stdClass Object ( [id] => 1166147 [title] => Hladno more krije plemenitaše zbog kojih se itekako vrijedi potruditi: učimo vas kako zimi s obale loviti oradu i brancina [alias] => kako-zimi-s-obale-loviti-oradu-i-brancina [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zima je za sve ribolovce vrlo specifično razdoblje. Dok se u toplijem dijelu godine ribolovom može baviti praktički bilo tko, jer pod površinom sve doslovno vrvi od života, u ovo je doba godine situacija bitno drukčija. Temperature su niže pa je metabolizam većine vrsta usporeniji, a to znači da se svi procesi odvijaju bitno sporije nego inače.

Osim toga, većina je ribljih vrsta osjetljiva na temperaturna kolebanja kojima je izloženo pliće more, zbog čega se povlače u temperaturno stabilnije zone, a što se u obalnom ribolovu osjeća kao odsustvo ribe.

Tek u neposrednoj blizini naselja i luka može se steći privid bogatstva života koji je nalik onom ljetnom. No, to je ponajprije zbog nešto više temperature i konstantnog dotoka hrane, a što je u uskoj vezi s raznim otpadnim vodama, među kojima kanalizacijske igraju važnu ulogu, zbog čega je riba koja obitava na takvim mjestima većini ribolovaca odbojna.

Ipak, postoje vrste koje se zadržavaju uz obalu i u zimskom razdoblju i koje se, na sreću svih obalnih ribolovaca, uz malo truda i znanja ipak mogu relativno lako uloviti. I, što je najvažnije, u tom lovu pružiti više nego dovoljno zadovoljstva.

Premda se može steći dojam da je riječ o nekim običnim i ne tako plemenitim vrstama, u pitanju su dvije vrste koje su iznimno cijenjene, kako u ribolovnom kontekstu, tako i među gurmanima, na čijim se kulinarsko-gastronomskim ljestvicama popularnosti drže u samome vrhu. Naravno, to su morski princ – brancin i morska kraljica – orada.

MIGRATORSKA NARAV

Iako te dvije vrste zauzimaju različite niše, kako u vodenom stupcu, tako i hranidbenom lancu, povezuje ih činjenica da se u ovo doba godine mogu zateći u uzobalnom pojasu. Tu borave iz različitih pobuda i razloga, ali svakako u dovoljnom broju da se izlazak na more zbog njih uvijek isplati.

Naravno, za uspješan ribolov je, kao i uvijek, potrebno zadovoljiti tri osnovna preduvjeta. Potrebno je poznavati životne navike lovine, posjedovati adekvatnu kvalitetnu opremu i imati aktualnu ješku. Ako je animalna, onda i svježu.

Orada je riba iz obitelji ljuskavki koja, premda se u određenim okolnostima može naći i u pola mora, preferira život uz dno. Osnovna su joj hrana školjkaši, puževi i niži beskralježnjaci, koje bez osobitog napora jednostavno drobi svojim snažnim čeljustima.

Upravo se iz toga hranidbenog razloga može katkad vidjeti i pri površini, gdje bude privučena dagnjama koje se na obali drže na samoj granici plime i oseke, ili pak na bovama i sidrenim konopima.

No, osnovni razlog njezine prisutnosti u većem broju uz našu obalu u ovo doba godine leži u njezinoj migratorskoj naravi zbog koje sporo putuje Jadranom od sjevera prema jugu. Na taj put orade nikad ne idu same, već uvijek u velikim jatima, koja katkad broje i više tisuća jedinki. Usput zastaju na mjestima na kojima pronalaze dovoljno hrane i tu se zadržavaju neko vrijeme, što vješti ribolovci itekako koriste.

---

image
Suton i svitanje pravo su vrijeme za lov brancina
---

Ova jata okupljaju u najvećem broju oradele, male orade prosječne težine 25 do 30 dekagrama, no jedan dio tih jata čine i malo starije ribe čija se težina kreće i do sedam-osam kilograma. Istina, takve su kapitalke rijetke, no zato se primjerci do tri kilograma težine ipak love dovoljno često da se zimski ribolov orada itekako isplati.

Iako se može činiti da je ribolov orada zbog njihove brojnosti lak i jednostavan posao, malo prakse i iskustva nije naodmet. Naravno, uz predznanje koje je, kao i u svakom drugom ribolovu, neophodna i nezaobilazna stavka.

SURF I CARP ŠTAPOVI

Iako je orada riba koja će beskompromisno zdrobiti nekog volka s dna i progutati ga bez oklijevanja, kada je u pitanju ješka na udici, ova riba pokazuje iznenađujuće velik oprez.

Ne samo da će oklijevati oko samog uzimanja mamca, već će ga, i kada ga prihvati, premetati u ustima spremna da ga odbaci ako joj se učini da je bilo što u cijeloj priči imalo sumnjivo.

Zbog toga pribor mora biti tako izbalansiran da kod ribe ne probudi nikakvu sumnju.

Budući da se lov orada u pravilu odigrava na relativno malim udaljenostima, rijetko kada preko trideset do pedeset metara od obale, štap ne mora imati najviše bacačke performanse, no mora imati dovoljno snage i žilavosti za zamaranje zakačene ribe.
Oradu do kilograma težine će većina štapova nasukati bez ikakvih problema, no kada se na udici nađe prava kraljica, tada je vrlo bitno da štap može odgovoriti na sve pritiske koje nameće takva lovina.

Iako se čini da je po pitanju izbora štapa stvar potpuno jasna, zapravo postoje dva pristupa, ili, bolje rečeno, dvije struje ribolovaca, od kojih svaka preferira svoj tip štapa. Pritom je, a to je važno naglasiti, svaka od tih struja argumentirano u pravu.

Dakle, jedan dio ribolovaca preferira lov surf opremom, i to, kao što smo rekli, ne zbog dalekih izbačaja, već ponajprije zbog fizičke snage takvih štapova, koji i najveću oradu mogu u mjestu zaustaviti i okrenuti u željenom pravcu. Ovakav izbor štapova je presudno važan kada se lovi na terenima na kojima orada može iskoristiti prirodne prepreke da bi se oslobodila udice. To mogu biti škrape ili zarašteno dno, ali isto tako i konopi ili lanci u lučicama, koje će svaka orada pokušati iskoristiti za oslobađanje od udice.

Drugi je dio ribolovaca skloniji mekšim štapovima, takozvanim parabolicima, poput klasičnih šaranskih carp štapova. Ti su štapovi idealni za zamaranje većih riba koje u kratkom vremenu posustaju pred opružnom silom blanka. S ovim je štapovima dovoljno cijeli sistem zategnuti u tvrdo, tako da opružna sila blanka može odraditi sav posao zamaranja.

Tek kad se štap počne ispravljati, odnosno kada se osjeti da je napetost malo popustila, kreće se s namatanjem, ali opet samo do točke u kojoj se štap ponovno savija na granicu koja ribi doslovno uzima svu energiju. Nakon što se riba zamorena ovakvim štapovima dovuče do obale, podmetač najčešće nije ni potreban jer riba bude toliko izmorena da se može prihvatiti golom rukom.

---

image
Ferma je najčešća tehnika kada je u pitanju lov orada
---

Naravno, ovakvi su štapovi pogodni za lov na terenima na kojima ne postoje prepreke i na kojima se borba s ribom može produljiti onoliko koliko veličina ribe to traži, bez potrebe za bilo kakvim forsiranjem.

NAJLONSKE DILEME

Rola za lov orada trebala bi biti dovoljno robusna da može odraditi zamaranje, što znači da se modeli ispod klase 3000 ne bi trebali koristiti za ovakav lov. Naravno, s veličinom ne bi trebalo ni pretjerivati jer je u ovakvom ribolovu kvaliteta prijenosa i kočnice puno važnija od kapaciteta.

Prednost u ribolovu orada svakako imaju role sa slobodnim hodom kalema, popularne baitrunnerice, koje ovakav ribolov mogu bitno pojednostaviti.

U izboru ribolovne strune definitivno treba koristiti najlonske monofile koji su otporniji na abraziju. Naime, budući da se ribolov odvija na dnu, otpornost na abraziju je jedan od najbitnijih detalja na koje treba obratiti pažnju. Sam promjer strune kreće se od 0,30 do 0,45 milimetara, što je stvar osobnih sklonosti i očekivane veličine lovine. Naime, ako se zna da će većina orada biti teža od tri kilograma, tada bi trebalo u startu ići s malo debljom i nosivijom strunom.

Dilema vezana uz memoriju, odnosno podatnost i mekoću najlonskih monofila, oko koje se mnogi ribolovci lome, slična je dilemi vezanoj uz izbor štapa. Dok jedan dio ribolovaca preferira mekane i podatne najlone koji imaju veliku istezljivost, drugi su skloniji krućim strunama koje omogućuju direktniji kontakt u trenutku kačenja.

No, ma koliko ta krutost i neistezljivost zbog tvrdog kontakta u samom trenutku kačenja bila neophodna, u zamaranju može biti ozbiljna mana, pogotovo kad je riba loše zakačena. Naime, s tvrdim i neistezljivim strunama se svaki grubi trzaj ribe direktno prenosi na mjesto uboda, što povećava opterećenje na udicu i samo mjesto uboda, a zbog čega šanse za spadanje ribe s udice postaju puno veće.

Zbog toga se većina ribolovaca opredjeljuje za kompromis, birajući strune iz neke zlatne sredine, dovoljno krute i dovoljno meke, otporne na abraziju i dobre nosivosti na čvoru.

Predvez je obvezno fluorokarbonski, nosivosti neznatno manje od osnove, dug od 50 do 80 centimetara, s udicom veličine adekvatne očekivanoj lovini.

---

image
Ova usta lako usisaju plijen, bez obzira na veličinu
---

PAPAGAJKE I GOLE OLOVNICE

U izboru udice svakako se treba odlučiti za čvršće modele koji mogu odoljeti snažnom ugrizu i čiji vrh može izdržati izvlačenje ribe, čak i u situacijama u kojima udica ne prodre u vilicu, već se vrhom zadržava između pločastih zuba kojima su usta orade temeljito popločana.

Idealan je oblik klasičnih kovanica, papagajki, s tim da su mnogi ljubitelji ovakvog lova skloni circle modelima koji su ionako predviđeni za samoubadanje, a s kojih zakačene ribe iznimno rijetko spadaju.

Ostaje još samo jedna dilema na kojoj se lome svi lovci na orade, a to je boja olovnice koja mora biti klizna. Naime, pitanje koje u toj situaciji iskače u prvi plan jest treba li olovnica biti vidljiva ili nevidljiva. Činjenica je da će neka jasno obojena olovnica, primjerice crvena, i to pogotovo ako se lovi na plitkim terenima, privući pažnju većine riba, pa tako i orada. No, isto je tako činjenica da će tako jasno obojena olovnica možda odvući pažnju od ješke ili povećati sumnjičavost.

Zbog svega toga većina ribolovaca koristi neutralno obojene olovnice, odnosno olovnice bez kakvog premaza.

JEŠKA I NAJČEŠĆA GREŠKA

Puno je priča koje su ispričane o najboljoj ješki za orade. Dok se jedni kunu u rakove i fermentirane volke, drugi govore o dagnjama, otvorenima ili zatvorenima, treći o bibiju i velikom crvu, pri čemu ima barem još toliko ribolovaca koji ne žele čuti ni za što drugo osim za srdelu. Činjenica je da je oradama sve od navedenog podjednako drago, baš kao i većini drugih riba.

Orada će zagristi i u pileća prsa, kao što će i napasti vješto vođenu varalicu. Naravno, za ribolov orada pridnenom tehnikom kakva je ferma, koja je inače i najčešće korištena obalna tehnika za lov orada, idealna je ona ješka koja može čekati i sačekati ribu kojoj je namijenjena.

---

image
Živi gavun definitivno je najjača ješka za zimske brancine
---

Sitna riba teško će raščupati kakvog raka, dobro postavljenog bibija ili zatvorenu dagnju na udici, ali u zimskim uvjetima, u kojima nema puno sitne ribe ni lažnih grizeva, srdela je jedna od najpopularnijih ješki. Lako je dostupna, nije skupa, a u izvlačenju sistema, ako nije došlo do griza, pri jačoj kontri lako spada s udice. Ako smo dovoljno vješti sa zabačajima, tako s lakoćom možemo stvoriti i hranilište koje u kratkom roku često može dati odlične rezultate.

No, bez obzira koju ješku koristili, važno je pobrinuti se da vrh udice barem malo viri izvan ješke kako bi put do uboda i kačenja ostao nezapriječen.

Orada će ješku najčešće uzeti ustima i u prvom grizu zdrobiti ako se ima što za drobiti, nakon čega će ili u mjestu premetati to što je pokupila, ili će se pak pokrenuti, noseći sobom naješkanu udicu i usput je premetati po ustima. Najveća greška koja se tada može napraviti jest kontrirati na prvi pomak strune.

Naime, u tim prvim trenucima orada zalogaj prevrće među svojim moćnim pločastim zubima tako da kontra, ma koliko bila jaka, u najvećem broju slučajeva završava u prazno ili eventualnim zabijanjem vrha udice među gusto nabijene ploče u unutrašnjosti usta. Ako se i dogodi takvo kačenje, dovoljno je da samo na trenutak dođe do opuštanja strune kako bi se riba oslobodila udice.

Zato je potrebno obuzdati ribolovni nagon pa pričekati s kontrom. Oradi se mora omogućiti odvlačenje sistema bez otpora, koji put i više metara, zbog čega baitrunnerice i jesu toliko popularne u lovu orada. Ako je kontra odrađena u pravo vrijeme, odnosno ako se ispoštovala neophodna odgoda u kontriranju, tada se udica u 90 posto slučajeva smješta u ugao usta, nakon čega su šanse za ispadanje udice uistinu minimalne.

---

image
Gambor je izvrsna ješka i za orade i za brancine
---

Orada je vrlo borbena riba i iskoristit će sve riblje trikove da bi se oslobodila čelične napasti, od traženja spomenutih prepreka i zapreka do najbrutalnijeg udaranja glavom o dno. Ipak, bez obzira koliko bila borbena, na kraju će se predati, pri čemu bi izvlačenje, pogotovo ako je u pitanju teži primjerak, obvezno trebalo popratiti podmetačem.

A kad se nađe na suhom, bez obzira na nagone i razloge, nipošto joj nemojte gurati prste u usta. Mnogi je ribolovac, želeći dobiti dobru fotografiju, gurnuo ulovljenoj oradi palac u usta, nakon čega je otkrio koliko jak može biti stisak njenih čeljusti. To guranje može za posljedicu imati običan podljev pod noktom, ali i potpuno zdrobljen nokat, kao i otvoreni prijelom palčane kosti. Ako vam to zvuči nevjerojatno, sjetite se da tim istim čeljustima orade drobe volke, baš kao što mi grickamo čips.

A ako vam se dogodi pa na udicu namijenjenu kapitalnoj mami dođe oradela, vratite je u more čim prije, bez onog suvišnog povlačenja po škrapama ili rivi.

LOVAC I STRVINAR

I dok je orada temeljno riba dna, brancin nastanjuje najčešće srednji i površinski sloj mora, gdje se hrani drugim ribama i glavonošcima. No, isto tako zna on svoju hranu, pogotovo ako je dovoljno mirisna i atraktivna, potražiti i na dnu. Rakovi, sipe i mušuni su mnogi brancinima na redovitom meniju, dok onim oportunistima koji prate i posjećuju plivarice na ukrcajnim poštama, hranu nerijetko čine srdele koje padnu na dno.

Premda mnogi pronalaze sličnosti u naravi i općenito ponašanju s vrstama s kojima često dijeli stanište, poput, primjerice, strijelke, detaljnijim razmatranjem lako se može utvrditi kako se brancin zapravo ponaša ipak bitno drukčije, ali i dalje vrlo specifično.

Brancin je građen kao snažan plivač koji može u kratkom vremenu, ali zapravo samo na kratke staze, postići eksplozivna ubrzanja, što mu je više nego dovoljno za lov.

---

image
Brancin lovi i na dnu
---

Naime, brancin se, i kad lovi i kad samo šeta, kreće na manje-više jednak i barem prividno sličan, nezainteresiran način.

Često ga se može vidjeti kako naizgled potpuno nezainteresirano pliva koji metar dalje i malo dublje od jata gavuna, koji čak i ne pokušavaju formirati neku jatnu obrambenu formu. I kad se već učini da će proći bez ikakve akcije, u jednom trenu se okrene i eksplozivno pojuri za odabranom žrtvom, koju u pravilu stigne u prve tri sekunde.

Naravno da je ta žrtva pomno odabrana, jer svi ti prolazi brancina uz jato gavuna nisu ništa drugo doli izvidi uvijek s jednim te istim ciljem – pronalaska žrtve koju će najlakše zaskočiti.

Brancin kao svaki predator ima urođen nagon za lov, što znači da ga se može isprovocirati čak i kad nije gladan. Naravno, da bi provokacija uspjela, sve mora biti savršeno posloženo.

JEŠKA NA FLUOROKARBONU

Brancini se s obale mogu loviti na više načina. Mnogi se odlučuju za klasičan pristup sa živom ili uginulom ribom, gdje se lov, bez obzira na veličinu ješke, uvijek pokušava odraditi s najfinijim mogućim priborom.

U tom smislu je fluorokarbonski predvez od iznimnog značenja. Predvez je dug barem jedan metar i rijetko kada deblji od 0,28 milimetara, pri čemu udica mora u ješki biti dobro skrivena, s tim da ta potreba za finoćom pribora raste s prozirnošću mora.

Osnovna je struna najlonski monofil kojim se, kao i u lovu orada, pokušavaju kompenzirati grubosti u izvlačenju.

Na mjestima na kojima krstare oportunisti koji se hrane srdelama što završe u moru tijekom prekrcavanja, najbolja je ješka, naravno, srdela, cijela ili rezana na komadiće. No, na pozicijama na kojima se brancin hrani tako što lovi, živi gavuni su ješka broj jedan.

No, isto tako postoje specifična područja na kojima se brancin prioritetno hrani drugim vrstama, poput špara ili ušate, dok se, opet, na nekim ušćima rijeka, kakav je slučaj s ušćem Neretve, najboljom ješkom pokazao gambor, račić koji živi u pijesku.
I dok se u svim ostalim situacijama lovi á volo tehnikom, u slučaju lova s gamborima predvez je klasičan, s olovnicom na kraju sistema i dvije do tri prame iznad, na čijim se krajevima nalaze naješkani živi gambori.

I premda su to najuobičajenije ješke, zabilježeni su brojni slučajevi u kojima su brancini lovljeni na velikog crva, bibija, komadiće lignje, kruh, razne morske crve, dok ga Talijani u redovnom postupku love na bigattine, larve mesnih muha koje prije i za vrijeme lova obilato praćkaju u more, stvarajući tako aktivno hranilište na kojem onda love bolognese sistemima.

---

image
Popperi su za mnoge brancine bili koban obrok
---

I premda se dio kontinentalnih ribolovaca povremeno može tu i tamo zateći u takvom lovu, većini je morskih ribolovaca takav pristup zapravo odbojan.

No, treba napomenuti da brancina mnogi love na plovak, bilo klizni, bilo fiksni, ispod kojega se na otprilike metar dubine na fluorokarbonskoj struni nalazi najčešće živa ješka.

TRI PRISTUPA

No, mnogim su suvremenim ribolovcima koji zapravo nisu gladni ribe, već ponajprije žele akciju, takvi pristupi inertni i spori. Takvima, kojih i nema tako malo, prva je ribolovna tehnika u lovu brancina definitivno spinning.

Spinnerskih pristupa, pogotovo kada je u pitanju brancin, postoji valjda toliko koliko ima i ribolovaca koji ga love. Ali ako se to pokuša malo skratiti i uobličiti, može se zapravo govoriti o tek nekoliko osnovnih pristupa koji su određeni ponajprije korištenim varalicama.

Tako se može govoriti o lovu wobblerima, popperima, zarama i silikonskim varalicama.

U zavisnosti od očekivane lovine, te težine i veličine varalice, koristi se, naravno, i različiti pribor, no prvenstveno u smislu finoće, odnosno akcijskog raspona i nosivosti.

Tako će se u nekakvom ultra light pristupu koristiti vrlo tanka bacačka upredenica promjera 0,10 milimetara, dok će predvez biti promjera 0,16 milimetara.

U malo grubljem pristupu upredenica može biti promjera 0,14, a predvez 0,20 milimetara, dok se najgrublja verzija odrađuje s upredenicom promjera 0,18 i predvezom 0,28 milimetara. Naravno, ova je podjela samo okvirna i granice mogu biti puno više, što ovisi o ribolovcu, uvjetima na moru i veličini ribe.

---

image
Silikonci opterećeni jigg udicama vrlo su lovni
---

Spomenuta upredenica je u najvećem broju slučajeva prvi izbor kada je u pitanju spinning, jer omogućuje najdirektniji mogući kontakt između varalice i ribolovca, a onda i ribe i ribolovca. Naravno, ta direktna povezanost bez tolerancije na istezljivost baca sve opterećenje na kočnicu role, podatnost štapa i spretnost ribolovca.

Upravo stoga štapovi za spinning nikada nisu osrednji modeli, već su u pravilu vrlo fino izbalansirani, akcije koja je uglavnom vrlo uskoga raspona i koja omogućuje najkvalitetnije prezentacije i vođenje. Ista je stvar i s rolama čije kočnice moraju biti upravo savršene, pri čemu je ta potreba izraženija što je struna tanja, a riba veća.

WOBBLERI, POPPERI, ZARE...

Wobbleri se u lovu brancina izbacuju i vode klasičnim wobblerskim tehnikama, najčešće svedenim na što je moguće dalji izbačaj, nakon čega slijedi brže ili sporije, uglavnom pravocrtno vođenje u kojem najveći dio posla odrađuje sama konstrukcija varalice uz pogođenu obojenost.

S popperima je slična stvar, s tim da se kod ovih varalica možemo igrati s vremenom zastoja i trajanjem povlačenja, kao i brzinom. Ove su varalice površinske, kreirane tako da prskaju i zveckaju dok se vode površinom, što je većini lovaca koji love u površinskom sloju okidač za napad.

Zare su ribolike površinske varalice koje se mogu voditi pravolinijski kontinuirano ili uz povremene zastoje i ubrzanja, te vrlo popularnom walk-the-dog tehnikom u kojoj se varalica privlači izlomljenom cik-cak putanjom. To se postiže tako da se štapom čiji je vrh oboren prema moru ritmički ujednačeno i bez prekida trza kratkim, ali oštrim pokretima lijevo-desno, uz sinkrono namatanje strune koja mora stalno biti napeta. Budući da je površina mora ribama krajnji zid preko kojega ne mogu, takvo praćakanje na površini nije ništa drugo nego još jedan poziv na hranjenje.

I na kraju su ostali silikonci, od kojih su najpopularniji oni riboliki koji se u kombinaciji s jig udicama na kojima se nalazi integrirano olovno otežanje vode u različitim slojevima mora različitim tehnikama. Katkad su to pravolinijska, a katkad vrlo izlomljena i komplicirana privlačenja.

---

image
Shad silikonska varalica lovi u propadanju
---

Posebno je zanimljiv lov tzv. shad modelima, koji umjesto klasičnog repa imaju pločasto zaravnanje, što u trenutku dok varalica ponire glavom prema dolje ostvaruje sitne vibracije koje mogu privući ribe iz uistinu velike daljine.

Svakako treba spomenuti i brojne hibride koji kombiniraju najbolje od svih varalica, pri čemu treba naglasiti da su neki izrazito uspješni, dok su drugi potpuni promašaji.

PRIHVAT SAMO NA SIGURNO

Brancina treba potražiti na rubovima luka, uz rtove, na rubu kurenta, na svim mjestima gdje postoji strujanje mora koje donosi svježinu i njegovu glavnu hranu, sitnu ribu.

Isto je tako čest uz sve izvore slatke vode, vrulje, te na ušćima rijeka jer mu niži salinitet nimalo ne smeta. Upravo je zato vrlo čest u lukama odakle i dolazi ona maksima koja kaže da svaki porat ima barem jednog svog brancina.

Idealno doba dana za lov je svitanje, kao i sumrak, ali i noć, pogotovo na mjestima gdje postoji jaka obalna rasvjeta koja privlači sitnu ribu, a za njom onda i brancine.

Brancin slovi kao lukava riba, što je možda ipak pretjeran izraz. Oprezna i sumnjičava riba bi kao opis bolje odgovarao ovom lovcu kojeg, ako se koristi pravi pribor na pravi način, ipak nije tako teško nadmudriti.

---

image
Snažan rep i krupna glava odaju snažnoga borca
---

A u trenutku kačenja, bez obzira kojom ga tehnikom ulovili, brancin će pružiti žestoki otpor, ali tek prvih nekoliko metara, nakon čega naglo posustaje. Uz povremene tupe, ali ipak moćne udarce i nekoliko sve slabijih pokušaja bijega kako vrijeme prolazi, brancin zapravo neće pružati neki značajniji otpor.

Naravno, neki će krupniji primjerak pružati jači otpor od manjega, no općenito gledano brancin nije neki osobiti borac, što nipošto ne umanjuje ili obezvrjeđuje njegove kvalitete kao lovine, a još manje kao delicije.

Bez obzira na sve to, u prihvatu je dobro imati podmetač pri ruci kako se ne bi nepotrebno riskiralo i izgubilo već ulovljenu ribu.
I sad možda ne bi bilo loše baciti pogled na prognozu i ustvrditi kako bi iduća večer, ako posložite svoj omiljeni pribor za ribolov, mogla biti malo drukčija od svih onih provedenih u fotelji uz televizor.

Istina, bit će bitno hladnija i manje udobna, ali bi to isto tako mogla biti večer za pamćenje, pogotovo ako se sretnete s nekim od plemenitaša iz uzobalnog zimskog mora.

---

image
Uz pravo vođenje, svi ovi silikonci savršene su varalice za lov brancina
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kraljica i princ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => kraljica i princ 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-08 12:35:57 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Luka Morožin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-09 06:53:04 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-02-09 06:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 259 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/08\/15495382.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/08\/15495448.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/08\/15495370.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/08\/15495378.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/08\/15495384.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/08\/15495396.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/08\/15495398.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/08\/15495400.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/08\/15495404.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/08\/15495406.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/08\/15495436.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/08\/15495438.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/08\/15495508.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Luka Moro\u017ein","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Velika usta brancina vje\u010dno su gladna","Sna\u017ean rep i krupna glava odaju sna\u017enoga borca","\u017divi gavun definitivno je najja\u010da je\u0161ka za zimske brancine","Silikonci tako zamamno drhture","Brancin lovi i na dnu","Popperi<\/em> su za mnoge brancine bili koban obrok","Ova usta lako usisaju plijen, bez obzira na veli\u010dinu","Silikonci optere\u0107eni jigg <\/em>udicama vrlo su lovni","Uz pravo vo\u0111enje, svi ovi silikonci savr\u0161ene su varalice za lov brancina","Shad<\/em> silikonska varalica lovi u propadanju","Ferma <\/em>je naj\u010de\u0161\u0107a tehnika kada je u pitanju lov orada","Gambor je izvrsna je\u0161ka i za orade i za brancine","Suton i svitanje pravo su vrijeme za lov brancina"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_15495382_1920.jpg":"1920x1080","k_15495382_1280.jpg":"1280x1280","k_15495382_1024.jpg":"1024x1024","k_15495382_640.jpg":"640x640","k_15495382_480.jpg":"480x480","k_15495382_340.jpg":"340x340","k_15495382_220.jpg":"220x220","o_15495382_1280.jpg":"1280x960","o_15495382_1024.jpg":"1024x768","o_15495382_640.jpg":"640x480","o_15495382_480.jpg":"480x360","o_15495382_340.jpg":"340x255","o_15495382_220.jpg":"220x165","h_15495382_1280.jpg":"1280x854","h_15495382_1024.jpg":"1024x683","h_15495382_640.jpg":"640x427","h_15495382_480.jpg":"480x320","h_15495382_340.jpg":"340x227","h_15495382_220.jpg":"220x147","pp_15495382_1280.jpg":"1006x1280","pp_15495382_1024.jpg":"805x1024","pp_15495382_640.jpg":"503x640","pp_15495382_480.jpg":"377x480","pp_15495382_340.jpg":"267x340","pp_15495382_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_15495448_1920.jpg":"1920x1080","k_15495448_1280.jpg":"1280x1280","k_15495448_1024.jpg":"1024x1024","k_15495448_640.jpg":"640x640","k_15495448_480.jpg":"480x480","k_15495448_340.jpg":"340x340","k_15495448_220.jpg":"220x220","o_15495448_1280.jpg":"1280x960","o_15495448_1024.jpg":"1024x768","o_15495448_640.jpg":"640x480","o_15495448_480.jpg":"480x360","o_15495448_340.jpg":"340x255","o_15495448_220.jpg":"220x165","h_15495448_1280.jpg":"1280x854","h_15495448_1024.jpg":"1024x683","h_15495448_640.jpg":"640x427","h_15495448_480.jpg":"480x320","h_15495448_340.jpg":"340x227","h_15495448_220.jpg":"220x147","pp_15495448_1280.jpg":"1006x1280","pp_15495448_1024.jpg":"805x1024","pp_15495448_640.jpg":"503x640","pp_15495448_480.jpg":"377x480","pp_15495448_340.jpg":"267x340","pp_15495448_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_15495370_1920.jpg":"1920x1080","k_15495370_1280.jpg":"1280x1280","k_15495370_1024.jpg":"1024x1024","k_15495370_640.jpg":"640x640","k_15495370_480.jpg":"480x480","k_15495370_340.jpg":"340x340","k_15495370_220.jpg":"220x220","o_15495370_1280.jpg":"1280x960","o_15495370_1024.jpg":"1024x768","o_15495370_640.jpg":"640x480","o_15495370_480.jpg":"480x360","o_15495370_340.jpg":"340x255","o_15495370_220.jpg":"220x165","h_15495370_1280.jpg":"1280x854","h_15495370_1024.jpg":"1024x683","h_15495370_640.jpg":"640x427","h_15495370_480.jpg":"480x320","h_15495370_340.jpg":"340x227","h_15495370_220.jpg":"220x147","pp_15495370_1280.jpg":"1006x1280","pp_15495370_1024.jpg":"805x1024","pp_15495370_640.jpg":"503x640","pp_15495370_480.jpg":"377x480","pp_15495370_340.jpg":"267x340","pp_15495370_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_15495378_1920.jpg":"1920x1080","k_15495378_1280.jpg":"1280x1280","k_15495378_1024.jpg":"1024x1024","k_15495378_640.jpg":"640x640","k_15495378_480.jpg":"480x480","k_15495378_340.jpg":"340x340","k_15495378_220.jpg":"220x220","o_15495378_1280.jpg":"1280x960","o_15495378_1024.jpg":"1024x768","o_15495378_640.jpg":"640x480","o_15495378_480.jpg":"480x360","o_15495378_340.jpg":"340x255","o_15495378_220.jpg":"220x165","h_15495378_1280.jpg":"1280x854","h_15495378_1024.jpg":"1024x683","h_15495378_640.jpg":"640x427","h_15495378_480.jpg":"480x320","h_15495378_340.jpg":"340x227","h_15495378_220.jpg":"220x147","pp_15495378_1280.jpg":"1006x1280","pp_15495378_1024.jpg":"805x1024","pp_15495378_640.jpg":"503x640","pp_15495378_480.jpg":"377x480","pp_15495378_340.jpg":"267x340","pp_15495378_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1938","hd_15495384_1920.jpg":"1920x1080","k_15495384_1280.jpg":"1280x1280","k_15495384_1024.jpg":"1024x1024","k_15495384_640.jpg":"640x640","k_15495384_480.jpg":"480x480","k_15495384_340.jpg":"340x340","k_15495384_220.jpg":"220x220","o_15495384_1280.jpg":"1280x1292","o_15495384_1024.jpg":"1024x1033","o_15495384_640.jpg":"640x646","o_15495384_480.jpg":"480x484","o_15495384_340.jpg":"340x343","o_15495384_220.jpg":"220x222","h_15495384_1280.jpg":"1280x854","h_15495384_1024.jpg":"1024x683","h_15495384_640.jpg":"640x427","h_15495384_480.jpg":"480x320","h_15495384_340.jpg":"340x227","h_15495384_220.jpg":"220x147","pp_15495384_1280.jpg":"1006x1280","pp_15495384_1024.jpg":"805x1024","pp_15495384_640.jpg":"503x640","pp_15495384_480.jpg":"377x480","pp_15495384_340.jpg":"267x340","pp_15495384_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_15495396_1920.jpg":"1920x1080","k_15495396_1280.jpg":"1280x1280","k_15495396_1024.jpg":"1024x1024","k_15495396_640.jpg":"640x640","k_15495396_480.jpg":"480x480","k_15495396_340.jpg":"340x340","k_15495396_220.jpg":"220x220","o_15495396_1280.jpg":"1280x720","o_15495396_1024.jpg":"1024x576","o_15495396_640.jpg":"640x360","o_15495396_480.jpg":"480x270","o_15495396_340.jpg":"340x191","o_15495396_220.jpg":"220x123","h_15495396_1280.jpg":"1280x854","h_15495396_1024.jpg":"1024x683","h_15495396_640.jpg":"640x427","h_15495396_480.jpg":"480x320","h_15495396_340.jpg":"340x227","h_15495396_220.jpg":"220x147","pp_15495396_1280.jpg":"1006x1280","pp_15495396_1024.jpg":"805x1024","pp_15495396_640.jpg":"503x640","pp_15495396_480.jpg":"377x480","pp_15495396_340.jpg":"267x340","pp_15495396_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_15495398_1920.jpg":"1920x1080","k_15495398_1280.jpg":"1280x1280","k_15495398_1024.jpg":"1024x1024","k_15495398_640.jpg":"640x640","k_15495398_480.jpg":"480x480","k_15495398_340.jpg":"340x340","k_15495398_220.jpg":"220x220","o_15495398_1280.jpg":"1280x960","o_15495398_1024.jpg":"1024x768","o_15495398_640.jpg":"640x480","o_15495398_480.jpg":"480x360","o_15495398_340.jpg":"340x255","o_15495398_220.jpg":"220x165","h_15495398_1280.jpg":"1280x854","h_15495398_1024.jpg":"1024x683","h_15495398_640.jpg":"640x427","h_15495398_480.jpg":"480x320","h_15495398_340.jpg":"340x227","h_15495398_220.jpg":"220x147","pp_15495398_1280.jpg":"1006x1280","pp_15495398_1024.jpg":"805x1024","pp_15495398_640.jpg":"503x640","pp_15495398_480.jpg":"377x480","pp_15495398_340.jpg":"267x340","pp_15495398_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1383","hd_15495400_1920.jpg":"1920x1080","k_15495400_1280.jpg":"1280x1280","k_15495400_1024.jpg":"1024x1024","k_15495400_640.jpg":"640x640","k_15495400_480.jpg":"480x480","k_15495400_340.jpg":"340x340","k_15495400_220.jpg":"220x220","o_15495400_1280.jpg":"1280x922","o_15495400_1024.jpg":"1024x737","o_15495400_640.jpg":"640x461","o_15495400_480.jpg":"480x345","o_15495400_340.jpg":"340x244","o_15495400_220.jpg":"220x158","h_15495400_1280.jpg":"1280x854","h_15495400_1024.jpg":"1024x683","h_15495400_640.jpg":"640x427","h_15495400_480.jpg":"480x320","h_15495400_340.jpg":"340x227","h_15495400_220.jpg":"220x147","pp_15495400_1280.jpg":"1006x1280","pp_15495400_1024.jpg":"805x1024","pp_15495400_640.jpg":"503x640","pp_15495400_480.jpg":"377x480","pp_15495400_340.jpg":"267x340","pp_15495400_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_15495404_1920.jpg":"1920x1080","k_15495404_1280.jpg":"1280x1280","k_15495404_1024.jpg":"1024x1024","k_15495404_640.jpg":"640x640","k_15495404_480.jpg":"480x480","k_15495404_340.jpg":"340x340","k_15495404_220.jpg":"220x220","o_15495404_1280.jpg":"1280x853","o_15495404_1024.jpg":"1024x682","o_15495404_640.jpg":"640x426","o_15495404_480.jpg":"480x320","o_15495404_340.jpg":"340x226","o_15495404_220.jpg":"220x146","h_15495404_1280.jpg":"1280x854","h_15495404_1024.jpg":"1024x683","h_15495404_640.jpg":"640x427","h_15495404_480.jpg":"480x320","h_15495404_340.jpg":"340x227","h_15495404_220.jpg":"220x147","pp_15495404_1280.jpg":"1006x1280","pp_15495404_1024.jpg":"805x1024","pp_15495404_640.jpg":"503x640","pp_15495404_480.jpg":"377x480","pp_15495404_340.jpg":"267x340","pp_15495404_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1322","hd_15495406_1920.jpg":"1920x1080","k_15495406_1280.jpg":"1280x1280","k_15495406_1024.jpg":"1024x1024","k_15495406_640.jpg":"640x640","k_15495406_480.jpg":"480x480","k_15495406_340.jpg":"340x340","k_15495406_220.jpg":"220x220","o_15495406_1280.jpg":"1280x881","o_15495406_1024.jpg":"1024x705","o_15495406_640.jpg":"640x440","o_15495406_480.jpg":"480x330","o_15495406_340.jpg":"340x234","o_15495406_220.jpg":"220x151","h_15495406_1280.jpg":"1280x854","h_15495406_1024.jpg":"1024x683","h_15495406_640.jpg":"640x427","h_15495406_480.jpg":"480x320","h_15495406_340.jpg":"340x227","h_15495406_220.jpg":"220x147","pp_15495406_1280.jpg":"1006x1280","pp_15495406_1024.jpg":"805x1024","pp_15495406_640.jpg":"503x640","pp_15495406_480.jpg":"377x480","pp_15495406_340.jpg":"267x340","pp_15495406_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1437","hd_15495436_1920.jpg":"1920x1080","k_15495436_1280.jpg":"1280x1280","k_15495436_1024.jpg":"1024x1024","k_15495436_640.jpg":"640x640","k_15495436_480.jpg":"480x480","k_15495436_340.jpg":"340x340","k_15495436_220.jpg":"220x220","o_15495436_1280.jpg":"1280x958","o_15495436_1024.jpg":"1024x766","o_15495436_640.jpg":"640x479","o_15495436_480.jpg":"480x359","o_15495436_340.jpg":"340x254","o_15495436_220.jpg":"220x164","h_15495436_1280.jpg":"1280x854","h_15495436_1024.jpg":"1024x683","h_15495436_640.jpg":"640x427","h_15495436_480.jpg":"480x320","h_15495436_340.jpg":"340x227","h_15495436_220.jpg":"220x147","pp_15495436_1280.jpg":"1006x1280","pp_15495436_1024.jpg":"805x1024","pp_15495436_640.jpg":"503x640","pp_15495436_480.jpg":"377x480","pp_15495436_340.jpg":"267x340","pp_15495436_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_15495438_1920.jpg":"1920x1080","k_15495438_1280.jpg":"1280x1280","k_15495438_1024.jpg":"1024x1024","k_15495438_640.jpg":"640x640","k_15495438_480.jpg":"480x480","k_15495438_340.jpg":"340x340","k_15495438_220.jpg":"220x220","o_15495438_1280.jpg":"1280x960","o_15495438_1024.jpg":"1024x768","o_15495438_640.jpg":"640x480","o_15495438_480.jpg":"480x360","o_15495438_340.jpg":"340x255","o_15495438_220.jpg":"220x165","h_15495438_1280.jpg":"1280x854","h_15495438_1024.jpg":"1024x683","h_15495438_640.jpg":"640x427","h_15495438_480.jpg":"480x320","h_15495438_340.jpg":"340x227","h_15495438_220.jpg":"220x147","pp_15495438_1280.jpg":"1006x1280","pp_15495438_1024.jpg":"805x1024","pp_15495438_640.jpg":"503x640","pp_15495438_480.jpg":"377x480","pp_15495438_340.jpg":"267x340","pp_15495438_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1288","hd_15495508_1920.jpg":"1920x1080","k_15495508_1280.jpg":"1280x1280","k_15495508_1024.jpg":"1024x1024","k_15495508_640.jpg":"640x640","k_15495508_480.jpg":"480x480","k_15495508_340.jpg":"340x340","k_15495508_220.jpg":"220x220","o_15495508_1280.jpg":"1280x858","o_15495508_1024.jpg":"1024x686","o_15495508_640.jpg":"640x429","o_15495508_480.jpg":"480x322","o_15495508_340.jpg":"340x228","o_15495508_220.jpg":"220x147","h_15495508_1280.jpg":"1280x854","h_15495508_1024.jpg":"1024x683","h_15495508_640.jpg":"640x427","h_15495508_480.jpg":"480x320","h_15495508_340.jpg":"340x227","h_15495508_220.jpg":"220x147","pp_15495508_1280.jpg":"1006x1280","pp_15495508_1024.jpg":"805x1024","pp_15495508_640.jpg":"503x640","pp_15495508_480.jpg":"377x480","pp_15495508_340.jpg":"267x340","pp_15495508_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7671376 Threads: 2 Questions: 1623585287 Slow queries: 4822862 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111087794 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/kako-zimi-s-obale-loviti-oradu-i-brancina-1166147 [printLink] => /om/ribolov/kako-zimi-s-obale-loviti-oradu-i-brancina-1166147?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650553 [name] => ribolov s obale [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:42:41 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-s-obale [link] => /tag/ribolov-s-obale ) [1] => stdClass Object ( [id] => 659620 [name] => zimski ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-12 18:52:39 [main_article_id] => 0 [alias] => zimski-ribolov [link] => /tag/zimski-ribolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 662767 [name] => koju ribu loviti zimi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-11 14:24:36 [main_article_id] => 0 [alias] => koju-ribu-loviti-zimi [link] => /tag/koju-ribu-loviti-zimi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 650543 [name] => kako loviti orade [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:35:43 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-orade [link] => /tag/kako-loviti-orade ) [4] => stdClass Object ( [id] => 650695 [name] => kako loviti orade zimi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 11:11:56 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-orade-zimi [link] => /tag/kako-loviti-orade-zimi ) [5] => stdClass Object ( [id] => 650542 [name] => kako loviti komarče [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:35:43 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-komarce [link] => /tag/kako-loviti-komarce ) [6] => stdClass Object ( [id] => 650694 [name] => kako loviti komarče zimi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 11:11:55 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-komarce-zimi [link] => /tag/kako-loviti-komarce-zimi ) [7] => stdClass Object ( [id] => 650540 [name] => kako loviti brancine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:30:25 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-brancine [link] => /tag/kako-loviti-brancine ) [8] => stdClass Object ( [id] => 650700 [name] => kako loviti brancine zimi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 11:19:47 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-brancine-zimi [link] => /tag/kako-loviti-brancine-zimi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kraljica i princ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hladno more krije plemenitaše zbog kojih se itekako vrijedi potruditi: učimo vas kako zimi s obale loviti oradu i brancina [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-02-46-53-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/08/15495382.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Luka Morožin [mainImageDesc] => Velika usta brancina vječno su gladna [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/08/15495382.jpg [title] => Luka MorožinVelika usta brancina vječno su gladna ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/08/15495448.jpg [title] => Snažan rep i krupna glava odaju snažnoga borca ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/08/15495370.jpg [title] => Živi gavun definitivno je najjača ješka za zimske brancine ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/08/15495378.jpg [title] => Silikonci tako zamamno drhture ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/08/15495384.jpg [title] => Brancin lovi i na dnu ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/08/15495396.jpg [title] => Popperi su za mnoge brancine bili koban obrok ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/08/15495398.jpg [title] => Ova usta lako usisaju plijen, bez obzira na veličinu ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/08/15495400.jpg [title] => Silikonci opterećeni jigg udicama vrlo su lovni ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/08/15495404.jpg [title] => Uz pravo vođenje, svi ovi silikonci savršene su varalice za lov brancina ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/08/15495406.jpg [title] => Shad silikonska varalica lovi u propadanju ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/08/15495436.jpg [title] => Ferma je najčešća tehnika kada je u pitanju lov orada ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/08/15495438.jpg [title] => Gambor je izvrsna ješka i za orade i za brancine ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/08/15495508.jpg [title] => Suton i svitanje pravo su vrijeme za lov brancina ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Zima je za sve ribolovce vrlo specifično razdoblje. Dok se u toplijem dijelu godine ribolovom može baviti praktički bilo tko, jer pod površinom sve doslovno vrvi od života, u ovo je doba godine situacija bitno drukčija. Temperature su niže pa je metabolizam većine vrsta usporeniji, a to znači da se svi procesi odvijaju bitno sporije nego inače.

Osim toga, većina je ribljih vrsta osjetljiva na temperaturna kolebanja kojima je izloženo pliće more, zbog čega se povlače u temperaturno stabilnije zone, a što se u obalnom ribolovu osjeća kao odsustvo ribe.

Tek u neposrednoj blizini naselja i luka može se steći privid bogatstva života koji je nalik onom ljetnom. No, to je ponajprije zbog nešto više temperature i konstantnog dotoka hrane, a što je u uskoj vezi s raznim otpadnim vodama, među kojima kanalizacijske igraju važnu ulogu, zbog čega je riba koja obitava na takvim mjestima većini ribolovaca odbojna.

Ipak, postoje vrste koje se zadržavaju uz obalu i u zimskom razdoblju i koje se, na sreću svih obalnih ribolovaca, uz malo truda i znanja ipak mogu relativno lako uloviti. I, što je najvažnije, u tom lovu pružiti više nego dovoljno zadovoljstva.

Premda se može steći dojam da je riječ o nekim običnim i ne tako plemenitim vrstama, u pitanju su dvije vrste koje su iznimno cijenjene, kako u ribolovnom kontekstu, tako i među gurmanima, na čijim se kulinarsko-gastronomskim ljestvicama popularnosti drže u samome vrhu. Naravno, to su morski princ – brancin i morska kraljica – orada.

MIGRATORSKA NARAV

Iako te dvije vrste zauzimaju različite niše, kako u vodenom stupcu, tako i hranidbenom lancu, povezuje ih činjenica da se u ovo doba godine mogu zateći u uzobalnom pojasu. Tu borave iz različitih pobuda i razloga, ali svakako u dovoljnom broju da se izlazak na more zbog njih uvijek isplati.

Naravno, za uspješan ribolov je, kao i uvijek, potrebno zadovoljiti tri osnovna preduvjeta. Potrebno je poznavati životne navike lovine, posjedovati adekvatnu kvalitetnu opremu i imati aktualnu ješku. Ako je animalna, onda i svježu.

Orada je riba iz obitelji ljuskavki koja, premda se u određenim okolnostima može naći i u pola mora, preferira život uz dno. Osnovna su joj hrana školjkaši, puževi i niži beskralježnjaci, koje bez osobitog napora jednostavno drobi svojim snažnim čeljustima.

Upravo se iz toga hranidbenog razloga može katkad vidjeti i pri površini, gdje bude privučena dagnjama koje se na obali drže na samoj granici plime i oseke, ili pak na bovama i sidrenim konopima.

No, osnovni razlog njezine prisutnosti u većem broju uz našu obalu u ovo doba godine leži u njezinoj migratorskoj naravi zbog koje sporo putuje Jadranom od sjevera prema jugu. Na taj put orade nikad ne idu same, već uvijek u velikim jatima, koja katkad broje i više tisuća jedinki. Usput zastaju na mjestima na kojima pronalaze dovoljno hrane i tu se zadržavaju neko vrijeme, što vješti ribolovci itekako koriste.

---

image
Suton i svitanje pravo su vrijeme za lov brancina
---

Ova jata okupljaju u najvećem broju oradele, male orade prosječne težine 25 do 30 dekagrama, no jedan dio tih jata čine i malo starije ribe čija se težina kreće i do sedam-osam kilograma. Istina, takve su kapitalke rijetke, no zato se primjerci do tri kilograma težine ipak love dovoljno često da se zimski ribolov orada itekako isplati.

Iako se može činiti da je ribolov orada zbog njihove brojnosti lak i jednostavan posao, malo prakse i iskustva nije naodmet. Naravno, uz predznanje koje je, kao i u svakom drugom ribolovu, neophodna i nezaobilazna stavka.

SURF I CARP ŠTAPOVI

Iako je orada riba koja će beskompromisno zdrobiti nekog volka s dna i progutati ga bez oklijevanja, kada je u pitanju ješka na udici, ova riba pokazuje iznenađujuće velik oprez.

Ne samo da će oklijevati oko samog uzimanja mamca, već će ga, i kada ga prihvati, premetati u ustima spremna da ga odbaci ako joj se učini da je bilo što u cijeloj priči imalo sumnjivo.

Zbog toga pribor mora biti tako izbalansiran da kod ribe ne probudi nikakvu sumnju.

Budući da se lov orada u pravilu odigrava na relativno malim udaljenostima, rijetko kada preko trideset do pedeset metara od obale, štap ne mora imati najviše bacačke performanse, no mora imati dovoljno snage i žilavosti za zamaranje zakačene ribe.
Oradu do kilograma težine će većina štapova nasukati bez ikakvih problema, no kada se na udici nađe prava kraljica, tada je vrlo bitno da štap može odgovoriti na sve pritiske koje nameće takva lovina.

Iako se čini da je po pitanju izbora štapa stvar potpuno jasna, zapravo postoje dva pristupa, ili, bolje rečeno, dvije struje ribolovaca, od kojih svaka preferira svoj tip štapa. Pritom je, a to je važno naglasiti, svaka od tih struja argumentirano u pravu.

Dakle, jedan dio ribolovaca preferira lov surf opremom, i to, kao što smo rekli, ne zbog dalekih izbačaja, već ponajprije zbog fizičke snage takvih štapova, koji i najveću oradu mogu u mjestu zaustaviti i okrenuti u željenom pravcu. Ovakav izbor štapova je presudno važan kada se lovi na terenima na kojima orada može iskoristiti prirodne prepreke da bi se oslobodila udice. To mogu biti škrape ili zarašteno dno, ali isto tako i konopi ili lanci u lučicama, koje će svaka orada pokušati iskoristiti za oslobađanje od udice.

Drugi je dio ribolovaca skloniji mekšim štapovima, takozvanim parabolicima, poput klasičnih šaranskih carp štapova. Ti su štapovi idealni za zamaranje većih riba koje u kratkom vremenu posustaju pred opružnom silom blanka. S ovim je štapovima dovoljno cijeli sistem zategnuti u tvrdo, tako da opružna sila blanka može odraditi sav posao zamaranja.

Tek kad se štap počne ispravljati, odnosno kada se osjeti da je napetost malo popustila, kreće se s namatanjem, ali opet samo do točke u kojoj se štap ponovno savija na granicu koja ribi doslovno uzima svu energiju. Nakon što se riba zamorena ovakvim štapovima dovuče do obale, podmetač najčešće nije ni potreban jer riba bude toliko izmorena da se može prihvatiti golom rukom.

---

image
Ferma je najčešća tehnika kada je u pitanju lov orada
---

Naravno, ovakvi su štapovi pogodni za lov na terenima na kojima ne postoje prepreke i na kojima se borba s ribom može produljiti onoliko koliko veličina ribe to traži, bez potrebe za bilo kakvim forsiranjem.

NAJLONSKE DILEME

Rola za lov orada trebala bi biti dovoljno robusna da može odraditi zamaranje, što znači da se modeli ispod klase 3000 ne bi trebali koristiti za ovakav lov. Naravno, s veličinom ne bi trebalo ni pretjerivati jer je u ovakvom ribolovu kvaliteta prijenosa i kočnice puno važnija od kapaciteta.

Prednost u ribolovu orada svakako imaju role sa slobodnim hodom kalema, popularne baitrunnerice, koje ovakav ribolov mogu bitno pojednostaviti.

U izboru ribolovne strune definitivno treba koristiti najlonske monofile koji su otporniji na abraziju. Naime, budući da se ribolov odvija na dnu, otpornost na abraziju je jedan od najbitnijih detalja na koje treba obratiti pažnju. Sam promjer strune kreće se od 0,30 do 0,45 milimetara, što je stvar osobnih sklonosti i očekivane veličine lovine. Naime, ako se zna da će većina orada biti teža od tri kilograma, tada bi trebalo u startu ići s malo debljom i nosivijom strunom.

Dilema vezana uz memoriju, odnosno podatnost i mekoću najlonskih monofila, oko koje se mnogi ribolovci lome, slična je dilemi vezanoj uz izbor štapa. Dok jedan dio ribolovaca preferira mekane i podatne najlone koji imaju veliku istezljivost, drugi su skloniji krućim strunama koje omogućuju direktniji kontakt u trenutku kačenja.

No, ma koliko ta krutost i neistezljivost zbog tvrdog kontakta u samom trenutku kačenja bila neophodna, u zamaranju može biti ozbiljna mana, pogotovo kad je riba loše zakačena. Naime, s tvrdim i neistezljivim strunama se svaki grubi trzaj ribe direktno prenosi na mjesto uboda, što povećava opterećenje na udicu i samo mjesto uboda, a zbog čega šanse za spadanje ribe s udice postaju puno veće.

Zbog toga se većina ribolovaca opredjeljuje za kompromis, birajući strune iz neke zlatne sredine, dovoljno krute i dovoljno meke, otporne na abraziju i dobre nosivosti na čvoru.

Predvez je obvezno fluorokarbonski, nosivosti neznatno manje od osnove, dug od 50 do 80 centimetara, s udicom veličine adekvatne očekivanoj lovini.

---

image
Ova usta lako usisaju plijen, bez obzira na veličinu
---

PAPAGAJKE I GOLE OLOVNICE

U izboru udice svakako se treba odlučiti za čvršće modele koji mogu odoljeti snažnom ugrizu i čiji vrh može izdržati izvlačenje ribe, čak i u situacijama u kojima udica ne prodre u vilicu, već se vrhom zadržava između pločastih zuba kojima su usta orade temeljito popločana.

Idealan je oblik klasičnih kovanica, papagajki, s tim da su mnogi ljubitelji ovakvog lova skloni circle modelima koji su ionako predviđeni za samoubadanje, a s kojih zakačene ribe iznimno rijetko spadaju.

Ostaje još samo jedna dilema na kojoj se lome svi lovci na orade, a to je boja olovnice koja mora biti klizna. Naime, pitanje koje u toj situaciji iskače u prvi plan jest treba li olovnica biti vidljiva ili nevidljiva. Činjenica je da će neka jasno obojena olovnica, primjerice crvena, i to pogotovo ako se lovi na plitkim terenima, privući pažnju većine riba, pa tako i orada. No, isto je tako činjenica da će tako jasno obojena olovnica možda odvući pažnju od ješke ili povećati sumnjičavost.

Zbog svega toga većina ribolovaca koristi neutralno obojene olovnice, odnosno olovnice bez kakvog premaza.

JEŠKA I NAJČEŠĆA GREŠKA

Puno je priča koje su ispričane o najboljoj ješki za orade. Dok se jedni kunu u rakove i fermentirane volke, drugi govore o dagnjama, otvorenima ili zatvorenima, treći o bibiju i velikom crvu, pri čemu ima barem još toliko ribolovaca koji ne žele čuti ni za što drugo osim za srdelu. Činjenica je da je oradama sve od navedenog podjednako drago, baš kao i većini drugih riba.

Orada će zagristi i u pileća prsa, kao što će i napasti vješto vođenu varalicu. Naravno, za ribolov orada pridnenom tehnikom kakva je ferma, koja je inače i najčešće korištena obalna tehnika za lov orada, idealna je ona ješka koja može čekati i sačekati ribu kojoj je namijenjena.

---

image
Živi gavun definitivno je najjača ješka za zimske brancine
---

Sitna riba teško će raščupati kakvog raka, dobro postavljenog bibija ili zatvorenu dagnju na udici, ali u zimskim uvjetima, u kojima nema puno sitne ribe ni lažnih grizeva, srdela je jedna od najpopularnijih ješki. Lako je dostupna, nije skupa, a u izvlačenju sistema, ako nije došlo do griza, pri jačoj kontri lako spada s udice. Ako smo dovoljno vješti sa zabačajima, tako s lakoćom možemo stvoriti i hranilište koje u kratkom roku često može dati odlične rezultate.

No, bez obzira koju ješku koristili, važno je pobrinuti se da vrh udice barem malo viri izvan ješke kako bi put do uboda i kačenja ostao nezapriječen.

Orada će ješku najčešće uzeti ustima i u prvom grizu zdrobiti ako se ima što za drobiti, nakon čega će ili u mjestu premetati to što je pokupila, ili će se pak pokrenuti, noseći sobom naješkanu udicu i usput je premetati po ustima. Najveća greška koja se tada može napraviti jest kontrirati na prvi pomak strune.

Naime, u tim prvim trenucima orada zalogaj prevrće među svojim moćnim pločastim zubima tako da kontra, ma koliko bila jaka, u najvećem broju slučajeva završava u prazno ili eventualnim zabijanjem vrha udice među gusto nabijene ploče u unutrašnjosti usta. Ako se i dogodi takvo kačenje, dovoljno je da samo na trenutak dođe do opuštanja strune kako bi se riba oslobodila udice.

Zato je potrebno obuzdati ribolovni nagon pa pričekati s kontrom. Oradi se mora omogućiti odvlačenje sistema bez otpora, koji put i više metara, zbog čega baitrunnerice i jesu toliko popularne u lovu orada. Ako je kontra odrađena u pravo vrijeme, odnosno ako se ispoštovala neophodna odgoda u kontriranju, tada se udica u 90 posto slučajeva smješta u ugao usta, nakon čega su šanse za ispadanje udice uistinu minimalne.

---

image
Gambor je izvrsna ješka i za orade i za brancine
---

Orada je vrlo borbena riba i iskoristit će sve riblje trikove da bi se oslobodila čelične napasti, od traženja spomenutih prepreka i zapreka do najbrutalnijeg udaranja glavom o dno. Ipak, bez obzira koliko bila borbena, na kraju će se predati, pri čemu bi izvlačenje, pogotovo ako je u pitanju teži primjerak, obvezno trebalo popratiti podmetačem.

A kad se nađe na suhom, bez obzira na nagone i razloge, nipošto joj nemojte gurati prste u usta. Mnogi je ribolovac, želeći dobiti dobru fotografiju, gurnuo ulovljenoj oradi palac u usta, nakon čega je otkrio koliko jak može biti stisak njenih čeljusti. To guranje može za posljedicu imati običan podljev pod noktom, ali i potpuno zdrobljen nokat, kao i otvoreni prijelom palčane kosti. Ako vam to zvuči nevjerojatno, sjetite se da tim istim čeljustima orade drobe volke, baš kao što mi grickamo čips.

A ako vam se dogodi pa na udicu namijenjenu kapitalnoj mami dođe oradela, vratite je u more čim prije, bez onog suvišnog povlačenja po škrapama ili rivi.

LOVAC I STRVINAR

I dok je orada temeljno riba dna, brancin nastanjuje najčešće srednji i površinski sloj mora, gdje se hrani drugim ribama i glavonošcima. No, isto tako zna on svoju hranu, pogotovo ako je dovoljno mirisna i atraktivna, potražiti i na dnu. Rakovi, sipe i mušuni su mnogi brancinima na redovitom meniju, dok onim oportunistima koji prate i posjećuju plivarice na ukrcajnim poštama, hranu nerijetko čine srdele koje padnu na dno.

Premda mnogi pronalaze sličnosti u naravi i općenito ponašanju s vrstama s kojima često dijeli stanište, poput, primjerice, strijelke, detaljnijim razmatranjem lako se može utvrditi kako se brancin zapravo ponaša ipak bitno drukčije, ali i dalje vrlo specifično.

Brancin je građen kao snažan plivač koji može u kratkom vremenu, ali zapravo samo na kratke staze, postići eksplozivna ubrzanja, što mu je više nego dovoljno za lov.

---

image
Brancin lovi i na dnu
---

Naime, brancin se, i kad lovi i kad samo šeta, kreće na manje-više jednak i barem prividno sličan, nezainteresiran način.

Često ga se može vidjeti kako naizgled potpuno nezainteresirano pliva koji metar dalje i malo dublje od jata gavuna, koji čak i ne pokušavaju formirati neku jatnu obrambenu formu. I kad se već učini da će proći bez ikakve akcije, u jednom trenu se okrene i eksplozivno pojuri za odabranom žrtvom, koju u pravilu stigne u prve tri sekunde.

Naravno da je ta žrtva pomno odabrana, jer svi ti prolazi brancina uz jato gavuna nisu ništa drugo doli izvidi uvijek s jednim te istim ciljem – pronalaska žrtve koju će najlakše zaskočiti.

Brancin kao svaki predator ima urođen nagon za lov, što znači da ga se može isprovocirati čak i kad nije gladan. Naravno, da bi provokacija uspjela, sve mora biti savršeno posloženo.

JEŠKA NA FLUOROKARBONU

Brancini se s obale mogu loviti na više načina. Mnogi se odlučuju za klasičan pristup sa živom ili uginulom ribom, gdje se lov, bez obzira na veličinu ješke, uvijek pokušava odraditi s najfinijim mogućim priborom.

U tom smislu je fluorokarbonski predvez od iznimnog značenja. Predvez je dug barem jedan metar i rijetko kada deblji od 0,28 milimetara, pri čemu udica mora u ješki biti dobro skrivena, s tim da ta potreba za finoćom pribora raste s prozirnošću mora.

Osnovna je struna najlonski monofil kojim se, kao i u lovu orada, pokušavaju kompenzirati grubosti u izvlačenju.

Na mjestima na kojima krstare oportunisti koji se hrane srdelama što završe u moru tijekom prekrcavanja, najbolja je ješka, naravno, srdela, cijela ili rezana na komadiće. No, na pozicijama na kojima se brancin hrani tako što lovi, živi gavuni su ješka broj jedan.

No, isto tako postoje specifična područja na kojima se brancin prioritetno hrani drugim vrstama, poput špara ili ušate, dok se, opet, na nekim ušćima rijeka, kakav je slučaj s ušćem Neretve, najboljom ješkom pokazao gambor, račić koji živi u pijesku.
I dok se u svim ostalim situacijama lovi á volo tehnikom, u slučaju lova s gamborima predvez je klasičan, s olovnicom na kraju sistema i dvije do tri prame iznad, na čijim se krajevima nalaze naješkani živi gambori.

I premda su to najuobičajenije ješke, zabilježeni su brojni slučajevi u kojima su brancini lovljeni na velikog crva, bibija, komadiće lignje, kruh, razne morske crve, dok ga Talijani u redovnom postupku love na bigattine, larve mesnih muha koje prije i za vrijeme lova obilato praćkaju u more, stvarajući tako aktivno hranilište na kojem onda love bolognese sistemima.

---

image
Popperi su za mnoge brancine bili koban obrok
---

I premda se dio kontinentalnih ribolovaca povremeno može tu i tamo zateći u takvom lovu, većini je morskih ribolovaca takav pristup zapravo odbojan.

No, treba napomenuti da brancina mnogi love na plovak, bilo klizni, bilo fiksni, ispod kojega se na otprilike metar dubine na fluorokarbonskoj struni nalazi najčešće živa ješka.

TRI PRISTUPA

No, mnogim su suvremenim ribolovcima koji zapravo nisu gladni ribe, već ponajprije žele akciju, takvi pristupi inertni i spori. Takvima, kojih i nema tako malo, prva je ribolovna tehnika u lovu brancina definitivno spinning.

Spinnerskih pristupa, pogotovo kada je u pitanju brancin, postoji valjda toliko koliko ima i ribolovaca koji ga love. Ali ako se to pokuša malo skratiti i uobličiti, može se zapravo govoriti o tek nekoliko osnovnih pristupa koji su određeni ponajprije korištenim varalicama.

Tako se može govoriti o lovu wobblerima, popperima, zarama i silikonskim varalicama.

U zavisnosti od očekivane lovine, te težine i veličine varalice, koristi se, naravno, i različiti pribor, no prvenstveno u smislu finoće, odnosno akcijskog raspona i nosivosti.

Tako će se u nekakvom ultra light pristupu koristiti vrlo tanka bacačka upredenica promjera 0,10 milimetara, dok će predvez biti promjera 0,16 milimetara.

U malo grubljem pristupu upredenica može biti promjera 0,14, a predvez 0,20 milimetara, dok se najgrublja verzija odrađuje s upredenicom promjera 0,18 i predvezom 0,28 milimetara. Naravno, ova je podjela samo okvirna i granice mogu biti puno više, što ovisi o ribolovcu, uvjetima na moru i veličini ribe.

---

image
Silikonci opterećeni jigg udicama vrlo su lovni
---

Spomenuta upredenica je u najvećem broju slučajeva prvi izbor kada je u pitanju spinning, jer omogućuje najdirektniji mogući kontakt između varalice i ribolovca, a onda i ribe i ribolovca. Naravno, ta direktna povezanost bez tolerancije na istezljivost baca sve opterećenje na kočnicu role, podatnost štapa i spretnost ribolovca.

Upravo stoga štapovi za spinning nikada nisu osrednji modeli, već su u pravilu vrlo fino izbalansirani, akcije koja je uglavnom vrlo uskoga raspona i koja omogućuje najkvalitetnije prezentacije i vođenje. Ista je stvar i s rolama čije kočnice moraju biti upravo savršene, pri čemu je ta potreba izraženija što je struna tanja, a riba veća.

WOBBLERI, POPPERI, ZARE...

Wobbleri se u lovu brancina izbacuju i vode klasičnim wobblerskim tehnikama, najčešće svedenim na što je moguće dalji izbačaj, nakon čega slijedi brže ili sporije, uglavnom pravocrtno vođenje u kojem najveći dio posla odrađuje sama konstrukcija varalice uz pogođenu obojenost.

S popperima je slična stvar, s tim da se kod ovih varalica možemo igrati s vremenom zastoja i trajanjem povlačenja, kao i brzinom. Ove su varalice površinske, kreirane tako da prskaju i zveckaju dok se vode površinom, što je većini lovaca koji love u površinskom sloju okidač za napad.

Zare su ribolike površinske varalice koje se mogu voditi pravolinijski kontinuirano ili uz povremene zastoje i ubrzanja, te vrlo popularnom walk-the-dog tehnikom u kojoj se varalica privlači izlomljenom cik-cak putanjom. To se postiže tako da se štapom čiji je vrh oboren prema moru ritmički ujednačeno i bez prekida trza kratkim, ali oštrim pokretima lijevo-desno, uz sinkrono namatanje strune koja mora stalno biti napeta. Budući da je površina mora ribama krajnji zid preko kojega ne mogu, takvo praćakanje na površini nije ništa drugo nego još jedan poziv na hranjenje.

I na kraju su ostali silikonci, od kojih su najpopularniji oni riboliki koji se u kombinaciji s jig udicama na kojima se nalazi integrirano olovno otežanje vode u različitim slojevima mora različitim tehnikama. Katkad su to pravolinijska, a katkad vrlo izlomljena i komplicirana privlačenja.

---

image
Shad silikonska varalica lovi u propadanju
---

Posebno je zanimljiv lov tzv. shad modelima, koji umjesto klasičnog repa imaju pločasto zaravnanje, što u trenutku dok varalica ponire glavom prema dolje ostvaruje sitne vibracije koje mogu privući ribe iz uistinu velike daljine.

Svakako treba spomenuti i brojne hibride koji kombiniraju najbolje od svih varalica, pri čemu treba naglasiti da su neki izrazito uspješni, dok su drugi potpuni promašaji.

PRIHVAT SAMO NA SIGURNO

Brancina treba potražiti na rubovima luka, uz rtove, na rubu kurenta, na svim mjestima gdje postoji strujanje mora koje donosi svježinu i njegovu glavnu hranu, sitnu ribu.

Isto je tako čest uz sve izvore slatke vode, vrulje, te na ušćima rijeka jer mu niži salinitet nimalo ne smeta. Upravo je zato vrlo čest u lukama odakle i dolazi ona maksima koja kaže da svaki porat ima barem jednog svog brancina.

Idealno doba dana za lov je svitanje, kao i sumrak, ali i noć, pogotovo na mjestima gdje postoji jaka obalna rasvjeta koja privlači sitnu ribu, a za njom onda i brancine.

Brancin slovi kao lukava riba, što je možda ipak pretjeran izraz. Oprezna i sumnjičava riba bi kao opis bolje odgovarao ovom lovcu kojeg, ako se koristi pravi pribor na pravi način, ipak nije tako teško nadmudriti.

---

image
Snažan rep i krupna glava odaju snažnoga borca
---

A u trenutku kačenja, bez obzira kojom ga tehnikom ulovili, brancin će pružiti žestoki otpor, ali tek prvih nekoliko metara, nakon čega naglo posustaje. Uz povremene tupe, ali ipak moćne udarce i nekoliko sve slabijih pokušaja bijega kako vrijeme prolazi, brancin zapravo neće pružati neki značajniji otpor.

Naravno, neki će krupniji primjerak pružati jači otpor od manjega, no općenito gledano brancin nije neki osobiti borac, što nipošto ne umanjuje ili obezvrjeđuje njegove kvalitete kao lovine, a još manje kao delicije.

Bez obzira na sve to, u prihvatu je dobro imati podmetač pri ruci kako se ne bi nepotrebno riskiralo i izgubilo već ulovljenu ribu.
I sad možda ne bi bilo loše baciti pogled na prognozu i ustvrditi kako bi iduća večer, ako posložite svoj omiljeni pribor za ribolov, mogla biti malo drukčija od svih onih provedenih u fotelji uz televizor.

Istina, bit će bitno hladnija i manje udobna, ali bi to isto tako mogla biti večer za pamćenje, pogotovo ako se sretnete s nekim od plemenitaša iz uzobalnog zimskog mora.

---

image
Uz pravo vođenje, svi ovi silikonci savršene su varalice za lov brancina
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Luka Morožin
Luka Morožin
Velika usta brancina vječno su gladna

Snažan rep i krupna glava odaju snažnoga borca

Živi gavun definitivno je najjača ješka za zimske brancine

Silikonci tako zamamno drhture

Brancin lovi i na dnu

Popperi su za mnoge brancine bili koban obrok

Ova usta lako usisaju plijen, bez obzira na veličinu

Silikonci opterećeni jigg udicama vrlo su lovni

Uz pravo vođenje, svi ovi silikonci savršene su varalice za lov brancina

Shad silikonska varalica lovi u propadanju

Ferma je najčešća tehnika kada je u pitanju lov orada

Gambor je izvrsna ješka i za orade i za brancine

Suton i svitanje pravo su vrijeme za lov brancina
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/kako-zimi-s-obale-loviti-oradu-i-brancina-1166147 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=23f4ad3ff355a0b46e6189085563b6d3ba57d9c7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hladno+more+krije+plemenita%C5%A1e+zbog+kojih+se+itekako+vrijedi+potruditi%3A+u%C4%8Dimo+vas+kako+zimi+s+obale+loviti+oradu+i+brancina&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkako-zimi-s-obale-loviti-oradu-i-brancina-1166147 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkako-zimi-s-obale-loviti-oradu-i-brancina-1166147 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kraljica i princ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

kraljica i princHladno more krije plemenitaše zbog kojih se itekako vrijedi potruditi: učimo vas kako zimi s obale loviti oradu i brancina

Piše Luka Morožin
9. veljače 2022. - 07:35

Zima je za sve ribolovce vrlo specifično razdoblje. Dok se u toplijem dijelu godine ribolovom može baviti praktički bilo tko, jer pod površinom sve doslovno vrvi od života, u ovo je doba godine situacija bitno drukčija. Temperature su niže pa je metabolizam većine vrsta usporeniji, a to znači da se svi procesi odvijaju bitno sporije nego inače.

Osim toga, većina je ribljih vrsta osjetljiva na temperaturna kolebanja kojima je izloženo pliće more, zbog čega se povlače u temperaturno stabilnije zone, a što se u obalnom ribolovu osjeća kao odsustvo ribe.

Tek u neposrednoj blizini naselja i luka može se steći privid bogatstva života koji je nalik onom ljetnom. No, to je ponajprije zbog nešto više temperature i konstantnog dotoka hrane, a što je u uskoj vezi s raznim...

14. svibanj 2024 04:46