stdClass Object ( [id] => 1271792 [title] => Zaplovili smo južnim Jadranom i posjetili otok s dva imena i ‘gospara‘ od Elafita [alias] => zaplovili-smo-uz-bisere-juznog-jadrana-i-posjetili-otok-s-dva-imena-i-gospara-od-elafita [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kada isplovimo iz Dubrovnika prema Elafitskim otocima, neovisno o tome koji od njih odlučimo odabrati za noćenje na kraju prvoga dana, neće to biti duga plovidba. Od ACI marine u Dubrovniku do Šipanske Luke, na primjer, kroz prolaz Harpoti nema više od 15 milja (ili 18, ako plovimo rutom do šipanskoga rta Stari brod unutarnjim, Koločepskim kanalom), od marine Slano samo 5,5 milja. Kamo, dakle, krenuti danas, gdje provesti prvu noć? U nastavku ćemo opisati najljepše elafitske lučice i uvale, a na vama je da odaberete. U tom odabiru možda će odlučujuću ulogu odigrati i vremenske prilike. Gotovo sve elafitske destinacije imaju, naime, neku svoju slabu stranu, neki vjetar pri kojemu ih treba izbjegavati.

Nezgodni vjetrovi

Kao i na cijelom južnom Jadranu maestral, koji među Elafitima općenito puše iz W, može biti prilično jak. U Koločepskom kanalu može biti čak i jači nego na otvorenom, pri čemu kanal mijenja njegov smjer te on puše više iz NW. U sjevernom dijelu kanala nije slabiji, upravo suprotno: tu se može pojačano preliti preko prevlake Doli, iz Stonskog i Malostonskog kanala.

Bura je također jaka. Ne toliko kao ispod Biokova i pred dolinom Neretve (ili južnije od Dubrovnika, u Župskom zaljevu), no dovoljno je jaka da vez ponegdje može učiniti opasnim. Najjača je ispred dubokih kopnenih zaljeva (Slano, Zaton, Rijeka Dubrovačka) i procijepa u kopnenim brdima (na primjer ispod Trstena). I jugo je jako puše, očekivano, uzduž kanala iz SE. Osobito se pak valja čuvati dva znatno rjeđa vjetra (barem ljeti), naime tramontane (iz NW-N) i garbina (iz SW-W).

---

image

Otok Lopud: uvala Šunj i hridi M i V Skupio

---

Elafitske lučice podijelit ćemo stoga u tri skupine, prema opasnim vjetrovima; vi ćete se pri odabiru svoga cilja voditi i tim činjenicama – a u skladu s aktualnom vremenskom prognozom, naravno.

Po buri je pametno izbjeći sljedeće luke i uvale: Luku Slano, uvale Lokardina i Veli Jakljan (otok Jakljan), Suđurađ na Šipanu, uvalu Lopud (osim same lučice Lopud), uvalu Mačus i Gornje Čelo na Koločepu te vanjski dio Luke Zaton. Dobra zaštita od bure je u Janskoj (kopno), Šipanskoj Luci, uvali Šunj (Lopud), Donjem Čelu i u dnu Luke Zaton.

Po jugu su opasni Suđurađ i uvala Šunj. U većini drugih luka jugo se može osjećati prilično jako, ali se pod privjetrinskim obalama može naći dobra zaštita. U nuždi se (slabiju) zaštitu može potražiti u koločepskom Gornjem Čelu (uvala Dun Đivan), ali je ipak bolje prijeći u Donje Čelo. U Slanome se jugo prebacuje preko južne punte i podosta se osjeća.

Zapadni i sjeverozapadni vjetrovi poput maestrala mogu biti neugodni, pa i opasni, u luci i uvali Lopud te u Donjem Čelu i uvali Mačus na Koločepu, a kad pojačaju, nisu bezopasni niti u Šipanskoj Luci. Najmirnije po maestralu svakako je u Suđurađu (Šipan) i uvali Šunj (Lopud), a pod kopnom u uvali Osmine (unutar Luke Slano) te u Luci Zaton.

Otok s dva imena

Po isplovljavanju iz Rijeke Dubrovačke, najbliži od tri veća Elafitska otoka je Koločep. Nekako u sjeni razvikanijega Lopuda to je miran i lijep otok kojega zaista vrijedi posjetiti i nećete pogriješiti ako ga odaberete za prvo noćenje.

Službeni naziv otoka, Koločep, na svim je kartama i u svim peljarima, ali od Dubrovnika do Pelješca naći ćete malo ljudi koji koriste taj naziv – za sve domaće ljude to je Kalamota. Što je najčudnije, jezikoslovci se uopće ne mogu dosjetiti odakle bi Koločep moglo dolutati; to nije niti čep od kola niti, kako neki nagađaju, kolopeč, ma što to bilo. S Kalamotom je već lakše. Stari latinski naziv Calaphodium vuče porijeklo iz ranijih, pogađate, grčkih varijacija toga imena.

---

image

Koločep

---

Prave, velike luke na Kalamoti nema. U sjevernoj uvali Donje Čelo pristanište je u koje više puta dnevno stiže brodska linija iz Dubrovnika, pa se uz taj neveliki mol (dug je oko 40 metara) može stati tek nakratko. Sama uvala je dobro zaštićena od juga, pa i bure (tada valja sidriti bliže E obali uvale, ali tako da se ne smeta putničkom brodu). U njoj ste, međutim, posve izloženi W i NW vjetrovima (maestralu); tada jedinu zaštitu pruža unutrašnja strana mola, na čijoj posljednjoj trećini prema obali dubina pada ispod 2 metra. Kod ulaska u uvalu treba se držati dalje od rtova Ratac (N rt otoka) i Mačus zbog dosta širokih pličina uz obalu.

Neposredno W od Donjega Čela je široka uvala Mačus. Za nju, što se vjetrova tiče, vrijedi isto što i za Donje Čelo, osim što je zaštita od bure još lošija; no Mačus pruža romantičniji ugođaj osame i mira.

Treća mogućnost sidrenja uz Kalamotu je Donje Čelo, selo i uvala na suprotnoj strani otoka, onoj koja gleda prema Dubrovniku. I tu je molić, još kraći. Ovamo brod ne dolazi, ali pristižu (ljeti) brojne izletničke brodice iz grada. Dubina na vrhu mola je oko 3,5 metra, unutrašnja strana mola je plitka. Gornje Čelo je odlično zaštićeno od maestrala, od juga ga štiti izbočeni južni rt (najbolje je sidriti, napomenuli smo ranije, u uvali Dum Đivan), a bura je problem; na najavu ovoga vjetra svakako potražite bolju uvalu!

---

image

Elafitski otoci

---

Mirisi i boje Koločepa

Što je tako privlačno na Koločepu/Kalamoti? Taj će neveliki otok, koji je još u srednjem vijeku magnetski privlačio dubrovačku vlastelu, i vas oduševiti mirisima, bojama i tišinom (nema automobila, naravno, kao ni na Lopudu ili Šipanu). Zlatno doba otoka bilo je 15. i 16. stoljeće kada su bogati Dubrovčani ovdje podizali ljetnikovce i bogate crkve, a stanovnici se bavili koraljarstvom i pomorstvom. Ostaci ljetnikovaca i danas se vide posvuda na otoku, pa i pored borovom šumom, vinogradima i maslinicima okružena puta što preko otoka povezuje dva naselja (dug je oko 3 kilometra).

---

image

Kip Mihe Pracata

---

Župna crkva Velike Gospe iz 13. stoljeća nalazi se u Donjem Čelu, a crkva svetog Antuna iz 15. stoljeća je na putu iz Donjega prema Gornjem Čelu; u njoj su slike cijenjenoga dubrovačkoga majstora toga vremena Ivana Ugrinovića. U Gornjem je Čelu još jedna zanimljiva predromanička crkva istoga sveca iz 11/12. stoljeća. A ponegdje na otoku, naročito na njegovoj zapadnoj strani, zapazit ćete i ostatke nekoć moćnih obrambenih kula sagrađenih u vrijeme turske opasnosti s kopna u 16. stoljeću.

Koločep je na neki način i otok Marina Držića, najvećeg komediografa dubrovačke i hrvatske renesanse. Obitelj Držića od davnina je, naime, držala protektorat nad crkvom Sv. Petra. A posebna zanimljivost Gornjega Čela je lijepi egzotični park. Dao ga je zasaditi Paško Baburica, Kalamotez rođenjem i bogati industrijalac u Čileu. (Usput: stanovnici otoka sebe nazivaju Kalamotezima, a žene su Kalamojke.)

---

image

Samostan Gospe od Špilice na Lopudu

---

Ljeti, pogotovo vikendima, na Kalamotu dolaze mnogi izletnici iz Grada kako bi se okupali na lijepim pješčanim plažama. Na otoku je nekoliko restorana, po domaćoj ćemo atmosferi izdvojiti simpatičnu konobu obitelji Vlajki u Gornjem Čelu nazvanu Škerac. U Donjem Čelu je još jedna konoba (Stari miri, od mola prema N rtu uvale), a u blizini punte što dijeli uvalu Donje Čelo od uvale Mačus nalazi se i zanimljiv restaurant & lounge bar Villa Ruža.

I ovdje ćemo spomenuti zanimljivu anomaliju: Donje Čelo je na sjevernoj strani otoka, Gornje na južnoj. Iako će se to nekima učiniti nelogičnim, jer na karti je sjever gore, a jug dolje, to je na jadranskom jugu, posebice na dubrovačkom području, posve normalna stvar. Gore je za ovdašnje ljude smjer prema Otrantu (jugu), dolje prema sjevernom Jadranu. Više je primjera za to među južnim toponimima; spomenimo tek Donji i Gornji Molunat.

O razlozima takvog čitanja svijeta možemo samo nagađati; možda zbog morskih struja i vjetrova koji su ovdje osobito naglašeni iz južnoga smjera. Ili tek lokalne tradicije čiji se počeci gube u nekoj davnoj prošlosti...

Ovaj opis Kalamote završimo jednim upozorenjem: ne samo u prilazu Donjem Čelu već i gotovo sa svih strana obale otoka su plitke. Osobito je široka pličina na južnoj strani. Za jahte gaza dva metra ili nešto više to nije tako kritično, ali stara uzrečica kaže: oprez je majka mudrosti. Dublje i nešto strmije obale su oko rtova Bezdanj i Čavalika.

---

image
---

Gospodski Lopud

Ni Lopud, srednji od tri veća otoka ovog akvatorija, nema osobitih mogućnosti za pristajanje i privez gostujućih plovila. U N dijelu uvale Lopud mala je umjetna luka. Stisnuta je između većeg koljenastog lukobrana i manjega mola. Pogađate, i tu je, baš kao na Koločepu, uvijek sve popunjeno lokalnim brodicama, a ljeti vlada trajna opsada. Brodska i katamaranska linija, razna turistička i taksi plovila pristižu jedno za drugim i svi se nastoje ugurati na onih tridesetak metara pristana na vrhu lukobrana.

Zato je po cijeloj širini uvale moguće sidriti. Po jugu je ovdje posve sigurno. Nezgoda je, međutim, kad zapuše jači maestral. Rekosmo već, tu nema zaštite od W i NW vjetrova. Najopasnije je zateći se ovdje ako okrene na tramontanu i sjeverac ili nahrupi nevera. Ako tu noćite na sidru, proučite razvoj vremenskih prilika u idućim satima.

Ako Lopudu prilazite iz Koločepskog kanala (obilaskom otoka sa sjevera) dobro pripazite na neupadljivu hrid Sutmiho (Sveti Mihajlo) ispred istoimenoga rta.

Naselje Lopud utonulo je u sjenovito mediteransko raslinje, borove, palme i masline. Uzduž uvale, sve do hotela, nižu se lijepe kamene kuće s vrtovima koje pamte vremena čuvenih lopudskih kapetana. U nekima od njih naći ćete poneku ugodnu konobu, restoran ili kafić sa stolovima iznesenima preko ceste uza samo more; za atraktivna zalaska sunca teško je zamisliti ljepši ambijent za mirnu večernju šetnju.

Na suprotnoj, istočnoj strani otoka jedna je od najljepših elafitskih plaža. Nalazi se u dubokoj uvali Šunj, otvorenoj na jugo, ali izvrsno zaštićenoj od maestrala i bure. Po jugu je u Šunju vrlo opasno jer se do dna uvale zabijaju veliki valovi s otvorenog mora, a još dugo nakon prestanka južnoga vjetra ostaje neugodno valjanje mrtvoga mora. U dnu uvale, na samoj plaži od žutoga pijeska, ljeti radi kafić u kojemu se nude i neka jednostavna, brza jela.

---

image

Otok Lopud: uvala Šunj i hridi M i V Skupio

---

Šunj je lijepo mjesto za noćenje na sidru, osim za juga. Tijekom dana tu zna biti mnogo kupača (osobito vikendom, kad ovamo u većem broju dolaze Dubrovčani), ali kad se izletnici kasno popodne zapute svojim kućama u Šunju zavlada mir.

O Lopudu bi se moglo reći još puno toga. Neki ga nazivaju gosparom među Elafitima. Od svih se Elafita Lopud doista na neki način doima najgospodskijim otokom. Teško je objasniti zašto. Konačno, danas su svi ti otoci tek razmjerno skromni turistički sateliti susjedne megadestinacije, Dubrovnika, pri čemu s turističkim vrednovanjem za prošlih desetljeća nisu uvijek imali sreće; u svoje doba građeni kao simboli sveukupnog napretka tu su nicali (pre)veliki hoteli, koji su u novije doba svojim propadanjem, stečajevima i brojnim preprodajama postali uže oko vrata svakom napretku osiromašenih i iseljavanjem

desetkovanih otoka (nekoć su brojili tisuće stanovnika, danas svaki tek po koju stotinu).

Lopud je ipak, što se hotela tiče, imao nešto više sreće; velika Lafodia u južnom kutu uvale Lopud uspješno posluje, a u središtu mjesta još je jedan manji hotel šarmantne kamene arhitekture.

Duga povijest

Lopud, nekoć otok pomorskih kapetana i ljetnikovaca dubrovačke vlastele, još i danas odiše pritajenim gosparskim štihom. Još je vidljivo nekadašnje bogatstvo njegovih kuća, tihe fasade u sjenama palmi čuvarice su duhova slavne prošlosti.

Otok Lopud je, svjedoče arheološki nalazi, naseljen već tisućama godina. Pronađeni su mnogi ostaci starogrčkih, rimskih i slavenskih građevina i ruševina, a na mjestu današnje kule Španjola nađeni su ulomci ilirske keramike. Do danas su sačuvani toponimi antičkoga podrijetla, uostalom i današnje ime otoka nastalo je od romaniziranog naziva Lafota. Rimljani su ga u nekim zapisima imenovali i Otokom u sredini (Insula Medio), jer je između Šipana i Koločepa. Ostaci starohrvatske kulture 9. i 10. stoljeća predromaničke su kapelice svetoga Ilije, svetoga Ivana Krstitelja i druge. U vrijeme procvata Republike brodovlasnici s Lopuda imali su oko 80 velikih brodova za sredozemnu plovidbu i brojne manje lađe, a na otoku je bilo i brodogradilište. Vlasnici četvrtine dubrovačke trgovačke flote u 16. stoljeću bile su obitelji s Lopuda. Iz 19. stoljeća sačuvan je lijep perivoj nazvan prema vlasnicima vile kojoj je pripadao, Đorđić-Mayneri, u njenu vrtu rastu brojne vrste ukrasnoga bilja što su brodovima stizale iz egzotičnih dijelova svijeta, a prevladavaju bambusi i raznoliki kaktusi.

---

image

Koločep, uvala Mačus

---

Između mnogih poznatih pomoraca i kapetana izdvaja se Miho Pracat. Bio je bogat brodovlasnik, ali i bankar i dobrotvor; uz mnoge darove gradu Dubrovniku za života, oporukom je svoje veliko bogatstvo ostavio u dobrotvorne svrhe. Dubrovčani su mu 1633. godine u u Kneževom dvoru podigli spomenik s kipom, kao jedinome pučaninu (neplemiću) kojemu je iskazana takva čast.

Jedna od zanimljivosti današnjega Lopuda koju vrijedi obići je i Umjetnički paviljon Your Black Horizon sagrađen brigom međunarodne zaklade Thyssen-Bornemisza Art Contemporary (T-B A21; predsjeda joj kolekcionarka suvremene umjetnosti Francesca von Habsburg). Paviljon je djelo dansko-islandskog umjetnika Olafura Eliassona i londonskog arhitekta Davida Adjayea i u potpunosti je prožet suvremenim umjetničkim duhom, uronjen u mediteraski ambijent otoka. U njemu se tijekom cijele godine održavaju susreti i akcije avangardnih umjetnika iz cijeloga svijeta. Više saznajte na: www.tba21.org.

---

ELAFITSKE LJUBAVNE LEGENDE

Zanimljivo je da Koločep i Lopud imaju lijepe ljubavne legende kojima se izvori i počela gube u prošlosti, vjerojatno u grčkim mitovima. Kalamojskoj je naslov Mačuh i Čavalica, zapisao ju je u 17. stoljeću Vlaho Skvadrović (Skvadri). Mačuh i Čavalica su dječak i djevojčica iz ribarskoga naselja. Njihova velika ljubav nailazi na prepreke. Ipak, nakon nesporazuma i nesretnih okolnosti sve se sretno razrješuje. Radnja priče odvija se na morskoj obali. Ime Mačuh je i danas očuvano u imenu brda i, blago izmijenjeno, uvale Mačus, a Čavalika (Čavalica) ime je zapadnoga otočkog rta i udoline u njegovu zaleđu.

Lopud pamti sličnu, a opet drugačiju legendu, Lopudsku siroticu. Njezin je svršetak, za razliku od koločepske, nesretan te jako podsjeća na ljubavnu priču iz grčkog mita o nesretnom zaljubljenom paru Leandaru iz Abydosa i Heroji sa Sestoona na Helespontu (današnji Dardaneli). Događaji opisani u lopudskoj verziji imaju, međutim, djelomičnu potvrdu u povijesnom događaju zabilježenom 1483. godine (dokument se nalazi u dubrovačkom arhivu). Priča je to o lijepoj Mari koja je živjela u Šunju, lopudskoj uvali, s trojicom braće, ribara. Mare se zaljubila u Ivana, plemića-brodolomca kojega je jedne noći iscrpljenoga na otok izbacilo pobješnjelo more.

No ta ljubav nije bila moguća; da bi ostao što bliže Mari, Ivan se zaredio i odlučio samovati na Svetom Andriji, kamenoj hridi nekoliko milja ispred Lopuda. Mare bi mu svake noći doplivala u ljubavni zagrljaj vođena svjetiljkom koju bi on palio na stijenama Svetog Andrije. Bijesna braća to su doznala i pripremila Mari okrutnu osvetu: jedne su noći zapalili u barci vatru i udaljavali se veslima prema pučini. Valovi su jačali, a ona je plivala prema plamenu sve dalje i dalje, vjerujući da pliva svome dragome, dok se nije utopila...

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zaplovili smo uz bisere južnog Jadrana i posjetili otok s dva imena i ‘gospara‘ od Elafita [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Zaplovili smo uz bisere južnog Jadrana i posjetili otok s dva imena i ‘gospara‘ od Elafita jadranske đite 2 0 13460 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-05 17:05:32 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => IZ KNJIGE DARKA TRALIĆA "NAJLJEPŠE JADRANSKE PLOVIDBE" [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-20 10:41:00 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2023-03-11 07:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 54 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Zaplovili smo uz bisere južnog Jadrana i posjetili otok s dva imena i 'gospara' od Elafita [metadata] => robots= author= title=Zaplovili smo uz bisere južnog Jadrana i posjetili otok s dva imena i 'gospara' od Elafita [metakey] => jadranske đite, Darko Tralić, Elafiti, koločep, Lopud [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/05\/24262613.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/05\/23107914.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/05\/24264261.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/05\/24264354.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/05\/24264373.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/05\/23563926.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/05\/24262612.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/05\/24262614.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/05\/24262615.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/05\/24262616.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/05\/24262617.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/05\/24262618.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/05\/24262619.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/05\/24262620.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Uvala Donje \u010celo na Kolo\u010depu<\/p>","

Kolo\u010dep<\/p>","

Elafitski otoci<\/p>","","

Kip Mihe Pracata<\/p>","

Samostan Gospe od \u0160pilice na Lopudu<\/p>","","

Bezdanj - ju\u017eni rt Kolo\u010depa<\/p>","","

Kolo\u010dep, uvala Ma\u010dus<\/p>","

Otok Lopud: uvala \u0160unj i hridi M i V Skupio<\/p>","","

Prilaz lopudskoj lu\u010dici iz smjera zapada<\/p>","

Uvala i lu\u010dica Lopud<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"980x788","hd_24262613_1920.jpg":"1920x1080","k_24262613_1280.jpg":"1280x1280","k_24262613_1024.jpg":"1024x1024","k_24262613_640.jpg":"640x640","k_24262613_480.jpg":"480x480","k_24262613_340.jpg":"340x340","k_24262613_220.jpg":"220x220","o_24262613_1280.jpg":"1280x1029","o_24262613_1024.jpg":"1024x823","o_24262613_640.jpg":"640x514","o_24262613_480.jpg":"480x385","o_24262613_340.jpg":"340x273","o_24262613_220.jpg":"220x176","h_24262613_1280.jpg":"1280x854","h_24262613_1024.jpg":"1024x683","h_24262613_640.jpg":"640x427","h_24262613_480.jpg":"480x320","h_24262613_340.jpg":"340x227","h_24262613_220.jpg":"220x147","pp_24262613_1280.jpg":"1280x1628","pp_24262613_1024.jpg":"1024x1303","pp_24262613_640.jpg":"640x814","pp_24262613_480.jpg":"480x611","pp_24262613_340.jpg":"340x432","pp_24262613_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x960","hd_23107914_1920.jpg":"1920x1080","k_23107914_1280.jpg":"1280x1280","k_23107914_1024.jpg":"1024x1024","k_23107914_640.jpg":"640x640","k_23107914_480.jpg":"480x480","k_23107914_340.jpg":"340x340","k_23107914_220.jpg":"220x220","o_23107914_1280.jpg":"1280x640","o_23107914_1024.jpg":"1024x512","o_23107914_640.jpg":"640x320","o_23107914_480.jpg":"480x240","o_23107914_340.jpg":"340x170","o_23107914_220.jpg":"220x110","h_23107914_1280.jpg":"1280x854","h_23107914_1024.jpg":"1024x683","h_23107914_640.jpg":"640x427","h_23107914_480.jpg":"480x320","h_23107914_340.jpg":"340x227","h_23107914_220.jpg":"220x147","pp_23107914_1280.jpg":"1280x1628","pp_23107914_1024.jpg":"1024x1303","pp_23107914_640.jpg":"640x814","pp_23107914_480.jpg":"480x611","pp_23107914_340.jpg":"340x432","pp_23107914_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1311","hd_24264261_1920.jpg":"1920x1080","k_24264261_1280.jpg":"1280x1280","k_24264261_1024.jpg":"1024x1024","k_24264261_640.jpg":"640x640","k_24264261_480.jpg":"480x480","k_24264261_340.jpg":"340x340","k_24264261_220.jpg":"220x220","o_24264261_1280.jpg":"1280x874","o_24264261_1024.jpg":"1024x699","o_24264261_640.jpg":"640x437","o_24264261_480.jpg":"480x327","o_24264261_340.jpg":"340x232","o_24264261_220.jpg":"220x150","h_24264261_1280.jpg":"1280x854","h_24264261_1024.jpg":"1024x683","h_24264261_640.jpg":"640x427","h_24264261_480.jpg":"480x320","h_24264261_340.jpg":"340x227","h_24264261_220.jpg":"220x147","pp_24264261_1280.jpg":"1280x1628","pp_24264261_1024.jpg":"1024x1303","pp_24264261_640.jpg":"640x814","pp_24264261_480.jpg":"480x611","pp_24264261_340.jpg":"340x432","pp_24264261_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1356","hd_24264354_1920.jpg":"1920x1080","k_24264354_1280.jpg":"1280x1280","k_24264354_1024.jpg":"1024x1024","k_24264354_640.jpg":"640x640","k_24264354_480.jpg":"480x480","k_24264354_340.jpg":"340x340","k_24264354_220.jpg":"220x220","o_24264354_1280.jpg":"1280x904","o_24264354_1024.jpg":"1024x723","o_24264354_640.jpg":"640x452","o_24264354_480.jpg":"480x339","o_24264354_340.jpg":"340x240","o_24264354_220.jpg":"220x155","h_24264354_1280.jpg":"1280x854","h_24264354_1024.jpg":"1024x683","h_24264354_640.jpg":"640x427","h_24264354_480.jpg":"480x320","h_24264354_340.jpg":"340x227","h_24264354_220.jpg":"220x147","pp_24264354_1280.jpg":"1280x1628","pp_24264354_1024.jpg":"1024x1303","pp_24264354_640.jpg":"640x814","pp_24264354_480.jpg":"480x611","pp_24264354_340.jpg":"340x432","pp_24264354_220.jpg":"220x280"},{"size0":"652x827","hd_24264373_1920.jpg":"1920x1080","k_24264373_1280.jpg":"1280x1280","k_24264373_1024.jpg":"1024x1024","k_24264373_640.jpg":"640x640","k_24264373_480.jpg":"480x480","k_24264373_340.jpg":"340x340","k_24264373_220.jpg":"220x220","o_24264373_1280.jpg":"1280x1623","o_24264373_1024.jpg":"1024x1298","o_24264373_640.jpg":"640x811","o_24264373_480.jpg":"480x608","o_24264373_340.jpg":"340x431","o_24264373_220.jpg":"220x279","h_24264373_1280.jpg":"1280x854","h_24264373_1024.jpg":"1024x683","h_24264373_640.jpg":"640x427","h_24264373_480.jpg":"480x320","h_24264373_340.jpg":"340x227","h_24264373_220.jpg":"220x147","pp_24264373_1280.jpg":"1280x1628","pp_24264373_1024.jpg":"1024x1303","pp_24264373_640.jpg":"640x814","pp_24264373_480.jpg":"480x611","pp_24264373_340.jpg":"340x432","pp_24264373_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1241","hd_23563926_1920.jpg":"1920x1080","k_23563926_1280.jpg":"1280x1280","k_23563926_1024.jpg":"1024x1024","k_23563926_640.jpg":"640x640","k_23563926_480.jpg":"480x480","k_23563926_340.jpg":"340x340","k_23563926_220.jpg":"220x220","o_23563926_1280.jpg":"1280x827","o_23563926_1024.jpg":"1024x661","o_23563926_640.jpg":"640x413","o_23563926_480.jpg":"480x310","o_23563926_340.jpg":"340x219","o_23563926_220.jpg":"220x142","h_23563926_1280.jpg":"1280x854","h_23563926_1024.jpg":"1024x683","h_23563926_640.jpg":"640x427","h_23563926_480.jpg":"480x320","h_23563926_340.jpg":"340x227","h_23563926_220.jpg":"220x147","pp_23563926_1280.jpg":"1280x1628","pp_23563926_1024.jpg":"1024x1303","pp_23563926_640.jpg":"640x814","pp_23563926_480.jpg":"480x611","pp_23563926_340.jpg":"340x432","pp_23563926_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2323","hd_24262612_1920.jpg":"1920x1080","k_24262612_1280.jpg":"1280x1280","k_24262612_1024.jpg":"1024x1024","k_24262612_640.jpg":"640x640","k_24262612_480.jpg":"480x480","k_24262612_340.jpg":"340x340","k_24262612_220.jpg":"220x220","o_24262612_1280.jpg":"1280x1548","o_24262612_1024.jpg":"1024x1238","o_24262612_640.jpg":"640x774","o_24262612_480.jpg":"480x580","o_24262612_340.jpg":"340x411","o_24262612_220.jpg":"220x266","h_24262612_1280.jpg":"1280x854","h_24262612_1024.jpg":"1024x683","h_24262612_640.jpg":"640x427","h_24262612_480.jpg":"480x320","h_24262612_340.jpg":"340x227","h_24262612_220.jpg":"220x147","pp_24262612_1280.jpg":"1280x1628","pp_24262612_1024.jpg":"1024x1303","pp_24262612_640.jpg":"640x814","pp_24262612_480.jpg":"480x611","pp_24262612_340.jpg":"340x432","pp_24262612_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x708","hd_24262614_1920.jpg":"1920x1080","k_24262614_1280.jpg":"1280x1280","k_24262614_1024.jpg":"1024x1024","k_24262614_640.jpg":"640x640","k_24262614_480.jpg":"480x480","k_24262614_340.jpg":"340x340","k_24262614_220.jpg":"220x220","o_24262614_1280.jpg":"1280x924","o_24262614_1024.jpg":"1024x739","o_24262614_640.jpg":"640x462","o_24262614_480.jpg":"480x346","o_24262614_340.jpg":"340x245","o_24262614_220.jpg":"220x158","h_24262614_1280.jpg":"1280x854","h_24262614_1024.jpg":"1024x683","h_24262614_640.jpg":"640x427","h_24262614_480.jpg":"480x320","h_24262614_340.jpg":"340x227","h_24262614_220.jpg":"220x147","pp_24262614_1280.jpg":"1280x1628","pp_24262614_1024.jpg":"1024x1303","pp_24262614_640.jpg":"640x814","pp_24262614_480.jpg":"480x611","pp_24262614_340.jpg":"340x432","pp_24262614_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2153","hd_24262615_1920.jpg":"1920x1080","k_24262615_1280.jpg":"1280x1280","k_24262615_1024.jpg":"1024x1024","k_24262615_640.jpg":"640x640","k_24262615_480.jpg":"480x480","k_24262615_340.jpg":"340x340","k_24262615_220.jpg":"220x220","o_24262615_1280.jpg":"1280x1435","o_24262615_1024.jpg":"1024x1148","o_24262615_640.jpg":"640x717","o_24262615_480.jpg":"480x538","o_24262615_340.jpg":"340x381","o_24262615_220.jpg":"220x246","h_24262615_1280.jpg":"1280x854","h_24262615_1024.jpg":"1024x683","h_24262615_640.jpg":"640x427","h_24262615_480.jpg":"480x320","h_24262615_340.jpg":"340x227","h_24262615_220.jpg":"220x147","pp_24262615_1280.jpg":"1280x1628","pp_24262615_1024.jpg":"1024x1303","pp_24262615_640.jpg":"640x814","pp_24262615_480.jpg":"480x611","pp_24262615_340.jpg":"340x432","pp_24262615_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x770","hd_24262616_1920.jpg":"1920x1080","k_24262616_1280.jpg":"1280x1280","k_24262616_1024.jpg":"1024x1024","k_24262616_640.jpg":"640x640","k_24262616_480.jpg":"480x480","k_24262616_340.jpg":"340x340","k_24262616_220.jpg":"220x220","o_24262616_1280.jpg":"1280x513","o_24262616_1024.jpg":"1024x410","o_24262616_640.jpg":"640x256","o_24262616_480.jpg":"480x192","o_24262616_340.jpg":"340x136","o_24262616_220.jpg":"220x88","h_24262616_1280.jpg":"1280x854","h_24262616_1024.jpg":"1024x683","h_24262616_640.jpg":"640x427","h_24262616_480.jpg":"480x320","h_24262616_340.jpg":"340x227","h_24262616_220.jpg":"220x147","pp_24262616_1280.jpg":"1280x1628","pp_24262616_1024.jpg":"1024x1303","pp_24262616_640.jpg":"640x814","pp_24262616_480.jpg":"480x611","pp_24262616_340.jpg":"340x432","pp_24262616_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x766","hd_24262617_1920.jpg":"1920x1080","k_24262617_1280.jpg":"1280x1280","k_24262617_1024.jpg":"1024x1024","k_24262617_640.jpg":"640x640","k_24262617_480.jpg":"480x480","k_24262617_340.jpg":"340x340","k_24262617_220.jpg":"220x220","o_24262617_1280.jpg":"1280x1000","o_24262617_1024.jpg":"1024x800","o_24262617_640.jpg":"640x500","o_24262617_480.jpg":"480x375","o_24262617_340.jpg":"340x265","o_24262617_220.jpg":"220x171","h_24262617_1280.jpg":"1280x854","h_24262617_1024.jpg":"1024x683","h_24262617_640.jpg":"640x427","h_24262617_480.jpg":"480x320","h_24262617_340.jpg":"340x227","h_24262617_220.jpg":"220x147","pp_24262617_1280.jpg":"1280x1628","pp_24262617_1024.jpg":"1024x1303","pp_24262617_640.jpg":"640x814","pp_24262617_480.jpg":"480x611","pp_24262617_340.jpg":"340x432","pp_24262617_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2846","hd_24262618_1920.jpg":"1920x1080","k_24262618_1280.jpg":"1280x1280","k_24262618_1024.jpg":"1024x1024","k_24262618_640.jpg":"640x640","k_24262618_480.jpg":"480x480","k_24262618_340.jpg":"340x340","k_24262618_220.jpg":"220x220","o_24262618_1280.jpg":"1280x1897","o_24262618_1024.jpg":"1024x1517","o_24262618_640.jpg":"640x948","o_24262618_480.jpg":"480x711","o_24262618_340.jpg":"340x503","o_24262618_220.jpg":"220x326","h_24262618_1280.jpg":"1280x854","h_24262618_1024.jpg":"1024x683","h_24262618_640.jpg":"640x427","h_24262618_480.jpg":"480x320","h_24262618_340.jpg":"340x227","h_24262618_220.jpg":"220x147","pp_24262618_1280.jpg":"1280x1628","pp_24262618_1024.jpg":"1024x1303","pp_24262618_640.jpg":"640x814","pp_24262618_480.jpg":"480x611","pp_24262618_340.jpg":"340x432","pp_24262618_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x710","hd_24262619_1920.jpg":"1920x1080","k_24262619_1280.jpg":"1280x1280","k_24262619_1024.jpg":"1024x1024","k_24262619_640.jpg":"640x640","k_24262619_480.jpg":"480x480","k_24262619_340.jpg":"340x340","k_24262619_220.jpg":"220x220","o_24262619_1280.jpg":"1280x927","o_24262619_1024.jpg":"1024x741","o_24262619_640.jpg":"640x463","o_24262619_480.jpg":"480x347","o_24262619_340.jpg":"340x246","o_24262619_220.jpg":"220x159","h_24262619_1280.jpg":"1280x854","h_24262619_1024.jpg":"1024x683","h_24262619_640.jpg":"640x427","h_24262619_480.jpg":"480x320","h_24262619_340.jpg":"340x227","h_24262619_220.jpg":"220x147","pp_24262619_1280.jpg":"1280x1628","pp_24262619_1024.jpg":"1024x1303","pp_24262619_640.jpg":"640x814","pp_24262619_480.jpg":"480x611","pp_24262619_340.jpg":"340x432","pp_24262619_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1026","hd_24262620_1920.jpg":"1920x1080","k_24262620_1280.jpg":"1280x1280","k_24262620_1024.jpg":"1024x1024","k_24262620_640.jpg":"640x640","k_24262620_480.jpg":"480x480","k_24262620_340.jpg":"340x340","k_24262620_220.jpg":"220x220","o_24262620_1280.jpg":"1280x684","o_24262620_1024.jpg":"1024x547","o_24262620_640.jpg":"640x342","o_24262620_480.jpg":"480x256","o_24262620_340.jpg":"340x181","o_24262620_220.jpg":"220x117","h_24262620_1280.jpg":"1280x854","h_24262620_1024.jpg":"1024x683","h_24262620_640.jpg":"640x427","h_24262620_480.jpg":"480x320","h_24262620_340.jpg":"340x227","h_24262620_220.jpg":"220x147","pp_24262620_1280.jpg":"1280x1628","pp_24262620_1024.jpg":"1024x1303","pp_24262620_640.jpg":"640x814","pp_24262620_480.jpg":"480x611","pp_24262620_340.jpg":"340x432","pp_24262620_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7539861 Threads: 1 Questions: 1609637163 Slow queries: 4776939 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110748989 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/zaplovili-smo-uz-bisere-juznog-jadrana-i-posjetili-otok-s-dva-imena-i-gospara-od-elafita-1271792 [printLink] => /om/nautika/zaplovili-smo-uz-bisere-juznog-jadrana-i-posjetili-otok-s-dva-imena-i-gospara-od-elafita-1271792?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 629605 [name] => jadranske đite [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-30 07:59:20 [main_article_id] => 0 [alias] => jadranske-dite [link] => /tag/jadranske-dite ) [1] => stdClass Object ( [id] => 638746 [name] => Darko Tralić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-14 20:59:21 [main_article_id] => 0 [alias] => darko-tralic [link] => /tag/darko-tralic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 289926 [name] => Elafiti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => elafiti [link] => /tag/elafiti ) [3] => stdClass Object ( [id] => 384611 [name] => Koločep [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kolocep [link] => /tag/kolocep ) [4] => stdClass Object ( [id] => 679284 [name] => Lopud [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lopud [link] => /tag/lopud ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zaplovili smo uz bisere južnog Jadrana i posjetili otok s dva imena i ‘gospara‘ od Elafita [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zaplovili smo južnim Jadranom i posjetili otok s dva imena i ‘gospara‘ od Elafita [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/05/24262613.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Uvala Donje Čelo na Koločepu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/05/24262613.jpg [title] =>

Uvala Donje Čelo na Koločepu

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/05/23107914.jpg [title] =>

Koločep

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/05/24264261.jpg [title] =>

Elafitski otoci

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/05/24264354.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/05/24264373.jpg [title] =>

Kip Mihe Pracata

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/05/23563926.jpg [title] =>

Samostan Gospe od Špilice na Lopudu

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/05/24262612.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/05/24262614.jpg [title] =>

Bezdanj - južni rt Koločepa

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/05/24262615.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/05/24262616.jpg [title] =>

Koločep, uvala Mačus

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/05/24262617.jpg [title] =>

Otok Lopud: uvala Šunj i hridi M i V Skupio

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/05/24262618.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/05/24262619.jpg [title] =>

Prilaz lopudskoj lučici iz smjera zapada

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/05/24262620.jpg [title] =>

Uvala i lučica Lopud

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kada isplovimo iz Dubrovnika prema Elafitskim otocima, neovisno o tome koji od njih odlučimo odabrati za noćenje na kraju prvoga dana, neće to biti duga plovidba. Od ACI marine u Dubrovniku do Šipanske Luke, na primjer, kroz prolaz Harpoti nema više od 15 milja (ili 18, ako plovimo rutom do šipanskoga rta Stari brod unutarnjim, Koločepskim kanalom), od marine Slano samo 5,5 milja. Kamo, dakle, krenuti danas, gdje provesti prvu noć? U nastavku ćemo opisati najljepše elafitske lučice i uvale, a na vama je da odaberete. U tom odabiru možda će odlučujuću ulogu odigrati i vremenske prilike. Gotovo sve elafitske destinacije imaju, naime, neku svoju slabu stranu, neki vjetar pri kojemu ih treba izbjegavati.

Nezgodni vjetrovi

Kao i na cijelom južnom Jadranu maestral, koji među Elafitima općenito puše iz W, može biti prilično jak. U Koločepskom kanalu može biti čak i jači nego na otvorenom, pri čemu kanal mijenja njegov smjer te on puše više iz NW. U sjevernom dijelu kanala nije slabiji, upravo suprotno: tu se može pojačano preliti preko prevlake Doli, iz Stonskog i Malostonskog kanala.

Bura je također jaka. Ne toliko kao ispod Biokova i pred dolinom Neretve (ili južnije od Dubrovnika, u Župskom zaljevu), no dovoljno je jaka da vez ponegdje može učiniti opasnim. Najjača je ispred dubokih kopnenih zaljeva (Slano, Zaton, Rijeka Dubrovačka) i procijepa u kopnenim brdima (na primjer ispod Trstena). I jugo je jako puše, očekivano, uzduž kanala iz SE. Osobito se pak valja čuvati dva znatno rjeđa vjetra (barem ljeti), naime tramontane (iz NW-N) i garbina (iz SW-W).

---

image

Otok Lopud: uvala Šunj i hridi M i V Skupio

---

Elafitske lučice podijelit ćemo stoga u tri skupine, prema opasnim vjetrovima; vi ćete se pri odabiru svoga cilja voditi i tim činjenicama – a u skladu s aktualnom vremenskom prognozom, naravno.

Po buri je pametno izbjeći sljedeće luke i uvale: Luku Slano, uvale Lokardina i Veli Jakljan (otok Jakljan), Suđurađ na Šipanu, uvalu Lopud (osim same lučice Lopud), uvalu Mačus i Gornje Čelo na Koločepu te vanjski dio Luke Zaton. Dobra zaštita od bure je u Janskoj (kopno), Šipanskoj Luci, uvali Šunj (Lopud), Donjem Čelu i u dnu Luke Zaton.

Po jugu su opasni Suđurađ i uvala Šunj. U većini drugih luka jugo se može osjećati prilično jako, ali se pod privjetrinskim obalama može naći dobra zaštita. U nuždi se (slabiju) zaštitu može potražiti u koločepskom Gornjem Čelu (uvala Dun Đivan), ali je ipak bolje prijeći u Donje Čelo. U Slanome se jugo prebacuje preko južne punte i podosta se osjeća.

Zapadni i sjeverozapadni vjetrovi poput maestrala mogu biti neugodni, pa i opasni, u luci i uvali Lopud te u Donjem Čelu i uvali Mačus na Koločepu, a kad pojačaju, nisu bezopasni niti u Šipanskoj Luci. Najmirnije po maestralu svakako je u Suđurađu (Šipan) i uvali Šunj (Lopud), a pod kopnom u uvali Osmine (unutar Luke Slano) te u Luci Zaton.

Otok s dva imena

Po isplovljavanju iz Rijeke Dubrovačke, najbliži od tri veća Elafitska otoka je Koločep. Nekako u sjeni razvikanijega Lopuda to je miran i lijep otok kojega zaista vrijedi posjetiti i nećete pogriješiti ako ga odaberete za prvo noćenje.

Službeni naziv otoka, Koločep, na svim je kartama i u svim peljarima, ali od Dubrovnika do Pelješca naći ćete malo ljudi koji koriste taj naziv – za sve domaće ljude to je Kalamota. Što je najčudnije, jezikoslovci se uopće ne mogu dosjetiti odakle bi Koločep moglo dolutati; to nije niti čep od kola niti, kako neki nagađaju, kolopeč, ma što to bilo. S Kalamotom je već lakše. Stari latinski naziv Calaphodium vuče porijeklo iz ranijih, pogađate, grčkih varijacija toga imena.

---

image

Koločep

---

Prave, velike luke na Kalamoti nema. U sjevernoj uvali Donje Čelo pristanište je u koje više puta dnevno stiže brodska linija iz Dubrovnika, pa se uz taj neveliki mol (dug je oko 40 metara) može stati tek nakratko. Sama uvala je dobro zaštićena od juga, pa i bure (tada valja sidriti bliže E obali uvale, ali tako da se ne smeta putničkom brodu). U njoj ste, međutim, posve izloženi W i NW vjetrovima (maestralu); tada jedinu zaštitu pruža unutrašnja strana mola, na čijoj posljednjoj trećini prema obali dubina pada ispod 2 metra. Kod ulaska u uvalu treba se držati dalje od rtova Ratac (N rt otoka) i Mačus zbog dosta širokih pličina uz obalu.

Neposredno W od Donjega Čela je široka uvala Mačus. Za nju, što se vjetrova tiče, vrijedi isto što i za Donje Čelo, osim što je zaštita od bure još lošija; no Mačus pruža romantičniji ugođaj osame i mira.

Treća mogućnost sidrenja uz Kalamotu je Donje Čelo, selo i uvala na suprotnoj strani otoka, onoj koja gleda prema Dubrovniku. I tu je molić, još kraći. Ovamo brod ne dolazi, ali pristižu (ljeti) brojne izletničke brodice iz grada. Dubina na vrhu mola je oko 3,5 metra, unutrašnja strana mola je plitka. Gornje Čelo je odlično zaštićeno od maestrala, od juga ga štiti izbočeni južni rt (najbolje je sidriti, napomenuli smo ranije, u uvali Dum Đivan), a bura je problem; na najavu ovoga vjetra svakako potražite bolju uvalu!

---

image

Elafitski otoci

---

Mirisi i boje Koločepa

Što je tako privlačno na Koločepu/Kalamoti? Taj će neveliki otok, koji je još u srednjem vijeku magnetski privlačio dubrovačku vlastelu, i vas oduševiti mirisima, bojama i tišinom (nema automobila, naravno, kao ni na Lopudu ili Šipanu). Zlatno doba otoka bilo je 15. i 16. stoljeće kada su bogati Dubrovčani ovdje podizali ljetnikovce i bogate crkve, a stanovnici se bavili koraljarstvom i pomorstvom. Ostaci ljetnikovaca i danas se vide posvuda na otoku, pa i pored borovom šumom, vinogradima i maslinicima okružena puta što preko otoka povezuje dva naselja (dug je oko 3 kilometra).

---

image

Kip Mihe Pracata

---

Župna crkva Velike Gospe iz 13. stoljeća nalazi se u Donjem Čelu, a crkva svetog Antuna iz 15. stoljeća je na putu iz Donjega prema Gornjem Čelu; u njoj su slike cijenjenoga dubrovačkoga majstora toga vremena Ivana Ugrinovića. U Gornjem je Čelu još jedna zanimljiva predromanička crkva istoga sveca iz 11/12. stoljeća. A ponegdje na otoku, naročito na njegovoj zapadnoj strani, zapazit ćete i ostatke nekoć moćnih obrambenih kula sagrađenih u vrijeme turske opasnosti s kopna u 16. stoljeću.

Koločep je na neki način i otok Marina Držića, najvećeg komediografa dubrovačke i hrvatske renesanse. Obitelj Držića od davnina je, naime, držala protektorat nad crkvom Sv. Petra. A posebna zanimljivost Gornjega Čela je lijepi egzotični park. Dao ga je zasaditi Paško Baburica, Kalamotez rođenjem i bogati industrijalac u Čileu. (Usput: stanovnici otoka sebe nazivaju Kalamotezima, a žene su Kalamojke.)

---

image

Samostan Gospe od Špilice na Lopudu

---

Ljeti, pogotovo vikendima, na Kalamotu dolaze mnogi izletnici iz Grada kako bi se okupali na lijepim pješčanim plažama. Na otoku je nekoliko restorana, po domaćoj ćemo atmosferi izdvojiti simpatičnu konobu obitelji Vlajki u Gornjem Čelu nazvanu Škerac. U Donjem Čelu je još jedna konoba (Stari miri, od mola prema N rtu uvale), a u blizini punte što dijeli uvalu Donje Čelo od uvale Mačus nalazi se i zanimljiv restaurant & lounge bar Villa Ruža.

I ovdje ćemo spomenuti zanimljivu anomaliju: Donje Čelo je na sjevernoj strani otoka, Gornje na južnoj. Iako će se to nekima učiniti nelogičnim, jer na karti je sjever gore, a jug dolje, to je na jadranskom jugu, posebice na dubrovačkom području, posve normalna stvar. Gore je za ovdašnje ljude smjer prema Otrantu (jugu), dolje prema sjevernom Jadranu. Više je primjera za to među južnim toponimima; spomenimo tek Donji i Gornji Molunat.

O razlozima takvog čitanja svijeta možemo samo nagađati; možda zbog morskih struja i vjetrova koji su ovdje osobito naglašeni iz južnoga smjera. Ili tek lokalne tradicije čiji se počeci gube u nekoj davnoj prošlosti...

Ovaj opis Kalamote završimo jednim upozorenjem: ne samo u prilazu Donjem Čelu već i gotovo sa svih strana obale otoka su plitke. Osobito je široka pličina na južnoj strani. Za jahte gaza dva metra ili nešto više to nije tako kritično, ali stara uzrečica kaže: oprez je majka mudrosti. Dublje i nešto strmije obale su oko rtova Bezdanj i Čavalika.

---

image
---

Gospodski Lopud

Ni Lopud, srednji od tri veća otoka ovog akvatorija, nema osobitih mogućnosti za pristajanje i privez gostujućih plovila. U N dijelu uvale Lopud mala je umjetna luka. Stisnuta je između većeg koljenastog lukobrana i manjega mola. Pogađate, i tu je, baš kao na Koločepu, uvijek sve popunjeno lokalnim brodicama, a ljeti vlada trajna opsada. Brodska i katamaranska linija, razna turistička i taksi plovila pristižu jedno za drugim i svi se nastoje ugurati na onih tridesetak metara pristana na vrhu lukobrana.

Zato je po cijeloj širini uvale moguće sidriti. Po jugu je ovdje posve sigurno. Nezgoda je, međutim, kad zapuše jači maestral. Rekosmo već, tu nema zaštite od W i NW vjetrova. Najopasnije je zateći se ovdje ako okrene na tramontanu i sjeverac ili nahrupi nevera. Ako tu noćite na sidru, proučite razvoj vremenskih prilika u idućim satima.

Ako Lopudu prilazite iz Koločepskog kanala (obilaskom otoka sa sjevera) dobro pripazite na neupadljivu hrid Sutmiho (Sveti Mihajlo) ispred istoimenoga rta.

Naselje Lopud utonulo je u sjenovito mediteransko raslinje, borove, palme i masline. Uzduž uvale, sve do hotela, nižu se lijepe kamene kuće s vrtovima koje pamte vremena čuvenih lopudskih kapetana. U nekima od njih naći ćete poneku ugodnu konobu, restoran ili kafić sa stolovima iznesenima preko ceste uza samo more; za atraktivna zalaska sunca teško je zamisliti ljepši ambijent za mirnu večernju šetnju.

Na suprotnoj, istočnoj strani otoka jedna je od najljepših elafitskih plaža. Nalazi se u dubokoj uvali Šunj, otvorenoj na jugo, ali izvrsno zaštićenoj od maestrala i bure. Po jugu je u Šunju vrlo opasno jer se do dna uvale zabijaju veliki valovi s otvorenog mora, a još dugo nakon prestanka južnoga vjetra ostaje neugodno valjanje mrtvoga mora. U dnu uvale, na samoj plaži od žutoga pijeska, ljeti radi kafić u kojemu se nude i neka jednostavna, brza jela.

---

image

Otok Lopud: uvala Šunj i hridi M i V Skupio

---

Šunj je lijepo mjesto za noćenje na sidru, osim za juga. Tijekom dana tu zna biti mnogo kupača (osobito vikendom, kad ovamo u većem broju dolaze Dubrovčani), ali kad se izletnici kasno popodne zapute svojim kućama u Šunju zavlada mir.

O Lopudu bi se moglo reći još puno toga. Neki ga nazivaju gosparom među Elafitima. Od svih se Elafita Lopud doista na neki način doima najgospodskijim otokom. Teško je objasniti zašto. Konačno, danas su svi ti otoci tek razmjerno skromni turistički sateliti susjedne megadestinacije, Dubrovnika, pri čemu s turističkim vrednovanjem za prošlih desetljeća nisu uvijek imali sreće; u svoje doba građeni kao simboli sveukupnog napretka tu su nicali (pre)veliki hoteli, koji su u novije doba svojim propadanjem, stečajevima i brojnim preprodajama postali uže oko vrata svakom napretku osiromašenih i iseljavanjem

desetkovanih otoka (nekoć su brojili tisuće stanovnika, danas svaki tek po koju stotinu).

Lopud je ipak, što se hotela tiče, imao nešto više sreće; velika Lafodia u južnom kutu uvale Lopud uspješno posluje, a u središtu mjesta još je jedan manji hotel šarmantne kamene arhitekture.

Duga povijest

Lopud, nekoć otok pomorskih kapetana i ljetnikovaca dubrovačke vlastele, još i danas odiše pritajenim gosparskim štihom. Još je vidljivo nekadašnje bogatstvo njegovih kuća, tihe fasade u sjenama palmi čuvarice su duhova slavne prošlosti.

Otok Lopud je, svjedoče arheološki nalazi, naseljen već tisućama godina. Pronađeni su mnogi ostaci starogrčkih, rimskih i slavenskih građevina i ruševina, a na mjestu današnje kule Španjola nađeni su ulomci ilirske keramike. Do danas su sačuvani toponimi antičkoga podrijetla, uostalom i današnje ime otoka nastalo je od romaniziranog naziva Lafota. Rimljani su ga u nekim zapisima imenovali i Otokom u sredini (Insula Medio), jer je između Šipana i Koločepa. Ostaci starohrvatske kulture 9. i 10. stoljeća predromaničke su kapelice svetoga Ilije, svetoga Ivana Krstitelja i druge. U vrijeme procvata Republike brodovlasnici s Lopuda imali su oko 80 velikih brodova za sredozemnu plovidbu i brojne manje lađe, a na otoku je bilo i brodogradilište. Vlasnici četvrtine dubrovačke trgovačke flote u 16. stoljeću bile su obitelji s Lopuda. Iz 19. stoljeća sačuvan je lijep perivoj nazvan prema vlasnicima vile kojoj je pripadao, Đorđić-Mayneri, u njenu vrtu rastu brojne vrste ukrasnoga bilja što su brodovima stizale iz egzotičnih dijelova svijeta, a prevladavaju bambusi i raznoliki kaktusi.

---

image

Koločep, uvala Mačus

---

Između mnogih poznatih pomoraca i kapetana izdvaja se Miho Pracat. Bio je bogat brodovlasnik, ali i bankar i dobrotvor; uz mnoge darove gradu Dubrovniku za života, oporukom je svoje veliko bogatstvo ostavio u dobrotvorne svrhe. Dubrovčani su mu 1633. godine u u Kneževom dvoru podigli spomenik s kipom, kao jedinome pučaninu (neplemiću) kojemu je iskazana takva čast.

Jedna od zanimljivosti današnjega Lopuda koju vrijedi obići je i Umjetnički paviljon Your Black Horizon sagrađen brigom međunarodne zaklade Thyssen-Bornemisza Art Contemporary (T-B A21; predsjeda joj kolekcionarka suvremene umjetnosti Francesca von Habsburg). Paviljon je djelo dansko-islandskog umjetnika Olafura Eliassona i londonskog arhitekta Davida Adjayea i u potpunosti je prožet suvremenim umjetničkim duhom, uronjen u mediteraski ambijent otoka. U njemu se tijekom cijele godine održavaju susreti i akcije avangardnih umjetnika iz cijeloga svijeta. Više saznajte na: www.tba21.org.

---

ELAFITSKE LJUBAVNE LEGENDE

Zanimljivo je da Koločep i Lopud imaju lijepe ljubavne legende kojima se izvori i počela gube u prošlosti, vjerojatno u grčkim mitovima. Kalamojskoj je naslov Mačuh i Čavalica, zapisao ju je u 17. stoljeću Vlaho Skvadrović (Skvadri). Mačuh i Čavalica su dječak i djevojčica iz ribarskoga naselja. Njihova velika ljubav nailazi na prepreke. Ipak, nakon nesporazuma i nesretnih okolnosti sve se sretno razrješuje. Radnja priče odvija se na morskoj obali. Ime Mačuh je i danas očuvano u imenu brda i, blago izmijenjeno, uvale Mačus, a Čavalika (Čavalica) ime je zapadnoga otočkog rta i udoline u njegovu zaleđu.

Lopud pamti sličnu, a opet drugačiju legendu, Lopudsku siroticu. Njezin je svršetak, za razliku od koločepske, nesretan te jako podsjeća na ljubavnu priču iz grčkog mita o nesretnom zaljubljenom paru Leandaru iz Abydosa i Heroji sa Sestoona na Helespontu (današnji Dardaneli). Događaji opisani u lopudskoj verziji imaju, međutim, djelomičnu potvrdu u povijesnom događaju zabilježenom 1483. godine (dokument se nalazi u dubrovačkom arhivu). Priča je to o lijepoj Mari koja je živjela u Šunju, lopudskoj uvali, s trojicom braće, ribara. Mare se zaljubila u Ivana, plemića-brodolomca kojega je jedne noći iscrpljenoga na otok izbacilo pobješnjelo more.

No ta ljubav nije bila moguća; da bi ostao što bliže Mari, Ivan se zaredio i odlučio samovati na Svetom Andriji, kamenoj hridi nekoliko milja ispred Lopuda. Mare bi mu svake noći doplivala u ljubavni zagrljaj vođena svjetiljkom koju bi on palio na stijenama Svetog Andrije. Bijesna braća to su doznala i pripremila Mari okrutnu osvetu: jedne su noći zapalili u barci vatru i udaljavali se veslima prema pučini. Valovi su jačali, a ona je plivala prema plamenu sve dalje i dalje, vjerujući da pliva svome dragome, dok se nije utopila...

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Uvala Donje Čelo na Koločepu


Koločep


Elafitski otoci



Kip Mihe Pracata


Samostan Gospe od Špilice na Lopudu



Bezdanj - južni rt Koločepa



Koločep, uvala Mačus


Otok Lopud: uvala Šunj i hridi M i V Skupio



Prilaz lopudskoj lučici iz smjera zapada


Uvala i lučica Lopud

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/zaplovili-smo-uz-bisere-juznog-jadrana-i-posjetili-otok-s-dva-imena-i-gospara-od-elafita-1271792 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6355c9fa1320b6ee0add9497f4d6159101fad248 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zaplovili+smo+ju%C5%BEnim+Jadranom+i+posjetili+otok+s+dva+imena+i+%E2%80%98gospara%E2%80%98+od+Elafita&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fzaplovili-smo-uz-bisere-juznog-jadrana-i-posjetili-otok-s-dva-imena-i-gospara-od-elafita-1271792 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fzaplovili-smo-uz-bisere-juznog-jadrana-i-posjetili-otok-s-dva-imena-i-gospara-od-elafita-1271792 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zaplovili smo uz bisere južnog Jadrana i posjetili otok s dva imena i ‘gospara‘ od Elafita [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

jadranske điteZaplovili smo južnim Jadranom i posjetili otok s dva imena i ‘gospara‘ od Elafita

Piše IZ KNJIGE DARKA TRALIĆA "NAJLJEPŠE JADRANSKE PLOVIDBE"
11. ožujka 2023. - 08:16

Kada isplovimo iz Dubrovnika prema Elafitskim otocima, neovisno o tome koji od njih odlučimo odabrati za noćenje na kraju prvoga dana, neće to biti duga plovidba. Od ACI marine u Dubrovniku do Šipanske Luke, na primjer, kroz prolaz Harpoti nema više od 15 milja (ili 18, ako plovimo rutom do šipanskoga rta Stari brod unutarnjim, Koločepskim kanalom), od marine Slano samo 5,5 milja. Kamo, dakle, krenuti danas, gdje provesti prvu noć? U nastavku ćemo opisati najljepše elafitske lučice i uvale, a na vama je da odaberete. U tom odabiru možda će odlučujuću ulogu odigrati i vremenske prilike. Gotovo sve elafitske destinacije imaju, naime, neku svoju slabu stranu, neki vjetar pri kojemu ih treba izbjegavati.

Nezgodni vjetrovi

Kao i na cijelom južnom Jadranu maestral, koji među...

12. svibanj 2024 16:14