stdClass Object ( [id] => 1178163 [title] => U nas šutnja, u Kanadi čast koju se rijetko vidi: 40-godišnji život ‘Jadrana‘ priča je i o ‘potonuću‘ njegovog osebujnog vlasnika [alias] => u-nas-sutnja-u-kanadi-cast-koja-se-rijetko-vidi-40-godisnji-zivot-jadrana-prica-je-i-o-potonucu-njegovog-osebujnog-vlasnika [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sjeća li se tko na Jadranu bijeloga broda Jadrana? Odgovor nije teško naslutiti kad se zna da je jedan od znamenite trojke 3J, nekadašnjega ponosa naše putničke flote, posljednji put brodio našim morem prije 47 godina. Jugoslavija i Jedinstvo nešto su dublje usidreni u sjećanju, no vrijeme je i tu učinilo svoje.

I tako je ultima partenca veterana Jadrana u hrvatskim medijima obilježena zaglušujućom tišinom. Zato je u Kanadi, osobito emotivno u Torontu, oproštaj bio kakav tek rijetki brodovi imaju čast doživjeti.

Nema novina, portala, televizijskih postaja, društvenih mreža na kojima Jadran nije bio neizostavna tema. Iz toga se tek može naslutiti koliko je taj bijeli brod bio dio urbanoga, društvenoga, turističkoga, ljudskoga identiteta najvećega kanadskoga grada.

Velika trojka

Uz brojna sjećanja na njegove slavne dane, mnogo je tuge zbog žalosnoga stanja u kojem je Jadran umirao posljednjih godina, pa i zadovoljstva što to ruglo konačno odlazi iz srca Toronta. Takvi su glasi ponajviše dolazili od mladih koji i ne pamte bolju polovinu Jadranovih kanadskih godina, no bilo je mnogo onih koji su požurili poučiti da je upravo umrla legenda.

U 40 godina, u kojima nije preplovio ni milju, ispisan je roman o brodu, ali jednako tako i priča o čovjeku, njegovu osebujnome vlasniku Ivanu Letniku.

Vratimo se, ipak, jadranskim početcima Jadrana, u dane kada su našim plavim putovima još suvereno vladali parobrodi. Potkraj 1954. godine u Jadroliniji su se odlučili na veliki iskorak na dužobalnoj pruzi u koju su tada bile uključene i talijanske i grčke luke.

U splitskome brodogradilištu naručena su tri velika, tada najmodernija, putničko-teretna broda. I svi tu slavnu trojku pamte upravo po veličini, premda su po današnjim mjerilima to bili – brodići.

---

image

Tuga i jad – što je ostalo od slave Jadrana

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Britanski predložak

Jugoslavija, Jadran i Jedinstvo bili su dugi 90,1 i široki 13 metara, a trajekti za lokalne pruge koji su 2014. godine izgrađeni za Jadroliniju dugi su 99,8 i široki 17,5 metara! No, u usporedbi s današnjim bijelim brodovima, trojka je morem – letjela. Dva dizelska stroja od ukupno 3530 kilovata pogonila su ih najvećom brzinom od 20 čvorova.

Malo je poznato da je predložak za te novogradnje bio parobrod Proleterka, nekadašnji Karađorđe, izgrađen u Britaniji daleke 1913. godine. Još u travnju 1941. Karađorđe je potonuo kod Zlarina, izvađen je tek potkraj 1952. te dotegljen u Split na popravak. Kad je u ožujku 1955. predan Jadroliniji, bio je to potpuno nov, suvremen i iznimno skladan brod.

Samo četiri mjeseca nakon isporuke Proleterke, u Splitu je 5. srpnja 1955. nadasve svečano porinut brod Jugoslavija. Događaj je to koji se pamtio, dakako zato što je kuma brodu bila Jovanka Broz.

Jadran je porinut samo 21 dan poslije, 26. srpnja, no taj je događaj ostao potpuno u sjeni prethodne velike fešte. Na prvu plovidbu na liniji Venecija – Rijeka – Split – Dubrovnik – Kotor – Krf – Pirej krenuo je Jadran zadnjih dana svibnja 1957. godine.

U kabinama prvoga razreda mogao je primiti 156 putnika, u turističkoj klasi imao je 32 postelje, a mogao je ukrcati tisuću palubnih putnika. U pramčanom je skladištu bilo mjesta za 775 tona tereta.

Jadran je od prvoga dana bio odlično primljen među putnicima, a pomorski su znalci redom hvalili njegovu izvrsnost.

Sjeverna mora

To je svakako utjecalo na odluku vodeće njemačke agencije Hapag da brod izvan sezone uzme u najam, pa je Jadran ostao zapamćen kao prvi brod Jadrolinije koji je izišao iz Sredozemlja. Krstario je Sjevernim morem sve do ledenih norveških voda.

Ipak, sljedećih godina u životu Jadrana nije bilo događaja za pamćenje. Ljeti plovidbe duž Jadrana, zimi kružna putovanja. Pojava novih brodova za krstarenja, poput Istre i Dalmacije, te prepuštanje dužobalne pruge feribotima, učinili su ga suvišnim poslije samo 18 godina. Nakon što je odradio sezonu 1975. vezan je u Puli.

I tada u njegov život ulazi Ivan Letnik, u Kanadi poznat kao Captain John, premda nikad nije plovio. Rođen je u Ptuju 1941. godine, pa se često spominje pod imenom Janez. Već je u kolovozu 1956., i to u drugome pokušaju, uspio pobjeći iz Jugoslavije.

---

image

Čovjek u vrši – Ivan Letnik zna samo za dugove

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

U Austriji je proveo godinu dana, da bi uz pomoć Crvenoga križa dospio u Kanadu, s dva dolara u džepu i bez znanja riječi engleskoga. U samo tri godine postao je kuhar kojemu je posao išao tako dobro da je u Torontu već 1961. otvorio mali restoran. I opet mu je tako dobro išlo da se 1966. godine mogao znamenitim parobrodom France zaputiti u Europu.

Ploveći restoran

Vrhunska jela služena na vrhunskome brodu odredila su budućnost Ivana Letnika: takvu će hranu služiti na vlastitome brodu. I nakon tri godine uistinu ga je imao!

Bio je to parobrod Normac, izgrađen još 1902. godine kao protupožarni tegljač, a kasnije pregrađen u putnički brod. Letnik ga je kupio u ljeto 1969., a godinu poslije svečano je otvoren kao Captain John’s Floating Restaurant, vezan uz Queens Quay West u Torontu. Posao je išao da nije mogao bolje. Stari je Normac bio uvijek pun, Letnikova kuharska umijeća mamila su i tadašnje kanadske uglednike i običan svijet i turiste...

I onda 1975. godine do Toronta stiže vijest da Jadrolinija prodaje brod Jadran. Kapetan Ivan nije se dugo mislio, platio je Riječanima nešto manje od milijun dolara i već prvih dana studenoga Jadran kreće iz Pule pod zapovjedništvom kap. Paska Nadramije i sa samo 16 članova posade. Ta je posljednja plovidba uistinu bila epska, brod je iskazao sve svoje kvalitete, u sjevernom Atlantiku odolio je kušnjama izuzetno lošega vremena i sretno stigao u Toronto.

Prestižni status

Čvrsto vezan uz obalu, na mjestu gdje se dotiču Queens Quay West i Yonge Street, Jadran postaje prepoznatljivi dio Toronta. I dok je stari, nedaleko vezani, Normac i dalje dobro radio, novi Captain John’s postaje mjesto prestižnih okupljanja, proslava, svečanosti...

---

image

Slika koja govori više od tisuću riječi

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

A onda ostaje sam! Ujutro 2. lipnja 1981. trajekt Trillium udario je u Normac pun gostiju, no, srećom, nitko nije stradao, a činilo se da ni Letnikov restoran nije teže oštećen. A onda je 16. lipnja iznenada potonuo. Uslijedila je višegodišnja pravna bitka u čijoj je konačnici Letnik pobijedio, no dosuđena odšteta bila je manja od njegovih gubitaka.

Jadran je još godinama bio hit. Koliki, možda najbolje kazuje priča koju je na dan njegova odlaska u rezalište objavio kanadski National Post. Junakinja je 24-godišnja Jadran MacLeod čija je majka Valdine bila toliko oduševljena brodom i Kapetanom Letnikom da je djetetu dala ime po brodu. Kasnije je saznala da je to muško ime, no nije se pokajala.

Kad je Jadran stigao u Toronto, bio je gotovo na osami, no kako se grad širio na luku, sve je više nalikovao ribi u vrši. U vrši, ali onoj novčanoj i pravnoj, doskora se našao i Ivan Letnik. Još 1992. godine počeo je brakorazvodnu parnicu koja će u konačnici odvesti u propast i njega i Jadran. Kad je 2002. i definitivno izgubio bitku s bivšom suprugom, već je bio u minusu od pet milijuna dolara pa je otišao u bankrot.

Duga agonija

Nekako je uspio obnoviti poslovanje Jadrana, ali dani ponosa i slave već su bili prošli. Posla je, umjesto za nekadašnjih šezdesetak, bilo za tek deset ljudi. Nakon što mu je u kolovozu 2008. Sanitarna inspekcija prvi put zatvorila restoran, očajni Letnik stavlja brod na prodaju, ali kupaca niotkud.

Agonija je trajala sve do lipnja 2012., kada mu je Lučka uprava Toronta uskratila koncesiju zbog duga od pola milijuna dolara. Tada mu je Grad Toronto, zbog nagomilanoga duga, isključio vodu, a Sanitarna inspekcija slijedom toga zabranila rad.

---

image

Brod u vrši – veteran okružen šumom nebodera

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Jadranova je bitka bila izgubljena! Brod je propadao naočigled cijeloga Toronta. Na internetu su pokrenute brojne akcije zaljubljenika u Jadran i prijatelja Ivana Letnika, ali spasa nije bilo. Letnik je samo bacao nove opomene, dugovi su mu rasli, a oglušio se i na nalog Lučke uprave da brod ukloni uz srca Toronta. Konačno u kolovozu 2014. Lučka uprava brod stavlja na prodaju. Za samo 33.501 dolar kupuje ga poduzetnik James Sbrolla, uz uvjet da Jadran žurno ukloni iz luke. No, ni od toga nije bilo ništa!

Sjetan ispraćaj

Nova prodaja oglašena je u ožujku 2015., a jedini interes iskazala je tvrtka Marine Recycling Corp. No, zbog vrlo niskih cijena staroga željeza, tegljenje od Toronta do rezališta u Port Colborneu bilo bi skuplje od vrijednosti broda.

Istodobno su gradski oci žarko željeli da Jadran što prije ode kako bi se 19. lipnja mogao otvoriti novouređeni dio luke, upravo na Queens Quay Westu. I na kraju, ne samo da Marine Recycling Corp. nije morao ništa platiti za Jadran, nego je toj tvrtki Toronto platio oko 400.000 dolara da ga otegli i izreže.

I tako je 28. svibnja 2015. Jadran zauvijek odrišija cime i krenuo na put bez povratka. S dokova Toronta pratile su ga tisuće ljudi, a počasni gost na brodu bio je Ivan Letnik. Novine su zabilježile da je u džepu imao frišku opomenu Grada Toronta zbog duga od 814.656 dolara i 12 centi...

---

image

Zadnji dan u Torontu – odredište rezalište

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => brodovi i sudbine 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2015-06-15 11:46:19 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Marijan Žuvić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-24 06:58:53 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-03-24 06:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 57 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2015\/06\/15\/6010029.jpg","\/images\/slike\/2015\/06\/15\/6010031.jpg","\/images\/slike\/2015\/06\/15\/6010030.jpg","\/images\/slike\/2015\/06\/15\/6010028.jpg","\/images\/slike\/2015\/06\/15\/6010026.jpg","\/images\/slike\/2015\/06\/15\/6010025.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Jadranski dani \u2013 Jadran pristaje na Hvaru<\/p>\n","

Slika koja govori vi\u0161e od tisu\u0107u rije\u010di<\/p>\n","

Zadnji dan u Torontu \u2013 odredi\u0161te rezali\u0161te<\/p>\n","

Tuga i jad \u2013 \u0161to je ostalo od slave Jadrana<\/p>\n","

\u010covjek u vr\u0161i \u2013 Ivan Letnik zna samo za dugove<\/p>\n","

Brod u vr\u0161i \u2013 veteran okru\u017een \u0161umom nebodera<\/p>\n"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1855x1333","hd_6010029_1920.jpg":"1920x1080","k_6010029_1280.jpg":"1280x1280","k_6010029_1024.jpg":"1024x1024","k_6010029_640.jpg":"640x640","k_6010029_480.jpg":"480x480","k_6010029_340.jpg":"340x340","k_6010029_220.jpg":"220x220","o_6010029_1280.jpg":"1280x919","o_6010029_1024.jpg":"1024x735","o_6010029_640.jpg":"640x459","o_6010029_480.jpg":"480x344","o_6010029_340.jpg":"340x244","o_6010029_220.jpg":"220x158","h_6010029_1280.jpg":"1280x854","h_6010029_1024.jpg":"1024x683","h_6010029_640.jpg":"640x427","h_6010029_480.jpg":"480x320","h_6010029_340.jpg":"340x227","h_6010029_220.jpg":"220x147","pp_6010029_1280.jpg":"1006x1280","pp_6010029_1024.jpg":"805x1024","pp_6010029_640.jpg":"503x640","pp_6010029_480.jpg":"377x480","pp_6010029_340.jpg":"267x340","pp_6010029_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1200","hd_6010031_1920.jpg":"1920x1080","k_6010031_1280.jpg":"1280x1280","k_6010031_1024.jpg":"1024x1024","k_6010031_640.jpg":"640x640","k_6010031_480.jpg":"480x480","k_6010031_340.jpg":"340x340","k_6010031_220.jpg":"220x220","o_6010031_1280.jpg":"1280x800","o_6010031_1024.jpg":"1024x640","o_6010031_640.jpg":"640x400","o_6010031_480.jpg":"480x300","o_6010031_340.jpg":"340x212","o_6010031_220.jpg":"220x137","h_6010031_1280.jpg":"1280x854","h_6010031_1024.jpg":"1024x683","h_6010031_640.jpg":"640x427","h_6010031_480.jpg":"480x320","h_6010031_340.jpg":"340x227","h_6010031_220.jpg":"220x147","pp_6010031_1280.jpg":"1006x1280","pp_6010031_1024.jpg":"805x1024","pp_6010031_640.jpg":"503x640","pp_6010031_480.jpg":"377x480","pp_6010031_340.jpg":"267x340","pp_6010031_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1855x1358","hd_6010030_1920.jpg":"1920x1080","k_6010030_1280.jpg":"1280x1280","k_6010030_1024.jpg":"1024x1024","k_6010030_640.jpg":"640x640","k_6010030_480.jpg":"480x480","k_6010030_340.jpg":"340x340","k_6010030_220.jpg":"220x220","o_6010030_1280.jpg":"1280x937","o_6010030_1024.jpg":"1024x749","o_6010030_640.jpg":"640x468","o_6010030_480.jpg":"480x351","o_6010030_340.jpg":"340x248","o_6010030_220.jpg":"220x161","h_6010030_1280.jpg":"1280x854","h_6010030_1024.jpg":"1024x683","h_6010030_640.jpg":"640x427","h_6010030_480.jpg":"480x320","h_6010030_340.jpg":"340x227","h_6010030_220.jpg":"220x147","pp_6010030_1280.jpg":"1006x1280","pp_6010030_1024.jpg":"805x1024","pp_6010030_640.jpg":"503x640","pp_6010030_480.jpg":"377x480","pp_6010030_340.jpg":"267x340","pp_6010030_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1844x1813","hd_6010028_1920.jpg":"1920x1080","k_6010028_1280.jpg":"1280x1280","k_6010028_1024.jpg":"1024x1024","k_6010028_640.jpg":"640x640","k_6010028_480.jpg":"480x480","k_6010028_340.jpg":"340x340","k_6010028_220.jpg":"220x220","o_6010028_1280.jpg":"1280x1258","o_6010028_1024.jpg":"1024x1006","o_6010028_640.jpg":"640x629","o_6010028_480.jpg":"480x471","o_6010028_340.jpg":"340x334","o_6010028_220.jpg":"220x216","h_6010028_1280.jpg":"1280x854","h_6010028_1024.jpg":"1024x683","h_6010028_640.jpg":"640x427","h_6010028_480.jpg":"480x320","h_6010028_340.jpg":"340x227","h_6010028_220.jpg":"220x147","pp_6010028_1280.jpg":"1006x1280","pp_6010028_1024.jpg":"805x1024","pp_6010028_640.jpg":"503x640","pp_6010028_480.jpg":"377x480","pp_6010028_340.jpg":"267x340","pp_6010028_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1655x1103","hd_6010026_1920.jpg":"1920x1080","k_6010026_1280.jpg":"1280x1280","k_6010026_1024.jpg":"1024x1024","k_6010026_640.jpg":"640x640","k_6010026_480.jpg":"480x480","k_6010026_340.jpg":"340x340","k_6010026_220.jpg":"220x220","o_6010026_1280.jpg":"1280x853","o_6010026_1024.jpg":"1024x682","o_6010026_640.jpg":"640x426","o_6010026_480.jpg":"480x319","o_6010026_340.jpg":"340x226","o_6010026_220.jpg":"220x146","h_6010026_1280.jpg":"1280x854","h_6010026_1024.jpg":"1024x683","h_6010026_640.jpg":"640x427","h_6010026_480.jpg":"480x320","h_6010026_340.jpg":"340x227","h_6010026_220.jpg":"220x147","pp_6010026_1280.jpg":"1006x1280","pp_6010026_1024.jpg":"805x1024","pp_6010026_640.jpg":"503x640","pp_6010026_480.jpg":"377x480","pp_6010026_340.jpg":"267x340","pp_6010026_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1344x896","hd_6010025_1920.jpg":"1920x1080","k_6010025_1280.jpg":"1280x1280","k_6010025_1024.jpg":"1024x1024","k_6010025_640.jpg":"640x640","k_6010025_480.jpg":"480x480","k_6010025_340.jpg":"340x340","k_6010025_220.jpg":"220x220","o_6010025_1280.jpg":"1280x853","o_6010025_1024.jpg":"1024x682","o_6010025_640.jpg":"640x426","o_6010025_480.jpg":"480x320","o_6010025_340.jpg":"340x226","o_6010025_220.jpg":"220x146","h_6010025_1280.jpg":"1280x854","h_6010025_1024.jpg":"1024x683","h_6010025_640.jpg":"640x427","h_6010025_480.jpg":"480x320","h_6010025_340.jpg":"340x227","h_6010025_220.jpg":"220x147","pp_6010025_1280.jpg":"1006x1280","pp_6010025_1024.jpg":"805x1024","pp_6010025_640.jpg":"503x640","pp_6010025_480.jpg":"377x480","pp_6010025_340.jpg":"267x340","pp_6010025_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7797451 Threads: 12 Questions: 1570509428 Slow queries: 4791141 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111754808 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/u-nas-sutnja-u-kanadi-cast-koja-se-rijetko-vidi-40-godisnji-zivot-jadrana-prica-je-i-o-potonucu-njegovog-osebujnog-vlasnika-1178163 [printLink] => /om/nautika/u-nas-sutnja-u-kanadi-cast-koja-se-rijetko-vidi-40-godisnji-zivot-jadrana-prica-je-i-o-potonucu-njegovog-osebujnog-vlasnika-1178163?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 310900 [name] => brod jadran [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-jadran [link] => /tag/brod-jadran ) [1] => stdClass Object ( [id] => 611496 [name] => marijan žuvić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-29 11:28:55 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic [link] => /tag/marijan-zuvic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 652334 [name] => marijan žuvić otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-09 15:23:19 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic-otvoreno-more [link] => /tag/marijan-zuvic-otvoreno-more ) [3] => stdClass Object ( [id] => 671511 [name] => Ivan Letnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-23 14:05:38 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-letnik [link] => /tag/ivan-letnik ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U nas šutnja, u Kanadi čast koju se rijetko vidi: 40-godišnji život ‘Jadrana‘ priča je i o ‘potonuću‘ njegovog osebujnog vlasnika [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/15/6010029.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatna arhiva Marijana Žuvića [mainImageDesc] =>

Jadranski dani – Jadran pristaje na Hvaru

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/15/6010029.jpg [title] =>

Jadranski dani – Jadran pristaje na Hvaru

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/15/6010031.jpg [title] =>

Slika koja govori više od tisuću riječi

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/15/6010030.jpg [title] =>

Zadnji dan u Torontu – odredište rezalište

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/15/6010028.jpg [title] =>

Tuga i jad – što je ostalo od slave Jadrana

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/15/6010026.jpg [title] =>

Čovjek u vrši – Ivan Letnik zna samo za dugove

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/15/6010025.jpg [title] =>

Brod u vrši – veteran okružen šumom nebodera

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sjeća li se tko na Jadranu bijeloga broda Jadrana? Odgovor nije teško naslutiti kad se zna da je jedan od znamenite trojke 3J, nekadašnjega ponosa naše putničke flote, posljednji put brodio našim morem prije 47 godina. Jugoslavija i Jedinstvo nešto su dublje usidreni u sjećanju, no vrijeme je i tu učinilo svoje.

I tako je ultima partenca veterana Jadrana u hrvatskim medijima obilježena zaglušujućom tišinom. Zato je u Kanadi, osobito emotivno u Torontu, oproštaj bio kakav tek rijetki brodovi imaju čast doživjeti.

Nema novina, portala, televizijskih postaja, društvenih mreža na kojima Jadran nije bio neizostavna tema. Iz toga se tek može naslutiti koliko je taj bijeli brod bio dio urbanoga, društvenoga, turističkoga, ljudskoga identiteta najvećega kanadskoga grada.

Velika trojka

Uz brojna sjećanja na njegove slavne dane, mnogo je tuge zbog žalosnoga stanja u kojem je Jadran umirao posljednjih godina, pa i zadovoljstva što to ruglo konačno odlazi iz srca Toronta. Takvi su glasi ponajviše dolazili od mladih koji i ne pamte bolju polovinu Jadranovih kanadskih godina, no bilo je mnogo onih koji su požurili poučiti da je upravo umrla legenda.

U 40 godina, u kojima nije preplovio ni milju, ispisan je roman o brodu, ali jednako tako i priča o čovjeku, njegovu osebujnome vlasniku Ivanu Letniku.

Vratimo se, ipak, jadranskim početcima Jadrana, u dane kada su našim plavim putovima još suvereno vladali parobrodi. Potkraj 1954. godine u Jadroliniji su se odlučili na veliki iskorak na dužobalnoj pruzi u koju su tada bile uključene i talijanske i grčke luke.

U splitskome brodogradilištu naručena su tri velika, tada najmodernija, putničko-teretna broda. I svi tu slavnu trojku pamte upravo po veličini, premda su po današnjim mjerilima to bili – brodići.

---

image

Tuga i jad – što je ostalo od slave Jadrana

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Britanski predložak

Jugoslavija, Jadran i Jedinstvo bili su dugi 90,1 i široki 13 metara, a trajekti za lokalne pruge koji su 2014. godine izgrađeni za Jadroliniju dugi su 99,8 i široki 17,5 metara! No, u usporedbi s današnjim bijelim brodovima, trojka je morem – letjela. Dva dizelska stroja od ukupno 3530 kilovata pogonila su ih najvećom brzinom od 20 čvorova.

Malo je poznato da je predložak za te novogradnje bio parobrod Proleterka, nekadašnji Karađorđe, izgrađen u Britaniji daleke 1913. godine. Još u travnju 1941. Karađorđe je potonuo kod Zlarina, izvađen je tek potkraj 1952. te dotegljen u Split na popravak. Kad je u ožujku 1955. predan Jadroliniji, bio je to potpuno nov, suvremen i iznimno skladan brod.

Samo četiri mjeseca nakon isporuke Proleterke, u Splitu je 5. srpnja 1955. nadasve svečano porinut brod Jugoslavija. Događaj je to koji se pamtio, dakako zato što je kuma brodu bila Jovanka Broz.

Jadran je porinut samo 21 dan poslije, 26. srpnja, no taj je događaj ostao potpuno u sjeni prethodne velike fešte. Na prvu plovidbu na liniji Venecija – Rijeka – Split – Dubrovnik – Kotor – Krf – Pirej krenuo je Jadran zadnjih dana svibnja 1957. godine.

U kabinama prvoga razreda mogao je primiti 156 putnika, u turističkoj klasi imao je 32 postelje, a mogao je ukrcati tisuću palubnih putnika. U pramčanom je skladištu bilo mjesta za 775 tona tereta.

Jadran je od prvoga dana bio odlično primljen među putnicima, a pomorski su znalci redom hvalili njegovu izvrsnost.

Sjeverna mora

To je svakako utjecalo na odluku vodeće njemačke agencije Hapag da brod izvan sezone uzme u najam, pa je Jadran ostao zapamćen kao prvi brod Jadrolinije koji je izišao iz Sredozemlja. Krstario je Sjevernim morem sve do ledenih norveških voda.

Ipak, sljedećih godina u životu Jadrana nije bilo događaja za pamćenje. Ljeti plovidbe duž Jadrana, zimi kružna putovanja. Pojava novih brodova za krstarenja, poput Istre i Dalmacije, te prepuštanje dužobalne pruge feribotima, učinili su ga suvišnim poslije samo 18 godina. Nakon što je odradio sezonu 1975. vezan je u Puli.

I tada u njegov život ulazi Ivan Letnik, u Kanadi poznat kao Captain John, premda nikad nije plovio. Rođen je u Ptuju 1941. godine, pa se često spominje pod imenom Janez. Već je u kolovozu 1956., i to u drugome pokušaju, uspio pobjeći iz Jugoslavije.

---

image

Čovjek u vrši – Ivan Letnik zna samo za dugove

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

U Austriji je proveo godinu dana, da bi uz pomoć Crvenoga križa dospio u Kanadu, s dva dolara u džepu i bez znanja riječi engleskoga. U samo tri godine postao je kuhar kojemu je posao išao tako dobro da je u Torontu već 1961. otvorio mali restoran. I opet mu je tako dobro išlo da se 1966. godine mogao znamenitim parobrodom France zaputiti u Europu.

Ploveći restoran

Vrhunska jela služena na vrhunskome brodu odredila su budućnost Ivana Letnika: takvu će hranu služiti na vlastitome brodu. I nakon tri godine uistinu ga je imao!

Bio je to parobrod Normac, izgrađen još 1902. godine kao protupožarni tegljač, a kasnije pregrađen u putnički brod. Letnik ga je kupio u ljeto 1969., a godinu poslije svečano je otvoren kao Captain John’s Floating Restaurant, vezan uz Queens Quay West u Torontu. Posao je išao da nije mogao bolje. Stari je Normac bio uvijek pun, Letnikova kuharska umijeća mamila su i tadašnje kanadske uglednike i običan svijet i turiste...

I onda 1975. godine do Toronta stiže vijest da Jadrolinija prodaje brod Jadran. Kapetan Ivan nije se dugo mislio, platio je Riječanima nešto manje od milijun dolara i već prvih dana studenoga Jadran kreće iz Pule pod zapovjedništvom kap. Paska Nadramije i sa samo 16 članova posade. Ta je posljednja plovidba uistinu bila epska, brod je iskazao sve svoje kvalitete, u sjevernom Atlantiku odolio je kušnjama izuzetno lošega vremena i sretno stigao u Toronto.

Prestižni status

Čvrsto vezan uz obalu, na mjestu gdje se dotiču Queens Quay West i Yonge Street, Jadran postaje prepoznatljivi dio Toronta. I dok je stari, nedaleko vezani, Normac i dalje dobro radio, novi Captain John’s postaje mjesto prestižnih okupljanja, proslava, svečanosti...

---

image

Slika koja govori više od tisuću riječi

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

A onda ostaje sam! Ujutro 2. lipnja 1981. trajekt Trillium udario je u Normac pun gostiju, no, srećom, nitko nije stradao, a činilo se da ni Letnikov restoran nije teže oštećen. A onda je 16. lipnja iznenada potonuo. Uslijedila je višegodišnja pravna bitka u čijoj je konačnici Letnik pobijedio, no dosuđena odšteta bila je manja od njegovih gubitaka.

Jadran je još godinama bio hit. Koliki, možda najbolje kazuje priča koju je na dan njegova odlaska u rezalište objavio kanadski National Post. Junakinja je 24-godišnja Jadran MacLeod čija je majka Valdine bila toliko oduševljena brodom i Kapetanom Letnikom da je djetetu dala ime po brodu. Kasnije je saznala da je to muško ime, no nije se pokajala.

Kad je Jadran stigao u Toronto, bio je gotovo na osami, no kako se grad širio na luku, sve je više nalikovao ribi u vrši. U vrši, ali onoj novčanoj i pravnoj, doskora se našao i Ivan Letnik. Još 1992. godine počeo je brakorazvodnu parnicu koja će u konačnici odvesti u propast i njega i Jadran. Kad je 2002. i definitivno izgubio bitku s bivšom suprugom, već je bio u minusu od pet milijuna dolara pa je otišao u bankrot.

Duga agonija

Nekako je uspio obnoviti poslovanje Jadrana, ali dani ponosa i slave već su bili prošli. Posla je, umjesto za nekadašnjih šezdesetak, bilo za tek deset ljudi. Nakon što mu je u kolovozu 2008. Sanitarna inspekcija prvi put zatvorila restoran, očajni Letnik stavlja brod na prodaju, ali kupaca niotkud.

Agonija je trajala sve do lipnja 2012., kada mu je Lučka uprava Toronta uskratila koncesiju zbog duga od pola milijuna dolara. Tada mu je Grad Toronto, zbog nagomilanoga duga, isključio vodu, a Sanitarna inspekcija slijedom toga zabranila rad.

---

image

Brod u vrši – veteran okružen šumom nebodera

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Jadranova je bitka bila izgubljena! Brod je propadao naočigled cijeloga Toronta. Na internetu su pokrenute brojne akcije zaljubljenika u Jadran i prijatelja Ivana Letnika, ali spasa nije bilo. Letnik je samo bacao nove opomene, dugovi su mu rasli, a oglušio se i na nalog Lučke uprave da brod ukloni uz srca Toronta. Konačno u kolovozu 2014. Lučka uprava brod stavlja na prodaju. Za samo 33.501 dolar kupuje ga poduzetnik James Sbrolla, uz uvjet da Jadran žurno ukloni iz luke. No, ni od toga nije bilo ništa!

Sjetan ispraćaj

Nova prodaja oglašena je u ožujku 2015., a jedini interes iskazala je tvrtka Marine Recycling Corp. No, zbog vrlo niskih cijena staroga željeza, tegljenje od Toronta do rezališta u Port Colborneu bilo bi skuplje od vrijednosti broda.

Istodobno su gradski oci žarko željeli da Jadran što prije ode kako bi se 19. lipnja mogao otvoriti novouređeni dio luke, upravo na Queens Quay Westu. I na kraju, ne samo da Marine Recycling Corp. nije morao ništa platiti za Jadran, nego je toj tvrtki Toronto platio oko 400.000 dolara da ga otegli i izreže.

I tako je 28. svibnja 2015. Jadran zauvijek odrišija cime i krenuo na put bez povratka. S dokova Toronta pratile su ga tisuće ljudi, a počasni gost na brodu bio je Ivan Letnik. Novine su zabilježile da je u džepu imao frišku opomenu Grada Toronta zbog duga od 814.656 dolara i 12 centi...

---

image

Zadnji dan u Torontu – odredište rezalište

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića
Privatna arhiva Marijana Žuvića

Jadranski dani – Jadran pristaje na Hvaru

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Slika koja govori više od tisuću riječi

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Zadnji dan u Torontu – odredište rezalište

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Tuga i jad – što je ostalo od slave Jadrana

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Čovjek u vrši – Ivan Letnik zna samo za dugove

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Brod u vrši – veteran okružen šumom nebodera

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/u-nas-sutnja-u-kanadi-cast-koja-se-rijetko-vidi-40-godisnji-zivot-jadrana-prica-je-i-o-potonucu-njegovog-osebujnog-vlasnika-1178163 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bd6f40f35d28337629e739cdc91fd7e0c1049843 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+nas+%C5%A1utnja%2C+u+Kanadi+%C4%8Dast+koju+se+rijetko+vidi%3A+40-godi%C5%A1nji+%C5%BEivot+%E2%80%98Jadrana%E2%80%98+pri%C4%8Da+je+i+o+%E2%80%98potonu%C4%87u%E2%80%98+njegovog+osebujnog+vlasnika&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fu-nas-sutnja-u-kanadi-cast-koja-se-rijetko-vidi-40-godisnji-zivot-jadrana-prica-je-i-o-potonucu-njegovog-osebujnog-vlasnika-1178163 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fu-nas-sutnja-u-kanadi-cast-koja-se-rijetko-vidi-40-godisnji-zivot-jadrana-prica-je-i-o-potonucu-njegovog-osebujnog-vlasnika-1178163 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

brodovi i sudbineU nas šutnja, u Kanadi čast koju se rijetko vidi: 40-godišnji život ‘Jadrana‘ priča je i o ‘potonuću‘ njegovog osebujnog vlasnika

Piše Marijan Žuvić
24. ožujka 2022. - 07:30

Sjeća li se tko na Jadranu bijeloga broda Jadrana? Odgovor nije teško naslutiti kad se zna da je jedan od znamenite trojke 3J, nekadašnjega ponosa naše putničke flote, posljednji put brodio našim morem prije 47 godina. Jugoslavija i Jedinstvo nešto su dublje usidreni u sjećanju, no vrijeme je i tu učinilo svoje.

I tako je ultima partenca veterana Jadrana u hrvatskim medijima obilježena zaglušujućom tišinom. Zato je u Kanadi, osobito emotivno u Torontu, oproštaj bio kakav tek rijetki brodovi imaju čast doživjeti.

Nema novina, portala, televizijskih postaja, društvenih mreža na kojima Jadran nije bio neizostavna tema. Iz toga se tek može naslutiti koliko je taj bijeli brod bio dio urbanoga, društvenoga, turističkoga, ljudskoga identiteta najvećega kanadskoga grada.

Vel...

16. svibanj 2024 15:13