StoryEditorOCM

veliki problemTrebamo li ribu staviti na vruće ili na hladne gradele da se ne bi zalijepila? Zamolili smo kuhare da nam riješe dilemu

Piše Tea Sumić Miletić/SD
25. svibnja 2024. - 15:00

Jedan od najvećih problema prilikom pečenja ribe na roštilju je taj što je riba, osobito ako je friška, vrlo sklona zalijepiti se za gradele. Ako vam se to dogodi, ne samo da vam riba neće lijepo izgledati na tanjuru, nego se može raspasti kad je pokušate okrenuti, a svatko će vam "pribotunati" da nemate pojma kako se peče riba na gradele.

Da, sasvim je razumljivo zašto mnogi pokušavaju doskočiti ovom problemu. No znate kako se kaže, sto ljudi, sto ćudi pa tako i sto trikova i savjeta za ispeći ribu na gradele bez da se zalijepi za njih i raspadne. Nedavno smo svjedočili pravoj maloj svađi na društvenim mrežama oko pitanje je li ribu, da se ne bi zalijepila, bolje staviti na vrele gradele ili na hladne, pa smo se s istim pitanjem obratili na stručnu adresu.

Odgovore su nam dali kuhari. Jedna je, pored toga što je chef, ljubitelj ribe na gradele i Hvaranin rodom iz Staroga Grada, drugi je chef stacioniran na Brijunima koji nam stalno "vadi mast" objavama u kojima predvladavaju jela od friške ribe.

image
Shutterstock

No idemo najprije iznijeti argumente za hladne i za vruće gradele.

Oni koji zagovaraju prvu opciju tvrde da gradele moraju biti vruće i dobro premazane uljem pa nema straha da će se riba zalijepiti. Pišu da će se visoka temperatura dobro ugrijanog željeza pobrinuti da se na kožici brzo stvori zapečeni sloj te se ona zbog toga više neće lijepiti. Neki savjetuju kako se ribu, nakon što je stavljena na vruće gradele, par minuta ne smije dirati, no neki navode zanimljiv trik: čim riba takne gradele, treba je samo malo pomaknuti i to je, tvrde, tajna uspjeha.

Oni, pak, koji savjetuju da se riba treba staviti na hladne gradele svoju teoriju argumentiraju time da se će se na ovaj način riba postupno zagrijavati zajedno s gradelama što će joj omogućiti da se ravnomjerno peče pa se neće zalijepiti.

A sad evo i što nam je po tom pitanju rekao prvi stručnjak.

image
Shutterstock

- Gradele obavezno moraju biti vruće, a riba triba bit nauljena. Ako ih stavite na hladne gradele, izgorit će i neće imat ni šušta ni gušta - nije imao dvojbe Jerko Roso, chef o kojem smo vam jednom prilikom već pisali jer nam je zanimljiv detalj da u posljednje vrijeme radi isključivo na jahtama, a gosti su mu slavne face, od Oskarovaca do YouTubera.

- Prvo očistim gradele, onda na papir stavim malo ulja i njim zamastim gradele, a obavezno nauljim i ribu. Na ribu prije pečenja stavim samo sol, papar i ulje, a kasnije kad je okrenem uzmem grančicu ružmarina, namočim je u maslinovo ulje i samo malo poškropim ribu - savjetuje chef Roso.

image
Jerko Roso

- Kasnije, kad je sve gotovo, napravim tršćanski umak od luka, petrusimula i maslinovog ulja pa to prelijem preko ribe. I ja obavezno na iste gradele tostiram kruh i ubijem se umakanjem u ulje šta ostane od ribe - iskreno će Jerko.

Svoje je mišljenje dao i Damjan Bistričić, i o njemu smo vam jednom prilikom pisali jer ne samo da ima vrlo zanimljiv pogled na pripremu hrane nego ju je pripremao pripadnicima svjetske elite pa čak i papi, a ovdje se možete podsjetiti što nam je tom prilikom rekao.

Chef Damjan slaže se u potpunosti sa svojim kolegom i poručuje nam sa slikovitih Brijuna da gradele moraju biti vruće, no da treba pripaziti da žar nije previše jak.

image
Damjan Bistričić

- Uvijek je dobro najprije zagrijati gradele pa ih ružmarinovom ili kaduljinom grančicom namazati maslinovim uljem te pričekati zatim da taj namazani sloj izgori. Zatim treba odabranu ribu lagano položiti na gradele, pazeći da žar nije prejak. Ribu je dobro barem jednom sa svake strane tijekom pečenja premazati mišelom maslinovog ulja i vama omiljenog bijelog vina koje ćete uz nju poslužiti ili se, umjesto vinom, poslužiti sokom od limuna, naranče ili limete, na taj će način sa sokovima citrusnog voća riba biti još slasnija - poručio je Bistričić, na društvenim mrežama poznat i kao Outlaw Chef. 

Ako vam treba još koji savjet po pitanju pripreme ribe, nedavno smo se na tu temu baš lipo naćakulali s Vinkom Radovanijem iz konobe Hvaranin, pa bacite oko.

   

 

12. lipanj 2024 04:11