stdClass Object ( [id] => 1183875 [title] => Kad bi se pobrojili svi brodovi koji se vezuju uz Tita, ispalo bi da nijedan vladar u povijesti nije imao toliku flotu za uživanje kao Josip Broz! [alias] => titova-flota-nas-kronicar-pobrojao-je-lazne-brodove-josipa-broza [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Iako smo se oprostili od Jadrana, nekadašnjega ponosa naše bijele flote, uvjereni da smo o tom posljednjem članu slavnoga trolista Jugoslavija-Jadran-Jedinstvo rekli sve najvažnije. I onda hladan tuš! Poput potpunih neznalica zaboravili smo napisati da je Jadran zapravo bio privatna oceanska jahta za jugoslavenskoga predsjednika Josipa Broza Tita i njegovu pratnju!

I ne piše to bilo tko, nego Wikipedia u svome engleskome izdanju, koji je u današnje vrijeme za stotine milijuna ljudi širom svijeta poput Svetoga pisma. Ali nije tu kraj! Časopis Harbourside iz Toronta oprostio se od Jadrana, koji opisuje kao nekadašnji privatni sredozemni krstaš jugoslavenskoga dobrohotnog diktatora maršala Josipa Tita.

No, na kanadskome portalu Genuinewitty o maršalu imaju drugačije mišljenje, pa navode da je brod koristio ozloglašeni jugoslavenski diktator Josip Tito.

U knjizi Secret Toronto Scott Mitchell opisuje Jadran kao brod za uživanje u Titovoj privatnoj floti. No, nećemo dalje...

Dakako da su takve povijesne činjenice izvan pameti, a ne bi se trebalo čuditi da je sam Ivan Letnik pustio tu vijest kako bi priču o svome brodu restoranu učinio zanimljivijom. I ne bi bio jedini! U Otvorenome moru smo ispisali i čudesnu povijest broda Mira podgorske obitelji Vela.

Taj 85-godišnjak sada plovi kao turistički jedrenjak Korsaro, a njegov creski vlasnik na službenoj internetskoj stranici navodi da su na njemu boravile mnoge poznate ličnosti, između ostalih i Josip Broz Tito. Nije istina, ali dobro zvuči...

---

image

Korsaro: sunce, more i – Tito

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Pisac ovih redaka već se dugi niz godina bavi fenomenom navodnih Titovih brodova. Kad bi se pobrojili svi brodovi koji se vezuju uz Tita, ispalo bi da nijedan vladar u povijesti nije imao toliku flotu za uživanje kao Josip Broz! Sve je počelo u listopadu 1990. godine, kada je londonski Lloyd’s List na naslovnici objavio članak Joela Glassa, dopisnika iz Miamija: Titova jahta postaje brod za krstarenja.

---

image

Naslovnica Lloyd’s Lista o lažnoj Titovoj jahti

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Američka podvala

Nekadašnji časnik američke Obalne straže Robert Scully kupio je tada u pacifičkoj državici Kiribati brod Teraaka, nekadašnju Opatiju riječke Jadrolinije, kojoj je jedina veza s Josipom Brozom bila u tome što je 1959. izgrađena u Titovu brodogradilištu u Kraljevici. No, Scully je priču o Titovoj jahti uspio prodati čak i Lloyd’s Listu, najuglednijim pomorskim novinama na svijetu.

Urednika Davida Gilbertsona upozorio sam tada na istinu o Opatiji, ali uzalud. Scully se držao svoje priče, pa je 2002. godine Teraaka predstavljena na stranicama prestižnoga američkoga časopisa Power & Motoryacht Magazine kao veličinom 36. jahta na svijetu, brod namijenjen uživanju Josipa Broza i njegovih gostiju, među kojima je bio i Nikita Hruščov.

Tek nakon što sam izmijenio nekoliko e-mail poruka s urednicom Dianom Byrne, taj je podatak konačno izbrisan iz opisa Teraake.

Titova flota nastavila je rasti u proljeće 1995., kada je iz Zadra krenula priča o jedrenjaku Darinka koji je 1936. izgrađen za marokanskoga kralja, da bi 1968. godine ušao u sastav Jugoslavenske ratne mornarice pod imenom Vranjanka, a služio je kao školski brod i jahta za odmor Josipa Broza Tita. Ništa od toga nije bilo točno, ali priča je išla dalje.

---

image

Vranjanka – brod burna života, ali bez maršala

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Darinku su nazivali Titova kraljevska jahta, premda je bilo jasno da s tim brodom Josip Broz nije imao nikakve veze.

Brat Pavelićeva kralja

Taj je loger bio izgrađen 1933. godine u brodogradilištu Nikole Martinolića u Malome Lošinju pod imenom Amrita, a naručio ga je Amedeo od Savoje-Aoste, pripadnik najvišega talijanskoga plemstva. Zanimljivo je da je njegov brat Aimone, sukladno sramnome dogovoru Pavelića i Mussolinija, u svibnju 1941. i bio proglašen hrvatskim kraljem Tomislavom II.

Jahtu Amritu su, pak, u svibnju 1945. partizani zarobili u Trstu i dali joj ime Sloboda. Za nekoliko mjeseci postaje Mosor, koji će od 1946. pa sve do povratka u službu jedrenjaka Jadran služiti kao školski brod Pomorske akademije, prvo u Dubrovniku, a zatim u Divuljama. Godine 1949. dobiva ime Primorka i služi kao pomoćni brod Komande JRM-a u Splitu.

Tek nakon 19 godina brisana je iz sastava mornarice, te je prodana kombinatu Vrana iz Pakoštana, koji joj daje ime Vranjanka. Nekadašnja Amrita postaje jedan od prvih jedrenjaka za turistička krstarenja Jadranom, da bi već 1974. bila prodana nekom Austrijancu koji joj po supruzi Hrvatici daje ime Darinka i registrira je na Malti.

Tamo će ostati puna dva desetljeća, da bi nakon brisanja iz malteškoga registra bila raspremljena po raznim jadranskim sidrištima. Napuštena i zapuštena, potonula je 1999. u Biogradu.

Istranka još plovi

Pun optimizma, Darinku je kupio Prevko Tešić, vlasnik agencije Bellatours iz Portoroža. Uspio je izvaditi Titovu kraljevsku jahtu u siječnju 2000., te je nakon najnužnijih popravak u Betini otegliti u Izolu. Volje i želje je bilo, ali ne i novca, pa je Tešić bankrotirao, a jahta nastavila propadati. Konačno su 2007. godine ostatci Darinke otpremljeni na – deponij u Izoli.

Jedna druga Titova jahta nije bila tako loše sreće. Riječ je o Istranki, vrhunskoj klasičnoj jahti izgrađenoj u riječkome 3. maju 1959. godine.

---

image

Na prestižnoj Istranki je i Titova slika

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Jahta duga 45,6 i široka 7,6 metara, s dva motora Maybach od 2240 konjskih snaga i brzinom od 15 čvorova, bila je tada među najboljima u svijetu. Priče o Titovu brodu poticali su njezini kasniji vlasnici, dok se u nas o njoj gotovo i nije znalo. Ne zna se ni danas, pa recimo nešto više.

Priča započinje još 1957. godine kada su grčki brodovlasnici, braća Nicolas i Michael Eustathiou, za svoju londonsku tvrtk Phocean naručila u Rijeci brodove Machitis, Master Daskalos i Lavaux.

Zadovoljni kvalitetom rada 3. maja, naručili su za sebe prestižnu jahtu nazvanu Mascot. Jahta se osobito svidjela tadašnjim hrvatskim moćnicima Vladimiru Bakariću i Stevi Krajačiću, koji su je razgledali u ljeto 1958., pa je odlučeno da se jednaki brod izgradi za potrebe tadašnjega Hrvatskoga sabora.

Nazvana Kraljevica služila je odmoru političke vrhuške, od Edvarda Kardelja i Vladimira Bakarića do Aleksandra Rankovića. Tito je na njoj kratko boravio tek nekoliko puta, tako da nema govora o nekoj njegovoj jahti.

Najveća od lažnih

Brod je 1965. dobio ime Istranka, da bi već 1968. bio prodan Francuzu Mauriceu Jacquienu, koji ne samo da joj nije promijenio ime, nego ju je počeo i predstavljati kao jahtu predsjednika Tita.

U sljedećih 30 godina mijenjala je vlasnike, ali ne i ime. Temeljito je obnovljena u Italiji 1999., da bi iduće godine bila prodana na dražbi u Londonu za fantastičnih 12 milijuna dolara. U oglasima se isticalo da se prodaje Titova jahta, a čak i sadašnji vlasnici drže sliku Josipa Broza u navodno njegovoj kabini!

Još je živa i najveća od lažnih Titovih jahti, no kako se čini, svakim je danom bliže odlasku u plave dubine Jadrana kako bi postala turistička atrakcija za ronioce.

Posljednje službeno ime toga broda je Lovćen, no svima je bolje znan pod imenom Vis, koje je, kao zapovjedni brod Jugoslavenske ratne mornarice, nosio gotovo pola stoljeća. S broda je već skinuto sve vrijedno, pa bi kod istarskoga rta Kamenjak trebala na dno otići samo njegova – prazna školjka.

No, kakva je veza broda koji je još od konca 2002. godine na raznim mrtvim vezovima u Puli i vrhovnoga komandanta JNA, da bi se pisalo o Titovu Visu?

---

image

Zapovjedni brod Vis čeka put u dubine

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Nikakva! Recimo i zašto. Kada je prije više od 60 godina Jugoslavenska ratna mornarica u pulskom Uljaniku gradila novi zapovjedni brod, kao osnova su poslužili nacrti Jadrolinijih putničkih brodova tipa Grad (Osijek, Novi Sad, Mostar, Maribor).

Trup i pogon ostali su isti, dok je drugo prilagođeno zahtjevima zapovjednoga broda, uključujući i lako naoružanje. Svakako to nije bila ni jahta ni primjer raskoši kakvim je poslije predstavljan. Rijetko je i plovio, najčešće je bio vezan u ratnoj luci Lora, a Josip Broz je na Visu bio rijedak gost.

Na mrtvome vezu

Nakon povlačenja JNA iz Hrvatske otplovio je u Boku, gdje je vezan. Godine 1995. Vojska Jugoslavije je brod prepustila državi Crnoj Gori u zamjenu za stambeno naselje kod Ulcinja, pa su mu novi gospodari ime promijenili u Lovćen.

I ništa više, jer brod je i dalje bio na mrtvome vezu, sve dok ga 2002. godine nije kupio pulski ugostitelj Arsen Brajković, koji je na njemu služio vojni rok. Planirao je nekadašnji Titov admiralski brod urediti u prestižnu jahtu, ali godine su prolazile, a jahte ni na vidiku. Bez uspjeha ga je pokušao prodati, a onda se dosjetio da bi Titov Vis bilo najbolje potopiti uz istarsku obalu...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Lažna flota [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Lažna flota 2 0 8503 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2015-07-20 10:08:22 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Marijan Žuvić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-13 09:08:21 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2022-04-13 09:06:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 86 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2015\/07\/20\/6224651.jpg","\/images\/slike\/2015\/07\/20\/6224652.jpg","\/images\/slike\/2015\/07\/20\/6224650.jpg","\/images\/slike\/2015\/07\/20\/6224649.jpg","\/images\/slike\/2015\/07\/20\/6224648.jpg","\/images\/slike\/2015\/07\/20\/6224647.jpg","\/images\/slike\/2015\/07\/20\/6224646.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Zapovjedni brod Vis \u010deka put u dubine<\/p>","","

Korsaro: sunce, more i \u2013 Tito<\/p>","

Na presti\u017enoj Istranki je i Titova slika<\/p>","","

Naslovnica Lloyd\u2019s Lista o la\u017enoj Titovoj jahti<\/p>","

Vranjanka \u2013 brod burna \u017eivota, ali bez mar\u0161ala<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1744x1141","hd_6224651_1920.jpg":"1920x1080","k_6224651_1280.jpg":"1280x1280","k_6224651_1024.jpg":"1024x1024","k_6224651_640.jpg":"640x640","k_6224651_480.jpg":"480x480","k_6224651_340.jpg":"340x340","k_6224651_220.jpg":"220x220","o_6224651_1280.jpg":"1280x837","o_6224651_1024.jpg":"1024x669","o_6224651_640.jpg":"640x418","o_6224651_480.jpg":"480x314","o_6224651_340.jpg":"340x222","o_6224651_220.jpg":"220x143","h_6224651_1280.jpg":"1280x854","h_6224651_1024.jpg":"1024x683","h_6224651_640.jpg":"640x427","h_6224651_480.jpg":"480x320","h_6224651_340.jpg":"340x227","h_6224651_220.jpg":"220x147","pp_6224651_1280.jpg":"1006x1280","pp_6224651_1024.jpg":"805x1024","pp_6224651_640.jpg":"503x640","pp_6224651_480.jpg":"377x480","pp_6224651_340.jpg":"267x340","pp_6224651_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1455x282","hd_6224652_1920.jpg":"1920x1080","k_6224652_1280.jpg":"1280x1280","k_6224652_1024.jpg":"1024x1024","k_6224652_640.jpg":"640x640","k_6224652_480.jpg":"480x480","k_6224652_340.jpg":"340x340","k_6224652_220.jpg":"220x220","o_6224652_1280.jpg":"1280x248","o_6224652_1024.jpg":"1024x198","o_6224652_640.jpg":"640x124","o_6224652_480.jpg":"480x93","o_6224652_340.jpg":"340x65","o_6224652_220.jpg":"220x42","h_6224652_1280.jpg":"1280x854","h_6224652_1024.jpg":"1024x683","h_6224652_640.jpg":"640x427","h_6224652_480.jpg":"480x320","h_6224652_340.jpg":"340x227","h_6224652_220.jpg":"220x147","pp_6224652_1280.jpg":"1006x1280","pp_6224652_1024.jpg":"805x1024","pp_6224652_640.jpg":"503x640","pp_6224652_480.jpg":"377x480","pp_6224652_340.jpg":"267x340","pp_6224652_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1251x764","hd_6224650_1920.jpg":"1920x1080","k_6224650_1280.jpg":"1280x1280","k_6224650_1024.jpg":"1024x1024","k_6224650_640.jpg":"640x640","k_6224650_480.jpg":"480x480","k_6224650_340.jpg":"340x340","k_6224650_220.jpg":"220x220","o_6224650_1280.jpg":"1280x781","o_6224650_1024.jpg":"1024x625","o_6224650_640.jpg":"640x390","o_6224650_480.jpg":"480x293","o_6224650_340.jpg":"340x207","o_6224650_220.jpg":"220x134","h_6224650_1280.jpg":"1280x854","h_6224650_1024.jpg":"1024x683","h_6224650_640.jpg":"640x427","h_6224650_480.jpg":"480x320","h_6224650_340.jpg":"340x227","h_6224650_220.jpg":"220x147","pp_6224650_1280.jpg":"1006x1280","pp_6224650_1024.jpg":"805x1024","pp_6224650_640.jpg":"503x640","pp_6224650_480.jpg":"377x480","pp_6224650_340.jpg":"267x340","pp_6224650_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x1200","hd_6224649_1920.jpg":"1920x1080","k_6224649_1280.jpg":"1280x1280","k_6224649_1024.jpg":"1024x1024","k_6224649_640.jpg":"640x640","k_6224649_480.jpg":"480x480","k_6224649_340.jpg":"340x340","k_6224649_220.jpg":"220x220","o_6224649_1280.jpg":"1280x960","o_6224649_1024.jpg":"1024x768","o_6224649_640.jpg":"640x480","o_6224649_480.jpg":"480x360","o_6224649_340.jpg":"340x255","o_6224649_220.jpg":"220x165","h_6224649_1280.jpg":"1280x854","h_6224649_1024.jpg":"1024x683","h_6224649_640.jpg":"640x427","h_6224649_480.jpg":"480x320","h_6224649_340.jpg":"340x227","h_6224649_220.jpg":"220x147","pp_6224649_1280.jpg":"1006x1280","pp_6224649_1024.jpg":"805x1024","pp_6224649_640.jpg":"503x640","pp_6224649_480.jpg":"377x480","pp_6224649_340.jpg":"267x340","pp_6224649_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1455x289","hd_6224648_1920.jpg":"1920x1080","k_6224648_1280.jpg":"1280x1280","k_6224648_1024.jpg":"1024x1024","k_6224648_640.jpg":"640x640","k_6224648_480.jpg":"480x480","k_6224648_340.jpg":"340x340","k_6224648_220.jpg":"220x220","o_6224648_1280.jpg":"1280x254","o_6224648_1024.jpg":"1024x203","o_6224648_640.jpg":"640x127","o_6224648_480.jpg":"480x95","o_6224648_340.jpg":"340x67","o_6224648_220.jpg":"220x43","h_6224648_1280.jpg":"1280x854","h_6224648_1024.jpg":"1024x683","h_6224648_640.jpg":"640x427","h_6224648_480.jpg":"480x320","h_6224648_340.jpg":"340x227","h_6224648_220.jpg":"220x147","pp_6224648_1280.jpg":"1006x1280","pp_6224648_1024.jpg":"805x1024","pp_6224648_640.jpg":"503x640","pp_6224648_480.jpg":"377x480","pp_6224648_340.jpg":"267x340","pp_6224648_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1244x563","hd_6224647_1920.jpg":"1920x1080","k_6224647_1280.jpg":"1280x1280","k_6224647_1024.jpg":"1024x1024","k_6224647_640.jpg":"640x640","k_6224647_480.jpg":"480x480","k_6224647_340.jpg":"340x340","k_6224647_220.jpg":"220x220","o_6224647_1280.jpg":"1280x579","o_6224647_1024.jpg":"1024x463","o_6224647_640.jpg":"640x289","o_6224647_480.jpg":"480x217","o_6224647_340.jpg":"340x153","o_6224647_220.jpg":"220x99","h_6224647_1280.jpg":"1280x854","h_6224647_1024.jpg":"1024x683","h_6224647_640.jpg":"640x427","h_6224647_480.jpg":"480x320","h_6224647_340.jpg":"340x227","h_6224647_220.jpg":"220x147","pp_6224647_1280.jpg":"1006x1280","pp_6224647_1024.jpg":"805x1024","pp_6224647_640.jpg":"503x640","pp_6224647_480.jpg":"377x480","pp_6224647_340.jpg":"267x340","pp_6224647_220.jpg":"173x220"},{"size0":"945x1388","hd_6224646_1920.jpg":"1920x1080","k_6224646_1280.jpg":"1280x1280","k_6224646_1024.jpg":"1024x1024","k_6224646_640.jpg":"640x640","k_6224646_480.jpg":"480x480","k_6224646_340.jpg":"340x340","k_6224646_220.jpg":"220x220","o_6224646_1280.jpg":"1280x1880","o_6224646_1024.jpg":"1024x1504","o_6224646_640.jpg":"640x940","o_6224646_480.jpg":"480x705","o_6224646_340.jpg":"340x499","o_6224646_220.jpg":"220x323","h_6224646_1280.jpg":"1280x854","h_6224646_1024.jpg":"1024x683","h_6224646_640.jpg":"640x427","h_6224646_480.jpg":"480x320","h_6224646_340.jpg":"340x227","h_6224646_220.jpg":"220x147","pp_6224646_1280.jpg":"1006x1280","pp_6224646_1024.jpg":"805x1024","pp_6224646_640.jpg":"503x640","pp_6224646_480.jpg":"377x480","pp_6224646_340.jpg":"267x340","pp_6224646_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7860573 Threads: 7 Questions: 1644298674 Slow queries: 4888386 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111605562 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/titova-flota-nas-kronicar-pobrojao-je-lazne-brodove-josipa-broza-1183875 [printLink] => /om/nautika/titova-flota-nas-kronicar-pobrojao-je-lazne-brodove-josipa-broza-1183875?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 611496 [name] => marijan žuvić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-29 11:28:55 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic [link] => /tag/marijan-zuvic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 652334 [name] => marijan žuvić otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-09 15:23:19 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic-otvoreno-more [link] => /tag/marijan-zuvic-otvoreno-more ) [2] => stdClass Object ( [id] => 241261 [name] => josip broz tito [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => josip-broz-tito [link] => /tag/josip-broz-tito ) [3] => stdClass Object ( [id] => 673996 [name] => jahte josipa broza tita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-13 11:06:30 [main_article_id] => 0 [alias] => jahte-josipa-broza-tita [link] => /tag/jahte-josipa-broza-tita ) [4] => stdClass Object ( [id] => 673997 [name] => brodovi josipa broza tita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-13 11:06:30 [main_article_id] => 0 [alias] => brodovi-josipa-broza-tita [link] => /tag/brodovi-josipa-broza-tita ) [5] => stdClass Object ( [id] => 310900 [name] => brod jadran [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-jadran [link] => /tag/brod-jadran ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Lažna flota [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kad bi se pobrojili svi brodovi koji se vezuju uz Tita, ispalo bi da nijedan vladar u povijesti nije imao toliku flotu za uživanje kao Josip Broz! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/07/20/6224651.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatna arhiva Marijana Žuvića [mainImageDesc] =>

Zapovjedni brod Vis čeka put u dubine

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/07/20/6224651.jpg [title] => Privatna arhiva Marijana Žuvića

Zapovjedni brod Vis čeka put u dubine

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/07/20/6224652.jpg [title] => Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/07/20/6224650.jpg [title] => Privatna arhiva Marijana Žuvića

Korsaro: sunce, more i – Tito

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/07/20/6224649.jpg [title] => Privatna arhiva Marijana Žuvića

Na prestižnoj Istranki je i Titova slika

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/07/20/6224648.jpg [title] => Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/07/20/6224647.jpg [title] => Privatna arhiva Marijana Žuvića

Naslovnica Lloyd’s Lista o lažnoj Titovoj jahti

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/07/20/6224646.jpg [title] => Privatna arhiva Marijana Žuvića

Vranjanka – brod burna života, ali bez maršala

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Iako smo se oprostili od Jadrana, nekadašnjega ponosa naše bijele flote, uvjereni da smo o tom posljednjem članu slavnoga trolista Jugoslavija-Jadran-Jedinstvo rekli sve najvažnije. I onda hladan tuš! Poput potpunih neznalica zaboravili smo napisati da je Jadran zapravo bio privatna oceanska jahta za jugoslavenskoga predsjednika Josipa Broza Tita i njegovu pratnju!

I ne piše to bilo tko, nego Wikipedia u svome engleskome izdanju, koji je u današnje vrijeme za stotine milijuna ljudi širom svijeta poput Svetoga pisma. Ali nije tu kraj! Časopis Harbourside iz Toronta oprostio se od Jadrana, koji opisuje kao nekadašnji privatni sredozemni krstaš jugoslavenskoga dobrohotnog diktatora maršala Josipa Tita.

No, na kanadskome portalu Genuinewitty o maršalu imaju drugačije mišljenje, pa navode da je brod koristio ozloglašeni jugoslavenski diktator Josip Tito.

U knjizi Secret Toronto Scott Mitchell opisuje Jadran kao brod za uživanje u Titovoj privatnoj floti. No, nećemo dalje...

Dakako da su takve povijesne činjenice izvan pameti, a ne bi se trebalo čuditi da je sam Ivan Letnik pustio tu vijest kako bi priču o svome brodu restoranu učinio zanimljivijom. I ne bi bio jedini! U Otvorenome moru smo ispisali i čudesnu povijest broda Mira podgorske obitelji Vela.

Taj 85-godišnjak sada plovi kao turistički jedrenjak Korsaro, a njegov creski vlasnik na službenoj internetskoj stranici navodi da su na njemu boravile mnoge poznate ličnosti, između ostalih i Josip Broz Tito. Nije istina, ali dobro zvuči...

---

image

Korsaro: sunce, more i – Tito

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Pisac ovih redaka već se dugi niz godina bavi fenomenom navodnih Titovih brodova. Kad bi se pobrojili svi brodovi koji se vezuju uz Tita, ispalo bi da nijedan vladar u povijesti nije imao toliku flotu za uživanje kao Josip Broz! Sve je počelo u listopadu 1990. godine, kada je londonski Lloyd’s List na naslovnici objavio članak Joela Glassa, dopisnika iz Miamija: Titova jahta postaje brod za krstarenja.

---

image

Naslovnica Lloyd’s Lista o lažnoj Titovoj jahti

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Američka podvala

Nekadašnji časnik američke Obalne straže Robert Scully kupio je tada u pacifičkoj državici Kiribati brod Teraaka, nekadašnju Opatiju riječke Jadrolinije, kojoj je jedina veza s Josipom Brozom bila u tome što je 1959. izgrađena u Titovu brodogradilištu u Kraljevici. No, Scully je priču o Titovoj jahti uspio prodati čak i Lloyd’s Listu, najuglednijim pomorskim novinama na svijetu.

Urednika Davida Gilbertsona upozorio sam tada na istinu o Opatiji, ali uzalud. Scully se držao svoje priče, pa je 2002. godine Teraaka predstavljena na stranicama prestižnoga američkoga časopisa Power & Motoryacht Magazine kao veličinom 36. jahta na svijetu, brod namijenjen uživanju Josipa Broza i njegovih gostiju, među kojima je bio i Nikita Hruščov.

Tek nakon što sam izmijenio nekoliko e-mail poruka s urednicom Dianom Byrne, taj je podatak konačno izbrisan iz opisa Teraake.

Titova flota nastavila je rasti u proljeće 1995., kada je iz Zadra krenula priča o jedrenjaku Darinka koji je 1936. izgrađen za marokanskoga kralja, da bi 1968. godine ušao u sastav Jugoslavenske ratne mornarice pod imenom Vranjanka, a služio je kao školski brod i jahta za odmor Josipa Broza Tita. Ništa od toga nije bilo točno, ali priča je išla dalje.

---

image

Vranjanka – brod burna života, ali bez maršala

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Darinku su nazivali Titova kraljevska jahta, premda je bilo jasno da s tim brodom Josip Broz nije imao nikakve veze.

Brat Pavelićeva kralja

Taj je loger bio izgrađen 1933. godine u brodogradilištu Nikole Martinolića u Malome Lošinju pod imenom Amrita, a naručio ga je Amedeo od Savoje-Aoste, pripadnik najvišega talijanskoga plemstva. Zanimljivo je da je njegov brat Aimone, sukladno sramnome dogovoru Pavelića i Mussolinija, u svibnju 1941. i bio proglašen hrvatskim kraljem Tomislavom II.

Jahtu Amritu su, pak, u svibnju 1945. partizani zarobili u Trstu i dali joj ime Sloboda. Za nekoliko mjeseci postaje Mosor, koji će od 1946. pa sve do povratka u službu jedrenjaka Jadran služiti kao školski brod Pomorske akademije, prvo u Dubrovniku, a zatim u Divuljama. Godine 1949. dobiva ime Primorka i služi kao pomoćni brod Komande JRM-a u Splitu.

Tek nakon 19 godina brisana je iz sastava mornarice, te je prodana kombinatu Vrana iz Pakoštana, koji joj daje ime Vranjanka. Nekadašnja Amrita postaje jedan od prvih jedrenjaka za turistička krstarenja Jadranom, da bi već 1974. bila prodana nekom Austrijancu koji joj po supruzi Hrvatici daje ime Darinka i registrira je na Malti.

Tamo će ostati puna dva desetljeća, da bi nakon brisanja iz malteškoga registra bila raspremljena po raznim jadranskim sidrištima. Napuštena i zapuštena, potonula je 1999. u Biogradu.

Istranka još plovi

Pun optimizma, Darinku je kupio Prevko Tešić, vlasnik agencije Bellatours iz Portoroža. Uspio je izvaditi Titovu kraljevsku jahtu u siječnju 2000., te je nakon najnužnijih popravak u Betini otegliti u Izolu. Volje i želje je bilo, ali ne i novca, pa je Tešić bankrotirao, a jahta nastavila propadati. Konačno su 2007. godine ostatci Darinke otpremljeni na – deponij u Izoli.

Jedna druga Titova jahta nije bila tako loše sreće. Riječ je o Istranki, vrhunskoj klasičnoj jahti izgrađenoj u riječkome 3. maju 1959. godine.

---

image

Na prestižnoj Istranki je i Titova slika

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Jahta duga 45,6 i široka 7,6 metara, s dva motora Maybach od 2240 konjskih snaga i brzinom od 15 čvorova, bila je tada među najboljima u svijetu. Priče o Titovu brodu poticali su njezini kasniji vlasnici, dok se u nas o njoj gotovo i nije znalo. Ne zna se ni danas, pa recimo nešto više.

Priča započinje još 1957. godine kada su grčki brodovlasnici, braća Nicolas i Michael Eustathiou, za svoju londonsku tvrtk Phocean naručila u Rijeci brodove Machitis, Master Daskalos i Lavaux.

Zadovoljni kvalitetom rada 3. maja, naručili su za sebe prestižnu jahtu nazvanu Mascot. Jahta se osobito svidjela tadašnjim hrvatskim moćnicima Vladimiru Bakariću i Stevi Krajačiću, koji su je razgledali u ljeto 1958., pa je odlučeno da se jednaki brod izgradi za potrebe tadašnjega Hrvatskoga sabora.

Nazvana Kraljevica služila je odmoru političke vrhuške, od Edvarda Kardelja i Vladimira Bakarića do Aleksandra Rankovića. Tito je na njoj kratko boravio tek nekoliko puta, tako da nema govora o nekoj njegovoj jahti.

Najveća od lažnih

Brod je 1965. dobio ime Istranka, da bi već 1968. bio prodan Francuzu Mauriceu Jacquienu, koji ne samo da joj nije promijenio ime, nego ju je počeo i predstavljati kao jahtu predsjednika Tita.

U sljedećih 30 godina mijenjala je vlasnike, ali ne i ime. Temeljito je obnovljena u Italiji 1999., da bi iduće godine bila prodana na dražbi u Londonu za fantastičnih 12 milijuna dolara. U oglasima se isticalo da se prodaje Titova jahta, a čak i sadašnji vlasnici drže sliku Josipa Broza u navodno njegovoj kabini!

Još je živa i najveća od lažnih Titovih jahti, no kako se čini, svakim je danom bliže odlasku u plave dubine Jadrana kako bi postala turistička atrakcija za ronioce.

Posljednje službeno ime toga broda je Lovćen, no svima je bolje znan pod imenom Vis, koje je, kao zapovjedni brod Jugoslavenske ratne mornarice, nosio gotovo pola stoljeća. S broda je već skinuto sve vrijedno, pa bi kod istarskoga rta Kamenjak trebala na dno otići samo njegova – prazna školjka.

No, kakva je veza broda koji je još od konca 2002. godine na raznim mrtvim vezovima u Puli i vrhovnoga komandanta JNA, da bi se pisalo o Titovu Visu?

---

image

Zapovjedni brod Vis čeka put u dubine

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Nikakva! Recimo i zašto. Kada je prije više od 60 godina Jugoslavenska ratna mornarica u pulskom Uljaniku gradila novi zapovjedni brod, kao osnova su poslužili nacrti Jadrolinijih putničkih brodova tipa Grad (Osijek, Novi Sad, Mostar, Maribor).

Trup i pogon ostali su isti, dok je drugo prilagođeno zahtjevima zapovjednoga broda, uključujući i lako naoružanje. Svakako to nije bila ni jahta ni primjer raskoši kakvim je poslije predstavljan. Rijetko je i plovio, najčešće je bio vezan u ratnoj luci Lora, a Josip Broz je na Visu bio rijedak gost.

Na mrtvome vezu

Nakon povlačenja JNA iz Hrvatske otplovio je u Boku, gdje je vezan. Godine 1995. Vojska Jugoslavije je brod prepustila državi Crnoj Gori u zamjenu za stambeno naselje kod Ulcinja, pa su mu novi gospodari ime promijenili u Lovćen.

I ništa više, jer brod je i dalje bio na mrtvome vezu, sve dok ga 2002. godine nije kupio pulski ugostitelj Arsen Brajković, koji je na njemu služio vojni rok. Planirao je nekadašnji Titov admiralski brod urediti u prestižnu jahtu, ali godine su prolazile, a jahte ni na vidiku. Bez uspjeha ga je pokušao prodati, a onda se dosjetio da bi Titov Vis bilo najbolje potopiti uz istarsku obalu...

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića
Privatna arhiva Marijana Žuvića

Zapovjedni brod Vis čeka put u dubine

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Korsaro: sunce, more i – Tito

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Na prestižnoj Istranki je i Titova slika

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Naslovnica Lloyd’s Lista o lažnoj Titovoj jahti

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Vranjanka – brod burna života, ali bez maršala

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/titova-flota-nas-kronicar-pobrojao-je-lazne-brodove-josipa-broza-1183875 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0298aa67eb56dadab599ed3e17ef9b46b00b89a0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kad+bi+se+pobrojili+svi+brodovi+koji+se+vezuju+uz+Tita%2C+ispalo+bi+da+nijedan+vladar+u+povijesti+nije+imao+toliku+flotu+za+u%C5%BEivanje+kao+Josip+Broz%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Ftitova-flota-nas-kronicar-pobrojao-je-lazne-brodove-josipa-broza-1183875 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Ftitova-flota-nas-kronicar-pobrojao-je-lazne-brodove-josipa-broza-1183875 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Lažna flota [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

Lažna flotaKad bi se pobrojili svi brodovi koji se vezuju uz Tita, ispalo bi da nijedan vladar u povijesti nije imao toliku flotu za uživanje kao Josip Broz!

Piše Marijan Žuvić
13. travnja 2022. - 11:06

Iako smo se oprostili od Jadrana, nekadašnjega ponosa naše bijele flote, uvjereni da smo o tom posljednjem članu slavnoga trolista Jugoslavija-Jadran-Jedinstvo rekli sve najvažnije. I onda hladan tuš! Poput potpunih neznalica zaboravili smo napisati da je Jadran zapravo bio privatna oceanska jahta za jugoslavenskoga predsjednika Josipa Broza Tita i njegovu pratnju!

I ne piše to bilo tko, nego Wikipedia u svome engleskome izdanju, koji je u današnje vrijeme za stotine milijuna ljudi širom svijeta poput Svetoga pisma. Ali nije tu kraj! Časopis Harbourside iz Toronta oprostio se od Jadrana, koji opisuje kao nekadašnji privatni sredozemni krstaš jugoslavenskoga dobrohotnog diktatora maršala Josipa Tita.

No, na kanadskome portalu Genuinewitty o maršalu imaju drugačije...

16. svibanj 2024 09:20