stdClass Object ( [id] => 1175453 [title] => Male tajne velikih majstora udice: koliko vam se puta dogodilo da ste nakon što vam riba gotovo istrgne štap iz ruke kontrirali u prazno? [alias] => male-tajne-velikih-majstora-udice-koliko-ste-puta-kontrirali-u-prazno [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pravi trenutak za kontru, naravno, postoji, no ono što ne postoji je obrazac, odnosno pouzdani ključ po kojem bi se moglo odrediti kada se točno može kontrirati, a da kontra bude uspješna. Nebrojeno sam puta čuo savjete poput ja kontriram tek nakon trećeg čupkanja ili kontriraj na prvu, pri čemu su ti savjetodavci uvijek milijun posto uvjereni u ispravnost svoga postupka.

Naime, po njima gire najprije tri puta povlače krajeve ješke bez neke konkretne namjere, da bi tek četvrti put s ješkom uzele i udicu. Naravno, za svaku vrstu prema njihovu predviđanju postoji matematički izračun po kojem se točno može odrediti pravi trenutak za kontru.

Sve one promašaje i neostvarene kontre kojih ima sva sila oni, dakako, ne objašnjavaju nego jednostavno prešućuju uz eventualno slijeganje ramenima što bi u prijevodu značilo, ništa me ne pitaj, što ja znam, gledaj svoja posla.

KAD PLOVAK ZALEGNE

Pravi trenutak kontre ovisi o cijelom nizu krupnih i sitnih detalja. U krupne svakako spadaju tehnika, korišteni pribor i teren na kojem se lovi, a što u velikoj mjeri određuje i lovinu, dok su sitni detalji uglavnom vezani za korištenu ješku, način prezentacije, doba dana i godine. Dakle, nikako nije svejedno lovi li se na plovak, bulentinom ili nekakvom surfcasting tehnikom. Indikatori griza su kod svake tehnike drukčiji.

Kod spomenutog ribolova plovkom, indikator je plovak koji može poskakivati, uranjati, leći na površinu ili se jednostavno voziti bez promjene dubine urona, i svaka od navedenih situacija može biti povoljna za kontriranje. Ako su oko udice špari, plovak će u pravilu zaroniti naglo i potpuno.

Ako su lovina cipli, plovak može plesati u svim mogućim i nemogućim položajima, pri čemu će zapravo jako malo puta naglo uroniti. Ako se love ušate, skakanje plovka kao i naglo koso uranjanje najčešće je pravi trenutak za kontru.

---

image

Plovak ima svoja pravila igre

---

U slučaju kada plovak neprestano poskakuje bez onog konkretnog povoda za kontru, a što se često događa kada su lovina girovke i slična sitna riba, trenutak kontre ovisi ponajprije o ješki, odnosno o njenoj žilavosti.

Ako je ješka žilava i izdržljiva, tada se može duže vrijeme čekati da bi se dobio konkretan povod za kontru, odnosno potpuno uranjanje plovka ili makar potapanje malo preko uobičajene granice. No, ako je ješka mekana, poput pahulje kruha, tada se kontrira na prvu naznaku ozbiljnijeg griza.

A što se smatra ozbiljnim grizom određuje se na licu mjesta. Konkretno, male gire će teško potpuno povući i pod morem zadržati cijeli plovak. Najčešće će to biti kratki trenutak kada odignu predvez zajedno s olovnicom nakon čeg će plovak bez opterećenje leći na površinu, ili pak onaj trenutak kada se plovak do pola uronjen u tom položaju zadrži samo djelić sekunde duže od uobičajenog.

PRVA, DRUGA, TREĆA

U ribolovu obalnim pridnenim tehnikama u kojima se pribor aktivno drži u rukama za cijelo vrijeme ribolova, poput tehnike beach ledgering, indikator je vrh štapa kojeg treba pomno pratiti i reagirati u skladu s njegovim povijanjem. I ovdje, baš kao i ribolovu plovkom ključna je lovina, i način prezentacije, odnosno kvaliteta ješke.

---

image

Još jedan vizualni indikator griza za fermu

---

Ako su na meti sitne ribe, tada će trzaji biti također sitni i nervozni. U tom obilju skokovitih sitnih povijanja nije lako odrediti pravi trenutak za kontru. Većina ribolovaca rukovodi se intenzitetom trzaja i jačinom potezanja. U trenutku kada procijene da je napetost veća od uobičajene ili da su trzaji trenutno postali gušći, slijedi kontra. Brza i kratka, ali istovremeno meka, bez dugog povlačenja, kako bi naješkani sistem u slučaju promašene kontre ostao u zoni lova.

Mnogi ribolovci, pogotovo kada je u pitanju lov sitne ribe na velikim udaljenostima od sto i više metara, ne izvlače sistem odmah nakon kačenja, već čekaju i drugu, a eventualno i treću ribu kako bi dobili na vremenu. Naravno, detekcija drugog ili trećeg griza, uz već zakačenu ribu na predvezu nije jednostavan zadatak, no iskustveno se ipak može uspješno svladati.

PRESUDNA JE JEŠKA

Od pridnenih obalnih tehnika, ferma, odnosno ribolov na fermu, jedna je od najzastupljenijih. Indikatori griza za ovu tehniku su brojni, pri čemu se svi mogu svesti na isti nazivnik koji je zapravo okosnica same tehnike. Ribi se mora omogućiti da naješkanu udicu prihvati, odvuče i nakon metar-dva, a katkada i više, počne gutati. Dakle, bez obzira na način indikacije griza, kontrira se kada riba ješku počne odvlačiti.

No često se dogodi da riba ješku povuče pola metra pa stane, nakon čega se povlačenje nastavlja, najčešće nakon nekoliko sekundi zadrške. Kontra se u principu udara upravo u vrijeme samog odvlačenja ješke, i to ne u samom početku odvlačenja, već nakon nekih pola metra do jednog metra izvučene strune.

---

image

Elektronički indikatori dobri su za lov na fermu

---

No, kao i inače, ako je u pitanju mekša ješka poput primjerice srdele, tada se kontra udara odmah na početku sljedećeg povlačenja, pogotovo ako je zastoj već nastupio. Naime, u zastojima riba ješku premeće u ustima tražeći najpovoljniji položaj za gutanje, pri čemu često otkrije udicu, pa je ili ispljune i odustane od ješke ili udicu uspješno odstrani, a ješku proguta. Upravo zato, u slučaju lova s rastresitijom i mekšom ješkom ne treba dugo čekati.

Isto tako, ako je griz nedvosmislen, odnosno ako riba ješku odvlači brzo i bez zastoja, kontrirati treba odmah, dovoljno jako da se riba po mogućnosti zaustavi. A budući da su u ovakvom lovu ciljana lovina najčešće podlanice, kontra treba biti jaka kako bi se uspješno probila njena tvrda popločana čeljust.

BJEGOVI I PROVOKACIJE

U pridnenom ribolovu iz barke, indikator je također vrh štapa koji nedvosmisleno pokazuje svaki pomak na drugom kraju strune. U toplijem dijelu godine vrh će najčešće odmah po spuštanju početi poskakivati, što nam odaje prisustvo sitne ribe. No u hladnijem dijelu godine, kao i noću, sitne ribe, pogotovo preko 30 metara dubine nema, tako da su grizevi uvijek konkretni.

---

image

U pridnenom ribolovu iz barke vrh je glavni indikator griza

---

Kod grizeva u kojima se riba doslovno objesi na udicu i počne sve odvlačiti, kontra je praktički nepotrebna jer dolazi do samoubadanja. No u situacijama u kojima krupnija riba sitno čupka, a što se očituje kao nekakvo nejasno blago povlačenje strune koje ne daje dovoljno povoda za kontru, kontriranje može biti kontraproduktivno.

Riba može biti samo lagano očešana udicom, ili pak loše zakačena zbog čega lako može spasti s udice, a što u prvih nekoliko metara od dna može biti kobno. Naime tako ozlijeđena i uplašena riba u svom paničnom bijegu lako može povući i cijelo jato za sobom, nakon čega ribolov na tom mjestu postaje besmislen, barem prvo vrijeme nakon takvog bijega.

Nasuprot tome, lagano povlačenje sistema po dnu može isprovocirati ozbiljan griz ili nam jednostavno otkriti da je riba već na udici i da je treba samo izvući.

PRAKSA I TALENT

Posve suprotno svemu opisanom, kontriranje u varaličarskim tehnikama je u pravilu refleksna radnja u kojoj nema oklijevanja. U povlačenju varalice ribolovac nastoji varalici udahnuti život i pretvoriti je u nešto naizgled jestivo i lako dostupno. Dok se varalica povlači, ona pruža svojevrsni otpor koji je u principu manje-više konstantan. Svako zatezanje, udarac, trzaj, ili dodir, refleksno izaziva kontru, što najčešće rezultira kačenjem.

---

image

Svaka od ovih riba ima svoj način povlačenja ješke

---

Budući da se u ribolovu varalicama love gotovo isključivo predatori, napad je uvijek beskompromisan, a kontra služi zapravo samo kao svojevrsno osiguranje kačenja, i to ponajprije zatezanjem strune kako se lovina ne bi zbog eventualno opuštene strune oslobodila udica.

Kod lova liganja to je još izraženije, jer krunice na skosavicama nemaju zazupce koji bi osiguravali kačenje, tako da svako popuštanje strune zapravo može rezultirati oslobađanjem lovine.

No bez obzira koju tehniku preferirali i na koji način ribolovu pristupali, jedini pravi pokazatelj pravovremene kontre nipošto ne može biti neki matematički izračun, već isključivo praksa. Dovoljno vremena provedenog na moru u aktivnom ribolovu najbolji je učitelj. Ako imate i mrvu talenta, taj će u vrlo kratkom vremenu isplivati na površinu i nepogrešivo vam reći kad je pravi trenutak za kontru.

---

image

Skosavice nemaju zazupce na krunici, pa sistem treba stalno držati napetim

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRESUDNI DETALJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => PRESUDNI DETALJI 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-14 12:52:58 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Roko Klarin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-15 06:40:45 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-03-15 06:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 55 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/14\/8280077.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/14\/8280064.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/14\/8280065.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/14\/8280063.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/14\/8280075.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/14\/8280085.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/14\/8280084.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Roko Klarin","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dok se \u010dekala orada, cipli su se lovili na plovak<\/p>\n","

U pridnenom ribolovu iz barke vrh je glavni indikator griza<\/p>\n","

Elektroni\u010dki indikatori dobri su za lov na fermu<\/p>\n","

Skosavice nemaju zazupce na krunici, pa sistem treba stalno dr\u017eati napetim<\/p>\n","

Svaka od ovih riba ima svoj na\u010din povla\u010denja je\u0161ke<\/p>\n","

Plovak ima svoja pravila igre<\/p>\n","

Jo\u0161 jedan vizualni indikator griza za fermu<\/p>\n"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_8280077_1920.jpg":"1920x1080","k_8280077_1280.jpg":"1280x1280","k_8280077_1024.jpg":"1024x1024","k_8280077_640.jpg":"640x640","k_8280077_480.jpg":"480x480","k_8280077_340.jpg":"340x340","k_8280077_220.jpg":"220x220","o_8280077_1280.jpg":"1280x960","o_8280077_1024.jpg":"1024x768","o_8280077_640.jpg":"640x480","o_8280077_480.jpg":"480x360","o_8280077_340.jpg":"340x255","o_8280077_220.jpg":"220x165","h_8280077_1280.jpg":"1280x854","h_8280077_1024.jpg":"1024x683","h_8280077_640.jpg":"640x427","h_8280077_480.jpg":"480x320","h_8280077_340.jpg":"340x227","h_8280077_220.jpg":"220x147","pp_8280077_1280.jpg":"1006x1280","pp_8280077_1024.jpg":"805x1024","pp_8280077_640.jpg":"503x640","pp_8280077_480.jpg":"377x480","pp_8280077_340.jpg":"267x340","pp_8280077_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_8280064_1920.jpg":"1920x1080","k_8280064_1280.jpg":"1280x1280","k_8280064_1024.jpg":"1024x1024","k_8280064_640.jpg":"640x640","k_8280064_480.jpg":"480x480","k_8280064_340.jpg":"340x340","k_8280064_220.jpg":"220x220","o_8280064_1280.jpg":"1280x720","o_8280064_1024.jpg":"1024x576","o_8280064_640.jpg":"640x360","o_8280064_480.jpg":"480x270","o_8280064_340.jpg":"340x191","o_8280064_220.jpg":"220x123","h_8280064_1280.jpg":"1280x854","h_8280064_1024.jpg":"1024x683","h_8280064_640.jpg":"640x427","h_8280064_480.jpg":"480x320","h_8280064_340.jpg":"340x227","h_8280064_220.jpg":"220x147","pp_8280064_1280.jpg":"1006x1280","pp_8280064_1024.jpg":"805x1024","pp_8280064_640.jpg":"503x640","pp_8280064_480.jpg":"377x480","pp_8280064_340.jpg":"267x340","pp_8280064_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8280065_1920.jpg":"1920x1080","k_8280065_1280.jpg":"1280x1280","k_8280065_1024.jpg":"1024x1024","k_8280065_640.jpg":"640x640","k_8280065_480.jpg":"480x480","k_8280065_340.jpg":"340x340","k_8280065_220.jpg":"220x220","o_8280065_1280.jpg":"1280x960","o_8280065_1024.jpg":"1024x768","o_8280065_640.jpg":"640x480","o_8280065_480.jpg":"480x360","o_8280065_340.jpg":"340x255","o_8280065_220.jpg":"220x165","h_8280065_1280.jpg":"1280x854","h_8280065_1024.jpg":"1024x683","h_8280065_640.jpg":"640x427","h_8280065_480.jpg":"480x320","h_8280065_340.jpg":"340x227","h_8280065_220.jpg":"220x147","pp_8280065_1280.jpg":"1006x1280","pp_8280065_1024.jpg":"805x1024","pp_8280065_640.jpg":"503x640","pp_8280065_480.jpg":"377x480","pp_8280065_340.jpg":"267x340","pp_8280065_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2899","hd_8280063_1920.jpg":"1920x1080","k_8280063_1280.jpg":"1280x1280","k_8280063_1024.jpg":"1024x1024","k_8280063_640.jpg":"640x640","k_8280063_480.jpg":"480x480","k_8280063_340.jpg":"340x340","k_8280063_220.jpg":"220x220","o_8280063_1280.jpg":"1280x1932","o_8280063_1024.jpg":"1024x1546","o_8280063_640.jpg":"640x966","o_8280063_480.jpg":"480x724","o_8280063_340.jpg":"340x513","o_8280063_220.jpg":"220x332","h_8280063_1280.jpg":"1280x854","h_8280063_1024.jpg":"1024x683","h_8280063_640.jpg":"640x427","h_8280063_480.jpg":"480x320","h_8280063_340.jpg":"340x227","h_8280063_220.jpg":"220x147","pp_8280063_1280.jpg":"1006x1280","pp_8280063_1024.jpg":"805x1024","pp_8280063_640.jpg":"503x640","pp_8280063_480.jpg":"377x480","pp_8280063_340.jpg":"267x340","pp_8280063_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8280075_1920.jpg":"1920x1080","k_8280075_1280.jpg":"1280x1280","k_8280075_1024.jpg":"1024x1024","k_8280075_640.jpg":"640x640","k_8280075_480.jpg":"480x480","k_8280075_340.jpg":"340x340","k_8280075_220.jpg":"220x220","o_8280075_1280.jpg":"1280x960","o_8280075_1024.jpg":"1024x768","o_8280075_640.jpg":"640x480","o_8280075_480.jpg":"480x360","o_8280075_340.jpg":"340x255","o_8280075_220.jpg":"220x165","h_8280075_1280.jpg":"1280x854","h_8280075_1024.jpg":"1024x683","h_8280075_640.jpg":"640x427","h_8280075_480.jpg":"480x320","h_8280075_340.jpg":"340x227","h_8280075_220.jpg":"220x147","pp_8280075_1280.jpg":"1006x1280","pp_8280075_1024.jpg":"805x1024","pp_8280075_640.jpg":"503x640","pp_8280075_480.jpg":"377x480","pp_8280075_340.jpg":"267x340","pp_8280075_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_8280085_1920.jpg":"1920x1080","k_8280085_1280.jpg":"1280x1280","k_8280085_1024.jpg":"1024x1024","k_8280085_640.jpg":"640x640","k_8280085_480.jpg":"480x480","k_8280085_340.jpg":"340x340","k_8280085_220.jpg":"220x220","o_8280085_1280.jpg":"1280x853","o_8280085_1024.jpg":"1024x682","o_8280085_640.jpg":"640x426","o_8280085_480.jpg":"480x320","o_8280085_340.jpg":"340x226","o_8280085_220.jpg":"220x146","h_8280085_1280.jpg":"1280x854","h_8280085_1024.jpg":"1024x683","h_8280085_640.jpg":"640x427","h_8280085_480.jpg":"480x320","h_8280085_340.jpg":"340x227","h_8280085_220.jpg":"220x147","pp_8280085_1280.jpg":"1006x1280","pp_8280085_1024.jpg":"805x1024","pp_8280085_640.jpg":"503x640","pp_8280085_480.jpg":"377x480","pp_8280085_340.jpg":"267x340","pp_8280085_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8280084_1920.jpg":"1920x1080","k_8280084_1280.jpg":"1280x1280","k_8280084_1024.jpg":"1024x1024","k_8280084_640.jpg":"640x640","k_8280084_480.jpg":"480x480","k_8280084_340.jpg":"340x340","k_8280084_220.jpg":"220x220","o_8280084_1280.jpg":"1280x960","o_8280084_1024.jpg":"1024x768","o_8280084_640.jpg":"640x480","o_8280084_480.jpg":"480x360","o_8280084_340.jpg":"340x255","o_8280084_220.jpg":"220x165","h_8280084_1280.jpg":"1280x854","h_8280084_1024.jpg":"1024x683","h_8280084_640.jpg":"640x427","h_8280084_480.jpg":"480x320","h_8280084_340.jpg":"340x227","h_8280084_220.jpg":"220x147","pp_8280084_1280.jpg":"1006x1280","pp_8280084_1024.jpg":"805x1024","pp_8280084_640.jpg":"503x640","pp_8280084_480.jpg":"377x480","pp_8280084_340.jpg":"267x340","pp_8280084_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7755040 Threads: 2 Questions: 1632368546 Slow queries: 4850725 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111304160 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/male-tajne-velikih-majstora-udice-koliko-ste-puta-kontrirali-u-prazno-1175453 [printLink] => /om/ribolov/male-tajne-velikih-majstora-udice-koliko-ste-puta-kontrirali-u-prazno-1175453?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 670443 [name] => kontriranje ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-14 14:08:32 [main_article_id] => 0 [alias] => kontriranje-ribolov [link] => /tag/kontriranje-ribolov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 665451 [name] => kontra ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-01 13:44:17 [main_article_id] => 0 [alias] => kontra-ribolov [link] => /tag/kontra-ribolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 314941 [name] => udičarenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => udicarenje [link] => /tag/udicarenje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 670444 [name] => ribolov udicom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-14 14:08:32 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-udicom [link] => /tag/ribolov-udicom ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRESUDNI DETALJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Male tajne velikih majstora udice: koliko vam se puta dogodilo da ste nakon što vam riba gotovo istrgne štap iz ruke kontrirali u prazno? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-02-01-17-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/8280077.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Roko Klarin [mainImageDesc] =>

Dok se čekala orada, cipli su se lovili na plovak

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/8280077.jpg [title] => Roko Klarin

Dok se čekala orada, cipli su se lovili na plovak

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/8280064.jpg [title] =>

U pridnenom ribolovu iz barke vrh je glavni indikator griza

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/8280065.jpg [title] =>

Elektronički indikatori dobri su za lov na fermu

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/8280063.jpg [title] =>

Skosavice nemaju zazupce na krunici, pa sistem treba stalno držati napetim

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/8280075.jpg [title] =>

Svaka od ovih riba ima svoj način povlačenja ješke

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/8280085.jpg [title] =>

Plovak ima svoja pravila igre

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/8280084.jpg [title] =>

Još jedan vizualni indikator griza za fermu

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Pravi trenutak za kontru, naravno, postoji, no ono što ne postoji je obrazac, odnosno pouzdani ključ po kojem bi se moglo odrediti kada se točno može kontrirati, a da kontra bude uspješna. Nebrojeno sam puta čuo savjete poput ja kontriram tek nakon trećeg čupkanja ili kontriraj na prvu, pri čemu su ti savjetodavci uvijek milijun posto uvjereni u ispravnost svoga postupka.

Naime, po njima gire najprije tri puta povlače krajeve ješke bez neke konkretne namjere, da bi tek četvrti put s ješkom uzele i udicu. Naravno, za svaku vrstu prema njihovu predviđanju postoji matematički izračun po kojem se točno može odrediti pravi trenutak za kontru.

Sve one promašaje i neostvarene kontre kojih ima sva sila oni, dakako, ne objašnjavaju nego jednostavno prešućuju uz eventualno slijeganje ramenima što bi u prijevodu značilo, ništa me ne pitaj, što ja znam, gledaj svoja posla.

KAD PLOVAK ZALEGNE

Pravi trenutak kontre ovisi o cijelom nizu krupnih i sitnih detalja. U krupne svakako spadaju tehnika, korišteni pribor i teren na kojem se lovi, a što u velikoj mjeri određuje i lovinu, dok su sitni detalji uglavnom vezani za korištenu ješku, način prezentacije, doba dana i godine. Dakle, nikako nije svejedno lovi li se na plovak, bulentinom ili nekakvom surfcasting tehnikom. Indikatori griza su kod svake tehnike drukčiji.

Kod spomenutog ribolova plovkom, indikator je plovak koji može poskakivati, uranjati, leći na površinu ili se jednostavno voziti bez promjene dubine urona, i svaka od navedenih situacija može biti povoljna za kontriranje. Ako su oko udice špari, plovak će u pravilu zaroniti naglo i potpuno.

Ako su lovina cipli, plovak može plesati u svim mogućim i nemogućim položajima, pri čemu će zapravo jako malo puta naglo uroniti. Ako se love ušate, skakanje plovka kao i naglo koso uranjanje najčešće je pravi trenutak za kontru.

---

image

Plovak ima svoja pravila igre

---

U slučaju kada plovak neprestano poskakuje bez onog konkretnog povoda za kontru, a što se često događa kada su lovina girovke i slična sitna riba, trenutak kontre ovisi ponajprije o ješki, odnosno o njenoj žilavosti.

Ako je ješka žilava i izdržljiva, tada se može duže vrijeme čekati da bi se dobio konkretan povod za kontru, odnosno potpuno uranjanje plovka ili makar potapanje malo preko uobičajene granice. No, ako je ješka mekana, poput pahulje kruha, tada se kontrira na prvu naznaku ozbiljnijeg griza.

A što se smatra ozbiljnim grizom određuje se na licu mjesta. Konkretno, male gire će teško potpuno povući i pod morem zadržati cijeli plovak. Najčešće će to biti kratki trenutak kada odignu predvez zajedno s olovnicom nakon čeg će plovak bez opterećenje leći na površinu, ili pak onaj trenutak kada se plovak do pola uronjen u tom položaju zadrži samo djelić sekunde duže od uobičajenog.

PRVA, DRUGA, TREĆA

U ribolovu obalnim pridnenim tehnikama u kojima se pribor aktivno drži u rukama za cijelo vrijeme ribolova, poput tehnike beach ledgering, indikator je vrh štapa kojeg treba pomno pratiti i reagirati u skladu s njegovim povijanjem. I ovdje, baš kao i ribolovu plovkom ključna je lovina, i način prezentacije, odnosno kvaliteta ješke.

---

image

Još jedan vizualni indikator griza za fermu

---

Ako su na meti sitne ribe, tada će trzaji biti također sitni i nervozni. U tom obilju skokovitih sitnih povijanja nije lako odrediti pravi trenutak za kontru. Većina ribolovaca rukovodi se intenzitetom trzaja i jačinom potezanja. U trenutku kada procijene da je napetost veća od uobičajene ili da su trzaji trenutno postali gušći, slijedi kontra. Brza i kratka, ali istovremeno meka, bez dugog povlačenja, kako bi naješkani sistem u slučaju promašene kontre ostao u zoni lova.

Mnogi ribolovci, pogotovo kada je u pitanju lov sitne ribe na velikim udaljenostima od sto i više metara, ne izvlače sistem odmah nakon kačenja, već čekaju i drugu, a eventualno i treću ribu kako bi dobili na vremenu. Naravno, detekcija drugog ili trećeg griza, uz već zakačenu ribu na predvezu nije jednostavan zadatak, no iskustveno se ipak može uspješno svladati.

PRESUDNA JE JEŠKA

Od pridnenih obalnih tehnika, ferma, odnosno ribolov na fermu, jedna je od najzastupljenijih. Indikatori griza za ovu tehniku su brojni, pri čemu se svi mogu svesti na isti nazivnik koji je zapravo okosnica same tehnike. Ribi se mora omogućiti da naješkanu udicu prihvati, odvuče i nakon metar-dva, a katkada i više, počne gutati. Dakle, bez obzira na način indikacije griza, kontrira se kada riba ješku počne odvlačiti.

No često se dogodi da riba ješku povuče pola metra pa stane, nakon čega se povlačenje nastavlja, najčešće nakon nekoliko sekundi zadrške. Kontra se u principu udara upravo u vrijeme samog odvlačenja ješke, i to ne u samom početku odvlačenja, već nakon nekih pola metra do jednog metra izvučene strune.

---

image

Elektronički indikatori dobri su za lov na fermu

---

No, kao i inače, ako je u pitanju mekša ješka poput primjerice srdele, tada se kontra udara odmah na početku sljedećeg povlačenja, pogotovo ako je zastoj već nastupio. Naime, u zastojima riba ješku premeće u ustima tražeći najpovoljniji položaj za gutanje, pri čemu često otkrije udicu, pa je ili ispljune i odustane od ješke ili udicu uspješno odstrani, a ješku proguta. Upravo zato, u slučaju lova s rastresitijom i mekšom ješkom ne treba dugo čekati.

Isto tako, ako je griz nedvosmislen, odnosno ako riba ješku odvlači brzo i bez zastoja, kontrirati treba odmah, dovoljno jako da se riba po mogućnosti zaustavi. A budući da su u ovakvom lovu ciljana lovina najčešće podlanice, kontra treba biti jaka kako bi se uspješno probila njena tvrda popločana čeljust.

BJEGOVI I PROVOKACIJE

U pridnenom ribolovu iz barke, indikator je također vrh štapa koji nedvosmisleno pokazuje svaki pomak na drugom kraju strune. U toplijem dijelu godine vrh će najčešće odmah po spuštanju početi poskakivati, što nam odaje prisustvo sitne ribe. No u hladnijem dijelu godine, kao i noću, sitne ribe, pogotovo preko 30 metara dubine nema, tako da su grizevi uvijek konkretni.

---

image

U pridnenom ribolovu iz barke vrh je glavni indikator griza

---

Kod grizeva u kojima se riba doslovno objesi na udicu i počne sve odvlačiti, kontra je praktički nepotrebna jer dolazi do samoubadanja. No u situacijama u kojima krupnija riba sitno čupka, a što se očituje kao nekakvo nejasno blago povlačenje strune koje ne daje dovoljno povoda za kontru, kontriranje može biti kontraproduktivno.

Riba može biti samo lagano očešana udicom, ili pak loše zakačena zbog čega lako može spasti s udice, a što u prvih nekoliko metara od dna može biti kobno. Naime tako ozlijeđena i uplašena riba u svom paničnom bijegu lako može povući i cijelo jato za sobom, nakon čega ribolov na tom mjestu postaje besmislen, barem prvo vrijeme nakon takvog bijega.

Nasuprot tome, lagano povlačenje sistema po dnu može isprovocirati ozbiljan griz ili nam jednostavno otkriti da je riba već na udici i da je treba samo izvući.

PRAKSA I TALENT

Posve suprotno svemu opisanom, kontriranje u varaličarskim tehnikama je u pravilu refleksna radnja u kojoj nema oklijevanja. U povlačenju varalice ribolovac nastoji varalici udahnuti život i pretvoriti je u nešto naizgled jestivo i lako dostupno. Dok se varalica povlači, ona pruža svojevrsni otpor koji je u principu manje-više konstantan. Svako zatezanje, udarac, trzaj, ili dodir, refleksno izaziva kontru, što najčešće rezultira kačenjem.

---

image

Svaka od ovih riba ima svoj način povlačenja ješke

---

Budući da se u ribolovu varalicama love gotovo isključivo predatori, napad je uvijek beskompromisan, a kontra služi zapravo samo kao svojevrsno osiguranje kačenja, i to ponajprije zatezanjem strune kako se lovina ne bi zbog eventualno opuštene strune oslobodila udica.

Kod lova liganja to je još izraženije, jer krunice na skosavicama nemaju zazupce koji bi osiguravali kačenje, tako da svako popuštanje strune zapravo može rezultirati oslobađanjem lovine.

No bez obzira koju tehniku preferirali i na koji način ribolovu pristupali, jedini pravi pokazatelj pravovremene kontre nipošto ne može biti neki matematički izračun, već isključivo praksa. Dovoljno vremena provedenog na moru u aktivnom ribolovu najbolji je učitelj. Ako imate i mrvu talenta, taj će u vrlo kratkom vremenu isplivati na površinu i nepogrešivo vam reći kad je pravi trenutak za kontru.

---

image

Skosavice nemaju zazupce na krunici, pa sistem treba stalno držati napetim

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Roko Klarin
Roko Klarin

Dok se čekala orada, cipli su se lovili na plovak


U pridnenom ribolovu iz barke vrh je glavni indikator griza


Elektronički indikatori dobri su za lov na fermu


Skosavice nemaju zazupce na krunici, pa sistem treba stalno držati napetim


Svaka od ovih riba ima svoj način povlačenja ješke


Plovak ima svoja pravila igre


Još jedan vizualni indikator griza za fermu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/male-tajne-velikih-majstora-udice-koliko-ste-puta-kontrirali-u-prazno-1175453 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8388ce5cd182a2cc4e821a0af7fa38f473a1a6ad [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Male+tajne+velikih+majstora+udice%3A+koliko+vam+se+puta+dogodilo+da+ste+nakon+%C5%A1to+vam+riba+gotovo+istrgne+%C5%A1tap+iz+ruke+kontrirali+u+prazno%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fmale-tajne-velikih-majstora-udice-koliko-ste-puta-kontrirali-u-prazno-1175453 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fmale-tajne-velikih-majstora-udice-koliko-ste-puta-kontrirali-u-prazno-1175453 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRESUDNI DETALJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

PRESUDNI DETALJIMale tajne velikih majstora udice: koliko vam se puta dogodilo da ste nakon što vam riba gotovo istrgne štap iz ruke kontrirali u prazno?

Piše Roko Klarin
15. ožujka 2022. - 07:30

Pravi trenutak za kontru, naravno, postoji, no ono što ne postoji je obrazac, odnosno pouzdani ključ po kojem bi se moglo odrediti kada se točno može kontrirati, a da kontra bude uspješna. Nebrojeno sam puta čuo savjete poput ja kontriram tek nakon trećeg čupkanja ili kontriraj na prvu, pri čemu su ti savjetodavci uvijek milijun posto uvjereni u ispravnost svoga postupka.

Naime, po njima gire najprije tri puta povlače krajeve ješke bez neke konkretne namjere, da bi tek četvrti put s ješkom uzele i udicu. Naravno, za svaku vrstu prema njihovu predviđanju postoji matematički izračun po kojem se točno može odrediti pravi trenutak za kontru.

Sve one promašaje i neostvarene kontre kojih ima sva sila oni, dakako, ne objašnjavaju nego jednostavno prešućuju uz eventualno...

15. svibanj 2024 04:01