stdClass Object ( [id] => 1145979 [title] => Lovite lignje, ali baš vam i ne ide? Možda koristite pogrešan alat, možda ste na pogrešnoj pošti ili ste jednostavno promašili mjesečevu fazu [alias] => lovite-lignje-ali-vam-bas-i-ne-ide-mozda-ste-promasili-mjesecevu-fazu [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sezona liganja je počela, barem tako misli dobar dio lignjolovaca. No, za neke sezona nije ni prestajala. Uobičajeni stav o ljetno-zimskim migracijama i intenzitetu metabolizma koji upravlja ponašanjem liganja, zapravo je samo djelomično točan jer lignje su tijekom cijele godine jednako prisutne u Jadranu.

Jedina je razlika između takozvane sezone i nesezone u činjenici da pojedini lignjolovci izvan sezone lignje teže love, ili ih uopće ne love.

Općeprihvaćeni je stav da se lignja lovi uglavnom u hladnijem dijelu godine, kad prilazi obali. To je istina, ali samo za kanalski i uzobalni dio mora, gdje je većina lignjara upravo i traži. U to su doba godine u suton i prvi dio noći rive pune nadobudnih lignjara koji starim tradicionalnim metodama, poput lova na pljusku, ili pak suvremenih tehnika poput light eginga, traže lignje koje su obali prišle dovoljno blizu.

A dok se uza samu obalu odigrava takvo nadmudrivanje, samo stotinjak metara dalje kaić do kaića također skosa. Bilo pod feralom, nadvodnim ili potopivim, bilo bez njega, lignjolovci s više ili manje uspjeha kače i izvlače te uvijek tražene glavonošce. I to je ono što se najčešće vidi, registrira i pamti.

Škur i užba

No, malobrojni znaju da je istodobno cijeli niz brodica na dalekim i dubokim poštama, nad brakovima, sjecištima kurenata u jednakom poslu, u pravilu s puno više uspjeha od svima vidljivih obalnih i uzobalnih lignjolovaca. Osim godišnjih migracija, nipošto se ne smiju iz vida ispustiti ni migracije temeljene na mjesečevim mijenama.

Kad se spomenu mjesečeve mijene, većina lignjolovaca to povezuje s plimom i osekom, što je, istina, u nekim situacijama također jako važno, no te se izmjene puno intenzivnije odražavaju na ponašanje riba nego na ponašanje liganja.

---

image
S peškafondom sve ide polako...
---

Izmjene mjesečevih faza najintenzivnije djeluju na lignje vezano uz mjesečevo svjetlo kroz noć. Riječ je o istoj mijeni i svjetlu koje raspršava ili okuplja plavu ribu, samo potpuno drukčije. Plava se riba za škuroga drži jednako raspršeno kao za užbe, s tim da je plivarice svojim svjetlom lakše okupe i zadrže po škurom prvenstveno stoga jer su u toj mjesečevoj fazi jedini izvor svjetla u noći.

S lignjama je, pak, malo drukčije. I one se za škuroga mogu lako okupiti i zadržati u mjestu, gdje ih je tako okupljene najpraktičnije loviti peškafondima, klasičnim skosanjem. No, kako mjesec iz noći u noć raste, tako i rezultati lova peškafondom opadaju, pri čemu se većina lignjolovaca jednostavno prepušta sudbini čekajući da škura opet dođe.

S gvardijanom

No, baš kao i udaljene brodice koje tijekom cijele godine love bez publike na samo njima znanim poštama, tako pojedini lignjolovci uopće ne love po škurome, nego čekaju mjesečinu. Tehnika koja je u toj posnoj mjesečevoj fazi vrlo lovna je, naravno, panula. Ali povlačiti običnu varalicu bez otežanja ili, pak, s bilo kakvim otežanjem napamet kroz more bez cilja i plana, može i najizgledniji lignjolov pretvoriti u fijasko.

---

image
Panulu lignje najčešće napadaju bez oklijevanja
---

Ponajprije, panula se ne može povlačiti bilo kuda i bilo kako. Zapravo može, samo što rezultati neće biti u skladu s očekivanjima. Sjecišta kurenata i brakovi, kao i rubovi livada posidonija, te za plime rtovi, a za oseke uvale, najizglednije su točke za uspješan lov. A panula može imati nekoliko verzija, od kojih su dvije posebno uspješne.

Prva verzija podrazumijeva fiksno otežanje postavljeno oko 25 metara od krajnje skosavice. U tih 25 metara postavljaju se četiri zogulina. Prvi i zadnji su obični, dok su srednji, dakle treći i četvrti, trokraki jer osim što su spojeni u niz, nose prame duge od 30 do 40 centimetara skosavicama na kraju.

Nakon takvog predveza slijedi spomenuto fiksno otežanje poput klasičnoga gvardijana na klasičnoj panuli, s tim da je praktičnije koristiti nekoliko kliznih olovnica nanizanih u nisku koja je poput vjenčića ili ogrlice pričvršćena za osnovu. Ovako rasuto opterećenje teže će zapeti za eventualne prepreke, a budući da je smješteno neposredno uz osnovu, varalice se mogu provući i neposredno iznad dna.

Nakon olovnog otežanja, osnova se obilježava s tri čvorića međusobno udaljena četiri metra koji nam služe za određivanje lovne dubine. Tako će panula pri brzini od dvije milje puštena u more do prvog čvorića loviti na dubini od pet metara, spuštena do drugog čvorića na dubini od osam metara, dok će spuštena do trećeg čvorića loviti na dubini od 10 metara.

Ako se na struni osjeti kontakt s dnom, dovoljno je izvući nekoliko paši, čime je izbjegnut zadjev. Naime, vjenčić olovnica se, baš kao i kod viške panule u povlačenju, nalazi najdublje i pouzdan je indikator svih prepreka, tako da je s ovakvim sistemom moguć lov i neposredno iznad dna uz minimalan rizik od gubitka skosavice u zadjevu. Skosavice koje se koriste kod ovakvog sistema su Rapale, s tim da krajnja može biti tipa Oita.

S ovakvom se panulom lovi najčešće paralelno s linijom kurenta u priobalnome moru. Osnovna struna kod ovako konstruirane panule je 0,60 mm, predvez 0,45 mm, a prame promjera 0,35 mm.

---

image
Oita je vrlo lovna skosavica
---

Panulom u krug

Druga konstrukcijski puno jednostavnija, ali za rad malo zahtjevnija panula, formira se samo s jednom skosavicom tipa Oita veličine 3 do 3,5. Nakon predveza promjera 0,45 mm dugog od 3 do 5 metara, preko zogulina se nastavlja osnovna struna promjera 0,50 do 0,70 mm, na kojoj se, kao na viškoj panuli, nalazi 10 do 15 fiksiranih olovnica od 10 grama, međusobno udaljenih oko jedan do dva metra. Ovakvom se panulom lovi na provjerenim poštama na vrlo specifičan način.

Dolaskom na poziciju, u more se postupno spušta kompletna panula dok i zadnja olovnica ne završi u moru. Barkom se vozi u krug oko središta pošte u što je moguće manjem radijusu. Ovako vozeći, skosavica zapravo ostaje u strogom centru lagano vibrirajući i samo se u mjestu okrećući, mijenjajući položaj u skladu s okretanjem barke.

Lignja se u ovakvom lovu, isprovocirana položajem skosavice, najčešće bez oklijevanja baca na nju, istodobno je odvlačeći, a što se jasno osjeća na struni. Ako se ulovi lignja koja je zakvačena samo za lovni trak, tada je potrebno promijeniti boju skosavice.

Poželjno je na barci imati spremna dva ovakva sistema kako bi se održao kontinuitet. Naime, čim jedna lignja prihvati skosavicu i čim se počne s izvlačenjem, u more treba spustiti drugi sistem kako lov ne bi imao prazan hod.

Također jako treba voditi računa o održavanju pozicije, jer u takvoj vožnji kurenat i vjetar lako mogu pomaknuti barku s pošte, tako da se cijela priča u tom slučaju svodi na dodavanje i oduzimanje gasa uz povremeno kratko šijanje, što poprilično opterećuje kopču motora, no to je cijena uspjeha.

Ako se u prvom ili drugom krugu ne ulovi lignju, treba otići na drugu poziciju pa se ovoj prvoj vratiti nakon sat-dva vremena.

Naravno, za ovakav lov treba imati određenu spretnost i znanje, što se stječe samo konstantnim boravkom na moru. A kad jednom pokušate i uspijete uloviti lignju po škurome pod feral, te po mjesečini na panulu, tada će i vama postati jasno da sezona liganja zapravo nikada ne prestaje, nego da samo da postoje uspješniji i manje uspješni lignjolovci.

---

image
Kad lignja hvata dugim lovkama, treba promijeniti boju skosavice
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => omiljeni glavonošci [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => omiljeni glavonošci 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-11-25 12:42:13 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-11-25 13:45:52 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-11-25 13:23:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 53 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/11\/25\/4534477.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/25\/4534485.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/25\/4534483.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/25\/4534481.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/25\/4534475.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Za neke lignjolovce sezona nikada ne prestaje","S pe\u0161kafondom sve ide polako...","Kad lignja hvata dugim lovkama, treba promijeniti boju skosavice","Panulu lignje naj\u010de\u0161\u0107e napadaju bez oklijevanja","Oita<\/em> je vrlo lovna skosavica"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_4534477_1920.jpg":"1920x1080","k_4534477_1280.jpg":"1280x1280","k_4534477_1024.jpg":"1024x1024","k_4534477_640.jpg":"640x640","k_4534477_480.jpg":"480x480","k_4534477_340.jpg":"340x340","k_4534477_220.jpg":"220x220","o_4534477_1280.jpg":"1280x960","o_4534477_1024.jpg":"1024x768","o_4534477_640.jpg":"640x480","o_4534477_480.jpg":"480x360","o_4534477_340.jpg":"340x255","o_4534477_220.jpg":"220x165","h_4534477_1280.jpg":"1280x854","h_4534477_1024.jpg":"1024x683","h_4534477_640.jpg":"640x427","h_4534477_480.jpg":"480x320","h_4534477_340.jpg":"340x227","h_4534477_220.jpg":"220x147","pp_4534477_1280.jpg":"1006x1280","pp_4534477_1024.jpg":"805x1024","pp_4534477_640.jpg":"503x640","pp_4534477_480.jpg":"377x480","pp_4534477_340.jpg":"267x340","pp_4534477_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_4534485_1920.jpg":"1920x1080","k_4534485_1280.jpg":"1280x1280","k_4534485_1024.jpg":"1024x1024","k_4534485_640.jpg":"640x640","k_4534485_480.jpg":"480x480","k_4534485_340.jpg":"340x340","k_4534485_220.jpg":"220x220","o_4534485_1280.jpg":"1280x960","o_4534485_1024.jpg":"1024x768","o_4534485_640.jpg":"640x480","o_4534485_480.jpg":"480x360","o_4534485_340.jpg":"340x255","o_4534485_220.jpg":"220x165","h_4534485_1280.jpg":"1280x854","h_4534485_1024.jpg":"1024x683","h_4534485_640.jpg":"640x427","h_4534485_480.jpg":"480x320","h_4534485_340.jpg":"340x227","h_4534485_220.jpg":"220x147","pp_4534485_1280.jpg":"1006x1280","pp_4534485_1024.jpg":"805x1024","pp_4534485_640.jpg":"503x640","pp_4534485_480.jpg":"377x480","pp_4534485_340.jpg":"267x340","pp_4534485_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_4534483_1920.jpg":"1920x1080","k_4534483_1280.jpg":"1280x1280","k_4534483_1024.jpg":"1024x1024","k_4534483_640.jpg":"640x640","k_4534483_480.jpg":"480x480","k_4534483_340.jpg":"340x340","k_4534483_220.jpg":"220x220","o_4534483_1280.jpg":"1280x960","o_4534483_1024.jpg":"1024x768","o_4534483_640.jpg":"640x480","o_4534483_480.jpg":"480x360","o_4534483_340.jpg":"340x255","o_4534483_220.jpg":"220x165","h_4534483_1280.jpg":"1280x854","h_4534483_1024.jpg":"1024x683","h_4534483_640.jpg":"640x427","h_4534483_480.jpg":"480x320","h_4534483_340.jpg":"340x227","h_4534483_220.jpg":"220x147","pp_4534483_1280.jpg":"1006x1280","pp_4534483_1024.jpg":"805x1024","pp_4534483_640.jpg":"503x640","pp_4534483_480.jpg":"377x480","pp_4534483_340.jpg":"267x340","pp_4534483_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1181","hd_4534481_1920.jpg":"1920x1080","k_4534481_1280.jpg":"1280x1280","k_4534481_1024.jpg":"1024x1024","k_4534481_640.jpg":"640x640","k_4534481_480.jpg":"480x480","k_4534481_340.jpg":"340x340","k_4534481_220.jpg":"220x220","o_4534481_1280.jpg":"1280x787","o_4534481_1024.jpg":"1024x629","o_4534481_640.jpg":"640x393","o_4534481_480.jpg":"480x295","o_4534481_340.jpg":"340x209","o_4534481_220.jpg":"220x135","h_4534481_1280.jpg":"1280x854","h_4534481_1024.jpg":"1024x683","h_4534481_640.jpg":"640x427","h_4534481_480.jpg":"480x320","h_4534481_340.jpg":"340x227","h_4534481_220.jpg":"220x147","pp_4534481_1280.jpg":"1006x1280","pp_4534481_1024.jpg":"805x1024","pp_4534481_640.jpg":"503x640","pp_4534481_480.jpg":"377x480","pp_4534481_340.jpg":"267x340","pp_4534481_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_4534475_1920.jpg":"1920x1080","k_4534475_1280.jpg":"1280x1280","k_4534475_1024.jpg":"1024x1024","k_4534475_640.jpg":"640x640","k_4534475_480.jpg":"480x480","k_4534475_340.jpg":"340x340","k_4534475_220.jpg":"220x220","o_4534475_1280.jpg":"1280x960","o_4534475_1024.jpg":"1024x768","o_4534475_640.jpg":"640x480","o_4534475_480.jpg":"480x360","o_4534475_340.jpg":"340x255","o_4534475_220.jpg":"220x165","h_4534475_1280.jpg":"1280x854","h_4534475_1024.jpg":"1024x683","h_4534475_640.jpg":"640x427","h_4534475_480.jpg":"480x320","h_4534475_340.jpg":"340x227","h_4534475_220.jpg":"220x147","pp_4534475_1280.jpg":"1006x1280","pp_4534475_1024.jpg":"805x1024","pp_4534475_640.jpg":"503x640","pp_4534475_480.jpg":"377x480","pp_4534475_340.jpg":"267x340","pp_4534475_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7701118 Threads: 1 Questions: 1626833231 Slow queries: 4831863 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111163455 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/lovite-lignje-ali-vam-bas-i-ne-ide-mozda-ste-promasili-mjesecevu-fazu-1145979 [printLink] => /om/ribolov/lovite-lignje-ali-vam-bas-i-ne-ide-mozda-ste-promasili-mjesecevu-fazu-1145979?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650275 [name] => kako loviti lignje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-23 15:08:07 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-lignje [link] => /tag/kako-loviti-lignje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650498 [name] => kako loviti lignje panulom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 21:32:04 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-lignje-panulom [link] => /tag/kako-loviti-lignje-panulom ) [2] => stdClass Object ( [id] => 657653 [name] => lignje panula mjesečina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-25 14:24:20 [main_article_id] => 0 [alias] => lignje-panula-mjesecina [link] => /tag/lignje-panula-mjesecina ) [3] => stdClass Object ( [id] => 657654 [name] => lignje mjesečeve mijene [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-25 14:24:20 [main_article_id] => 0 [alias] => lignje-mjeseceve-mijene [link] => /tag/lignje-mjeseceve-mijene ) [4] => stdClass Object ( [id] => 657655 [name] => lignje mjesec [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-25 14:24:20 [main_article_id] => 0 [alias] => lignje-mjesec [link] => /tag/lignje-mjesec ) [5] => stdClass Object ( [id] => 657656 [name] => lignje faze mjeseca [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-25 14:24:20 [main_article_id] => 0 [alias] => lignje-faze-mjeseca [link] => /tag/lignje-faze-mjeseca ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => omiljeni glavonošci [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Lovite lignje, ali baš vam i ne ide? Možda koristite pogrešan alat, možda ste na pogrešnoj pošti ili ste jednostavno promašili mjesečevu fazu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-11-02-36-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/25/4534477.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] => Za neke lignjolovce sezona nikada ne prestaje [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/25/4534477.jpg [title] => Za neke lignjolovce sezona nikada ne prestaje Boris Bulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/25/4534485.jpg [title] => S peškafondom sve ide polako... ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/25/4534483.jpg [title] => Kad lignja hvata dugim lovkama, treba promijeniti boju skosavice ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/25/4534481.jpg [title] => Panulu lignje najčešće napadaju bez oklijevanja ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/25/4534475.jpg [title] => Oita je vrlo lovna skosavica ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sezona liganja je počela, barem tako misli dobar dio lignjolovaca. No, za neke sezona nije ni prestajala. Uobičajeni stav o ljetno-zimskim migracijama i intenzitetu metabolizma koji upravlja ponašanjem liganja, zapravo je samo djelomično točan jer lignje su tijekom cijele godine jednako prisutne u Jadranu.

Jedina je razlika između takozvane sezone i nesezone u činjenici da pojedini lignjolovci izvan sezone lignje teže love, ili ih uopće ne love.

Općeprihvaćeni je stav da se lignja lovi uglavnom u hladnijem dijelu godine, kad prilazi obali. To je istina, ali samo za kanalski i uzobalni dio mora, gdje je većina lignjara upravo i traži. U to su doba godine u suton i prvi dio noći rive pune nadobudnih lignjara koji starim tradicionalnim metodama, poput lova na pljusku, ili pak suvremenih tehnika poput light eginga, traže lignje koje su obali prišle dovoljno blizu.

A dok se uza samu obalu odigrava takvo nadmudrivanje, samo stotinjak metara dalje kaić do kaića također skosa. Bilo pod feralom, nadvodnim ili potopivim, bilo bez njega, lignjolovci s više ili manje uspjeha kače i izvlače te uvijek tražene glavonošce. I to je ono što se najčešće vidi, registrira i pamti.

Škur i užba

No, malobrojni znaju da je istodobno cijeli niz brodica na dalekim i dubokim poštama, nad brakovima, sjecištima kurenata u jednakom poslu, u pravilu s puno više uspjeha od svima vidljivih obalnih i uzobalnih lignjolovaca. Osim godišnjih migracija, nipošto se ne smiju iz vida ispustiti ni migracije temeljene na mjesečevim mijenama.

Kad se spomenu mjesečeve mijene, većina lignjolovaca to povezuje s plimom i osekom, što je, istina, u nekim situacijama također jako važno, no te se izmjene puno intenzivnije odražavaju na ponašanje riba nego na ponašanje liganja.

---

image
S peškafondom sve ide polako...
---

Izmjene mjesečevih faza najintenzivnije djeluju na lignje vezano uz mjesečevo svjetlo kroz noć. Riječ je o istoj mijeni i svjetlu koje raspršava ili okuplja plavu ribu, samo potpuno drukčije. Plava se riba za škuroga drži jednako raspršeno kao za užbe, s tim da je plivarice svojim svjetlom lakše okupe i zadrže po škurom prvenstveno stoga jer su u toj mjesečevoj fazi jedini izvor svjetla u noći.

S lignjama je, pak, malo drukčije. I one se za škuroga mogu lako okupiti i zadržati u mjestu, gdje ih je tako okupljene najpraktičnije loviti peškafondima, klasičnim skosanjem. No, kako mjesec iz noći u noć raste, tako i rezultati lova peškafondom opadaju, pri čemu se većina lignjolovaca jednostavno prepušta sudbini čekajući da škura opet dođe.

S gvardijanom

No, baš kao i udaljene brodice koje tijekom cijele godine love bez publike na samo njima znanim poštama, tako pojedini lignjolovci uopće ne love po škurome, nego čekaju mjesečinu. Tehnika koja je u toj posnoj mjesečevoj fazi vrlo lovna je, naravno, panula. Ali povlačiti običnu varalicu bez otežanja ili, pak, s bilo kakvim otežanjem napamet kroz more bez cilja i plana, može i najizgledniji lignjolov pretvoriti u fijasko.

---

image
Panulu lignje najčešće napadaju bez oklijevanja
---

Ponajprije, panula se ne može povlačiti bilo kuda i bilo kako. Zapravo može, samo što rezultati neće biti u skladu s očekivanjima. Sjecišta kurenata i brakovi, kao i rubovi livada posidonija, te za plime rtovi, a za oseke uvale, najizglednije su točke za uspješan lov. A panula može imati nekoliko verzija, od kojih su dvije posebno uspješne.

Prva verzija podrazumijeva fiksno otežanje postavljeno oko 25 metara od krajnje skosavice. U tih 25 metara postavljaju se četiri zogulina. Prvi i zadnji su obični, dok su srednji, dakle treći i četvrti, trokraki jer osim što su spojeni u niz, nose prame duge od 30 do 40 centimetara skosavicama na kraju.

Nakon takvog predveza slijedi spomenuto fiksno otežanje poput klasičnoga gvardijana na klasičnoj panuli, s tim da je praktičnije koristiti nekoliko kliznih olovnica nanizanih u nisku koja je poput vjenčića ili ogrlice pričvršćena za osnovu. Ovako rasuto opterećenje teže će zapeti za eventualne prepreke, a budući da je smješteno neposredno uz osnovu, varalice se mogu provući i neposredno iznad dna.

Nakon olovnog otežanja, osnova se obilježava s tri čvorića međusobno udaljena četiri metra koji nam služe za određivanje lovne dubine. Tako će panula pri brzini od dvije milje puštena u more do prvog čvorića loviti na dubini od pet metara, spuštena do drugog čvorića na dubini od osam metara, dok će spuštena do trećeg čvorića loviti na dubini od 10 metara.

Ako se na struni osjeti kontakt s dnom, dovoljno je izvući nekoliko paši, čime je izbjegnut zadjev. Naime, vjenčić olovnica se, baš kao i kod viške panule u povlačenju, nalazi najdublje i pouzdan je indikator svih prepreka, tako da je s ovakvim sistemom moguć lov i neposredno iznad dna uz minimalan rizik od gubitka skosavice u zadjevu. Skosavice koje se koriste kod ovakvog sistema su Rapale, s tim da krajnja može biti tipa Oita.

S ovakvom se panulom lovi najčešće paralelno s linijom kurenta u priobalnome moru. Osnovna struna kod ovako konstruirane panule je 0,60 mm, predvez 0,45 mm, a prame promjera 0,35 mm.

---

image
Oita je vrlo lovna skosavica
---

Panulom u krug

Druga konstrukcijski puno jednostavnija, ali za rad malo zahtjevnija panula, formira se samo s jednom skosavicom tipa Oita veličine 3 do 3,5. Nakon predveza promjera 0,45 mm dugog od 3 do 5 metara, preko zogulina se nastavlja osnovna struna promjera 0,50 do 0,70 mm, na kojoj se, kao na viškoj panuli, nalazi 10 do 15 fiksiranih olovnica od 10 grama, međusobno udaljenih oko jedan do dva metra. Ovakvom se panulom lovi na provjerenim poštama na vrlo specifičan način.

Dolaskom na poziciju, u more se postupno spušta kompletna panula dok i zadnja olovnica ne završi u moru. Barkom se vozi u krug oko središta pošte u što je moguće manjem radijusu. Ovako vozeći, skosavica zapravo ostaje u strogom centru lagano vibrirajući i samo se u mjestu okrećući, mijenjajući položaj u skladu s okretanjem barke.

Lignja se u ovakvom lovu, isprovocirana položajem skosavice, najčešće bez oklijevanja baca na nju, istodobno je odvlačeći, a što se jasno osjeća na struni. Ako se ulovi lignja koja je zakvačena samo za lovni trak, tada je potrebno promijeniti boju skosavice.

Poželjno je na barci imati spremna dva ovakva sistema kako bi se održao kontinuitet. Naime, čim jedna lignja prihvati skosavicu i čim se počne s izvlačenjem, u more treba spustiti drugi sistem kako lov ne bi imao prazan hod.

Također jako treba voditi računa o održavanju pozicije, jer u takvoj vožnji kurenat i vjetar lako mogu pomaknuti barku s pošte, tako da se cijela priča u tom slučaju svodi na dodavanje i oduzimanje gasa uz povremeno kratko šijanje, što poprilično opterećuje kopču motora, no to je cijena uspjeha.

Ako se u prvom ili drugom krugu ne ulovi lignju, treba otići na drugu poziciju pa se ovoj prvoj vratiti nakon sat-dva vremena.

Naravno, za ovakav lov treba imati određenu spretnost i znanje, što se stječe samo konstantnim boravkom na moru. A kad jednom pokušate i uspijete uloviti lignju po škurome pod feral, te po mjesečini na panulu, tada će i vama postati jasno da sezona liganja zapravo nikada ne prestaje, nego da samo da postoje uspješniji i manje uspješni lignjolovci.

---

image
Kad lignja hvata dugim lovkama, treba promijeniti boju skosavice
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić
Za neke lignjolovce sezona nikada ne prestaje

S peškafondom sve ide polako...

Kad lignja hvata dugim lovkama, treba promijeniti boju skosavice

Panulu lignje najčešće napadaju bez oklijevanja

Oita je vrlo lovna skosavica
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/lovite-lignje-ali-vam-bas-i-ne-ide-mozda-ste-promasili-mjesecevu-fazu-1145979 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a1bfab661e1bcbad2a5d26ce63cbb76081ed3ea8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Lovite+lignje%2C+ali+ba%C5%A1+vam+i+ne+ide%3F+Mo%C5%BEda+koristite+pogre%C5%A1an+alat%2C+mo%C5%BEda+ste+na+pogre%C5%A1noj+po%C5%A1ti+ili+ste+jednostavno+proma%C5%A1ili+mjese%C4%8Devu+fazu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Flovite-lignje-ali-vam-bas-i-ne-ide-mozda-ste-promasili-mjesecevu-fazu-1145979 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Flovite-lignje-ali-vam-bas-i-ne-ide-mozda-ste-promasili-mjesecevu-fazu-1145979 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => omiljeni glavonošci [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

omiljeni glavonošciLovite lignje, ali baš vam i ne ide? Možda koristite pogrešan alat, možda ste na pogrešnoj pošti ili ste jednostavno promašili mjesečevu fazu

Piše Boris Bulić
25. studenog 2021. - 14:23

Sezona liganja je počela, barem tako misli dobar dio lignjolovaca. No, za neke sezona nije ni prestajala. Uobičajeni stav o ljetno-zimskim migracijama i intenzitetu metabolizma koji upravlja ponašanjem liganja, zapravo je samo djelomično točan jer lignje su tijekom cijele godine jednako prisutne u Jadranu.

Jedina je razlika između takozvane sezone i nesezone u činjenici da pojedini lignjolovci izvan sezone lignje teže love, ili ih uopće ne love.

Općeprihvaćeni je stav da se lignja lovi uglavnom u hladnijem dijelu godine, kad prilazi obali. To je istina, ali samo za kanalski i uzobalni dio mora, gdje je većina lignjara upravo i traži. U to su doba godine u suton i prvi dio noći rive pune nadobudnih lignjara koji starim tradicionalnim metodama, poput lova na pljusku, ili pak suvrem...

14. svibanj 2024 13:02