okrenute estetici, tako da je razumljivo da će posegnuti za nečim novim, mladim i lijepim.

---

image
Katarina Baban
Darko Tomaš/Hanza Media
---


S druge strane, bez uvrede mojim muškim kolegama, nemamo puno glumaca koji ulaze u tu novonastalu kategoriju - glavni lik sapunice. Ne moram ni istaknuti kako puno kolega i ne želi igrati u sapunicama te onda dolazi do toga da publika često gleda ista lica.

Imam dojam da vani to nije problem jer često vidimo i muška i ženska lica po nekoliko puta u glavnim ulogama. Vrijeme je da se i kod nas to počne događati jer smo imali odličnih glumica u glavnim ulogama - kaže Baban.

Lice se 'troši'

Jedna od njih svakako je i Barbara Bilić, koju smo prije sedam godina pratili u "Zori dubrovačkoj". Zvali su je novom glumačkom zvijezdom, no nakon tog jednog angažmana preko noći je nestala s javne scene.

- Produkcijske kuće se teško odlučuju na izbor afirmirane i iskusne glumice koja bi igrala glavnu ulogu jer su plaće protagonista među najvišima, pa se nerijetko odlučuju za izbor talentiranog novog lica koje ima manje (ili nimalo) iskustva kako bi pojednostavili pregovore oko financija.

Imam osjećaj da ponekad i eksperimentiraju s novim licima, koja publika još nije vidjela, upravo radi poznate fraze 'lice se troši', u smislu da publici dosadi gledati stalno ista lica.

Isto tako, javna je tajna da mnogi afirmirani glumci smatraju da je rad na formatu tipa sapunice izrazito površan te da je to degradacija struke i rada na sebi.

Poznato je da na sceni ima puno više glumica koje se žele izboriti za svoje mjesto, što čini konkurenciju znatno većom nego kod glumaca.

No, vjerujem da ima dosta muškaraca koji maštaju o glumi, ali zbog stereotipa društva imaju manju potporu svoje uže okoline. Gluma podrazumijeva izrazit senzibilitet, a naše društvo teško razumije da muškarac može biti senzibilan - govori Barbara.

Prva ljubav

- Serija mi je otvorila vrata glumačkom svijetu i bila ostvarenje sna da se bavim glumom. Zahvaljujući tako velikom projektu imala sam priliku igrati u različitim formatima koji nisu bili u jednakoj mjeri atraktivni kao sapunica, ali sam zato imala priliku živjeti u Dubaiju te se isprobati i u tamošnjem svijetu glume koju nisam nikad napustila.

Gluma je moja prva ljubav i zauvijek će biti dio mene. Unatoč tome što su me već u samom početku tog putovanja prozvali glumicom, cilj mi je bio akademsko obrazovanje te sam u nekoliko navrata okušala svoje vještine na prijemnom ispitu dramske akademije u Zagrebu.

Svaki moj pokušaj bio je neuspješan, pa sam počela preispitivati samu sebe kako bih spoznala koji je, zapravo, moj put. Tako sam se suočila s činjenicom da karakterom ne odgovaram profilu kakav je potreban da bih opstala u tom svijetu - kaže Barbara, koja trenutačno u Zagrebu studira tekstilno inženjerstvo.

---

image
Barbara Bilić proslavila se u 'Zori dubrovačkoj': Cilj mi je bio akademsko obrazovanje, svaki je pokušaj bio neuspješan, počela sam se preispitivati
---


- Sretna sam jer sam pronašla studij kroz koji mogu izraziti svoju kreativnu i prirodoslovnu stranu. Na smjeru nas je poprilično malo, čak i manje nego li studenata u glumačkoj klasi na akademiji. Nisam razočarana što mi nakon "Zore dubrovačke" nisu uslijedile slične ponude jer sam uživala u novim traganjima kroz koja sam otkrivala i upoznavala nove dijelove sebe.

Kulturolog Franko Blažina, ekspert za sapunice, slaže se s Katarinom Baban kad je u pitanju raspodjela uloga.

- Da se razumijemo, glavna uloga ne znači da će to biti najbolje odglumljena i napisana uloga u seriji. Imamo dobar primjer Katarine Baban koja je imala zanimljivije uloge u "Tajnama" i "Drugom imenu ljubavi", gdje je bila koprotagonistica, odnosno sporedna negativka, za razliku od "Zlatnih dvora" gdje je igrala zaboravljivu glavnu junakinju sa suhoparnom i neinventivnom pričom.

Sličan slučaj je i s Tarom Rosandić koja je imala interesantniju priču kao kći protagonistice u Novinoj "Pod sretnom zvijezdom" nego glavnu priču u "Čistoj ljubavi".

Žao mi je što Barbara Bilić - bila je sasvim korektna u svojoj prvoj TV ulozi u grozomornoj "Zori dubrovačkoj" - nije više dobila priliku da igdje glumi.

Lana Gojak briljirala je u "Ne daj se, Nina"; tu ulogu svi i danas pamte, a nakon toga ne daju joj se nikakve prilike osim gostujućih uloga ili likova iz flashbacka. Čisti apsurd.

Popularnost je najbolje iskoristila Doris Pinčić u "Larinu izboru". S tom ulogom pala joj je sjekira u med. Za razliku od drugih kolegica, ona je odmah u svom televizijskom debiju dobila glavnu ulogu i kao novo lice pokupila odlične kritike za glumu, potom je prešla na RTL pa na HRT i danas se, uz glumačku karijeru, isprofilirala i kao vrlo dobra televizijska voditeljica - ocjenjuje Franko.

Diskriminacija prema veterankama

- Zašto glumice ne ponavljaju glavne uloge i zašto konstantno četiri-pet glumaca glumi glavne muške uloge u telenovelama već gotovo 15 godina, a ne da se šansa drugim glumcima? Ajmo redom!

Prvenstveno me ljuti kako je cijela ta TV industrija dosta diskriminatorna prema veterankama. Zašto jedna Ksenija Pajić, jedna Ecija Ojdanić, jedna Linda Begonja ne bi mogle nositi jednu telenovelu? Olga Pakalović je rasturila u "Drugom imenu ljubavi", ona i Mislav Čavajda imali su priču koja je u potpunosti zasjenila onu glavnih junaka. Nagradite ih!

I tu sad zapravo dolazimo do toga zašto se glumci ponavljaju u glavnim ulogama, a glumice ne. Odgovor je dosta jasan: seksizam, plain and simple. Glavešine nemaju nikakvog problema da jednoga glumca kao mladog pastuha iz telenovela gledamo po dva-tri-četiri puta u razdoblju od 10-15 godina - odrješito će Franko.

- Njima je svejedno gledamo li Janka Popovića Volarića s 20, 30 ili 40 godina kao junaka. Partnerice su u većini slučajeva mlađe od njih. Iz toga se da iščitati da starenje glumaca industriji nije nikakav problem. Najbolja stvar je da to zaista nije i ne bi trebao bit problem.

---

image
Janko Popović Volarić
Biljana Blivajs/Hanza Media
---


Ali isto tako ne bi trebao biti nikakav problem gledati jednu Mirnu Medaković, Ivanu Roščić ili Anu Vilenicu u glavnoj ulozi s 20, 30 ili 40 godina. Taj kult mladosti koji brani ženama da izgledaju u skladu sa svojim godinama naprosto je degutantan.

---

image
Ivana Roščić
Paun Paunovic/Hanza Media
---


Ne zaboravljam tu i na medije koji su solidno odgovorni za taj seksizam, kao i njegovu perpetuaciju.

Juričić je maher

Što se tiče ovog drugog, glavne muške uloge konstantno dobiva istih četiri-pet glumaca. Momčilo Otašević, Filip Juričić, Janko Popović Volarić, Ivan Herceg. Tu i tamo pozovu Matka Knešaureka kad ova četvorica uzmu ljetnu pauzu ili imaju obveza u teatru.

Ne mislim ništa negativno o tim glumcima, riječ je o talentima koji naprave dosta dobru razliku između komičnog i dramskog lika i nemate osjećaj kao da gledate isti lik u dvije različite serije.

Dobar primjer za to je upravo Momčilo u serijama "Na granici" i "Drugo ime ljubavi". Juričić je tu isto maher i on mi nikad ne dosadi, no svejedno bi bilo lijepo da nakon 15 godina hrvatskih telenovela damo šansu i nekim drugim imenima.

Ima tu još puno dobrih glumaca koji su dokazali da mogu bez problema nositi seriju - Konstantin Haag, Marko Petrić i Fabijan Pavao Medvešek prvi mi padaju napamet, a od glumica Arija Rizvić, Katarina Madirazza ex Strahinić i Sara Duvnjak - zaključuje Blažina.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"NOVO \u017dENSKO LICE "},{"id":"4","value":""},{"id":"5","value":""},{"id":"6","value":""},{"id":"8","value":"1"},{"id":"11","value":"1"},{"id":"12","value":"1"},{"id":"13","value":"1"},{"id":"65","value":""},{"id":"21","value":"1"},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"87","value":""},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"78","value":"1"},{"id":"79","value":"1"}] [extra_fields_search] => NOVO ŽENSKO LICE 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-07-09 12:34:11 [created_by] => 3225 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-07-13 13:15:16 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-07-13 12:51:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10705 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/07\/09\/14094758.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/09\/14107018.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/09\/14085692.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/09\/14118440.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/09\/14118442.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/09\/14118462.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/09\/14118464.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/09\/12094272.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/09\/12941032.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Dorijan Kljun","","","Srdjan Vrancic\/Cropix","Biljana Blivajs\/Hanza Media","Paun Paunovic\/Hanza Media","Ronald Gor\u0161i\u0107\/Hanza Media","Darko Toma\u0161\/Hanza Media","Tomislav Kri\u0161to\/Hanza Media"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["'Popularnost je najbolje iskoristila Doris Pin\u010di\u0107 u Larinu izboru. S tom ulogom pala joj je sjekira u med - komentira kulturolog Franko Bla\u017eina","","Barbara Bili\u0107 proslavila se u 'Zori dubrova\u010dkoj': Cilj mi je bio akademsko obrazovanje, svaki je poku\u0161aj bio neuspje\u0161an, po\u010dela sam se preispitivati","Zagreb, 171019.
\nSkorpikova.
\nOtvorenje servisno prodajnog centra Jaguar Landrover.
\nNa fotografiji: Filip Juricic.
","Janko Popovi\u0107 Volari\u0107","Ivana Ro\u0161\u010di\u0107","Ana Vilenica","Katarina Baban","Jelena Velja\u010da"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1536x1024","k_14094758_1280.jpg":"1280x1280","k_14094758_1024.jpg":"1024x1024","k_14094758_640.jpg":"640x640","k_14094758_480.jpg":"480x480","k_14094758_340.jpg":"340x340","k_14094758_220.jpg":"220x220","o_14094758_1280.jpg":"1280x853","o_14094758_1024.jpg":"1024x682","o_14094758_640.jpg":"640x426","o_14094758_480.jpg":"480x320","o_14094758_340.jpg":"340x226","o_14094758_220.jpg":"220x146","h_14094758_1280.jpg":"1280x854","h_14094758_1024.jpg":"1024x683","h_14094758_640.jpg":"640x427","h_14094758_480.jpg":"480x320","h_14094758_340.jpg":"340x227","h_14094758_220.jpg":"220x147","pp_14094758_1280.jpg":"1006x1280","pp_14094758_1024.jpg":"805x1024","pp_14094758_640.jpg":"503x640","pp_14094758_480.jpg":"377x480","pp_14094758_340.jpg":"267x340","pp_14094758_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1242","k_14107018_1280.jpg":"1280x1280","k_14107018_1024.jpg":"1024x1024","k_14107018_640.jpg":"640x640","k_14107018_480.jpg":"480x480","k_14107018_340.jpg":"340x340","k_14107018_220.jpg":"220x220","o_14107018_1280.jpg":"1280x828","o_14107018_1024.jpg":"1024x662","o_14107018_640.jpg":"640x414","o_14107018_480.jpg":"480x310","o_14107018_340.jpg":"340x219","o_14107018_220.jpg":"220x142","h_14107018_1280.jpg":"1280x854","h_14107018_1024.jpg":"1024x683","h_14107018_640.jpg":"640x427","h_14107018_480.jpg":"480x320","h_14107018_340.jpg":"340x227","h_14107018_220.jpg":"220x147","pp_14107018_1280.jpg":"1006x1280","pp_14107018_1024.jpg":"805x1024","pp_14107018_640.jpg":"503x640","pp_14107018_480.jpg":"377x480","pp_14107018_340.jpg":"267x340","pp_14107018_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1069x1600","k_14085692_1280.jpg":"1280x1280","k_14085692_1024.jpg":"1024x1024","k_14085692_640.jpg":"640x640","k_14085692_480.jpg":"480x480","k_14085692_340.jpg":"340x340","k_14085692_220.jpg":"220x220","o_14085692_1280.jpg":"1280x1915","o_14085692_1024.jpg":"1024x1532","o_14085692_640.jpg":"640x957","o_14085692_480.jpg":"480x718","o_14085692_340.jpg":"340x508","o_14085692_220.jpg":"220x329","h_14085692_1280.jpg":"1280x854","h_14085692_1024.jpg":"1024x683","h_14085692_640.jpg":"640x427","h_14085692_480.jpg":"480x320","h_14085692_340.jpg":"340x227","h_14085692_220.jpg":"220x147","pp_14085692_1280.jpg":"1006x1280","pp_14085692_1024.jpg":"805x1024","pp_14085692_640.jpg":"503x640","pp_14085692_480.jpg":"377x480","pp_14085692_340.jpg":"267x340","pp_14085692_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2748","k_14118440_1280.jpg":"1280x1280","k_14118440_1024.jpg":"1024x1024","k_14118440_640.jpg":"640x640","k_14118440_480.jpg":"480x480","k_14118440_340.jpg":"340x340","k_14118440_220.jpg":"220x220","o_14118440_1280.jpg":"1280x1832","o_14118440_1024.jpg":"1024x1465","o_14118440_640.jpg":"640x916","o_14118440_480.jpg":"480x687","o_14118440_340.jpg":"340x486","o_14118440_220.jpg":"220x314","h_14118440_1280.jpg":"1280x854","h_14118440_1024.jpg":"1024x683","h_14118440_640.jpg":"640x427","h_14118440_480.jpg":"480x320","h_14118440_340.jpg":"340x227","h_14118440_220.jpg":"220x147","pp_14118440_1280.jpg":"1006x1280","pp_14118440_1024.jpg":"805x1024","pp_14118440_640.jpg":"503x640","pp_14118440_480.jpg":"377x480","pp_14118440_340.jpg":"267x340","pp_14118440_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14118442_1280.jpg":"1280x1280","k_14118442_1024.jpg":"1024x1024","k_14118442_640.jpg":"640x640","k_14118442_480.jpg":"480x480","k_14118442_340.jpg":"340x340","k_14118442_220.jpg":"220x220","o_14118442_1280.jpg":"1280x853","o_14118442_1024.jpg":"1024x682","o_14118442_640.jpg":"640x426","o_14118442_480.jpg":"480x320","o_14118442_340.jpg":"340x226","o_14118442_220.jpg":"220x146","h_14118442_1280.jpg":"1280x854","h_14118442_1024.jpg":"1024x683","h_14118442_640.jpg":"640x427","h_14118442_480.jpg":"480x320","h_14118442_340.jpg":"340x227","h_14118442_220.jpg":"220x147","pp_14118442_1280.jpg":"1006x1280","pp_14118442_1024.jpg":"805x1024","pp_14118442_640.jpg":"503x640","pp_14118442_480.jpg":"377x480","pp_14118442_340.jpg":"267x340","pp_14118442_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2877","k_14118462_1280.jpg":"1280x1280","k_14118462_1024.jpg":"1024x1024","k_14118462_640.jpg":"640x640","k_14118462_480.jpg":"480x480","k_14118462_340.jpg":"340x340","k_14118462_220.jpg":"220x220","o_14118462_1280.jpg":"1280x1918","o_14118462_1024.jpg":"1024x1534","o_14118462_640.jpg":"640x959","o_14118462_480.jpg":"480x719","o_14118462_340.jpg":"340x509","o_14118462_220.jpg":"220x329","h_14118462_1280.jpg":"1280x854","h_14118462_1024.jpg":"1024x683","h_14118462_640.jpg":"640x427","h_14118462_480.jpg":"480x320","h_14118462_340.jpg":"340x227","h_14118462_220.jpg":"220x147","pp_14118462_1280.jpg":"1006x1280","pp_14118462_1024.jpg":"805x1024","pp_14118462_640.jpg":"503x640","pp_14118462_480.jpg":"377x480","pp_14118462_340.jpg":"267x340","pp_14118462_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2735","k_14118464_1280.jpg":"1280x1280","k_14118464_1024.jpg":"1024x1024","k_14118464_640.jpg":"640x640","k_14118464_480.jpg":"480x480","k_14118464_340.jpg":"340x340","k_14118464_220.jpg":"220x220","o_14118464_1280.jpg":"1280x1823","o_14118464_1024.jpg":"1024x1458","o_14118464_640.jpg":"640x911","o_14118464_480.jpg":"480x683","o_14118464_340.jpg":"340x484","o_14118464_220.jpg":"220x313","h_14118464_1280.jpg":"1280x854","h_14118464_1024.jpg":"1024x683","h_14118464_640.jpg":"640x427","h_14118464_480.jpg":"480x320","h_14118464_340.jpg":"340x227","h_14118464_220.jpg":"220x147","pp_14118464_1280.jpg":"1006x1280","pp_14118464_1024.jpg":"805x1024","pp_14118464_640.jpg":"503x640","pp_14118464_480.jpg":"377x480","pp_14118464_340.jpg":"267x340","pp_14118464_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","k_12094272_1280.jpg":"1280x1280","k_12094272_1024.jpg":"1024x1024","k_12094272_640.jpg":"640x640","k_12094272_480.jpg":"480x480","k_12094272_340.jpg":"340x340","k_12094272_220.jpg":"220x220","o_12094272_1280.jpg":"1280x1920","o_12094272_1024.jpg":"1024x1536","o_12094272_640.jpg":"640x960","o_12094272_480.jpg":"480x720","o_12094272_340.jpg":"340x510","o_12094272_220.jpg":"220x330","h_12094272_1280.jpg":"1280x854","h_12094272_1024.jpg":"1024x683","h_12094272_640.jpg":"640x427","h_12094272_480.jpg":"480x320","h_12094272_340.jpg":"340x227","h_12094272_220.jpg":"220x147","pp_12094272_1280.jpg":"1006x1280","pp_12094272_1024.jpg":"805x1024","pp_12094272_640.jpg":"503x640","pp_12094272_480.jpg":"377x480","pp_12094272_340.jpg":"267x340","pp_12094272_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","k_12941032_1280.jpg":"1280x1280","k_12941032_1024.jpg":"1024x1024","k_12941032_640.jpg":"640x640","k_12941032_480.jpg":"480x480","k_12941032_340.jpg":"340x340","k_12941032_220.jpg":"220x220","o_12941032_1280.jpg":"1280x1920","o_12941032_1024.jpg":"1024x1536","o_12941032_640.jpg":"640x960","o_12941032_480.jpg":"480x720","o_12941032_340.jpg":"340x510","o_12941032_220.jpg":"220x330","h_12941032_1280.jpg":"1280x854","h_12941032_1024.jpg":"1024x683","h_12941032_640.jpg":"640x427","h_12941032_480.jpg":"480x320","h_12941032_340.jpg":"340x227","h_12941032_220.jpg":"220x147","pp_12941032_1280.jpg":"1006x1280","pp_12941032_1024.jpg":"805x1024","pp_12941032_640.jpg":"503x640","pp_12941032_480.jpg":"377x480","pp_12941032_340.jpg":"267x340","pp_12941032_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7374844 Threads: 4 Questions: 1593114872 Slow queries: 4726282 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110349784 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 32 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/barbaru-su-zvali-novom-glumackom-zvijezdom-pa-je-preko-noci-nestala-o-ukorijenjenom-seksizmu-u-hrvatskim-sapunicama-pricamo-s-protagonistima-scene-1032143 [printLink] => /scena/showbiz/barbaru-su-zvali-novom-glumackom-zvijezdom-pa-je-preko-noci-nestala-o-ukorijenjenom-seksizmu-u-hrvatskim-sapunicama-pricamo-s-protagonistima-scene-1032143?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 612621 [name] => hrvatske sapunice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-13 15:15:40 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatske-sapunice [link] => /tag/hrvatske-sapunice ) [1] => stdClass Object ( [id] => 612622 [name] => seksizam u sapunicama [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-13 15:15:40 [main_article_id] => 0 [alias] => seksizam-u-sapunicama [link] => /tag/seksizam-u-sapunicama ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Barbaru su zvali novom glumačkom zvijezdom, pa je preko noći nestala! O ukorijenjenom seksizmu u hrvatskim sapunicama pričamo s protagonistima scene [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3225 [name] => Vinko Paić [username] => vinko-pai [email] => vinko-pai@sd.hr [password] => $2y$10$SknZe4UBTTiUIG6JL3R9z.dOzVdZvDxtCiEFcNkz0/F30t1p8Oo7u [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-paic-3225 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1743 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/5dd410bdfa2fba0b946f11b0784bd5df?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/09/14094758.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Dorijan Kljun [mainImageDesc] => 'Popularnost je najbolje iskoristila Doris Pinčić u Larinu izboru. S tom ulogom pala joj je sjekira u med - komentira kulturolog Franko Blažina [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/09/14094758.jpg [title] => Dorijan Kljun'Popularnost je najbolje iskoristila Doris Pinčić u Larinu izboru. S tom ulogom pala joj je sjekira u med - komentira kulturolog Franko Blažina ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/09/14107018.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/09/14085692.jpg [title] => Barbara Bilić proslavila se u 'Zori dubrovačkoj': Cilj mi je bio akademsko obrazovanje, svaki je pokušaj bio neuspješan, počela sam se preispitivati ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/09/14118440.jpg [title] => Srdjan Vrancic/CropixZagreb, 171019.
Skorpikova.
Otvorenje servisno prodajnog centra Jaguar Landrover.
Na fotografiji: Filip Juricic.
) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/09/14118442.jpg [title] => Biljana Blivajs/Hanza MediaJanko Popović Volarić ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/09/14118462.jpg [title] => Paun Paunovic/Hanza MediaIvana Roščić ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/09/14118464.jpg [title] => Ronald Goršić/Hanza MediaAna Vilenica ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/09/12094272.jpg [title] => Darko Tomaš/Hanza MediaKatarina Baban ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/09/12941032.jpg [title] => Tomislav Krišto/Hanza MediaJelena Veljača ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kad se prvi put pojavila u programu tadašnje Televizije Zagreb, popularna američka sapunica "Dinastija", o životima bogataške naftaške obitelji Carrington, tih je osamdesetih godina zaludila gledatelje diljem Jugoslavije. Nije bila popularna samo kod nas, nego i u cijelom svijetu.

Ratnih godina plaćale su se mise za Eden i Cruza, junake jednako popularne "Santa Barbare", serije koja je doživjela čak 2137 nastavaka.

U to su se vrijeme pojavile i prve latinskoameričke sapunice. Sve je počelo s Rosom Salvaje ("Divlja ruža"), nastavilo se "Esmeraldom", "Otimačicom", "Marisol", a meksičke i brazilske serije i danas na HRT-u imaj svoj uobičajeni termin u 12.30, nakon podnevnog Dnevnika.

Posljednjih desetak godina iznimno su gledane turske serije, čiji su junaci postali planetarno popularni izvan granica Turske te osim zarade na samoj seriji svoje račune dodatno podebljavaju posjećujući zemlje u kojima im se sapunica prikazuje (sjetimo se Šeherezade i Onura, odnosno bračnog para Berguzar Korel i Halita Ergenca kad su prije deset godina bili u Zagrebu).

Prva hrvatska telenovela bila je "Villa Maria"; kroz 160 epizoda emitirala se na Prvom programu HRT-a tijekom 2004. i 2005. godine, radnim danom u 18.40, i obarala rekorde gledanosti.

Bila je to ujedno posljedna glavna ženska uloga Jelene Veljače, koja se poslije u seriji "Ljubav u zaleđu" pojavila kao sporedan lik, a karijeru nastavila kao scenaristica, producentica, ujedno i borac za prava žena u Hrvatskoj.

Nikad dvaput

Do danas se u našoj zemlji emitirao popriličan broj domaćih sapunica, telenovela, ili kako ih TV kuće na kojima se prikazuju vole nazivati – dramskih serija.

Neke još uvijek dobro pamtimo, primjerice "Larin izbor", seriju u kojoj se domaćoj javnosti prvi put predstavila Doris Pinčić (autorski je ovo projekt Jelene Veljače), ili "Ruža vjetrova" u kojoj je Nives Ivanković briljirala kao Seke Odak, dok su u posljednje vrijeme gledane i humoristične sapunice poput "Kud puklo da puklo", "Na granici"...

Ono što je svima njima zajedničko jest to što se od naše prve telenovele nikad nije dogodilo da je neka glumica, koja je utjelovila glavnu junakinju, dobila priliku da u nekoj od idućih serija opet tumači glavni lik.

Tara Rosandić ("Čista ljubav"), Barbara Bilić ("Zora dubrovačka"), Mirna Medaković ("Kud puklo da puklo"), Iva Visković ("Ljubav u zaleđu"), Lana Gojak ("Ne daj se Nina"), Ana Vilenica ("Dolina sunca"), Ivana Roščić ("Pogrešan čovjek"), Katarina Baban ("Zlatni dvori"), Jelena Jovanova ("Tajne"), Nevena Ristić ("Vatre ivanjske"), Nadia Cvitanović ("Na granici"), Katarina Radivojević ("Najbolje godine"), pa čak ni sveprisutna Doris Pinčić (nakon "Larina izbora" nakratko se pojavila u "Vatrama ivanjskim", ali ne u glavnoj ulozi)...

Zašto je tome tako?

- Puno više cura dolazi na prijemni na Akademiju nego muškaraca. To je jedan bazen talentiranih, zgodnih, mladih djevojaka, što nije posebnost samo kod nas, nego je tako svugdje u svijetu. Jednostavno žene se više žele baviti glumom.

Moguće je da je ovo o čemu me pitate posljedica te neravnopravnosti na tržištu - kaže nam Jelena Veljača, dok televizijska kritičarka Zrinka Pavlić, koja je ujedno radila i na scenariju nekih serija, smatra da su glavne ženske uloge u sapunicama najvažnije.

---

image
Jelena Veljača
Tomislav Krišto/Hanza Media
---


- Ne mislim da je to neko posebno nepoštovanje ženskih glumica, nego je to priroda sapunica. Svaka glavna junakinja mora biti jedinstvena - veli Pavlić.

Isto smo pitali i osječku glumicu Katarinu Baban, koja se od svog prvog pojavljivanja na malim ekranima - bilo je to prije devet godina u seriji "Najbolje godine" - nametnula kao jedno od najpoznatijih lica u sapunicama koju gledatelji jako vole.

- Apsolutno se nisam osjećala degradirano time što sam u posljednjem projektu "Drugo ime ljubavi" imala sporednu ulogu, a prije toga glavnu u "Zlatnim dvorima". Svaka je uloga dobra ako je takvom napraviš.

Ulogu u "Drugom imenu ljubavi" priželjkivala sam svim srcem jer sam se u lik Tamare zaljubila čim sam prvi put pročitala scenu za audiciju. Glavna uloga može ispasti debakl, isto kao što i epizodna uloga može biti maestralna i vječno zapamćena - ističe Katarina i nastavlja:

– Ovo je vrlo zanimljivo pitanje koje povlači nekoliko dubljih tema pa ću probati što kraće odgovoriti. Prvo je definitivno činjenica da ima puno više glumica u odnosu na glumce. Sjećam se akademskih dana kada su na pojedinim klasama znala biti samo dva dečka na deset cura.

Svake godine s Akademije iziđe nekoliko novih, predivnih mladih žena, a sapunice su ponajprije okrenute estetici, tako da je razumljivo da će posegnuti za nečim novim, mladim i lijepim.

---

image
Katarina Baban
Darko Tomaš/Hanza Media
---


S druge strane, bez uvrede mojim muškim kolegama, nemamo puno glumaca koji ulaze u tu novonastalu kategoriju - glavni lik sapunice. Ne moram ni istaknuti kako puno kolega i ne želi igrati u sapunicama te onda dolazi do toga da publika često gleda ista lica.

Imam dojam da vani to nije problem jer često vidimo i muška i ženska lica po nekoliko puta u glavnim ulogama. Vrijeme je da se i kod nas to počne događati jer smo imali odličnih glumica u glavnim ulogama - kaže Baban.

Lice se 'troši'

Jedna od njih svakako je i Barbara Bilić, koju smo prije sedam godina pratili u "Zori dubrovačkoj". Zvali su je novom glumačkom zvijezdom, no nakon tog jednog angažmana preko noći je nestala s javne scene.

- Produkcijske kuće se teško odlučuju na izbor afirmirane i iskusne glumice koja bi igrala glavnu ulogu jer su plaće protagonista među najvišima, pa se nerijetko odlučuju za izbor talentiranog novog lica koje ima manje (ili nimalo) iskustva kako bi pojednostavili pregovore oko financija.

Imam osjećaj da ponekad i eksperimentiraju s novim licima, koja publika još nije vidjela, upravo radi poznate fraze 'lice se troši', u smislu da publici dosadi gledati stalno ista lica.

Isto tako, javna je tajna da mnogi afirmirani glumci smatraju da je rad na formatu tipa sapunice izrazito površan te da je to degradacija struke i rada na sebi.

Poznato je da na sceni ima puno više glumica koje se žele izboriti za svoje mjesto, što čini konkurenciju znatno većom nego kod glumaca.

No, vjerujem da ima dosta muškaraca koji maštaju o glumi, ali zbog stereotipa društva imaju manju potporu svoje uže okoline. Gluma podrazumijeva izrazit senzibilitet, a naše društvo teško razumije da muškarac može biti senzibilan - govori Barbara.

Prva ljubav

- Serija mi je otvorila vrata glumačkom svijetu i bila ostvarenje sna da se bavim glumom. Zahvaljujući tako velikom projektu imala sam priliku igrati u različitim formatima koji nisu bili u jednakoj mjeri atraktivni kao sapunica, ali sam zato imala priliku živjeti u Dubaiju te se isprobati i u tamošnjem svijetu glume koju nisam nikad napustila.

Gluma je moja prva ljubav i zauvijek će biti dio mene. Unatoč tome što su me već u samom početku tog putovanja prozvali glumicom, cilj mi je bio akademsko obrazovanje te sam u nekoliko navrata okušala svoje vještine na prijemnom ispitu dramske akademije u Zagrebu.

Svaki moj pokušaj bio je neuspješan, pa sam počela preispitivati samu sebe kako bih spoznala koji je, zapravo, moj put. Tako sam se suočila s činjenicom da karakterom ne odgovaram profilu kakav je potreban da bih opstala u tom svijetu - kaže Barbara, koja trenutačno u Zagrebu studira tekstilno inženjerstvo.

---

image
Barbara Bilić proslavila se u 'Zori dubrovačkoj': Cilj mi je bio akademsko obrazovanje, svaki je pokušaj bio neuspješan, počela sam se preispitivati
---


- Sretna sam jer sam pronašla studij kroz koji mogu izraziti svoju kreativnu i prirodoslovnu stranu. Na smjeru nas je poprilično malo, čak i manje nego li studenata u glumačkoj klasi na akademiji. Nisam razočarana što mi nakon "Zore dubrovačke" nisu uslijedile slične ponude jer sam uživala u novim traganjima kroz koja sam otkrivala i upoznavala nove dijelove sebe.

Kulturolog Franko Blažina, ekspert za sapunice, slaže se s Katarinom Baban kad je u pitanju raspodjela uloga.

- Da se razumijemo, glavna uloga ne znači da će to biti najbolje odglumljena i napisana uloga u seriji. Imamo dobar primjer Katarine Baban koja je imala zanimljivije uloge u "Tajnama" i "Drugom imenu ljubavi", gdje je bila koprotagonistica, odnosno sporedna negativka, za razliku od "Zlatnih dvora" gdje je igrala zaboravljivu glavnu junakinju sa suhoparnom i neinventivnom pričom.

Sličan slučaj je i s Tarom Rosandić koja je imala interesantniju priču kao kći protagonistice u Novinoj "Pod sretnom zvijezdom" nego glavnu priču u "Čistoj ljubavi".

Žao mi je što Barbara Bilić - bila je sasvim korektna u svojoj prvoj TV ulozi u grozomornoj "Zori dubrovačkoj" - nije više dobila priliku da igdje glumi.

Lana Gojak briljirala je u "Ne daj se, Nina"; tu ulogu svi i danas pamte, a nakon toga ne daju joj se nikakve prilike osim gostujućih uloga ili likova iz flashbacka. Čisti apsurd.

Popularnost je najbolje iskoristila Doris Pinčić u "Larinu izboru". S tom ulogom pala joj je sjekira u med. Za razliku od drugih kolegica, ona je odmah u svom televizijskom debiju dobila glavnu ulogu i kao novo lice pokupila odlične kritike za glumu, potom je prešla na RTL pa na HRT i danas se, uz glumačku karijeru, isprofilirala i kao vrlo dobra televizijska voditeljica - ocjenjuje Franko.

Diskriminacija prema veterankama

- Zašto glumice ne ponavljaju glavne uloge i zašto konstantno četiri-pet glumaca glumi glavne muške uloge u telenovelama već gotovo 15 godina, a ne da se šansa drugim glumcima? Ajmo redom!

Prvenstveno me ljuti kako je cijela ta TV industrija dosta diskriminatorna prema veterankama. Zašto jedna Ksenija Pajić, jedna Ecija Ojdanić, jedna Linda Begonja ne bi mogle nositi jednu telenovelu? Olga Pakalović je rasturila u "Drugom imenu ljubavi", ona i Mislav Čavajda imali su priču koja je u potpunosti zasjenila onu glavnih junaka. Nagradite ih!

I tu sad zapravo dolazimo do toga zašto se glumci ponavljaju u glavnim ulogama, a glumice ne. Odgovor je dosta jasan: seksizam, plain and simple. Glavešine nemaju nikakvog problema da jednoga glumca kao mladog pastuha iz telenovela gledamo po dva-tri-četiri puta u razdoblju od 10-15 godina - odrješito će Franko.

- Njima je svejedno gledamo li Janka Popovića Volarića s 20, 30 ili 40 godina kao junaka. Partnerice su u većini slučajeva mlađe od njih. Iz toga se da iščitati da starenje glumaca industriji nije nikakav problem. Najbolja stvar je da to zaista nije i ne bi trebao bit problem.

---

image
Janko Popović Volarić
Biljana Blivajs/Hanza Media
---


Ali isto tako ne bi trebao biti nikakav problem gledati jednu Mirnu Medaković, Ivanu Roščić ili Anu Vilenicu u glavnoj ulozi s 20, 30 ili 40 godina. Taj kult mladosti koji brani ženama da izgledaju u skladu sa svojim godinama naprosto je degutantan.

---

image
Ivana Roščić
Paun Paunovic/Hanza Media
---


Ne zaboravljam tu i na medije koji su solidno odgovorni za taj seksizam, kao i njegovu perpetuaciju.

Juričić je maher

Što se tiče ovog drugog, glavne muške uloge konstantno dobiva istih četiri-pet glumaca. Momčilo Otašević, Filip Juričić, Janko Popović Volarić, Ivan Herceg. Tu i tamo pozovu Matka Knešaureka kad ova četvorica uzmu ljetnu pauzu ili imaju obveza u teatru.

Ne mislim ništa negativno o tim glumcima, riječ je o talentima koji naprave dosta dobru razliku između komičnog i dramskog lika i nemate osjećaj kao da gledate isti lik u dvije različite serije.

Dobar primjer za to je upravo Momčilo u serijama "Na granici" i "Drugo ime ljubavi". Juričić je tu isto maher i on mi nikad ne dosadi, no svejedno bi bilo lijepo da nakon 15 godina hrvatskih telenovela damo šansu i nekim drugim imenima.

Ima tu još puno dobrih glumaca koji su dokazali da mogu bez problema nositi seriju - Konstantin Haag, Marko Petrić i Fabijan Pavao Medvešek prvi mi padaju napamet, a od glumica Arija Rizvić, Katarina Madirazza ex Strahinić i Sara Duvnjak - zaključuje Blažina.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Dorijan Kljun Srdjan Vrancic/Cropix Biljana Blivajs/Hanza Media Paun Paunovic/Hanza Media Ronald Goršić/Hanza Media Darko Tomaš/Hanza Media Tomislav Krišto/Hanza Media
Dorijan Kljun
'Popularnost je najbolje iskoristila Doris Pinčić u Larinu izboru. S tom ulogom pala joj je sjekira u med - komentira kulturolog Franko Blažina


Barbara Bilić proslavila se u 'Zori dubrovačkoj': Cilj mi je bio akademsko obrazovanje, svaki je pokušaj bio neuspješan, počela sam se preispitivati
Srdjan Vrancic/Cropix
Zagreb, 171019.
Skorpikova.
Otvorenje servisno prodajnog centra Jaguar Landrover.
Na fotografiji: Filip Juricic.
Biljana Blivajs/Hanza Media
Janko Popović Volarić
Paun Paunovic/Hanza Media
Ivana Roščić
Darko Tomaš/Hanza Media
Katarina Baban
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/barbaru-su-zvali-novom-glumackom-zvijezdom-pa-je-preko-noci-nestala-o-ukorijenjenom-seksizmu-u-hrvatskim-sapunicama-pricamo-s-protagonistima-scene-1032143 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=97e8d631c9ae9146d99884348a1877712d629926 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Barbaru+su+zvali+novom+gluma%C4%8Dkom+zvijezdom%2C+pa+je+preko+no%C4%87i+nestala%21+O+ukorijenjenom+seksizmu+u+hrvatskim+sapunicama+pri%C4%8Damo+s+protagonistima+scene&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fbarbaru-su-zvali-novom-glumackom-zvijezdom-pa-je-preko-noci-nestala-o-ukorijenjenom-seksizmu-u-hrvatskim-sapunicama-pricamo-s-protagonistima-scene-1032143 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fbarbaru-su-zvali-novom-glumackom-zvijezdom-pa-je-preko-noci-nestala-o-ukorijenjenom-seksizmu-u-hrvatskim-sapunicama-pricamo-s-protagonistima-scene-1032143 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"NOVO \u017dENSKO LICE "},{"id":"4","value":""},{"id":"5","value":""},{"id":"6","value":""},{"id":"8","value":"1"},{"id":"11","value":"1"},{"id":"12","value":"1"},{"id":"13","value":"1"},{"id":"65","value":""},{"id":"21","value":"1"},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"87","value":""},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"78","value":"1"},{"id":"79","value":"1"}]
StoryEditorOCM
ShowbizNOVO ŽENSKO LICE

Barbaru su zvali novom glumačkom zvijezdom, pa je preko noći nestala! O ukorijenjenom seksizmu u hrvatskim sapunicama pričamo s protagonistima scene

13. srpnja 2020. - 14:51
'Popularnost je najbolje iskoristila Doris Pinčić u Larinu izboru. S tom ulogom pala joj je sjekira u med - komentira kulturolog Franko BlažinaDorijan Kljun

Kad se prvi put pojavila u programu tadašnje Televizije Zagreb, popularna američka sapunica "Dinastija", o životima bogataške naftaške obitelji Carrington, tih je osamdesetih godina zaludila gledatelje diljem Jugoslavije. Nije bila popularna samo kod nas, nego i u cijelom svijetu.

Ratnih godina plaćale su se mise za Eden i Cruza, junake jednako popularne "Santa Barbare", serije koja je doživjela čak 2137 nastavaka.

U to su se vrijeme pojavile i prve latinskoameričke sapunice. Sve je počelo s Rosom Salvaje ("Divlja ruža"), nastavilo se "Esmeraldom", "Otimačicom", "Marisol", a meksičke i brazilske serije i danas na HRT-u imaj svoj uobičajeni termin u 12.30, nakon podnevnog Dnevnika.

Posljednjih desetak godina iznimno su gledane turske serije, čiji su junaci postali planetarno...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 18:24