stdClass Object ( [id] => 1280090 [title] => Zaplovili smo uz bisere južnog Jadrana: otkrivamo skrivene uvale i zanimljive lokacije otoka Šipana [alias] => zaplovili-smo-uz-bisere-juznog-jadrana-otkrivamo-skrivene-uvale-i-zanimljive-lokacije-otoka-sipana [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Treći veliki otok (ujedno najveći od svih Elafita) je Šipan. Doima se nekako najtajanstvenijim; velik njegov dio prekriven je gustom, gotovo neprohodnom šumom i makijom, a između dva uzdužna brdovita grebena skutrilo se neveliko, ali plodno polje s mnogo vinograda i maslina, smokava, bajama, naranača, mandarina, šipka i rogača. Na dva kraja toga polja, u NW i SE uvalama, jedina su dva naselja: Šipanska Luka i Suđurađ. Kroz polje ih povezuje cesta duga oko pet kilometara kojom tek ponekad prođe autobus ili mali traktor, no ljeti je na njoj više bicikala – i vi ga na otoku možete unajmiti i na koji sat uroniti u mediteransku simfoniju mirisa, boja i zaglušnoga glasanja cikada. Na obroncima Šipanskoga polja nalaze se brojni ljetnikovci i renesansne te barokne crkve i crkvice. Ukupno se na otoku, što u polju što u dva naselja, nalaze 42 ljetnikovca i 34 crkve.

Zlatno doba

I ovaj je otok, poput Lopuda i Koločepa, dijelio razdoblja uspona i padova s Dubrovačkom Republikom kojoj je pripadao. U zlatno doba srednjega vijeka na njemu je živjelo čak sedam tisuća ljudi; danas ih je tek nešto više od jedne dvadesetine toga broja. Iz doba obilja ostalo je toliko stabala maslina da ih danas nema više tko obrati; kažu da je u Guinnessovu knjigu rekorda Šipan upisan kao otok s najviše maslina spram veličine i broja stanovnika...

Ako za pristajanje i noćenje odaberete Šipan, a željeli biste se odlučiti između Suđurđa i Šipanske Luke, odluka nije laka; oba naselja imaju, nautički gledano, svoje mane i prednosti. A opet, oba su zaista vrijedna posjeta. Što se vjetrova i zaštićenosti tiče, već dovoljno smo o njima rekli u uvodnom opisu Elafita. A vezovi, mjesna ponuda i ono nešto što naprosto zovemo ljepotom? U tome je Suđurađ, prema našoj ocjeni, možda ipak za koračić prvi u cilju!

---

image

Ljeti se broj stanovnika Šipanske Luke udeseterostruči

Tonči Plazibat/Cropix
---

Minijaturno je to selo, no odiše nekim neuhvatljivim šarmom davnog, renesansnog ljetovališta dubrovačke vlastele. Vlastele odavno više nema, nekoć brojni ljetnikovci danas su većim dijelom napušteni i u lošem stanju (iznimka je impozantna palača Stjepović-Skočibuha, sagrađena 1529., koja svojom visokom obrambenom kulom dominira nad zaljevom), a čaroliju prošlosti (još uvijek neokaljanu suvremenom graditeljsko-betonskom pošasti koja je već dobrano uništila mnoge jadranske gradiće) upotpunjuju lijepe, jednostavne kamene kuće. Jedna od njih preuređena je u ugodan, malen hotel, skrivenim od pogleda, s lijepim bazenom (hotel Božica).

Nedaleko je kula nazvana Pakljena iz 1563. godine te izvanredno zanimljiva crkva sv. Duha s ravnim krovom, najveća ovoga oblika na jadranskoj obali.

Hrid Ruda

Suđurađ je, iz smjera Dubrovnika, oko pet milja bliži od Šipanske Luke. Lako vam se može dogoditi da (ljeti) doplovite ovamo i ustanovite da se nemate kamo vezati. Mol s lučkim svjetlom (dubine 2-6 m), kao i glava unutrašnjeg mola i ovdje su, kao na Lopudu, najčešće popunjeni raznovrsnim turističkim brodicama u koji će se tek nakratko skloniti kada iz Dubrovnika stigne brod ili trajekt – tu u kolovozu nemate mnogo šanse. Preostaje vam sidrenje. Najbolje je sidriti se bliže južnoj, gustom šumom prekrivenoj obali zaljeva. (Ovdje se planira gradnja nautičkog pristaništa, a vjerojatno će uskoro osvanuti polje plutača pod koncesijom; sjevernije na Jadranu posve uobičajena slika, ovdje još uvijek rijetkost.)

---

image

Hotel u dnu Šipanske Luke

Tonči Plazibat/Cropix
---

U prilazu lučici Suđurađ predlažemo da otočić Rudu (pola milje ispred uvale) obiđete s južne strane. Moguće ga je obići i sa sjevera, ali na većoj udaljenosti, barem 300 metara, jer 150 metara ispred N rta Rude je istoimena hrid, a dalje se prostire široka pličina. U prilazu luci ispriječile su se još i dvije dobro vidljive manje hridi. Nešto su bliže N strani uvale, pa se svakako priklonite bliže S rtu (rt Butor). Sve spomenute hridi i otočić Ruda u crvenom su sektoru lučkog svjetla.

Zanimljivo je da se u samoj uvali Suđurađ nalaze ostaci brodoloma iz 1576. godine. Tu je potonula nava Sv. Jerolim, nekoć u vlasništvu dubrovačkog trgovca Jere Primoevića. Olupina je jedva prepoznatljiva, a oko nje može se ronjenjem još uvijek pronaći poneka kamena topovska kugla, ostaci keramike i dijelovi broda koje more još nije do kraja uništilo. Za vrijeme radova na trajektnom pristaništu otkrivena je još jedna olupina, zasad još neistražena. Još jedna zanimljivost u okolici Suđurđa, za koju ne zna mnogo nautičara, je mala modra špilja – nije tako raskošna plavetnilom kao ona na Biševu, ali je svakako vrijedna posjeta (ako vremenske prilike i valovi, ali i vaše ronilačke sposobnosti dopuštaju). Nalazi se stotinjak metara SW od rta Botur.

---

image
---

Nezgodni maestral

Od svih elafitskih lučica i sidrišta nautičari najčešće odabiru Šipansku Luku. Razlog je možda osjećaj zaštićenosti u najdubljem zaljevu na elafitskim otocima. Ipak, treba reći: pogled na kartu, veličina i duboka usječenost zaljeva u otok može zavarati. Problem može biti jači maestral. U Luku Šipan (kako je zaljev imenovan na kartama) on u početku stiže ukoso iz W, ali kasno popodne skreće u NW smjer, prema dnu zaljeva, pa vez čini nemirnim. Za sidrenje je bolji položaj bliže SW obali, preko puta lučkog mola. I iznenadne nevere, osobito kad zakrenu prema tramontani, u dnu zaljeva mogu napraviti podosta nereda.

---

image

Vezova u Šipanskoj Luci nema dovoljno

Tonči Plazibat/Cropix
---

Neka vas to ne zaplaši. Konačno, niti jedna elafitska luka, vidjeli smo, nije bez mana, a dani s iznimno nepovoljnom prognozom ljeti su ipak rijetki.

Ako u Šipansku Luku dolazite s otvorenog mora, proći ćete kroz prolaz Harpoti između Šipana i Jakljana. Prolaz je na najužem dijelu širok oko 180 metara. Dubine su posvuda velike, osim pličine Vranac (ime joj govori da je tamna i neupadljiva!) – vidi plan lijevo. Zanimljivo je da se, prema legendi, prolaz Harpoti nekada nazivao Pompejeva vrata, tu je navodno 47. godine pr. Kr. Pompejeva flota pod vodstvom Marka Oktavija u bijegu pred brojno nadmoćnijim Cezarovim galijama iskoristila gotovo nevidljiv prolaz i umakla progoniteljima.

U Šipansku Luku može se doploviti i oko N strane otoka Šipana, iz Koločepskog kanala. Tada otočić Mišnjak koji leži ispred NW otočnog rta zaobiđite sa sjeverne strane. Konačno, oni koji ovamo stižu iz Mljetskog kanala logično će najprije proći između Olipe i Jakljana (prolaz Veli ili Veliki Vratnik) te zakrenuti u SE smjer uz Jakljan.

---

image

Unutrašnjost Šipana obrasla je gustom makijom

Tonči Plazibat/Cropix
---

Rimska vikendica

Osim već spomenute mogućnosti sidrenja, u Luci se može i pristati krmom na prvih šezdesetak metara rive neposredno SE od mola. (Mol je rezerviran za brodsku liniju.) Ovaj dio rive izvan sezone zauzimaju domaće barke, a ljeti su postavljeni murinzi za nautičare. Ako ove vezove zateknete popunjene, neće biti druge no sidriti.

Šipanska Luka zimi broji 150 stanovnika, ali u dva ljetna mjeseca taj se broj može čak udeseterostručiti, pa tada uzduž rive predvečer zavlada šušur šetača. Svi oni krenu prema nekom od tri restorana; naša preporuka je konoba Tauris obitelji Ivanković.

Pod palmama ne manjka ni kafića, a tu su i dvije trgovine prehrambenim proizvodima. U dnu uvale je poveća zgrada hotela. Zlu ne trebalo, spomenimo da u Šipanskoj Luci postoji i liječnička ambulanta.

---

image

Suđurađ je maleno, ali slikovito mjesto

Tom Dubravec/Cropix
---

I u Luci su se od 15. do 18. stoljeća odmarali dubrovački velikaši, a još davno prije njih Iliri i Rimljani – nedaleko su pronađeni ostaci villae rustice iz rimskog razdoblja. Tada se otok, prema raznim dokumentima, nazivao Jupana, Zupana ili Supana – današnji naziv Šipan zapisan je prvi put 1371. godine. Zanimljivost je i dobro očuvani ljetnikovac poznate dubrovačke obitelji Sorkočević koja je u 18. stoljeću dala vrsnog baroknog skladatelja Luku Sorkočevića, a u župnoj crkvi nalazi se slika Bogorodice s djetetom, rad venecijanskog slikara Panteleonea iz 15. stoljeća. Iznad Šipanske Luke Dubrovačka je Republika 1450. godine podigla sjedište svoje vlasti na otoku, kasnogotički Knežev dvor.

Zanimljive uvale i lokacije

Iako je naš prijedlog da za noćenje izaberite neku od upravo opisanih uvala ili lučica, ima u elafitskom akvatoriju još zanimljivih lokacija.​ ACI marina Slano već je spomenuta i opisana, no spomenimo i mogućnost sidrenja u prostranom zaljevu Slano.

Zaljev Zatona pruža vrlo dobru zaštitu od svih vjetrova, ali će za mnoge ipak biti preblizu samom Dubrovniku, a oko njega (kao i oko Slanoga) kruži bučna i vrlo prometna cesta; nenaseljeni otok Jakljan, susjed Šipana, ima na NE strani dvije vrlo lijepe uvale (Veli Jakljan i Lokardinu), no već dugo napušteno dječje odmaralište u Velom Jakljanu ne djeluje osobito privlačno, iako se godinama govorilo o njegovom pretvaranju u hotel. Jedna od manje poznatih destinacija je mjestance Kobaš na ulazu u Stonski kanal; dubrovački nautičari vole navratiti do Kobaša kako bi proveli nekoliko sati u tamošnjoj poznatoj konobi. Čak je i Ston, sa svojom izvanredno zanimljivom solanom i velikim zidinama, izvanredno zanimljiv cilj – no kroz dugačak prilazni kanal mogu se oprezno zavući samo plovila s gazom ispod dva metra. Nije to sve: tu su još uvala Doli, uvala Janska, pa Trstenik s najstarijim arboretumom na svijetu podizanim još od kraja 15. stoljeća (ali, nažalost, s posve nepogodnom lučicom – radije tamo navratite automobilom)...

O svemu tome možete se lako obavijestiti u drugim vodičima i na internetu. Uostalom, mnogo smo puta u ovoj knjizi ponavljali: ovi prijedlozi neka budu tek poticaj za daljnje istraživanje i preslagivanje ruta. Jadran je neiscrpan.

---

image

Malena mjesta srca moga

Tonči Plazibat/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => VELIK DIO OTOKA PREKRIVEN JE GUSTOM ŠUMOM I MAKIJOM, A IZMEĐU DVA UZDUŽNA BRDOVITA GREBENA SKUTRILO SE NEVELIKO, ALI PLODNO POLJE S MNOGO VINOGRADA I MASLINA, SMOKAVA, BAJAMA, NARANAČA, ROGAČA... NA DVA KRAJA TOGA POLJA JEDINA SU DVA NASELJA: ŠIPANSKA LUKA I SUĐURAĐ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => VELIK DIO OTOKA PREKRIVEN JE GUSTOM ŠUMOM I MAKIJOM, A IZMEĐU DVA UZDUŽNA BRDOVITA GREBENA SKUTRILO SE NEVELIKO, ALI PLODNO POLJE S MNOGO VINOGRADA I MASLINA, SMOKAVA, BAJAMA, NARANAČA, ROGAČA... NA DVA KRAJA TOGA POLJA JEDINA SU DVA NASELJA: ŠIPANSKA LUKA I SUĐURAĐ jadranske đite 2 0 9451 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-12 22:58:43 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => IZ KNJIGE DARKA TRALIĆA NAJLJEPŠE JADRANSKE PLOVIDBE [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-10 07:38:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-04-10 07:38:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 76 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => VELIK DIO OTOKA PREKRIVEN JE GUSTOM ŠUMOM I MAKIJOM, A IZMEĐU DVA UZDUŽNA BRDOVITA GREBENA SKUTRILO SE NEVELIKO, ALI PLODNO POLJE S MNOGO VINOGRADA I MASLINA, SMOKAVA, BAJAMA, NARANAČA, ROGAČA... NA DVA KRAJA TOGA POLJA JEDINA SU DVA NASELJA: ŠIPANSKA LUKA I SUĐURAĐ [metadata] => robots= author= title=Zaplovili smo uz bisere južnog Jadrana: otkrivamo skrivene uvale i zanimljive lokacije otoka Šipana [metakey] => jadranske đite, Darko Tralić, Šipan, južni jadran [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/12\/24496595.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/12\/24496592.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/12\/24496593.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/12\/24496594.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/12\/24496596.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/12\/24379797.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/12\/24379774.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/12\/24502152.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/12\/24379767.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/12\/24379790.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","Ton\u010di Plazibat\/Cropix","Ton\u010di Plazibat\/Cropix","Ton\u010di Plazibat\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Ton\u010di Plazibat\/Cropix","Ton\u010di Plazibat\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Uvala Su\u0111ura\u0111 na \u0160ipanu<\/p>","","","","

Vezova u \u0160ipanskoj Luci nema dovoljno<\/p>","

Hotel u dnu \u0160ipanske Luke<\/p>","

Unutra\u0161njost \u0160ipana obrasla je gustom makijom<\/p>","

Su\u0111ura\u0111 je maleno, ali slikovito mjesto<\/p>","

Ljeti se broj stanovnika \u0160ipanske Luke udeseterostru\u010di<\/p>","

Malena mjesta srca moga<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"980x783","hd_24496595_1920.jpg":"1920x1080","k_24496595_1280.jpg":"1280x1280","k_24496595_1024.jpg":"1024x1024","k_24496595_640.jpg":"640x640","k_24496595_480.jpg":"480x480","k_24496595_340.jpg":"340x340","k_24496595_220.jpg":"220x220","o_24496595_1280.jpg":"1280x1022","o_24496595_1024.jpg":"1024x818","o_24496595_640.jpg":"640x511","o_24496595_480.jpg":"480x383","o_24496595_340.jpg":"340x271","o_24496595_220.jpg":"220x175","h_24496595_1280.jpg":"1280x854","h_24496595_1024.jpg":"1024x683","h_24496595_640.jpg":"640x427","h_24496595_480.jpg":"480x320","h_24496595_340.jpg":"340x227","h_24496595_220.jpg":"220x147","pp_24496595_1280.jpg":"1280x1628","pp_24496595_1024.jpg":"1024x1303","pp_24496595_640.jpg":"640x814","pp_24496595_480.jpg":"480x611","pp_24496595_340.jpg":"340x432","pp_24496595_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1263","hd_24496592_1920.jpg":"1920x1080","k_24496592_1280.jpg":"1280x1280","k_24496592_1024.jpg":"1024x1024","k_24496592_640.jpg":"640x640","k_24496592_480.jpg":"480x480","k_24496592_340.jpg":"340x340","k_24496592_220.jpg":"220x220","o_24496592_1280.jpg":"1280x842","o_24496592_1024.jpg":"1024x673","o_24496592_640.jpg":"640x421","o_24496592_480.jpg":"480x315","o_24496592_340.jpg":"340x223","o_24496592_220.jpg":"220x144","h_24496592_1280.jpg":"1280x854","h_24496592_1024.jpg":"1024x683","h_24496592_640.jpg":"640x427","h_24496592_480.jpg":"480x320","h_24496592_340.jpg":"340x227","h_24496592_220.jpg":"220x147","pp_24496592_1280.jpg":"1280x1628","pp_24496592_1024.jpg":"1024x1303","pp_24496592_640.jpg":"640x814","pp_24496592_480.jpg":"480x611","pp_24496592_340.jpg":"340x432","pp_24496592_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1780","hd_24496593_1920.jpg":"1920x1080","k_24496593_1280.jpg":"1280x1280","k_24496593_1024.jpg":"1024x1024","k_24496593_640.jpg":"640x640","k_24496593_480.jpg":"480x480","k_24496593_340.jpg":"340x340","k_24496593_220.jpg":"220x220","o_24496593_1280.jpg":"1280x1186","o_24496593_1024.jpg":"1024x949","o_24496593_640.jpg":"640x593","o_24496593_480.jpg":"480x445","o_24496593_340.jpg":"340x315","o_24496593_220.jpg":"220x203","h_24496593_1280.jpg":"1280x854","h_24496593_1024.jpg":"1024x683","h_24496593_640.jpg":"640x427","h_24496593_480.jpg":"480x320","h_24496593_340.jpg":"340x227","h_24496593_220.jpg":"220x147","pp_24496593_1280.jpg":"1280x1628","pp_24496593_1024.jpg":"1024x1303","pp_24496593_640.jpg":"640x814","pp_24496593_480.jpg":"480x611","pp_24496593_340.jpg":"340x432","pp_24496593_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1774","hd_24496594_1920.jpg":"1920x1080","k_24496594_1280.jpg":"1280x1280","k_24496594_1024.jpg":"1024x1024","k_24496594_640.jpg":"640x640","k_24496594_480.jpg":"480x480","k_24496594_340.jpg":"340x340","k_24496594_220.jpg":"220x220","o_24496594_1280.jpg":"1280x1182","o_24496594_1024.jpg":"1024x946","o_24496594_640.jpg":"640x591","o_24496594_480.jpg":"480x443","o_24496594_340.jpg":"340x314","o_24496594_220.jpg":"220x203","h_24496594_1280.jpg":"1280x854","h_24496594_1024.jpg":"1024x683","h_24496594_640.jpg":"640x427","h_24496594_480.jpg":"480x320","h_24496594_340.jpg":"340x227","h_24496594_220.jpg":"220x147","pp_24496594_1280.jpg":"1280x1628","pp_24496594_1024.jpg":"1024x1303","pp_24496594_640.jpg":"640x814","pp_24496594_480.jpg":"480x611","pp_24496594_340.jpg":"340x432","pp_24496594_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x745","hd_24496596_1920.jpg":"1920x1080","k_24496596_1280.jpg":"1280x1280","k_24496596_1024.jpg":"1024x1024","k_24496596_640.jpg":"640x640","k_24496596_480.jpg":"480x480","k_24496596_340.jpg":"340x340","k_24496596_220.jpg":"220x220","o_24496596_1280.jpg":"1280x973","o_24496596_1024.jpg":"1024x778","o_24496596_640.jpg":"640x486","o_24496596_480.jpg":"480x364","o_24496596_340.jpg":"340x258","o_24496596_220.jpg":"220x167","h_24496596_1280.jpg":"1280x854","h_24496596_1024.jpg":"1024x683","h_24496596_640.jpg":"640x427","h_24496596_480.jpg":"480x320","h_24496596_340.jpg":"340x227","h_24496596_220.jpg":"220x147","pp_24496596_1280.jpg":"1280x1628","pp_24496596_1024.jpg":"1024x1303","pp_24496596_640.jpg":"640x814","pp_24496596_480.jpg":"480x611","pp_24496596_340.jpg":"340x432","pp_24496596_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24379797_1920.jpg":"1920x1080","k_24379797_1280.jpg":"1280x1280","k_24379797_1024.jpg":"1024x1024","k_24379797_640.jpg":"640x640","k_24379797_480.jpg":"480x480","k_24379797_340.jpg":"340x340","k_24379797_220.jpg":"220x220","o_24379797_1280.jpg":"1280x853","o_24379797_1024.jpg":"1024x682","o_24379797_640.jpg":"640x426","o_24379797_480.jpg":"480x320","o_24379797_340.jpg":"340x226","o_24379797_220.jpg":"220x146","h_24379797_1280.jpg":"1280x854","h_24379797_1024.jpg":"1024x683","h_24379797_640.jpg":"640x427","h_24379797_480.jpg":"480x320","h_24379797_340.jpg":"340x227","h_24379797_220.jpg":"220x147","pp_24379797_1280.jpg":"1280x1628","pp_24379797_1024.jpg":"1024x1303","pp_24379797_640.jpg":"640x814","pp_24379797_480.jpg":"480x611","pp_24379797_340.jpg":"340x432","pp_24379797_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24379774_1920.jpg":"1920x1080","k_24379774_1280.jpg":"1280x1280","k_24379774_1024.jpg":"1024x1024","k_24379774_640.jpg":"640x640","k_24379774_480.jpg":"480x480","k_24379774_340.jpg":"340x340","k_24379774_220.jpg":"220x220","o_24379774_1280.jpg":"1280x853","o_24379774_1024.jpg":"1024x682","o_24379774_640.jpg":"640x426","o_24379774_480.jpg":"480x320","o_24379774_340.jpg":"340x226","o_24379774_220.jpg":"220x146","h_24379774_1280.jpg":"1280x854","h_24379774_1024.jpg":"1024x683","h_24379774_640.jpg":"640x427","h_24379774_480.jpg":"480x320","h_24379774_340.jpg":"340x227","h_24379774_220.jpg":"220x147","pp_24379774_1280.jpg":"1280x1628","pp_24379774_1024.jpg":"1024x1303","pp_24379774_640.jpg":"640x814","pp_24379774_480.jpg":"480x611","pp_24379774_340.jpg":"340x432","pp_24379774_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1298","hd_24502152_1920.jpg":"1920x1080","k_24502152_1280.jpg":"1280x1280","k_24502152_1024.jpg":"1024x1024","k_24502152_640.jpg":"640x640","k_24502152_480.jpg":"480x480","k_24502152_340.jpg":"340x340","k_24502152_220.jpg":"220x220","o_24502152_1280.jpg":"1280x865","o_24502152_1024.jpg":"1024x692","o_24502152_640.jpg":"640x432","o_24502152_480.jpg":"480x324","o_24502152_340.jpg":"340x229","o_24502152_220.jpg":"220x148","h_24502152_1280.jpg":"1280x854","h_24502152_1024.jpg":"1024x683","h_24502152_640.jpg":"640x427","h_24502152_480.jpg":"480x320","h_24502152_340.jpg":"340x227","h_24502152_220.jpg":"220x147","pp_24502152_1280.jpg":"1280x1628","pp_24502152_1024.jpg":"1024x1303","pp_24502152_640.jpg":"640x814","pp_24502152_480.jpg":"480x611","pp_24502152_340.jpg":"340x432","pp_24502152_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24379767_1920.jpg":"1920x1080","k_24379767_1280.jpg":"1280x1280","k_24379767_1024.jpg":"1024x1024","k_24379767_640.jpg":"640x640","k_24379767_480.jpg":"480x480","k_24379767_340.jpg":"340x340","k_24379767_220.jpg":"220x220","o_24379767_1280.jpg":"1280x853","o_24379767_1024.jpg":"1024x682","o_24379767_640.jpg":"640x426","o_24379767_480.jpg":"480x320","o_24379767_340.jpg":"340x226","o_24379767_220.jpg":"220x146","h_24379767_1280.jpg":"1280x854","h_24379767_1024.jpg":"1024x683","h_24379767_640.jpg":"640x427","h_24379767_480.jpg":"480x320","h_24379767_340.jpg":"340x227","h_24379767_220.jpg":"220x147","pp_24379767_1280.jpg":"1280x1628","pp_24379767_1024.jpg":"1024x1303","pp_24379767_640.jpg":"640x814","pp_24379767_480.jpg":"480x611","pp_24379767_340.jpg":"340x432","pp_24379767_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24379790_1920.jpg":"1920x1080","k_24379790_1280.jpg":"1280x1280","k_24379790_1024.jpg":"1024x1024","k_24379790_640.jpg":"640x640","k_24379790_480.jpg":"480x480","k_24379790_340.jpg":"340x340","k_24379790_220.jpg":"220x220","o_24379790_1280.jpg":"1280x853","o_24379790_1024.jpg":"1024x682","o_24379790_640.jpg":"640x426","o_24379790_480.jpg":"480x320","o_24379790_340.jpg":"340x226","o_24379790_220.jpg":"220x146","h_24379790_1280.jpg":"1280x854","h_24379790_1024.jpg":"1024x683","h_24379790_640.jpg":"640x427","h_24379790_480.jpg":"480x320","h_24379790_340.jpg":"340x227","h_24379790_220.jpg":"220x147","pp_24379790_1280.jpg":"1280x1628","pp_24379790_1024.jpg":"1024x1303","pp_24379790_640.jpg":"640x814","pp_24379790_480.jpg":"480x611","pp_24379790_340.jpg":"340x432","pp_24379790_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7567446 Threads: 2 Questions: 1612712215 Slow queries: 4786718 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110829113 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/zaplovili-smo-uz-bisere-juznog-jadrana-otkrivamo-skrivene-uvale-i-zanimljive-lokacije-otoka-sipana-1280090 [printLink] => /om/nautika/zaplovili-smo-uz-bisere-juznog-jadrana-otkrivamo-skrivene-uvale-i-zanimljive-lokacije-otoka-sipana-1280090?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 629605 [name] => jadranske đite [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-30 07:59:20 [main_article_id] => 0 [alias] => jadranske-dite [link] => /tag/jadranske-dite ) [1] => stdClass Object ( [id] => 638746 [name] => Darko Tralić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-14 20:59:21 [main_article_id] => 0 [alias] => darko-tralic [link] => /tag/darko-tralic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 679397 [name] => Šipan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sipan [link] => /tag/sipan ) [3] => stdClass Object ( [id] => 612858 [name] => Južni Jadran [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-16 18:17:37 [main_article_id] => 0 [alias] => juzni-jadran [link] => /tag/juzni-jadran ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => VELIK DIO OTOKA PREKRIVEN JE GUSTOM ŠUMOM I MAKIJOM, A IZMEĐU DVA UZDUŽNA BRDOVITA GREBENA SKUTRILO SE NEVELIKO, ALI PLODNO POLJE S MNOGO VINOGRADA I MASLINA, SMOKAVA, BAJAMA, NARANAČA, ROGAČA... NA DVA KRAJA TOGA POLJA JEDINA SU DVA NASELJA: ŠIPANSKA LUKA I SUĐURAĐ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zaplovili smo uz bisere južnog Jadrana: otkrivamo skrivene uvale i zanimljive lokacije otoka Šipana [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/12/24496595.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Uvala Suđurađ na Šipanu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/12/24496595.jpg [title] =>

Uvala Suđurađ na Šipanu

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/12/24496592.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/12/24496593.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/12/24496594.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/12/24496596.jpg [title] => Tonči Plazibat/Cropix

Vezova u Šipanskoj Luci nema dovoljno

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/12/24379797.jpg [title] => Tonči Plazibat/Cropix

Hotel u dnu Šipanske Luke

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/12/24379774.jpg [title] => Tonči Plazibat/Cropix

Unutrašnjost Šipana obrasla je gustom makijom

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/12/24502152.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Suđurađ je maleno, ali slikovito mjesto

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/12/24379767.jpg [title] => Tonči Plazibat/Cropix

Ljeti se broj stanovnika Šipanske Luke udeseterostruči

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/12/24379790.jpg [title] => Tonči Plazibat/Cropix

Malena mjesta srca moga

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Treći veliki otok (ujedno najveći od svih Elafita) je Šipan. Doima se nekako najtajanstvenijim; velik njegov dio prekriven je gustom, gotovo neprohodnom šumom i makijom, a između dva uzdužna brdovita grebena skutrilo se neveliko, ali plodno polje s mnogo vinograda i maslina, smokava, bajama, naranača, mandarina, šipka i rogača. Na dva kraja toga polja, u NW i SE uvalama, jedina su dva naselja: Šipanska Luka i Suđurađ. Kroz polje ih povezuje cesta duga oko pet kilometara kojom tek ponekad prođe autobus ili mali traktor, no ljeti je na njoj više bicikala – i vi ga na otoku možete unajmiti i na koji sat uroniti u mediteransku simfoniju mirisa, boja i zaglušnoga glasanja cikada. Na obroncima Šipanskoga polja nalaze se brojni ljetnikovci i renesansne te barokne crkve i crkvice. Ukupno se na otoku, što u polju što u dva naselja, nalaze 42 ljetnikovca i 34 crkve.

Zlatno doba

I ovaj je otok, poput Lopuda i Koločepa, dijelio razdoblja uspona i padova s Dubrovačkom Republikom kojoj je pripadao. U zlatno doba srednjega vijeka na njemu je živjelo čak sedam tisuća ljudi; danas ih je tek nešto više od jedne dvadesetine toga broja. Iz doba obilja ostalo je toliko stabala maslina da ih danas nema više tko obrati; kažu da je u Guinnessovu knjigu rekorda Šipan upisan kao otok s najviše maslina spram veličine i broja stanovnika...

Ako za pristajanje i noćenje odaberete Šipan, a željeli biste se odlučiti između Suđurđa i Šipanske Luke, odluka nije laka; oba naselja imaju, nautički gledano, svoje mane i prednosti. A opet, oba su zaista vrijedna posjeta. Što se vjetrova i zaštićenosti tiče, već dovoljno smo o njima rekli u uvodnom opisu Elafita. A vezovi, mjesna ponuda i ono nešto što naprosto zovemo ljepotom? U tome je Suđurađ, prema našoj ocjeni, možda ipak za koračić prvi u cilju!

---

image

Ljeti se broj stanovnika Šipanske Luke udeseterostruči

Tonči Plazibat/Cropix
---

Minijaturno je to selo, no odiše nekim neuhvatljivim šarmom davnog, renesansnog ljetovališta dubrovačke vlastele. Vlastele odavno više nema, nekoć brojni ljetnikovci danas su većim dijelom napušteni i u lošem stanju (iznimka je impozantna palača Stjepović-Skočibuha, sagrađena 1529., koja svojom visokom obrambenom kulom dominira nad zaljevom), a čaroliju prošlosti (još uvijek neokaljanu suvremenom graditeljsko-betonskom pošasti koja je već dobrano uništila mnoge jadranske gradiće) upotpunjuju lijepe, jednostavne kamene kuće. Jedna od njih preuređena je u ugodan, malen hotel, skrivenim od pogleda, s lijepim bazenom (hotel Božica).

Nedaleko je kula nazvana Pakljena iz 1563. godine te izvanredno zanimljiva crkva sv. Duha s ravnim krovom, najveća ovoga oblika na jadranskoj obali.

Hrid Ruda

Suđurađ je, iz smjera Dubrovnika, oko pet milja bliži od Šipanske Luke. Lako vam se može dogoditi da (ljeti) doplovite ovamo i ustanovite da se nemate kamo vezati. Mol s lučkim svjetlom (dubine 2-6 m), kao i glava unutrašnjeg mola i ovdje su, kao na Lopudu, najčešće popunjeni raznovrsnim turističkim brodicama u koji će se tek nakratko skloniti kada iz Dubrovnika stigne brod ili trajekt – tu u kolovozu nemate mnogo šanse. Preostaje vam sidrenje. Najbolje je sidriti se bliže južnoj, gustom šumom prekrivenoj obali zaljeva. (Ovdje se planira gradnja nautičkog pristaništa, a vjerojatno će uskoro osvanuti polje plutača pod koncesijom; sjevernije na Jadranu posve uobičajena slika, ovdje još uvijek rijetkost.)

---

image

Hotel u dnu Šipanske Luke

Tonči Plazibat/Cropix
---

U prilazu lučici Suđurađ predlažemo da otočić Rudu (pola milje ispred uvale) obiđete s južne strane. Moguće ga je obići i sa sjevera, ali na većoj udaljenosti, barem 300 metara, jer 150 metara ispred N rta Rude je istoimena hrid, a dalje se prostire široka pličina. U prilazu luci ispriječile su se još i dvije dobro vidljive manje hridi. Nešto su bliže N strani uvale, pa se svakako priklonite bliže S rtu (rt Butor). Sve spomenute hridi i otočić Ruda u crvenom su sektoru lučkog svjetla.

Zanimljivo je da se u samoj uvali Suđurađ nalaze ostaci brodoloma iz 1576. godine. Tu je potonula nava Sv. Jerolim, nekoć u vlasništvu dubrovačkog trgovca Jere Primoevića. Olupina je jedva prepoznatljiva, a oko nje može se ronjenjem još uvijek pronaći poneka kamena topovska kugla, ostaci keramike i dijelovi broda koje more još nije do kraja uništilo. Za vrijeme radova na trajektnom pristaništu otkrivena je još jedna olupina, zasad još neistražena. Još jedna zanimljivost u okolici Suđurđa, za koju ne zna mnogo nautičara, je mala modra špilja – nije tako raskošna plavetnilom kao ona na Biševu, ali je svakako vrijedna posjeta (ako vremenske prilike i valovi, ali i vaše ronilačke sposobnosti dopuštaju). Nalazi se stotinjak metara SW od rta Botur.

---

image
---

Nezgodni maestral

Od svih elafitskih lučica i sidrišta nautičari najčešće odabiru Šipansku Luku. Razlog je možda osjećaj zaštićenosti u najdubljem zaljevu na elafitskim otocima. Ipak, treba reći: pogled na kartu, veličina i duboka usječenost zaljeva u otok može zavarati. Problem može biti jači maestral. U Luku Šipan (kako je zaljev imenovan na kartama) on u početku stiže ukoso iz W, ali kasno popodne skreće u NW smjer, prema dnu zaljeva, pa vez čini nemirnim. Za sidrenje je bolji položaj bliže SW obali, preko puta lučkog mola. I iznenadne nevere, osobito kad zakrenu prema tramontani, u dnu zaljeva mogu napraviti podosta nereda.

---

image

Vezova u Šipanskoj Luci nema dovoljno

Tonči Plazibat/Cropix
---

Neka vas to ne zaplaši. Konačno, niti jedna elafitska luka, vidjeli smo, nije bez mana, a dani s iznimno nepovoljnom prognozom ljeti su ipak rijetki.

Ako u Šipansku Luku dolazite s otvorenog mora, proći ćete kroz prolaz Harpoti između Šipana i Jakljana. Prolaz je na najužem dijelu širok oko 180 metara. Dubine su posvuda velike, osim pličine Vranac (ime joj govori da je tamna i neupadljiva!) – vidi plan lijevo. Zanimljivo je da se, prema legendi, prolaz Harpoti nekada nazivao Pompejeva vrata, tu je navodno 47. godine pr. Kr. Pompejeva flota pod vodstvom Marka Oktavija u bijegu pred brojno nadmoćnijim Cezarovim galijama iskoristila gotovo nevidljiv prolaz i umakla progoniteljima.

U Šipansku Luku može se doploviti i oko N strane otoka Šipana, iz Koločepskog kanala. Tada otočić Mišnjak koji leži ispred NW otočnog rta zaobiđite sa sjeverne strane. Konačno, oni koji ovamo stižu iz Mljetskog kanala logično će najprije proći između Olipe i Jakljana (prolaz Veli ili Veliki Vratnik) te zakrenuti u SE smjer uz Jakljan.

---

image

Unutrašnjost Šipana obrasla je gustom makijom

Tonči Plazibat/Cropix
---

Rimska vikendica

Osim već spomenute mogućnosti sidrenja, u Luci se može i pristati krmom na prvih šezdesetak metara rive neposredno SE od mola. (Mol je rezerviran za brodsku liniju.) Ovaj dio rive izvan sezone zauzimaju domaće barke, a ljeti su postavljeni murinzi za nautičare. Ako ove vezove zateknete popunjene, neće biti druge no sidriti.

Šipanska Luka zimi broji 150 stanovnika, ali u dva ljetna mjeseca taj se broj može čak udeseterostručiti, pa tada uzduž rive predvečer zavlada šušur šetača. Svi oni krenu prema nekom od tri restorana; naša preporuka je konoba Tauris obitelji Ivanković.

Pod palmama ne manjka ni kafića, a tu su i dvije trgovine prehrambenim proizvodima. U dnu uvale je poveća zgrada hotela. Zlu ne trebalo, spomenimo da u Šipanskoj Luci postoji i liječnička ambulanta.

---

image

Suđurađ je maleno, ali slikovito mjesto

Tom Dubravec/Cropix
---

I u Luci su se od 15. do 18. stoljeća odmarali dubrovački velikaši, a još davno prije njih Iliri i Rimljani – nedaleko su pronađeni ostaci villae rustice iz rimskog razdoblja. Tada se otok, prema raznim dokumentima, nazivao Jupana, Zupana ili Supana – današnji naziv Šipan zapisan je prvi put 1371. godine. Zanimljivost je i dobro očuvani ljetnikovac poznate dubrovačke obitelji Sorkočević koja je u 18. stoljeću dala vrsnog baroknog skladatelja Luku Sorkočevića, a u župnoj crkvi nalazi se slika Bogorodice s djetetom, rad venecijanskog slikara Panteleonea iz 15. stoljeća. Iznad Šipanske Luke Dubrovačka je Republika 1450. godine podigla sjedište svoje vlasti na otoku, kasnogotički Knežev dvor.

Zanimljive uvale i lokacije

Iako je naš prijedlog da za noćenje izaberite neku od upravo opisanih uvala ili lučica, ima u elafitskom akvatoriju još zanimljivih lokacija.​ ACI marina Slano već je spomenuta i opisana, no spomenimo i mogućnost sidrenja u prostranom zaljevu Slano.

Zaljev Zatona pruža vrlo dobru zaštitu od svih vjetrova, ali će za mnoge ipak biti preblizu samom Dubrovniku, a oko njega (kao i oko Slanoga) kruži bučna i vrlo prometna cesta; nenaseljeni otok Jakljan, susjed Šipana, ima na NE strani dvije vrlo lijepe uvale (Veli Jakljan i Lokardinu), no već dugo napušteno dječje odmaralište u Velom Jakljanu ne djeluje osobito privlačno, iako se godinama govorilo o njegovom pretvaranju u hotel. Jedna od manje poznatih destinacija je mjestance Kobaš na ulazu u Stonski kanal; dubrovački nautičari vole navratiti do Kobaša kako bi proveli nekoliko sati u tamošnjoj poznatoj konobi. Čak je i Ston, sa svojom izvanredno zanimljivom solanom i velikim zidinama, izvanredno zanimljiv cilj – no kroz dugačak prilazni kanal mogu se oprezno zavući samo plovila s gazom ispod dva metra. Nije to sve: tu su još uvala Doli, uvala Janska, pa Trstenik s najstarijim arboretumom na svijetu podizanim još od kraja 15. stoljeća (ali, nažalost, s posve nepogodnom lučicom – radije tamo navratite automobilom)...

O svemu tome možete se lako obavijestiti u drugim vodičima i na internetu. Uostalom, mnogo smo puta u ovoj knjizi ponavljali: ovi prijedlozi neka budu tek poticaj za daljnje istraživanje i preslagivanje ruta. Jadran je neiscrpan.

---

image

Malena mjesta srca moga

Tonči Plazibat/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tonči Plazibat/Cropix Tonči Plazibat/Cropix Tonči Plazibat/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tonči Plazibat/Cropix Tonči Plazibat/Cropix

Uvala Suđurađ na Šipanu




Tonči Plazibat/Cropix

Vezova u Šipanskoj Luci nema dovoljno

Tonči Plazibat/Cropix

Hotel u dnu Šipanske Luke

Tonči Plazibat/Cropix

Unutrašnjost Šipana obrasla je gustom makijom

Tom Dubravec/Cropix

Suđurađ je maleno, ali slikovito mjesto

Tonči Plazibat/Cropix

Ljeti se broj stanovnika Šipanske Luke udeseterostruči

Tonči Plazibat/Cropix

Malena mjesta srca moga

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/zaplovili-smo-uz-bisere-juznog-jadrana-otkrivamo-skrivene-uvale-i-zanimljive-lokacije-otoka-sipana-1280090 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=514ef8797dc66337805f69e611b14b7faa48ff1c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zaplovili+smo+uz+bisere+ju%C5%BEnog+Jadrana%3A+otkrivamo+skrivene+uvale+i+zanimljive+lokacije+otoka+%C5%A0ipana&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fzaplovili-smo-uz-bisere-juznog-jadrana-otkrivamo-skrivene-uvale-i-zanimljive-lokacije-otoka-sipana-1280090 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fzaplovili-smo-uz-bisere-juznog-jadrana-otkrivamo-skrivene-uvale-i-zanimljive-lokacije-otoka-sipana-1280090 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => VELIK DIO OTOKA PREKRIVEN JE GUSTOM ŠUMOM I MAKIJOM, A IZMEĐU DVA UZDUŽNA BRDOVITA GREBENA SKUTRILO SE NEVELIKO, ALI PLODNO POLJE S MNOGO VINOGRADA I MASLINA, SMOKAVA, BAJAMA, NARANAČA, ROGAČA... NA DVA KRAJA TOGA POLJA JEDINA SU DVA NASELJA: ŠIPANSKA LUKA I SUĐURAĐ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

jadranske điteZaplovili smo uz bisere južnog Jadrana: otkrivamo skrivene uvale i zanimljive lokacije otoka Šipana

Piše IZ KNJIGE DARKA TRALIĆA NAJLJEPŠE JADRANSKE PLOVIDBE
10. travnja 2023. - 09:38

Treći veliki otok (ujedno najveći od svih Elafita) je Šipan. Doima se nekako najtajanstvenijim; velik njegov dio prekriven je gustom, gotovo neprohodnom šumom i makijom, a između dva uzdužna brdovita grebena skutrilo se neveliko, ali plodno polje s mnogo vinograda i maslina, smokava, bajama, naranača, mandarina, šipka i rogača. Na dva kraja toga polja, u NW i SE uvalama, jedina su dva naselja: Šipanska Luka i Suđurađ. Kroz polje ih povezuje cesta duga oko pet kilometara kojom tek ponekad prođe autobus ili mali traktor, no ljeti je na njoj više bicikala – i vi ga na otoku možete unajmiti i na koji sat uroniti u mediteransku simfoniju mirisa, boja i zaglušnoga glasanja cikada. Na obroncima Šipanskoga polja nalaze se brojni ljetnikovci i renesansne te barokne crkve i...

12. svibanj 2024 23:54