stdClass Object ( [id] => 1287601 [title] => U paklu delte Nigera: donosimo priče o bivšim tankerima INA-e, neki su služili i kriminalcima [alias] => deletovci-u-paklu-delte-nigera-donosimo-pricu-o-bivsim-tankerima-ina-e-neki-su-sluzili-i-kriminalcima [catid] => 420 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Delta Nigera? Teško je reći koliko bi ljudi, ne samo u Hrvatskoj nego i mnogo šire, o njoj nešto više znalo, a da ne povire na Wikipediju! Golemo je to područje na jugu Nigerije, mnogo veće od Hrvatske, gdje se rijeka Niger ulijeva u Gvinejski zaljev. U tom nepojmljivom labirintu svakovrsnih voda i kopna živi čak 30 milijuna ljudi! Za sve njih, najblaže rečeno, to je mjesto opasnoga življenja.

Ilegalne rafinerije

Pa što te milijune duša drži u tome paklu? Nafta i sve što uz nju ide! A to sve je spoznaja da je delta Nigera najveća ekološka crna točka na Zemlji, da je to i Delta bezakonja, gdje na stotine ilegalnih rafinerija prerađuje ukradenu naftu, a snage reda i zakona tamo se vrlo rijetko usude prići. Treba se, kao prije točno godinu dana, dogoditi nesreća u ilegalnoj rafineriji, u kojoj će poginuti više od stotinu ljudi, pa da mediji izvan Nigerije uopće podsjete na paklenu deltu.

Derivati koji stižu iz takvih rafinerija, razlog su što se u Otvorenom moru uopće bavimo deltom Nigera. Jer njih je toliko da kriminalnim skupinama trebaju tankeri kako bi otpremali tisuće tona dizela i opskrbljivali brodove pred vratima Atlantika! A jedna od crnih zvijezda te crne rabote je tanker Sea Eunice. Nekadašnji su to Đeletovci riječkoga Jadranskoga pomorskog servisa!

Nigerijski su mediji u veljači 2023. godine javili kako je njihova Ratna mornarica predala Pomorskoj administraciji NIMASA tanker Sea Eunice koji je zaplijenjen dok je krcao 1000 tona goriva iz ilegalne rafinerije. Taj je događaj dobio veliki publicitet kao primjer suradnje mornarice i pomorskih vlasti, a predaju je osobno nadgledao zapovjednik mornaričkoga stožera viceadmiral Awwar Subair Gambo.

---

image

S palube u tamnicu – posada tankera Sea Eunice

Privatni arhiv Marijana Žuvića
---

Sea Eunice, koji je na djelu uhvaćen još u kolovozu 2022., već je bio dobro znani krijumčar iz Delte. U studenome 2016. godine Ratna mornarica uhvatila ga je na istome poslu, pri ukrcaju 1000 tona dizela iz ilegalne rafinerije. I tad je zaplijenjen, no, tko zna kako, ponovno se vratio. Što će sada učiniti Pomorska administracija NIMASA ostaje vidjeti. Ono što je nama zanimljivo, a može se vidjeti na fotografiji zaplijenjenoga broda, bojom su prekrivena, zavarena slova njegova izvornoga imena – INA Đeletovci.

Drugi od tri

Ona su tamo zavarena početkom 1999. godine kad je tanker, kao drugi od tri, ušao u flotu naftne tvrtke INA. U pomorskim je krugovima to vrijeme još i danas u neugodnome sjećanju. Toliko se toga lošega događalo s tankerima na Jadranu, da su mnogi s olakšanjem dočekali vijest da INA kupuje vlastite brodove koji će razvoziti gorivo duž Jadrana. Uistinu su 1998. u Japanu kupljena još tri nova i suvremena tankera: nešto manji INA Sisak i INA Đeletovci, te veći INA Urinj. Brodovima je upravljao riječki Jadranski pomorski servis, koji će ih u cijelosti preuzeti 2002. godine, kada će im iz imena nestati INA.

---

image

U dobrim danima - Đeletovci u Rijeci prije 20 ljeta

Privatni arhiv Marijana Žuvića
---

Kažimo da je tanker INA Đeletovci izgrađen 1986. godine u brodogradilištu Sasaki Zosen K.K., istome koje je splitskome Jadroplovu isporučilo dva broda za prijevoz ukapljenoga plina pod imenom Marko Marulić i Vis! Izvorno se zvao Shoho Maru, a vlasnik mu je bila tvrtka Nissho Kisen K.K. Bio je dug 64,2 i širok deset metara, a mogao je ukrcati 1251 tonu tereta.

Sva su tri broda postala višak potkraj 2009. godine, kada je dugogodišnji posao razvoza INA povjerila tek osnovanoj tvrtki Dinamarin. I dok su pomorski krugovi brujali o tome, Jadranski pomorski servis morao je tražiti kupce za svoje tankere. Za Đeletovce ga je našao daleko u Africi, u Sijera Leoneu. Upravo je takav brod trebala ribarska kompanija Sierra Fishing Co. za opskrbu ribarica gorivom na otvorenom moru. Pod imenom Z-Two tanker će ploviti šest godina. Tada ga kupuju Nigerijci, dobiva ime Sea Eunice i vrlo brzo postaje tamna zvijezda u Delti bezakonja.

Slatki život

Zapadno od Delte je druga priča. Tamo tanker Determination, nekadašnji Urinj, plovi uz obale Gane i Toga, katkad i Liberije i Bjelokosne Obale. Razvozi gorivo i ne stvara nevolje. Još od ljeta 2012., kad je pod zastavom Sijera Leonea otplovio iz Rijeke, gospodar mu je tvrtka Pacific Merchant Co. Prije deset godina podigao je togoansku zastavu i to je jedina promjena u njegovu životu.

O tankeru Sisak pisali smo više puta, pa podsjetimo da je on 2009. sreću potražio na Malti. Kupila ga je tvrtka Cassar Fuel Ltd. iz Vallette, specijalizirana za opskrbu brodova, a posebno je bilo zanimljivo da su prinovi, u čast papi Ivanu Pavlu II., odabrali njegovo svjetovno ime Karol Wojtyla. U listopadu 2018. preupisan je u Moldaviju, te je poslan u Crno more da bi tamo davao bunker. Kad su u Ukrajini zapuhali vjetrovi rata žurno je prešao pod zastavu Tanzanije, ali je ostao u Crnome moru. Pun goriva, obično čeka kupce usidren u međunarodnim vodama ispred Kerčkih vrata...

---

image

Sea Eunice na naslovnici Nigerian Tribunea

Privatni arhiv Marijana Žuvića
---

Kad je o našijencima riječ, početak 2023. godine obilježen je odlaskom na pijesak indijskoga groblja brodova u Alangu kontejnerskoga broda MSC Giovanna, znamenitoga svjetskoga brodara MSC (Mediterranean Shipping Co.). Nekadašnji je to Dubrovnik Express iz flote Croatia Linea, nasljednika svjetski znane Jugolinije. Time su zauvijek zatvorene slane stranice povijesti riječkoga brodara, jer na morima nije ostao nijedan njegov brod! Istinabog, pod kanadskom zastavom još plove Malinska i Omišalj, ali daleko od mora, u slatkim vodama Velikih jezera.

Nesretni kvartet

O kvartetu kontejneraša, kojemu pripada posebno mjesto u povijesti Jugolinije/Croatia Linea, mnogo smo puta pisali, no zaslužili su i posljednje zbogom.

Izgrađeni u pulskome Uljaniku, bili su to vrlo moderni brodovi, ali kako će se brzo pokazati, nemoćni da sami utječu na krajnje nepovoljnu strukturu brodovlja Jugolinije. Dugi 177,6 i široki 32,2 metra, nosivosti 25.904 tone i mogućnosti prihvata 1762 standardna spremnika od 20 stopa, sa strojevima Burmeister & Wain od 13.440 kilovata, izgrađenim u Uljaniku, brzinom od 18 čvorova... Sve kako treba, reklo bi se. Prvi je, u svibnju 1987., isporučen brod Sarajevo Express, a četiri mjeseca kasnije slijedio ga je Koper Express. Zagreb Express zaplovio je tek dvije godine kasnije, u prosincu 1989., a na četvrti brod, Croatia Express, valjalo je čekati četiri ljeta, sve do 1993. godine.

---

image

U moru svjetala pred put u Alang – MSC Giovanna u noći

Privatni arhiv Marijana Žuvića
---

Kad se kvartet konačno našao na okupu, nad Croatia Lineom su se već počeli skupljati crni oblaci.

U ljeto 1999. nekadašnja moć i slava doslovce su nestajale pred očima, u mučnim danima mrtvih vezova, pljenidbi i sudskih prodaja brodova diljem svijeta. Od naše četvorke, brod Koper Express, kojem je 1996. ime promijenjeno u Dubrovnik Express, zaplijenjen je prvi.

Bilo je to 1. lipnja 1999. u Durbanu, a prodan je na dražbi dva mjeseca poslije grupaciji MSC da bi postao MSC Giovanna. Zagreb Express je zaplijenjen 29. srpnja 1999. u Hong Kongu, gdje je i njega, na sudskoj dražbi u listopadu, kupio MSC.

Na dražbama u Valletti na Malti u studenome su prodana i druga dva expressaCroatia i Sarajevo.

Duboka starost

Vrijeme je neumitno činilo svoje i ti su nekad ponosni brodovi morali put rezališta.

I kako su se svi rodili u Puli, tako su svi umrli na istome groblju brodova, na pijesku indijskoga Alanga. Još u ožujku 2010. godine nasukan je tamo nekadašnji Sarajevo Express, onda u ožujku 2014. Croatia Express, pa opet u ožujku, ali 2019., i Zagreb Express.

Ostao je u plovidbi samo Dubrovnik Express, no i njega je kao zadnja postaja čekao Alang. I još jednom u ožujku! Reklo bi se: ožujak u Alangu kao sudbina. Neobično za današnje prilike MSC Giovanna je pod istim imenom plovila gotovo četvrt stoljeća! No, očito je gospodaru bila vrijedna do posljednjega daha, a on joj je uvijek nalazio posla. Tako je i dočekala duboku, u kontejnerskome svijetu vrlo rijetku, starost od 36 godina. A MSC ni na kraju balade nije prošao loše: za Giovannu je rezalište platilo više od pet milijuna dolara.

---

image

Patrizia u punome sjaju – tek joj je 68 godina

Privatni arhiv Marijana Žuvića
---

Za kraj još jedne priče o nekadašnjim hrvatskim brodovima na svjetskim morima, evo nešto lijepo i veselo, melem za oči i dušu. Skladni bijeli brod u punoj brzini plovi uz nadasve slikovitu obalu Napuljskoga zaljeva. Fotografija je nastala ljeta 2022., a brod je dobro nam znana Patrizia tvrtke Navigazione libera del Golfo. Točnije, to je vječno mladi nekadašnji Novi Sad riječke Jadrolinije. Pa 68 mu je godina tek!

U rujnu 2020. godine u opsežnome smo prilogu najavili da će nona Patrizia biti nova vladarica Napulja.

I premda se našla na udaru fortunala zvanoga korona, odoljela je kušnjama. Svi su planirani radovi obavljeni, brod je dobio, kako se moderno kaže, a touch of glamour: barovi, restorani, bazeni, velika vrata na boku i skaline koje goste vode ravno u more. Kad već nismo na palubi uživajmo u fotografiji...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => NA AFRIČKOME MJESTU OPASNOGA ŽIVLJENJA, JEDNA OD CRNIH ZVIJEZDA CRNIH RABOTA JE PLAVI TANKER SEA EUNICE. ISPOD NASLAGA BOJE NA PRAMCU VIDE SE ZAVARENA SLOVA – INA ĐELETOVCI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => NA AFRIČKOME MJESTU OPASNOGA ŽIVLJENJA, JEDNA OD CRNIH ZVIJEZDA CRNIH RABOTA JE PLAVI TANKER SEA EUNICE. ISPOD NASLAGA BOJE NA PRAMCU VIDE SE ZAVARENA SLOVA – INA ĐELETOVCI brodovi i sudbine 2 0 8701 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-14 19:46:01 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => MARIJAN ŽUVIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-07 08:24:13 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2023-05-07 08:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 75 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 420 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--sa-svih-strana [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Sa svih strana [pageclass_sfx] => page--zdravlje-u-fokusu [menu-meta_description] => Donosimo mozaične vijesti i zanimljivosti vezane uz more, kao i kulinarske recepte za morska jela. Za Otvoreno more pišu Tonka Alujević i Edo Šegvić, na pitanja čitatelja odgovara Alen Soldo. Pogledajte i predivne galerije Srđana Vrančića koji snima vrhunske podvodne fotografije, a na njima su najčešće tropske ribe i ostale egzotične morske životinje. [menu-meta_keywords] => Tonka Alujević, Alen Soldo, Edo Šegvić, povijest pomorstva, luksuzna jahta, morski recepti, morsko jelo [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => NA AFRIČKOME MJESTU OPASNOGA ŽIVLJENJA, JEDNA OD CRNIH ZVIJEZDA CRNIH RABOTA JE PLAVI TANKER SEA EUNICE. ISPOD NASLAGA BOJE NA PRAMCU VIDE SE ZAVARENA SLOVA – INA ĐELETOVCI [metadata] => robots= author= title='Đeletovci' u paklu delte Nigera: donosimo priču o bivšim tankerima INA-e, neki su služili i kriminalcima [metakey] => brodovi i sudbine, marijan žuvić, Đeletovci, delta Nigera, tankeri, Sea Eunice, INA Đeletovci [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/14\/24508723.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/14\/24508724.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/14\/24508725.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/14\/24508726.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/14\/24508727.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/14\/24508728.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni arhiv Marijana \u017duvi\u0107a","Privatni arhiv Marijana \u017duvi\u0107a","Privatni arhiv Marijana \u017duvi\u0107a","Privatni arhiv Marijana \u017duvi\u0107a","Privatni arhiv Marijana \u017duvi\u0107a","Privatni arhiv Marijana \u017duvi\u0107a"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

U Africi bez mrlje \u2013 tanker Determination<\/em><\/p>","

U dobrim danima - \u0110eletovci<\/em> <\/em>u Rijeci prije 20 ljeta<\/p>","

U moru svjetala pred put u Alang \u2013 MSC Giovanna<\/em> u no\u0107i<\/p>","

Sea Eunice<\/em> <\/em>na naslovnici Nigerian Tribunea<\/em><\/p>","

Patrizia<\/em> <\/em>u punome sjaju \u2013 tek joj je 68 godina<\/p>","

S palube u tamnicu \u2013 posada tankera <\/em>Sea Eunice<\/em><\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1368","hd_24508723_1920.jpg":"1920x1080","k_24508723_1280.jpg":"1280x1280","k_24508723_1024.jpg":"1024x1024","k_24508723_640.jpg":"640x640","k_24508723_480.jpg":"480x480","k_24508723_340.jpg":"340x340","k_24508723_220.jpg":"220x220","o_24508723_1280.jpg":"1280x912","o_24508723_1024.jpg":"1024x729","o_24508723_640.jpg":"640x456","o_24508723_480.jpg":"480x342","o_24508723_340.jpg":"340x242","o_24508723_220.jpg":"220x156","h_24508723_1280.jpg":"1280x854","h_24508723_1024.jpg":"1024x683","h_24508723_640.jpg":"640x427","h_24508723_480.jpg":"480x320","h_24508723_340.jpg":"340x227","h_24508723_220.jpg":"220x147","pp_24508723_1280.jpg":"1280x1628","pp_24508723_1024.jpg":"1024x1303","pp_24508723_640.jpg":"640x814","pp_24508723_480.jpg":"480x611","pp_24508723_340.jpg":"340x432","pp_24508723_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1224","hd_24508724_1920.jpg":"1920x1080","k_24508724_1280.jpg":"1280x1280","k_24508724_1024.jpg":"1024x1024","k_24508724_640.jpg":"640x640","k_24508724_480.jpg":"480x480","k_24508724_340.jpg":"340x340","k_24508724_220.jpg":"220x220","o_24508724_1280.jpg":"1280x816","o_24508724_1024.jpg":"1024x652","o_24508724_640.jpg":"640x408","o_24508724_480.jpg":"480x306","o_24508724_340.jpg":"340x216","o_24508724_220.jpg":"220x140","h_24508724_1280.jpg":"1280x854","h_24508724_1024.jpg":"1024x683","h_24508724_640.jpg":"640x427","h_24508724_480.jpg":"480x320","h_24508724_340.jpg":"340x227","h_24508724_220.jpg":"220x147","pp_24508724_1280.jpg":"1280x1628","pp_24508724_1024.jpg":"1024x1303","pp_24508724_640.jpg":"640x814","pp_24508724_480.jpg":"480x611","pp_24508724_340.jpg":"340x432","pp_24508724_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1116","hd_24508725_1920.jpg":"1920x1080","k_24508725_1280.jpg":"1280x1280","k_24508725_1024.jpg":"1024x1024","k_24508725_640.jpg":"640x640","k_24508725_480.jpg":"480x480","k_24508725_340.jpg":"340x340","k_24508725_220.jpg":"220x220","o_24508725_1280.jpg":"1280x744","o_24508725_1024.jpg":"1024x595","o_24508725_640.jpg":"640x372","o_24508725_480.jpg":"480x279","o_24508725_340.jpg":"340x197","o_24508725_220.jpg":"220x127","h_24508725_1280.jpg":"1280x854","h_24508725_1024.jpg":"1024x683","h_24508725_640.jpg":"640x427","h_24508725_480.jpg":"480x320","h_24508725_340.jpg":"340x227","h_24508725_220.jpg":"220x147","pp_24508725_1280.jpg":"1280x1628","pp_24508725_1024.jpg":"1024x1303","pp_24508725_640.jpg":"640x814","pp_24508725_480.jpg":"480x611","pp_24508725_340.jpg":"340x432","pp_24508725_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2116","hd_24508726_1920.jpg":"1920x1080","k_24508726_1280.jpg":"1280x1280","k_24508726_1024.jpg":"1024x1024","k_24508726_640.jpg":"640x640","k_24508726_480.jpg":"480x480","k_24508726_340.jpg":"340x340","k_24508726_220.jpg":"220x220","o_24508726_1280.jpg":"1280x1410","o_24508726_1024.jpg":"1024x1128","o_24508726_640.jpg":"640x705","o_24508726_480.jpg":"480x529","o_24508726_340.jpg":"340x374","o_24508726_220.jpg":"220x242","h_24508726_1280.jpg":"1280x854","h_24508726_1024.jpg":"1024x683","h_24508726_640.jpg":"640x427","h_24508726_480.jpg":"480x320","h_24508726_340.jpg":"340x227","h_24508726_220.jpg":"220x147","pp_24508726_1280.jpg":"1280x1628","pp_24508726_1024.jpg":"1024x1303","pp_24508726_640.jpg":"640x814","pp_24508726_480.jpg":"480x611","pp_24508726_340.jpg":"340x432","pp_24508726_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1434","hd_24508727_1920.jpg":"1920x1080","k_24508727_1280.jpg":"1280x1280","k_24508727_1024.jpg":"1024x1024","k_24508727_640.jpg":"640x640","k_24508727_480.jpg":"480x480","k_24508727_340.jpg":"340x340","k_24508727_220.jpg":"220x220","o_24508727_1280.jpg":"1280x956","o_24508727_1024.jpg":"1024x764","o_24508727_640.jpg":"640x478","o_24508727_480.jpg":"480x358","o_24508727_340.jpg":"340x253","o_24508727_220.jpg":"220x164","h_24508727_1280.jpg":"1280x854","h_24508727_1024.jpg":"1024x683","h_24508727_640.jpg":"640x427","h_24508727_480.jpg":"480x320","h_24508727_340.jpg":"340x227","h_24508727_220.jpg":"220x147","pp_24508727_1280.jpg":"1280x1628","pp_24508727_1024.jpg":"1024x1303","pp_24508727_640.jpg":"640x814","pp_24508727_480.jpg":"480x611","pp_24508727_340.jpg":"340x432","pp_24508727_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1285","hd_24508728_1920.jpg":"1920x1080","k_24508728_1280.jpg":"1280x1280","k_24508728_1024.jpg":"1024x1024","k_24508728_640.jpg":"640x640","k_24508728_480.jpg":"480x480","k_24508728_340.jpg":"340x340","k_24508728_220.jpg":"220x220","o_24508728_1280.jpg":"1280x856","o_24508728_1024.jpg":"1024x685","o_24508728_640.jpg":"640x428","o_24508728_480.jpg":"480x321","o_24508728_340.jpg":"340x227","o_24508728_220.jpg":"220x147","h_24508728_1280.jpg":"1280x854","h_24508728_1024.jpg":"1024x683","h_24508728_640.jpg":"640x427","h_24508728_480.jpg":"480x320","h_24508728_340.jpg":"340x227","h_24508728_220.jpg":"220x147","pp_24508728_1280.jpg":"1280x1628","pp_24508728_1024.jpg":"1024x1303","pp_24508728_640.jpg":"640x814","pp_24508728_480.jpg":"480x611","pp_24508728_340.jpg":"340x432","pp_24508728_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7883770 Threads: 3 Questions: 1647081774 Slow queries: 4896030 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111680539 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) ) [link] => /om/sa-svih-strana/deletovci-u-paklu-delte-nigera-donosimo-pricu-o-bivsim-tankerima-ina-e-neki-su-sluzili-i-kriminalcima-1287601 [printLink] => /om/sa-svih-strana/deletovci-u-paklu-delte-nigera-donosimo-pricu-o-bivsim-tankerima-ina-e-neki-su-sluzili-i-kriminalcima-1287601?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 638841 [name] => brodovi i sudbine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-16 13:04:18 [main_article_id] => 0 [alias] => brodovi-i-sudbine [link] => /tag/brodovi-i-sudbine ) [1] => stdClass Object ( [id] => 611496 [name] => marijan žuvić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-29 11:28:55 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic [link] => /tag/marijan-zuvic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 715256 [name] => Đeletovci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-07 10:23:04 [main_article_id] => 0 [alias] => deletovci [link] => /tag/deletovci ) [3] => stdClass Object ( [id] => 715257 [name] => delta Nigera [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-07 10:23:05 [main_article_id] => 0 [alias] => delta-nigera [link] => /tag/delta-nigera ) [4] => stdClass Object ( [id] => 672902 [name] => tankeri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-05 11:25:18 [main_article_id] => 0 [alias] => tankeri [link] => /tag/tankeri ) [5] => stdClass Object ( [id] => 715258 [name] => Sea Eunice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-07 10:23:05 [main_article_id] => 0 [alias] => sea-eunice [link] => /tag/sea-eunice ) [6] => stdClass Object ( [id] => 715259 [name] => INA Đeletovci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-07 10:23:05 [main_article_id] => 0 [alias] => ina-deletovci [link] => /tag/ina-deletovci ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => NA AFRIČKOME MJESTU OPASNOGA ŽIVLJENJA, JEDNA OD CRNIH ZVIJEZDA CRNIH RABOTA JE PLAVI TANKER SEA EUNICE. ISPOD NASLAGA BOJE NA PRAMCU VIDE SE ZAVARENA SLOVA – INA ĐELETOVCI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U paklu delte Nigera: donosimo priče o bivšim tankerima INA-e, neki su služili i kriminalcima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/14/24508723.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni arhiv Marijana Žuvića [mainImageDesc] =>

U Africi bez mrlje – tanker Determination

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/14/24508723.jpg [title] => Privatni arhiv Marijana Žuvića

U Africi bez mrlje – tanker Determination

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/14/24508724.jpg [title] => Privatni arhiv Marijana Žuvića

U dobrim danima - Đeletovci u Rijeci prije 20 ljeta

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/14/24508725.jpg [title] => Privatni arhiv Marijana Žuvića

U moru svjetala pred put u Alang – MSC Giovanna u noći

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/14/24508726.jpg [title] => Privatni arhiv Marijana Žuvića

Sea Eunice na naslovnici Nigerian Tribunea

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/14/24508727.jpg [title] => Privatni arhiv Marijana Žuvića

Patrizia u punome sjaju – tek joj je 68 godina

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/14/24508728.jpg [title] => Privatni arhiv Marijana Žuvića

S palube u tamnicu – posada tankera Sea Eunice

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Delta Nigera? Teško je reći koliko bi ljudi, ne samo u Hrvatskoj nego i mnogo šire, o njoj nešto više znalo, a da ne povire na Wikipediju! Golemo je to područje na jugu Nigerije, mnogo veće od Hrvatske, gdje se rijeka Niger ulijeva u Gvinejski zaljev. U tom nepojmljivom labirintu svakovrsnih voda i kopna živi čak 30 milijuna ljudi! Za sve njih, najblaže rečeno, to je mjesto opasnoga življenja.

Ilegalne rafinerije

Pa što te milijune duša drži u tome paklu? Nafta i sve što uz nju ide! A to sve je spoznaja da je delta Nigera najveća ekološka crna točka na Zemlji, da je to i Delta bezakonja, gdje na stotine ilegalnih rafinerija prerađuje ukradenu naftu, a snage reda i zakona tamo se vrlo rijetko usude prići. Treba se, kao prije točno godinu dana, dogoditi nesreća u ilegalnoj rafineriji, u kojoj će poginuti više od stotinu ljudi, pa da mediji izvan Nigerije uopće podsjete na paklenu deltu.

Derivati koji stižu iz takvih rafinerija, razlog su što se u Otvorenom moru uopće bavimo deltom Nigera. Jer njih je toliko da kriminalnim skupinama trebaju tankeri kako bi otpremali tisuće tona dizela i opskrbljivali brodove pred vratima Atlantika! A jedna od crnih zvijezda te crne rabote je tanker Sea Eunice. Nekadašnji su to Đeletovci riječkoga Jadranskoga pomorskog servisa!

Nigerijski su mediji u veljači 2023. godine javili kako je njihova Ratna mornarica predala Pomorskoj administraciji NIMASA tanker Sea Eunice koji je zaplijenjen dok je krcao 1000 tona goriva iz ilegalne rafinerije. Taj je događaj dobio veliki publicitet kao primjer suradnje mornarice i pomorskih vlasti, a predaju je osobno nadgledao zapovjednik mornaričkoga stožera viceadmiral Awwar Subair Gambo.

---

image

S palube u tamnicu – posada tankera Sea Eunice

Privatni arhiv Marijana Žuvića
---

Sea Eunice, koji je na djelu uhvaćen još u kolovozu 2022., već je bio dobro znani krijumčar iz Delte. U studenome 2016. godine Ratna mornarica uhvatila ga je na istome poslu, pri ukrcaju 1000 tona dizela iz ilegalne rafinerije. I tad je zaplijenjen, no, tko zna kako, ponovno se vratio. Što će sada učiniti Pomorska administracija NIMASA ostaje vidjeti. Ono što je nama zanimljivo, a može se vidjeti na fotografiji zaplijenjenoga broda, bojom su prekrivena, zavarena slova njegova izvornoga imena – INA Đeletovci.

Drugi od tri

Ona su tamo zavarena početkom 1999. godine kad je tanker, kao drugi od tri, ušao u flotu naftne tvrtke INA. U pomorskim je krugovima to vrijeme još i danas u neugodnome sjećanju. Toliko se toga lošega događalo s tankerima na Jadranu, da su mnogi s olakšanjem dočekali vijest da INA kupuje vlastite brodove koji će razvoziti gorivo duž Jadrana. Uistinu su 1998. u Japanu kupljena još tri nova i suvremena tankera: nešto manji INA Sisak i INA Đeletovci, te veći INA Urinj. Brodovima je upravljao riječki Jadranski pomorski servis, koji će ih u cijelosti preuzeti 2002. godine, kada će im iz imena nestati INA.

---

image

U dobrim danima - Đeletovci u Rijeci prije 20 ljeta

Privatni arhiv Marijana Žuvića
---

Kažimo da je tanker INA Đeletovci izgrađen 1986. godine u brodogradilištu Sasaki Zosen K.K., istome koje je splitskome Jadroplovu isporučilo dva broda za prijevoz ukapljenoga plina pod imenom Marko Marulić i Vis! Izvorno se zvao Shoho Maru, a vlasnik mu je bila tvrtka Nissho Kisen K.K. Bio je dug 64,2 i širok deset metara, a mogao je ukrcati 1251 tonu tereta.

Sva su tri broda postala višak potkraj 2009. godine, kada je dugogodišnji posao razvoza INA povjerila tek osnovanoj tvrtki Dinamarin. I dok su pomorski krugovi brujali o tome, Jadranski pomorski servis morao je tražiti kupce za svoje tankere. Za Đeletovce ga je našao daleko u Africi, u Sijera Leoneu. Upravo je takav brod trebala ribarska kompanija Sierra Fishing Co. za opskrbu ribarica gorivom na otvorenom moru. Pod imenom Z-Two tanker će ploviti šest godina. Tada ga kupuju Nigerijci, dobiva ime Sea Eunice i vrlo brzo postaje tamna zvijezda u Delti bezakonja.

Slatki život

Zapadno od Delte je druga priča. Tamo tanker Determination, nekadašnji Urinj, plovi uz obale Gane i Toga, katkad i Liberije i Bjelokosne Obale. Razvozi gorivo i ne stvara nevolje. Još od ljeta 2012., kad je pod zastavom Sijera Leonea otplovio iz Rijeke, gospodar mu je tvrtka Pacific Merchant Co. Prije deset godina podigao je togoansku zastavu i to je jedina promjena u njegovu životu.

O tankeru Sisak pisali smo više puta, pa podsjetimo da je on 2009. sreću potražio na Malti. Kupila ga je tvrtka Cassar Fuel Ltd. iz Vallette, specijalizirana za opskrbu brodova, a posebno je bilo zanimljivo da su prinovi, u čast papi Ivanu Pavlu II., odabrali njegovo svjetovno ime Karol Wojtyla. U listopadu 2018. preupisan je u Moldaviju, te je poslan u Crno more da bi tamo davao bunker. Kad su u Ukrajini zapuhali vjetrovi rata žurno je prešao pod zastavu Tanzanije, ali je ostao u Crnome moru. Pun goriva, obično čeka kupce usidren u međunarodnim vodama ispred Kerčkih vrata...

---

image

Sea Eunice na naslovnici Nigerian Tribunea

Privatni arhiv Marijana Žuvića
---

Kad je o našijencima riječ, početak 2023. godine obilježen je odlaskom na pijesak indijskoga groblja brodova u Alangu kontejnerskoga broda MSC Giovanna, znamenitoga svjetskoga brodara MSC (Mediterranean Shipping Co.). Nekadašnji je to Dubrovnik Express iz flote Croatia Linea, nasljednika svjetski znane Jugolinije. Time su zauvijek zatvorene slane stranice povijesti riječkoga brodara, jer na morima nije ostao nijedan njegov brod! Istinabog, pod kanadskom zastavom još plove Malinska i Omišalj, ali daleko od mora, u slatkim vodama Velikih jezera.

Nesretni kvartet

O kvartetu kontejneraša, kojemu pripada posebno mjesto u povijesti Jugolinije/Croatia Linea, mnogo smo puta pisali, no zaslužili su i posljednje zbogom.

Izgrađeni u pulskome Uljaniku, bili su to vrlo moderni brodovi, ali kako će se brzo pokazati, nemoćni da sami utječu na krajnje nepovoljnu strukturu brodovlja Jugolinije. Dugi 177,6 i široki 32,2 metra, nosivosti 25.904 tone i mogućnosti prihvata 1762 standardna spremnika od 20 stopa, sa strojevima Burmeister & Wain od 13.440 kilovata, izgrađenim u Uljaniku, brzinom od 18 čvorova... Sve kako treba, reklo bi se. Prvi je, u svibnju 1987., isporučen brod Sarajevo Express, a četiri mjeseca kasnije slijedio ga je Koper Express. Zagreb Express zaplovio je tek dvije godine kasnije, u prosincu 1989., a na četvrti brod, Croatia Express, valjalo je čekati četiri ljeta, sve do 1993. godine.

---

image

U moru svjetala pred put u Alang – MSC Giovanna u noći

Privatni arhiv Marijana Žuvića
---

Kad se kvartet konačno našao na okupu, nad Croatia Lineom su se već počeli skupljati crni oblaci.

U ljeto 1999. nekadašnja moć i slava doslovce su nestajale pred očima, u mučnim danima mrtvih vezova, pljenidbi i sudskih prodaja brodova diljem svijeta. Od naše četvorke, brod Koper Express, kojem je 1996. ime promijenjeno u Dubrovnik Express, zaplijenjen je prvi.

Bilo je to 1. lipnja 1999. u Durbanu, a prodan je na dražbi dva mjeseca poslije grupaciji MSC da bi postao MSC Giovanna. Zagreb Express je zaplijenjen 29. srpnja 1999. u Hong Kongu, gdje je i njega, na sudskoj dražbi u listopadu, kupio MSC.

Na dražbama u Valletti na Malti u studenome su prodana i druga dva expressaCroatia i Sarajevo.

Duboka starost

Vrijeme je neumitno činilo svoje i ti su nekad ponosni brodovi morali put rezališta.

I kako su se svi rodili u Puli, tako su svi umrli na istome groblju brodova, na pijesku indijskoga Alanga. Još u ožujku 2010. godine nasukan je tamo nekadašnji Sarajevo Express, onda u ožujku 2014. Croatia Express, pa opet u ožujku, ali 2019., i Zagreb Express.

Ostao je u plovidbi samo Dubrovnik Express, no i njega je kao zadnja postaja čekao Alang. I još jednom u ožujku! Reklo bi se: ožujak u Alangu kao sudbina. Neobično za današnje prilike MSC Giovanna je pod istim imenom plovila gotovo četvrt stoljeća! No, očito je gospodaru bila vrijedna do posljednjega daha, a on joj je uvijek nalazio posla. Tako je i dočekala duboku, u kontejnerskome svijetu vrlo rijetku, starost od 36 godina. A MSC ni na kraju balade nije prošao loše: za Giovannu je rezalište platilo više od pet milijuna dolara.

---

image

Patrizia u punome sjaju – tek joj je 68 godina

Privatni arhiv Marijana Žuvića
---

Za kraj još jedne priče o nekadašnjim hrvatskim brodovima na svjetskim morima, evo nešto lijepo i veselo, melem za oči i dušu. Skladni bijeli brod u punoj brzini plovi uz nadasve slikovitu obalu Napuljskoga zaljeva. Fotografija je nastala ljeta 2022., a brod je dobro nam znana Patrizia tvrtke Navigazione libera del Golfo. Točnije, to je vječno mladi nekadašnji Novi Sad riječke Jadrolinije. Pa 68 mu je godina tek!

U rujnu 2020. godine u opsežnome smo prilogu najavili da će nona Patrizia biti nova vladarica Napulja.

I premda se našla na udaru fortunala zvanoga korona, odoljela je kušnjama. Svi su planirani radovi obavljeni, brod je dobio, kako se moderno kaže, a touch of glamour: barovi, restorani, bazeni, velika vrata na boku i skaline koje goste vode ravno u more. Kad već nismo na palubi uživajmo u fotografiji...

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni arhiv Marijana Žuvića Privatni arhiv Marijana Žuvića Privatni arhiv Marijana Žuvića Privatni arhiv Marijana Žuvića Privatni arhiv Marijana Žuvića Privatni arhiv Marijana Žuvića
Privatni arhiv Marijana Žuvića

U Africi bez mrlje – tanker Determination

Privatni arhiv Marijana Žuvića

U dobrim danima - Đeletovci u Rijeci prije 20 ljeta

Privatni arhiv Marijana Žuvića

U moru svjetala pred put u Alang – MSC Giovanna u noći

Privatni arhiv Marijana Žuvića

Sea Eunice na naslovnici Nigerian Tribunea

Privatni arhiv Marijana Žuvića

Patrizia u punome sjaju – tek joj je 68 godina

Privatni arhiv Marijana Žuvića

S palube u tamnicu – posada tankera Sea Eunice

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/deletovci-u-paklu-delte-nigera-donosimo-pricu-o-bivsim-tankerima-ina-e-neki-su-sluzili-i-kriminalcima-1287601 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d3704f3380930a8a366f63b04dc2287428cb7f13 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+paklu+delte+Nigera%3A+donosimo+pri%C4%8De+o+biv%C5%A1im+tankerima+INA-e%2C+neki+su+slu%C5%BEili+i+kriminalcima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fdeletovci-u-paklu-delte-nigera-donosimo-pricu-o-bivsim-tankerima-ina-e-neki-su-sluzili-i-kriminalcima-1287601 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fdeletovci-u-paklu-delte-nigera-donosimo-pricu-o-bivsim-tankerima-ina-e-neki-su-sluzili-i-kriminalcima-1287601 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => NA AFRIČKOME MJESTU OPASNOGA ŽIVLJENJA, JEDNA OD CRNIH ZVIJEZDA CRNIH RABOTA JE PLAVI TANKER SEA EUNICE. ISPOD NASLAGA BOJE NA PRAMCU VIDE SE ZAVARENA SLOVA – INA ĐELETOVCI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

brodovi i sudbineU paklu delte Nigera: donosimo priče o bivšim tankerima INA-e, neki su služili i kriminalcima

Piše MARIJAN ŽUVIĆ
7. svibnja 2023. - 10:22

Delta Nigera? Teško je reći koliko bi ljudi, ne samo u Hrvatskoj nego i mnogo šire, o njoj nešto više znalo, a da ne povire na Wikipediju! Golemo je to područje na jugu Nigerije, mnogo veće od Hrvatske, gdje se rijeka Niger ulijeva u Gvinejski zaljev. U tom nepojmljivom labirintu svakovrsnih voda i kopna živi čak 30 milijuna ljudi! Za sve njih, najblaže rečeno, to je mjesto opasnoga življenja.

Ilegalne rafinerije

Pa što te milijune duša drži u tome paklu? Nafta i sve što uz nju ide! A to sve je spoznaja da je delta Nigera najveća ekološka crna točka na Zemlji, da je to i Delta bezakonja, gdje na stotine ilegalnih rafinerija prerađuje ukradenu naftu, a snage reda i zakona tamo se vrlo rijetko usude prići. Treba se, kao prije točno godinu dana, dogoditi nesreća u...

16. svibanj 2024 15:46