stdClass Object ( [id] => 1232654 [title] => Ribe jako dobro znaju koja ješka slasno miriše, a koja smrdi na duhan i kreme za sunčanje [alias] => ribe-jako-dobro-znaju-koja-jeska-slasno-mirise-a-koja-smrdi-na-duhan-i-kreme-za-suncanje [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Iznenađujuće je koliko ribolovaca ne obraća pažnju na kvalitetu ješke. Najvećem broju njih samo je važno da ješke bude u dovoljnoj količini, jer riba ionako jede sve što joj se ponudi.

Riba je u tom kontekstu, naravno, nekakav prirodni kontejner, tek jedan u nizu razlagača koji se brinu da more ostane bistro i čisto, pa guta sve što se miče i što je dovoljno veliko da joj prođe kroz usta.

Ipak, stvarnost je bitno drukčija. Ribe, baš kao i većina drugih organizama, imaju vrlo razvijen osjećaj za prepoznavanje kvalitetnog obroka.

Naravno, nužda zakon mijenja, pa će se u nekoj fazi opće oskudice posegnuti za bilo čime. Također postoje i oportunisti koji jedu brzu hranu ne želeći se zamarati lovom ako ne moraju, kakvi su primjerice svejedi kantari ili pak brancini koji čekaju u sjeni plivarica da koja srdela u prekrcaju padne u more umjesto da ganjaju žive gavune. Ipak, većina riba voli finu papicu i, ako mogu birati, uvijek biraju ono najbolje.

Stvar medija

Naravno, mnogi se ribolovci u ocjeni toga što čini ješku kvalitetnom uzdaju u vlastita osjetila, njuškajući, pa i kušajući svoje pripravke, pri čemu uglavnom gube iz vida da su naša osjetila bitno drukčija od ribljih.

---

image

Ovdje se jasno vidi ulazni i izlazni otvor nosnica

---

Ponajprije, treba voditi računa o tome da je u pitanju drukčiji medij, odnosno da mi mirise osjećamo tako što nam strujanje zraka donosi čestice koje aktiviraju receptore, oni nam tada šalju signale do mozga, a naš ih mozak čita kao nekakav miris.

Pod morem se sve to odvija, istina po vrlo sličnom principu, ali otopljeno u vodenoj, odnosno morskoj otopini. Dakle, pod morem je cjelokupan proces bitno sporiji i uže usmjeren, čemu su se riblja osjetila itekako dobro prilagodila.

Kada se u kutu neke prostorije, pretpostavimo kuhinje, otvori konzerva paštete ili mesnog nareska, svi će u toj prostoriji, a u zavisnosti od proizvođača vjerojatno i izvan te prostorije, jasno osjetiti miris te konzerve u ekstremno kratkom roku.

Ukoliko bi se nešto slično simuliralo pod morem, intenzitet i brzina širenja toga ili njemu sličnog mirisa bi u pravilu bili znatno sporiji, zbog jednostavne činjenice da se kroz znatno gušći medij većina toga, pa i mirisi sporije kreću, ali i zbog ovisnosti o smjeru kretanja vodene mase.

---

image

Ugor sa svojim nosnicama ispituje okolinu bez potrebe za izlaskom iz rupe

---

Svi organizmi koji se nalaze nizvodno od izvora mirisa, vjerojatno će ga postati vrlo brzo svjesni dok oni uzvodno možda nikada ni neće znati da je tu ikada išta zamirisalo.

A posebno je zanimljivo da će se zbog gustoće medija miris u tragu zadržati puno duže nego na zraku, što je jako bitna stavka kada su u pitanju ribolovne kalkulacije.

Čisti mirisi

Dakle, u ocjenjivanju intenziteta i kvalitete mirisa bi se ponajprije trebalo rukovoditi poznavanjem ustaljenih ribljih navika, prehrambenog ritma i orijentiranosti prema određenim tipovima hrane.

Što to u praksi točno znači? Pa, stvar je zapravo vrlo jednostavna.

Ako je riba koju lovimo biljojed, ješka bi trebala biti bazirana na biljnim komponentama, dok ćemo mesojedima ponuditi, naravno, mesni obrok.

Naravno da cijela priča ni izdaleka nije tako jednostavna koliko se čini, jer ne vole baš svi vegani blitvu, kao što ni svi mesojedi ne jedu ribu ili pljeskavice.

---

image

Svježe razbijeni rakovi samci ostaju živi još neko vrijeme i takvi su izuzetno lovni

---

Dakle, da bi se pogodilo što bi najbolje bilo ponuditi određenoj vrsti ribe kao ješku, preduvjet bi bio detaljno poznavanje prehrambenih navika određene vrste. Naravno, ako je u pitanju ciljani ribolov.

Ukoliko je riječ o nekakvom ribljem filetu koji bi trebao privući nekog mesojeda, poput primjerice šaraga, taj bi filet trebao biti svjež, mirisan na način na koji miriše netom usmrćena riba, nekontaminiran ostalim mirisima, poput tragova mirisa duhana na prstima pušača ili krema za sunčanje kod onih osjetljive kože, dok bi oblikom i veličinom trebao biti primjeren veličini ulova, odnosno predstavljati idealnu veličinu koja zadovoljava odnos uložene energije i dobivenih kalorija. Možda zvuči komplicirano, što zapravo i jeste.

Rupa do rupe

Budući da se mirisi i okusi pod morem šire najintenzivnije strujanjem mora, ribe su razvile njuh u skladu s tom činjenicom. Tako su nosni otvori kod riba u pravilu smješteni na isturenom dijelu glave, najčešće na samoj njušci, i to tako da je ulazni otvor neznatno udaljen od izlaznog.

Taj kanal je kratak i samostalan, odvojen od dišnog aparata, kakav je slučaj kod većine kopnenih bića, tako da ne sudjeluje ni u čemu osim u detektiranju mirisa, zbog čega je iznimno bogat receptorima koji vrlo precizno mogu u najvećem broju slučajeva detektirati i najfinije mirisne nijanse.

---

image

Zubatac kao predator ima hidrodinamično postavljene nosnice kojima ništa ne promiče

---

Naravno, mirisa koji su konkretnoj vrsti važni. To nipošto nije jedini organ kojim ribe detektiraju svoju hranu, ali je jako bitan i u ribolovu ga se nipošto ne smije ignorirati.

Dakle, riblji njušni organ je paran i sastoji se od dva otvora sa svake strane što mnogim vrstama omogućuje vrlo točnu detekciju pozicije potencijalnog obroka.

Morski psi su u smislu očitavanja mirisa pod morem posebna priča. Čulo mirisa kod ovih riba zauzima oko dvije trećine mozga, i kao takvo je jedno od najrazvijenijih osjetila.

U stanju su detektirati riblje ekstrakte u koncentraciji jedan prema 10 milijardi.

Nosnice su, kao i kod ostalih riba, u potpunosti odvojene od usta i grla, no za razliku od ostalih vrsta imaju sposobnost pumpanja mora kroz nosnice i dok miruju.

---

image

Morski psi mogu ubacivati more u nosne otvore i kad miruju

---

Unutrašnjost nosnica, tzv, mirisna kesa, prekrivena je serijama nabora čime je površina za detektiranje bitno povećana u odnosu na osjetilnu njušnu površinu kod većinu ostalih riba.

U trenutku kada pas otkrije nekakav mirisni trag, glavom trenutno počinje rotirati lijevo-desno dok ne dobije potpuno jednak signal na obje nosnice nakon čega nepogrešivom sigurnošću kreće najkraćim mogućim putem prema izvoru mirisa.

Feromoni iznad svega

Naravno, ti mirisi ne moraju uvijek nužno biti mirisi krvi, iznutrica, svježeg kruha ili neke posebno pripravljene pasture. Ribe koje se koriste u panulanju kao ješka, čak i kad nisu fizički povrijeđene, znači čak i kad ne krvare, za sobom u moru ostavljaju mirisni trag, trag uznemirenosti i straha nerijetko obogaćen nekontroliranim otpuštanjem feromona koji su pokretači nagona iznad svih drugih.

Općepoznata je činjenica da predatori kad osjete strah kod svojih žrtava doživljavaju navalu adrenalina, koja ih onda još strmoglavije vodi ka napadu tako da u tom trenutku često ignoriraju i očitu, pa i po vlastiti život neposrednu opasnost.

Tako se često može vidjeti kako je lica proganjajući ciple udarila glavom u rivu koje zbog navale adrenalina i obroka pred nosom u tom trenutku uopće nije bila svjesna.

---

image

Kod tune su nosnice smještene tako da beru sve mirise, a nimalo ne smetaju brzom plivanju

---

Naravno, i mirisi straha se šire na isti način kao i svi ostali mirisi pod morem, nošeni kurentima koje pametni ribolovci uvijek prate i koriste na njima najprobitačniji način.

Jedan od najčešćih načina na koji se u ribolovu koristi miris, a onda i okus, jest korištenje brume.

U pravilu je riječ o izmrvljenim ribama ili ribljim otpacima, koji se onda u većoj ili manjoj koncentraciji bacaju u more i prepuštaju morskim strujanjima.

U nekom lovu cipala, ta bruma služi da bi ribu privukla i zadržala u mjestu, dok u primjerice big game fishingu ta bruma služi za formiranje mirisnog traga, nalik dobro popločanoj stazi, po kojoj se riba iz vrlo velike daljine može privući u neposrednu blizinu plovila, odnosno naješkanih udica.

Alkoholi i masti

I dok se klasične brume baziraju na doslovno razmrvljenim i krajnje usitnjenim ribama, rakovima, glavonošcima ili pak nekim drugim prirodnim proizvodima, DIP-ovi su doslovno umaci spravljeni od ekstrahiranih spojeva u kojima su mirisno-okusne komponente često 90 posto sadržaja pakiranja.

S tim se preparatima ribolovci najčešće koriste tako da komadiće ješke potapaju nakratko u tu otopinu ili je prikladnim aplikatorom, odnosno prskalicom poprskaju.

I premda se taj postupak čini vrlo jednostavnim, potrebno je znati je li konkretni DIP na bazi alkohola ili masti.

Naime, alkoholni dipovi se puno brže otapaju u morskoj sredini, tako da je reakcija zapravo gotovo trenutna, dok se oni na bazi estera i masti otapaju sporije, pa je trajanje privlačne moći duže.

---

image

Dipovi mogu biti pripravljeni od različitih sastojaka

---

U tu činjenicu svakako treba ukalkulirati i temperaturu mora. Naime, alkoholni su dipovi prikladniji za lov u hladnijoj sredini, dok su oni masni bolji za rad u toplom moru.

Naravno, ako pokušate neku strogo biljojednu vrstu poput velikih salpi loviti dipajući svoju ješku u nekakvom krvnom DIP-u, rezultati će potpuno izostati bez obzira bio on alkoholni ili masni, u toplom ili hladnom moru.

Feeder pristup

Jedan od pouzdanijih načina privlačenja riba, posebno talnih ili bentoskih vrsta, je lov pomoću hranilica.

Hranilice su ribolovno pomagalo koje se ponajprije koristi na slatkim vodama, najčešće u lovu feeder tehnikama.

Riječ je o šupljikavim posudicama čije su stjenke ili perforirane ili formirane od mreže, žičane ili plastične, u koje se utiskuju pasture i slični bruma-pripravci.

Te su hranilice najčešće same po sebi dovoljno teške, no neke imaju i integrirana olovna otežanja koja im pomažu da brže dospiju na dno ili pak da tamo ostanu nezavisno od intenziteta strujanja.

Nakon što dospiju na dno, te hranilice u zavisnosti od kvalitete i sastava brume kojom su ispunjene postepeno otpuštaju mirise i sitne čestice hrane u okolno more, što u pravilu privlači najprije sitnu ribu, a za njom i krupnu.

---

image

Bruma mora ribu razdražiti, a ne je nahraniti

---

U ovom je slučaju sitna riba vrlo dobar suradnik, jer svojim intenzivnim napadima na pasturu brume najveći njezin dio, ako je dobro pripravljena, raspršuje u okolno more, nakon čega se mirisi znatno brže i intenzivnije šire.

Takav razvoj događaja u kratkom vremenu može privući i zadržati traženu ribu u većini pridnenih tehnika, što je više nego dobro.

Ali samo pod uvjetom da je i ješka dobro odabrana i da se nalazi dovoljno blizu, te da je svojim izgledom, okusom i mirisom, dakle općenito kvalitetom, iznad kvalitete brume, a što onda garantira i kvalitetan griz, i kvalitetan ulov.

Buđenje apetita

U ciljanom ribolovu iz barke se na provjerenim pozicijama često koriste brumalice, najčešće valjkaste sprave u koje se može u zavisnosti od gabarita smjestiti i više kilograma brume.

Te su brumalice otežane, tako da s lakoćom putuju u lovnu zonu, bilo do dna, bilo do pola mora gdje se jednim oštrijim potezom konopa kojim su vezane poklopac otvara, a sadržaj brumalice istresa.

Naravno, ovdje, više nego u drugim oblicima brumanja treba voditi računa o tome da bruma mora ribi samo nadražiti osjetila i potaknuti nagon za hranjenjem, a ne je i zasititi, jer u tom slučaju brumanje gubi smisao.

A čak i kad su ribe site, ukoliko je ješka dovoljno mirisna i ukusna ribolov može polučiti izvrsne rezultate. Naime, ribe su kao i većina organizama u moru u tom smislu svojevrsni oportunisti i jedu kad god mogu, jer ne mogu predvidjeti situaciju u kojoj će doći do sljedećeg obroka.

---

image

Bruma je u big game fishingu detalj bez kojega se ne može

---

Naravno, to je u uskoj vezi s temperaturom mora koja ima direktni utjecaj na njihov metabolizam. U toplijem dijelu godine metabolizam je intenzivan i ribe se stalno hrane intenzivno probavljajući hranu, te tako u svom probavnom traktu stvaraju dovoljno mjesta za sljedeći obrok.

Za razliku od toga, u zimskom hladnijem periodu metabolizam je puno sporiji, pa se svi procesi, uključujući i probavu, odvijaju bitno sporije. To, pak, znači da je riba nakon što se najede duže sita, zbog čega je teže natjerati da primi novi zalogaj.

Upravo zato ješka mora biti prvorazredna, kako bismo i site i inertne ribe isprovocirali do te mjere da ne mogu odoljeti obroku koji izgleda i miriše savršeno zamamno.

Vrijeme za zamjenu ješke

Istina, postoje i strvinari koji su svojevrsni razlagači i bez koji priroda ne može, a koji obožavaju ješku koja nikome drugome osim njima ne miriše.

I premda mnogi ribolovci pri spomenu na takve situacije ponajprije pomisle na ugore i murine, činjenica je da postoji više takvih riba koje žive mahom na muljevitom dnu, a od kojih je najistaknutiji strvinar mol.

Premda će bez oklijevanja zgrabiti i progutati prvu sitniju ribu koja mu se nađe nadohvat njegovih moćno ozubljenih usta, s posebnim će žarom i slašću smazati neku strvinu s dna.

Ako je strvina prevelika, u stanju je provesti i više dana uz nju čekajući da omekša i tako postane lakša za konzumaciju. Upravo se zato u lovu takvih strvinara, ponajprije u lovu ugora i murina, često koristi odležana ješka.

No, bez obzira na odležanu ili svježu ješku, treba računati i s dubinom. Naime, na većim se dubinama svi spomenut procesi, unatoč prilagodbi riba na takve uvjete, odvijaju nešto sporije tako da se možemo uzdati jedino u kurente koji šire mirise uvijek u istom pravcu.

---

image

Premda nema crvenu već prozirno plavu krv koja se u moru baš i ne vidi, ova će lignja u povlačenju ostavljati jasan miris straha

---

Kad ribe ima i kad je raspoložena za suradnju, tada je svejedno i može se loviti bilo kako. No, ako je riba inertna, a dubina velika, idealno je sidriti se tako da bi mogli naješkane udice uvijek spuštati na isto mjesto.

Premda mnogi ribolovci misle da se takvim pristupom ribolovna pošta lako može isprazniti, riba fluktuira i dolazi privučena mirisom ješke, hranjenja i gužve u kojoj ne nedostaje ni feromona, a koji, što je u takvim situacijama jako bitno, konstantno dolaze s istog mjesta.

Pa sad, u skladu sa svim ovim, otiđite do svog hladnjaka i pogledajte malo one srdele koje duboko zamrznute, a možda i više puta odleđivane, čuče negdje u mraku i razmislite mogu li vam više uopće poslužiti i za brumu.

Možda je vrijeme da razmislite o novoj ješki kojom ćete svoju jaceru napuniti brže nego ikada do sada.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Ako ste mislili da ribama pod morem miriše baš svaki komad ribe, školjke ili raka koji se zdrobe i bace u more, debelo ste se prevarili. I ribe su, kao i svi ostali organizmi, jako osjetljive na mirise, pa brzo i lako prepoznavaju kvalitetan obrok, što posebno dolazi do izražaja kada ih čak i site ili neraspoložene za akciju treba nagovoriti na griz

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROFINJENA NEPCA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] =>

Ako ste mislili da ribama pod morem miriše baš svaki komad ribe, školjke ili raka koji se zdrobe i bace u more, debelo ste se prevarili. I ribe su, kao i svi ostali organizmi, jako osjetljive na mirise, pa brzo i lako prepoznavaju kvalitetan obrok, što posebno dolazi do izražaja kada ih čak i site ili neraspoložene za akciju treba nagovoriti na griz

PROFINJENA NEPCA 2 0 13518 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-15 08:49:19 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris BULIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-15 09:13:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-10-15 09:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 41 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Ako ste mislili da ribama pod morem miriše baš svaki komad ribe, školjke ili raka koji se zdrobe i bace u more, debelo ste se prevarili. I ribe su, kao i svi ostali organizmi, jako osjetljive na mirise, pa brzo i lako prepoznavaju kvalitetan obrok, š [metadata] => robots= author= title=Ribe jako dobro znaju što pod morem slasno miriše, a što smrdi, poput duhana i krema za sunčanje [metakey] => ješke i ješkanje, MAX FISHING [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/15\/19257692.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/15\/19257690.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/15\/19257694.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/15\/19257696.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/15\/19257698.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/15\/19257700.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/15\/19257702.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/15\/19257704.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/15\/19257706.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/15\/19257708.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/15\/19257710.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/15\/19257712.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/15\/19257716.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/15\/19257718.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/15\/19257754.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/15\/19257756.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/15\/19257758.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/15\/19257760.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/15\/19257762.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/15\/19257764.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/15\/19257766.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ovakav je bibi malo kojoj ribi posebno atraktivan<\/p>","

Gofu su nosnice na isturenom dijelu nju\u0161ke, izme\u0111u o\u010diju i usta<\/p>","

Bruma je u big game fishingu<\/em> detalj bez kojega se ne mo\u017ee<\/p>","

Morski psi mogu ubacivati more u nosne otvore i kad miruju<\/p>","

\u010cak i izrazito talne ribe, poput rumba\u010da, imaju nosne otvore na istom mjestu kao i ve\u0107ina ostalih<\/p>","

Za pravi uspjeh je\u0161ka mora biti prvorazredna<\/p>","

Premda je lovan, krepani veliki crv je daleko ispod \u017eivog crva<\/p>","

Ugor sa svojim nosnicama ispituje okolinu bez potrebe za izlaskom iz rupe<\/p>","

Ovo ne diraju ni galebovi...<\/p>","

Kod ugora su nosnice na naisturenijoj to\u010dki glave<\/p>","

Zubatac kao predator ima hidrodinami\u010dno postavljene nosnice kojima ni\u0161ta ne promi\u010de<\/p>","

Ovdje se jasno vidi ulazni i izlazni otvor nosnica<\/p>","

Svje\u017ee razbijeni rakovi samci ostaju \u017eivi jo\u0161 neko vrijeme i takvi su izuzetno lovni<\/p>","

\u010cak je i \u0161krpina, kao tipi\u010dni lovac iz zasjede, opremljena kvalitetnim \u010dulom njuha<\/p>","

Morski psi imaju najrazvijeniji mirisni aparat<\/p>","

Bruma mora ribu razdra\u017eiti, a ne je nahraniti<\/p>","

Kod tune su nosnice smje\u0161tene tako da beru sve mirise, a nimalo ne smetaju brzom plivanju<\/p>","

Veliki crv je mirisan, fluoroscerentan i pokretan<\/p>","

Premda nema crvenu ve\u0107 prozirno plavu krv koja se u moru ba\u0161 i ne vidi, ova \u0107e lignja u povla\u010denju ostavljati jasan miris straha<\/p>","

Formiranje mirisnog traga je u brojnim ribolovnim tehnikama od klju\u010dnog zna\u010daja<\/p>","

Dipovi mogu biti pripravljeni od razli\u010ditih sastojaka<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_19257692_1920.jpg":"1920x1080","k_19257692_1280.jpg":"1280x1280","k_19257692_1024.jpg":"1024x1024","k_19257692_640.jpg":"640x640","k_19257692_480.jpg":"480x480","k_19257692_340.jpg":"340x340","k_19257692_220.jpg":"220x220","o_19257692_1280.jpg":"1280x960","o_19257692_1024.jpg":"1024x768","o_19257692_640.jpg":"640x480","o_19257692_480.jpg":"480x360","o_19257692_340.jpg":"340x255","o_19257692_220.jpg":"220x165","h_19257692_1280.jpg":"1280x854","h_19257692_1024.jpg":"1024x683","h_19257692_640.jpg":"640x427","h_19257692_480.jpg":"480x320","h_19257692_340.jpg":"340x227","h_19257692_220.jpg":"220x147","pp_19257692_1280.jpg":"1280x1628","pp_19257692_1024.jpg":"1024x1303","pp_19257692_640.jpg":"640x814","pp_19257692_480.jpg":"480x611","pp_19257692_340.jpg":"340x432","pp_19257692_220.jpg":"220x280"},{"size0":"528x960","hd_19257690_1920.jpg":"1920x1080","k_19257690_1280.jpg":"1280x1280","k_19257690_1024.jpg":"1024x1024","k_19257690_640.jpg":"640x640","k_19257690_480.jpg":"480x480","k_19257690_340.jpg":"340x340","k_19257690_220.jpg":"220x220","o_19257690_1280.jpg":"1280x2327","o_19257690_1024.jpg":"1024x1861","o_19257690_640.jpg":"640x1163","o_19257690_480.jpg":"480x872","o_19257690_340.jpg":"340x618","o_19257690_220.jpg":"220x400","h_19257690_1280.jpg":"1280x854","h_19257690_1024.jpg":"1024x683","h_19257690_640.jpg":"640x427","h_19257690_480.jpg":"480x320","h_19257690_340.jpg":"340x227","h_19257690_220.jpg":"220x147","pp_19257690_1280.jpg":"1280x1628","pp_19257690_1024.jpg":"1024x1303","pp_19257690_640.jpg":"640x814","pp_19257690_480.jpg":"480x611","pp_19257690_340.jpg":"340x432","pp_19257690_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_19257694_1920.jpg":"1920x1080","k_19257694_1280.jpg":"1280x1280","k_19257694_1024.jpg":"1024x1024","k_19257694_640.jpg":"640x640","k_19257694_480.jpg":"480x480","k_19257694_340.jpg":"340x340","k_19257694_220.jpg":"220x220","o_19257694_1280.jpg":"1280x960","o_19257694_1024.jpg":"1024x768","o_19257694_640.jpg":"640x480","o_19257694_480.jpg":"480x360","o_19257694_340.jpg":"340x255","o_19257694_220.jpg":"220x165","h_19257694_1280.jpg":"1280x854","h_19257694_1024.jpg":"1024x683","h_19257694_640.jpg":"640x427","h_19257694_480.jpg":"480x320","h_19257694_340.jpg":"340x227","h_19257694_220.jpg":"220x147","pp_19257694_1280.jpg":"1280x1628","pp_19257694_1024.jpg":"1024x1303","pp_19257694_640.jpg":"640x814","pp_19257694_480.jpg":"480x611","pp_19257694_340.jpg":"340x432","pp_19257694_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_19257696_1920.jpg":"1920x1080","k_19257696_1280.jpg":"1280x1280","k_19257696_1024.jpg":"1024x1024","k_19257696_640.jpg":"640x640","k_19257696_480.jpg":"480x480","k_19257696_340.jpg":"340x340","k_19257696_220.jpg":"220x220","o_19257696_1280.jpg":"1280x960","o_19257696_1024.jpg":"1024x768","o_19257696_640.jpg":"640x480","o_19257696_480.jpg":"480x360","o_19257696_340.jpg":"340x255","o_19257696_220.jpg":"220x165","h_19257696_1280.jpg":"1280x854","h_19257696_1024.jpg":"1024x683","h_19257696_640.jpg":"640x427","h_19257696_480.jpg":"480x320","h_19257696_340.jpg":"340x227","h_19257696_220.jpg":"220x147","pp_19257696_1280.jpg":"1280x1628","pp_19257696_1024.jpg":"1024x1303","pp_19257696_640.jpg":"640x814","pp_19257696_480.jpg":"480x611","pp_19257696_340.jpg":"340x432","pp_19257696_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_19257698_1920.jpg":"1920x1080","k_19257698_1280.jpg":"1280x1280","k_19257698_1024.jpg":"1024x1024","k_19257698_640.jpg":"640x640","k_19257698_480.jpg":"480x480","k_19257698_340.jpg":"340x340","k_19257698_220.jpg":"220x220","o_19257698_1280.jpg":"1280x960","o_19257698_1024.jpg":"1024x768","o_19257698_640.jpg":"640x480","o_19257698_480.jpg":"480x360","o_19257698_340.jpg":"340x255","o_19257698_220.jpg":"220x165","h_19257698_1280.jpg":"1280x854","h_19257698_1024.jpg":"1024x683","h_19257698_640.jpg":"640x427","h_19257698_480.jpg":"480x320","h_19257698_340.jpg":"340x227","h_19257698_220.jpg":"220x147","pp_19257698_1280.jpg":"1280x1628","pp_19257698_1024.jpg":"1024x1303","pp_19257698_640.jpg":"640x814","pp_19257698_480.jpg":"480x611","pp_19257698_340.jpg":"340x432","pp_19257698_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_19257700_1920.jpg":"1920x1080","k_19257700_1280.jpg":"1280x1280","k_19257700_1024.jpg":"1024x1024","k_19257700_640.jpg":"640x640","k_19257700_480.jpg":"480x480","k_19257700_340.jpg":"340x340","k_19257700_220.jpg":"220x220","o_19257700_1280.jpg":"1280x960","o_19257700_1024.jpg":"1024x768","o_19257700_640.jpg":"640x480","o_19257700_480.jpg":"480x360","o_19257700_340.jpg":"340x255","o_19257700_220.jpg":"220x165","h_19257700_1280.jpg":"1280x854","h_19257700_1024.jpg":"1024x683","h_19257700_640.jpg":"640x427","h_19257700_480.jpg":"480x320","h_19257700_340.jpg":"340x227","h_19257700_220.jpg":"220x147","pp_19257700_1280.jpg":"1280x1628","pp_19257700_1024.jpg":"1024x1303","pp_19257700_640.jpg":"640x814","pp_19257700_480.jpg":"480x611","pp_19257700_340.jpg":"340x432","pp_19257700_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_19257702_1920.jpg":"1920x1080","k_19257702_1280.jpg":"1280x1280","k_19257702_1024.jpg":"1024x1024","k_19257702_640.jpg":"640x640","k_19257702_480.jpg":"480x480","k_19257702_340.jpg":"340x340","k_19257702_220.jpg":"220x220","o_19257702_1280.jpg":"1280x960","o_19257702_1024.jpg":"1024x768","o_19257702_640.jpg":"640x480","o_19257702_480.jpg":"480x360","o_19257702_340.jpg":"340x255","o_19257702_220.jpg":"220x165","h_19257702_1280.jpg":"1280x854","h_19257702_1024.jpg":"1024x683","h_19257702_640.jpg":"640x427","h_19257702_480.jpg":"480x320","h_19257702_340.jpg":"340x227","h_19257702_220.jpg":"220x147","pp_19257702_1280.jpg":"1280x1628","pp_19257702_1024.jpg":"1024x1303","pp_19257702_640.jpg":"640x814","pp_19257702_480.jpg":"480x611","pp_19257702_340.jpg":"340x432","pp_19257702_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1597x1952","hd_19257704_1920.jpg":"1920x1080","k_19257704_1280.jpg":"1280x1280","k_19257704_1024.jpg":"1024x1024","k_19257704_640.jpg":"640x640","k_19257704_480.jpg":"480x480","k_19257704_340.jpg":"340x340","k_19257704_220.jpg":"220x220","o_19257704_1280.jpg":"1280x1564","o_19257704_1024.jpg":"1024x1251","o_19257704_640.jpg":"640x782","o_19257704_480.jpg":"480x586","o_19257704_340.jpg":"340x415","o_19257704_220.jpg":"220x268","h_19257704_1280.jpg":"1280x854","h_19257704_1024.jpg":"1024x683","h_19257704_640.jpg":"640x427","h_19257704_480.jpg":"480x320","h_19257704_340.jpg":"340x227","h_19257704_220.jpg":"220x147","pp_19257704_1280.jpg":"1280x1628","pp_19257704_1024.jpg":"1024x1303","pp_19257704_640.jpg":"640x814","pp_19257704_480.jpg":"480x611","pp_19257704_340.jpg":"340x432","pp_19257704_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_19257706_1920.jpg":"1920x1080","k_19257706_1280.jpg":"1280x1280","k_19257706_1024.jpg":"1024x1024","k_19257706_640.jpg":"640x640","k_19257706_480.jpg":"480x480","k_19257706_340.jpg":"340x340","k_19257706_220.jpg":"220x220","o_19257706_1280.jpg":"1280x853","o_19257706_1024.jpg":"1024x682","o_19257706_640.jpg":"640x426","o_19257706_480.jpg":"480x320","o_19257706_340.jpg":"340x226","o_19257706_220.jpg":"220x146","h_19257706_1280.jpg":"1280x854","h_19257706_1024.jpg":"1024x683","h_19257706_640.jpg":"640x427","h_19257706_480.jpg":"480x320","h_19257706_340.jpg":"340x227","h_19257706_220.jpg":"220x147","pp_19257706_1280.jpg":"1280x1628","pp_19257706_1024.jpg":"1024x1303","pp_19257706_640.jpg":"640x814","pp_19257706_480.jpg":"480x611","pp_19257706_340.jpg":"340x432","pp_19257706_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_19257708_1920.jpg":"1920x1080","k_19257708_1280.jpg":"1280x1280","k_19257708_1024.jpg":"1024x1024","k_19257708_640.jpg":"640x640","k_19257708_480.jpg":"480x480","k_19257708_340.jpg":"340x340","k_19257708_220.jpg":"220x220","o_19257708_1280.jpg":"1280x960","o_19257708_1024.jpg":"1024x768","o_19257708_640.jpg":"640x480","o_19257708_480.jpg":"480x360","o_19257708_340.jpg":"340x255","o_19257708_220.jpg":"220x165","h_19257708_1280.jpg":"1280x854","h_19257708_1024.jpg":"1024x683","h_19257708_640.jpg":"640x427","h_19257708_480.jpg":"480x320","h_19257708_340.jpg":"340x227","h_19257708_220.jpg":"220x147","pp_19257708_1280.jpg":"1280x1628","pp_19257708_1024.jpg":"1024x1303","pp_19257708_640.jpg":"640x814","pp_19257708_480.jpg":"480x611","pp_19257708_340.jpg":"340x432","pp_19257708_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_19257710_1920.jpg":"1920x1080","k_19257710_1280.jpg":"1280x1280","k_19257710_1024.jpg":"1024x1024","k_19257710_640.jpg":"640x640","k_19257710_480.jpg":"480x480","k_19257710_340.jpg":"340x340","k_19257710_220.jpg":"220x220","o_19257710_1280.jpg":"1280x960","o_19257710_1024.jpg":"1024x768","o_19257710_640.jpg":"640x480","o_19257710_480.jpg":"480x360","o_19257710_340.jpg":"340x255","o_19257710_220.jpg":"220x165","h_19257710_1280.jpg":"1280x854","h_19257710_1024.jpg":"1024x683","h_19257710_640.jpg":"640x427","h_19257710_480.jpg":"480x320","h_19257710_340.jpg":"340x227","h_19257710_220.jpg":"220x147","pp_19257710_1280.jpg":"1280x1628","pp_19257710_1024.jpg":"1024x1303","pp_19257710_640.jpg":"640x814","pp_19257710_480.jpg":"480x611","pp_19257710_340.jpg":"340x432","pp_19257710_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_19257712_1920.jpg":"1920x1080","k_19257712_1280.jpg":"1280x1280","k_19257712_1024.jpg":"1024x1024","k_19257712_640.jpg":"640x640","k_19257712_480.jpg":"480x480","k_19257712_340.jpg":"340x340","k_19257712_220.jpg":"220x220","o_19257712_1280.jpg":"1280x960","o_19257712_1024.jpg":"1024x768","o_19257712_640.jpg":"640x480","o_19257712_480.jpg":"480x360","o_19257712_340.jpg":"340x255","o_19257712_220.jpg":"220x165","h_19257712_1280.jpg":"1280x854","h_19257712_1024.jpg":"1024x683","h_19257712_640.jpg":"640x427","h_19257712_480.jpg":"480x320","h_19257712_340.jpg":"340x227","h_19257712_220.jpg":"220x147","pp_19257712_1280.jpg":"1280x1628","pp_19257712_1024.jpg":"1024x1303","pp_19257712_640.jpg":"640x814","pp_19257712_480.jpg":"480x611","pp_19257712_340.jpg":"340x432","pp_19257712_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_19257716_1920.jpg":"1920x1080","k_19257716_1280.jpg":"1280x1280","k_19257716_1024.jpg":"1024x1024","k_19257716_640.jpg":"640x640","k_19257716_480.jpg":"480x480","k_19257716_340.jpg":"340x340","k_19257716_220.jpg":"220x220","o_19257716_1280.jpg":"1280x960","o_19257716_1024.jpg":"1024x768","o_19257716_640.jpg":"640x480","o_19257716_480.jpg":"480x360","o_19257716_340.jpg":"340x255","o_19257716_220.jpg":"220x165","h_19257716_1280.jpg":"1280x854","h_19257716_1024.jpg":"1024x683","h_19257716_640.jpg":"640x427","h_19257716_480.jpg":"480x320","h_19257716_340.jpg":"340x227","h_19257716_220.jpg":"220x147","pp_19257716_1280.jpg":"1280x1628","pp_19257716_1024.jpg":"1024x1303","pp_19257716_640.jpg":"640x814","pp_19257716_480.jpg":"480x611","pp_19257716_340.jpg":"340x432","pp_19257716_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_19257718_1920.jpg":"1920x1080","k_19257718_1280.jpg":"1280x1280","k_19257718_1024.jpg":"1024x1024","k_19257718_640.jpg":"640x640","k_19257718_480.jpg":"480x480","k_19257718_340.jpg":"340x340","k_19257718_220.jpg":"220x220","o_19257718_1280.jpg":"1280x960","o_19257718_1024.jpg":"1024x768","o_19257718_640.jpg":"640x480","o_19257718_480.jpg":"480x360","o_19257718_340.jpg":"340x255","o_19257718_220.jpg":"220x165","h_19257718_1280.jpg":"1280x854","h_19257718_1024.jpg":"1024x683","h_19257718_640.jpg":"640x427","h_19257718_480.jpg":"480x320","h_19257718_340.jpg":"340x227","h_19257718_220.jpg":"220x147","pp_19257718_1280.jpg":"1280x1628","pp_19257718_1024.jpg":"1024x1303","pp_19257718_640.jpg":"640x814","pp_19257718_480.jpg":"480x611","pp_19257718_340.jpg":"340x432","pp_19257718_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_19257754_1920.jpg":"1920x1080","k_19257754_1280.jpg":"1280x1280","k_19257754_1024.jpg":"1024x1024","k_19257754_640.jpg":"640x640","k_19257754_480.jpg":"480x480","k_19257754_340.jpg":"340x340","k_19257754_220.jpg":"220x220","o_19257754_1280.jpg":"1280x960","o_19257754_1024.jpg":"1024x768","o_19257754_640.jpg":"640x480","o_19257754_480.jpg":"480x360","o_19257754_340.jpg":"340x255","o_19257754_220.jpg":"220x165","h_19257754_1280.jpg":"1280x854","h_19257754_1024.jpg":"1024x683","h_19257754_640.jpg":"640x427","h_19257754_480.jpg":"480x320","h_19257754_340.jpg":"340x227","h_19257754_220.jpg":"220x147","pp_19257754_1280.jpg":"1280x1628","pp_19257754_1024.jpg":"1024x1303","pp_19257754_640.jpg":"640x814","pp_19257754_480.jpg":"480x611","pp_19257754_340.jpg":"340x432","pp_19257754_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_19257756_1920.jpg":"1920x1080","k_19257756_1280.jpg":"1280x1280","k_19257756_1024.jpg":"1024x1024","k_19257756_640.jpg":"640x640","k_19257756_480.jpg":"480x480","k_19257756_340.jpg":"340x340","k_19257756_220.jpg":"220x220","o_19257756_1280.jpg":"1280x960","o_19257756_1024.jpg":"1024x768","o_19257756_640.jpg":"640x480","o_19257756_480.jpg":"480x360","o_19257756_340.jpg":"340x255","o_19257756_220.jpg":"220x165","h_19257756_1280.jpg":"1280x854","h_19257756_1024.jpg":"1024x683","h_19257756_640.jpg":"640x427","h_19257756_480.jpg":"480x320","h_19257756_340.jpg":"340x227","h_19257756_220.jpg":"220x147","pp_19257756_1280.jpg":"1280x1628","pp_19257756_1024.jpg":"1024x1303","pp_19257756_640.jpg":"640x814","pp_19257756_480.jpg":"480x611","pp_19257756_340.jpg":"340x432","pp_19257756_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_19257758_1920.jpg":"1920x1080","k_19257758_1280.jpg":"1280x1280","k_19257758_1024.jpg":"1024x1024","k_19257758_640.jpg":"640x640","k_19257758_480.jpg":"480x480","k_19257758_340.jpg":"340x340","k_19257758_220.jpg":"220x220","o_19257758_1280.jpg":"1280x1706","o_19257758_1024.jpg":"1024x1365","o_19257758_640.jpg":"640x853","o_19257758_480.jpg":"480x640","o_19257758_340.jpg":"340x453","o_19257758_220.jpg":"220x293","h_19257758_1280.jpg":"1280x854","h_19257758_1024.jpg":"1024x683","h_19257758_640.jpg":"640x427","h_19257758_480.jpg":"480x320","h_19257758_340.jpg":"340x227","h_19257758_220.jpg":"220x147","pp_19257758_1280.jpg":"1280x1628","pp_19257758_1024.jpg":"1024x1303","pp_19257758_640.jpg":"640x814","pp_19257758_480.jpg":"480x611","pp_19257758_340.jpg":"340x432","pp_19257758_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_19257760_1920.jpg":"1920x1080","k_19257760_1280.jpg":"1280x1280","k_19257760_1024.jpg":"1024x1024","k_19257760_640.jpg":"640x640","k_19257760_480.jpg":"480x480","k_19257760_340.jpg":"340x340","k_19257760_220.jpg":"220x220","o_19257760_1280.jpg":"1280x960","o_19257760_1024.jpg":"1024x768","o_19257760_640.jpg":"640x480","o_19257760_480.jpg":"480x360","o_19257760_340.jpg":"340x255","o_19257760_220.jpg":"220x165","h_19257760_1280.jpg":"1280x854","h_19257760_1024.jpg":"1024x683","h_19257760_640.jpg":"640x427","h_19257760_480.jpg":"480x320","h_19257760_340.jpg":"340x227","h_19257760_220.jpg":"220x147","pp_19257760_1280.jpg":"1280x1628","pp_19257760_1024.jpg":"1024x1303","pp_19257760_640.jpg":"640x814","pp_19257760_480.jpg":"480x611","pp_19257760_340.jpg":"340x432","pp_19257760_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_19257762_1920.jpg":"1920x1080","k_19257762_1280.jpg":"1280x1280","k_19257762_1024.jpg":"1024x1024","k_19257762_640.jpg":"640x640","k_19257762_480.jpg":"480x480","k_19257762_340.jpg":"340x340","k_19257762_220.jpg":"220x220","o_19257762_1280.jpg":"1280x960","o_19257762_1024.jpg":"1024x768","o_19257762_640.jpg":"640x480","o_19257762_480.jpg":"480x360","o_19257762_340.jpg":"340x255","o_19257762_220.jpg":"220x165","h_19257762_1280.jpg":"1280x854","h_19257762_1024.jpg":"1024x683","h_19257762_640.jpg":"640x427","h_19257762_480.jpg":"480x320","h_19257762_340.jpg":"340x227","h_19257762_220.jpg":"220x147","pp_19257762_1280.jpg":"1280x1628","pp_19257762_1024.jpg":"1024x1303","pp_19257762_640.jpg":"640x814","pp_19257762_480.jpg":"480x611","pp_19257762_340.jpg":"340x432","pp_19257762_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_19257764_1920.jpg":"1920x1080","k_19257764_1280.jpg":"1280x1280","k_19257764_1024.jpg":"1024x1024","k_19257764_640.jpg":"640x640","k_19257764_480.jpg":"480x480","k_19257764_340.jpg":"340x340","k_19257764_220.jpg":"220x220","o_19257764_1280.jpg":"1280x854","o_19257764_1024.jpg":"1024x683","o_19257764_640.jpg":"640x427","o_19257764_480.jpg":"480x320","o_19257764_340.jpg":"340x226","o_19257764_220.jpg":"220x146","h_19257764_1280.jpg":"1280x854","h_19257764_1024.jpg":"1024x683","h_19257764_640.jpg":"640x427","h_19257764_480.jpg":"480x320","h_19257764_340.jpg":"340x227","h_19257764_220.jpg":"220x147","pp_19257764_1280.jpg":"1280x1628","pp_19257764_1024.jpg":"1024x1303","pp_19257764_640.jpg":"640x814","pp_19257764_480.jpg":"480x611","pp_19257764_340.jpg":"340x432","pp_19257764_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1908","hd_19257766_1920.jpg":"1920x1080","k_19257766_1280.jpg":"1280x1280","k_19257766_1024.jpg":"1024x1024","k_19257766_640.jpg":"640x640","k_19257766_480.jpg":"480x480","k_19257766_340.jpg":"340x340","k_19257766_220.jpg":"220x220","o_19257766_1280.jpg":"1280x1272","o_19257766_1024.jpg":"1024x1017","o_19257766_640.jpg":"640x636","o_19257766_480.jpg":"480x477","o_19257766_340.jpg":"340x337","o_19257766_220.jpg":"220x218","h_19257766_1280.jpg":"1280x854","h_19257766_1024.jpg":"1024x683","h_19257766_640.jpg":"640x427","h_19257766_480.jpg":"480x320","h_19257766_340.jpg":"340x227","h_19257766_220.jpg":"220x147","pp_19257766_1280.jpg":"1280x1628","pp_19257766_1024.jpg":"1024x1303","pp_19257766_640.jpg":"640x814","pp_19257766_480.jpg":"480x611","pp_19257766_340.jpg":"340x432","pp_19257766_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7504029 Threads: 2 Questions: 1605839757 Slow queries: 4766412 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110654135 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/ribe-jako-dobro-znaju-koja-jeska-slasno-mirise-a-koja-smrdi-na-duhan-i-kreme-za-suncanje-1232654 [printLink] => /om/ribolov/ribe-jako-dobro-znaju-koja-jeska-slasno-mirise-a-koja-smrdi-na-duhan-i-kreme-za-suncanje-1232654?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 694155 [name] => ješke i ješkanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-15 11:14:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jeske-i-jeskanje [link] => /tag/jeske-i-jeskanje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 608549 [name] => MAX FISHING [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-19 15:04:55 [main_article_id] => 0 [alias] => max-fishing [link] => /tag/max-fishing ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Ako ste mislili da ribama pod morem miriše baš svaki komad ribe, školjke ili raka koji se zdrobe i bace u more, debelo ste se prevarili. I ribe su, kao i svi ostali organizmi, jako osjetljive na mirise, pa brzo i lako prepoznavaju kvalitetan obrok, što posebno dolazi do izražaja kada ih čak i site ili neraspoložene za akciju treba nagovoriti na griz

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROFINJENA NEPCA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ribe jako dobro znaju koja ješka slasno miriše, a koja smrdi na duhan i kreme za sunčanje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-04-17-46-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/15/19257692.jpg [galleryCount] => 21 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Ovakav je bibi malo kojoj ribi posebno atraktivan

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/15/19257692.jpg [title] =>

Ovakav je bibi malo kojoj ribi posebno atraktivan

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/15/19257690.jpg [title] =>

Gofu su nosnice na isturenom dijelu njuške, između očiju i usta

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/15/19257694.jpg [title] =>

Bruma je u big game fishingu detalj bez kojega se ne može

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/15/19257696.jpg [title] =>

Morski psi mogu ubacivati more u nosne otvore i kad miruju

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/15/19257698.jpg [title] =>

Čak i izrazito talne ribe, poput rumbača, imaju nosne otvore na istom mjestu kao i većina ostalih

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/15/19257700.jpg [title] =>

Za pravi uspjeh ješka mora biti prvorazredna

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/15/19257702.jpg [title] =>

Premda je lovan, krepani veliki crv je daleko ispod živog crva

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/15/19257704.jpg [title] =>

Ugor sa svojim nosnicama ispituje okolinu bez potrebe za izlaskom iz rupe

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/15/19257706.jpg [title] =>

Ovo ne diraju ni galebovi...

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/15/19257708.jpg [title] =>

Kod ugora su nosnice na naisturenijoj točki glave

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/15/19257710.jpg [title] =>

Zubatac kao predator ima hidrodinamično postavljene nosnice kojima ništa ne promiče

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/15/19257712.jpg [title] =>

Ovdje se jasno vidi ulazni i izlazni otvor nosnica

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/15/19257716.jpg [title] =>

Svježe razbijeni rakovi samci ostaju živi još neko vrijeme i takvi su izuzetno lovni

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/15/19257718.jpg [title] =>

Čak je i škrpina, kao tipični lovac iz zasjede, opremljena kvalitetnim čulom njuha

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/15/19257754.jpg [title] =>

Morski psi imaju najrazvijeniji mirisni aparat

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/15/19257756.jpg [title] =>

Bruma mora ribu razdražiti, a ne je nahraniti

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/15/19257758.jpg [title] =>

Kod tune su nosnice smještene tako da beru sve mirise, a nimalo ne smetaju brzom plivanju

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/15/19257760.jpg [title] =>

Veliki crv je mirisan, fluoroscerentan i pokretan

) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/15/19257762.jpg [title] =>

Premda nema crvenu već prozirno plavu krv koja se u moru baš i ne vidi, ova će lignja u povlačenju ostavljati jasan miris straha

) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/15/19257764.jpg [title] =>

Formiranje mirisnog traga je u brojnim ribolovnim tehnikama od ključnog značaja

) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/15/19257766.jpg [title] =>

Dipovi mogu biti pripravljeni od različitih sastojaka

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Iznenađujuće je koliko ribolovaca ne obraća pažnju na kvalitetu ješke. Najvećem broju njih samo je važno da ješke bude u dovoljnoj količini, jer riba ionako jede sve što joj se ponudi.

Riba je u tom kontekstu, naravno, nekakav prirodni kontejner, tek jedan u nizu razlagača koji se brinu da more ostane bistro i čisto, pa guta sve što se miče i što je dovoljno veliko da joj prođe kroz usta.

Ipak, stvarnost je bitno drukčija. Ribe, baš kao i većina drugih organizama, imaju vrlo razvijen osjećaj za prepoznavanje kvalitetnog obroka.

Naravno, nužda zakon mijenja, pa će se u nekoj fazi opće oskudice posegnuti za bilo čime. Također postoje i oportunisti koji jedu brzu hranu ne želeći se zamarati lovom ako ne moraju, kakvi su primjerice svejedi kantari ili pak brancini koji čekaju u sjeni plivarica da koja srdela u prekrcaju padne u more umjesto da ganjaju žive gavune. Ipak, većina riba voli finu papicu i, ako mogu birati, uvijek biraju ono najbolje.

Stvar medija

Naravno, mnogi se ribolovci u ocjeni toga što čini ješku kvalitetnom uzdaju u vlastita osjetila, njuškajući, pa i kušajući svoje pripravke, pri čemu uglavnom gube iz vida da su naša osjetila bitno drukčija od ribljih.

---

image

Ovdje se jasno vidi ulazni i izlazni otvor nosnica

---

Ponajprije, treba voditi računa o tome da je u pitanju drukčiji medij, odnosno da mi mirise osjećamo tako što nam strujanje zraka donosi čestice koje aktiviraju receptore, oni nam tada šalju signale do mozga, a naš ih mozak čita kao nekakav miris.

Pod morem se sve to odvija, istina po vrlo sličnom principu, ali otopljeno u vodenoj, odnosno morskoj otopini. Dakle, pod morem je cjelokupan proces bitno sporiji i uže usmjeren, čemu su se riblja osjetila itekako dobro prilagodila.

Kada se u kutu neke prostorije, pretpostavimo kuhinje, otvori konzerva paštete ili mesnog nareska, svi će u toj prostoriji, a u zavisnosti od proizvođača vjerojatno i izvan te prostorije, jasno osjetiti miris te konzerve u ekstremno kratkom roku.

Ukoliko bi se nešto slično simuliralo pod morem, intenzitet i brzina širenja toga ili njemu sličnog mirisa bi u pravilu bili znatno sporiji, zbog jednostavne činjenice da se kroz znatno gušći medij većina toga, pa i mirisi sporije kreću, ali i zbog ovisnosti o smjeru kretanja vodene mase.

---

image

Ugor sa svojim nosnicama ispituje okolinu bez potrebe za izlaskom iz rupe

---

Svi organizmi koji se nalaze nizvodno od izvora mirisa, vjerojatno će ga postati vrlo brzo svjesni dok oni uzvodno možda nikada ni neće znati da je tu ikada išta zamirisalo.

A posebno je zanimljivo da će se zbog gustoće medija miris u tragu zadržati puno duže nego na zraku, što je jako bitna stavka kada su u pitanju ribolovne kalkulacije.

Čisti mirisi

Dakle, u ocjenjivanju intenziteta i kvalitete mirisa bi se ponajprije trebalo rukovoditi poznavanjem ustaljenih ribljih navika, prehrambenog ritma i orijentiranosti prema određenim tipovima hrane.

Što to u praksi točno znači? Pa, stvar je zapravo vrlo jednostavna.

Ako je riba koju lovimo biljojed, ješka bi trebala biti bazirana na biljnim komponentama, dok ćemo mesojedima ponuditi, naravno, mesni obrok.

Naravno da cijela priča ni izdaleka nije tako jednostavna koliko se čini, jer ne vole baš svi vegani blitvu, kao što ni svi mesojedi ne jedu ribu ili pljeskavice.

---

image

Svježe razbijeni rakovi samci ostaju živi još neko vrijeme i takvi su izuzetno lovni

---

Dakle, da bi se pogodilo što bi najbolje bilo ponuditi određenoj vrsti ribe kao ješku, preduvjet bi bio detaljno poznavanje prehrambenih navika određene vrste. Naravno, ako je u pitanju ciljani ribolov.

Ukoliko je riječ o nekakvom ribljem filetu koji bi trebao privući nekog mesojeda, poput primjerice šaraga, taj bi filet trebao biti svjež, mirisan na način na koji miriše netom usmrćena riba, nekontaminiran ostalim mirisima, poput tragova mirisa duhana na prstima pušača ili krema za sunčanje kod onih osjetljive kože, dok bi oblikom i veličinom trebao biti primjeren veličini ulova, odnosno predstavljati idealnu veličinu koja zadovoljava odnos uložene energije i dobivenih kalorija. Možda zvuči komplicirano, što zapravo i jeste.

Rupa do rupe

Budući da se mirisi i okusi pod morem šire najintenzivnije strujanjem mora, ribe su razvile njuh u skladu s tom činjenicom. Tako su nosni otvori kod riba u pravilu smješteni na isturenom dijelu glave, najčešće na samoj njušci, i to tako da je ulazni otvor neznatno udaljen od izlaznog.

Taj kanal je kratak i samostalan, odvojen od dišnog aparata, kakav je slučaj kod većine kopnenih bića, tako da ne sudjeluje ni u čemu osim u detektiranju mirisa, zbog čega je iznimno bogat receptorima koji vrlo precizno mogu u najvećem broju slučajeva detektirati i najfinije mirisne nijanse.

---

image

Zubatac kao predator ima hidrodinamično postavljene nosnice kojima ništa ne promiče

---

Naravno, mirisa koji su konkretnoj vrsti važni. To nipošto nije jedini organ kojim ribe detektiraju svoju hranu, ali je jako bitan i u ribolovu ga se nipošto ne smije ignorirati.

Dakle, riblji njušni organ je paran i sastoji se od dva otvora sa svake strane što mnogim vrstama omogućuje vrlo točnu detekciju pozicije potencijalnog obroka.

Morski psi su u smislu očitavanja mirisa pod morem posebna priča. Čulo mirisa kod ovih riba zauzima oko dvije trećine mozga, i kao takvo je jedno od najrazvijenijih osjetila.

U stanju su detektirati riblje ekstrakte u koncentraciji jedan prema 10 milijardi.

Nosnice su, kao i kod ostalih riba, u potpunosti odvojene od usta i grla, no za razliku od ostalih vrsta imaju sposobnost pumpanja mora kroz nosnice i dok miruju.

---

image

Morski psi mogu ubacivati more u nosne otvore i kad miruju

---

Unutrašnjost nosnica, tzv, mirisna kesa, prekrivena je serijama nabora čime je površina za detektiranje bitno povećana u odnosu na osjetilnu njušnu površinu kod većinu ostalih riba.

U trenutku kada pas otkrije nekakav mirisni trag, glavom trenutno počinje rotirati lijevo-desno dok ne dobije potpuno jednak signal na obje nosnice nakon čega nepogrešivom sigurnošću kreće najkraćim mogućim putem prema izvoru mirisa.

Feromoni iznad svega

Naravno, ti mirisi ne moraju uvijek nužno biti mirisi krvi, iznutrica, svježeg kruha ili neke posebno pripravljene pasture. Ribe koje se koriste u panulanju kao ješka, čak i kad nisu fizički povrijeđene, znači čak i kad ne krvare, za sobom u moru ostavljaju mirisni trag, trag uznemirenosti i straha nerijetko obogaćen nekontroliranim otpuštanjem feromona koji su pokretači nagona iznad svih drugih.

Općepoznata je činjenica da predatori kad osjete strah kod svojih žrtava doživljavaju navalu adrenalina, koja ih onda još strmoglavije vodi ka napadu tako da u tom trenutku često ignoriraju i očitu, pa i po vlastiti život neposrednu opasnost.

Tako se često može vidjeti kako je lica proganjajući ciple udarila glavom u rivu koje zbog navale adrenalina i obroka pred nosom u tom trenutku uopće nije bila svjesna.

---

image

Kod tune su nosnice smještene tako da beru sve mirise, a nimalo ne smetaju brzom plivanju

---

Naravno, i mirisi straha se šire na isti način kao i svi ostali mirisi pod morem, nošeni kurentima koje pametni ribolovci uvijek prate i koriste na njima najprobitačniji način.

Jedan od najčešćih načina na koji se u ribolovu koristi miris, a onda i okus, jest korištenje brume.

U pravilu je riječ o izmrvljenim ribama ili ribljim otpacima, koji se onda u većoj ili manjoj koncentraciji bacaju u more i prepuštaju morskim strujanjima.

U nekom lovu cipala, ta bruma služi da bi ribu privukla i zadržala u mjestu, dok u primjerice big game fishingu ta bruma služi za formiranje mirisnog traga, nalik dobro popločanoj stazi, po kojoj se riba iz vrlo velike daljine može privući u neposrednu blizinu plovila, odnosno naješkanih udica.

Alkoholi i masti

I dok se klasične brume baziraju na doslovno razmrvljenim i krajnje usitnjenim ribama, rakovima, glavonošcima ili pak nekim drugim prirodnim proizvodima, DIP-ovi su doslovno umaci spravljeni od ekstrahiranih spojeva u kojima su mirisno-okusne komponente često 90 posto sadržaja pakiranja.

S tim se preparatima ribolovci najčešće koriste tako da komadiće ješke potapaju nakratko u tu otopinu ili je prikladnim aplikatorom, odnosno prskalicom poprskaju.

I premda se taj postupak čini vrlo jednostavnim, potrebno je znati je li konkretni DIP na bazi alkohola ili masti.

Naime, alkoholni dipovi se puno brže otapaju u morskoj sredini, tako da je reakcija zapravo gotovo trenutna, dok se oni na bazi estera i masti otapaju sporije, pa je trajanje privlačne moći duže.

---

image

Dipovi mogu biti pripravljeni od različitih sastojaka

---

U tu činjenicu svakako treba ukalkulirati i temperaturu mora. Naime, alkoholni su dipovi prikladniji za lov u hladnijoj sredini, dok su oni masni bolji za rad u toplom moru.

Naravno, ako pokušate neku strogo biljojednu vrstu poput velikih salpi loviti dipajući svoju ješku u nekakvom krvnom DIP-u, rezultati će potpuno izostati bez obzira bio on alkoholni ili masni, u toplom ili hladnom moru.

Feeder pristup

Jedan od pouzdanijih načina privlačenja riba, posebno talnih ili bentoskih vrsta, je lov pomoću hranilica.

Hranilice su ribolovno pomagalo koje se ponajprije koristi na slatkim vodama, najčešće u lovu feeder tehnikama.

Riječ je o šupljikavim posudicama čije su stjenke ili perforirane ili formirane od mreže, žičane ili plastične, u koje se utiskuju pasture i slični bruma-pripravci.

Te su hranilice najčešće same po sebi dovoljno teške, no neke imaju i integrirana olovna otežanja koja im pomažu da brže dospiju na dno ili pak da tamo ostanu nezavisno od intenziteta strujanja.

Nakon što dospiju na dno, te hranilice u zavisnosti od kvalitete i sastava brume kojom su ispunjene postepeno otpuštaju mirise i sitne čestice hrane u okolno more, što u pravilu privlači najprije sitnu ribu, a za njom i krupnu.

---

image

Bruma mora ribu razdražiti, a ne je nahraniti

---

U ovom je slučaju sitna riba vrlo dobar suradnik, jer svojim intenzivnim napadima na pasturu brume najveći njezin dio, ako je dobro pripravljena, raspršuje u okolno more, nakon čega se mirisi znatno brže i intenzivnije šire.

Takav razvoj događaja u kratkom vremenu može privući i zadržati traženu ribu u većini pridnenih tehnika, što je više nego dobro.

Ali samo pod uvjetom da je i ješka dobro odabrana i da se nalazi dovoljno blizu, te da je svojim izgledom, okusom i mirisom, dakle općenito kvalitetom, iznad kvalitete brume, a što onda garantira i kvalitetan griz, i kvalitetan ulov.

Buđenje apetita

U ciljanom ribolovu iz barke se na provjerenim pozicijama često koriste brumalice, najčešće valjkaste sprave u koje se može u zavisnosti od gabarita smjestiti i više kilograma brume.

Te su brumalice otežane, tako da s lakoćom putuju u lovnu zonu, bilo do dna, bilo do pola mora gdje se jednim oštrijim potezom konopa kojim su vezane poklopac otvara, a sadržaj brumalice istresa.

Naravno, ovdje, više nego u drugim oblicima brumanja treba voditi računa o tome da bruma mora ribi samo nadražiti osjetila i potaknuti nagon za hranjenjem, a ne je i zasititi, jer u tom slučaju brumanje gubi smisao.

A čak i kad su ribe site, ukoliko je ješka dovoljno mirisna i ukusna ribolov može polučiti izvrsne rezultate. Naime, ribe su kao i većina organizama u moru u tom smislu svojevrsni oportunisti i jedu kad god mogu, jer ne mogu predvidjeti situaciju u kojoj će doći do sljedećeg obroka.

---

image

Bruma je u big game fishingu detalj bez kojega se ne može

---

Naravno, to je u uskoj vezi s temperaturom mora koja ima direktni utjecaj na njihov metabolizam. U toplijem dijelu godine metabolizam je intenzivan i ribe se stalno hrane intenzivno probavljajući hranu, te tako u svom probavnom traktu stvaraju dovoljno mjesta za sljedeći obrok.

Za razliku od toga, u zimskom hladnijem periodu metabolizam je puno sporiji, pa se svi procesi, uključujući i probavu, odvijaju bitno sporije. To, pak, znači da je riba nakon što se najede duže sita, zbog čega je teže natjerati da primi novi zalogaj.

Upravo zato ješka mora biti prvorazredna, kako bismo i site i inertne ribe isprovocirali do te mjere da ne mogu odoljeti obroku koji izgleda i miriše savršeno zamamno.

Vrijeme za zamjenu ješke

Istina, postoje i strvinari koji su svojevrsni razlagači i bez koji priroda ne može, a koji obožavaju ješku koja nikome drugome osim njima ne miriše.

I premda mnogi ribolovci pri spomenu na takve situacije ponajprije pomisle na ugore i murine, činjenica je da postoji više takvih riba koje žive mahom na muljevitom dnu, a od kojih je najistaknutiji strvinar mol.

Premda će bez oklijevanja zgrabiti i progutati prvu sitniju ribu koja mu se nađe nadohvat njegovih moćno ozubljenih usta, s posebnim će žarom i slašću smazati neku strvinu s dna.

Ako je strvina prevelika, u stanju je provesti i više dana uz nju čekajući da omekša i tako postane lakša za konzumaciju. Upravo se zato u lovu takvih strvinara, ponajprije u lovu ugora i murina, često koristi odležana ješka.

No, bez obzira na odležanu ili svježu ješku, treba računati i s dubinom. Naime, na većim se dubinama svi spomenut procesi, unatoč prilagodbi riba na takve uvjete, odvijaju nešto sporije tako da se možemo uzdati jedino u kurente koji šire mirise uvijek u istom pravcu.

---

image

Premda nema crvenu već prozirno plavu krv koja se u moru baš i ne vidi, ova će lignja u povlačenju ostavljati jasan miris straha

---

Kad ribe ima i kad je raspoložena za suradnju, tada je svejedno i može se loviti bilo kako. No, ako je riba inertna, a dubina velika, idealno je sidriti se tako da bi mogli naješkane udice uvijek spuštati na isto mjesto.

Premda mnogi ribolovci misle da se takvim pristupom ribolovna pošta lako može isprazniti, riba fluktuira i dolazi privučena mirisom ješke, hranjenja i gužve u kojoj ne nedostaje ni feromona, a koji, što je u takvim situacijama jako bitno, konstantno dolaze s istog mjesta.

Pa sad, u skladu sa svim ovim, otiđite do svog hladnjaka i pogledajte malo one srdele koje duboko zamrznute, a možda i više puta odleđivane, čuče negdje u mraku i razmislite mogu li vam više uopće poslužiti i za brumu.

Možda je vrijeme da razmislite o novoj ješki kojom ćete svoju jaceru napuniti brže nego ikada do sada.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Ovakav je bibi malo kojoj ribi posebno atraktivan


Gofu su nosnice na isturenom dijelu njuške, između očiju i usta


Bruma je u big game fishingu detalj bez kojega se ne može


Morski psi mogu ubacivati more u nosne otvore i kad miruju


Čak i izrazito talne ribe, poput rumbača, imaju nosne otvore na istom mjestu kao i većina ostalih


Za pravi uspjeh ješka mora biti prvorazredna


Premda je lovan, krepani veliki crv je daleko ispod živog crva


Ugor sa svojim nosnicama ispituje okolinu bez potrebe za izlaskom iz rupe


Ovo ne diraju ni galebovi...


Kod ugora su nosnice na naisturenijoj točki glave


Zubatac kao predator ima hidrodinamično postavljene nosnice kojima ništa ne promiče


Ovdje se jasno vidi ulazni i izlazni otvor nosnica


Svježe razbijeni rakovi samci ostaju živi još neko vrijeme i takvi su izuzetno lovni


Čak je i škrpina, kao tipični lovac iz zasjede, opremljena kvalitetnim čulom njuha


Morski psi imaju najrazvijeniji mirisni aparat


Bruma mora ribu razdražiti, a ne je nahraniti


Kod tune su nosnice smještene tako da beru sve mirise, a nimalo ne smetaju brzom plivanju


Veliki crv je mirisan, fluoroscerentan i pokretan


Premda nema crvenu već prozirno plavu krv koja se u moru baš i ne vidi, ova će lignja u povlačenju ostavljati jasan miris straha


Formiranje mirisnog traga je u brojnim ribolovnim tehnikama od ključnog značaja


Dipovi mogu biti pripravljeni od različitih sastojaka

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/ribe-jako-dobro-znaju-koja-jeska-slasno-mirise-a-koja-smrdi-na-duhan-i-kreme-za-suncanje-1232654 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4c2b1bf46310a69537fb292eee05599f1adf19db [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ribe+jako+dobro+znaju+koja+je%C5%A1ka+slasno+miri%C5%A1e%2C+a+koja+smrdi+na+duhan+i+kreme+za+sun%C4%8Danje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fribe-jako-dobro-znaju-koja-jeska-slasno-mirise-a-koja-smrdi-na-duhan-i-kreme-za-suncanje-1232654 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fribe-jako-dobro-znaju-koja-jeska-slasno-mirise-a-koja-smrdi-na-duhan-i-kreme-za-suncanje-1232654 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Ako ste mislili da ribama pod morem miriše baš svaki komad ribe, školjke ili raka koji se zdrobe i bace u more, debelo ste se prevarili. I ribe su, kao i svi ostali organizmi, jako osjetljive na mirise, pa brzo i lako prepoznavaju kvalitetan obrok, što posebno dolazi do izražaja kada ih čak i site ili neraspoložene za akciju treba nagovoriti na griz

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROFINJENA NEPCA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

PROFINJENA NEPCARibe jako dobro znaju koja ješka slasno miriše, a koja smrdi na duhan i kreme za sunčanje

Piše Boris BULIĆ
15. listopada 2022. - 11:10

Iznenađujuće je koliko ribolovaca ne obraća pažnju na kvalitetu ješke. Najvećem broju njih samo je važno da ješke bude u dovoljnoj količini, jer riba ionako jede sve što joj se ponudi.

Riba je u tom kontekstu, naravno, nekakav prirodni kontejner, tek jedan u nizu razlagača koji se brinu da more ostane bistro i čisto, pa guta sve što se miče i što je dovoljno veliko da joj prođe kroz usta.

Ipak, stvarnost je bitno drukčija. Ribe, baš kao i većina drugih organizama, imaju vrlo razvijen osjećaj za prepoznavanje kvalitetnog obroka.

Naravno, nužda zakon mijenja, pa će se u nekoj fazi opće oskudice posegnuti za bilo čime. Također postoje i oportunisti koji jedu brzu hranu ne želeći se zamarati lovom ako ne moraju, kakvi su primjerice svejedi kantari ili pak brancini...

12. svibanj 2024 06:17