stdClass Object ( [id] => 1157752 [title] => Panulom na krakate ljubavnike: u plićake sada pristižu krupnije lignje, a kod odabira pribora imajte na umu da su za vrijeme mrijesta najčešće u parovima [alias] => panulom-na-krakate-ljubavnike-u-plicake-sada-pristizu-krupnije-lignje-a-kod-odabira-pribora-imajte-na-umu-da-su-za-vrijeme-mrijesta-najcesce-u-parovima [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nepovoljni vremenski uvjeti i neaktivnost većine morskih organizama, razlog su što tijekom najhladnijeg dijela godine nije aktivna ni većina rekreativnih ribolovaca. Ako i love, u pravilu tragaju za lignjama.

No, početkom kalendarske godine i većina lignjolovaca znatno smanjuje aktivnost, jer je najveći dio lignja do tada izlovljen, a ujedno počinje i razdoblje najlošijih vremenskih uvjeta. Samo najuporniji i pravi meštri od udice nastavljaju loviti, ali u pravilu mijenjaju mjesto i tehniku lova. Umjesto manje ili više daleko od obale, love u uskom priobalnom pojasu.

Pretraživanje terena

Naime, nakon što su prosinačke studeni ohladile plićake u njih su, tragajući za partnerima s kojima će obaviti mrijest, počele pristizati krupnije lignje.Tu će, ovisno o temperaturi mora, ostati otprilike do početka travnja. Prilika je to za iole uspješniji lignjolov. Iako će se krakati ljubavnici pohlepno i neoprezno bacati na sve što im se učini jestivim, ulov neće biti čest jer je krupnih lignji malo.

Kako bi se uspješno lovilo, potrebno je pretražiti što veće područje, špinanjem – odbacivanjem i privlačenjem varalica s obale ili potezanjem varalice za plovilom.

Pretraživati treba priobalje između jednog i deset metara dubine, ovisno o temperaturi mora, dobu dana i poziciji. U pravilu su lignje danju najdalje od površine, da bi u sumrak bile na dubinama između 10 i 4 metra, a mrak dočekale metar do tri ispod površine.

​Da bi se uspješno lovile, osim dubine treba znati i poziciju gdje su lignje. A one su najradije uz vanjske rubove plitkih pješčanih uvala dubokih do četiri metra, te oko podmorskih uzvisina. Ne vole dna s previše podvodnih prepreka, poput stijena, a izbjegavaju i uvale s brojnim umjetnim preprekama, stupovima mola, plutačama za privez plovila itd.

Loviti se može u bilo koje doba dana, ali ne s podjednakim uspjehom. Što su svjetlosni uvjeti lošiji, bolje su šanse za ulov. Iznimka je noć bez mjesečine. Naime, ardura (svjetlucanje struna i iglica varalice po mraku) plaši lignje. No, nje nema ni u najtamnijim noćima na pozicijama duž dobro osvijetljene obale.

---

image
Najprije treba dobro pretražiti područje
 
Vojko Bašić/Cropix
---

Idealan sumrak

Najbolje vrijeme za lov je sumrak, a po mjesečini tijekom njegova izlaska. Zato se isplati čekati ga, makar to bilo kasno noću ili u satima pred svitanje. Idealno vrijeme za lov po mjesečini jest razdoblje punoga mjeseca, ali i dva, tri dana prije i poslije njega. Tada uspješnost lova ovisi i o oblačnosti.

Kada je noć s mjesečinom vedra, loviti se može od sumraka do zore. Ako, pak, oblaci skrivaju mjesec, dobri ulovi se mogu ostvariti od sumraka do otprilike sat vremena prije ponoći, te od tri do četiri sata do svitanja. No, bez obzira u koje se doba noćno nebo naglo razvedrilo, nakon toga se do svitanja po mjesečini mogu ostvariti odlični ulovi. Isto tako, bez obzira bilo vedro ili oblačno, u noćima s mjesečinom lignje su najaktivnije jedan sat prije pa do svitanja.

Sve vrste lignjarića mogu se rabiti za lignjolov potezanjem s obale i za plovilom. No, svaki od njih zahtijeva poseban način kompletiranja pribora. Kako je vrsta lignjarića puno, puno je i kombinacija, pa ćemo u daljnjem tekstu samo o najčešće rabljenim lignjarićima za trolling, lov potezanje za plovilom.

---

image
Lov na lignje u sumrak
Duje Klarić/Cropix
---

Potapalice i utezi

Za uspjeh lova liganja važno je ponuditi mamac na pravoj dubini. To panulavanjem nije osobito teško jer se lovi na malim dubinama, a lignje napadaju i mamac koji im nije prošao ispred nosa. Zato je dovoljno da najniža putanja mamca bude barem pola metra poviše dna, a najviša podjednako daleko od površine i dna.

Na najplićim, terenima dubokim tri do četiri metra, dovoljan je zaron od jednog metra. To doseže svaki teturavac, varalica sa spojlerom, jezikom (slika br. 1.) kao i tonući lignjarić s vanjskim utegom, poznat kao Oita i S lignjarić (slika br. 2). Međutim, kada se lovi plivajućim ili sporotonućim klasičnim lignjarićem za skosavanje (slika br. 3), te kad je teturavac potrebno spustiti na veću dubinu, zaron se može postići uz upotrebu potapalice (ronilice) ili dodatnog utega na priboru.

---

image
Slika br. 1 - Tipični lignjarić teturavac
---

---

image
Slika br. 2 - Tonući Oita S lignjarić
---

---

image
Slika br. 3 - Tipični plivajući ili sporotonući lignjarić
---

Prednost potapalice je što nakon kačenja lignje ona ispliva na površinu i tako signalizira ulov, pa pribor ne treba stalno držati nego ga je dovoljno povremeno pogledati. Sve potapalice, od kojih je kod nas najčešće upotrebljavana prikazana na slici br. 4., zaranjaju do dubine 5-7 metara, što je idealno za panulavanje liganja zimi. Sve se potapalice mogu montirati na kraj osnovne strune ili kraj završnjaka, iza varalice.

---

image
Slika br. 4 - Potapalica
---

Kao i potapalica, utega ima raznih oblika kao i načina postavljanja na panulu. Jedan od njih je onaj oblika torpeda (slika br. 5). Na pribor se može postaviti kao i potapalica, ali najbolje na kraj završnjaka. Tako ne smeta pri izvlačenju, pa ga pritom ne treba skidati. Osim toga, tako postavljen sprječava zapinjanje varalica za dno, a sam vrlo teško zapinje.

---

image
Slika br. 5 - Uteg u obliku torpeda
---

Ovisno o željenoj dubini lova, ali i brzini povlačenja koja treba biti između 1,5 i 2,5 čvorova, dovoljan je torpedo težine 30 do 50 grama.

Veće varalice

Torpedo je najbolje postaviti na pribor kompletiran kako je prikazano crtežom br. 1. Vrtilice na njemu trebaju biti trostruke, a privezi s kopčama zbog lakše zamjene torpeda i varalice. Vrlo je važno da privez torpeda bude upola tanji od osnovne strune i strune koja nosi varalicu. Tako će u slučaju zapinjanja puknuti privez i biti izgubljeno samo torpedo, a ne i višestruko skuplja varalica.

Na panulu izrađenu opisanim načinom može se postaviti sporotonući, ali je ipak najbolji plivajući lignjarić. Iako će napasti i male, lignje je u drugoj polovini glavne lovne sezone bolje loviti velikim varalicama – onima dužine 75 do 120 ili više, odnosno broj 2.5 do 3.5, čak i 4.0.

Za lov na većim dubinama najlakše je kompletirati pribor s teturavim lignjarićima koji duboko rone. Lako ih je prepoznati jer imaju vrlo veliki jezik čija se uzdužna os gotovo poklapa s osi tijela varalice (slika br. 6). Da bi dosegnuli dubinu od pet metara njih je, direktno vezane na osnovnu strunu dužine tridesetak metara, dovoljno potezati brzinom od 2 do 2,5 čvorova.

---

image
Slika br. 6 - Dubokoroneći teturavi lignjarić
---

Plitko roneći teturavci s vrlo zakošenim jezikom u odnosu na tijelo, taj zaron mogu postići s utegom oko 50 grama pri brzini potezanja od 1,5 do 2 čvora. Bez utega, pak, rone do najviše tri metra, ovisno o veličini i zakošenosti jezika. Te se varalice postavljaju na privez dužine dva metra, a on se preko vrtilice postavlja na osnovnu strunu koja nosi uteg.

Najbolje je ako uteg čini nekoliko olovnica međusobno razmaknutih oko pola metra. Još bolje je ako je uteg spiralna olovnica (slika br. 7) jer se lako može montirati i demontirati, pa se brzo mogu mijenjati, a s njima i dubina zarona. Na isti način se kompletira i pribor za potezanje plivajućih lignjarića bez jezika, uranjajućih pločica. Međutim, da bi te varalice postigle isti zaron kao i teturavi lignjarići, potrebno ih je potezati na dužoj osnovnoj struni, i do 50 m.

---

image
-Slika br. 7 - Spiralna olovnica
---

Parovi na meti

U vrijeme mrijesta lignje su najčešće u parovima. Zato ih je panulavanjem najbolje loviti s dva ili još bolje jednim priborom na kojem su dvije varalice. Završnjak takve panule može biti kompletiran na brojne način. Primjerice, panuli prikazanoj crtežom br. 1 može se dodati još jedna varalica na privezu dužine 30-ak cm, tako da između postojećeg i novog priveza bude predvez dužine pola do jedan metar, nešto tanji od osnovne, a deblji od strune koja nosi torpedo.

Lignjolovci sa sjevernog Jadrana pribor s dvije varalice najčešće, pak, izrađuju postavljanjem teturavog lignjarića i lignjarića s vanjskom olovnicom na brk, dva nejednako dugačka (1 i 2 m) priveza na kraju osnovne strune.

---

image
U lovu s dvije varalice ponekad se na donju ulovi sipa
Šime Duvančić
---

Mana oba opisana načina kompletiranja je u tome što se privezi često međusobno zapletu, pa varalice više plaše nego što mame, a to se teško osjeti tijekom lova. Takvi su problemi iznimno rijetki kad se završnjak kompletira uz pomoć odstojnika, prikazan crtežom br. 2.

---

image
Slika br. 8 - Žičani odstojnik
---Odstojnik, izvorno namijenjen dubinskoj kančanici, može biti izrađen od plastike ili žice, a za panulavanje liganja neusporedivo je bolji žičani (slika br. 8). Može se kupiti, ali i lako izraditi.

Čini ga kratka spirala s bočnim izdankom dugim oko 10 cm koji završava alkicom. Unutarnji promjer spirale mora biti toliki da u nju ulazi bužir ili cjevčica štapića za uši, dužine nekoliko centimetara. Odstojnik i cjevčica se navuku na osnovnu strunu i postave oko metar dalje od kraja predveza, osnove završnjaka.

Učvršćuje se između dviju perlica čije linearne pokrete sprječavaju dva lažna čvora. Na alkicu odstojnika postavlja se 40 do 100 cm dugi privez, koji kao i predvez završava kopčom, najbolje s vrtlicom. Na kopče se postavljaju varalice.

Različiti dekori

Vrsta varalica u tandemu ovisi o afinitetu lignjolovaca, te željenoj dubini lova, s tim da se na odstojnik uvijek postavlja varalica koja dublje zaranja, znači teturavi ili S lignjarić, dok gornji može biti teturavi, plivajući ili sporotonući lignjarić.

Najbolje je ako su varalice različitih dekora, barem dok se ne utvrdi koji je u vrijeme lova najprimamljiviji lignjama. Praksa je pokazala da je najbolje kada je donja varalica tamnija.

Zbog male dubine lova, tandem panulu nije potrebno dodatno opteretiti. Dubina zarona varalica može se regulirati brzinom plovidbe. Međutim, bolje je to raditi dužinom ispuštene osnovne strune.

Naime, tijekom mrijesta lignje su pod teretom ikre otežale, pa su dosta spore. Zato je pribor najbolje potezati minimalnom brzinom, kako bi se lignjama dala prilika da sustignu varalice. Ispuštanjem osnovne strune od 15 do 40 metara regulira se dubina urona varalica.

Mala brzina plovidbe omogućava detaljno pretraživanje plićaka. Treba obići svaki veći kamen ili potopljeni predmet, plutače i usidrene barke, te sve drugo iz čije sjene lignje mogu vrebati plijen. Spora plovidba olakšava i lov dvjema panulama. One mogu biti montirane na motovila, ali je bolje rabiti štapove.

---

image
Lignja prevarena na dubokoroneći teturavac
---

Spori štapovi

Štapovi za panulavanje liganja moraju imati vrlo sporu (D) akciju, a mogu biti i od najjeftinije stakloplastike. Ona, naime, najbolje amortizira pumpanje ulovljene lignje. Dužina štapa treba biti od 1,1 do 2,1 m, najviše 2,4 m, a na njega se može postaviti bilo kakva rola koja ima kapacitet od barem 100 metara strune promjera 0,20 mm, znači veličine 20, najbolje 30. Na njezin kalem treba namotati najlon debljine 0,30 do 0,50 mm.

Prije spuštanja varalica u more dobro je utvrditi jačinu i smjer kurenta. Ako ga nema ili je slab, panula se može potezati u bilo kojem smjeru, ali je bolje ploviti paralelno s obalom. Međutim, ako je kurenat jak, bolje je ploviti niz njega.

​Kada lignje intenzivno napadaju varalice ili je vidljivost jako dobra, ploviti se može i malo brže. Tijekom svakog jakog zaokreta plovila treba naglo privući varalice, jer sporotonuće i S u tim trenucima gube brzinu i tonu, pa mogu zapeti za dno. No, i plivajuće varalice stalno treba držati na zategnutim strunama jer ih često baš u takvim trenucima lignje napadaju.

Ravnomjerno privlačenje

---

image
Prihvaćati je najsigurnije u kantu izvan plovila
---

Panulavati treba s 10 do 15 paša ispuštene strune u more, ovisno o dubini i brzini povlačenja. Što je more pliće a brzina veća, panula treba biti kraća i obrnuto.

Kad se lignja baci na varalicu, kontra je suvišna. Potrebno je samo ravnomjerno privlačiti plijen. Iz mora ga ne treba vaditi potezanjem za krakove, osobito ne za duga ticala jer će puknuti pod teretom.

Najbolje je prihvat vršiti mrežnom ili prihvatnicom s kukama. Ako se lovi s dva pribora, tijekom tog manevra brzinu plovila je dobro tek neznatno smanjiti, jer se često događa da baš u tim trenucima drugu panulu napadne druga lignja. Osim toga, u lovu s dvije panule, kako se one ne bi zapetljale, treba izbjegavati naglu promjenu smjera vožnje.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prilika za znalce [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => prilika za znalce 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2018-12-10 14:10:43 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-09 19:27:58 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-01-09 13:50:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 46 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2018\/12\/10\/10570202.jpg","\/images\/slike\/2018\/12\/10\/10570191.jpg","\/images\/slike\/2018\/12\/10\/10570192.jpg","\/images\/slike\/2018\/12\/10\/10570193.jpg","\/images\/slike\/2018\/12\/10\/10570194.png","\/images\/slike\/2018\/12\/10\/10570195.jpg","\/images\/slike\/2018\/12\/10\/10570196.jpg","\/images\/slike\/2018\/12\/10\/10570197.jpg","\/images\/slike\/2018\/12\/10\/10570198.jpg","\/images\/slike\/2018\/12\/10\/10570199.png","\/images\/slike\/2018\/12\/10\/10570200.jpg","\/images\/slike\/2018\/12\/10\/10570201.jpg","\/images\/slike\/2018\/12\/10\/10570203.jpg","\/images\/slike\/2018\/12\/10\/10570374.jpg","\/images\/slike\/2018\/12\/10\/17214482.jpg","\/images\/slike\/2018\/12\/10\/17184354.jpg","\/images\/slike\/2018\/12\/10\/9876177.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","","","","","","","","","","","","","Duje Klari\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["U lovu s dvije varalice ponekad se na donju ulovi sipa","Slika br. 1 - Tipi\u010dni lignjari\u0107 teturavac","Slika br. 2 - Tonu\u0107i Oita<\/em> S <\/em>lignjari\u0107","-Slika br. 7 - Spiralna olovnica","Slika br. 6 - Dubokorone\u0107i teturavi lignjari\u0107","Slika br. 8 - \u017di\u010dani odstojnik","Slika br. 5 - Uteg u obliku torpeda","Lignja prevarena na dubokorone\u0107i teturavac","Slika br. 3 - Tipi\u010dni plivaju\u0107i ili sporotonu\u0107i lignjari\u0107","Varalice trebaju biti spojene kop\u010dama","Prihva\u0107ati je najsigurnije u kantu izvan plovila","Potapalica olak\u0161ava i izvla\u010denje plijena","Slika br. 4 - Potapalica","GORNJA<\/strong>
\nCrte\u017e br. 1 - Panula s torpedom<\/em>
\nDONJA<\/strong>
\nCrte\u017e br. 2 - Panula s odstojnikom i dvije varalice","Ribolovka prkosi jakoj buri i valovima u Lovranu","Lov na lignje u sumrak","Najprije treba dobro pretra\u017eiti podru\u010dje
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_10570202_1920.jpg":"1920x1080","k_10570202_1280.jpg":"1280x1280","k_10570202_1024.jpg":"1024x1024","k_10570202_640.jpg":"640x640","k_10570202_480.jpg":"480x480","k_10570202_340.jpg":"340x340","k_10570202_220.jpg":"220x220","o_10570202_1280.jpg":"1280x853","o_10570202_1024.jpg":"1024x682","o_10570202_640.jpg":"640x426","o_10570202_480.jpg":"480x320","o_10570202_340.jpg":"340x226","o_10570202_220.jpg":"220x146","h_10570202_1280.jpg":"1280x854","h_10570202_1024.jpg":"1024x683","h_10570202_640.jpg":"640x427","h_10570202_480.jpg":"480x320","h_10570202_340.jpg":"340x227","h_10570202_220.jpg":"220x147","pp_10570202_1280.jpg":"1006x1280","pp_10570202_1024.jpg":"805x1024","pp_10570202_640.jpg":"503x640","pp_10570202_480.jpg":"377x480","pp_10570202_340.jpg":"267x340","pp_10570202_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_10570191_1920.jpg":"1920x1080","k_10570191_1280.jpg":"1280x1280","k_10570191_1024.jpg":"1024x1024","k_10570191_640.jpg":"640x640","k_10570191_480.jpg":"480x480","k_10570191_340.jpg":"340x340","k_10570191_220.jpg":"220x220","o_10570191_1280.jpg":"1280x851","o_10570191_1024.jpg":"1024x681","o_10570191_640.jpg":"640x425","o_10570191_480.jpg":"480x319","o_10570191_340.jpg":"340x226","o_10570191_220.jpg":"220x146","h_10570191_1280.jpg":"1280x854","h_10570191_1024.jpg":"1024x683","h_10570191_640.jpg":"640x427","h_10570191_480.jpg":"480x320","h_10570191_340.jpg":"340x227","h_10570191_220.jpg":"220x147","pp_10570191_1280.jpg":"1006x1280","pp_10570191_1024.jpg":"805x1024","pp_10570191_640.jpg":"503x640","pp_10570191_480.jpg":"377x480","pp_10570191_340.jpg":"267x340","pp_10570191_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x838","hd_10570192_1920.jpg":"1920x1080","k_10570192_1280.jpg":"1280x1280","k_10570192_1024.jpg":"1024x1024","k_10570192_640.jpg":"640x640","k_10570192_480.jpg":"480x480","k_10570192_340.jpg":"340x340","k_10570192_220.jpg":"220x220","o_10570192_1280.jpg":"1280x558","o_10570192_1024.jpg":"1024x446","o_10570192_640.jpg":"640x279","o_10570192_480.jpg":"480x209","o_10570192_340.jpg":"340x148","o_10570192_220.jpg":"220x96","h_10570192_1280.jpg":"1280x854","h_10570192_1024.jpg":"1024x683","h_10570192_640.jpg":"640x427","h_10570192_480.jpg":"480x320","h_10570192_340.jpg":"340x227","h_10570192_220.jpg":"220x147","pp_10570192_1280.jpg":"1006x1280","pp_10570192_1024.jpg":"805x1024","pp_10570192_640.jpg":"503x640","pp_10570192_480.jpg":"377x480","pp_10570192_340.jpg":"267x340","pp_10570192_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x846","hd_10570193_1920.jpg":"1920x1080","k_10570193_1280.jpg":"1280x1280","k_10570193_1024.jpg":"1024x1024","k_10570193_640.jpg":"640x640","k_10570193_480.jpg":"480x480","k_10570193_340.jpg":"340x340","k_10570193_220.jpg":"220x220","o_10570193_1280.jpg":"1280x564","o_10570193_1024.jpg":"1024x451","o_10570193_640.jpg":"640x282","o_10570193_480.jpg":"480x211","o_10570193_340.jpg":"340x149","o_10570193_220.jpg":"220x96","h_10570193_1280.jpg":"1280x854","h_10570193_1024.jpg":"1024x683","h_10570193_640.jpg":"640x427","h_10570193_480.jpg":"480x320","h_10570193_340.jpg":"340x227","h_10570193_220.jpg":"220x147","pp_10570193_1280.jpg":"1006x1280","pp_10570193_1024.jpg":"805x1024","pp_10570193_640.jpg":"503x640","pp_10570193_480.jpg":"377x480","pp_10570193_340.jpg":"267x340","pp_10570193_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1160x798","hd_10570194_1920.png":"1920x1080","k_10570194_1280.png":"1280x1280","k_10570194_1024.png":"1024x1024","k_10570194_640.png":"640x640","k_10570194_480.png":"480x480","k_10570194_340.png":"340x340","k_10570194_220.png":"220x220","o_10570194_1280.png":"1280x880","o_10570194_1024.png":"1024x704","o_10570194_640.png":"640x440","o_10570194_480.png":"480x330","o_10570194_340.png":"340x233","o_10570194_220.png":"220x151","h_10570194_1280.png":"1280x854","h_10570194_1024.png":"1024x683","h_10570194_640.png":"640x427","h_10570194_480.png":"480x320","h_10570194_340.png":"340x227","h_10570194_220.png":"220x147","pp_10570194_1280.png":"1006x1280","pp_10570194_1024.png":"805x1024","pp_10570194_640.png":"503x640","pp_10570194_480.png":"377x480","pp_10570194_340.png":"267x340","pp_10570194_220.png":"173x220"},{"size0":"1558x4027","hd_10570195_1920.jpg":"1920x1080","k_10570195_1280.jpg":"1280x1280","k_10570195_1024.jpg":"1024x1024","k_10570195_640.jpg":"640x640","k_10570195_480.jpg":"480x480","k_10570195_340.jpg":"340x340","k_10570195_220.jpg":"220x220","o_10570195_1280.jpg":"1280x3308","o_10570195_1024.jpg":"1024x2646","o_10570195_640.jpg":"640x1654","o_10570195_480.jpg":"480x1240","o_10570195_340.jpg":"340x878","o_10570195_220.jpg":"220x568","h_10570195_1280.jpg":"1280x854","h_10570195_1024.jpg":"1024x683","h_10570195_640.jpg":"640x427","h_10570195_480.jpg":"480x320","h_10570195_340.jpg":"340x227","h_10570195_220.jpg":"220x147","pp_10570195_1280.jpg":"1006x1280","pp_10570195_1024.jpg":"805x1024","pp_10570195_640.jpg":"503x640","pp_10570195_480.jpg":"377x480","pp_10570195_340.jpg":"267x340","pp_10570195_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x774","hd_10570196_1920.jpg":"1920x1080","k_10570196_1280.jpg":"1280x1280","k_10570196_1024.jpg":"1024x1024","k_10570196_640.jpg":"640x640","k_10570196_480.jpg":"480x480","k_10570196_340.jpg":"340x340","k_10570196_220.jpg":"220x220","o_10570196_1280.jpg":"1280x516","o_10570196_1024.jpg":"1024x412","o_10570196_640.jpg":"640x258","o_10570196_480.jpg":"480x193","o_10570196_340.jpg":"340x137","o_10570196_220.jpg":"220x88","h_10570196_1280.jpg":"1280x854","h_10570196_1024.jpg":"1024x683","h_10570196_640.jpg":"640x427","h_10570196_480.jpg":"480x320","h_10570196_340.jpg":"340x227","h_10570196_220.jpg":"220x147","pp_10570196_1280.jpg":"1006x1280","pp_10570196_1024.jpg":"805x1024","pp_10570196_640.jpg":"503x640","pp_10570196_480.jpg":"377x480","pp_10570196_340.jpg":"267x340","pp_10570196_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_10570197_1920.jpg":"1920x1080","k_10570197_1280.jpg":"1280x1280","k_10570197_1024.jpg":"1024x1024","k_10570197_640.jpg":"640x640","k_10570197_480.jpg":"480x480","k_10570197_340.jpg":"340x340","k_10570197_220.jpg":"220x220","o_10570197_1280.jpg":"1280x1706","o_10570197_1024.jpg":"1024x1365","o_10570197_640.jpg":"640x853","o_10570197_480.jpg":"480x640","o_10570197_340.jpg":"340x453","o_10570197_220.jpg":"220x293","h_10570197_1280.jpg":"1280x854","h_10570197_1024.jpg":"1024x683","h_10570197_640.jpg":"640x427","h_10570197_480.jpg":"480x320","h_10570197_340.jpg":"340x227","h_10570197_220.jpg":"220x147","pp_10570197_1280.jpg":"1006x1280","pp_10570197_1024.jpg":"805x1024","pp_10570197_640.jpg":"503x640","pp_10570197_480.jpg":"377x480","pp_10570197_340.jpg":"267x340","pp_10570197_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_10570198_1920.jpg":"1920x1080","k_10570198_1280.jpg":"1280x1280","k_10570198_1024.jpg":"1024x1024","k_10570198_640.jpg":"640x640","k_10570198_480.jpg":"480x480","k_10570198_340.jpg":"340x340","k_10570198_220.jpg":"220x220","o_10570198_1280.jpg":"1280x852","o_10570198_1024.jpg":"1024x682","o_10570198_640.jpg":"640x426","o_10570198_480.jpg":"480x319","o_10570198_340.jpg":"340x226","o_10570198_220.jpg":"220x146","h_10570198_1280.jpg":"1280x854","h_10570198_1024.jpg":"1024x683","h_10570198_640.jpg":"640x427","h_10570198_480.jpg":"480x320","h_10570198_340.jpg":"340x227","h_10570198_220.jpg":"220x147","pp_10570198_1280.jpg":"1006x1280","pp_10570198_1024.jpg":"805x1024","pp_10570198_640.jpg":"503x640","pp_10570198_480.jpg":"377x480","pp_10570198_340.jpg":"267x340","pp_10570198_220.jpg":"173x220"},{"size0":"3028x2018","hd_10570199_1920.png":"1920x1080","k_10570199_1280.png":"1280x1280","k_10570199_1024.png":"1024x1024","k_10570199_640.png":"640x640","k_10570199_480.png":"480x480","k_10570199_340.png":"340x340","k_10570199_220.png":"220x220","o_10570199_1280.png":"1280x853","o_10570199_1024.png":"1024x682","o_10570199_640.png":"640x426","o_10570199_480.png":"480x319","o_10570199_340.png":"340x226","o_10570199_220.png":"220x146","h_10570199_1280.png":"1280x854","h_10570199_1024.png":"1024x683","h_10570199_640.png":"640x427","h_10570199_480.png":"480x320","h_10570199_340.png":"340x227","h_10570199_220.png":"220x147","pp_10570199_1280.png":"1006x1280","pp_10570199_1024.png":"805x1024","pp_10570199_640.png":"503x640","pp_10570199_480.png":"377x480","pp_10570199_340.png":"267x340","pp_10570199_220.png":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_10570200_1920.jpg":"1920x1080","k_10570200_1280.jpg":"1280x1280","k_10570200_1024.jpg":"1024x1024","k_10570200_640.jpg":"640x640","k_10570200_480.jpg":"480x480","k_10570200_340.jpg":"340x340","k_10570200_220.jpg":"220x220","o_10570200_1280.jpg":"1280x960","o_10570200_1024.jpg":"1024x768","o_10570200_640.jpg":"640x480","o_10570200_480.jpg":"480x360","o_10570200_340.jpg":"340x255","o_10570200_220.jpg":"220x165","h_10570200_1280.jpg":"1280x854","h_10570200_1024.jpg":"1024x683","h_10570200_640.jpg":"640x427","h_10570200_480.jpg":"480x320","h_10570200_340.jpg":"340x227","h_10570200_220.jpg":"220x147","pp_10570200_1280.jpg":"1006x1280","pp_10570200_1024.jpg":"805x1024","pp_10570200_640.jpg":"503x640","pp_10570200_480.jpg":"377x480","pp_10570200_340.jpg":"267x340","pp_10570200_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_10570201_1920.jpg":"1920x1080","k_10570201_1280.jpg":"1280x1280","k_10570201_1024.jpg":"1024x1024","k_10570201_640.jpg":"640x640","k_10570201_480.jpg":"480x480","k_10570201_340.jpg":"340x340","k_10570201_220.jpg":"220x220","o_10570201_1280.jpg":"1280x960","o_10570201_1024.jpg":"1024x768","o_10570201_640.jpg":"640x480","o_10570201_480.jpg":"480x360","o_10570201_340.jpg":"340x255","o_10570201_220.jpg":"220x165","h_10570201_1280.jpg":"1280x854","h_10570201_1024.jpg":"1024x683","h_10570201_640.jpg":"640x427","h_10570201_480.jpg":"480x320","h_10570201_340.jpg":"340x227","h_10570201_220.jpg":"220x147","pp_10570201_1280.jpg":"1006x1280","pp_10570201_1024.jpg":"805x1024","pp_10570201_640.jpg":"503x640","pp_10570201_480.jpg":"377x480","pp_10570201_340.jpg":"267x340","pp_10570201_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1215","hd_10570203_1920.jpg":"1920x1080","k_10570203_1280.jpg":"1280x1280","k_10570203_1024.jpg":"1024x1024","k_10570203_640.jpg":"640x640","k_10570203_480.jpg":"480x480","k_10570203_340.jpg":"340x340","k_10570203_220.jpg":"220x220","o_10570203_1280.jpg":"1280x810","o_10570203_1024.jpg":"1024x648","o_10570203_640.jpg":"640x405","o_10570203_480.jpg":"480x303","o_10570203_340.jpg":"340x215","o_10570203_220.jpg":"220x139","h_10570203_1280.jpg":"1280x854","h_10570203_1024.jpg":"1024x683","h_10570203_640.jpg":"640x427","h_10570203_480.jpg":"480x320","h_10570203_340.jpg":"340x227","h_10570203_220.jpg":"220x147","pp_10570203_1280.jpg":"1006x1280","pp_10570203_1024.jpg":"805x1024","pp_10570203_640.jpg":"503x640","pp_10570203_480.jpg":"377x480","pp_10570203_340.jpg":"267x340","pp_10570203_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_10570374_1920.jpg":"1920x1080","k_10570374_1280.jpg":"1280x1280","k_10570374_1024.jpg":"1024x1024","k_10570374_640.jpg":"640x640","k_10570374_480.jpg":"480x480","k_10570374_340.jpg":"340x340","k_10570374_220.jpg":"220x220","o_10570374_1280.jpg":"1280x960","o_10570374_1024.jpg":"1024x768","o_10570374_640.jpg":"640x480","o_10570374_480.jpg":"480x360","o_10570374_340.jpg":"340x255","o_10570374_220.jpg":"220x165","h_10570374_1280.jpg":"1280x854","h_10570374_1024.jpg":"1024x683","h_10570374_640.jpg":"640x427","h_10570374_480.jpg":"480x320","h_10570374_340.jpg":"340x227","h_10570374_220.jpg":"220x147","pp_10570374_1280.jpg":"1006x1280","pp_10570374_1024.jpg":"805x1024","pp_10570374_640.jpg":"503x640","pp_10570374_480.jpg":"377x480","pp_10570374_340.jpg":"267x340","pp_10570374_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17214482_1920.jpg":"1920x1080","k_17214482_1280.jpg":"1280x1280","k_17214482_1024.jpg":"1024x1024","k_17214482_640.jpg":"640x640","k_17214482_480.jpg":"480x480","k_17214482_340.jpg":"340x340","k_17214482_220.jpg":"220x220","o_17214482_1280.jpg":"1280x853","o_17214482_1024.jpg":"1024x682","o_17214482_640.jpg":"640x426","o_17214482_480.jpg":"480x320","o_17214482_340.jpg":"340x226","o_17214482_220.jpg":"220x146","h_17214482_1280.jpg":"1280x854","h_17214482_1024.jpg":"1024x683","h_17214482_640.jpg":"640x427","h_17214482_480.jpg":"480x320","h_17214482_340.jpg":"340x227","h_17214482_220.jpg":"220x147","pp_17214482_1280.jpg":"1006x1280","pp_17214482_1024.jpg":"805x1024","pp_17214482_640.jpg":"503x640","pp_17214482_480.jpg":"377x480","pp_17214482_340.jpg":"267x340","pp_17214482_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1720x1058","hd_17184354_1920.jpg":"1920x1080","k_17184354_1280.jpg":"1280x1280","k_17184354_1024.jpg":"1024x1024","k_17184354_640.jpg":"640x640","k_17184354_480.jpg":"480x480","k_17184354_340.jpg":"340x340","k_17184354_220.jpg":"220x220","o_17184354_1280.jpg":"1280x787","o_17184354_1024.jpg":"1024x629","o_17184354_640.jpg":"640x393","o_17184354_480.jpg":"480x295","o_17184354_340.jpg":"340x209","o_17184354_220.jpg":"220x135","h_17184354_1280.jpg":"1280x854","h_17184354_1024.jpg":"1024x683","h_17184354_640.jpg":"640x427","h_17184354_480.jpg":"480x320","h_17184354_340.jpg":"340x227","h_17184354_220.jpg":"220x147","pp_17184354_1280.jpg":"1006x1280","pp_17184354_1024.jpg":"805x1024","pp_17184354_640.jpg":"503x640","pp_17184354_480.jpg":"377x480","pp_17184354_340.jpg":"267x340","pp_17184354_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x893","hd_9876177_1920.jpg":"1920x1080","k_9876177_1280.jpg":"1280x1280","k_9876177_1024.jpg":"1024x1024","k_9876177_640.jpg":"640x640","k_9876177_480.jpg":"480x480","k_9876177_340.jpg":"340x340","k_9876177_220.jpg":"220x220","o_9876177_1280.jpg":"1280x595","o_9876177_1024.jpg":"1024x476","o_9876177_640.jpg":"640x297","o_9876177_480.jpg":"480x223","o_9876177_340.jpg":"340x158","o_9876177_220.jpg":"220x102","h_9876177_1280.jpg":"1280x854","h_9876177_1024.jpg":"1024x683","h_9876177_640.jpg":"640x427","h_9876177_480.jpg":"480x320","h_9876177_340.jpg":"340x227","h_9876177_220.jpg":"220x147","pp_9876177_1280.jpg":"1006x1280","pp_9876177_1024.jpg":"805x1024","pp_9876177_640.jpg":"503x640","pp_9876177_480.jpg":"377x480","pp_9876177_340.jpg":"267x340","pp_9876177_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7702318 Threads: 3 Questions: 1626977393 Slow queries: 4832409 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111167126 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/panulom-na-krakate-ljubavnike-u-plicake-sada-pristizu-krupnije-lignje-a-kod-odabira-pribora-imajte-na-umu-da-su-za-vrijeme-mrijesta-najcesce-u-parovima-1157752 [printLink] => /om/ribolov/panulom-na-krakate-ljubavnike-u-plicake-sada-pristizu-krupnije-lignje-a-kod-odabira-pribora-imajte-na-umu-da-su-za-vrijeme-mrijesta-najcesce-u-parovima-1157752?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 624303 [name] => lov na lignje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-30 11:47:25 [main_article_id] => 0 [alias] => lov-na-lignje [link] => /tag/lov-na-lignje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 662530 [name] => panula za lignje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-09 14:51:35 [main_article_id] => 0 [alias] => panula-za-lignje [link] => /tag/panula-za-lignje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 662531 [name] => oprema za lov na lignje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-09 14:51:35 [main_article_id] => 0 [alias] => oprema-za-lov-na-lignje [link] => /tag/oprema-za-lov-na-lignje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 662532 [name] => kako zimi loviti lignje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-09 14:51:36 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-zimi-loviti-lignje [link] => /tag/kako-zimi-loviti-lignje ) [4] => stdClass Object ( [id] => 662533 [name] => lignje u siječnju [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-09 14:51:36 [main_article_id] => 0 [alias] => lignje-u-sijecnju [link] => /tag/lignje-u-sijecnju ) [5] => stdClass Object ( [id] => 662534 [name] => zimski lignjolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-09 14:51:36 [main_article_id] => 0 [alias] => zimski-lignjolov [link] => /tag/zimski-lignjolov ) [6] => stdClass Object ( [id] => 647828 [name] => Šime Duvančić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-29 10:02:34 [main_article_id] => 0 [alias] => sime-duvancic [link] => /tag/sime-duvancic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prilika za znalce [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Panulom na krakate ljubavnike: u plićake sada pristižu krupnije lignje, a kod odabira pribora imajte na umu da su za vrijeme mrijesta najčešće u parovima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/12/10/10570202.jpg [galleryCount] => 17 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] => U lovu s dvije varalice ponekad se na donju ulovi sipa [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/12/10/10570202.jpg [title] => Šime DuvančićU lovu s dvije varalice ponekad se na donju ulovi sipa ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/12/10/10570191.jpg [title] => Slika br. 1 - Tipični lignjarić teturavac ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/12/10/10570192.jpg [title] => Slika br. 2 - Tonući Oita S lignjarić ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/12/10/10570193.jpg [title] => -Slika br. 7 - Spiralna olovnica ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/12/10/10570194.png [title] => Slika br. 6 - Dubokoroneći teturavi lignjarić ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/12/10/10570195.jpg [title] => Slika br. 8 - Žičani odstojnik ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/12/10/10570196.jpg [title] => Slika br. 5 - Uteg u obliku torpeda ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/12/10/10570197.jpg [title] => Lignja prevarena na dubokoroneći teturavac ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/12/10/10570198.jpg [title] => Slika br. 3 - Tipični plivajući ili sporotonući lignjarić ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/12/10/10570199.png [title] => Varalice trebaju biti spojene kopčama ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/12/10/10570200.jpg [title] => Prihvaćati je najsigurnije u kantu izvan plovila ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/12/10/10570201.jpg [title] => Potapalica olakšava i izvlačenje plijena ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/12/10/10570203.jpg [title] => Slika br. 4 - Potapalica ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/12/10/10570374.jpg [title] => GORNJA
Crtež br. 1 - Panula s torpedom
DONJA
Crtež br. 2 - Panula s odstojnikom i dvije varalice
) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/12/10/17214482.jpg [title] => Ribolovka prkosi jakoj buri i valovima u Lovranu ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/12/10/17184354.jpg [title] => Duje Klarić/CropixLov na lignje u sumrak ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/12/10/9876177.jpg [title] => Vojko Bašić/CropixNajprije treba dobro pretražiti područje
 
) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Nepovoljni vremenski uvjeti i neaktivnost većine morskih organizama, razlog su što tijekom najhladnijeg dijela godine nije aktivna ni većina rekreativnih ribolovaca. Ako i love, u pravilu tragaju za lignjama.

No, početkom kalendarske godine i većina lignjolovaca znatno smanjuje aktivnost, jer je najveći dio lignja do tada izlovljen, a ujedno počinje i razdoblje najlošijih vremenskih uvjeta. Samo najuporniji i pravi meštri od udice nastavljaju loviti, ali u pravilu mijenjaju mjesto i tehniku lova. Umjesto manje ili više daleko od obale, love u uskom priobalnom pojasu.

Pretraživanje terena

Naime, nakon što su prosinačke studeni ohladile plićake u njih su, tragajući za partnerima s kojima će obaviti mrijest, počele pristizati krupnije lignje.Tu će, ovisno o temperaturi mora, ostati otprilike do početka travnja. Prilika je to za iole uspješniji lignjolov. Iako će se krakati ljubavnici pohlepno i neoprezno bacati na sve što im se učini jestivim, ulov neće biti čest jer je krupnih lignji malo.

Kako bi se uspješno lovilo, potrebno je pretražiti što veće područje, špinanjem – odbacivanjem i privlačenjem varalica s obale ili potezanjem varalice za plovilom.

Pretraživati treba priobalje između jednog i deset metara dubine, ovisno o temperaturi mora, dobu dana i poziciji. U pravilu su lignje danju najdalje od površine, da bi u sumrak bile na dubinama između 10 i 4 metra, a mrak dočekale metar do tri ispod površine.

​Da bi se uspješno lovile, osim dubine treba znati i poziciju gdje su lignje. A one su najradije uz vanjske rubove plitkih pješčanih uvala dubokih do četiri metra, te oko podmorskih uzvisina. Ne vole dna s previše podvodnih prepreka, poput stijena, a izbjegavaju i uvale s brojnim umjetnim preprekama, stupovima mola, plutačama za privez plovila itd.

Loviti se može u bilo koje doba dana, ali ne s podjednakim uspjehom. Što su svjetlosni uvjeti lošiji, bolje su šanse za ulov. Iznimka je noć bez mjesečine. Naime, ardura (svjetlucanje struna i iglica varalice po mraku) plaši lignje. No, nje nema ni u najtamnijim noćima na pozicijama duž dobro osvijetljene obale.

---

image
Najprije treba dobro pretražiti područje
 
Vojko Bašić/Cropix
---

Idealan sumrak

Najbolje vrijeme za lov je sumrak, a po mjesečini tijekom njegova izlaska. Zato se isplati čekati ga, makar to bilo kasno noću ili u satima pred svitanje. Idealno vrijeme za lov po mjesečini jest razdoblje punoga mjeseca, ali i dva, tri dana prije i poslije njega. Tada uspješnost lova ovisi i o oblačnosti.

Kada je noć s mjesečinom vedra, loviti se može od sumraka do zore. Ako, pak, oblaci skrivaju mjesec, dobri ulovi se mogu ostvariti od sumraka do otprilike sat vremena prije ponoći, te od tri do četiri sata do svitanja. No, bez obzira u koje se doba noćno nebo naglo razvedrilo, nakon toga se do svitanja po mjesečini mogu ostvariti odlični ulovi. Isto tako, bez obzira bilo vedro ili oblačno, u noćima s mjesečinom lignje su najaktivnije jedan sat prije pa do svitanja.

Sve vrste lignjarića mogu se rabiti za lignjolov potezanjem s obale i za plovilom. No, svaki od njih zahtijeva poseban način kompletiranja pribora. Kako je vrsta lignjarića puno, puno je i kombinacija, pa ćemo u daljnjem tekstu samo o najčešće rabljenim lignjarićima za trolling, lov potezanje za plovilom.

---

image
Lov na lignje u sumrak
Duje Klarić/Cropix
---

Potapalice i utezi

Za uspjeh lova liganja važno je ponuditi mamac na pravoj dubini. To panulavanjem nije osobito teško jer se lovi na malim dubinama, a lignje napadaju i mamac koji im nije prošao ispred nosa. Zato je dovoljno da najniža putanja mamca bude barem pola metra poviše dna, a najviša podjednako daleko od površine i dna.

Na najplićim, terenima dubokim tri do četiri metra, dovoljan je zaron od jednog metra. To doseže svaki teturavac, varalica sa spojlerom, jezikom (slika br. 1.) kao i tonući lignjarić s vanjskim utegom, poznat kao Oita i S lignjarić (slika br. 2). Međutim, kada se lovi plivajućim ili sporotonućim klasičnim lignjarićem za skosavanje (slika br. 3), te kad je teturavac potrebno spustiti na veću dubinu, zaron se može postići uz upotrebu potapalice (ronilice) ili dodatnog utega na priboru.

---

image
Slika br. 1 - Tipični lignjarić teturavac
---

---

image
Slika br. 2 - Tonući Oita S lignjarić
---

---

image
Slika br. 3 - Tipični plivajući ili sporotonući lignjarić
---

Prednost potapalice je što nakon kačenja lignje ona ispliva na površinu i tako signalizira ulov, pa pribor ne treba stalno držati nego ga je dovoljno povremeno pogledati. Sve potapalice, od kojih je kod nas najčešće upotrebljavana prikazana na slici br. 4., zaranjaju do dubine 5-7 metara, što je idealno za panulavanje liganja zimi. Sve se potapalice mogu montirati na kraj osnovne strune ili kraj završnjaka, iza varalice.

---

image
Slika br. 4 - Potapalica
---

Kao i potapalica, utega ima raznih oblika kao i načina postavljanja na panulu. Jedan od njih je onaj oblika torpeda (slika br. 5). Na pribor se može postaviti kao i potapalica, ali najbolje na kraj završnjaka. Tako ne smeta pri izvlačenju, pa ga pritom ne treba skidati. Osim toga, tako postavljen sprječava zapinjanje varalica za dno, a sam vrlo teško zapinje.

---

image
Slika br. 5 - Uteg u obliku torpeda
---

Ovisno o željenoj dubini lova, ali i brzini povlačenja koja treba biti između 1,5 i 2,5 čvorova, dovoljan je torpedo težine 30 do 50 grama.

Veće varalice

Torpedo je najbolje postaviti na pribor kompletiran kako je prikazano crtežom br. 1. Vrtilice na njemu trebaju biti trostruke, a privezi s kopčama zbog lakše zamjene torpeda i varalice. Vrlo je važno da privez torpeda bude upola tanji od osnovne strune i strune koja nosi varalicu. Tako će u slučaju zapinjanja puknuti privez i biti izgubljeno samo torpedo, a ne i višestruko skuplja varalica.

Na panulu izrađenu opisanim načinom može se postaviti sporotonući, ali je ipak najbolji plivajući lignjarić. Iako će napasti i male, lignje je u drugoj polovini glavne lovne sezone bolje loviti velikim varalicama – onima dužine 75 do 120 ili više, odnosno broj 2.5 do 3.5, čak i 4.0.

Za lov na većim dubinama najlakše je kompletirati pribor s teturavim lignjarićima koji duboko rone. Lako ih je prepoznati jer imaju vrlo veliki jezik čija se uzdužna os gotovo poklapa s osi tijela varalice (slika br. 6). Da bi dosegnuli dubinu od pet metara njih je, direktno vezane na osnovnu strunu dužine tridesetak metara, dovoljno potezati brzinom od 2 do 2,5 čvorova.

---

image
Slika br. 6 - Dubokoroneći teturavi lignjarić
---

Plitko roneći teturavci s vrlo zakošenim jezikom u odnosu na tijelo, taj zaron mogu postići s utegom oko 50 grama pri brzini potezanja od 1,5 do 2 čvora. Bez utega, pak, rone do najviše tri metra, ovisno o veličini i zakošenosti jezika. Te se varalice postavljaju na privez dužine dva metra, a on se preko vrtilice postavlja na osnovnu strunu koja nosi uteg.

Najbolje je ako uteg čini nekoliko olovnica međusobno razmaknutih oko pola metra. Još bolje je ako je uteg spiralna olovnica (slika br. 7) jer se lako može montirati i demontirati, pa se brzo mogu mijenjati, a s njima i dubina zarona. Na isti način se kompletira i pribor za potezanje plivajućih lignjarića bez jezika, uranjajućih pločica. Međutim, da bi te varalice postigle isti zaron kao i teturavi lignjarići, potrebno ih je potezati na dužoj osnovnoj struni, i do 50 m.

---

image
-Slika br. 7 - Spiralna olovnica
---

Parovi na meti

U vrijeme mrijesta lignje su najčešće u parovima. Zato ih je panulavanjem najbolje loviti s dva ili još bolje jednim priborom na kojem su dvije varalice. Završnjak takve panule može biti kompletiran na brojne način. Primjerice, panuli prikazanoj crtežom br. 1 može se dodati još jedna varalica na privezu dužine 30-ak cm, tako da između postojećeg i novog priveza bude predvez dužine pola do jedan metar, nešto tanji od osnovne, a deblji od strune koja nosi torpedo.

Lignjolovci sa sjevernog Jadrana pribor s dvije varalice najčešće, pak, izrađuju postavljanjem teturavog lignjarića i lignjarića s vanjskom olovnicom na brk, dva nejednako dugačka (1 i 2 m) priveza na kraju osnovne strune.

---

image
U lovu s dvije varalice ponekad se na donju ulovi sipa
Šime Duvančić
---

Mana oba opisana načina kompletiranja je u tome što se privezi često međusobno zapletu, pa varalice više plaše nego što mame, a to se teško osjeti tijekom lova. Takvi su problemi iznimno rijetki kad se završnjak kompletira uz pomoć odstojnika, prikazan crtežom br. 2.

---

image
Slika br. 8 - Žičani odstojnik
---Odstojnik, izvorno namijenjen dubinskoj kančanici, može biti izrađen od plastike ili žice, a za panulavanje liganja neusporedivo je bolji žičani (slika br. 8). Može se kupiti, ali i lako izraditi.

Čini ga kratka spirala s bočnim izdankom dugim oko 10 cm koji završava alkicom. Unutarnji promjer spirale mora biti toliki da u nju ulazi bužir ili cjevčica štapića za uši, dužine nekoliko centimetara. Odstojnik i cjevčica se navuku na osnovnu strunu i postave oko metar dalje od kraja predveza, osnove završnjaka.

Učvršćuje se između dviju perlica čije linearne pokrete sprječavaju dva lažna čvora. Na alkicu odstojnika postavlja se 40 do 100 cm dugi privez, koji kao i predvez završava kopčom, najbolje s vrtlicom. Na kopče se postavljaju varalice.

Različiti dekori

Vrsta varalica u tandemu ovisi o afinitetu lignjolovaca, te željenoj dubini lova, s tim da se na odstojnik uvijek postavlja varalica koja dublje zaranja, znači teturavi ili S lignjarić, dok gornji može biti teturavi, plivajući ili sporotonući lignjarić.

Najbolje je ako su varalice različitih dekora, barem dok se ne utvrdi koji je u vrijeme lova najprimamljiviji lignjama. Praksa je pokazala da je najbolje kada je donja varalica tamnija.

Zbog male dubine lova, tandem panulu nije potrebno dodatno opteretiti. Dubina zarona varalica može se regulirati brzinom plovidbe. Međutim, bolje je to raditi dužinom ispuštene osnovne strune.

Naime, tijekom mrijesta lignje su pod teretom ikre otežale, pa su dosta spore. Zato je pribor najbolje potezati minimalnom brzinom, kako bi se lignjama dala prilika da sustignu varalice. Ispuštanjem osnovne strune od 15 do 40 metara regulira se dubina urona varalica.

Mala brzina plovidbe omogućava detaljno pretraživanje plićaka. Treba obići svaki veći kamen ili potopljeni predmet, plutače i usidrene barke, te sve drugo iz čije sjene lignje mogu vrebati plijen. Spora plovidba olakšava i lov dvjema panulama. One mogu biti montirane na motovila, ali je bolje rabiti štapove.

---

image
Lignja prevarena na dubokoroneći teturavac
---

Spori štapovi

Štapovi za panulavanje liganja moraju imati vrlo sporu (D) akciju, a mogu biti i od najjeftinije stakloplastike. Ona, naime, najbolje amortizira pumpanje ulovljene lignje. Dužina štapa treba biti od 1,1 do 2,1 m, najviše 2,4 m, a na njega se može postaviti bilo kakva rola koja ima kapacitet od barem 100 metara strune promjera 0,20 mm, znači veličine 20, najbolje 30. Na njezin kalem treba namotati najlon debljine 0,30 do 0,50 mm.

Prije spuštanja varalica u more dobro je utvrditi jačinu i smjer kurenta. Ako ga nema ili je slab, panula se može potezati u bilo kojem smjeru, ali je bolje ploviti paralelno s obalom. Međutim, ako je kurenat jak, bolje je ploviti niz njega.

​Kada lignje intenzivno napadaju varalice ili je vidljivost jako dobra, ploviti se može i malo brže. Tijekom svakog jakog zaokreta plovila treba naglo privući varalice, jer sporotonuće i S u tim trenucima gube brzinu i tonu, pa mogu zapeti za dno. No, i plivajuće varalice stalno treba držati na zategnutim strunama jer ih često baš u takvim trenucima lignje napadaju.

Ravnomjerno privlačenje

---

image
Prihvaćati je najsigurnije u kantu izvan plovila
---

Panulavati treba s 10 do 15 paša ispuštene strune u more, ovisno o dubini i brzini povlačenja. Što je more pliće a brzina veća, panula treba biti kraća i obrnuto.

Kad se lignja baci na varalicu, kontra je suvišna. Potrebno je samo ravnomjerno privlačiti plijen. Iz mora ga ne treba vaditi potezanjem za krakove, osobito ne za duga ticala jer će puknuti pod teretom.

Najbolje je prihvat vršiti mrežnom ili prihvatnicom s kukama. Ako se lovi s dva pribora, tijekom tog manevra brzinu plovila je dobro tek neznatno smanjiti, jer se često događa da baš u tim trenucima drugu panulu napadne druga lignja. Osim toga, u lovu s dvije panule, kako se one ne bi zapetljale, treba izbjegavati naglu promjenu smjera vožnje.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić Duje Klarić/Cropix Vojko Bašić/Cropix
Šime Duvančić
U lovu s dvije varalice ponekad se na donju ulovi sipa

Slika br. 1 - Tipični lignjarić teturavac

Slika br. 2 - Tonući Oita S lignjarić

-Slika br. 7 - Spiralna olovnica

Slika br. 6 - Dubokoroneći teturavi lignjarić

Slika br. 8 - Žičani odstojnik

Slika br. 5 - Uteg u obliku torpeda

Lignja prevarena na dubokoroneći teturavac

Slika br. 3 - Tipični plivajući ili sporotonući lignjarić

Varalice trebaju biti spojene kopčama

Prihvaćati je najsigurnije u kantu izvan plovila

Potapalica olakšava i izvlačenje plijena

Slika br. 4 - Potapalica

GORNJA
Crtež br. 1 - Panula s torpedom
DONJA
Crtež br. 2 - Panula s odstojnikom i dvije varalice

Ribolovka prkosi jakoj buri i valovima u Lovranu
Duje Klarić/Cropix
Lov na lignje u sumrak
Vojko Bašić/Cropix
Najprije treba dobro pretražiti područje
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/panulom-na-krakate-ljubavnike-u-plicake-sada-pristizu-krupnije-lignje-a-kod-odabira-pribora-imajte-na-umu-da-su-za-vrijeme-mrijesta-najcesce-u-parovima-1157752 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5f67d86772d84df8740de1687af6aa5b3d482509 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Panulom+na+krakate+ljubavnike%3A+u+pli%C4%87ake+sada+pristi%C5%BEu+krupnije+lignje%2C+a+kod+odabira+pribora+imajte+na+umu+da+su+za+vrijeme+mrijesta+naj%C4%8De%C5%A1%C4%87e+u+parovima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fpanulom-na-krakate-ljubavnike-u-plicake-sada-pristizu-krupnije-lignje-a-kod-odabira-pribora-imajte-na-umu-da-su-za-vrijeme-mrijesta-najcesce-u-parovima-1157752 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fpanulom-na-krakate-ljubavnike-u-plicake-sada-pristizu-krupnije-lignje-a-kod-odabira-pribora-imajte-na-umu-da-su-za-vrijeme-mrijesta-najcesce-u-parovima-1157752 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prilika za znalce [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

prilika za znalcePanulom na krakate ljubavnike: u plićake sada pristižu krupnije lignje, a kod odabira pribora imajte na umu da su za vrijeme mrijesta najčešće u parovima

Piše Šime Duvančić
9. siječnja 2022. - 14:50

Nepovoljni vremenski uvjeti i neaktivnost većine morskih organizama, razlog su što tijekom najhladnijeg dijela godine nije aktivna ni većina rekreativnih ribolovaca. Ako i love, u pravilu tragaju za lignjama.

No, početkom kalendarske godine i većina lignjolovaca znatno smanjuje aktivnost, jer je najveći dio lignja do tada izlovljen, a ujedno počinje i razdoblje najlošijih vremenskih uvjeta. Samo najuporniji i pravi meštri od udice nastavljaju loviti, ali u pravilu mijenjaju mjesto i tehniku lova. Umjesto manje ili više daleko od obale, love u uskom priobalnom pojasu.

Pretraživanje terena

Naime, nakon što su prosinačke studeni ohladile plićake u njih su, tragajući za partnerima s kojima će obaviti mrijest, počele pristizati krupnije lignje.Tu će, ovisno o temperaturi...

14. svibanj 2024 13:22