StoryEditorOCM

apel za oslobađanjeOteti Galaxy Leader: Hutisti drže kao taoce 25 članova posade već više od sedam mjeseci!

Piše OM
21. lipnja 2024. - 09:20

Menadžer zarobljenog car carrier-a Galaxy Leader ponovno apelira za oslobađanje 25 članova posade koje Hutisti drže kao taoce već više od sedam mjeseci, odnosno otprilike 200 dana, u blizini Hodeide, Jemen, prenosi pomorac.hr.

Galaxy Leader je zarobljen 19. studenog 2023. godine, čime je postao prvi i jedini brod kojeg su Hutisti zarobili otkako su započeli napade na brodove u znak solidarnosti s Palestincima u Gazi. Brod je u vlasništvu tvrtke Galaxy Maritime Ltd sa sjedištem na Isle of Man, koja je podružnica Ray Car Carriers. Upravljanje brodom vodi STAMCO Ship Management Co. Ltd.

Zarobljena posada je multinacionalna, s kapetanom i glavnim časnikom iz Bugarske, 17 Filipinaca, te ostatkom posade iz Ukrajine, Meksika i Rumunjske.

Briga za dobrobit i sigurnost posade ostaje najviši prioritet menadžera i vlasnika Galaxy Leadera, a sve vlade zastupljene članovima posade intenzivno rade na uspostavljanju kontakta s Hutistima i osiguravanju oslobađanja svojih građana, koji nemaju nikakve veze s regionalnim ili lokalnim sukobima,” navodi STAMCO u izjavi.

The International Chamber of Shipping (ICS) jasno je izjavila da zadržavanje pomoraca protiv njihove volje izravno krši međunarodno pravo i krši temeljna načela slobode plovidbe.

“Nakon 7 mjeseci zatočeništva, menadžeri vjeruju da Hutisti nemaju nikakvu korist od daljnjeg zadržavanja posade i traže njihovo hitno puštanje kako bi se mogli vratiti svojim obiteljima,” navodi se u izjavi.

21. lipanj 2024 12:17