StoryEditorOCM

morski kuharHama ima visokokvalitetno meso i vrlo je zahvalna za kulinarstvo. Evo kako je spremaju u popularnom splitskom restoranu

Piše Gordan Jelavić
10. travnja 2022. - 09:35

Već više od deset godina uspješno se uzgaja i plasira na tržište kao kornatska hama iako je njezino prirodno stanište daleko od otoka, na ušćima rijeka, gdje je nekoć bila prisutna duž cijelog Jadrana. Neobično ime nema veze s istoimenim gradom u Siriji, ali svejedno pridonosi auri mističnosti i nerijetkom mišljenju kako je u pitanju neka uvozna vrsta.

Po obliku je ta riba iz obitelji sjenki najsličnija kavali i može narasti do nevjerojatnih stotinu kilograma, što je uz visoku kvalitetu bijeloga mesa očito kumovalo njezinu istrebljenju. Za kulinarstvo je vrlo zahvalna jer se isporučuje u veličinama od jednog do pet kilograma, pa se lako može spremati na niz načina, odnosno, u svakom receptu gdje ide bijelo meso.

Među mjestima gdje se često koristi hama je i...

22. studeni 2024 13:27