StoryEditorOCM

zelena (r)evolucijaNorvežani predstavili prvi superbrzi punjač za brodove na električni pogon

Piše OM
9. svibnja 2021. - 11:57

Norveška, jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta, vodeća je po broju električnih automobila na svojim cestama, koji su već preuzeli i primat pred onima koje pokreću fosilna goriva. Norvežani su sada napravili i korak dalje: predstavili su prvi superbrzi punjač za brodove na električni pogon, piše HRT.

Na zapadnoj obali Norveške, u luci Floro, događa se prava električna revolucija. Novim punjačem moguće je puniti električne automobile i brodove, a da bi se to moglo, potrebno je samo instalirati aplikaciju posebno napravljenu u tu svrhu.

- Kad je riječ o brodovima, ovo je tek početak i vjerujem da otvaramo novo poglavlje u razvoju zelenih rješenja bez štetnih emisija - smatra predsjednik Uprave tvrtke SFE Johannes Rauboti.

I dok punjenje električnih vozila kod kuće obično traje satima, ovaj superbrzi punjač ima snagu od 150 kilovata i može potpuno napuniti električni brod za samo pola sata.

- Naravno da su mnogi zabrinuti vezano uz domet. Za većinu brodova i putovanja to zapravo nije tema, ali važno je da možemo pokazati potrošačima da je moguće putovati na duljim relacijama ako vam je to potrebno - rekao je Leif Stavostrand, predsjednik Uprave tvrtke Evoy.

Superbrzi punjač zajednički su razvile dvije norveške energetske kompanije, a potporu su dobile i od lokalne samouprave.

- Ovo je prvi od mnogih punjača koje ćemo instalirati duž norveške obale. Dugoročno želimo izgraditi cijelu mrežu i ovdje i u drugim zemljama - objasnila je Maria Bos, predsjednica Uprave tvrtke Plug.

Europa je već godinama svjetski predvodnik zelene tranzicije. U proizvodnji struje sve se više upotrebljavaju obnovljivi izvori, a mnoge države, posebno one razvijenije poput Norveške, žele da se stupanj onečišćenja znatno smanji i u pomorskom prometu, piše HRT.

03. svibanj 2024 13:09