stdClass Object ( [id] => 1237938 [title] => Dok čekate da velika zagrize, mala riba vam redovito očerupa ješku. Iskusni lovci koriste jednostavan trik. [alias] => dok-cekate-da-velika-zagrize-mala-riba-vam-redovito-ocerupa-jesku-iskusni-lovci-koriste-jednostavan-trik [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mala ješka – mala riba, velika ješka – velika riba, davno je rečeno i to nikako nije rečeno bez razloga.

Općenito gledano, jako je malo velike ribe ulovljeno postavama s malim ješkama. To su u principu uvijek izdvojeni slučajevi koji se u stažu pojedinih ribolovaca mogu izbrojiti na prste jedne ruke.

Štedljivost, ili škrtost, kada je u pitanju ješka, rijetko kada daje očekivane ili barem zadovoljavajuće rezultate.

Tek je u nekim tehnikama, kao što je, primjerice, match ili bolognese, i to samo u određenim uvjetima i sa strogo određenim ribama, potrebno koristiti minimalne ješke.

No to su u morskom ribolovu uistinu vrlo rijetke situacije, tako da je zapravo na snazi jedino važeće pravilo: kolika ješka – tolika riba.

Teške kalkulacije

Usprkos tomu, pogrešno bi bilo misliti da je samo postavljanje velike ješke na udicu dovoljno jamstvo kapitalnog ulova.

Za ulov kapitalne ribe prije svega je potrebna prisutnost takve lovine, jer da su kapitalne lovine uvijek i svugdje prisutne, svi bi lovili kapitalce, što, mora se priznati, u praksi ipak nije potvrđeno.

---

image

Ješka je dočekala kraljicu

---

No pojedini ribolovci gotovo se redovno kite velikim ribama, dok ostali love prosječne ili pak ispodprosječne ribe.

Mnoštvo je faktora koji su na strani sretnika, među kojima su iskustvo i poznavanje pozicija definitivno iznimno bitni, no jedan od ključnih faktora je svakako spomenuta velika ješka.

U ribolovu pridnenim postavama, poput ribolova na fermu, postavljanje neke male i nezamjetne ješke i nema baš nekog smisla.

Takvu će ješku otkriti samo nedorasli primjerci koji se skrivaju u okolnim rupama ili travi.

---

image

Jedna od najotpornijih ješki

---

Postavljanjem nešto krupnije ješke, izgledi za pravim ulovom rastu, no na takve se ješke love srednje velike ribe, dok bi za velike trebalo postaviti pravi komad.

Naravno, većina ribolovaca u glavi vrti kalkulacije ocjenjujući što je bolje, pet sigurnih arbuna od petnaest deka ili jedan slabo izgledni šarag od osamdeset?

---

image

Tvrda ješka očito je dovoljno dugo pružala otpor

---

Da, dobro ste primijetili koliko sve to nalikuje onoj priči o vrapcu u ruci i golubu na grani, tako da odluka koja bi bila pravi odgovor na spomenuto pitanje nikad nije lagana i jednostavna.

Kombinacije za mudrace

U situacijama kada nam je lovina sitna riba, poput manula ili knezova, postavljanje velikih ješki predstavlja doslovno nepotrebno rasipanje, pri čemu će ulov, unatoč bogatom ješkanju, biti minimalan.

Puno manji i oskudniji nego ulov u kojem bi se koristile sitne ješke.

Za tako sitnu ribu valja koristiti sitne udice, naješkane tako da ih ta sitna riba može bez neke velike kalkulacije usisati i pokušati progutati.

No čak i u takvim tankim ribolovima valja računati i na mogućnost ulova nešto krupnije ribe.

U situacijama kada pod brodicom imamo sasvim male ili tek nešto veće arbune, očekuje se da se među njima kreće i koji krupniji primjerak.

Takvi krupniji mudraci nisu bez razloga veći. Osim što su vjerojatno generacijski stariji, uspješno su izbjegli sve zamke podmorja, od gladnih usta krupnijih predatora do sitnih udica koje ih neprestano proganjaju.

---

image

Optimalno je da riba do kraja može progutati i ješku i udicu

---

Dakle, takvi mudraci uvijek lukavo čekaju na kraju reda pozorno promatrajući što se događa, da bi se, ali tek nakon što se uvjere da je situacija za njih potpuno bezopasna, pokrenuli u nekakvu akciju.

Naravno, ako je ponuđena ješka mala, tada je i mirisno-okusni impuls koji bi ih trebao potaknuti na hranjenje također slab, pa se ti mudriji komadi neće ni zamarati prilaženjem.

Osim toga, do te ješke neće moći ni doći jer će sitniji i neoprezniji primjerci najvjerojatnije halapljivo progutati sve što je dovoljno sitno, ogoliti udice ili se pak sami objesiti na njih.

A ako postavimo velike ješke na sve udice, tada će ulov sitnijih, a za mnoge ribolovce veličinom ipak dostatnih riba, izostati.

A rješenje je u ovom slučaju jednostavno. Potrebno je samo pravilno iskombinirati ješke različitih veličina.

Na klasičnim postavama s tri prame i olovnicom na dnu, udice bi trebale biti različite veličine, pa bi u skladu s tim gornje trebale biti manje, a najdonja nešto veća.

---

image

Montaža sastavljena od riblje utrobe podignute na pramu iznad udice

---

Naravno, takav raspored veličina udica prati i veličina ješke.

Dobitak na vremenu

U većini pridnenih postava ta je zakonitost još izraženija. Većina riba koja se lovi na ovaj način voli nepomičnu i bogatu ješku koja miriše, a veličinom i kvalitetom opravdava prilaz, otvaranje usta i žvakanje.

Ne smijemo zaboraviti da velike ribe uvijek kalkuliraju oko isplativosti obroka. No postoje barem dva temeljna problema zbog kojih većina udičara odbija takav pristup.

Prvi je vezan uz sitnu ribu. Naime, nakon zabacivanja neke kvalitetne ješke poput crva, ili pak običnije a mnogim ribama jednako ukusne srdele, sitna riba tu ješku u kratkom vremenu učini neupotrebljivom.

Mali, ali poput žileta oštri zubi raščupaju srdelu za tren oka, a od crva u najboljem slučaju ostave tek bezličnu i apsolutno neprivlačnu gumastu kožicu.

Ipak, ma koliko se činilo beznadnim, ješka se može lako sačuvati i obraniti od takvih nasrtaja. Rješenje je u silikonskom elastičnom koncu.

---

image

Komad silikonskim koncem armiranog velikog crva upravo spušten s igle na pramu

---

Ovaj praktički nevidljivi končić valja mrežasto omotati oko ješke, čime se vrlo jednostavno sprječava destruktivna invazija sitneži.

Bez obzira koju ješku koristili, silikonskim koncem uspješno možemo odbiti sitne zube i omogućiti ješki da sačeka ono po što smo zapravo došli.

Naime, sitna će riba i dalje pokušavati raščupavati našu ješku i u tome će na kraju uspjeti, no velike su šanse da će vrijeme potrebno za potpunu destrukciju biti dostatno za ulet nekog krupnijeg komada po kojeg smo zapravo i izišli na more.

Naravno, ako sitne ribe nema, što je čest slučaj u ovom hladnijem dijelu godine, tada ješku ni ne moramo čuvati.

Gužve i raspadi

Drugi problem zbog kojeg veliki dio udičara odbija postavljati velike ješke jest nepoznavanje načina montaže.

Većina pokušaja nadijevanja komada velikog crva u dužini od nekih petnaest do dvadeset centimetara, uza svu dobru volju, nakon zabačaja najčešće završava sluzavom gužvom natisnutom na vratu udice.

Srdele se uglavnom raspadaju još u zraku, a bibiji, radi stabilnosti zakačeni po sredini svoga crvolikog tijela, iscure još prije nego što dotaknu dno.

---

image

Čak i manje komade srdele valja dodatno učvrstiti jednim vojem oko repa

---

Kada se koriste sendvič-ješke, ako sve njihove komponente nekim čudom i ostanu na predvezu, u trenutku kada dotaknu dno, postaju smo amorfna gužva koja možda miriše kako treba, ali oblikom nimalo ne udovoljava osnovnom preduvjetu za moguće kačenje ribe.

Zbog svega toga većina ribolovaca ide linijom manjeg otpora, pa postavlja sitniju ješku koju je lakše i nadjenuti i kontrolirati u zabačaju, zadovoljavajući se vrapcem u ruci.

Srećom, nismo svi skloni linijama manjeg otpora.

Igla i kobasice

Koliko god ješka bila duga, amorfna ili nezgrapna, montaža ne bi trebala biti problem.

Uz nekoliko osnovnih pomagala i malo osnovnog znanja sve postaje vrlo jednostavno.

Jedna od temeljnih sitnica bez koje se ne može definitivno je igla za nadijevanje.

Igle se proizvode u više različitih izvedbi i dužina, no svima je namjena ista – navesti crvolike ješke tako da dospiju na pramu iznad udice.

Preko igala se u pravilu nadijevaju veliki crv, koreani, cordelle, bibiji i svi ostali kolutićavi srodnici.

---

image

Preko igle naješkana polovica bibija

---

No na potpuno isti način mogu se montirati i sve moguće kombinacije ješki sastavljenih od ribljih fileta, komada glavonožaca i rakova.

U prvoj se verziji ješka odmah navlači na iglu, pa se spušta ili preko vrha udice ili sa stražnje strane predveza do udice.

No u drugoj se verziji, kada su u pitanju sendvič montaže ili kombinacije fileta, ješka najprije navlači na udvojenu žicu, nakon čega se omata silikonskim koncem kako bi se dobile kobasice koje se onda mogu na klasičan način preko igle postaviti na predvez.

Ta udvojena žica nije ništa drugo doli dva komada tanke inoks žice čija baza može biti i najobičniji čep od pluta.

Važno je samo da posluži kao kostur-oslonac za formiranje kobasice.

---

image

Kobasice od ribljih fileta nije teško napraviti

---

Montaža traka lignje, sipe, mušuna ili pak cijele srdele također je jednostavna. Ješka se nadjene na iglu, a potom se sa stražnje strane spušta na pramu.

Naravno, u takvoj je montaži nakon postavljanja ješke pramu potrebno vezati za osnovu.

Čvor na prami

No samo postavljanje ješke na pramu tek je dio posla. Naime, u pokušaju zabacivanja će tako navedena ješka lako skliznuti na vrat udice i ponovno završiti u onoj neželjenoj gužvi. Srećom, to se lako može izbjeći, i to na nekoliko načina.

Pri radu s tankim crvima kakvi su, primjerice, cordelle, koriste se tanke udice i tanki najloni. Jedan od detalja na koje bi trebalo obratiti pažnju su upravo udice koje bi trebale na vratu imati kontra kukice.

To su takozvane bait holder ili worm hook udice.

Ipak, ma koliko bili korisni, ti će zazupci zadržati ješku ipak samo na vratu udice.

---

image

Trak lignje naješkan na pramu s dva grinnera

---

Da bi, pak, crvi ostali na prami u svojoj izduženoj crvolikoj formi, dovoljno je na nju, neposredno iznad udice, tankom fluorokarbonskom strunom promjera ne više od 0,10 mm zavezati jedan do dva klizna čvorića grinnera.

Nakon vezivanja se na čvorićima ostave repovi u dužini dva do tri milimetra, koji će biti više nego dostatno osiguranje od klizanja.

Prošivanje prije kraja

No ako se lovi s težom ješkom poput velikog crva, tada nikakvi čvorovi neće pomoći.

Worm hook udice će ješku u donjoj zoni držati u željenom položaju, no na prami je može zadržati samo pravodobno prošivanje ili dobro stegnut silikonski konac koji je poželjno postaviti dok je crv još na igli.

---

image

Komad silikonskim koncem armiranog velikog crva upravo spušten s igle na pramu

---

Nakon prebacivanja crva s igle na pramu, treba ga na samom kraju ponovno prošiti iglom jednom do dvaput i najlon provući tako da crv na suprotnom kraju od udice ostane tako prošiven.

Premda se slična montaža može postići i bez korištenja igle, to nije preporučljivo jer se prigodom nadijevanja crv mora probiti na više mjesta, zbog čega znatno brže ugiba.

---

image

Ješkanje crva bez igle najčešće završi amorfnom gužvom

---

Čvrsta montaža može se ostvariti i tako da prilikom nadijevanja crva na iglu, oko dva centimetra prije kraja, iglom jednostavno iziđemo sa strane.

Nakon što se crv prebaci na pramu, dio koji visi učvrsti se čvorom bez čvora.

Na potpuno isti način se montiraju i srdele i inćuni.

Naravno, ne možete pogriješiti ako sve to dodatno učvrstite s nekoliko namotaja silikonskoga konca.

Nagrada slijedi

Neki ribolovci za dodatno učvršćivanje dugih i amorfnih ješki koriste manju pomoćnu udicu koju vezuju na pramu samostalnim, tanjim najlonom.

Ta mala tako vezana udica ima istu ulogu kao i ona klizna u panuli, jer služi samo pridržavanju ješke u što je moguće prirodnijem ispruženom položaju.

Naravno, ona se kao klizna postavlja na sam kraj ješke kako bi ješka ostala ispružena.

---

image

Ova tandem montaža udica je idealna za ovako veliku ješku

---

Za sve koji dvoje oko smisla i besmisla ovakvih montaža, važno je naglasiti da nijedna riba koja se ulovi s ovako postavljenim ješkama nikada nije ulovljena za rub usne.

Sve ovako ulovljene ribe uvijek imaju udicu duboko u ustima, što je svakako dodatno jamstvo učinkovitosti montaže.

Činjenica je da velike ribe vole velike ješke, tako da ih ne treba izbjegavati zbog vlastite lijenosti, izbjegavajući trud i vrijeme potrebne za takvu kvalitetnu montažu.

---

image

Kobasica složena od dagnji preko igle je preseljena na pramu

---

Naravno, još ih manje treba izbjegavati zbog štedljivosti ili škrtosti.

Stoga ne štedite ni na vremenu, ni na ješki, a more će to svakako nagraditi.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Kalkulacije oko načina postavljanja i veličine ješke stare su koliko i ribolov, pri čemu je praksa ipak pokazala da škrtost u tom segmentu nikada nije dobra. Naravno, velike i bogate ješke ne mogu se bilo kako okačiti na udicu, već traže određenu vještinu, alate i protokol, što na kraju uvijek završi dobrim ulovom

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IGLA I KONAC [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] =>

Kalkulacije oko načina postavljanja i veličine ješke stare su koliko i ribolov, pri čemu je praksa ipak pokazala da škrtost u tom segmentu nikada nije dobra. Naravno, velike i bogate ješke ne mogu se bilo kako okačiti na udicu, već traže određenu vještinu, alate i protokol, što na kraju uvijek završi dobrim ulovom

IGLA I KONAC 2 0 11359 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-04 07:36:16 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-04 07:39:01 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-11-04 07:39:01 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 91 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Kalkulacije oko načina postavljanja i veličine ješke stare su koliko i ribolov, pri čemu je praksa ipak pokazala da škrtost u tom segmentu nikada nije dobra. Naravno, velike i bogate ješke ne mogu se bilo kako okačiti na udicu, već traže određenu vje [metadata] => robots= author= title=Dok čekate da velika zagrize, mala riba vam redovito očerupa ješku. Iskusni lovci koriste jednostavan trik. [metakey] => MAX FISHING, SILIKON I IGLA, VELIKE JEŠKE [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/04\/20287024.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/04\/20287012.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/04\/20287014.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/04\/20287016.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/04\/20287018.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/04\/20287020.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/04\/20287022.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/04\/20287026.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/04\/20287028.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/04\/20287030.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/04\/20287032.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/04\/20287034.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/04\/20287036.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/04\/20287038.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/04\/20287040.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/04\/20287042.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/04\/20287044.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/04\/20287046.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/04\/20287048.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Malo je potrajalo, ali orada je isplivala na suho<\/p>","

Je\u0161ka je do\u010dekala kraljicu<\/p>","

Je\u0161kanje crva bez igle naj\u010de\u0161\u0107e zavr\u0161i amorfnom gu\u017evom<\/p>","

Preko igle naje\u0161kana polovica bibija<\/p>","

Trak lignje naje\u0161kan na pramu s dva grinnera<\/em><\/p>","

Komad silikonskim koncem armiranog velikog crva upravo spu\u0161ten s igle na pramu<\/p>","

Ba\u0161 kao u panuli, i u fermama <\/em>se mo\u017ee koristiti klizna udica<\/p>","

La\u017eni \u010dvor oko repa omogu\u0107uje pravilniju prezentaciju<\/p>","

Dva mala grinnera <\/em>omogu\u0107it \u0107e da je\u0161ka ostane na prami<\/p>","

Kobasice <\/em>od ribljih fileta nije te\u0161ko napraviti<\/p>","

\u010cak i manje komade srdele valja dodatno u\u010dvrstiti jednim vojem oko repa<\/p>","

Tvrda je\u0161ka o\u010dito je dovoljno dugo pru\u017eala otpor<\/p>","

U armiranju je\u0161ki neki ribolovci koriste akumulatorske odvija\u010de<\/p>","

Dagnja pretvorena u kobasicu mo\u017ee dugo odolijevati napadima sitne ribe<\/p>","

Monta\u017ea sastavljena od riblje utrobe podignute na pramu iznad udice<\/p>","

Ova tandem monta\u017ea udica je idealna za ovako veliku je\u0161ku<\/p>","

Optimalno je da riba do kraja mo\u017ee progutati i je\u0161ku i udicu<\/p>","

Kobasica<\/em> slo\u017eena od dagnji preko igle je preseljena na pramu<\/p>","

Jedna od najotpornijih je\u0161ki<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_20287024_1920.jpg":"1920x1080","k_20287024_1280.jpg":"1280x1280","k_20287024_1024.jpg":"1024x1024","k_20287024_640.jpg":"640x640","k_20287024_480.jpg":"480x480","k_20287024_340.jpg":"340x340","k_20287024_220.jpg":"220x220","o_20287024_1280.jpg":"1280x960","o_20287024_1024.jpg":"1024x768","o_20287024_640.jpg":"640x480","o_20287024_480.jpg":"480x360","o_20287024_340.jpg":"340x255","o_20287024_220.jpg":"220x165","h_20287024_1280.jpg":"1280x854","h_20287024_1024.jpg":"1024x683","h_20287024_640.jpg":"640x427","h_20287024_480.jpg":"480x320","h_20287024_340.jpg":"340x227","h_20287024_220.jpg":"220x147","pp_20287024_1280.jpg":"1280x1628","pp_20287024_1024.jpg":"1024x1303","pp_20287024_640.jpg":"640x814","pp_20287024_480.jpg":"480x611","pp_20287024_340.jpg":"340x432","pp_20287024_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3413","hd_20287012_1920.jpg":"1920x1080","k_20287012_1280.jpg":"1280x1280","k_20287012_1024.jpg":"1024x1024","k_20287012_640.jpg":"640x640","k_20287012_480.jpg":"480x480","k_20287012_340.jpg":"340x340","k_20287012_220.jpg":"220x220","o_20287012_1280.jpg":"1280x2275","o_20287012_1024.jpg":"1024x1820","o_20287012_640.jpg":"640x1137","o_20287012_480.jpg":"480x853","o_20287012_340.jpg":"340x604","o_20287012_220.jpg":"220x391","h_20287012_1280.jpg":"1280x854","h_20287012_1024.jpg":"1024x683","h_20287012_640.jpg":"640x427","h_20287012_480.jpg":"480x320","h_20287012_340.jpg":"340x227","h_20287012_220.jpg":"220x147","pp_20287012_1280.jpg":"1280x1628","pp_20287012_1024.jpg":"1024x1303","pp_20287012_640.jpg":"640x814","pp_20287012_480.jpg":"480x611","pp_20287012_340.jpg":"340x432","pp_20287012_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_20287014_1920.jpg":"1920x1080","k_20287014_1280.jpg":"1280x1280","k_20287014_1024.jpg":"1024x1024","k_20287014_640.jpg":"640x640","k_20287014_480.jpg":"480x480","k_20287014_340.jpg":"340x340","k_20287014_220.jpg":"220x220","o_20287014_1280.jpg":"1280x960","o_20287014_1024.jpg":"1024x768","o_20287014_640.jpg":"640x480","o_20287014_480.jpg":"480x360","o_20287014_340.jpg":"340x255","o_20287014_220.jpg":"220x165","h_20287014_1280.jpg":"1280x854","h_20287014_1024.jpg":"1024x683","h_20287014_640.jpg":"640x427","h_20287014_480.jpg":"480x320","h_20287014_340.jpg":"340x227","h_20287014_220.jpg":"220x147","pp_20287014_1280.jpg":"1280x1628","pp_20287014_1024.jpg":"1024x1303","pp_20287014_640.jpg":"640x814","pp_20287014_480.jpg":"480x611","pp_20287014_340.jpg":"340x432","pp_20287014_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_20287016_1920.jpg":"1920x1080","k_20287016_1280.jpg":"1280x1280","k_20287016_1024.jpg":"1024x1024","k_20287016_640.jpg":"640x640","k_20287016_480.jpg":"480x480","k_20287016_340.jpg":"340x340","k_20287016_220.jpg":"220x220","o_20287016_1280.jpg":"1280x960","o_20287016_1024.jpg":"1024x768","o_20287016_640.jpg":"640x480","o_20287016_480.jpg":"480x360","o_20287016_340.jpg":"340x255","o_20287016_220.jpg":"220x165","h_20287016_1280.jpg":"1280x854","h_20287016_1024.jpg":"1024x683","h_20287016_640.jpg":"640x427","h_20287016_480.jpg":"480x320","h_20287016_340.jpg":"340x227","h_20287016_220.jpg":"220x147","pp_20287016_1280.jpg":"1280x1628","pp_20287016_1024.jpg":"1024x1303","pp_20287016_640.jpg":"640x814","pp_20287016_480.jpg":"480x611","pp_20287016_340.jpg":"340x432","pp_20287016_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_20287018_1920.jpg":"1920x1080","k_20287018_1280.jpg":"1280x1280","k_20287018_1024.jpg":"1024x1024","k_20287018_640.jpg":"640x640","k_20287018_480.jpg":"480x480","k_20287018_340.jpg":"340x340","k_20287018_220.jpg":"220x220","o_20287018_1280.jpg":"1280x960","o_20287018_1024.jpg":"1024x768","o_20287018_640.jpg":"640x480","o_20287018_480.jpg":"480x360","o_20287018_340.jpg":"340x255","o_20287018_220.jpg":"220x165","h_20287018_1280.jpg":"1280x854","h_20287018_1024.jpg":"1024x683","h_20287018_640.jpg":"640x427","h_20287018_480.jpg":"480x320","h_20287018_340.jpg":"340x227","h_20287018_220.jpg":"220x147","pp_20287018_1280.jpg":"1280x1628","pp_20287018_1024.jpg":"1024x1303","pp_20287018_640.jpg":"640x814","pp_20287018_480.jpg":"480x611","pp_20287018_340.jpg":"340x432","pp_20287018_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1461","hd_20287020_1920.jpg":"1920x1080","k_20287020_1280.jpg":"1280x1280","k_20287020_1024.jpg":"1024x1024","k_20287020_640.jpg":"640x640","k_20287020_480.jpg":"480x480","k_20287020_340.jpg":"340x340","k_20287020_220.jpg":"220x220","o_20287020_1280.jpg":"1280x974","o_20287020_1024.jpg":"1024x779","o_20287020_640.jpg":"640x487","o_20287020_480.jpg":"480x365","o_20287020_340.jpg":"340x258","o_20287020_220.jpg":"220x167","h_20287020_1280.jpg":"1280x854","h_20287020_1024.jpg":"1024x683","h_20287020_640.jpg":"640x427","h_20287020_480.jpg":"480x320","h_20287020_340.jpg":"340x227","h_20287020_220.jpg":"220x147","pp_20287020_1280.jpg":"1280x1628","pp_20287020_1024.jpg":"1024x1303","pp_20287020_640.jpg":"640x814","pp_20287020_480.jpg":"480x611","pp_20287020_340.jpg":"340x432","pp_20287020_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_20287022_1920.jpg":"1920x1080","k_20287022_1280.jpg":"1280x1280","k_20287022_1024.jpg":"1024x1024","k_20287022_640.jpg":"640x640","k_20287022_480.jpg":"480x480","k_20287022_340.jpg":"340x340","k_20287022_220.jpg":"220x220","o_20287022_1280.jpg":"1280x960","o_20287022_1024.jpg":"1024x768","o_20287022_640.jpg":"640x480","o_20287022_480.jpg":"480x360","o_20287022_340.jpg":"340x255","o_20287022_220.jpg":"220x165","h_20287022_1280.jpg":"1280x854","h_20287022_1024.jpg":"1024x683","h_20287022_640.jpg":"640x427","h_20287022_480.jpg":"480x320","h_20287022_340.jpg":"340x227","h_20287022_220.jpg":"220x147","pp_20287022_1280.jpg":"1280x1628","pp_20287022_1024.jpg":"1024x1303","pp_20287022_640.jpg":"640x814","pp_20287022_480.jpg":"480x611","pp_20287022_340.jpg":"340x432","pp_20287022_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_20287026_1920.jpg":"1920x1080","k_20287026_1280.jpg":"1280x1280","k_20287026_1024.jpg":"1024x1024","k_20287026_640.jpg":"640x640","k_20287026_480.jpg":"480x480","k_20287026_340.jpg":"340x340","k_20287026_220.jpg":"220x220","o_20287026_1280.jpg":"1280x960","o_20287026_1024.jpg":"1024x768","o_20287026_640.jpg":"640x480","o_20287026_480.jpg":"480x360","o_20287026_340.jpg":"340x255","o_20287026_220.jpg":"220x165","h_20287026_1280.jpg":"1280x854","h_20287026_1024.jpg":"1024x683","h_20287026_640.jpg":"640x427","h_20287026_480.jpg":"480x320","h_20287026_340.jpg":"340x227","h_20287026_220.jpg":"220x147","pp_20287026_1280.jpg":"1280x1628","pp_20287026_1024.jpg":"1024x1303","pp_20287026_640.jpg":"640x814","pp_20287026_480.jpg":"480x611","pp_20287026_340.jpg":"340x432","pp_20287026_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1097","hd_20287028_1920.jpg":"1920x1080","k_20287028_1280.jpg":"1280x1280","k_20287028_1024.jpg":"1024x1024","k_20287028_640.jpg":"640x640","k_20287028_480.jpg":"480x480","k_20287028_340.jpg":"340x340","k_20287028_220.jpg":"220x220","o_20287028_1280.jpg":"1280x731","o_20287028_1024.jpg":"1024x585","o_20287028_640.jpg":"640x365","o_20287028_480.jpg":"480x274","o_20287028_340.jpg":"340x194","o_20287028_220.jpg":"220x125","h_20287028_1280.jpg":"1280x854","h_20287028_1024.jpg":"1024x683","h_20287028_640.jpg":"640x427","h_20287028_480.jpg":"480x320","h_20287028_340.jpg":"340x227","h_20287028_220.jpg":"220x147","pp_20287028_1280.jpg":"1280x1628","pp_20287028_1024.jpg":"1024x1303","pp_20287028_640.jpg":"640x814","pp_20287028_480.jpg":"480x611","pp_20287028_340.jpg":"340x432","pp_20287028_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1251","hd_20287030_1920.jpg":"1920x1080","k_20287030_1280.jpg":"1280x1280","k_20287030_1024.jpg":"1024x1024","k_20287030_640.jpg":"640x640","k_20287030_480.jpg":"480x480","k_20287030_340.jpg":"340x340","k_20287030_220.jpg":"220x220","o_20287030_1280.jpg":"1280x834","o_20287030_1024.jpg":"1024x667","o_20287030_640.jpg":"640x417","o_20287030_480.jpg":"480x312","o_20287030_340.jpg":"340x221","o_20287030_220.jpg":"220x143","h_20287030_1280.jpg":"1280x854","h_20287030_1024.jpg":"1024x683","h_20287030_640.jpg":"640x427","h_20287030_480.jpg":"480x320","h_20287030_340.jpg":"340x227","h_20287030_220.jpg":"220x147","pp_20287030_1280.jpg":"1280x1628","pp_20287030_1024.jpg":"1024x1303","pp_20287030_640.jpg":"640x814","pp_20287030_480.jpg":"480x611","pp_20287030_340.jpg":"340x432","pp_20287030_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_20287032_1920.jpg":"1920x1080","k_20287032_1280.jpg":"1280x1280","k_20287032_1024.jpg":"1024x1024","k_20287032_640.jpg":"640x640","k_20287032_480.jpg":"480x480","k_20287032_340.jpg":"340x340","k_20287032_220.jpg":"220x220","o_20287032_1280.jpg":"1280x960","o_20287032_1024.jpg":"1024x768","o_20287032_640.jpg":"640x480","o_20287032_480.jpg":"480x360","o_20287032_340.jpg":"340x255","o_20287032_220.jpg":"220x165","h_20287032_1280.jpg":"1280x854","h_20287032_1024.jpg":"1024x683","h_20287032_640.jpg":"640x427","h_20287032_480.jpg":"480x320","h_20287032_340.jpg":"340x227","h_20287032_220.jpg":"220x147","pp_20287032_1280.jpg":"1280x1628","pp_20287032_1024.jpg":"1024x1303","pp_20287032_640.jpg":"640x814","pp_20287032_480.jpg":"480x611","pp_20287032_340.jpg":"340x432","pp_20287032_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_20287034_1920.jpg":"1920x1080","k_20287034_1280.jpg":"1280x1280","k_20287034_1024.jpg":"1024x1024","k_20287034_640.jpg":"640x640","k_20287034_480.jpg":"480x480","k_20287034_340.jpg":"340x340","k_20287034_220.jpg":"220x220","o_20287034_1280.jpg":"1280x1706","o_20287034_1024.jpg":"1024x1365","o_20287034_640.jpg":"640x853","o_20287034_480.jpg":"480x640","o_20287034_340.jpg":"340x453","o_20287034_220.jpg":"220x293","h_20287034_1280.jpg":"1280x854","h_20287034_1024.jpg":"1024x683","h_20287034_640.jpg":"640x427","h_20287034_480.jpg":"480x320","h_20287034_340.jpg":"340x227","h_20287034_220.jpg":"220x147","pp_20287034_1280.jpg":"1280x1628","pp_20287034_1024.jpg":"1024x1303","pp_20287034_640.jpg":"640x814","pp_20287034_480.jpg":"480x611","pp_20287034_340.jpg":"340x432","pp_20287034_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_20287036_1920.jpg":"1920x1080","k_20287036_1280.jpg":"1280x1280","k_20287036_1024.jpg":"1024x1024","k_20287036_640.jpg":"640x640","k_20287036_480.jpg":"480x480","k_20287036_340.jpg":"340x340","k_20287036_220.jpg":"220x220","o_20287036_1280.jpg":"1280x960","o_20287036_1024.jpg":"1024x768","o_20287036_640.jpg":"640x480","o_20287036_480.jpg":"480x360","o_20287036_340.jpg":"340x255","o_20287036_220.jpg":"220x165","h_20287036_1280.jpg":"1280x854","h_20287036_1024.jpg":"1024x683","h_20287036_640.jpg":"640x427","h_20287036_480.jpg":"480x320","h_20287036_340.jpg":"340x227","h_20287036_220.jpg":"220x147","pp_20287036_1280.jpg":"1280x1628","pp_20287036_1024.jpg":"1024x1303","pp_20287036_640.jpg":"640x814","pp_20287036_480.jpg":"480x611","pp_20287036_340.jpg":"340x432","pp_20287036_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_20287038_1920.jpg":"1920x1080","k_20287038_1280.jpg":"1280x1280","k_20287038_1024.jpg":"1024x1024","k_20287038_640.jpg":"640x640","k_20287038_480.jpg":"480x480","k_20287038_340.jpg":"340x340","k_20287038_220.jpg":"220x220","o_20287038_1280.jpg":"1280x960","o_20287038_1024.jpg":"1024x768","o_20287038_640.jpg":"640x480","o_20287038_480.jpg":"480x360","o_20287038_340.jpg":"340x255","o_20287038_220.jpg":"220x165","h_20287038_1280.jpg":"1280x854","h_20287038_1024.jpg":"1024x683","h_20287038_640.jpg":"640x427","h_20287038_480.jpg":"480x320","h_20287038_340.jpg":"340x227","h_20287038_220.jpg":"220x147","pp_20287038_1280.jpg":"1280x1628","pp_20287038_1024.jpg":"1024x1303","pp_20287038_640.jpg":"640x814","pp_20287038_480.jpg":"480x611","pp_20287038_340.jpg":"340x432","pp_20287038_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2567","hd_20287040_1920.jpg":"1920x1080","k_20287040_1280.jpg":"1280x1280","k_20287040_1024.jpg":"1024x1024","k_20287040_640.jpg":"640x640","k_20287040_480.jpg":"480x480","k_20287040_340.jpg":"340x340","k_20287040_220.jpg":"220x220","o_20287040_1280.jpg":"1280x1711","o_20287040_1024.jpg":"1024x1369","o_20287040_640.jpg":"640x855","o_20287040_480.jpg":"480x641","o_20287040_340.jpg":"340x454","o_20287040_220.jpg":"220x294","h_20287040_1280.jpg":"1280x854","h_20287040_1024.jpg":"1024x683","h_20287040_640.jpg":"640x427","h_20287040_480.jpg":"480x320","h_20287040_340.jpg":"340x227","h_20287040_220.jpg":"220x147","pp_20287040_1280.jpg":"1280x1628","pp_20287040_1024.jpg":"1024x1303","pp_20287040_640.jpg":"640x814","pp_20287040_480.jpg":"480x611","pp_20287040_340.jpg":"340x432","pp_20287040_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2567","hd_20287042_1920.jpg":"1920x1080","k_20287042_1280.jpg":"1280x1280","k_20287042_1024.jpg":"1024x1024","k_20287042_640.jpg":"640x640","k_20287042_480.jpg":"480x480","k_20287042_340.jpg":"340x340","k_20287042_220.jpg":"220x220","o_20287042_1280.jpg":"1280x1711","o_20287042_1024.jpg":"1024x1369","o_20287042_640.jpg":"640x855","o_20287042_480.jpg":"480x641","o_20287042_340.jpg":"340x454","o_20287042_220.jpg":"220x294","h_20287042_1280.jpg":"1280x854","h_20287042_1024.jpg":"1024x683","h_20287042_640.jpg":"640x427","h_20287042_480.jpg":"480x320","h_20287042_340.jpg":"340x227","h_20287042_220.jpg":"220x147","pp_20287042_1280.jpg":"1280x1628","pp_20287042_1024.jpg":"1024x1303","pp_20287042_640.jpg":"640x814","pp_20287042_480.jpg":"480x611","pp_20287042_340.jpg":"340x432","pp_20287042_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_20287044_1920.jpg":"1920x1080","k_20287044_1280.jpg":"1280x1280","k_20287044_1024.jpg":"1024x1024","k_20287044_640.jpg":"640x640","k_20287044_480.jpg":"480x480","k_20287044_340.jpg":"340x340","k_20287044_220.jpg":"220x220","o_20287044_1280.jpg":"1280x854","o_20287044_1024.jpg":"1024x683","o_20287044_640.jpg":"640x427","o_20287044_480.jpg":"480x320","o_20287044_340.jpg":"340x226","o_20287044_220.jpg":"220x146","h_20287044_1280.jpg":"1280x854","h_20287044_1024.jpg":"1024x683","h_20287044_640.jpg":"640x427","h_20287044_480.jpg":"480x320","h_20287044_340.jpg":"340x227","h_20287044_220.jpg":"220x147","pp_20287044_1280.jpg":"1280x1628","pp_20287044_1024.jpg":"1024x1303","pp_20287044_640.jpg":"640x814","pp_20287044_480.jpg":"480x611","pp_20287044_340.jpg":"340x432","pp_20287044_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_20287046_1920.jpg":"1920x1080","k_20287046_1280.jpg":"1280x1280","k_20287046_1024.jpg":"1024x1024","k_20287046_640.jpg":"640x640","k_20287046_480.jpg":"480x480","k_20287046_340.jpg":"340x340","k_20287046_220.jpg":"220x220","o_20287046_1280.jpg":"1280x1706","o_20287046_1024.jpg":"1024x1365","o_20287046_640.jpg":"640x853","o_20287046_480.jpg":"480x640","o_20287046_340.jpg":"340x453","o_20287046_220.jpg":"220x293","h_20287046_1280.jpg":"1280x854","h_20287046_1024.jpg":"1024x683","h_20287046_640.jpg":"640x427","h_20287046_480.jpg":"480x320","h_20287046_340.jpg":"340x227","h_20287046_220.jpg":"220x147","pp_20287046_1280.jpg":"1280x1628","pp_20287046_1024.jpg":"1024x1303","pp_20287046_640.jpg":"640x814","pp_20287046_480.jpg":"480x611","pp_20287046_340.jpg":"340x432","pp_20287046_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_20287048_1920.jpg":"1920x1080","k_20287048_1280.jpg":"1280x1280","k_20287048_1024.jpg":"1024x1024","k_20287048_640.jpg":"640x640","k_20287048_480.jpg":"480x480","k_20287048_340.jpg":"340x340","k_20287048_220.jpg":"220x220","o_20287048_1280.jpg":"1280x1706","o_20287048_1024.jpg":"1024x1365","o_20287048_640.jpg":"640x853","o_20287048_480.jpg":"480x640","o_20287048_340.jpg":"340x453","o_20287048_220.jpg":"220x293","h_20287048_1280.jpg":"1280x854","h_20287048_1024.jpg":"1024x683","h_20287048_640.jpg":"640x427","h_20287048_480.jpg":"480x320","h_20287048_340.jpg":"340x227","h_20287048_220.jpg":"220x147","pp_20287048_1280.jpg":"1280x1628","pp_20287048_1024.jpg":"1024x1303","pp_20287048_640.jpg":"640x814","pp_20287048_480.jpg":"480x611","pp_20287048_340.jpg":"340x432","pp_20287048_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14858921 Threads: 2 Questions: 3136783637 Slow queries: 6988758 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234705308 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/dok-cekate-da-velika-zagrize-mala-riba-vam-redovito-ocerupa-jesku-iskusni-lovci-koriste-jednostavan-trik-1237938 [printLink] => /om/ribolov/dok-cekate-da-velika-zagrize-mala-riba-vam-redovito-ocerupa-jesku-iskusni-lovci-koriste-jednostavan-trik-1237938?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 608549 [name] => MAX FISHING [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-19 15:04:55 [main_article_id] => 0 [alias] => max-fishing [link] => /tag/max-fishing ) [1] => stdClass Object ( [id] => 696060 [name] => SILIKON I IGLA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-04 08:38:20 [main_article_id] => 0 [alias] => silikon-i-igla [link] => /tag/silikon-i-igla ) [2] => stdClass Object ( [id] => 696061 [name] => VELIKE JEŠKE [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-04 08:38:20 [main_article_id] => 0 [alias] => velike-jeske [link] => /tag/velike-jeske ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Kalkulacije oko načina postavljanja i veličine ješke stare su koliko i ribolov, pri čemu je praksa ipak pokazala da škrtost u tom segmentu nikada nije dobra. Naravno, velike i bogate ješke ne mogu se bilo kako okačiti na udicu, već traže određenu vještinu, alate i protokol, što na kraju uvijek završi dobrim ulovom

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IGLA I KONAC [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dok čekate da velika zagrize, mala riba vam redovito očerupa ješku. Iskusni lovci koriste jednostavan trik. [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-08-39-36-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/04/20287024.jpg [galleryCount] => 19 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Malo je potrajalo, ali orada je isplivala na suho

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/04/20287024.jpg [title] =>

Malo je potrajalo, ali orada je isplivala na suho

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/04/20287012.jpg [title] =>

Ješka je dočekala kraljicu

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/04/20287014.jpg [title] =>

Ješkanje crva bez igle najčešće završi amorfnom gužvom

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/04/20287016.jpg [title] =>

Preko igle naješkana polovica bibija

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/04/20287018.jpg [title] =>

Trak lignje naješkan na pramu s dva grinnera

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/04/20287020.jpg [title] =>

Komad silikonskim koncem armiranog velikog crva upravo spušten s igle na pramu

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/04/20287022.jpg [title] =>

Baš kao u panuli, i u fermama se može koristiti klizna udica

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/04/20287026.jpg [title] =>

Lažni čvor oko repa omogućuje pravilniju prezentaciju

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/04/20287028.jpg [title] =>

Dva mala grinnera omogućit će da ješka ostane na prami

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/04/20287030.jpg [title] =>

Kobasice od ribljih fileta nije teško napraviti

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/04/20287032.jpg [title] =>

Čak i manje komade srdele valja dodatno učvrstiti jednim vojem oko repa

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/04/20287034.jpg [title] =>

Tvrda ješka očito je dovoljno dugo pružala otpor

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/04/20287036.jpg [title] =>

U armiranju ješki neki ribolovci koriste akumulatorske odvijače

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/04/20287038.jpg [title] =>

Dagnja pretvorena u kobasicu može dugo odolijevati napadima sitne ribe

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/04/20287040.jpg [title] =>

Montaža sastavljena od riblje utrobe podignute na pramu iznad udice

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/04/20287042.jpg [title] =>

Ova tandem montaža udica je idealna za ovako veliku ješku

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/04/20287044.jpg [title] =>

Optimalno je da riba do kraja može progutati i ješku i udicu

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/04/20287046.jpg [title] =>

Kobasica složena od dagnji preko igle je preseljena na pramu

) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/04/20287048.jpg [title] =>

Jedna od najotpornijih ješki

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mala ješka – mala riba, velika ješka – velika riba, davno je rečeno i to nikako nije rečeno bez razloga.

Općenito gledano, jako je malo velike ribe ulovljeno postavama s malim ješkama. To su u principu uvijek izdvojeni slučajevi koji se u stažu pojedinih ribolovaca mogu izbrojiti na prste jedne ruke.

Štedljivost, ili škrtost, kada je u pitanju ješka, rijetko kada daje očekivane ili barem zadovoljavajuće rezultate.

Tek je u nekim tehnikama, kao što je, primjerice, match ili bolognese, i to samo u određenim uvjetima i sa strogo određenim ribama, potrebno koristiti minimalne ješke.

No to su u morskom ribolovu uistinu vrlo rijetke situacije, tako da je zapravo na snazi jedino važeće pravilo: kolika ješka – tolika riba.

Teške kalkulacije

Usprkos tomu, pogrešno bi bilo misliti da je samo postavljanje velike ješke na udicu dovoljno jamstvo kapitalnog ulova.

Za ulov kapitalne ribe prije svega je potrebna prisutnost takve lovine, jer da su kapitalne lovine uvijek i svugdje prisutne, svi bi lovili kapitalce, što, mora se priznati, u praksi ipak nije potvrđeno.

---

image

Ješka je dočekala kraljicu

---

No pojedini ribolovci gotovo se redovno kite velikim ribama, dok ostali love prosječne ili pak ispodprosječne ribe.

Mnoštvo je faktora koji su na strani sretnika, među kojima su iskustvo i poznavanje pozicija definitivno iznimno bitni, no jedan od ključnih faktora je svakako spomenuta velika ješka.

U ribolovu pridnenim postavama, poput ribolova na fermu, postavljanje neke male i nezamjetne ješke i nema baš nekog smisla.

Takvu će ješku otkriti samo nedorasli primjerci koji se skrivaju u okolnim rupama ili travi.

---

image

Jedna od najotpornijih ješki

---

Postavljanjem nešto krupnije ješke, izgledi za pravim ulovom rastu, no na takve se ješke love srednje velike ribe, dok bi za velike trebalo postaviti pravi komad.

Naravno, većina ribolovaca u glavi vrti kalkulacije ocjenjujući što je bolje, pet sigurnih arbuna od petnaest deka ili jedan slabo izgledni šarag od osamdeset?

---

image

Tvrda ješka očito je dovoljno dugo pružala otpor

---

Da, dobro ste primijetili koliko sve to nalikuje onoj priči o vrapcu u ruci i golubu na grani, tako da odluka koja bi bila pravi odgovor na spomenuto pitanje nikad nije lagana i jednostavna.

Kombinacije za mudrace

U situacijama kada nam je lovina sitna riba, poput manula ili knezova, postavljanje velikih ješki predstavlja doslovno nepotrebno rasipanje, pri čemu će ulov, unatoč bogatom ješkanju, biti minimalan.

Puno manji i oskudniji nego ulov u kojem bi se koristile sitne ješke.

Za tako sitnu ribu valja koristiti sitne udice, naješkane tako da ih ta sitna riba može bez neke velike kalkulacije usisati i pokušati progutati.

No čak i u takvim tankim ribolovima valja računati i na mogućnost ulova nešto krupnije ribe.

U situacijama kada pod brodicom imamo sasvim male ili tek nešto veće arbune, očekuje se da se među njima kreće i koji krupniji primjerak.

Takvi krupniji mudraci nisu bez razloga veći. Osim što su vjerojatno generacijski stariji, uspješno su izbjegli sve zamke podmorja, od gladnih usta krupnijih predatora do sitnih udica koje ih neprestano proganjaju.

---

image

Optimalno je da riba do kraja može progutati i ješku i udicu

---

Dakle, takvi mudraci uvijek lukavo čekaju na kraju reda pozorno promatrajući što se događa, da bi se, ali tek nakon što se uvjere da je situacija za njih potpuno bezopasna, pokrenuli u nekakvu akciju.

Naravno, ako je ponuđena ješka mala, tada je i mirisno-okusni impuls koji bi ih trebao potaknuti na hranjenje također slab, pa se ti mudriji komadi neće ni zamarati prilaženjem.

Osim toga, do te ješke neće moći ni doći jer će sitniji i neoprezniji primjerci najvjerojatnije halapljivo progutati sve što je dovoljno sitno, ogoliti udice ili se pak sami objesiti na njih.

A ako postavimo velike ješke na sve udice, tada će ulov sitnijih, a za mnoge ribolovce veličinom ipak dostatnih riba, izostati.

A rješenje je u ovom slučaju jednostavno. Potrebno je samo pravilno iskombinirati ješke različitih veličina.

Na klasičnim postavama s tri prame i olovnicom na dnu, udice bi trebale biti različite veličine, pa bi u skladu s tim gornje trebale biti manje, a najdonja nešto veća.

---

image

Montaža sastavljena od riblje utrobe podignute na pramu iznad udice

---

Naravno, takav raspored veličina udica prati i veličina ješke.

Dobitak na vremenu

U većini pridnenih postava ta je zakonitost još izraženija. Većina riba koja se lovi na ovaj način voli nepomičnu i bogatu ješku koja miriše, a veličinom i kvalitetom opravdava prilaz, otvaranje usta i žvakanje.

Ne smijemo zaboraviti da velike ribe uvijek kalkuliraju oko isplativosti obroka. No postoje barem dva temeljna problema zbog kojih većina udičara odbija takav pristup.

Prvi je vezan uz sitnu ribu. Naime, nakon zabacivanja neke kvalitetne ješke poput crva, ili pak običnije a mnogim ribama jednako ukusne srdele, sitna riba tu ješku u kratkom vremenu učini neupotrebljivom.

Mali, ali poput žileta oštri zubi raščupaju srdelu za tren oka, a od crva u najboljem slučaju ostave tek bezličnu i apsolutno neprivlačnu gumastu kožicu.

Ipak, ma koliko se činilo beznadnim, ješka se može lako sačuvati i obraniti od takvih nasrtaja. Rješenje je u silikonskom elastičnom koncu.

---

image

Komad silikonskim koncem armiranog velikog crva upravo spušten s igle na pramu

---

Ovaj praktički nevidljivi končić valja mrežasto omotati oko ješke, čime se vrlo jednostavno sprječava destruktivna invazija sitneži.

Bez obzira koju ješku koristili, silikonskim koncem uspješno možemo odbiti sitne zube i omogućiti ješki da sačeka ono po što smo zapravo došli.

Naime, sitna će riba i dalje pokušavati raščupavati našu ješku i u tome će na kraju uspjeti, no velike su šanse da će vrijeme potrebno za potpunu destrukciju biti dostatno za ulet nekog krupnijeg komada po kojeg smo zapravo i izišli na more.

Naravno, ako sitne ribe nema, što je čest slučaj u ovom hladnijem dijelu godine, tada ješku ni ne moramo čuvati.

Gužve i raspadi

Drugi problem zbog kojeg veliki dio udičara odbija postavljati velike ješke jest nepoznavanje načina montaže.

Većina pokušaja nadijevanja komada velikog crva u dužini od nekih petnaest do dvadeset centimetara, uza svu dobru volju, nakon zabačaja najčešće završava sluzavom gužvom natisnutom na vratu udice.

Srdele se uglavnom raspadaju još u zraku, a bibiji, radi stabilnosti zakačeni po sredini svoga crvolikog tijela, iscure još prije nego što dotaknu dno.

---

image

Čak i manje komade srdele valja dodatno učvrstiti jednim vojem oko repa

---

Kada se koriste sendvič-ješke, ako sve njihove komponente nekim čudom i ostanu na predvezu, u trenutku kada dotaknu dno, postaju smo amorfna gužva koja možda miriše kako treba, ali oblikom nimalo ne udovoljava osnovnom preduvjetu za moguće kačenje ribe.

Zbog svega toga većina ribolovaca ide linijom manjeg otpora, pa postavlja sitniju ješku koju je lakše i nadjenuti i kontrolirati u zabačaju, zadovoljavajući se vrapcem u ruci.

Srećom, nismo svi skloni linijama manjeg otpora.

Igla i kobasice

Koliko god ješka bila duga, amorfna ili nezgrapna, montaža ne bi trebala biti problem.

Uz nekoliko osnovnih pomagala i malo osnovnog znanja sve postaje vrlo jednostavno.

Jedna od temeljnih sitnica bez koje se ne može definitivno je igla za nadijevanje.

Igle se proizvode u više različitih izvedbi i dužina, no svima je namjena ista – navesti crvolike ješke tako da dospiju na pramu iznad udice.

Preko igala se u pravilu nadijevaju veliki crv, koreani, cordelle, bibiji i svi ostali kolutićavi srodnici.

---

image

Preko igle naješkana polovica bibija

---

No na potpuno isti način mogu se montirati i sve moguće kombinacije ješki sastavljenih od ribljih fileta, komada glavonožaca i rakova.

U prvoj se verziji ješka odmah navlači na iglu, pa se spušta ili preko vrha udice ili sa stražnje strane predveza do udice.

No u drugoj se verziji, kada su u pitanju sendvič montaže ili kombinacije fileta, ješka najprije navlači na udvojenu žicu, nakon čega se omata silikonskim koncem kako bi se dobile kobasice koje se onda mogu na klasičan način preko igle postaviti na predvez.

Ta udvojena žica nije ništa drugo doli dva komada tanke inoks žice čija baza može biti i najobičniji čep od pluta.

Važno je samo da posluži kao kostur-oslonac za formiranje kobasice.

---

image

Kobasice od ribljih fileta nije teško napraviti

---

Montaža traka lignje, sipe, mušuna ili pak cijele srdele također je jednostavna. Ješka se nadjene na iglu, a potom se sa stražnje strane spušta na pramu.

Naravno, u takvoj je montaži nakon postavljanja ješke pramu potrebno vezati za osnovu.

Čvor na prami

No samo postavljanje ješke na pramu tek je dio posla. Naime, u pokušaju zabacivanja će tako navedena ješka lako skliznuti na vrat udice i ponovno završiti u onoj neželjenoj gužvi. Srećom, to se lako može izbjeći, i to na nekoliko načina.

Pri radu s tankim crvima kakvi su, primjerice, cordelle, koriste se tanke udice i tanki najloni. Jedan od detalja na koje bi trebalo obratiti pažnju su upravo udice koje bi trebale na vratu imati kontra kukice.

To su takozvane bait holder ili worm hook udice.

Ipak, ma koliko bili korisni, ti će zazupci zadržati ješku ipak samo na vratu udice.

---

image

Trak lignje naješkan na pramu s dva grinnera

---

Da bi, pak, crvi ostali na prami u svojoj izduženoj crvolikoj formi, dovoljno je na nju, neposredno iznad udice, tankom fluorokarbonskom strunom promjera ne više od 0,10 mm zavezati jedan do dva klizna čvorića grinnera.

Nakon vezivanja se na čvorićima ostave repovi u dužini dva do tri milimetra, koji će biti više nego dostatno osiguranje od klizanja.

Prošivanje prije kraja

No ako se lovi s težom ješkom poput velikog crva, tada nikakvi čvorovi neće pomoći.

Worm hook udice će ješku u donjoj zoni držati u željenom položaju, no na prami je može zadržati samo pravodobno prošivanje ili dobro stegnut silikonski konac koji je poželjno postaviti dok je crv još na igli.

---

image

Komad silikonskim koncem armiranog velikog crva upravo spušten s igle na pramu

---

Nakon prebacivanja crva s igle na pramu, treba ga na samom kraju ponovno prošiti iglom jednom do dvaput i najlon provući tako da crv na suprotnom kraju od udice ostane tako prošiven.

Premda se slična montaža može postići i bez korištenja igle, to nije preporučljivo jer se prigodom nadijevanja crv mora probiti na više mjesta, zbog čega znatno brže ugiba.

---

image

Ješkanje crva bez igle najčešće završi amorfnom gužvom

---

Čvrsta montaža može se ostvariti i tako da prilikom nadijevanja crva na iglu, oko dva centimetra prije kraja, iglom jednostavno iziđemo sa strane.

Nakon što se crv prebaci na pramu, dio koji visi učvrsti se čvorom bez čvora.

Na potpuno isti način se montiraju i srdele i inćuni.

Naravno, ne možete pogriješiti ako sve to dodatno učvrstite s nekoliko namotaja silikonskoga konca.

Nagrada slijedi

Neki ribolovci za dodatno učvršćivanje dugih i amorfnih ješki koriste manju pomoćnu udicu koju vezuju na pramu samostalnim, tanjim najlonom.

Ta mala tako vezana udica ima istu ulogu kao i ona klizna u panuli, jer služi samo pridržavanju ješke u što je moguće prirodnijem ispruženom položaju.

Naravno, ona se kao klizna postavlja na sam kraj ješke kako bi ješka ostala ispružena.

---

image

Ova tandem montaža udica je idealna za ovako veliku ješku

---

Za sve koji dvoje oko smisla i besmisla ovakvih montaža, važno je naglasiti da nijedna riba koja se ulovi s ovako postavljenim ješkama nikada nije ulovljena za rub usne.

Sve ovako ulovljene ribe uvijek imaju udicu duboko u ustima, što je svakako dodatno jamstvo učinkovitosti montaže.

Činjenica je da velike ribe vole velike ješke, tako da ih ne treba izbjegavati zbog vlastite lijenosti, izbjegavajući trud i vrijeme potrebne za takvu kvalitetnu montažu.

---

image

Kobasica složena od dagnji preko igle je preseljena na pramu

---

Naravno, još ih manje treba izbjegavati zbog štedljivosti ili škrtosti.

Stoga ne štedite ni na vremenu, ni na ješki, a more će to svakako nagraditi.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Malo je potrajalo, ali orada je isplivala na suho


Ješka je dočekala kraljicu


Ješkanje crva bez igle najčešće završi amorfnom gužvom


Preko igle naješkana polovica bibija


Trak lignje naješkan na pramu s dva grinnera


Komad silikonskim koncem armiranog velikog crva upravo spušten s igle na pramu


Baš kao u panuli, i u fermama se može koristiti klizna udica


Lažni čvor oko repa omogućuje pravilniju prezentaciju


Dva mala grinnera omogućit će da ješka ostane na prami


Kobasice od ribljih fileta nije teško napraviti


Čak i manje komade srdele valja dodatno učvrstiti jednim vojem oko repa


Tvrda ješka očito je dovoljno dugo pružala otpor


U armiranju ješki neki ribolovci koriste akumulatorske odvijače


Dagnja pretvorena u kobasicu može dugo odolijevati napadima sitne ribe


Montaža sastavljena od riblje utrobe podignute na pramu iznad udice


Ova tandem montaža udica je idealna za ovako veliku ješku


Optimalno je da riba do kraja može progutati i ješku i udicu


Kobasica složena od dagnji preko igle je preseljena na pramu


Jedna od najotpornijih ješki

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/dok-cekate-da-velika-zagrize-mala-riba-vam-redovito-ocerupa-jesku-iskusni-lovci-koriste-jednostavan-trik-1237938 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7f75995f2b750f44d93f00c3e98c16d7ac3ea908 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dok+%C4%8Dekate+da+velika+zagrize%2C+mala+riba+vam+redovito+o%C4%8Derupa+je%C5%A1ku.+Iskusni+lovci+koriste+jednostavan+trik.&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdok-cekate-da-velika-zagrize-mala-riba-vam-redovito-ocerupa-jesku-iskusni-lovci-koriste-jednostavan-trik-1237938 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdok-cekate-da-velika-zagrize-mala-riba-vam-redovito-ocerupa-jesku-iskusni-lovci-koriste-jednostavan-trik-1237938 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Kalkulacije oko načina postavljanja i veličine ješke stare su koliko i ribolov, pri čemu je praksa ipak pokazala da škrtost u tom segmentu nikada nije dobra. Naravno, velike i bogate ješke ne mogu se bilo kako okačiti na udicu, već traže određenu vještinu, alate i protokol, što na kraju uvijek završi dobrim ulovom

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IGLA I KONAC [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

IGLA I KONACDok čekate da velika zagrize, mala riba vam redovito očerupa ješku. Iskusni lovci koriste jednostavan trik.

Piše Boris Bulić
4. studenog 2022. - 08:39

Mala ješka – mala riba, velika ješka – velika riba, davno je rečeno i to nikako nije rečeno bez razloga.

Općenito gledano, jako je malo velike ribe ulovljeno postavama s malim ješkama. To su u principu uvijek izdvojeni slučajevi koji se u stažu pojedinih ribolovaca mogu izbrojiti na prste jedne ruke.

Štedljivost, ili škrtost, kada je u pitanju ješka, rijetko kada daje očekivane ili barem zadovoljavajuće rezultate.

Tek je u nekim tehnikama, kao što je, primjerice, match ili bolognese, i to samo u određenim uvjetima i sa strogo određenim ribama, potrebno koristiti minimalne ješke.

No to su u morskom ribolovu uistinu vrlo rijetke situacije, tako da je zapravo na snazi jedino važeće pravilo: kolika ješka – tolika riba.

Teške kalkulacije

Usprkos tomu, pogrešno bi bilo mi...

11. svibanj 2024 10:39