StoryEditorOCM

Otkriven lukavi plan Milanovića? Evo tko je ključni čovjek koji će voditi operaciju preuzimanja vlasti ako osvoje izbore

Piše VIJESTI SD
12. travnja 2024. - 11:57

Kao ključni čovjek Milanovićeve operacije preuzimanja vlasti navodno nije više Peđa Grbin. ‘Uskočilo‘ je jedno novo ime... Plan predsjednika Zorana Milanovića i SDP-a, s kojim ide u izbore kao kandidat za premijera, jest da ako nakon izbora 17. travnja vidi je li SDP ima dovoljno mandata za pokušaj formiranja vlade, potom podnese ostavku i krene u pregovore o formiranju vlade.

U tom slučaju na Pantovčaku ga mijenja novoizabrani predsjednik Sabora, a to bi po planu SDP-a trebao biti Siniša Hajdaš Dončić, piše Novi list.

image
Ronald Goršić/Cropix

Novi list piše dalje:

Tada Milanović može zaigrati na dvije mogućnosti – ili formiranje vlade u kojoj bi bili SDP, njihovi partneri iz Centra i drugih stranaka koalicije Rijeke pravde, ali i DP, Most i drugi. Ili pak, što je mnogo realnije s obzirom da DP i Možemo! sigurno ne mogu biti u istoj vladi, to je pokušaj osnivanja manjinske "vlade nacionalnog spasa" u kojoj bi bili njemu bliski nestranački ljudi, s čijim imenima je već izašao, dok bi ga iz Sabora podržali i DP, i Most, i Možemo! i drugi. Naravno, uvjet za to je da SDP dobije relativnu većinu.

image
Damjan Tadić/Cropix

No, i tada ostaje otvorena dilema koji će to točno biti trenutak nakon proglašenja izbornih rezultata u kojem Milanović daje ostavku – on, naime, ne može početi voditi pregovore s potencijalnim partnerima dok je šef države jer bi to bilo neustavno, i postoji opasnost da Ustavni sud tada poništi rezultate izbora.

Čim počne voditi pregovore o sastavu vlade trebao bi dati ostavku, no plan je da to umjesto njega čini Siniša Hajdaš Dončić, a kad dogovori budu finalizirani, tek tada Milanović planira zaista odstupiti, i postati mandatar za sastav vlade. Dakle, u onom trenutku kad bude siguran da ima 76 potpisa.

image
Boris Kovačev/Cropix

Pitanje je međutim može li Hajdaš Dončić imati isti autoritet kao Milanović, i uspješno provesti te pregovore. To je razlog zašto predsjednik Republike stalno spominje maksimalni ustavni rok od 60 dana. Ako se pokažu istinitima informacije Novog lista onda iz igre za predsjednika sabora ispada Peđa Grbin. On će možda preuzeti neku funkciju u Vladi. Naravno, ako Rijeke pravde pobjede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 06:49