stdClass Object ( [id] => 1252004 [title] => Blizanci na pješčanom groblju: donosimo nesvakidašnju priču o čuvenim dubrovačkim brodovima [alias] => blizanci-na-pjescanom-groblju-donosimo-nesvakidasnju-pricu-o-cuvenim-dubrovackim-brodovima [catid] => 420 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ako su brodovi isti ka‘ i ljudi te ako život piše romane onda se priča o dvama našijencima itekako uklapa u te izreke. Prije 35 godina dva su broda blizanca, Conti Gallia i Conti Nippon, izgrađena u znamenitome njemačkom brodogradilištu Sietas u hamburškoj četvrti Neuenfeld. U sljedećim će godina, uvijek u paru, čak devet puta mijenjati imena, da bi sada, kao Jaohar Zanobia i Jaohar Aminah, zajedno skončali na groblju brodova u Alangu.

Kupljena imena

Pet godina svoga burnoga života blizanci iz Neuenfelda proveli su u floti dubrovačke Atlantske plovidbe pod hrvatskom zastavom i pod imenima koja su izazivala nevjericu – Love Letter i Love Song. No nisu ih Gospari tako krstili, nego su ta ljubavna imena 2002. kupili s brodovima. A onda ih 2006. prodali Talijanima. Njima se pak Ljubavno pismo nije toliko svidjelo, pa je Love Letter postao Love Music. I tako se ljubav plela oko brodova u kojima jamačno nije bilo romantike!

Dubrovčani su blizance kupili od svjetski poznate tvrtke SAL –Schiffahrtkontor Altesland Steinkirch, s kojom su godinama surađivali i čiji su brodovi činili okosnicu njihove flote za teške terete. Prodali su ih, pak, talijanskoj brodovlasničkoj obitelji Bogazzi iz Marina di Carrare, s kojima su poslovali mnogi hrvatskih brodari. Od 2006. do današnjih dana Bogazzi su im bili gospodari, a samo su mijenjali imena i zastave.

---

image

Iznevjerena očekivanja – Blue Cat pred Barcelonom

---

Tako Love Letter i Love Song postaju Nordana Terese i Nordana Olivia, pa BSLE Teresa i BSLE Pacific, da bi 2016. dobili zakučasta imena Jaohar Zanobia i Jaohar Aminah. Tada su podigli stijeg Cookova otočja, što je bio siguran znak da im je došao kraj. I doista: Ljubavno pismo je pijesak Alanga nasukano 26. veljače, a Ljubavna pjesma je tamo utihnula 16. ožujka. Autorov sin Frane je brod BSLE Pacific snimio na sidrištu katarske luke Doha neposredno prije promjene imena.

Istodobno s ljubavnim parom u Alangu, u pakistanskome rezalištu Gadani Beach je skončao još jedan nekadašnji dubrovački brod, starica Hercegovina. S punih 40 godina po krmi bio je to jedan od najstarijih bulk carriera na svjetski plavim putovima! Uistinu pravo čudo u vrijeme kad u rezališta odlaze upola mlađi brodovi, a pomorski su znalci složni: nikad više nijedan bulker neće doživjeti te godine.

Slučajni brod

Hercegovina je bila slučajni brod u floti dubrovačkoga brodara. Da bi se razumjelo zašto, valja se vratiti u 1975. godinu kada je grčki brodovlasnik George Livanos u riječkome 3.maju naručio dva broda za sipke terete nosivosti 30.882 tone. Prvi brod, Mericunda, predan je Grcima u siječnju 1977. godine, a drugi je zaplovio kao - Hercegovina.

---

image

Novi početak – Blue Cat u Šibeniku

---

Tko zna zašto je Livanos odustane od drugoga broda, ali se zna da je Atlantska plovidba tada već bila odustala od gradnje brodova na jadranskim navozima jer su joj bili preskupi. Kako su i svi drugi brodari tražili bolje cijene, 23. lipnja 1976. je potpisan Piranski sporazum o gradnji brodova za domaću flotu. Dubrovčani su samo to čekali, pa je već sutradan, 24. lipnja, ugovorena gradnja Hercegovine. Bio je to, dakako, brod od kojega je odustao George Livanos.

Hercegovina je Gospare dobro služila punih 20 godina, a onda je 1998. prodana grčkoj grupaciji Catsambis. Zaplovila je pod liberijskom zastavom kao Adimon, a šest godina poslije dobit će novo ime Calypso, no gospodar je ostao stari. Ipak, ne zadugo, jer će 2006. dobiti novoga vlasnika i to s – Jadrana. Bila je to panamska tvrtka Sirius Shipping Co. što je poslovala pod okriljem Split Ship Management. I s malo boje zaplovio je Calypso I.

Sudska dražba

U srpnju 2009. godine zaustavljen je u Singapuru, da bi se u prosincu našao na sudskoj dražbi. Za sve su bile krive nevolje s drugim brodom kompanije Sirius Shipping, Pine Traderom, no to je već druga priča koju smo detaljno ispričali u Otvorenom moru. I premda su svi očekivali da će 32 godine stari brod otići u rezalište, to se nije dogodilo. Kupila ga je kuvajtska tvrtka Al-Ahlia Marine Co.Ltd., te ga pod imenom Portland upisala u karipskoj državici Sveti Kristofor i Nevis. Starica Hercegovina je čak osam godina radila za tvrtku Kuwait Portland Cement Co., prevozeći cement iz njihovih tvornica širom Perzijskoga zaljeva. Ali, svemu dođe kraj...

I tako su s popisa našijenaca, nekadašnjih hrvatskih brodova što plove svjetskim morima za neke nove gospodare, u samo nekoliko tjedana nestala tri imena.

Brzi dvotrupac

No, oni što ostaju ispisuju nadasve zanimljive stranice pomorskih kronika. Najbolji je primjer nekadašnji Krilo Star, brzi dvotrupac koji je u posljednjih godinu dana promijenio tri vlasnika, tri zastave i što je najintrigantnije i – tri mora! Od Jadrana sve do Žutog mora! Ta je priča u nas nepoznata, pa krenimo redom.

Vodeći hrvatski privatni putnički brodari, obitelj Tomić iz Krila Jesenica, točnije otac Ivica i sin Luka, uistinu nastoje po mnogo čemu biti vjesnici novoga. U svibnju 2014. godine svojim brzim jednotrupcem Krilo pokrenuli su sezonsku liniju između Splita i Dubrovnika, s pristajanjima u Milni, Hvaru i Korčuli. Do kasnoga listopada brod je plovio dva puta tjedno, a odaziv putnika bio je izvanredan.

Tada u priču ulazi naš junak Krilo Star. Tomići, zapravo njihov obrt Kapetan Luka, već potkraj 2014. kupuju u Norveškoj mnogo veći brzi brod Morejarl, kako bi zadovoljili potrebe linije Split-Dubrovnik. Dvotrupac tipa Flying Cat 40, izgrađen je 2002. godine u brodogradilištu Fjellstrand u Omastrandu za uglednu tvrtku Kystekspressen. Uz udobnost, glavna mu je odlika bila brzina od 37 čvorova.

Pun pogodak

Zahvaljujući takvome brodu linija Split – Dubrovnik bitno je poboljšana. Uvedeno je pristajanje u Pomeni na Mljetu, a plovilo se mnogo češće: izvan pune sezone tri, odnosno četiri puta tjedno, a od lipnja do rujna svakodnevno. Bio je to pun pogodak, za brod se tražila karta više, a Nacionalni park Mljet je gostima po prvi puta bio nadohvat ruke...

---

image

Jaohar Zanobia nekadašnje je Love Letter

---

I što rade Tomići? Čim je završila sezona 2015. prodaju prvi Krilo Star, a kupuju odmah drugi dvotrupac, građen 1999. u vodećem svjetskom brodogradilištu brzih plovila, tvrtki Austral Ships u Hendersonu. Izvorno se zvao Draupner, plovio je na norveškim rutama do 2007., onda je tek nekoliko mjeseci bio u Italiji, da bi potom punih devet godina proveo u vodama Baleara kao Espalmador Jet, ploveći između razvikane Ibize i Formentere.

I taj je novi brod dobio ime Krilo Star. Bio jest nešto stariji od svoga imenjaka, no mogao je primiti čak 359 putnika. Prvi Krilo Star otplovio je u šibenski NCP gdje je uređen u bojama novoga vlasnika, tvrtke Blue-Mar Ferri Rapis SL iz Barcelone, a novo mu je ime bilo Blue Cat. Tamo ga je snimio Ante Sikirić, veliki pomorski znalac i zaljubljenik u brodove, kojemu zahvaljujemo na raritetnoj fotografiji.

Svečana premijera

U Španjolskoj je Blue Cat dočekan sa zanimanjem i publicitetom. Posve razumljivo, jer je kupljen kako bi po prvi put uspostavila brodska veza između Barcelone i Sitgesa, velikog turističkog središta na katalonskoj obali. Na prvo putovanje, pun uzvanika i praćen mnoštvom kamera, brod je krenuo 14. travnja 2016. godine, a slijedilo je šest povratnih putovanja svakoga dana. No, već u kolovozu plovio je samo dva puta dnevno, da bi 19. kolovoza La Vanguardia, Diari de Vilanova i drugi listovi objavili kako se linija obustavlja.

Giuseppe Furano, komercijalni direktor Blue-Mara, diplomatski je objasnio da su uočene slabosti održavanja linije sa samo jednim brodom. Istina je bila mnogo bolnija. Javier Ortega Figueiral, novinar dnevnika La Vanguardia, navodi da je brod bio pun samo na početku i to samo na vožnji iz Barcelone u Sitges. Gotovo svi putnici vraćali su se vlakom ili autobusom, jer putovanje nije bilo ni blizu tako ugodno kakvim je reklamirano. Blue Cat je bio sve prazniji, a putovanja sve rjeđa. Javili su se i zaposlenici kojima je Blue-Mar za plaće dugovao 275.000 eura. Spasa više nije bilo.

Put u Koreju

Vodeći španjolski dnevnik El Pais donio je 7. prosinca 2016. opširan tekst o kraju avanture koja nije trajala ni jedno ljeto, a mnogi su mediji objavili da je Blue Cat za 3,3 milijuna dolara prodan jednoj južnokorejskoj kompaniji. Dvotrupac je u Barceloni ukrcan na palubu broda za teške terete koji ga je zadnjih dana siječnja 2017. dopremio u korejsku luku Mokpo. Od Jadrana, preko Sredozemlja do Žutoga mora, sve u godinu dana...

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => BRODOVI I SUDBINE 2 0 8307 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2017-03-19 11:10:41 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Marijan ŽUVIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-27 07:53:23 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-12-27 07:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 70 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 420 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--sa-svih-strana [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Sa svih strana [pageclass_sfx] => page--zdravlje-u-fokusu [menu-meta_description] => Donosimo mozaične vijesti i zanimljivosti vezane uz more, kao i kulinarske recepte za morska jela. Za Otvoreno more pišu Tonka Alujević i Edo Šegvić, na pitanja čitatelja odgovara Alen Soldo. Pogledajte i predivne galerije Srđana Vrančića koji snima vrhunske podvodne fotografije, a na njima su najčešće tropske ribe i ostale egzotične morske životinje. [menu-meta_keywords] => Tonka Alujević, Alen Soldo, Edo Šegvić, povijest pomorstva, luksuzna jahta, morski recepti, morsko jelo [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Blizanci na pješčanom groblju: donosimo nesvakidašnju priču o čuvenim dubrovačkim brodovima [metakey] => brodovi i sudbine, love letter, Love music, dubrovački brodovi, marijan žuvić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2017\/03\/19\/8549521.jpg","\/images\/slike\/2017\/03\/19\/8549523.jpg","\/images\/slike\/2017\/03\/19\/8549522.jpg","\/images\/slike\/2017\/03\/19\/8549520.jpg","\/images\/slike\/2017\/03\/19\/8549519.jpg","\/images\/slike\/2017\/03\/19\/8549518.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Starica Hercegovina <\/em>plovila je 40 godina!<\/p>","

Iznevjerena o\u010dekivanja \u2013 Blue Cat <\/em>pred Barcelonom<\/p>","

Novi po\u010detak \u2013 Blue Cat<\/em> u \u0160ibeniku<\/p>","

BSLE Pacific<\/em> na sidri\u0161tu katarske Dohe<\/p>","

Svom snagom naprijed \u2013 Krilo Star<\/em> pred Splitom<\/p>","

Jaohar Zanobia<\/em> nekada\u0161nje je Love Letter<\/em><\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1500x987","hd_8549521_1920.jpg":"1920x1080","k_8549521_1280.jpg":"1280x1280","k_8549521_1024.jpg":"1024x1024","k_8549521_640.jpg":"640x640","k_8549521_480.jpg":"480x480","k_8549521_340.jpg":"340x340","k_8549521_220.jpg":"220x220","o_8549521_1280.jpg":"1280x842","o_8549521_1024.jpg":"1024x673","o_8549521_640.jpg":"640x421","o_8549521_480.jpg":"480x315","o_8549521_340.jpg":"340x223","o_8549521_220.jpg":"220x144","h_8549521_1280.jpg":"1280x854","h_8549521_1024.jpg":"1024x683","h_8549521_640.jpg":"640x427","h_8549521_480.jpg":"480x320","h_8549521_340.jpg":"340x227","h_8549521_220.jpg":"220x147","pp_8549521_1280.jpg":"1280x1628","pp_8549521_1024.jpg":"1024x1303","pp_8549521_640.jpg":"640x814","pp_8549521_480.jpg":"480x611","pp_8549521_340.jpg":"340x432","pp_8549521_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_8549523_1920.jpg":"1920x1080","k_8549523_1280.jpg":"1280x1280","k_8549523_1024.jpg":"1024x1024","k_8549523_640.jpg":"640x640","k_8549523_480.jpg":"480x480","k_8549523_340.jpg":"340x340","k_8549523_220.jpg":"220x220","o_8549523_1280.jpg":"1280x720","o_8549523_1024.jpg":"1024x576","o_8549523_640.jpg":"640x360","o_8549523_480.jpg":"480x270","o_8549523_340.jpg":"340x191","o_8549523_220.jpg":"220x123","h_8549523_1280.jpg":"1280x854","h_8549523_1024.jpg":"1024x683","h_8549523_640.jpg":"640x427","h_8549523_480.jpg":"480x320","h_8549523_340.jpg":"340x227","h_8549523_220.jpg":"220x147","pp_8549523_1280.jpg":"1280x1628","pp_8549523_1024.jpg":"1024x1303","pp_8549523_640.jpg":"640x814","pp_8549523_480.jpg":"480x611","pp_8549523_340.jpg":"340x432","pp_8549523_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1700x1098","hd_8549522_1920.jpg":"1920x1080","k_8549522_1280.jpg":"1280x1280","k_8549522_1024.jpg":"1024x1024","k_8549522_640.jpg":"640x640","k_8549522_480.jpg":"480x480","k_8549522_340.jpg":"340x340","k_8549522_220.jpg":"220x220","o_8549522_1280.jpg":"1280x826","o_8549522_1024.jpg":"1024x661","o_8549522_640.jpg":"640x413","o_8549522_480.jpg":"480x310","o_8549522_340.jpg":"340x219","o_8549522_220.jpg":"220x142","h_8549522_1280.jpg":"1280x854","h_8549522_1024.jpg":"1024x683","h_8549522_640.jpg":"640x427","h_8549522_480.jpg":"480x320","h_8549522_340.jpg":"340x227","h_8549522_220.jpg":"220x147","pp_8549522_1280.jpg":"1280x1628","pp_8549522_1024.jpg":"1024x1303","pp_8549522_640.jpg":"640x814","pp_8549522_480.jpg":"480x611","pp_8549522_340.jpg":"340x432","pp_8549522_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_8549520_1920.jpg":"1920x1080","k_8549520_1280.jpg":"1280x1280","k_8549520_1024.jpg":"1024x1024","k_8549520_640.jpg":"640x640","k_8549520_480.jpg":"480x480","k_8549520_340.jpg":"340x340","k_8549520_220.jpg":"220x220","o_8549520_1280.jpg":"1280x852","o_8549520_1024.jpg":"1024x681","o_8549520_640.jpg":"640x426","o_8549520_480.jpg":"480x319","o_8549520_340.jpg":"340x226","o_8549520_220.jpg":"220x146","h_8549520_1280.jpg":"1280x854","h_8549520_1024.jpg":"1024x683","h_8549520_640.jpg":"640x427","h_8549520_480.jpg":"480x320","h_8549520_340.jpg":"340x227","h_8549520_220.jpg":"220x147","pp_8549520_1280.jpg":"1280x1628","pp_8549520_1024.jpg":"1024x1303","pp_8549520_640.jpg":"640x814","pp_8549520_480.jpg":"480x611","pp_8549520_340.jpg":"340x432","pp_8549520_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1201x1913","hd_8549519_1920.jpg":"1920x1080","k_8549519_1280.jpg":"1280x1280","k_8549519_1024.jpg":"1024x1024","k_8549519_640.jpg":"640x640","k_8549519_480.jpg":"480x480","k_8549519_340.jpg":"340x340","k_8549519_220.jpg":"220x220","o_8549519_1280.jpg":"1280x2038","o_8549519_1024.jpg":"1024x1631","o_8549519_640.jpg":"640x1019","o_8549519_480.jpg":"480x764","o_8549519_340.jpg":"340x541","o_8549519_220.jpg":"220x350","h_8549519_1280.jpg":"1280x854","h_8549519_1024.jpg":"1024x683","h_8549519_640.jpg":"640x427","h_8549519_480.jpg":"480x320","h_8549519_340.jpg":"340x227","h_8549519_220.jpg":"220x147","pp_8549519_1280.jpg":"1280x1628","pp_8549519_1024.jpg":"1024x1303","pp_8549519_640.jpg":"640x814","pp_8549519_480.jpg":"480x611","pp_8549519_340.jpg":"340x432","pp_8549519_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1744x2409","hd_8549518_1920.jpg":"1920x1080","k_8549518_1280.jpg":"1280x1280","k_8549518_1024.jpg":"1024x1024","k_8549518_640.jpg":"640x640","k_8549518_480.jpg":"480x480","k_8549518_340.jpg":"340x340","k_8549518_220.jpg":"220x220","o_8549518_1280.jpg":"1280x1768","o_8549518_1024.jpg":"1024x1414","o_8549518_640.jpg":"640x884","o_8549518_480.jpg":"480x663","o_8549518_340.jpg":"340x469","o_8549518_220.jpg":"220x303","h_8549518_1280.jpg":"1280x854","h_8549518_1024.jpg":"1024x683","h_8549518_640.jpg":"640x427","h_8549518_480.jpg":"480x320","h_8549518_340.jpg":"340x227","h_8549518_220.jpg":"220x147","pp_8549518_1280.jpg":"1280x1628","pp_8549518_1024.jpg":"1024x1303","pp_8549518_640.jpg":"640x814","pp_8549518_480.jpg":"480x611","pp_8549518_340.jpg":"340x432","pp_8549518_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7859558 Threads: 2 Questions: 1644171911 Slow queries: 4888117 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111601415 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) ) [link] => /om/sa-svih-strana/blizanci-na-pjescanom-groblju-donosimo-nesvakidasnju-pricu-o-cuvenim-dubrovackim-brodovima-1252004 [printLink] => /om/sa-svih-strana/blizanci-na-pjescanom-groblju-donosimo-nesvakidasnju-pricu-o-cuvenim-dubrovackim-brodovima-1252004?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 638841 [name] => brodovi i sudbine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-16 13:04:18 [main_article_id] => 0 [alias] => brodovi-i-sudbine [link] => /tag/brodovi-i-sudbine ) [1] => stdClass Object ( [id] => 701116 [name] => love letter [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-27 08:53:36 [main_article_id] => 0 [alias] => love-letter [link] => /tag/love-letter ) [2] => stdClass Object ( [id] => 701117 [name] => Love music [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-27 08:53:36 [main_article_id] => 0 [alias] => love-music [link] => /tag/love-music ) [3] => stdClass Object ( [id] => 701118 [name] => dubrovački brodovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-27 08:53:36 [main_article_id] => 0 [alias] => dubrovacki-brodovi [link] => /tag/dubrovacki-brodovi ) [4] => stdClass Object ( [id] => 611496 [name] => marijan žuvić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-29 11:28:55 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic [link] => /tag/marijan-zuvic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Blizanci na pješčanom groblju: donosimo nesvakidašnju priču o čuvenim dubrovačkim brodovima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/03/19/8549521.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Starica Hercegovina plovila je 40 godina!

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/03/19/8549521.jpg [title] =>

Starica Hercegovina plovila je 40 godina!

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/03/19/8549523.jpg [title] =>

Iznevjerena očekivanja – Blue Cat pred Barcelonom

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/03/19/8549522.jpg [title] =>

Novi početak – Blue Cat u Šibeniku

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/03/19/8549520.jpg [title] =>

BSLE Pacific na sidrištu katarske Dohe

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/03/19/8549519.jpg [title] =>

Svom snagom naprijed – Krilo Star pred Splitom

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/03/19/8549518.jpg [title] =>

Jaohar Zanobia nekadašnje je Love Letter

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ako su brodovi isti ka‘ i ljudi te ako život piše romane onda se priča o dvama našijencima itekako uklapa u te izreke. Prije 35 godina dva su broda blizanca, Conti Gallia i Conti Nippon, izgrađena u znamenitome njemačkom brodogradilištu Sietas u hamburškoj četvrti Neuenfeld. U sljedećim će godina, uvijek u paru, čak devet puta mijenjati imena, da bi sada, kao Jaohar Zanobia i Jaohar Aminah, zajedno skončali na groblju brodova u Alangu.

Kupljena imena

Pet godina svoga burnoga života blizanci iz Neuenfelda proveli su u floti dubrovačke Atlantske plovidbe pod hrvatskom zastavom i pod imenima koja su izazivala nevjericu – Love Letter i Love Song. No nisu ih Gospari tako krstili, nego su ta ljubavna imena 2002. kupili s brodovima. A onda ih 2006. prodali Talijanima. Njima se pak Ljubavno pismo nije toliko svidjelo, pa je Love Letter postao Love Music. I tako se ljubav plela oko brodova u kojima jamačno nije bilo romantike!

Dubrovčani su blizance kupili od svjetski poznate tvrtke SAL –Schiffahrtkontor Altesland Steinkirch, s kojom su godinama surađivali i čiji su brodovi činili okosnicu njihove flote za teške terete. Prodali su ih, pak, talijanskoj brodovlasničkoj obitelji Bogazzi iz Marina di Carrare, s kojima su poslovali mnogi hrvatskih brodari. Od 2006. do današnjih dana Bogazzi su im bili gospodari, a samo su mijenjali imena i zastave.

---

image

Iznevjerena očekivanja – Blue Cat pred Barcelonom

---

Tako Love Letter i Love Song postaju Nordana Terese i Nordana Olivia, pa BSLE Teresa i BSLE Pacific, da bi 2016. dobili zakučasta imena Jaohar Zanobia i Jaohar Aminah. Tada su podigli stijeg Cookova otočja, što je bio siguran znak da im je došao kraj. I doista: Ljubavno pismo je pijesak Alanga nasukano 26. veljače, a Ljubavna pjesma je tamo utihnula 16. ožujka. Autorov sin Frane je brod BSLE Pacific snimio na sidrištu katarske luke Doha neposredno prije promjene imena.

Istodobno s ljubavnim parom u Alangu, u pakistanskome rezalištu Gadani Beach je skončao još jedan nekadašnji dubrovački brod, starica Hercegovina. S punih 40 godina po krmi bio je to jedan od najstarijih bulk carriera na svjetski plavim putovima! Uistinu pravo čudo u vrijeme kad u rezališta odlaze upola mlađi brodovi, a pomorski su znalci složni: nikad više nijedan bulker neće doživjeti te godine.

Slučajni brod

Hercegovina je bila slučajni brod u floti dubrovačkoga brodara. Da bi se razumjelo zašto, valja se vratiti u 1975. godinu kada je grčki brodovlasnik George Livanos u riječkome 3.maju naručio dva broda za sipke terete nosivosti 30.882 tone. Prvi brod, Mericunda, predan je Grcima u siječnju 1977. godine, a drugi je zaplovio kao - Hercegovina.

---

image

Novi početak – Blue Cat u Šibeniku

---

Tko zna zašto je Livanos odustane od drugoga broda, ali se zna da je Atlantska plovidba tada već bila odustala od gradnje brodova na jadranskim navozima jer su joj bili preskupi. Kako su i svi drugi brodari tražili bolje cijene, 23. lipnja 1976. je potpisan Piranski sporazum o gradnji brodova za domaću flotu. Dubrovčani su samo to čekali, pa je već sutradan, 24. lipnja, ugovorena gradnja Hercegovine. Bio je to, dakako, brod od kojega je odustao George Livanos.

Hercegovina je Gospare dobro služila punih 20 godina, a onda je 1998. prodana grčkoj grupaciji Catsambis. Zaplovila je pod liberijskom zastavom kao Adimon, a šest godina poslije dobit će novo ime Calypso, no gospodar je ostao stari. Ipak, ne zadugo, jer će 2006. dobiti novoga vlasnika i to s – Jadrana. Bila je to panamska tvrtka Sirius Shipping Co. što je poslovala pod okriljem Split Ship Management. I s malo boje zaplovio je Calypso I.

Sudska dražba

U srpnju 2009. godine zaustavljen je u Singapuru, da bi se u prosincu našao na sudskoj dražbi. Za sve su bile krive nevolje s drugim brodom kompanije Sirius Shipping, Pine Traderom, no to je već druga priča koju smo detaljno ispričali u Otvorenom moru. I premda su svi očekivali da će 32 godine stari brod otići u rezalište, to se nije dogodilo. Kupila ga je kuvajtska tvrtka Al-Ahlia Marine Co.Ltd., te ga pod imenom Portland upisala u karipskoj državici Sveti Kristofor i Nevis. Starica Hercegovina je čak osam godina radila za tvrtku Kuwait Portland Cement Co., prevozeći cement iz njihovih tvornica širom Perzijskoga zaljeva. Ali, svemu dođe kraj...

I tako su s popisa našijenaca, nekadašnjih hrvatskih brodova što plove svjetskim morima za neke nove gospodare, u samo nekoliko tjedana nestala tri imena.

Brzi dvotrupac

No, oni što ostaju ispisuju nadasve zanimljive stranice pomorskih kronika. Najbolji je primjer nekadašnji Krilo Star, brzi dvotrupac koji je u posljednjih godinu dana promijenio tri vlasnika, tri zastave i što je najintrigantnije i – tri mora! Od Jadrana sve do Žutog mora! Ta je priča u nas nepoznata, pa krenimo redom.

Vodeći hrvatski privatni putnički brodari, obitelj Tomić iz Krila Jesenica, točnije otac Ivica i sin Luka, uistinu nastoje po mnogo čemu biti vjesnici novoga. U svibnju 2014. godine svojim brzim jednotrupcem Krilo pokrenuli su sezonsku liniju između Splita i Dubrovnika, s pristajanjima u Milni, Hvaru i Korčuli. Do kasnoga listopada brod je plovio dva puta tjedno, a odaziv putnika bio je izvanredan.

Tada u priču ulazi naš junak Krilo Star. Tomići, zapravo njihov obrt Kapetan Luka, već potkraj 2014. kupuju u Norveškoj mnogo veći brzi brod Morejarl, kako bi zadovoljili potrebe linije Split-Dubrovnik. Dvotrupac tipa Flying Cat 40, izgrađen je 2002. godine u brodogradilištu Fjellstrand u Omastrandu za uglednu tvrtku Kystekspressen. Uz udobnost, glavna mu je odlika bila brzina od 37 čvorova.

Pun pogodak

Zahvaljujući takvome brodu linija Split – Dubrovnik bitno je poboljšana. Uvedeno je pristajanje u Pomeni na Mljetu, a plovilo se mnogo češće: izvan pune sezone tri, odnosno četiri puta tjedno, a od lipnja do rujna svakodnevno. Bio je to pun pogodak, za brod se tražila karta više, a Nacionalni park Mljet je gostima po prvi puta bio nadohvat ruke...

---

image

Jaohar Zanobia nekadašnje je Love Letter

---

I što rade Tomići? Čim je završila sezona 2015. prodaju prvi Krilo Star, a kupuju odmah drugi dvotrupac, građen 1999. u vodećem svjetskom brodogradilištu brzih plovila, tvrtki Austral Ships u Hendersonu. Izvorno se zvao Draupner, plovio je na norveškim rutama do 2007., onda je tek nekoliko mjeseci bio u Italiji, da bi potom punih devet godina proveo u vodama Baleara kao Espalmador Jet, ploveći između razvikane Ibize i Formentere.

I taj je novi brod dobio ime Krilo Star. Bio jest nešto stariji od svoga imenjaka, no mogao je primiti čak 359 putnika. Prvi Krilo Star otplovio je u šibenski NCP gdje je uređen u bojama novoga vlasnika, tvrtke Blue-Mar Ferri Rapis SL iz Barcelone, a novo mu je ime bilo Blue Cat. Tamo ga je snimio Ante Sikirić, veliki pomorski znalac i zaljubljenik u brodove, kojemu zahvaljujemo na raritetnoj fotografiji.

Svečana premijera

U Španjolskoj je Blue Cat dočekan sa zanimanjem i publicitetom. Posve razumljivo, jer je kupljen kako bi po prvi put uspostavila brodska veza između Barcelone i Sitgesa, velikog turističkog središta na katalonskoj obali. Na prvo putovanje, pun uzvanika i praćen mnoštvom kamera, brod je krenuo 14. travnja 2016. godine, a slijedilo je šest povratnih putovanja svakoga dana. No, već u kolovozu plovio je samo dva puta dnevno, da bi 19. kolovoza La Vanguardia, Diari de Vilanova i drugi listovi objavili kako se linija obustavlja.

Giuseppe Furano, komercijalni direktor Blue-Mara, diplomatski je objasnio da su uočene slabosti održavanja linije sa samo jednim brodom. Istina je bila mnogo bolnija. Javier Ortega Figueiral, novinar dnevnika La Vanguardia, navodi da je brod bio pun samo na početku i to samo na vožnji iz Barcelone u Sitges. Gotovo svi putnici vraćali su se vlakom ili autobusom, jer putovanje nije bilo ni blizu tako ugodno kakvim je reklamirano. Blue Cat je bio sve prazniji, a putovanja sve rjeđa. Javili su se i zaposlenici kojima je Blue-Mar za plaće dugovao 275.000 eura. Spasa više nije bilo.

Put u Koreju

Vodeći španjolski dnevnik El Pais donio je 7. prosinca 2016. opširan tekst o kraju avanture koja nije trajala ni jedno ljeto, a mnogi su mediji objavili da je Blue Cat za 3,3 milijuna dolara prodan jednoj južnokorejskoj kompaniji. Dvotrupac je u Barceloni ukrcan na palubu broda za teške terete koji ga je zadnjih dana siječnja 2017. dopremio u korejsku luku Mokpo. Od Jadrana, preko Sredozemlja do Žutoga mora, sve u godinu dana...

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Starica Hercegovina plovila je 40 godina!


Iznevjerena očekivanja – Blue Cat pred Barcelonom


Novi početak – Blue Cat u Šibeniku


BSLE Pacific na sidrištu katarske Dohe


Svom snagom naprijed – Krilo Star pred Splitom


Jaohar Zanobia nekadašnje je Love Letter

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/blizanci-na-pjescanom-groblju-donosimo-nesvakidasnju-pricu-o-cuvenim-dubrovackim-brodovima-1252004 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=43a4c2acfe54958d6d1c6302ea79c29ca8457d96 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Blizanci+na+pje%C5%A1%C4%8Danom+groblju%3A+donosimo+nesvakida%C5%A1nju+pri%C4%8Du+o+%C4%8Duvenim+dubrova%C4%8Dkim+brodovima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fblizanci-na-pjescanom-groblju-donosimo-nesvakidasnju-pricu-o-cuvenim-dubrovackim-brodovima-1252004 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fblizanci-na-pjescanom-groblju-donosimo-nesvakidasnju-pricu-o-cuvenim-dubrovackim-brodovima-1252004 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

BRODOVI I SUDBINEBlizanci na pješčanom groblju: donosimo nesvakidašnju priču o čuvenim dubrovačkim brodovima

Piše Marijan ŽUVIĆ
27. prosinca 2022. - 08:53

Ako su brodovi isti ka‘ i ljudi te ako život piše romane onda se priča o dvama našijencima itekako uklapa u te izreke. Prije 35 godina dva su broda blizanca, Conti Gallia i Conti Nippon, izgrađena u znamenitome njemačkom brodogradilištu Sietas u hamburškoj četvrti Neuenfeld. U sljedećim će godina, uvijek u paru, čak devet puta mijenjati imena, da bi sada, kao Jaohar Zanobia i Jaohar Aminah, zajedno skončali na groblju brodova u Alangu.

Kupljena imena

Pet godina svoga burnoga života blizanci iz Neuenfelda proveli su u floti dubrovačke Atlantske plovidbe pod hrvatskom zastavom i pod imenima koja su izazivala nevjericu – Love Letter i Love Song. No nisu ih Gospari tako krstili, nego su ta ljubavna imena 2002. kupili s brodovima. A onda ih 2006. prodali Talijanima. Njima...

16. svibanj 2024 09:03