stdClass Object ( [id] => 1150260 [title] => Kako loviti brancina u najhladnijem dijelu godine? Varalice najbolje rade jer je zimi najmanje oprezan. I ne zaboravite vodenu kuglu! [alias] => kako-na-brancina-zimi-varalice-najbolje-rade-i-ne-zaboravite-vodenu-kuglu [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Većina jadranskih riba ne podnosi niske temperature, pa počnu napuštati određene dijelove mora kad se oni ohlade na 13 do 15 Celzijevih stupnjeva. Ta seoba u hrvatskom dijelu Jadrana događa se od sredine studenoga do sredine prosinca. Ovisno o položaju, najprije uz kopno i na sjeveru, a najkasnije na jugu i uz obale pučinskih otoka.

​No, na radost ribolovaca koji love blizu obale, ima i euritermnih riba koje dobro podnose temperaturne razlike, pa nikad ne napuštaju svoja priobalna staništa. Štoviše, ima i riba koje se sve više primiču obali što više pada temperatura mora uz nju. Od svih njih, bez dvojbe je ribolovcima najzanimljiviji lubin.

Naime, nakon što kraljica komarča uskoro dovrši mrijest pa, mršava i ne osobito zainteresirana za hranu, krene put toplijih dubina, lubin će do proljeća biti jedina okrunjena glava koja ostaje u priobalju i intenzivno se hrani, pa zato i dobro lovi.

Dužina varalice

Međutim, i u predstojećem razdoblju će lubin – lukav, oprezan i, nažalost, sve malobrojniji – na udici biti prilično rijetko, posebice na varaličarskoj. No, taj je način udičarenja, ako ne najučinkovitiji, sigurno najsportskiji.

Osim toga, lov umjetnim mamcem je najplodonosniji baš sada, kada je lubin zbog mira na moru najmanje oprezan, pa se može varaličariti na brojnim pozicijama, praktično svuda uz obalu. Posebno je sada pogodno vrijeme za spinning s mjesta, jer se loviti može i u naseljenim područjima, lukama i lučicama, plažama, kupalištima...

---

image
Lakše se lovi kad se more pjeni
---

Bez obzira kojom se tehnikom varaličarenja lubin lovio, jedan od osnovnih preduvjeta za uspjeh je pravilan izbor veličine varalice. S obzirom da kralj ima izrazito velika usta, moglo bi se zaključiti da ga treba loviti varalicama većih dimenzija. Uz to, smatra se da krupna riba lovi krupni plijen jer nastoji ekonomično raspolagati energijom.

Međutim, u praksi je drukčije! Iskusni lovci na lubine dobro znaju da će kapitalac od pet i više kilograma vrlo često napasti plijen dužine tek tri do pet centimetara.

Isto tako, znaju da se to obično događa u onim dijelovima godine kada kralj ima slabiji izbor krupnije hrane, poput iglice, cipla ili srdele, odnosno kada je manje raspoložen za proganjanje krupnijih žrtava, a to se događa kad mu je metabolizam usporen zbog hladnoće.

---

image
Lubin se može prihvatiti i za usta
---

Pod takvim uvjetima uzet će sve što mu bude na dohvatu usta. Zato, kada lubin progoni gavune i druge sitnije ribe, što osobito često čini u zimskim mjesecima, tada je pravo vrijeme za njegov lov malim varalicama.

Jeguljice i iglice

Koju od brojnih skupina varalica koristiti, ovisi o mnogim čimbenicima, ponajprije o dostupnosti prirodne hrane, temperaturi mora itd. Kako su im to uglavnom nedostupni podaci, ribolovci u kutiji za lov lubina trebaju imati mjesta za različite varalice, i to svih dekora.

Kad lubin ne grize, eksperimentirati najprije treba s veličinom varalice, a tek potom s vrstom i dekorom, koji je, pokazalo se, najmanje važan. To prije što se lubin najbolje lovi pri slaboj vidljivosti, u mutnom moru i tijekom noći.

---

image
Plastične kozice su odlične varalice
---

Špinanjem se lubini mogu loviti praktično svim vrstama varalica. Najbrojnija skupina su mrdavci, odnosno varalice izrađene od raznih vrsta mekane plastike. Posebno dobrim su se pokazale one koje oblikom i kretnjama oponašaju jeguljice i iglice, odnosno izdužene forme i sitne vibracije. Iako će napasti i one dugačke 9, 11, 13, čak i 15 cm, najbolje je lubinu ponuditi mrdavca dužina 5 do 7 centimetara.

Teturavci (wobbleri) učinkoviti su barem koliko i mrdavci, ali su znatno trajniji od njih. Koristiti se mogu i oni od 11, čak i 13 cm, ali je najbolje loviti onima dužine od 3 do 7 cm. Od ostalih vrsta varalica neopravdano malo se koriste žlice. Učinkovite su, jeftine i trajne. Prednost treba dati manjima, onima broj 1 i 2, iako se mogu koristiti žlice svih veličina.

---

image
I najjednostavnije sabiki varalice su učinkovite
---

Veće udice

Druga skupina neopravdano zapostavljenih varalica su one izrađene od pera, niti traka, tzv. potezanke i sabiki varalice. Vrlo su učinkovite i jeftine. Upotreba malih varalica u lovu krupnijih riba uzrokuje jedan značajan problem. To su male udice, koje se često ispravljaju.

Zbog toga je dobro originalne udice zamijeniti većim. Kod silikonskih varalica treba paziti da veća udica ne izlazi kroz radni dio, odnosno rep, jer u tom slučaju varalica ne bi vibrirala kako treba. Također, kad je god moguće, koristiti treba udice oblika O'Shaugnessy, jer su jače i duže od onih tipa Aberdeen iste veličine.

Kod zamjene udica na teturavcima treba voditi računa o tome da se pritom varalice ne otežaju previše, što dovodi do gubitka njihove akcije. Zato na teturavce treba staviti samo za broj veće udice od originalnih.

Osim toga, budući da lubin plijen uzima za glavu, zadnja se udica može skinuti s varalice, a prednja zamijeniti i dva broja većom. Novopostavljene udice moraju imati kratki vrat i biti vrlo elastične.

Drugi problem s malim udicama je njihova mala težina, zbog čega ih je teško odbacivati na željene daljine. Zato se pribor s njima mora otežati. Otežavanje mrdavaca najlakše je tako da se montiraju na jigg, udicu s olovnom glavom, ali i stiskanjem rascijepane olovnice ispod vezišta njihove originalne udice.

Kada se otežava pribor s teturavcem, laganu rascijepanu olovnicu treba postaviti barem 15, a iole težu najmanje 50 cm daleko od varalice kako joj ne bi kvarila akciju.

---

image
Načini kompletiranja završnjaka za lov s vodenom kuglom
---

Osjetljivi pribor

Za spinning minijaturnim, pa zato i laganim varalicama, treba koristiti posebno osjetljivi pribor. Umjesto vrlo tankoga najlona, bolje je koristiti 0,15 mm debelu PE višenitku, jer je dovoljno tanka i jaka. Još bolje je samo zadnjih desetak metara osnovne strune izraditi od višenitke, dok ostatak može biti od debljega, ali i elastičnijeg najlona koji će ublažiti udarce plijena i trzaje pri mogućim zapinjanjima.

Osnovnu strunu treba namotati na varaličarsku rolu srednjeg ili malog kapaciteta, a nju treba montirati na varaličarski štap male težine bacanja (10 – 25 ili, još bolje, 20 – 40 grama). Štap može biti brz, ali i spor, koji se preporučuje kad se koristi PE struna. Dužina mu treba biti 3,0 do 3,5 metara. Unatoč tako osjetljivom priboru, kad se lubin zakači, treba biti brz i iskoristiti šok od uboda udice i što prije podignuti ribu od dna.

Lov krupnih riba malim varalicama i laganim priborom ima i jednu posebno sportsku dimenziju – u takvome lovu do izražaja najviše dolazi iskustvo i umijeće ribolovca. Nažalost, u takvom ribolovu su najčešće ulovi sitni lubini, pa treba znati da zakon nalaže vraćanje u more svakog kraćeg od 25 cm.

---

Jato na špinerskoj armi


Lov lubina sitnim varalicama posebno je uspješan kada je na priboru s više njih, pa izgledaju poput plova malih riba. Za takav su lov najprikladnije sabiki i varalice od mekane plastike postavljene na završnjak čiji je obvezni dio i vodena kugla.

Uloga vodene kugle nije samo da oteža pribor kako bi se mogao daleko odbaciti, nego da omogućuje vođenje varalice na određenoj dubini, odnosno sprječava njezino preduboko uranjanje i zapinjanje za dno, što je nemoguće postići s klasičnim otežanjem. Ovisno o željenoj daljini bacanja i težini varalice, koristi se lakša ili teža kugla, odnosno napunjena s manje ili više vode.

Kugla obojena jarkom bojom omogućuje i vizualno praćenje kretanja varalica, a tome može pridonijeti i osnovna struja crvene ili neke druge uočljive boje. No, završnjak mora biti što manje vidljiv, pa ga je najbolje izraditi od fluorougljične strune. Ako treba zabaciti dalje ili po vjetru u lice, treba rabiti veću kuglu, pa je najbolje imati tri raznih veličina, ali ne preko 60 grama. Ovalne, elipsaste stvaraju manji otpor od okruglih.

Vodena kugla se na završnjak s jatom može postaviti na dva načina, prikazana crtežom. Za kratko odbacivanje dovoljno je kuglu postaviti na prednji dio završnjaka, a kad se lovi dalekim odbacivanjem, na njegov kraj da se spriječi mršenje pribora pri odbacivanju. U oba slučaja razmak između varalica treba biti 40 do 50 cm, a vodene kugle i njoj najbliže varalice oko 40 cm.

Varaličarenje s vodenom kuglom prilično je specifično. Neposredno prije nego varalica padne u more, rukom treba zatvoriti preklopnik role, jer tako varalica odmah počinje djelovati, pa ne treba namotavati višak strune i eliminirati trbuh. Za razliku od ribolova panulavanjem, varalicu je bolje voditi sporo i ravnomjerno. Nije naodmet ni malo eksperimentirati, posebice kad riba ne radi. Tada je dobro povremeno trznuti, pa ravnomjerno voditi, a zatim promijeniti pravac.

Kralj plićaka najčešće će napasti varalicu blizu obale, ponekad doslovno ispod nogu ribolovca, osobito za plime.

---

---

image
Vodene kugle
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => okrunjena glava [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => okrunjena glava 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2017-11-15 09:19:43 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-12 13:06:46 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2021-12-12 12:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 152 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2017\/11\/15\/9286381.jpg","\/images\/slike\/2017\/11\/15\/9286377.jpg","\/images\/slike\/2017\/11\/15\/9286380.jpg","\/images\/slike\/2017\/11\/15\/9286382.jpg","\/images\/slike\/2017\/11\/15\/9286383.jpg","\/images\/slike\/2017\/11\/15\/9286388.jpg","\/images\/slike\/2017\/11\/15\/9286389.jpg","\/images\/slike\/2017\/11\/15\/9287139.jpg","\/images\/slike\/2017\/11\/15\/9289031.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Lubin rado napada vrlo male varalice","Mre\u017ena prihvatnica je dobrodo\u0161la","Lovinu treba premjeriti","Lubin se mo\u017ee prihvatiti i za usta","Plasti\u010dne kozice su odli\u010dne varalice","Lak\u0161e se lovi kad se more pjeni","Vodene kugle","I najjednostavnije sabiki<\/em> varalice su u\u010dinkovite","Na\u010dini kompletiranja zavr\u0161njaka za lov s vodenom kuglom"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x1200","hd_9286381_1920.jpg":"1920x1080","k_9286381_1280.jpg":"1280x1280","k_9286381_1024.jpg":"1024x1024","k_9286381_640.jpg":"640x640","k_9286381_480.jpg":"480x480","k_9286381_340.jpg":"340x340","k_9286381_220.jpg":"220x220","o_9286381_1280.jpg":"1280x960","o_9286381_1024.jpg":"1024x768","o_9286381_640.jpg":"640x480","o_9286381_480.jpg":"480x360","o_9286381_340.jpg":"340x255","o_9286381_220.jpg":"220x165","h_9286381_1280.jpg":"1280x854","h_9286381_1024.jpg":"1024x683","h_9286381_640.jpg":"640x427","h_9286381_480.jpg":"480x320","h_9286381_340.jpg":"340x227","h_9286381_220.jpg":"220x147","pp_9286381_1280.jpg":"1006x1280","pp_9286381_1024.jpg":"805x1024","pp_9286381_640.jpg":"503x640","pp_9286381_480.jpg":"377x480","pp_9286381_340.jpg":"267x340","pp_9286381_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1440x2560","hd_9286377_1920.jpg":"1920x1080","k_9286377_1280.jpg":"1280x1280","k_9286377_1024.jpg":"1024x1024","k_9286377_640.jpg":"640x640","k_9286377_480.jpg":"480x480","k_9286377_340.jpg":"340x340","k_9286377_220.jpg":"220x220","o_9286377_1280.jpg":"1280x2275","o_9286377_1024.jpg":"1024x1820","o_9286377_640.jpg":"640x1137","o_9286377_480.jpg":"480x853","o_9286377_340.jpg":"340x604","o_9286377_220.jpg":"220x391","h_9286377_1280.jpg":"1280x854","h_9286377_1024.jpg":"1024x683","h_9286377_640.jpg":"640x427","h_9286377_480.jpg":"480x320","h_9286377_340.jpg":"340x227","h_9286377_220.jpg":"220x147","pp_9286377_1280.jpg":"1006x1280","pp_9286377_1024.jpg":"805x1024","pp_9286377_640.jpg":"503x640","pp_9286377_480.jpg":"377x480","pp_9286377_340.jpg":"267x340","pp_9286377_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x1200","hd_9286380_1920.jpg":"1920x1080","k_9286380_1280.jpg":"1280x1280","k_9286380_1024.jpg":"1024x1024","k_9286380_640.jpg":"640x640","k_9286380_480.jpg":"480x480","k_9286380_340.jpg":"340x340","k_9286380_220.jpg":"220x220","o_9286380_1280.jpg":"1280x960","o_9286380_1024.jpg":"1024x768","o_9286380_640.jpg":"640x480","o_9286380_480.jpg":"480x360","o_9286380_340.jpg":"340x255","o_9286380_220.jpg":"220x165","h_9286380_1280.jpg":"1280x854","h_9286380_1024.jpg":"1024x683","h_9286380_640.jpg":"640x427","h_9286380_480.jpg":"480x320","h_9286380_340.jpg":"340x227","h_9286380_220.jpg":"220x147","pp_9286380_1280.jpg":"1006x1280","pp_9286380_1024.jpg":"805x1024","pp_9286380_640.jpg":"503x640","pp_9286380_480.jpg":"377x480","pp_9286380_340.jpg":"267x340","pp_9286380_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x990","hd_9286382_1920.jpg":"1920x1080","k_9286382_1280.jpg":"1280x1280","k_9286382_1024.jpg":"1024x1024","k_9286382_640.jpg":"640x640","k_9286382_480.jpg":"480x480","k_9286382_340.jpg":"340x340","k_9286382_220.jpg":"220x220","o_9286382_1280.jpg":"1280x792","o_9286382_1024.jpg":"1024x633","o_9286382_640.jpg":"640x396","o_9286382_480.jpg":"480x297","o_9286382_340.jpg":"340x210","o_9286382_220.jpg":"220x136","h_9286382_1280.jpg":"1280x854","h_9286382_1024.jpg":"1024x683","h_9286382_640.jpg":"640x427","h_9286382_480.jpg":"480x320","h_9286382_340.jpg":"340x227","h_9286382_220.jpg":"220x147","pp_9286382_1280.jpg":"1006x1280","pp_9286382_1024.jpg":"805x1024","pp_9286382_640.jpg":"503x640","pp_9286382_480.jpg":"377x480","pp_9286382_340.jpg":"267x340","pp_9286382_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x1200","hd_9286383_1920.jpg":"1920x1080","k_9286383_1280.jpg":"1280x1280","k_9286383_1024.jpg":"1024x1024","k_9286383_640.jpg":"640x640","k_9286383_480.jpg":"480x480","k_9286383_340.jpg":"340x340","k_9286383_220.jpg":"220x220","o_9286383_1280.jpg":"1280x960","o_9286383_1024.jpg":"1024x768","o_9286383_640.jpg":"640x480","o_9286383_480.jpg":"480x360","o_9286383_340.jpg":"340x255","o_9286383_220.jpg":"220x165","h_9286383_1280.jpg":"1280x854","h_9286383_1024.jpg":"1024x683","h_9286383_640.jpg":"640x427","h_9286383_480.jpg":"480x320","h_9286383_340.jpg":"340x227","h_9286383_220.jpg":"220x147","pp_9286383_1280.jpg":"1006x1280","pp_9286383_1024.jpg":"805x1024","pp_9286383_640.jpg":"503x640","pp_9286383_480.jpg":"377x480","pp_9286383_340.jpg":"267x340","pp_9286383_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x1200","hd_9286388_1920.jpg":"1920x1080","k_9286388_1280.jpg":"1280x1280","k_9286388_1024.jpg":"1024x1024","k_9286388_640.jpg":"640x640","k_9286388_480.jpg":"480x480","k_9286388_340.jpg":"340x340","k_9286388_220.jpg":"220x220","o_9286388_1280.jpg":"1280x960","o_9286388_1024.jpg":"1024x768","o_9286388_640.jpg":"640x480","o_9286388_480.jpg":"480x360","o_9286388_340.jpg":"340x255","o_9286388_220.jpg":"220x165","h_9286388_1280.jpg":"1280x854","h_9286388_1024.jpg":"1024x683","h_9286388_640.jpg":"640x427","h_9286388_480.jpg":"480x320","h_9286388_340.jpg":"340x227","h_9286388_220.jpg":"220x147","pp_9286388_1280.jpg":"1006x1280","pp_9286388_1024.jpg":"805x1024","pp_9286388_640.jpg":"503x640","pp_9286388_480.jpg":"377x480","pp_9286388_340.jpg":"267x340","pp_9286388_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1437","hd_9286389_1920.jpg":"1920x1080","k_9286389_1280.jpg":"1280x1280","k_9286389_1024.jpg":"1024x1024","k_9286389_640.jpg":"640x640","k_9286389_480.jpg":"480x480","k_9286389_340.jpg":"340x340","k_9286389_220.jpg":"220x220","o_9286389_1280.jpg":"1280x958","o_9286389_1024.jpg":"1024x766","o_9286389_640.jpg":"640x479","o_9286389_480.jpg":"480x359","o_9286389_340.jpg":"340x254","o_9286389_220.jpg":"220x164","h_9286389_1280.jpg":"1280x854","h_9286389_1024.jpg":"1024x683","h_9286389_640.jpg":"640x427","h_9286389_480.jpg":"480x320","h_9286389_340.jpg":"340x227","h_9286389_220.jpg":"220x147","pp_9286389_1280.jpg":"1006x1280","pp_9286389_1024.jpg":"805x1024","pp_9286389_640.jpg":"503x640","pp_9286389_480.jpg":"377x480","pp_9286389_340.jpg":"267x340","pp_9286389_220.jpg":"173x220"},{"size0":"640x640","hd_9287139_1920.jpg":"1920x1080","k_9287139_1280.jpg":"1280x1280","k_9287139_1024.jpg":"1024x1024","k_9287139_640.jpg":"640x640","k_9287139_480.jpg":"480x480","k_9287139_340.jpg":"340x340","k_9287139_220.jpg":"220x220","o_9287139_1280.jpg":"1280x1280","o_9287139_1024.jpg":"1024x1024","o_9287139_640.jpg":"640x640","o_9287139_480.jpg":"480x480","o_9287139_340.jpg":"340x340","o_9287139_220.jpg":"220x220","h_9287139_1280.jpg":"1280x854","h_9287139_1024.jpg":"1024x683","h_9287139_640.jpg":"640x427","h_9287139_480.jpg":"480x320","h_9287139_340.jpg":"340x227","h_9287139_220.jpg":"220x147","pp_9287139_1280.jpg":"1006x1280","pp_9287139_1024.jpg":"805x1024","pp_9287139_640.jpg":"503x640","pp_9287139_480.jpg":"377x480","pp_9287139_340.jpg":"267x340","pp_9287139_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_9289031_1920.jpg":"1920x1080","k_9289031_1280.jpg":"1280x1280","k_9289031_1024.jpg":"1024x1024","k_9289031_640.jpg":"640x640","k_9289031_480.jpg":"480x480","k_9289031_340.jpg":"340x340","k_9289031_220.jpg":"220x220","o_9289031_1280.jpg":"1280x720","o_9289031_1024.jpg":"1024x576","o_9289031_640.jpg":"640x360","o_9289031_480.jpg":"480x270","o_9289031_340.jpg":"340x191","o_9289031_220.jpg":"220x123","h_9289031_1280.jpg":"1280x854","h_9289031_1024.jpg":"1024x683","h_9289031_640.jpg":"640x427","h_9289031_480.jpg":"480x320","h_9289031_340.jpg":"340x227","h_9289031_220.jpg":"220x147","pp_9289031_1280.jpg":"1006x1280","pp_9289031_1024.jpg":"805x1024","pp_9289031_640.jpg":"503x640","pp_9289031_480.jpg":"377x480","pp_9289031_340.jpg":"267x340","pp_9289031_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7677083 Threads: 3 Questions: 1624214910 Slow queries: 4824634 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111101753 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/kako-na-brancina-zimi-varalice-najbolje-rade-i-ne-zaboravite-vodenu-kuglu-1150260 [printLink] => /om/ribolov/kako-na-brancina-zimi-varalice-najbolje-rade-i-ne-zaboravite-vodenu-kuglu-1150260?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650540 [name] => kako loviti brancine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:30:25 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-brancine [link] => /tag/kako-loviti-brancine ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650691 [name] => kako loviti brancine s obale [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 11:07:37 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-brancine-s-obale [link] => /tag/kako-loviti-brancine-s-obale ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650700 [name] => kako loviti brancine zimi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 11:19:47 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-brancine-zimi [link] => /tag/kako-loviti-brancine-zimi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 650623 [name] => kako loviti lubine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 23:45:52 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-lubine [link] => /tag/kako-loviti-lubine ) [4] => stdClass Object ( [id] => 659449 [name] => lubin brancin ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-10 17:10:47 [main_article_id] => 0 [alias] => lubin-brancin-ribolov [link] => /tag/lubin-brancin-ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => okrunjena glava [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako loviti brancina u najhladnijem dijelu godine? Varalice najbolje rade jer je zimi najmanje oprezan. I ne zaboravite vodenu kuglu! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/11/15/9286381.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] => Lubin rado napada vrlo male varalice [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/11/15/9286381.jpg [title] => Lubin rado napada vrlo male varalice Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/11/15/9286377.jpg [title] => Mrežna prihvatnica je dobrodošla ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/11/15/9286380.jpg [title] => Lovinu treba premjeriti ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/11/15/9286382.jpg [title] => Lubin se može prihvatiti i za usta ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/11/15/9286383.jpg [title] => Plastične kozice su odlične varalice ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/11/15/9286388.jpg [title] => Lakše se lovi kad se more pjeni ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/11/15/9286389.jpg [title] => Vodene kugle ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/11/15/9287139.jpg [title] => I najjednostavnije sabiki varalice su učinkovite ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/11/15/9289031.jpg [title] => Načini kompletiranja završnjaka za lov s vodenom kuglom ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Većina jadranskih riba ne podnosi niske temperature, pa počnu napuštati određene dijelove mora kad se oni ohlade na 13 do 15 Celzijevih stupnjeva. Ta seoba u hrvatskom dijelu Jadrana događa se od sredine studenoga do sredine prosinca. Ovisno o položaju, najprije uz kopno i na sjeveru, a najkasnije na jugu i uz obale pučinskih otoka.

​No, na radost ribolovaca koji love blizu obale, ima i euritermnih riba koje dobro podnose temperaturne razlike, pa nikad ne napuštaju svoja priobalna staništa. Štoviše, ima i riba koje se sve više primiču obali što više pada temperatura mora uz nju. Od svih njih, bez dvojbe je ribolovcima najzanimljiviji lubin.

Naime, nakon što kraljica komarča uskoro dovrši mrijest pa, mršava i ne osobito zainteresirana za hranu, krene put toplijih dubina, lubin će do proljeća biti jedina okrunjena glava koja ostaje u priobalju i intenzivno se hrani, pa zato i dobro lovi.

Dužina varalice

Međutim, i u predstojećem razdoblju će lubin – lukav, oprezan i, nažalost, sve malobrojniji – na udici biti prilično rijetko, posebice na varaličarskoj. No, taj je način udičarenja, ako ne najučinkovitiji, sigurno najsportskiji.

Osim toga, lov umjetnim mamcem je najplodonosniji baš sada, kada je lubin zbog mira na moru najmanje oprezan, pa se može varaličariti na brojnim pozicijama, praktično svuda uz obalu. Posebno je sada pogodno vrijeme za spinning s mjesta, jer se loviti može i u naseljenim područjima, lukama i lučicama, plažama, kupalištima...

---

image
Lakše se lovi kad se more pjeni
---

Bez obzira kojom se tehnikom varaličarenja lubin lovio, jedan od osnovnih preduvjeta za uspjeh je pravilan izbor veličine varalice. S obzirom da kralj ima izrazito velika usta, moglo bi se zaključiti da ga treba loviti varalicama većih dimenzija. Uz to, smatra se da krupna riba lovi krupni plijen jer nastoji ekonomično raspolagati energijom.

Međutim, u praksi je drukčije! Iskusni lovci na lubine dobro znaju da će kapitalac od pet i više kilograma vrlo često napasti plijen dužine tek tri do pet centimetara.

Isto tako, znaju da se to obično događa u onim dijelovima godine kada kralj ima slabiji izbor krupnije hrane, poput iglice, cipla ili srdele, odnosno kada je manje raspoložen za proganjanje krupnijih žrtava, a to se događa kad mu je metabolizam usporen zbog hladnoće.

---

image
Lubin se može prihvatiti i za usta
---

Pod takvim uvjetima uzet će sve što mu bude na dohvatu usta. Zato, kada lubin progoni gavune i druge sitnije ribe, što osobito često čini u zimskim mjesecima, tada je pravo vrijeme za njegov lov malim varalicama.

Jeguljice i iglice

Koju od brojnih skupina varalica koristiti, ovisi o mnogim čimbenicima, ponajprije o dostupnosti prirodne hrane, temperaturi mora itd. Kako su im to uglavnom nedostupni podaci, ribolovci u kutiji za lov lubina trebaju imati mjesta za različite varalice, i to svih dekora.

Kad lubin ne grize, eksperimentirati najprije treba s veličinom varalice, a tek potom s vrstom i dekorom, koji je, pokazalo se, najmanje važan. To prije što se lubin najbolje lovi pri slaboj vidljivosti, u mutnom moru i tijekom noći.

---

image
Plastične kozice su odlične varalice
---

Špinanjem se lubini mogu loviti praktično svim vrstama varalica. Najbrojnija skupina su mrdavci, odnosno varalice izrađene od raznih vrsta mekane plastike. Posebno dobrim su se pokazale one koje oblikom i kretnjama oponašaju jeguljice i iglice, odnosno izdužene forme i sitne vibracije. Iako će napasti i one dugačke 9, 11, 13, čak i 15 cm, najbolje je lubinu ponuditi mrdavca dužina 5 do 7 centimetara.

Teturavci (wobbleri) učinkoviti su barem koliko i mrdavci, ali su znatno trajniji od njih. Koristiti se mogu i oni od 11, čak i 13 cm, ali je najbolje loviti onima dužine od 3 do 7 cm. Od ostalih vrsta varalica neopravdano malo se koriste žlice. Učinkovite su, jeftine i trajne. Prednost treba dati manjima, onima broj 1 i 2, iako se mogu koristiti žlice svih veličina.

---

image
I najjednostavnije sabiki varalice su učinkovite
---

Veće udice

Druga skupina neopravdano zapostavljenih varalica su one izrađene od pera, niti traka, tzv. potezanke i sabiki varalice. Vrlo su učinkovite i jeftine. Upotreba malih varalica u lovu krupnijih riba uzrokuje jedan značajan problem. To su male udice, koje se često ispravljaju.

Zbog toga je dobro originalne udice zamijeniti većim. Kod silikonskih varalica treba paziti da veća udica ne izlazi kroz radni dio, odnosno rep, jer u tom slučaju varalica ne bi vibrirala kako treba. Također, kad je god moguće, koristiti treba udice oblika O'Shaugnessy, jer su jače i duže od onih tipa Aberdeen iste veličine.

Kod zamjene udica na teturavcima treba voditi računa o tome da se pritom varalice ne otežaju previše, što dovodi do gubitka njihove akcije. Zato na teturavce treba staviti samo za broj veće udice od originalnih.

Osim toga, budući da lubin plijen uzima za glavu, zadnja se udica može skinuti s varalice, a prednja zamijeniti i dva broja većom. Novopostavljene udice moraju imati kratki vrat i biti vrlo elastične.

Drugi problem s malim udicama je njihova mala težina, zbog čega ih je teško odbacivati na željene daljine. Zato se pribor s njima mora otežati. Otežavanje mrdavaca najlakše je tako da se montiraju na jigg, udicu s olovnom glavom, ali i stiskanjem rascijepane olovnice ispod vezišta njihove originalne udice.

Kada se otežava pribor s teturavcem, laganu rascijepanu olovnicu treba postaviti barem 15, a iole težu najmanje 50 cm daleko od varalice kako joj ne bi kvarila akciju.

---

image
Načini kompletiranja završnjaka za lov s vodenom kuglom
---

Osjetljivi pribor

Za spinning minijaturnim, pa zato i laganim varalicama, treba koristiti posebno osjetljivi pribor. Umjesto vrlo tankoga najlona, bolje je koristiti 0,15 mm debelu PE višenitku, jer je dovoljno tanka i jaka. Još bolje je samo zadnjih desetak metara osnovne strune izraditi od višenitke, dok ostatak može biti od debljega, ali i elastičnijeg najlona koji će ublažiti udarce plijena i trzaje pri mogućim zapinjanjima.

Osnovnu strunu treba namotati na varaličarsku rolu srednjeg ili malog kapaciteta, a nju treba montirati na varaličarski štap male težine bacanja (10 – 25 ili, još bolje, 20 – 40 grama). Štap može biti brz, ali i spor, koji se preporučuje kad se koristi PE struna. Dužina mu treba biti 3,0 do 3,5 metara. Unatoč tako osjetljivom priboru, kad se lubin zakači, treba biti brz i iskoristiti šok od uboda udice i što prije podignuti ribu od dna.

Lov krupnih riba malim varalicama i laganim priborom ima i jednu posebno sportsku dimenziju – u takvome lovu do izražaja najviše dolazi iskustvo i umijeće ribolovca. Nažalost, u takvom ribolovu su najčešće ulovi sitni lubini, pa treba znati da zakon nalaže vraćanje u more svakog kraćeg od 25 cm.

---

Jato na špinerskoj armi


Lov lubina sitnim varalicama posebno je uspješan kada je na priboru s više njih, pa izgledaju poput plova malih riba. Za takav su lov najprikladnije sabiki i varalice od mekane plastike postavljene na završnjak čiji je obvezni dio i vodena kugla.

Uloga vodene kugle nije samo da oteža pribor kako bi se mogao daleko odbaciti, nego da omogućuje vođenje varalice na određenoj dubini, odnosno sprječava njezino preduboko uranjanje i zapinjanje za dno, što je nemoguće postići s klasičnim otežanjem. Ovisno o željenoj daljini bacanja i težini varalice, koristi se lakša ili teža kugla, odnosno napunjena s manje ili više vode.

Kugla obojena jarkom bojom omogućuje i vizualno praćenje kretanja varalica, a tome može pridonijeti i osnovna struja crvene ili neke druge uočljive boje. No, završnjak mora biti što manje vidljiv, pa ga je najbolje izraditi od fluorougljične strune. Ako treba zabaciti dalje ili po vjetru u lice, treba rabiti veću kuglu, pa je najbolje imati tri raznih veličina, ali ne preko 60 grama. Ovalne, elipsaste stvaraju manji otpor od okruglih.

Vodena kugla se na završnjak s jatom može postaviti na dva načina, prikazana crtežom. Za kratko odbacivanje dovoljno je kuglu postaviti na prednji dio završnjaka, a kad se lovi dalekim odbacivanjem, na njegov kraj da se spriječi mršenje pribora pri odbacivanju. U oba slučaja razmak između varalica treba biti 40 do 50 cm, a vodene kugle i njoj najbliže varalice oko 40 cm.

Varaličarenje s vodenom kuglom prilično je specifično. Neposredno prije nego varalica padne u more, rukom treba zatvoriti preklopnik role, jer tako varalica odmah počinje djelovati, pa ne treba namotavati višak strune i eliminirati trbuh. Za razliku od ribolova panulavanjem, varalicu je bolje voditi sporo i ravnomjerno. Nije naodmet ni malo eksperimentirati, posebice kad riba ne radi. Tada je dobro povremeno trznuti, pa ravnomjerno voditi, a zatim promijeniti pravac.

Kralj plićaka najčešće će napasti varalicu blizu obale, ponekad doslovno ispod nogu ribolovca, osobito za plime.

---

---

image
Vodene kugle
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić
Šime Duvančić
Lubin rado napada vrlo male varalice

Mrežna prihvatnica je dobrodošla

Lovinu treba premjeriti

Lubin se može prihvatiti i za usta

Plastične kozice su odlične varalice

Lakše se lovi kad se more pjeni

Vodene kugle

I najjednostavnije sabiki varalice su učinkovite

Načini kompletiranja završnjaka za lov s vodenom kuglom
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/kako-na-brancina-zimi-varalice-najbolje-rade-i-ne-zaboravite-vodenu-kuglu-1150260 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8d20bfc9152ba68d13cc249db0a55ef47f678a1b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+loviti+brancina+u+najhladnijem+dijelu+godine%3F+Varalice+najbolje+rade+jer+je+zimi+najmanje+oprezan.+I+ne+zaboravite+vodenu+kuglu%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkako-na-brancina-zimi-varalice-najbolje-rade-i-ne-zaboravite-vodenu-kuglu-1150260 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkako-na-brancina-zimi-varalice-najbolje-rade-i-ne-zaboravite-vodenu-kuglu-1150260 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => okrunjena glava [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

okrunjena glavaKako loviti brancina u najhladnijem dijelu godine? Varalice najbolje rade jer je zimi najmanje oprezan. I ne zaboravite vodenu kuglu!

Piše Šime Duvančić
12. prosinca 2021. - 13:47

Većina jadranskih riba ne podnosi niske temperature, pa počnu napuštati određene dijelove mora kad se oni ohlade na 13 do 15 Celzijevih stupnjeva. Ta seoba u hrvatskom dijelu Jadrana događa se od sredine studenoga do sredine prosinca. Ovisno o položaju, najprije uz kopno i na sjeveru, a najkasnije na jugu i uz obale pučinskih otoka.

​No, na radost ribolovaca koji love blizu obale, ima i euritermnih riba koje dobro podnose temperaturne razlike, pa nikad ne napuštaju svoja priobalna staništa. Štoviše, ima i riba koje se sve više primiču obali što više pada temperatura mora uz nju. Od svih njih, bez dvojbe je ribolovcima najzanimljiviji lubin.

Naime, nakon što kraljica komarča uskoro dovrši mrijest pa, mršava i ne osobito zainteresirana za hranu, krene put toplijih dubina, ...

14. svibanj 2024 06:22