stdClass Object ( [id] => 1164120 [title] => Ključ uspjeha u zimskom udičarenju je kontrola nagona, ribi treba dati dovoljno prostora i vremena za kvalitetan griz [alias] => kljuc-uspjeha-u-zimskom-udicarenju-je-kontrola-nagona [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U ovom hladnom zimskom razdoblju riba ponuđenu ješku prima nešto teže nego u toplijem dijelu godine, što i nije neka tajna. Upravo se zato mnogi ribolovci radije odlučuju za toplu fotelju i dobar film nego za neizvjestan ribolovni ishod zbog letargično umrtvljene lovine.

No, ako se promašene kontre ili neuspjele montaže svedu na minimum, tada ishod može postati bitno drukčiji, naravno, u korist ribolovca. Na veliku riblju sreću, ne uspijevaju svi u tome tako da se većina ribolovaca nakon nekoliko neuspjelih izlazaka na more vraća kući s čvrstom odlukom da će u spomenutoj fotelji ipak sačekati toplije dane kada ribolov postane manje zahtjevan.

PROVJERENE POŠTE

Zimski je ribolov udicom specifičan po mnogo čemu. Dani su znatno kraći i hladniji, čak i oni okupani suncem, dok su vremenski uvjeti uglavnom poprilično nepredvidivi. Takvi uvjeti svakako utječu na riblje ponašanje, ali i na ponašanje ribolovca. Naime, jedna je stvar loviti ribu u ugodnosti toplog dana koji usput omogućuje i kupanje, a sasvim druga kada se od hladnoće ukočenim mokrim prstima pokušava postaviti ješka na udicu tako da ribama bude privlačna, ili barem djelomično prihvatljiva.

Upravo je stoga cilj većine ozbiljnijih ribolovaca u što kraćem vremenu uloviti što je moguće više i kvalitetnije ribe. Naravno, ciljana lovina je kao i uvijek, ili barem u većini slučajeva, oborita riba.

I premda se na prvi pogled takav ciljani zimski ribolov može učiniti jednostavnim, postoji više detalja koji mogu zakomplicirati cijelu priču.

Dubina, sastav dna, prisutnost ili odsutnost kurenata, trenutni vremenski uvjeti, faza Mjeseca, tlak zraka ili smjer vjetra, tek su neki od bitnijih detalja koji imaju vrlo neposredan utjecaj na rezultate lova.

---

image
Ovakav bi zimski ulov svakoga obradovao
---

No, budući da većina ribolovaca koji se odvaže na lov zimi ne eksperimentira, već uglavnom odlaze na provjerene pozicije na kojima i nema baš puno nepoznanica, možemo, primjera radi, i ovdje pretpostaviti da dolazimo na izglednu poziciju na kojoj smo uvijek imali uspjeha.

Dubina je oko trideset i osam metara, a dno je ljušturasto stjenovito, s pokojom blagom stepenicom iz koje ribe imaju osjećaj sigurnosti. Osim toga, na takvim terenima, zahvaljujući upravo izlomljenom dnu kurenat uvijek zanosi, neprestano stvarajući kovitlace koji donose hranu. Vjetar je lagani zapadni, tlak zraka stabilan, plima polako raste, a ješka nam je svježa dagnja.

Ukratko, sve u svemu, idealna situacija.

I već u prvom spuštanju pribora u more imamo stidljivi potez koji nam dovoljno rječito govori da je riba prisutna, ali i vrlo neodlučna. Naravno da nismo ništa ulovili, no u kontroli ješke se jasno može vidjeti da je ješka tek na jednom dijelu malo razvučena.

Većina ribolovaca u tom slučaju popravlja tek načetu ješku i ponovno je spušta na isto mjesto. I naravno, u 99 posto slučajeva rezultat ostaje potpuno isti. Ješka je ponovno tek neznatno raščupana, a riba i dalje ostaje na dnu mora, jednako nepovjerljiva i neodlučna.

A ovo je tek jedan primjer, i to za ribolov gotovo idealnu situaciju. Naravno, treba naglasiti da postoji još puno sličnih primjera koji su za ribolovca još gori i teži.

---

image
Kilaš ulovljen na sporu kontru
---

TRI PRAME

Tako pipave i osjetljive situacije zahtijevaju brzo razmišljanje, i to prvenstveno stoga jer se zimi uvjeti često vrlo brzo mijenjaju. Pomak od pola sata u ribolovu može značiti upad svjetla pod sasvim drukčijim kutom, a uz nekakvu promjenu kurenta i sasvim drukčije riblje reakcije.

Dakle, prvo i osnovno pravilo bi bilo ostati na mjestu, pogotovo ako smo sigurni u poziciju, odnosno prisustvo ribe na pošti. Čak i ako ribe trenutno nema, to ne znači da neće doći. Upornost je osnovna postavka zimskog ribolova, naravno, pod pretpostavkom da ribolovac ipak zna što radi.

Jako je važno lovini, zbog zimom usporenih reakcija, dati dovoljno prostora i vremena za kvalitetan griz nakon kojeg kontra uglavnom i nije potrebna već je više samo potvrđivanje kačenja već zakačene ribe.

Osim toga, preuranjena kontra zbog koje riba može udicom biti ogrebana ili spasti s udice u prvih metar-dva izvlačenja može biti pogubna. Puno je vrsta, poput šarga ili fratra, koji u takvoj situacija oslobađanja od udice u paničnom bijegu znaju za sobom povući cijelo jato, i tako isprazniti poštu.

Zbog većeg rizika od promašaja, trebalo bi koristiti tri prame na predvezu čija duljina bi trebala biti oko dvadeset centimetara. Montaža mora biti takva da se prame okrenute jedna prema drugoj ne mogu dodirnuti, čime se neželjeno i slučajno mršenje u potpunosti izbjegava.

---

image
Tri prame su imperativ
---

Najdonja bi prama svakako trebala loviti ispod olovnice, ali ne kao u toplijem dijelu godine, već najviše desetak centimetra ispod olovnice. To je jako važan detalj jer olovnica u dodiru s dnom svakako privlači riblju pažnju, što ribu onda puno lakše i brže dovodi do naješkane udice.

Fluorokarbon je u formiranju predveza svakako imperativ, a poželjno je koristiti najmekše i najpodatnije verzije.

ARMIRANA DAGNJA

Veličina udica u ovakvom ribolovu trebala bi biti primjerena, ne veličini ribe i njezinih usta, već količini njezine neodlučnosti. Ako pretpostavimo da su nam lovina fratri težine oko 400 do 500 grama, tada bi udice trebale biti širine luka ne većeg od 10 milimetara.

Unatoč većem riziku od pucanja, tupljenja i slabije nosivosti, prednost bi trebalo dati žičanim udicama manjega presjeka, koje se lako mogu uklopiti i sakriti u naborima ješke.

Ješka je, naravno, kao i uvijek stvar osobnog izbora, no svježa je dagnja u ovom periodu više nego dobar izbor. Zbog njezine sluzavosti, ali i smanjenja rizika od promašaja, bilo bi je dobro armirati silikonskim koncem, u čemu treba biti umjeren. Naime, ješka koja je jako stisnuta i omotana neće oko sebe širiti mirise i okuse u željenoj i očekivanoj koncentraciji.

---

image
Crv je crv, ali bez dagnje nikuda
---

Dakle, ješku treba omotati tek toliko da spriječimo ono neodlučno razvlačenje koje može ogoliti udicu i odbiti ribu od drugog griza. Pritom ješki treba omogućiti da oko sebe širi što intenzivniju mirisnu i okusnu poruku.

Naravno, osim dagnje se u ovakvom lovu mogu koristiti i lignje, srdele, pileća prsa i cijeli niz animalnih ješki, no svježe otvorena dagnja je u zimskom lovu ipak ješka broj jedan. Osim toga, izostanak sitne ribe omogućuje nesmetano čekanje ciljane lovine.

---

image
Svježe otvorena dagnja u zimskom je ribolovu ješka broj jedan
---

Dakle, tako formiran i naješkan predvez potrebno je spustiti na dno, pri čemu se osnova nikada ne zateže tvrdo već se ostavlja lagano opuštenom. Ne treba se bojati promašene detekcije, jer ćemo s ovako položenim priborom riblji potez detektirati upravo u trenutku kada kontra bude potrebna. Pretjerano zategnut sistem bi mogao samo pojačati riblje nepovjerenje, a nama pružiti lažnu sigurnost često sugerirajući prerano kontriranje.

---

image
Ako se lovi sa srdelom, trebalo bi joj otkinuti glavu kako bi se okusi i mirisi intenzivnije širili
---

---

image
Dagnju se može motati silikonskim koncem kako bi se ribe natjeralo da ješku progutaju u komadu
---

MALO BROJENJA

U izboru štapa za zimski ribolov prednost bi svakako trebalo dati modelima s izmjenjivim vršnim segmentima, pri čemu bi trebalo koristiti što je moguće nježnije i osjetljivije vrhove.

Naime, ponekad je s krućim vrhovima nemoguće vidjeti one male pomake koji odaju riblje prisustvo, što elastični vrhovi malih gramaža odrađuju besprijekorno.

Često u zimskom ribolovu riba ponuđenu ješku uzme i s njom u ustima stoji u mjestu. Ako je teren takav da ribi pruža dovoljno sigurnosti, tada su takve situacije česte, jer riba nema konkretan razlog za bijeg i skrivanje nakon što uspije zgrabiti kakav zalogaj. U takvim je situacijama takav griz praktički nemoguće pročitati bez osjetljivog vrha.

Osim toga, takvom grizu često prethodi i nekoliko probnih grizeva ili diskretnih pokušaja odvlačenja ješke, što se na osjetljivom vrhu može očitovati kao pomak od samo centimetar-dva, koje neiskusno oko možda i neće detektirati kao griz.

Važno je detektirati prvi takav pomak i biti spreman na pravovremenu kontru. Naime, puno puta riba zalogaj u ustima premeće, što se na vrhu uvijek očitava kao mikropomak. Kontriranje u nekoj međufazi tog premetanja neminovno dovodi do promašaja.

---

image
Početak kontre ide napinjanjem vrha, a onda sporo prema gore
Tomislav Mirkov
---

Sama kontra u ovakvom lovu ne smije biti brza, tvrda, oštra i energična jer potrebe za tako naglim i ishitrenim pokretima zapravo i nema. Puno bolji rezultati postižu se glatkim i nježnim, ali konstantnim odizanjem štapa, brzinom najviše nalik otpuštanju kvačila u vožnji automobila.

Ako se kompletna kontra podijeli u tri faze kroz koje se odbrojava dvadeset i jedan, dvadeset i dva, dvadeset i tri, tada je dvadeset i jedan trenutak kada se štap počinje odizati, a kada se izgovori dvadeset i tri štap bi trebao biti u gornjoj mrtvoj točki, a riba zakačena na udici.

GAŠENJE SUMNJE

Mnogi ribolovci u zimskom ribolovu, ne samo s obale već i iz barke, koriste istovremeno više pribora. Naravno, to rade samo oni koji su dovoljno spretni za kontrolu više pribora u isto vrijeme. U pravilu, kod takvog se lova na svakom sistemu nalazi predvez tek s jednom udicom.

Ovakav pristup pretpostavlja ostavljanje štapova u nosačima ili barem tako postavljenih da ne može doći do povlačenje kompletnog pribora u more. I ovdje, kao i u lovu s jednim štapom, struna mora biti djelomično opuštena, bez obzira lovimo li s obale ili iz barke.

I premda se mnogi odlučuju za lov klasičnim sistemom za kančanicu s fiksnim pramama, u lovu s više pribora uvijek je praktičnije koristiti slide-sisteme koji se inače koriste u sistemu lova na fermu. Olovnica je u tom slučaju klizna, a prama duga. Graničnik je u najvećem broju slučajeva zogulin, no mnogi ribolovci love bez graničnika.

---

image
Tai kabura je zasnovana na kliznoj struni kod koje se naješkana udica nošena kurentom od teške glave može odvojiti i više metara
---

Fluorokarbonski predvez dužine oko četrdeset centimetara spaja se s osnovom preko standardnih čvorova, dok se hod olovnice prema udici ograničava neutralnom perlom.

U ovakvom se lovu prame nošene kurentom mogu od olovnice odvojiti i više metara, što i najnepovjerljivijoj ribi gasi svaku sumnju.

Naravno, idealno je koristiti role sa slobodnim hodom špule, što omogućuje jednostavniji pristup i lov, no mnogi love i s potpuno otvorenom špulom, što ribama pruža još veći osjećaj sigurnosti. Važno je samo u slučaju lova s otvorenom špulom povesti računa o kurentu, koji može izvući doslovno svu strunu s kalema.

Reakcije na potez u ovakvom lovu trebale bi biti baš kao i u klasičnom lovu na fermu. Nikada ne treba reagirati na prvu, jer riba u ovakvom lovu u pravilu pokušava ješku nesmetano odvući u zonu sigurnosti, što joj treba omogućiti, jer to bitno povećava šanse za kvalitetno kačenje. Naravno, u tome ipak ne bi trebalo pretjerivati kako ne bi došlo do zadjeva.

---

image
Višebojni utični vrhovi su idelani za indikaciju zimskih grizeva
---

VLASTITA PROCJENA

Nažalost, recept za pravi trenutak za kontru ne postoji. Taj se trenutak temelji uvijek na vlastitoj procjeni, a uspješnost je opet zasnovana samo na vlastitom, ribolovom stečenom iskustvu.

No, bez obzira za koji se pristup odlučili, za lov s jednim štapom s tri prame ili za lov s tri štapa s jednom pramom, dajte ribi koja je voljna uzeti vašu ješku dovoljno vremena i prostora. Obuzdajte ishitrene lovačke nagone i kontrirajte pametno, tek onda kad kontra bude imala smisla uspjeh neće izostati.

---

image
Duge prame i strpljnenje u kontri nasukali su ovu gradeladu
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ​HLADNA GLAVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ​HLADNA GLAVA 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-01 12:26:25 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Tomislav Mirkov [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-02 07:02:53 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-02-02 06:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 287 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/01\/20286086.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/01\/20286070.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/01\/20286072.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/01\/20286074.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/01\/20286076.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/01\/20286078.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/01\/20286080.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/01\/20286082.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/01\/20286084.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/01\/20286088.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/01\/20286090.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/01\/20286092.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/01\/20286270.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tomislav Mirkov","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Po\u010detak kontre ide napinjanjem vrha, a onda sporo prema gore","Crv je crv, ali bez dagnje nikuda","Tri prame su imperativ","Ovakav bi zimski ulov svakoga obradovao","Duge prame i strpljnenje u kontri nasukali su ovu gradeladu","Ako se lovi sa srdelom, trebalo bi joj otkinuti glavu kako bi se okusi i mirisi intenzivnije \u0161irili","Dagnju se mo\u017ee motati silikonskim koncem kako bi se ribe natjeralo da je\u0161ku progutaju u komadu","S kontrama treba postupati strpljivo","Kila\u0161 ulovljen na sporu kontru","Fratri i ina\u010de vole du\u017ee prame","Vi\u0161ebojni uti\u010dni vrhovi su idelani za indikaciju zimskih grizeva","Tai kabura <\/em>je zasnovana na kliznoj struni kod koje se naje\u0161kana udica no\u0161ena kurentom od te\u0161ke glave mo\u017ee odvojiti i vi\u0161e metara","Svje\u017ee otvorena dagnja u zimskom je ribolovu je\u0161ka broj jedan"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_20286086_1920.jpg":"1920x1080","k_20286086_1280.jpg":"1280x1280","k_20286086_1024.jpg":"1024x1024","k_20286086_640.jpg":"640x640","k_20286086_480.jpg":"480x480","k_20286086_340.jpg":"340x340","k_20286086_220.jpg":"220x220","o_20286086_1280.jpg":"1280x960","o_20286086_1024.jpg":"1024x768","o_20286086_640.jpg":"640x480","o_20286086_480.jpg":"480x360","o_20286086_340.jpg":"340x255","o_20286086_220.jpg":"220x165","h_20286086_1280.jpg":"1280x854","h_20286086_1024.jpg":"1024x683","h_20286086_640.jpg":"640x427","h_20286086_480.jpg":"480x320","h_20286086_340.jpg":"340x227","h_20286086_220.jpg":"220x147","pp_20286086_1280.jpg":"1006x1280","pp_20286086_1024.jpg":"805x1024","pp_20286086_640.jpg":"503x640","pp_20286086_480.jpg":"377x480","pp_20286086_340.jpg":"267x340","pp_20286086_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_20286070_1920.jpg":"1920x1080","k_20286070_1280.jpg":"1280x1280","k_20286070_1024.jpg":"1024x1024","k_20286070_640.jpg":"640x640","k_20286070_480.jpg":"480x480","k_20286070_340.jpg":"340x340","k_20286070_220.jpg":"220x220","o_20286070_1280.jpg":"1280x1706","o_20286070_1024.jpg":"1024x1365","o_20286070_640.jpg":"640x853","o_20286070_480.jpg":"480x640","o_20286070_340.jpg":"340x453","o_20286070_220.jpg":"220x293","h_20286070_1280.jpg":"1280x854","h_20286070_1024.jpg":"1024x683","h_20286070_640.jpg":"640x427","h_20286070_480.jpg":"480x320","h_20286070_340.jpg":"340x227","h_20286070_220.jpg":"220x147","pp_20286070_1280.jpg":"1006x1280","pp_20286070_1024.jpg":"805x1024","pp_20286070_640.jpg":"503x640","pp_20286070_480.jpg":"377x480","pp_20286070_340.jpg":"267x340","pp_20286070_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_20286072_1920.jpg":"1920x1080","k_20286072_1280.jpg":"1280x1280","k_20286072_1024.jpg":"1024x1024","k_20286072_640.jpg":"640x640","k_20286072_480.jpg":"480x480","k_20286072_340.jpg":"340x340","k_20286072_220.jpg":"220x220","o_20286072_1280.jpg":"1280x1706","o_20286072_1024.jpg":"1024x1365","o_20286072_640.jpg":"640x853","o_20286072_480.jpg":"480x640","o_20286072_340.jpg":"340x453","o_20286072_220.jpg":"220x293","h_20286072_1280.jpg":"1280x854","h_20286072_1024.jpg":"1024x683","h_20286072_640.jpg":"640x427","h_20286072_480.jpg":"480x320","h_20286072_340.jpg":"340x227","h_20286072_220.jpg":"220x147","pp_20286072_1280.jpg":"1006x1280","pp_20286072_1024.jpg":"805x1024","pp_20286072_640.jpg":"503x640","pp_20286072_480.jpg":"377x480","pp_20286072_340.jpg":"267x340","pp_20286072_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x933","hd_20286074_1920.jpg":"1920x1080","k_20286074_1280.jpg":"1280x1280","k_20286074_1024.jpg":"1024x1024","k_20286074_640.jpg":"640x640","k_20286074_480.jpg":"480x480","k_20286074_340.jpg":"340x340","k_20286074_220.jpg":"220x220","o_20286074_1280.jpg":"1280x622","o_20286074_1024.jpg":"1024x497","o_20286074_640.jpg":"640x311","o_20286074_480.jpg":"480x233","o_20286074_340.jpg":"340x165","o_20286074_220.jpg":"220x106","h_20286074_1280.jpg":"1280x854","h_20286074_1024.jpg":"1024x683","h_20286074_640.jpg":"640x427","h_20286074_480.jpg":"480x320","h_20286074_340.jpg":"340x227","h_20286074_220.jpg":"220x147","pp_20286074_1280.jpg":"1006x1280","pp_20286074_1024.jpg":"805x1024","pp_20286074_640.jpg":"503x640","pp_20286074_480.jpg":"377x480","pp_20286074_340.jpg":"267x340","pp_20286074_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20286076_1920.jpg":"1920x1080","k_20286076_1280.jpg":"1280x1280","k_20286076_1024.jpg":"1024x1024","k_20286076_640.jpg":"640x640","k_20286076_480.jpg":"480x480","k_20286076_340.jpg":"340x340","k_20286076_220.jpg":"220x220","o_20286076_1280.jpg":"1280x960","o_20286076_1024.jpg":"1024x768","o_20286076_640.jpg":"640x480","o_20286076_480.jpg":"480x360","o_20286076_340.jpg":"340x255","o_20286076_220.jpg":"220x165","h_20286076_1280.jpg":"1280x854","h_20286076_1024.jpg":"1024x683","h_20286076_640.jpg":"640x427","h_20286076_480.jpg":"480x320","h_20286076_340.jpg":"340x227","h_20286076_220.jpg":"220x147","pp_20286076_1280.jpg":"1006x1280","pp_20286076_1024.jpg":"805x1024","pp_20286076_640.jpg":"503x640","pp_20286076_480.jpg":"377x480","pp_20286076_340.jpg":"267x340","pp_20286076_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20286078_1920.jpg":"1920x1080","k_20286078_1280.jpg":"1280x1280","k_20286078_1024.jpg":"1024x1024","k_20286078_640.jpg":"640x640","k_20286078_480.jpg":"480x480","k_20286078_340.jpg":"340x340","k_20286078_220.jpg":"220x220","o_20286078_1280.jpg":"1280x960","o_20286078_1024.jpg":"1024x768","o_20286078_640.jpg":"640x480","o_20286078_480.jpg":"480x360","o_20286078_340.jpg":"340x255","o_20286078_220.jpg":"220x165","h_20286078_1280.jpg":"1280x854","h_20286078_1024.jpg":"1024x683","h_20286078_640.jpg":"640x427","h_20286078_480.jpg":"480x320","h_20286078_340.jpg":"340x227","h_20286078_220.jpg":"220x147","pp_20286078_1280.jpg":"1006x1280","pp_20286078_1024.jpg":"805x1024","pp_20286078_640.jpg":"503x640","pp_20286078_480.jpg":"377x480","pp_20286078_340.jpg":"267x340","pp_20286078_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20286080_1920.jpg":"1920x1080","k_20286080_1280.jpg":"1280x1280","k_20286080_1024.jpg":"1024x1024","k_20286080_640.jpg":"640x640","k_20286080_480.jpg":"480x480","k_20286080_340.jpg":"340x340","k_20286080_220.jpg":"220x220","o_20286080_1280.jpg":"1280x960","o_20286080_1024.jpg":"1024x768","o_20286080_640.jpg":"640x480","o_20286080_480.jpg":"480x360","o_20286080_340.jpg":"340x255","o_20286080_220.jpg":"220x165","h_20286080_1280.jpg":"1280x854","h_20286080_1024.jpg":"1024x683","h_20286080_640.jpg":"640x427","h_20286080_480.jpg":"480x320","h_20286080_340.jpg":"340x227","h_20286080_220.jpg":"220x147","pp_20286080_1280.jpg":"1006x1280","pp_20286080_1024.jpg":"805x1024","pp_20286080_640.jpg":"503x640","pp_20286080_480.jpg":"377x480","pp_20286080_340.jpg":"267x340","pp_20286080_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20286082_1920.jpg":"1920x1080","k_20286082_1280.jpg":"1280x1280","k_20286082_1024.jpg":"1024x1024","k_20286082_640.jpg":"640x640","k_20286082_480.jpg":"480x480","k_20286082_340.jpg":"340x340","k_20286082_220.jpg":"220x220","o_20286082_1280.jpg":"1280x853","o_20286082_1024.jpg":"1024x682","o_20286082_640.jpg":"640x426","o_20286082_480.jpg":"480x320","o_20286082_340.jpg":"340x226","o_20286082_220.jpg":"220x146","h_20286082_1280.jpg":"1280x854","h_20286082_1024.jpg":"1024x683","h_20286082_640.jpg":"640x427","h_20286082_480.jpg":"480x320","h_20286082_340.jpg":"340x227","h_20286082_220.jpg":"220x147","pp_20286082_1280.jpg":"1006x1280","pp_20286082_1024.jpg":"805x1024","pp_20286082_640.jpg":"503x640","pp_20286082_480.jpg":"377x480","pp_20286082_340.jpg":"267x340","pp_20286082_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_20286084_1920.jpg":"1920x1080","k_20286084_1280.jpg":"1280x1280","k_20286084_1024.jpg":"1024x1024","k_20286084_640.jpg":"640x640","k_20286084_480.jpg":"480x480","k_20286084_340.jpg":"340x340","k_20286084_220.jpg":"220x220","o_20286084_1280.jpg":"1280x1920","o_20286084_1024.jpg":"1024x1536","o_20286084_640.jpg":"640x960","o_20286084_480.jpg":"480x720","o_20286084_340.jpg":"340x510","o_20286084_220.jpg":"220x330","h_20286084_1280.jpg":"1280x854","h_20286084_1024.jpg":"1024x683","h_20286084_640.jpg":"640x427","h_20286084_480.jpg":"480x320","h_20286084_340.jpg":"340x227","h_20286084_220.jpg":"220x147","pp_20286084_1280.jpg":"1006x1280","pp_20286084_1024.jpg":"805x1024","pp_20286084_640.jpg":"503x640","pp_20286084_480.jpg":"377x480","pp_20286084_340.jpg":"267x340","pp_20286084_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20286088_1920.jpg":"1920x1080","k_20286088_1280.jpg":"1280x1280","k_20286088_1024.jpg":"1024x1024","k_20286088_640.jpg":"640x640","k_20286088_480.jpg":"480x480","k_20286088_340.jpg":"340x340","k_20286088_220.jpg":"220x220","o_20286088_1280.jpg":"1280x960","o_20286088_1024.jpg":"1024x768","o_20286088_640.jpg":"640x480","o_20286088_480.jpg":"480x360","o_20286088_340.jpg":"340x255","o_20286088_220.jpg":"220x165","h_20286088_1280.jpg":"1280x854","h_20286088_1024.jpg":"1024x683","h_20286088_640.jpg":"640x427","h_20286088_480.jpg":"480x320","h_20286088_340.jpg":"340x227","h_20286088_220.jpg":"220x147","pp_20286088_1280.jpg":"1006x1280","pp_20286088_1024.jpg":"805x1024","pp_20286088_640.jpg":"503x640","pp_20286088_480.jpg":"377x480","pp_20286088_340.jpg":"267x340","pp_20286088_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20286090_1920.jpg":"1920x1080","k_20286090_1280.jpg":"1280x1280","k_20286090_1024.jpg":"1024x1024","k_20286090_640.jpg":"640x640","k_20286090_480.jpg":"480x480","k_20286090_340.jpg":"340x340","k_20286090_220.jpg":"220x220","o_20286090_1280.jpg":"1280x960","o_20286090_1024.jpg":"1024x768","o_20286090_640.jpg":"640x480","o_20286090_480.jpg":"480x360","o_20286090_340.jpg":"340x255","o_20286090_220.jpg":"220x165","h_20286090_1280.jpg":"1280x854","h_20286090_1024.jpg":"1024x683","h_20286090_640.jpg":"640x427","h_20286090_480.jpg":"480x320","h_20286090_340.jpg":"340x227","h_20286090_220.jpg":"220x147","pp_20286090_1280.jpg":"1006x1280","pp_20286090_1024.jpg":"805x1024","pp_20286090_640.jpg":"503x640","pp_20286090_480.jpg":"377x480","pp_20286090_340.jpg":"267x340","pp_20286090_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20286092_1920.jpg":"1920x1080","k_20286092_1280.jpg":"1280x1280","k_20286092_1024.jpg":"1024x1024","k_20286092_640.jpg":"640x640","k_20286092_480.jpg":"480x480","k_20286092_340.jpg":"340x340","k_20286092_220.jpg":"220x220","o_20286092_1280.jpg":"1280x960","o_20286092_1024.jpg":"1024x768","o_20286092_640.jpg":"640x480","o_20286092_480.jpg":"480x360","o_20286092_340.jpg":"340x255","o_20286092_220.jpg":"220x165","h_20286092_1280.jpg":"1280x854","h_20286092_1024.jpg":"1024x683","h_20286092_640.jpg":"640x427","h_20286092_480.jpg":"480x320","h_20286092_340.jpg":"340x227","h_20286092_220.jpg":"220x147","pp_20286092_1280.jpg":"1006x1280","pp_20286092_1024.jpg":"805x1024","pp_20286092_640.jpg":"503x640","pp_20286092_480.jpg":"377x480","pp_20286092_340.jpg":"267x340","pp_20286092_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1406","hd_20286270_1920.jpg":"1920x1080","k_20286270_1280.jpg":"1280x1280","k_20286270_1024.jpg":"1024x1024","k_20286270_640.jpg":"640x640","k_20286270_480.jpg":"480x480","k_20286270_340.jpg":"340x340","k_20286270_220.jpg":"220x220","o_20286270_1280.jpg":"1280x937","o_20286270_1024.jpg":"1024x749","o_20286270_640.jpg":"640x468","o_20286270_480.jpg":"480x351","o_20286270_340.jpg":"340x248","o_20286270_220.jpg":"220x161","h_20286270_1280.jpg":"1280x854","h_20286270_1024.jpg":"1024x683","h_20286270_640.jpg":"640x427","h_20286270_480.jpg":"480x320","h_20286270_340.jpg":"340x227","h_20286270_220.jpg":"220x147","pp_20286270_1280.jpg":"1006x1280","pp_20286270_1024.jpg":"805x1024","pp_20286270_640.jpg":"503x640","pp_20286270_480.jpg":"377x480","pp_20286270_340.jpg":"267x340","pp_20286270_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7584271 Threads: 1 Questions: 1613975504 Slow queries: 4790826 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110862325 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/kljuc-uspjeha-u-zimskom-udicarenju-je-kontrola-nagona-1164120 [printLink] => /om/ribolov/kljuc-uspjeha-u-zimskom-udicarenju-je-kontrola-nagona-1164120?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 659620 [name] => zimski ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-12 18:52:39 [main_article_id] => 0 [alias] => zimski-ribolov [link] => /tag/zimski-ribolov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 662767 [name] => koju ribu loviti zimi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-11 14:24:36 [main_article_id] => 0 [alias] => koju-ribu-loviti-zimi [link] => /tag/koju-ribu-loviti-zimi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 659077 [name] => kako loviti ribu zimi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-07 13:38:44 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-ribu-zimi [link] => /tag/kako-loviti-ribu-zimi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 665451 [name] => kontra ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-01 13:44:17 [main_article_id] => 0 [alias] => kontra-ribolov [link] => /tag/kontra-ribolov ) [4] => stdClass Object ( [id] => 665452 [name] => ribolovne tehnike zima [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-01 13:44:17 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovne-tehnike-zima [link] => /tag/ribolovne-tehnike-zima ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ​HLADNA GLAVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ključ uspjeha u zimskom udičarenju je kontrola nagona, ribi treba dati dovoljno prostora i vremena za kvalitetan griz [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-02-35-08-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/01/20286086.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tomislav Mirkov [mainImageDesc] => Početak kontre ide napinjanjem vrha, a onda sporo prema gore [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/01/20286086.jpg [title] => Tomislav MirkovPočetak kontre ide napinjanjem vrha, a onda sporo prema gore ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/01/20286070.jpg [title] => Crv je crv, ali bez dagnje nikuda ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/01/20286072.jpg [title] => Tri prame su imperativ ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/01/20286074.jpg [title] => Ovakav bi zimski ulov svakoga obradovao ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/01/20286076.jpg [title] => Duge prame i strpljnenje u kontri nasukali su ovu gradeladu ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/01/20286078.jpg [title] => Ako se lovi sa srdelom, trebalo bi joj otkinuti glavu kako bi se okusi i mirisi intenzivnije širili ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/01/20286080.jpg [title] => Dagnju se može motati silikonskim koncem kako bi se ribe natjeralo da ješku progutaju u komadu ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/01/20286082.jpg [title] => S kontrama treba postupati strpljivo ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/01/20286084.jpg [title] => Kilaš ulovljen na sporu kontru ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/01/20286088.jpg [title] => Fratri i inače vole duže prame ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/01/20286090.jpg [title] => Višebojni utični vrhovi su idelani za indikaciju zimskih grizeva ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/01/20286092.jpg [title] => Tai kabura je zasnovana na kliznoj struni kod koje se naješkana udica nošena kurentom od teške glave može odvojiti i više metara ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/01/20286270.jpg [title] => Svježe otvorena dagnja u zimskom je ribolovu ješka broj jedan ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

U ovom hladnom zimskom razdoblju riba ponuđenu ješku prima nešto teže nego u toplijem dijelu godine, što i nije neka tajna. Upravo se zato mnogi ribolovci radije odlučuju za toplu fotelju i dobar film nego za neizvjestan ribolovni ishod zbog letargično umrtvljene lovine.

No, ako se promašene kontre ili neuspjele montaže svedu na minimum, tada ishod može postati bitno drukčiji, naravno, u korist ribolovca. Na veliku riblju sreću, ne uspijevaju svi u tome tako da se većina ribolovaca nakon nekoliko neuspjelih izlazaka na more vraća kući s čvrstom odlukom da će u spomenutoj fotelji ipak sačekati toplije dane kada ribolov postane manje zahtjevan.

PROVJERENE POŠTE

Zimski je ribolov udicom specifičan po mnogo čemu. Dani su znatno kraći i hladniji, čak i oni okupani suncem, dok su vremenski uvjeti uglavnom poprilično nepredvidivi. Takvi uvjeti svakako utječu na riblje ponašanje, ali i na ponašanje ribolovca. Naime, jedna je stvar loviti ribu u ugodnosti toplog dana koji usput omogućuje i kupanje, a sasvim druga kada se od hladnoće ukočenim mokrim prstima pokušava postaviti ješka na udicu tako da ribama bude privlačna, ili barem djelomično prihvatljiva.

Upravo je stoga cilj većine ozbiljnijih ribolovaca u što kraćem vremenu uloviti što je moguće više i kvalitetnije ribe. Naravno, ciljana lovina je kao i uvijek, ili barem u većini slučajeva, oborita riba.

I premda se na prvi pogled takav ciljani zimski ribolov može učiniti jednostavnim, postoji više detalja koji mogu zakomplicirati cijelu priču.

Dubina, sastav dna, prisutnost ili odsutnost kurenata, trenutni vremenski uvjeti, faza Mjeseca, tlak zraka ili smjer vjetra, tek su neki od bitnijih detalja koji imaju vrlo neposredan utjecaj na rezultate lova.

---

image
Ovakav bi zimski ulov svakoga obradovao
---

No, budući da većina ribolovaca koji se odvaže na lov zimi ne eksperimentira, već uglavnom odlaze na provjerene pozicije na kojima i nema baš puno nepoznanica, možemo, primjera radi, i ovdje pretpostaviti da dolazimo na izglednu poziciju na kojoj smo uvijek imali uspjeha.

Dubina je oko trideset i osam metara, a dno je ljušturasto stjenovito, s pokojom blagom stepenicom iz koje ribe imaju osjećaj sigurnosti. Osim toga, na takvim terenima, zahvaljujući upravo izlomljenom dnu kurenat uvijek zanosi, neprestano stvarajući kovitlace koji donose hranu. Vjetar je lagani zapadni, tlak zraka stabilan, plima polako raste, a ješka nam je svježa dagnja.

Ukratko, sve u svemu, idealna situacija.

I već u prvom spuštanju pribora u more imamo stidljivi potez koji nam dovoljno rječito govori da je riba prisutna, ali i vrlo neodlučna. Naravno da nismo ništa ulovili, no u kontroli ješke se jasno može vidjeti da je ješka tek na jednom dijelu malo razvučena.

Većina ribolovaca u tom slučaju popravlja tek načetu ješku i ponovno je spušta na isto mjesto. I naravno, u 99 posto slučajeva rezultat ostaje potpuno isti. Ješka je ponovno tek neznatno raščupana, a riba i dalje ostaje na dnu mora, jednako nepovjerljiva i neodlučna.

A ovo je tek jedan primjer, i to za ribolov gotovo idealnu situaciju. Naravno, treba naglasiti da postoji još puno sličnih primjera koji su za ribolovca još gori i teži.

---

image
Kilaš ulovljen na sporu kontru
---

TRI PRAME

Tako pipave i osjetljive situacije zahtijevaju brzo razmišljanje, i to prvenstveno stoga jer se zimi uvjeti često vrlo brzo mijenjaju. Pomak od pola sata u ribolovu može značiti upad svjetla pod sasvim drukčijim kutom, a uz nekakvu promjenu kurenta i sasvim drukčije riblje reakcije.

Dakle, prvo i osnovno pravilo bi bilo ostati na mjestu, pogotovo ako smo sigurni u poziciju, odnosno prisustvo ribe na pošti. Čak i ako ribe trenutno nema, to ne znači da neće doći. Upornost je osnovna postavka zimskog ribolova, naravno, pod pretpostavkom da ribolovac ipak zna što radi.

Jako je važno lovini, zbog zimom usporenih reakcija, dati dovoljno prostora i vremena za kvalitetan griz nakon kojeg kontra uglavnom i nije potrebna već je više samo potvrđivanje kačenja već zakačene ribe.

Osim toga, preuranjena kontra zbog koje riba može udicom biti ogrebana ili spasti s udice u prvih metar-dva izvlačenja može biti pogubna. Puno je vrsta, poput šarga ili fratra, koji u takvoj situacija oslobađanja od udice u paničnom bijegu znaju za sobom povući cijelo jato, i tako isprazniti poštu.

Zbog većeg rizika od promašaja, trebalo bi koristiti tri prame na predvezu čija duljina bi trebala biti oko dvadeset centimetara. Montaža mora biti takva da se prame okrenute jedna prema drugoj ne mogu dodirnuti, čime se neželjeno i slučajno mršenje u potpunosti izbjegava.

---

image
Tri prame su imperativ
---

Najdonja bi prama svakako trebala loviti ispod olovnice, ali ne kao u toplijem dijelu godine, već najviše desetak centimetra ispod olovnice. To je jako važan detalj jer olovnica u dodiru s dnom svakako privlači riblju pažnju, što ribu onda puno lakše i brže dovodi do naješkane udice.

Fluorokarbon je u formiranju predveza svakako imperativ, a poželjno je koristiti najmekše i najpodatnije verzije.

ARMIRANA DAGNJA

Veličina udica u ovakvom ribolovu trebala bi biti primjerena, ne veličini ribe i njezinih usta, već količini njezine neodlučnosti. Ako pretpostavimo da su nam lovina fratri težine oko 400 do 500 grama, tada bi udice trebale biti širine luka ne većeg od 10 milimetara.

Unatoč većem riziku od pucanja, tupljenja i slabije nosivosti, prednost bi trebalo dati žičanim udicama manjega presjeka, koje se lako mogu uklopiti i sakriti u naborima ješke.

Ješka je, naravno, kao i uvijek stvar osobnog izbora, no svježa je dagnja u ovom periodu više nego dobar izbor. Zbog njezine sluzavosti, ali i smanjenja rizika od promašaja, bilo bi je dobro armirati silikonskim koncem, u čemu treba biti umjeren. Naime, ješka koja je jako stisnuta i omotana neće oko sebe širiti mirise i okuse u željenoj i očekivanoj koncentraciji.

---

image
Crv je crv, ali bez dagnje nikuda
---

Dakle, ješku treba omotati tek toliko da spriječimo ono neodlučno razvlačenje koje može ogoliti udicu i odbiti ribu od drugog griza. Pritom ješki treba omogućiti da oko sebe širi što intenzivniju mirisnu i okusnu poruku.

Naravno, osim dagnje se u ovakvom lovu mogu koristiti i lignje, srdele, pileća prsa i cijeli niz animalnih ješki, no svježe otvorena dagnja je u zimskom lovu ipak ješka broj jedan. Osim toga, izostanak sitne ribe omogućuje nesmetano čekanje ciljane lovine.

---

image
Svježe otvorena dagnja u zimskom je ribolovu ješka broj jedan
---

Dakle, tako formiran i naješkan predvez potrebno je spustiti na dno, pri čemu se osnova nikada ne zateže tvrdo već se ostavlja lagano opuštenom. Ne treba se bojati promašene detekcije, jer ćemo s ovako položenim priborom riblji potez detektirati upravo u trenutku kada kontra bude potrebna. Pretjerano zategnut sistem bi mogao samo pojačati riblje nepovjerenje, a nama pružiti lažnu sigurnost često sugerirajući prerano kontriranje.

---

image
Ako se lovi sa srdelom, trebalo bi joj otkinuti glavu kako bi se okusi i mirisi intenzivnije širili
---

---

image
Dagnju se može motati silikonskim koncem kako bi se ribe natjeralo da ješku progutaju u komadu
---

MALO BROJENJA

U izboru štapa za zimski ribolov prednost bi svakako trebalo dati modelima s izmjenjivim vršnim segmentima, pri čemu bi trebalo koristiti što je moguće nježnije i osjetljivije vrhove.

Naime, ponekad je s krućim vrhovima nemoguće vidjeti one male pomake koji odaju riblje prisustvo, što elastični vrhovi malih gramaža odrađuju besprijekorno.

Često u zimskom ribolovu riba ponuđenu ješku uzme i s njom u ustima stoji u mjestu. Ako je teren takav da ribi pruža dovoljno sigurnosti, tada su takve situacije česte, jer riba nema konkretan razlog za bijeg i skrivanje nakon što uspije zgrabiti kakav zalogaj. U takvim je situacijama takav griz praktički nemoguće pročitati bez osjetljivog vrha.

Osim toga, takvom grizu često prethodi i nekoliko probnih grizeva ili diskretnih pokušaja odvlačenja ješke, što se na osjetljivom vrhu može očitovati kao pomak od samo centimetar-dva, koje neiskusno oko možda i neće detektirati kao griz.

Važno je detektirati prvi takav pomak i biti spreman na pravovremenu kontru. Naime, puno puta riba zalogaj u ustima premeće, što se na vrhu uvijek očitava kao mikropomak. Kontriranje u nekoj međufazi tog premetanja neminovno dovodi do promašaja.

---

image
Početak kontre ide napinjanjem vrha, a onda sporo prema gore
Tomislav Mirkov
---

Sama kontra u ovakvom lovu ne smije biti brza, tvrda, oštra i energična jer potrebe za tako naglim i ishitrenim pokretima zapravo i nema. Puno bolji rezultati postižu se glatkim i nježnim, ali konstantnim odizanjem štapa, brzinom najviše nalik otpuštanju kvačila u vožnji automobila.

Ako se kompletna kontra podijeli u tri faze kroz koje se odbrojava dvadeset i jedan, dvadeset i dva, dvadeset i tri, tada je dvadeset i jedan trenutak kada se štap počinje odizati, a kada se izgovori dvadeset i tri štap bi trebao biti u gornjoj mrtvoj točki, a riba zakačena na udici.

GAŠENJE SUMNJE

Mnogi ribolovci u zimskom ribolovu, ne samo s obale već i iz barke, koriste istovremeno više pribora. Naravno, to rade samo oni koji su dovoljno spretni za kontrolu više pribora u isto vrijeme. U pravilu, kod takvog se lova na svakom sistemu nalazi predvez tek s jednom udicom.

Ovakav pristup pretpostavlja ostavljanje štapova u nosačima ili barem tako postavljenih da ne može doći do povlačenje kompletnog pribora u more. I ovdje, kao i u lovu s jednim štapom, struna mora biti djelomično opuštena, bez obzira lovimo li s obale ili iz barke.

I premda se mnogi odlučuju za lov klasičnim sistemom za kančanicu s fiksnim pramama, u lovu s više pribora uvijek je praktičnije koristiti slide-sisteme koji se inače koriste u sistemu lova na fermu. Olovnica je u tom slučaju klizna, a prama duga. Graničnik je u najvećem broju slučajeva zogulin, no mnogi ribolovci love bez graničnika.

---

image
Tai kabura je zasnovana na kliznoj struni kod koje se naješkana udica nošena kurentom od teške glave može odvojiti i više metara
---

Fluorokarbonski predvez dužine oko četrdeset centimetara spaja se s osnovom preko standardnih čvorova, dok se hod olovnice prema udici ograničava neutralnom perlom.

U ovakvom se lovu prame nošene kurentom mogu od olovnice odvojiti i više metara, što i najnepovjerljivijoj ribi gasi svaku sumnju.

Naravno, idealno je koristiti role sa slobodnim hodom špule, što omogućuje jednostavniji pristup i lov, no mnogi love i s potpuno otvorenom špulom, što ribama pruža još veći osjećaj sigurnosti. Važno je samo u slučaju lova s otvorenom špulom povesti računa o kurentu, koji može izvući doslovno svu strunu s kalema.

Reakcije na potez u ovakvom lovu trebale bi biti baš kao i u klasičnom lovu na fermu. Nikada ne treba reagirati na prvu, jer riba u ovakvom lovu u pravilu pokušava ješku nesmetano odvući u zonu sigurnosti, što joj treba omogućiti, jer to bitno povećava šanse za kvalitetno kačenje. Naravno, u tome ipak ne bi trebalo pretjerivati kako ne bi došlo do zadjeva.

---

image
Višebojni utični vrhovi su idelani za indikaciju zimskih grizeva
---

VLASTITA PROCJENA

Nažalost, recept za pravi trenutak za kontru ne postoji. Taj se trenutak temelji uvijek na vlastitoj procjeni, a uspješnost je opet zasnovana samo na vlastitom, ribolovom stečenom iskustvu.

No, bez obzira za koji se pristup odlučili, za lov s jednim štapom s tri prame ili za lov s tri štapa s jednom pramom, dajte ribi koja je voljna uzeti vašu ješku dovoljno vremena i prostora. Obuzdajte ishitrene lovačke nagone i kontrirajte pametno, tek onda kad kontra bude imala smisla uspjeh neće izostati.

---

image
Duge prame i strpljnenje u kontri nasukali su ovu gradeladu
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tomislav Mirkov
Tomislav Mirkov
Početak kontre ide napinjanjem vrha, a onda sporo prema gore

Crv je crv, ali bez dagnje nikuda

Tri prame su imperativ

Ovakav bi zimski ulov svakoga obradovao

Duge prame i strpljnenje u kontri nasukali su ovu gradeladu

Ako se lovi sa srdelom, trebalo bi joj otkinuti glavu kako bi se okusi i mirisi intenzivnije širili

Dagnju se može motati silikonskim koncem kako bi se ribe natjeralo da ješku progutaju u komadu

S kontrama treba postupati strpljivo

Kilaš ulovljen na sporu kontru

Fratri i inače vole duže prame

Višebojni utični vrhovi su idelani za indikaciju zimskih grizeva

Tai kabura je zasnovana na kliznoj struni kod koje se naješkana udica nošena kurentom od teške glave može odvojiti i više metara

Svježe otvorena dagnja u zimskom je ribolovu ješka broj jedan
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/kljuc-uspjeha-u-zimskom-udicarenju-je-kontrola-nagona-1164120 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ba6fbc23bc882e2bc48c4660dd3b9f6eb488156d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Klju%C4%8D+uspjeha+u+zimskom+udi%C4%8Darenju+je+kontrola+nagona%2C+ribi+treba+dati+dovoljno+prostora+i+vremena+za+kvalitetan+griz&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkljuc-uspjeha-u-zimskom-udicarenju-je-kontrola-nagona-1164120 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkljuc-uspjeha-u-zimskom-udicarenju-je-kontrola-nagona-1164120 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ​HLADNA GLAVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

​HLADNA GLAVAKljuč uspjeha u zimskom udičarenju je kontrola nagona, ribi treba dati dovoljno prostora i vremena za kvalitetan griz

Piše Tomislav Mirkov
2. veljače 2022. - 07:53

U ovom hladnom zimskom razdoblju riba ponuđenu ješku prima nešto teže nego u toplijem dijelu godine, što i nije neka tajna. Upravo se zato mnogi ribolovci radije odlučuju za toplu fotelju i dobar film nego za neizvjestan ribolovni ishod zbog letargično umrtvljene lovine.

No, ako se promašene kontre ili neuspjele montaže svedu na minimum, tada ishod može postati bitno drukčiji, naravno, u korist ribolovca. Na veliku riblju sreću, ne uspijevaju svi u tome tako da se većina ribolovaca nakon nekoliko neuspjelih izlazaka na more vraća kući s čvrstom odlukom da će u spomenutoj fotelji ipak sačekati toplije dane kada ribolov postane manje zahtjevan.

PROVJERENE POŠTE

Zimski je ribolov udicom specifičan po mnogo čemu. Dani su znatno kraći i hladniji, čak i oni okupani...

13. svibanj 2024 04:35