stdClass Object ( [id] => 1377841 [title] => ‘Jadranku‘ zameli vjetrovi rata: iz mraka talijanskih arhiva izronila snimka velolučkog jedrenjaka [alias] => jadranku-zameli-vjetrovi-rata-iz-mraka-talijanskih-arhiva-izronila-snimka-veloluckog-jedrenjaka [catid] => 420 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bio jednom jedan brod, drveni jedrenjak, Jadranka se zvao. No kako je izgledao i koliki je bio, koliko je ljeta brojio, to nitko nije znao. Pričalo se da je plovio Jadranom, da je pripao Velolučanima, da su ga zameli vjetrovi rata, no ni to pouzdano nitko nije znao. I na kraju je velika tajna postao...

To što se doima bajkom o nekome čudnovatome brodu, zapravo je istinita priča! Doista je postojao jedrenjak, loger Jadranka iz Vele Luke, ali o njegovu životu i smrti nema sačuvano ni retka neke službene zabilješke. Veliki je to misterij, a bez mnogo nade da će ikada biti riješen. Ipak, iz mraka talijanskih ratnih arhiva pojavila se nevjerojatna fotografija Jadranke, a čitatelji Otvorenog mora su prvi u nas koji je imaju prilike vidjeti!

Uništeni arhiv

Za to je zaslužan Nereo Castelli, veliki pomorski znalac iz Trsta, svakako najbolji u Italiji kad je riječ o povijesti brodarstva na istočnoj obali Jadrana. Sama slika govori sve: Jadranka s ispisanom matičnom lukom Vela Luka i još pod jugoslavenskom zastavom na krmi, a pred njim pripadnik talijanskoga mornaričkoga pješaštva. Jasno je da je snimljena sredinom travnja 1941. godine upravo u Veloj Luci.

---

image

Tajna života i smrti – jedina slika Jadranke

---

Ali, što je bilo prije i poslije? Tu nam sjajna slika ne pomaže! Znamo kako je brod izgledao i ništa više. Pisac ovih redaka već se odavna trudio dokučiti tajne Jadranke, ali je uspio posložiti tek priču o tome što se i kako s brodom moglo dogoditi, ali ne i što se uistinu zbilo. Ostaje nada da netko od naših čitatelja zna nešto o brodu i njegovoj sudbini.

Znano je da je vlasnik Jadranke bio Vitomir Vlašić iz Vele Luke, no velika je nepoznanica kad je i gdje brod izgrađen, koje su mu bile mjere, kakav stroj je imao... Jadranke nema u pomorskim godišnjacima Kraljevine Jugoslavije, ali bi sve trebalo biti u Upisniku brodova koji se vodio u Lučkoj kapetaniji u Veloj Luci. Nažalost, ta je arhivska građa uništena u znamenitome tsunamiju, plimnome valu koji je u 21. lipnja 1978. godine poharao Velu Luku.

Nije teško naslutiti da su Talijani jedrenjak odmah stavili u svoju službu i da su mu, kao i svim drugim našim brodovima, odmah promijenili ime. Vrlo je izgledno, kao i u većini drugih slučajeva, da je ime samo prevedeno, pa je Jadranka postala Adriana. Što je pak na kraju bilo, doznao sam iz zanimljivoga popisa koji je 10. prosinca 1953. godine iz Rijeke upućen Josipu Brozu Titu! Kako se Jadranka tamo našla?

Nacionalizacija jedrenjaka

Valja podsjetiti na najtužniju epizodu iz naše novije pomorske povijesti, a to je bila nacionalizacija jedrenjaka koju su komunisti proveli 28. travnja 1948. godine. Tada su malim privatnim brodarima na Jadranu oteti svi brodovi. Vitomiru Vlašiću i njegovoj braći oduzet je jedrenjak Srećko, jer Jadranke više nije bilo. Kad je Tito u kolovozu 1953. posjetio Molat, tamošnji brodari su ga podsjetili na strašnu nepravdu koja im je učinjena, a on im je obećao pomoći.

Početkom prosinca 1953. u Rijeci su se okupili vlasnici nacionaliziranih jedrenjaka i načinili popis brodova koji su im oteti u travnju 1948. godine. No, popisali su i brodove koje su izgubili u ratu, te upravo tu nalazimo jedini spomen Jadranke: potopljen od Engleza u Ražancu 1943. godine. Premda to nije službeni dokument, podatak o mjestu je sigurno točan, ali kao godinu stradanja ne treba isključiti ni 1944.

U svakodnevnim savezničkim bombardiranjima Zadra koji su trajali mjesecima na kraju 1943. i početkom 1944., luka je bila potpuno uništena pa su Nijemci manje brodove s opskrbom slali u Ražanac. Ipak, vrlo je vjerojatno da Jadranka u to vrijeme nije bila u njemačkoj službi, nego je plovila kao transportni brod Ustaške vojnice!

Nakon pada Italije i preuzimanja, makar i formalnoga, dijela obale i otoka od vlasti Nezavisne Države Hrvatske, Ražanac je postao luka za opskrbne brodove. Radilo se o motornim jedrenjacima iz sastava Mornaričkoga ustaškoga odjela, koji u kolovozu 1944. postaje Ustaški dopremni odjel na moru s Ražancem kao najjužnijim uporištem. U detaljnim njemačkim izvješćima o kretanju brodova u Zadru i Ražancu spominje se samo plovila u njihovoj službi, a tu nema imena Jadranka, ali ni Adriana. To upućuje da je velolučki jedrenjak bio i stradao u službi NDH.

Njegoš i dan D

Iz dana Drugoga svjetskoga rata je i fotografija parobroda Njegoš koju nam je poslao splitski pomorski znalac kap. Ratko Marinović. Snimljena je u tuniskoj luci Sfax u svibnju 1940. godine, a ističu se oznake neutralnosti. Ipak, samo mjesec dana poslije, neutralni su brod u senegalskoj luci Dakar zaplijenile francuske vlasti odane vladi u Vichyju.

---

image

Njegoš u Sfaxu u svibnju 1940.

---

Tu će na sidrištu ostati sve do studenoga 1943. godina, kada su ga Britanci poslali u Liverpool. U lipnju 1944. potopljen je tijekom desanta u Normandiji kao dio umjetne luke pred plažom Gold. Pisalo se o ratnim danima Njegoša, posebno o njegovoj ulozi u savezničkom iskrcavanju, ali slika nije bilo. Zato fotografija iz Sfaxa i jest raritetna.

Kažimo da je parobrod od 7500 tona nosivosti pripadao Jugoslavenskome Lloydu iz Splita, a izgrađen je 1908. u škotskome Dumbartonu, u brodogradilištu Archibald McMillan & Son Ltd. Izvorno se zvao Suruga, a naručila ga je tvrtka New York & Oriental Steamship Co. Danci su ga kupili 1925. i nazvali ga Norman Isles, ali su ga već 1926. prodali splitskoj Jugoslavensko-Amerikanskoj plovidbi koja mu daje ime Njegoš.

Škotski korijeni

Za razliku od Njegoša, o dubrovačkome parobrodu Galeb i šibenskoj Drini vrlo se malo zna. A upravo za njih pitao nas je umirovljeni splitski kalafat i redoviti čitatelj Otvorenog mora Mateo Martinović. Što je Galeb posve zaboravljen nije nikakvo čudo: otišao je iz Jadrana prije 117 godina!

Izgrađen je potkraj 1895. u Campbeltownu u Škotskoj, kao drugi brod tada novoga dubrovačkoga brodara, Parobrodarskoga udruženja Napried. Nije bio osobito velik: dug tek 80,5 i širok 10,9 metara, a nosivosti 2800 tona. I tko zna kako i zašto Dubrovčani su ga već 1900. prodali Nijemcima, poznatoj brodovlasničkoj obitelj Horn. Tada postaje Helene Horn, pa nakratko Lisa, a 1914. kupuju ga Norvežani. Pod njihovom će zastavom ploviti kao Sagatind i Bromma, da bi 1926. otišao put Italije, gdje će kao Eleno 1933. skončati u rezalištu.

Pronašli smo sliku broda iz 1916. godine kad je plovio kao Bromma s oznakama norveške neutralnosti. Najdojmljivije je pogledati zapovjednički most, koji je kao u doba jedrenjaka, potpuno otvoren, a posada bez ikakve zaštite.

Drina je, pak, bila jedan od rijetkih šibenskih parobroda. U floti Parobrodarskoga društva Levant zaplovila je 1926., ali je već na samome početku 1931. godine nestala u morskim dubinama. Taj je brod bio samo pet godina mlađi od Galeba, ali bitno drugačiji. Dug 103,7 i širok 14,6 metara, nosivosti 6800 tona, izgrađen je, u britanskome brodogradilištu Richardson, Duck & Co. u gradiću Thornby-on-Tees.

---

image

Drina Šibenik ispisano je na krmi

---

Velška kompanija Tatem dala mu je ime Chulmleigh. Godine 1915. prelazi pod okrilje britanske podružnice tvrtke Lloyd Royal Belge i postaje Bretanier. Talijanska kompanija Nuova Genuensis iz Genove kupuje ga 1922. i daje ime Fidelitas.

Kako bilježe pomorske crne kronike Drina je 26. siječnja udarila u jednu od hridi otočja Pearl Rock pred samim ulazom u Gibraltarski zaljev. Premda je bio pun pirita, koji je iz talijanske luke Follonica vozio u Amsterdam, brod nije odmah potonuo. Plutao je dovoljno dugo da ga slikaju tamošnji fotografi. Samo nekoliko mjeseci poslije nestalo je i društvo Levant: prodalo je jedini preostali parobrod Marjan...

Parobrod Zvir

Kad je o nevoljama na moru riječ, evo i jedne koja je sretno okončana. Na fotografiju iz 1912. su nasukani parobrod Zvir i spasilački brod Valkyren danske tvrtke Svitzer. Zvir se u srpnju te godine nasukao na hridi otoka Ile de Porqurolles pred Toulonom i tu je ostao tjednima. Pariški dnevnik Le Croix u broju od 31. srpnja piše da je ‘stanje austrijskog parobroda kritično‘ te da bi ga trebao spasiti brod Valkyren koji stiže iz Marseillea. Tako je uistinu i bilo.

---

image

Zvir je 1912. imao sreće

---

Zvir, parobrod od 107,5 metara i nosivosti 6450 tona, bio je tada na jednom od prvih putovanja. U svibnju 1912. izgrađen je u Sunderlandu za Hrvatsko-ugarsko dioničko društvo za slobodnu plovidbu, a 1923. postaje dio flote Prekomorske plovidbe iz Sušaka. Već 1925. prodan je Talijanima, a kraj je, pod imenom Eridano, dočekao u prosincu 1941. godine. U grčkim ga je vodama potopila britanska podmornica Trusty.

I posljednji od crno-bijelih bisera: slika admiralske jahte Vila jugoslavenske Kraljevske ratne mornarice. Tako je izgledala današnja Istranka. Što uopće napisati o tome brodu i njegovoj pretužnoj sudbini? Riječi su suvišne! No, valja reći da je to tek jedna od fotografija iz prebogate zbirke našega vjernoga suradnika gospara Iva Batričevića.

---

image

Slika čiste ljepote – jahta Vila

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Iz mraka talijanskih arhiva izronila je fotografija velolučkoga jedrenjaka snimljena u travnju 1941. godine, pa sada znamo kako je brod izgledao, no o njegovu životu i smrti nema ni retka neke službene zabilješke [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Iz mraka talijanskih arhiva izronila je fotografija velolučkoga jedrenjaka snimljena u travnju 1941. godine, pa sada znamo kako je brod izgledao, no o njegovu životu i smrti nema ni retka neke službene zabilješke BRODOVI I SUDBINE 2 0 8792 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2017-02-10 10:15:28 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Marijan ŽUVIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-04 05:47:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-04 05:46:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 420 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--sa-svih-strana [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Sa svih strana [pageclass_sfx] => page--zdravlje-u-fokusu [menu-meta_description] => Donosimo mozaične vijesti i zanimljivosti vezane uz more, kao i kulinarske recepte za morska jela. Za Otvoreno more pišu Tonka Alujević i Edo Šegvić, na pitanja čitatelja odgovara Alen Soldo. Pogledajte i predivne galerije Srđana Vrančića koji snima vrhunske podvodne fotografije, a na njima su najčešće tropske ribe i ostale egzotične morske životinje. [menu-meta_keywords] => Tonka Alujević, Alen Soldo, Edo Šegvić, povijest pomorstva, luksuzna jahta, morski recepti, morsko jelo [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Iz mraka talijanskih arhiva izronila je fotografija velolučkoga jedrenjaka snimljena u travnju 1941. godine, pa sada znamo kako je brod izgledao, no o njegovu životu i smrti nema ni retka neke službene zabilješke [metadata] => robots= author= title='Jadranku' zameli vjetrovi rata: iz mraka talijanskih arhiva izronila snimka velolučkog jedrenjaka page_title='Jadranku' zameli vjetrovi rata: iz mraka talijanskih arhiva izronila snimka velolučkog jedrenjaka [metakey] => brodovi i sudbine, marijan žuvić, jedrenjak Jadranka, parobrod Njegoš, parobrod Drina, parobrod Zvir, jahta Vila [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2017\/02\/10\/8436425.jpg","\/images\/slike\/2017\/02\/10\/8436427.jpg","\/images\/slike\/2017\/02\/10\/8436426.jpg","\/images\/slike\/2017\/02\/10\/8436424.jpg","\/images\/slike\/2017\/02\/10\/8436423.jpg","\/images\/slike\/2017\/02\/10\/8436422.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Tajna \u017eivota i smrti \u2013 jedina slika Jadranke<\/em><\/p>","

Drina \u0160ibenik ispisano je na krmi<\/p>","

Njego\u0161 <\/em>u Sfaxu u svibnju 1940.<\/p>","

Slika \u010diste ljepote \u2013 jahta Vila<\/em><\/p>","

Norve\u0161ki Bromma<\/em>, nekada\u0161nji dubrova\u010dki Galeb<\/em><\/p>","

Zvir <\/em>je 1912. imao sre\u0107e<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1397","hd_8436425_1920.jpg":"1920x1080","k_8436425_1280.jpg":"1280x1280","k_8436425_1024.jpg":"1024x1024","k_8436425_640.jpg":"640x640","k_8436425_480.jpg":"480x480","k_8436425_340.jpg":"340x340","k_8436425_220.jpg":"220x220","o_8436425_1280.jpg":"1280x931","o_8436425_1024.jpg":"1024x745","o_8436425_640.jpg":"640x465","o_8436425_480.jpg":"480x349","o_8436425_340.jpg":"340x247","o_8436425_220.jpg":"220x160","h_8436425_1280.jpg":"1280x854","h_8436425_1024.jpg":"1024x683","h_8436425_640.jpg":"640x427","h_8436425_480.jpg":"480x320","h_8436425_340.jpg":"340x227","h_8436425_220.jpg":"220x147","pp_8436425_1280.jpg":"1280x1628","pp_8436425_1024.jpg":"1024x1303","pp_8436425_640.jpg":"640x814","pp_8436425_480.jpg":"480x611","pp_8436425_340.jpg":"340x432","pp_8436425_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1206","hd_8436427_1920.jpg":"1920x1080","k_8436427_1280.jpg":"1280x1280","k_8436427_1024.jpg":"1024x1024","k_8436427_640.jpg":"640x640","k_8436427_480.jpg":"480x480","k_8436427_340.jpg":"340x340","k_8436427_220.jpg":"220x220","o_8436427_1280.jpg":"1280x804","o_8436427_1024.jpg":"1024x643","o_8436427_640.jpg":"640x402","o_8436427_480.jpg":"480x301","o_8436427_340.jpg":"340x213","o_8436427_220.jpg":"220x138","h_8436427_1280.jpg":"1280x854","h_8436427_1024.jpg":"1024x683","h_8436427_640.jpg":"640x427","h_8436427_480.jpg":"480x320","h_8436427_340.jpg":"340x227","h_8436427_220.jpg":"220x147","pp_8436427_1280.jpg":"1280x1628","pp_8436427_1024.jpg":"1024x1303","pp_8436427_640.jpg":"640x814","pp_8436427_480.jpg":"480x611","pp_8436427_340.jpg":"340x432","pp_8436427_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1212","hd_8436426_1920.jpg":"1920x1080","k_8436426_1280.jpg":"1280x1280","k_8436426_1024.jpg":"1024x1024","k_8436426_640.jpg":"640x640","k_8436426_480.jpg":"480x480","k_8436426_340.jpg":"340x340","k_8436426_220.jpg":"220x220","o_8436426_1280.jpg":"1280x808","o_8436426_1024.jpg":"1024x646","o_8436426_640.jpg":"640x404","o_8436426_480.jpg":"480x303","o_8436426_340.jpg":"340x214","o_8436426_220.jpg":"220x138","h_8436426_1280.jpg":"1280x854","h_8436426_1024.jpg":"1024x683","h_8436426_640.jpg":"640x427","h_8436426_480.jpg":"480x320","h_8436426_340.jpg":"340x227","h_8436426_220.jpg":"220x147","pp_8436426_1280.jpg":"1280x1628","pp_8436426_1024.jpg":"1024x1303","pp_8436426_640.jpg":"640x814","pp_8436426_480.jpg":"480x611","pp_8436426_340.jpg":"340x432","pp_8436426_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1655x969","hd_8436424_1920.jpg":"1920x1080","k_8436424_1280.jpg":"1280x1280","k_8436424_1024.jpg":"1024x1024","k_8436424_640.jpg":"640x640","k_8436424_480.jpg":"480x480","k_8436424_340.jpg":"340x340","k_8436424_220.jpg":"220x220","o_8436424_1280.jpg":"1280x749","o_8436424_1024.jpg":"1024x599","o_8436424_640.jpg":"640x374","o_8436424_480.jpg":"480x281","o_8436424_340.jpg":"340x199","o_8436424_220.jpg":"220x128","h_8436424_1280.jpg":"1280x854","h_8436424_1024.jpg":"1024x683","h_8436424_640.jpg":"640x427","h_8436424_480.jpg":"480x320","h_8436424_340.jpg":"340x227","h_8436424_220.jpg":"220x147","pp_8436424_1280.jpg":"1280x1628","pp_8436424_1024.jpg":"1024x1303","pp_8436424_640.jpg":"640x814","pp_8436424_480.jpg":"480x611","pp_8436424_340.jpg":"340x432","pp_8436424_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1179","hd_8436423_1920.jpg":"1920x1080","k_8436423_1280.jpg":"1280x1280","k_8436423_1024.jpg":"1024x1024","k_8436423_640.jpg":"640x640","k_8436423_480.jpg":"480x480","k_8436423_340.jpg":"340x340","k_8436423_220.jpg":"220x220","o_8436423_1280.jpg":"1280x786","o_8436423_1024.jpg":"1024x628","o_8436423_640.jpg":"640x393","o_8436423_480.jpg":"480x294","o_8436423_340.jpg":"340x208","o_8436423_220.jpg":"220x135","h_8436423_1280.jpg":"1280x854","h_8436423_1024.jpg":"1024x683","h_8436423_640.jpg":"640x427","h_8436423_480.jpg":"480x320","h_8436423_340.jpg":"340x227","h_8436423_220.jpg":"220x147","pp_8436423_1280.jpg":"1280x1628","pp_8436423_1024.jpg":"1024x1303","pp_8436423_640.jpg":"640x814","pp_8436423_480.jpg":"480x611","pp_8436423_340.jpg":"340x432","pp_8436423_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1256","hd_8436422_1920.jpg":"1920x1080","k_8436422_1280.jpg":"1280x1280","k_8436422_1024.jpg":"1024x1024","k_8436422_640.jpg":"640x640","k_8436422_480.jpg":"480x480","k_8436422_340.jpg":"340x340","k_8436422_220.jpg":"220x220","o_8436422_1280.jpg":"1280x837","o_8436422_1024.jpg":"1024x669","o_8436422_640.jpg":"640x418","o_8436422_480.jpg":"480x314","o_8436422_340.jpg":"340x222","o_8436422_220.jpg":"220x143","h_8436422_1280.jpg":"1280x854","h_8436422_1024.jpg":"1024x683","h_8436422_640.jpg":"640x427","h_8436422_480.jpg":"480x320","h_8436422_340.jpg":"340x227","h_8436422_220.jpg":"220x147","pp_8436422_1280.jpg":"1280x1628","pp_8436422_1024.jpg":"1024x1303","pp_8436422_640.jpg":"640x814","pp_8436422_480.jpg":"480x611","pp_8436422_340.jpg":"340x432","pp_8436422_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7904689 Threads: 1 Questions: 1649330082 Slow queries: 4903041 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111742978 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) ) [link] => /om/sa-svih-strana/jadranku-zameli-vjetrovi-rata-iz-mraka-talijanskih-arhiva-izronila-snimka-veloluckog-jedrenjaka-1377841 [printLink] => /om/sa-svih-strana/jadranku-zameli-vjetrovi-rata-iz-mraka-talijanskih-arhiva-izronila-snimka-veloluckog-jedrenjaka-1377841?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 638841 [name] => brodovi i sudbine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-16 13:04:18 [main_article_id] => 0 [alias] => brodovi-i-sudbine [link] => /tag/brodovi-i-sudbine ) [1] => stdClass Object ( [id] => 611496 [name] => marijan žuvić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-29 11:28:55 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic [link] => /tag/marijan-zuvic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 754334 [name] => jedrenjak Jadranka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-04 07:47:20 [main_article_id] => 0 [alias] => jedrenjak-jadranka [link] => /tag/jedrenjak-jadranka ) [3] => stdClass Object ( [id] => 754335 [name] => parobrod Njegoš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-04 07:47:20 [main_article_id] => 0 [alias] => parobrod-njegos [link] => /tag/parobrod-njegos ) [4] => stdClass Object ( [id] => 754336 [name] => parobrod Drina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-04 07:47:20 [main_article_id] => 0 [alias] => parobrod-drina [link] => /tag/parobrod-drina ) [5] => stdClass Object ( [id] => 754337 [name] => parobrod Zvir [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-04 07:47:20 [main_article_id] => 0 [alias] => parobrod-zvir [link] => /tag/parobrod-zvir ) [6] => stdClass Object ( [id] => 754338 [name] => jahta Vila [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-04 07:47:20 [main_article_id] => 0 [alias] => jahta-vila [link] => /tag/jahta-vila ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Iz mraka talijanskih arhiva izronila je fotografija velolučkoga jedrenjaka snimljena u travnju 1941. godine, pa sada znamo kako je brod izgledao, no o njegovu životu i smrti nema ni retka neke službene zabilješke [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Jadranku‘ zameli vjetrovi rata: iz mraka talijanskih arhiva izronila snimka velolučkog jedrenjaka [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/02/10/8436425.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Tajna života i smrti – jedina slika Jadranke

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/02/10/8436425.jpg [title] =>

Tajna života i smrti – jedina slika Jadranke

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/02/10/8436427.jpg [title] =>

Drina Šibenik ispisano je na krmi

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/02/10/8436426.jpg [title] =>

Njegoš u Sfaxu u svibnju 1940.

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/02/10/8436424.jpg [title] =>

Slika čiste ljepote – jahta Vila

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/02/10/8436423.jpg [title] =>

Norveški Bromma, nekadašnji dubrovački Galeb

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/02/10/8436422.jpg [title] =>

Zvir je 1912. imao sreće

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Bio jednom jedan brod, drveni jedrenjak, Jadranka se zvao. No kako je izgledao i koliki je bio, koliko je ljeta brojio, to nitko nije znao. Pričalo se da je plovio Jadranom, da je pripao Velolučanima, da su ga zameli vjetrovi rata, no ni to pouzdano nitko nije znao. I na kraju je velika tajna postao...

To što se doima bajkom o nekome čudnovatome brodu, zapravo je istinita priča! Doista je postojao jedrenjak, loger Jadranka iz Vele Luke, ali o njegovu životu i smrti nema sačuvano ni retka neke službene zabilješke. Veliki je to misterij, a bez mnogo nade da će ikada biti riješen. Ipak, iz mraka talijanskih ratnih arhiva pojavila se nevjerojatna fotografija Jadranke, a čitatelji Otvorenog mora su prvi u nas koji je imaju prilike vidjeti!

Uništeni arhiv

Za to je zaslužan Nereo Castelli, veliki pomorski znalac iz Trsta, svakako najbolji u Italiji kad je riječ o povijesti brodarstva na istočnoj obali Jadrana. Sama slika govori sve: Jadranka s ispisanom matičnom lukom Vela Luka i još pod jugoslavenskom zastavom na krmi, a pred njim pripadnik talijanskoga mornaričkoga pješaštva. Jasno je da je snimljena sredinom travnja 1941. godine upravo u Veloj Luci.

---

image

Tajna života i smrti – jedina slika Jadranke

---

Ali, što je bilo prije i poslije? Tu nam sjajna slika ne pomaže! Znamo kako je brod izgledao i ništa više. Pisac ovih redaka već se odavna trudio dokučiti tajne Jadranke, ali je uspio posložiti tek priču o tome što se i kako s brodom moglo dogoditi, ali ne i što se uistinu zbilo. Ostaje nada da netko od naših čitatelja zna nešto o brodu i njegovoj sudbini.

Znano je da je vlasnik Jadranke bio Vitomir Vlašić iz Vele Luke, no velika je nepoznanica kad je i gdje brod izgrađen, koje su mu bile mjere, kakav stroj je imao... Jadranke nema u pomorskim godišnjacima Kraljevine Jugoslavije, ali bi sve trebalo biti u Upisniku brodova koji se vodio u Lučkoj kapetaniji u Veloj Luci. Nažalost, ta je arhivska građa uništena u znamenitome tsunamiju, plimnome valu koji je u 21. lipnja 1978. godine poharao Velu Luku.

Nije teško naslutiti da su Talijani jedrenjak odmah stavili u svoju službu i da su mu, kao i svim drugim našim brodovima, odmah promijenili ime. Vrlo je izgledno, kao i u većini drugih slučajeva, da je ime samo prevedeno, pa je Jadranka postala Adriana. Što je pak na kraju bilo, doznao sam iz zanimljivoga popisa koji je 10. prosinca 1953. godine iz Rijeke upućen Josipu Brozu Titu! Kako se Jadranka tamo našla?

Nacionalizacija jedrenjaka

Valja podsjetiti na najtužniju epizodu iz naše novije pomorske povijesti, a to je bila nacionalizacija jedrenjaka koju su komunisti proveli 28. travnja 1948. godine. Tada su malim privatnim brodarima na Jadranu oteti svi brodovi. Vitomiru Vlašiću i njegovoj braći oduzet je jedrenjak Srećko, jer Jadranke više nije bilo. Kad je Tito u kolovozu 1953. posjetio Molat, tamošnji brodari su ga podsjetili na strašnu nepravdu koja im je učinjena, a on im je obećao pomoći.

Početkom prosinca 1953. u Rijeci su se okupili vlasnici nacionaliziranih jedrenjaka i načinili popis brodova koji su im oteti u travnju 1948. godine. No, popisali su i brodove koje su izgubili u ratu, te upravo tu nalazimo jedini spomen Jadranke: potopljen od Engleza u Ražancu 1943. godine. Premda to nije službeni dokument, podatak o mjestu je sigurno točan, ali kao godinu stradanja ne treba isključiti ni 1944.

U svakodnevnim savezničkim bombardiranjima Zadra koji su trajali mjesecima na kraju 1943. i početkom 1944., luka je bila potpuno uništena pa su Nijemci manje brodove s opskrbom slali u Ražanac. Ipak, vrlo je vjerojatno da Jadranka u to vrijeme nije bila u njemačkoj službi, nego je plovila kao transportni brod Ustaške vojnice!

Nakon pada Italije i preuzimanja, makar i formalnoga, dijela obale i otoka od vlasti Nezavisne Države Hrvatske, Ražanac je postao luka za opskrbne brodove. Radilo se o motornim jedrenjacima iz sastava Mornaričkoga ustaškoga odjela, koji u kolovozu 1944. postaje Ustaški dopremni odjel na moru s Ražancem kao najjužnijim uporištem. U detaljnim njemačkim izvješćima o kretanju brodova u Zadru i Ražancu spominje se samo plovila u njihovoj službi, a tu nema imena Jadranka, ali ni Adriana. To upućuje da je velolučki jedrenjak bio i stradao u službi NDH.

Njegoš i dan D

Iz dana Drugoga svjetskoga rata je i fotografija parobroda Njegoš koju nam je poslao splitski pomorski znalac kap. Ratko Marinović. Snimljena je u tuniskoj luci Sfax u svibnju 1940. godine, a ističu se oznake neutralnosti. Ipak, samo mjesec dana poslije, neutralni su brod u senegalskoj luci Dakar zaplijenile francuske vlasti odane vladi u Vichyju.

---

image

Njegoš u Sfaxu u svibnju 1940.

---

Tu će na sidrištu ostati sve do studenoga 1943. godina, kada su ga Britanci poslali u Liverpool. U lipnju 1944. potopljen je tijekom desanta u Normandiji kao dio umjetne luke pred plažom Gold. Pisalo se o ratnim danima Njegoša, posebno o njegovoj ulozi u savezničkom iskrcavanju, ali slika nije bilo. Zato fotografija iz Sfaxa i jest raritetna.

Kažimo da je parobrod od 7500 tona nosivosti pripadao Jugoslavenskome Lloydu iz Splita, a izgrađen je 1908. u škotskome Dumbartonu, u brodogradilištu Archibald McMillan & Son Ltd. Izvorno se zvao Suruga, a naručila ga je tvrtka New York & Oriental Steamship Co. Danci su ga kupili 1925. i nazvali ga Norman Isles, ali su ga već 1926. prodali splitskoj Jugoslavensko-Amerikanskoj plovidbi koja mu daje ime Njegoš.

Škotski korijeni

Za razliku od Njegoša, o dubrovačkome parobrodu Galeb i šibenskoj Drini vrlo se malo zna. A upravo za njih pitao nas je umirovljeni splitski kalafat i redoviti čitatelj Otvorenog mora Mateo Martinović. Što je Galeb posve zaboravljen nije nikakvo čudo: otišao je iz Jadrana prije 117 godina!

Izgrađen je potkraj 1895. u Campbeltownu u Škotskoj, kao drugi brod tada novoga dubrovačkoga brodara, Parobrodarskoga udruženja Napried. Nije bio osobito velik: dug tek 80,5 i širok 10,9 metara, a nosivosti 2800 tona. I tko zna kako i zašto Dubrovčani su ga već 1900. prodali Nijemcima, poznatoj brodovlasničkoj obitelj Horn. Tada postaje Helene Horn, pa nakratko Lisa, a 1914. kupuju ga Norvežani. Pod njihovom će zastavom ploviti kao Sagatind i Bromma, da bi 1926. otišao put Italije, gdje će kao Eleno 1933. skončati u rezalištu.

Pronašli smo sliku broda iz 1916. godine kad je plovio kao Bromma s oznakama norveške neutralnosti. Najdojmljivije je pogledati zapovjednički most, koji je kao u doba jedrenjaka, potpuno otvoren, a posada bez ikakve zaštite.

Drina je, pak, bila jedan od rijetkih šibenskih parobroda. U floti Parobrodarskoga društva Levant zaplovila je 1926., ali je već na samome početku 1931. godine nestala u morskim dubinama. Taj je brod bio samo pet godina mlađi od Galeba, ali bitno drugačiji. Dug 103,7 i širok 14,6 metara, nosivosti 6800 tona, izgrađen je, u britanskome brodogradilištu Richardson, Duck & Co. u gradiću Thornby-on-Tees.

---

image

Drina Šibenik ispisano je na krmi

---

Velška kompanija Tatem dala mu je ime Chulmleigh. Godine 1915. prelazi pod okrilje britanske podružnice tvrtke Lloyd Royal Belge i postaje Bretanier. Talijanska kompanija Nuova Genuensis iz Genove kupuje ga 1922. i daje ime Fidelitas.

Kako bilježe pomorske crne kronike Drina je 26. siječnja udarila u jednu od hridi otočja Pearl Rock pred samim ulazom u Gibraltarski zaljev. Premda je bio pun pirita, koji je iz talijanske luke Follonica vozio u Amsterdam, brod nije odmah potonuo. Plutao je dovoljno dugo da ga slikaju tamošnji fotografi. Samo nekoliko mjeseci poslije nestalo je i društvo Levant: prodalo je jedini preostali parobrod Marjan...

Parobrod Zvir

Kad je o nevoljama na moru riječ, evo i jedne koja je sretno okončana. Na fotografiju iz 1912. su nasukani parobrod Zvir i spasilački brod Valkyren danske tvrtke Svitzer. Zvir se u srpnju te godine nasukao na hridi otoka Ile de Porqurolles pred Toulonom i tu je ostao tjednima. Pariški dnevnik Le Croix u broju od 31. srpnja piše da je ‘stanje austrijskog parobroda kritično‘ te da bi ga trebao spasiti brod Valkyren koji stiže iz Marseillea. Tako je uistinu i bilo.

---

image

Zvir je 1912. imao sreće

---

Zvir, parobrod od 107,5 metara i nosivosti 6450 tona, bio je tada na jednom od prvih putovanja. U svibnju 1912. izgrađen je u Sunderlandu za Hrvatsko-ugarsko dioničko društvo za slobodnu plovidbu, a 1923. postaje dio flote Prekomorske plovidbe iz Sušaka. Već 1925. prodan je Talijanima, a kraj je, pod imenom Eridano, dočekao u prosincu 1941. godine. U grčkim ga je vodama potopila britanska podmornica Trusty.

I posljednji od crno-bijelih bisera: slika admiralske jahte Vila jugoslavenske Kraljevske ratne mornarice. Tako je izgledala današnja Istranka. Što uopće napisati o tome brodu i njegovoj pretužnoj sudbini? Riječi su suvišne! No, valja reći da je to tek jedna od fotografija iz prebogate zbirke našega vjernoga suradnika gospara Iva Batričevića.

---

image

Slika čiste ljepote – jahta Vila

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Tajna života i smrti – jedina slika Jadranke


Drina Šibenik ispisano je na krmi


Njegoš u Sfaxu u svibnju 1940.


Slika čiste ljepote – jahta Vila


Norveški Bromma, nekadašnji dubrovački Galeb


Zvir je 1912. imao sreće

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/jadranku-zameli-vjetrovi-rata-iz-mraka-talijanskih-arhiva-izronila-snimka-veloluckog-jedrenjaka-1377841 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6002a295958f5c0a6dfb64b3f58b8234fc471125 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Jadranku%E2%80%98+zameli+vjetrovi+rata%3A+iz+mraka+talijanskih+arhiva+izronila+snimka+velolu%C4%8Dkog+jedrenjaka&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fjadranku-zameli-vjetrovi-rata-iz-mraka-talijanskih-arhiva-izronila-snimka-veloluckog-jedrenjaka-1377841 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fjadranku-zameli-vjetrovi-rata-iz-mraka-talijanskih-arhiva-izronila-snimka-veloluckog-jedrenjaka-1377841 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Iz mraka talijanskih arhiva izronila je fotografija velolučkoga jedrenjaka snimljena u travnju 1941. godine, pa sada znamo kako je brod izgledao, no o njegovu životu i smrti nema ni retka neke službene zabilješke [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM

BRODOVI I SUDBINE‘Jadranku‘ zameli vjetrovi rata: iz mraka talijanskih arhiva izronila snimka velolučkog jedrenjaka

Piše Marijan ŽUVIĆ
4. travnja 2024. - 07:46

Bio jednom jedan brod, drveni jedrenjak, Jadranka se zvao. No kako je izgledao i koliki je bio, koliko je ljeta brojio, to nitko nije znao. Pričalo se da je plovio Jadranom, da je pripao Velolučanima, da su ga zameli vjetrovi rata, no ni to pouzdano nitko nije znao. I na kraju je velika tajna postao...

To što se doima bajkom o nekome čudnovatome brodu, zapravo je istinita priča! Doista je postojao jedrenjak, loger Jadranka iz Vele Luke, ali o njegovu životu i smrti nema sačuvano ni retka neke službene zabilješke. Veliki je to misterij, a bez mnogo nade da će ikada biti riješen. Ipak, iz mraka talijanskih ratnih arhiva pojavila se nevjerojatna fotografija Jadranke, a čitatelji Otvorenog mora su prvi u nas koji je imaju prilike vidjeti!

Uništeni arhiv

Za to je zaslužan Nereo...

16. svibanj 2024 21:35