StoryEditorOCM

strah na pučiniGrčki brod potopljen nakon napada Hutista u Crvenom moru, pomorac izgubio život

Piše OM
20. lipnja 2024. - 10:30

Tutor, grčki kamsarmax brod, pretrpio je štetu i prodiranje vode u strojarnicu prošle srijede nakon udara morskog drona, pri čemu je jedan pomorac poginuo. Splash247 navodi da je ovo drugi potpuni gubitak broda u sedmomjesečnoj kampanji Hutista za ometanje trgovačkog brodarstva na Bliskom istoku.

Početkom ožujka, brod Rubymar je postao prvi potpuni gubitak u Houthi kampanji, potonuvši u Crvenom moru nakon što je pogođen raketama sredinom veljače.

Brod Tutor izgrađen 2022. godine, bio je registriran u Liberiji i u vlasništvu te pod managementom grčke tvrtke Evalend Shipping. Tvrtka nije dala javnu izjavu, ali prema izvješćima, brod je prevozio 80.000 tona ugljena. Hutisti su kao razlog za napad naveli navodno planirano pristajanje broda u izraelskoj luci, piše The Maritime Executive.

Tutor je potonuo u Crvenom moru, prema izvješću Britanskog vojnog centra za pomorsku trgovinu (UKMTO) koji je izdao upozorenje pomorcima u regiji. “Vojne vlasti izvještavaju o morskom otpadu i nafti na posljednjoj prijavljenoj lokaciji,” navodi UKMTO. “Vjeruje se da je brod potonuo.”

Prošlog tjedna Hutisti su značajno povećali broj napada, uz korištenje novih oružja poput morskih dronova koji povećavaju preciznost njihovih napada.

image

HutistI u Crvenom moru

AFP

Svakim napadom, strah gotovo eksponencijalno raste na okolnim brodovima. Pomorci, koji su već suočeni s teškim radnim uvjetima, sada moraju živjeti u stalnom strahu za svoj život. Ovo neizvjesno okruženje dodatno pogoršava mentalno zdravlje posade, ostavljajući dugotrajne psihološke posljedice. Njihove obitelji kod kuće također pate, preplavljene brigom i strahom za sigurnost svojih voljenih.

Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica poduzme odlučne radnje kako bi zaštitila nevine pomorce i njihove obitelji. Potrebne su hitne mjere koje će osigurati sigurnost plovidbe u regiji te smanjiti rizik od napada, prenosi Pomorac.hr.

25. rujan 2024 06:10