stdClass Object ( [id] => 1070833 [title] => Što učiniti kada brod tone? Borba za život Kevina Escoffiera na Vendee Globeu primjer je dobrog promišljanja u dramatičnim trenucima [alias] => sto-uciniti-kada-brod-tone-borba-kevina-escoffiera-primjer-je-dobrog-promisljanja [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Važnija od natjecanja, rezultata i napretka u performansama mora biti sigurnost natjecatelja. Kada se dogodi gubitak broda i spašavanje posade nužno je detaljno istražiti što se događalo i koje su krucijalne radnje poduzete da bi se spasili životi.
Kada stvari krenu loše, zadnje što treba učiniti je napustiti brod.

Ali kada isti iznenada, u samo jednom trenu od utočišta nasred pučine postane opasnost koja bi vas mogla povući na dno mora, napuštanje broda postaje uvjet preživljavanja. Kako se ponašati u takvim situacijama najbolje je učiti iz stvarnih životnih primjera, teorija spašavanja na moru se ionako temelji na brojnim uspješnim spašavanjima koja su se dogodila u praksi.

Aktualni Vendee Globe i događanja od 30. studenoga spadaju u takvu praksu. Tada je s jedrilice koja se nalazila 840 nautičkih milja jugozapadno od Cape Towna, negdje oko četrdesete južne paralele i devetog istočnoga meridijana, odaslan poziv u pomoć.

More posvuda

- Nevjerojatno je što se dogodilo. Brod se savio na valu pri brzini od 27 čvorova. Čuo sam prasak, ali da budem iskren nisam ni trebao nešto čuti da bih znao što se dogodilo. Pogledao sam prema provi. Bila je pod 90 stupnjeva. U nekoliko sekundi more je bilo svuda, a prova je bila usmjerena prema nebu. Brod se prepolovio, pukao je ispred poprečne pregrade na koju se oslanja jarbol. Bilo je kao da se jedrilica savila prema gore. Vjerujte mi ne pretjerujem, između prove i krme bio je kut od 90 stupnjeva.

---

image
Ja tonem, ne šalim se. MAYDAY.
---

Preplavljen emocijama Kevin Escoffier objašnjavao je svijetu što se dogodilo njegovoj jedrilici PRB na valovima južnog Atlantika tri tjedna nakon starta regate Vendee Globe. Kevin je tada bio treći u poretku, na njegovu veliku sreću puknuće jedrilice dogodilo se 24 sata nakon što je prešao Jean Le Cama, jedriličara s najvećim iskustvom u čitavoj floti.

- Nisam imao vremena za bilo što učiniti. Samo poslati poruku svome timu - Ja tonem, ne šalim se. MAYDAY. Od trenutka kada sam bio vani i trimao jedra, do trena kada sam se obukao u odijelo za preživljavanje prošle su dvije minute. Sve se dogodilo ekstremno brzo.

Izašao sam iz broda u odjelu dok je sve bilo u dimu. Gorila je elektronika. Sve se ugasilo. Moj jedini refleks je bio zgrabiti telefon i poslati poruku, zatim sam obukao odijelo za preživljavanje koje uvijek držim na dohvat ruke. Htio sam ponijeti i grab bag, ali nisam mogao do njega jer je razina vode brzo rasla. Krenuo sam prema splavi za spašavanje, ali nisam mogao do nje. Bila je tri metra ispod površine mora. Krma je potonula sve do ulaza u unutrašnjost broda, ispričao je kasnije Escoffier.

Tada počinje razmišljati o napuštanju broda. Ali isto tako zna da će onima koji ga budu tražili biti lakše uočiti ga ako je na brodu.

- Zbog toga što je paluba bila ispod vode bilo je suviše opasno ostati. Bit će mi ipak bolje u splavi, bile su misli nakon kojih se odlučio napustiti brod i ući u splav.

Izgubljen kontakt

U međuvremenu je Jean Le Cam primio obavijest od regatnog odbora o Kevinovoj situaciji i promijenio kurs prema poziciji s koje je u 13:46 po univerzalnom vremenu odaslan MAYDAY.

Stigao je na poziciju oko 16:15 UTC i odmah uspostavio vizualni kontakt sa splavi te razgovarao s Kevinom.

---

image
Procijenio je da će po noći lakše vidjeti svjetlo od splavi
Chris Askoll
---

- Budući da sam imao dobru poziciju rekao sam mu da nema razloga žuriti. Imao sam jedro s dva krata, bilo je teško more (valovi od 5 m) i 30-32 čvora vjetra te nije bilo lako manevrirati. Kada sam krenuo prema njemu tamo gdje sam ga posljednji put vidio više nije bilo nikoga. Napravio sam pet šest krugova, što znači da sam morao isto toliko puta virat, ali ga nisam više vidio - kazao je Le Cam.

Iscrpljen od manevriranja izgubio je kontrolu nad jedrilicom i počeo se kretati krmom. Padala je noć te je pomislio kako će se primiriti i biti spreman započeti potragu kada svane. Regatni odbor je tada zatražio od još tri najbliža skipera da promjene kurs prema području u kojem je nestao Escoffier.

- Proveo sam noć sasvim dobro, naravno nije bilo ugodno. Ali u mojoj glavi tada je bilo jedino važno to što sam znao da će me ujutro netko tražiti, i to po manje vjetra i valova, kako je vremenska prognoza predviđala. Malo sam jeo i pio, ali nisam mogao spavati, prepričao je kasnije kolegama.

I dok je Kevina mučila nesanica Le Cam je nastavio razmišljati o nastaloj situaciji:

- Ipak bi po noći možda bolje mogao vidjeti svijetlo na splavi, pomislio je i nastavio pojačano motriti u nadi da će ugledati svijetlo.

Osobni radio odašiljač (AIS MOB Man Over Board) koji lokalno emitira HF elektromagnetske valove s Kevinovom pozicijom bio je smanjenoga dosega zbog velikih morskih valova. Regatni odbor u međuvremenu šalje plan potrage. Boris Herrmann, Yannick Bestaven i Sébastien Simon stižu na područje u kojem je nestao Kevin pomoći Le Camu u spašavanju.

---

image
Manevriranje u potrazi je vrlo zahtjevno
Chris Askoll
---

Protokol kojeg su pratili između ostaloga obuhvaćao je tri krata na glavnom jedru, upaljen motor, te im je zadan precizan kurs u obliku trokuta kojeg je potrebno slijediti. Isti je pokrivao područje pretraživanja unutar kojeg je Le Cam pretraživao središte, dok su ostala trojica pretraživala rubove zamišljenog trokuta unutar kojeg bi se Kevin trebao nalaziti.

Korekcija pozicije

Spašavanje se vodilo iz Les Sable d'Olonne gdje je i središte regatnoga odbora. Južnoafrički centar za pomorska spašavanja, Meteo France i CROSS Gris Nez (francuska vladina mreža za lokalno spašavanje i koordinaciju) također su angažirani na spašavanju.

U 00:15 UTC regatni odbor šalje Le Camu poziciju s koje je CROSS Gris Nez primio posljednji signal s Kevinova EPIRB-a (radioodašiljač pozicije u slučaju opasnosti), s korekcijama Meteo France koja pomoću simulatora za kretanje potencijalnih naftnih mrlja MOTHY (Modèle Océanique de Transport d'HYdrocarbures) računa gdje će se Kevin nošen vjetrom i morskim strujama nalaziti kada Le Cam stigne na područje s kojega je odaslan posljednji primljeni signal.

Kada je stigao na željenu poziciju tamo ponovo nije bilo nikoga. Le Cam nastavlja po vjetru od 25 čvorova s tri krata na jedru kretati se brzinom od 1,5 čvorova prema jugoistoku.

- Vidio sam mali bljesak, to je ustvari bila refleksija Kevinova svjetla od valova. Kako sam se primicao svjetlo je postajalo sve jače. Nevjerojatni su to trenutci, nagli prelazak iz potpunog očaja do ushićenja. Postavio sam jedrilicu u privjetrinu od splavi.
Kevin je tada čuo Jeanovo jedro kako trese i ugledao ga u svojoj blizini. Unatoč nemiloj situaciji nije izgubio smisao za humor.

- Hoćeš li se ponovo vratiti?, pitao je Kevin Jeana.

- Ne! Sad ćemo odmah!, odlučno je odgovorio Jean i bacio potkovu za spašavanje povezanu konopom koju je Kevin uhvatio.

---

image
Kevin skače s krme jedrilice
---

Obojica su vukli konop dok splav nije došla u neposrednu blizinu krme. Tada je Kevin iskočio iz splavi i uhvatio se za sistem koji povezuje dva kormila, a Jean mu je pomogao popeti se u kokpit.

Nakon uzbudljive noći, već ujutro se Kevin i Jean pojavljuju pred brodskom kamerom. Objašnjavajući što se dogodilo Kevin upravo u trenutku kada objašnjava kako se brod prepolovio pada u očaj. Govori o tome kako mu nije ničega žao, iako očigledno očajava, jer je dodao preko 200 kilograma karbonskih pojačanja svuda po brodu... tada ga Jean prekida - To su samo stvari Kevine, materijal... smiri se, sve je ok. Zen, zen...

Vraćena usluga

Jean Le Cam jedri svoj čak peti Vendee Globe. A slučaj je htio da baš on kojeg je upravo tim PBR, odnosno tadašnji skipper Vincent Riou spasio tijekom izdanja 2008.-2009. kada je Jean ostao bez kobilice i bespomoćno čekao na spašavanje u svome prevrnutom brodu. Desetak godina kasnije eto vratio je uslugu istom mjerom i spasio sadašnjeg skipera PRB-a.

Šest dana nakon spašavanja Kevin ponovo oblači odijelo za preživljavanje. Jean Le Cam zaustavio je svoju jedrilicu u blizini otočja Crozet. Gumenjak spušten s francuske fregate približio se na samo nekoliko metara, posada gumenjaka dobacila je Jeanu nešto hrane, a Kevin je skočio u more i popeo se u gumenjak.

Jedno od najvažnijih pravila Vendee Globa je oploviti svijet sam, bez ikakve pomoći. Ali u posebnim situacijama poput ovoga spašavanja regatni odbor dozvoljava male i opravdane pomoći, a hrana koju je Jean zatražio spada u opravdanu asistenciju s obzirom na Le Camov angažman tijekom spašavanja i šest dana koje je Kevin proveo na brodu nakon spašavanja.

---

image
Vojni brod je stigao po Kevina
---

Jan je bio na trećoj poziciji u poretku regate kada je krenuo u spašavanje, on kao i ostali skiperi koji su asistirali u akciji spašavanja dobit će od regatnog odbora kompenzaciju u vremenu. 

Međunarodni odbor sudaca izračunao je koliko je vremena izgubljeno, te je li propuštena kakva prilika za još bolji rezultat s obzirom na meteorološku situaciju koja je prevladavala tijekom spašavanja. Na primjer, je li Le Cam mogao nastaviti jedriti unutar sinoptičkog sustava iz kojeg je ispao zbog spašavanja i koliko je zbog toga izgubio.

Prilikom ulaska u cilj regatni odbor će odbiti šest sati od ukupno jedrenog vremena Borisu Herrmannu, Yannick Bestaven će dobiti 10 sati i 15 minuta kompenzacije, a Jean Le Cam 16 sati i 15 minuta.

---

Bez računala nema ni jedrenja


NOVIJE

Manje od dva tjedna do završetka Vendee Globea, regate jedriličara-samaca oko svijeta bez zaustavljanja, vlada velika neizvjesnost jer čak šest jedriličara dijeli vrlo mala razlika dok se tijekom vikenda očekuje nijhov prelazak Ekvatora. 

Francuz Charlie Dalin (Apivia) i dalje vodi, ali ima oštećen brod i samo 19 nautičkih milja (35 kilometara) prednosti u odnosu na sunarodnjaka Louisa Burtona (Bureau Vallée).

Iza vodećeg dvojca, Thomas Rettant (LinkedOut) zaostaje 50 nautičkih milja, a iza njega su Damien Seguin (Groupe Apicil), Yannick Bestaven (Maître Coq IV)  i Nijemac Boris Herrmann (Seaexplorer), koji za vodeći zaostaje manje od 100 milja.

Deveto izdanje Vendée Globea krenulo je 8. studenoga iz francuske luke Les Sables d'Olonne, koji je i cilj utrke. 

Vendee Globe je najteža jedriličarska regata na svijetu o čemu svjedoči i činjenica da je od ukupno 167 jedriličara-samaca koji su startali u osam izdanja na cilj došlo njih 89. 

U ovogodišnjem izdanju startalo ih 33, a na moru ih je još 26, među kojima i četiri žene. 

(Hina)

RANIJE OBJAVLJENO

Pročelje flote prešlo je više od pola puta oko svijeta te je do sada odustalo šest sudionica/ka. Neslavno prvo odustajanje Nicolasa Troussela posljedica je pada jarbola na jedrilici Corum. Alex Thompson je nakon uspješnog popravka strukturalnih ojačanja u provi oštetio kormilo, procijenio je da ga ne može popraviti te se uputio prema Cape Townu.

Sebastien Simon, nakon asistiranja u spašavanju PRB-a, udara hidrokrilom u nepoznati plutajući objekt, a šteta je tolika da more prodire u brod. Nakon privremenog krpanja Sebastian se sam spasio jedreći do Cape Towna, a Samantha Davies idućega dana sudara se s nepoznatim objektom ispod površine mora te im se i ona pridružuje.

Samantha, naime, nije odustala, ali ne može sama popraviti brod. Zbog tima koji joj pomaže u Cape Townu mora biti diskvalificirana, no Sam je najavila da će nakon popravka nastaviti jedriti izvan konkurencije zbog humanitarne akcije koju podržava. Njezina jedrilica se zove Initiative Coeur s ciljem financiranja operacija srca za djecu.

Bilo je još sudara s podvodnim neidentificiranim objektima, ali s manje opasnim posljedicama. Thomas Ruyant morao je odrezati veći dio lijevog hidrokrila, ali i dalje uspješno jedri među vodećima. Fabrice Amedeo odustao je zbog gubitka oba računala na brodu, iako to na prvu djeluje trivijalno, bez prognoze te stalnih proračuna optimalnog kursa jednostavno nema smisla dalje jedriti, barem ne regatno.

Nitko za sada nije odustao zbog autopilota i stopera podigača glavnog jedra koji se nalazi na jarbolu, ali je to zadalo puno problema mnogima. Armel Tripon zaostao je gotovo dvije tisuće milja nakon što mu je palo jedro. Kao i ostali s takvim problemima, morao je popeti se na vrh jarbola, a za takvu akciju potrebno je skrenuti s kursa prema središtu anticiklone i tamo u bonaci bez valova obaviti popravke. Njegova jedrilica L'Occitane En Provance najradikalniji je inovativni dizajn i mnogi su očekivali možda i pobjedu...

Louis Burton jedri na nešto starijoj, ali provjereno pouzdanoj jedrilici s kojom je Le Cléac'h pobijedio u prethodnom izdanju regate te postavio rekord u samačkom jedrenju oko svijeta. Louis je, kao i Armel, imao problema s glavnim jedrom. Mnogi su predviđali da će preuzeti vodstvo kada se prvi spustio do granice ledenjaka (limit zadan od regatnog odbora koji ograničava približavanje Antarktici).

Ali uz glavno jedro nastupili su problemi i s autopilotom pa se njegovo vodstvo za sada nije dogodilo. Louis namjerava usidriti se u zavjetrini otoka Macquarie, popeti se na jarbol i riješiti probleme s glavnim jedrom.

Naime, na području urlajućih četrdesetih, anticiklona u koje bi se moglo sakriti i obaviti takve radove baš i nema. Charlie Dalin vodio je flotu dulje od svih, tijekom čak 23 dana. Njegova Apivia također je u problemima zbog hidrokrila, ali nije siguran je li došlo do udara ili su ležajevi pomoću kojih se izvlači krilo iz ležišta (škace) popustili zbog zamora materijala.

Dalin je uspješno obavio popravke, u međuvremenu izgubio je vodstvo i pao na treću poziciju. Ali Apivia opet jedri na maksimumu performansi, a Dalin je spreman na novo preuzimanje vodstva i odmah iza krme trenutačno vodećeg Yannicka Bestavena čeka na svoju novu priliku.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MAYDAY! mayday! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => MAYDAY! mayday! 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-12-15 10:34:57 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Krešimir Đakulović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-01 16:59:15 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2021-01-14 15:21:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 28 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15582804.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15574252.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15574250.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15574248.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15574246.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15574244.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15574242.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15574240.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15574238.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15582800.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15582802.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15582806.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15582808.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","Kevin Escoffier","Kevin Escoffier","","Chris Askoll","Jean-Marie Liot","Chris Askoll","Chris Askoll","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Napokon na sigurnom","Na jednome valu je trup jednostavno puknuo","Kevin u gostima kod Le Cama","Spa\u0161eni skiper ne smije pomagati u jedrenju ve\u0107 samo kuhati...","Ja tonem, ne \u0161alim se. MAYDAY.","Procijenio je da \u0107e po no\u0107i lak\u0161e vidjeti svjetlo od splavi","Potraga na valovima je sre\u0107om uspjela","Manevriranje u potrazi je vrlo zahtjevno","Procijenio je da \u0107e po no\u0107i lak\u0161e vidjeti svjetlo od splavi","Vojni brod je stigao po Kevina","Penje se u gumenjak","Pliva prema gumenjaku","Kevin ska\u010de s krme jedrilice"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1680x1050","hd_15582804_1920.jpg":"1920x1080","k_15582804_1280.jpg":"1280x1280","k_15582804_1024.jpg":"1024x1024","k_15582804_640.jpg":"640x640","k_15582804_480.jpg":"480x480","k_15582804_340.jpg":"340x340","k_15582804_220.jpg":"220x220","o_15582804_1280.jpg":"1280x800","o_15582804_1024.jpg":"1024x640","o_15582804_640.jpg":"640x400","o_15582804_480.jpg":"480x300","o_15582804_340.jpg":"340x212","o_15582804_220.jpg":"220x137","h_15582804_1280.jpg":"1280x854","h_15582804_1024.jpg":"1024x683","h_15582804_640.jpg":"640x427","h_15582804_480.jpg":"480x320","h_15582804_340.jpg":"340x227","h_15582804_220.jpg":"220x147","pp_15582804_1280.jpg":"1006x1280","pp_15582804_1024.jpg":"805x1024","pp_15582804_640.jpg":"503x640","pp_15582804_480.jpg":"377x480","pp_15582804_340.jpg":"267x340","pp_15582804_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_15574252_1920.jpg":"1920x1080","k_15574252_1280.jpg":"1280x1280","k_15574252_1024.jpg":"1024x1024","k_15574252_640.jpg":"640x640","k_15574252_480.jpg":"480x480","k_15574252_340.jpg":"340x340","k_15574252_220.jpg":"220x220","o_15574252_1280.jpg":"1280x853","o_15574252_1024.jpg":"1024x682","o_15574252_640.jpg":"640x426","o_15574252_480.jpg":"480x320","o_15574252_340.jpg":"340x226","o_15574252_220.jpg":"220x146","h_15574252_1280.jpg":"1280x854","h_15574252_1024.jpg":"1024x683","h_15574252_640.jpg":"640x427","h_15574252_480.jpg":"480x320","h_15574252_340.jpg":"340x227","h_15574252_220.jpg":"220x147","pp_15574252_1280.jpg":"1006x1280","pp_15574252_1024.jpg":"805x1024","pp_15574252_640.jpg":"503x640","pp_15574252_480.jpg":"377x480","pp_15574252_340.jpg":"267x340","pp_15574252_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1443","hd_15574250_1920.jpg":"1920x1080","k_15574250_1280.jpg":"1280x1280","k_15574250_1024.jpg":"1024x1024","k_15574250_640.jpg":"640x640","k_15574250_480.jpg":"480x480","k_15574250_340.jpg":"340x340","k_15574250_220.jpg":"220x220","o_15574250_1280.jpg":"1280x962","o_15574250_1024.jpg":"1024x769","o_15574250_640.jpg":"640x481","o_15574250_480.jpg":"480x360","o_15574250_340.jpg":"340x255","o_15574250_220.jpg":"220x165","h_15574250_1280.jpg":"1280x854","h_15574250_1024.jpg":"1024x683","h_15574250_640.jpg":"640x427","h_15574250_480.jpg":"480x320","h_15574250_340.jpg":"340x227","h_15574250_220.jpg":"220x147","pp_15574250_1280.jpg":"1006x1280","pp_15574250_1024.jpg":"805x1024","pp_15574250_640.jpg":"503x640","pp_15574250_480.jpg":"377x480","pp_15574250_340.jpg":"267x340","pp_15574250_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1443","hd_15574248_1920.jpg":"1920x1080","k_15574248_1280.jpg":"1280x1280","k_15574248_1024.jpg":"1024x1024","k_15574248_640.jpg":"640x640","k_15574248_480.jpg":"480x480","k_15574248_340.jpg":"340x340","k_15574248_220.jpg":"220x220","o_15574248_1280.jpg":"1280x962","o_15574248_1024.jpg":"1024x769","o_15574248_640.jpg":"640x481","o_15574248_480.jpg":"480x360","o_15574248_340.jpg":"340x255","o_15574248_220.jpg":"220x165","h_15574248_1280.jpg":"1280x854","h_15574248_1024.jpg":"1024x683","h_15574248_640.jpg":"640x427","h_15574248_480.jpg":"480x320","h_15574248_340.jpg":"340x227","h_15574248_220.jpg":"220x147","pp_15574248_1280.jpg":"1006x1280","pp_15574248_1024.jpg":"805x1024","pp_15574248_640.jpg":"503x640","pp_15574248_480.jpg":"377x480","pp_15574248_340.jpg":"267x340","pp_15574248_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_15574246_1920.jpg":"1920x1080","k_15574246_1280.jpg":"1280x1280","k_15574246_1024.jpg":"1024x1024","k_15574246_640.jpg":"640x640","k_15574246_480.jpg":"480x480","k_15574246_340.jpg":"340x340","k_15574246_220.jpg":"220x220","o_15574246_1280.jpg":"1280x853","o_15574246_1024.jpg":"1024x682","o_15574246_640.jpg":"640x426","o_15574246_480.jpg":"480x320","o_15574246_340.jpg":"340x226","o_15574246_220.jpg":"220x146","h_15574246_1280.jpg":"1280x854","h_15574246_1024.jpg":"1024x683","h_15574246_640.jpg":"640x427","h_15574246_480.jpg":"480x320","h_15574246_340.jpg":"340x227","h_15574246_220.jpg":"220x147","pp_15574246_1280.jpg":"1006x1280","pp_15574246_1024.jpg":"805x1024","pp_15574246_640.jpg":"503x640","pp_15574246_480.jpg":"377x480","pp_15574246_340.jpg":"267x340","pp_15574246_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_15574244_1920.jpg":"1920x1080","k_15574244_1280.jpg":"1280x1280","k_15574244_1024.jpg":"1024x1024","k_15574244_640.jpg":"640x640","k_15574244_480.jpg":"480x480","k_15574244_340.jpg":"340x340","k_15574244_220.jpg":"220x220","o_15574244_1280.jpg":"1280x853","o_15574244_1024.jpg":"1024x682","o_15574244_640.jpg":"640x426","o_15574244_480.jpg":"480x320","o_15574244_340.jpg":"340x226","o_15574244_220.jpg":"220x146","h_15574244_1280.jpg":"1280x854","h_15574244_1024.jpg":"1024x683","h_15574244_640.jpg":"640x427","h_15574244_480.jpg":"480x320","h_15574244_340.jpg":"340x227","h_15574244_220.jpg":"220x147","pp_15574244_1280.jpg":"1006x1280","pp_15574244_1024.jpg":"805x1024","pp_15574244_640.jpg":"503x640","pp_15574244_480.jpg":"377x480","pp_15574244_340.jpg":"267x340","pp_15574244_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_15574242_1920.jpg":"1920x1080","k_15574242_1280.jpg":"1280x1280","k_15574242_1024.jpg":"1024x1024","k_15574242_640.jpg":"640x640","k_15574242_480.jpg":"480x480","k_15574242_340.jpg":"340x340","k_15574242_220.jpg":"220x220","o_15574242_1280.jpg":"1280x853","o_15574242_1024.jpg":"1024x682","o_15574242_640.jpg":"640x426","o_15574242_480.jpg":"480x320","o_15574242_340.jpg":"340x226","o_15574242_220.jpg":"220x146","h_15574242_1280.jpg":"1280x854","h_15574242_1024.jpg":"1024x683","h_15574242_640.jpg":"640x427","h_15574242_480.jpg":"480x320","h_15574242_340.jpg":"340x227","h_15574242_220.jpg":"220x147","pp_15574242_1280.jpg":"1006x1280","pp_15574242_1024.jpg":"805x1024","pp_15574242_640.jpg":"503x640","pp_15574242_480.jpg":"377x480","pp_15574242_340.jpg":"267x340","pp_15574242_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1920","hd_15574240_1920.jpg":"1920x1080","k_15574240_1280.jpg":"1280x1280","k_15574240_1024.jpg":"1024x1024","k_15574240_640.jpg":"640x640","k_15574240_480.jpg":"480x480","k_15574240_340.jpg":"340x340","k_15574240_220.jpg":"220x220","o_15574240_1280.jpg":"1280x1280","o_15574240_1024.jpg":"1024x1024","o_15574240_640.jpg":"640x640","o_15574240_480.jpg":"480x480","o_15574240_340.jpg":"340x340","o_15574240_220.jpg":"220x220","h_15574240_1280.jpg":"1280x854","h_15574240_1024.jpg":"1024x683","h_15574240_640.jpg":"640x427","h_15574240_480.jpg":"480x320","h_15574240_340.jpg":"340x227","h_15574240_220.jpg":"220x147","pp_15574240_1280.jpg":"1006x1280","pp_15574240_1024.jpg":"805x1024","pp_15574240_640.jpg":"503x640","pp_15574240_480.jpg":"377x480","pp_15574240_340.jpg":"267x340","pp_15574240_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_15574238_1920.jpg":"1920x1080","k_15574238_1280.jpg":"1280x1280","k_15574238_1024.jpg":"1024x1024","k_15574238_640.jpg":"640x640","k_15574238_480.jpg":"480x480","k_15574238_340.jpg":"340x340","k_15574238_220.jpg":"220x220","o_15574238_1280.jpg":"1280x853","o_15574238_1024.jpg":"1024x682","o_15574238_640.jpg":"640x426","o_15574238_480.jpg":"480x320","o_15574238_340.jpg":"340x226","o_15574238_220.jpg":"220x146","h_15574238_1280.jpg":"1280x854","h_15574238_1024.jpg":"1024x683","h_15574238_640.jpg":"640x427","h_15574238_480.jpg":"480x320","h_15574238_340.jpg":"340x227","h_15574238_220.jpg":"220x147","pp_15574238_1280.jpg":"1006x1280","pp_15574238_1024.jpg":"805x1024","pp_15574238_640.jpg":"503x640","pp_15574238_480.jpg":"377x480","pp_15574238_340.jpg":"267x340","pp_15574238_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1680x1050","hd_15582800_1920.jpg":"1920x1080","k_15582800_1280.jpg":"1280x1280","k_15582800_1024.jpg":"1024x1024","k_15582800_640.jpg":"640x640","k_15582800_480.jpg":"480x480","k_15582800_340.jpg":"340x340","k_15582800_220.jpg":"220x220","o_15582800_1280.jpg":"1280x800","o_15582800_1024.jpg":"1024x640","o_15582800_640.jpg":"640x400","o_15582800_480.jpg":"480x300","o_15582800_340.jpg":"340x212","o_15582800_220.jpg":"220x137","h_15582800_1280.jpg":"1280x854","h_15582800_1024.jpg":"1024x683","h_15582800_640.jpg":"640x427","h_15582800_480.jpg":"480x320","h_15582800_340.jpg":"340x227","h_15582800_220.jpg":"220x147","pp_15582800_1280.jpg":"1006x1280","pp_15582800_1024.jpg":"805x1024","pp_15582800_640.jpg":"503x640","pp_15582800_480.jpg":"377x480","pp_15582800_340.jpg":"267x340","pp_15582800_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1680x1050","hd_15582802_1920.jpg":"1920x1080","k_15582802_1280.jpg":"1280x1280","k_15582802_1024.jpg":"1024x1024","k_15582802_640.jpg":"640x640","k_15582802_480.jpg":"480x480","k_15582802_340.jpg":"340x340","k_15582802_220.jpg":"220x220","o_15582802_1280.jpg":"1280x800","o_15582802_1024.jpg":"1024x640","o_15582802_640.jpg":"640x400","o_15582802_480.jpg":"480x300","o_15582802_340.jpg":"340x212","o_15582802_220.jpg":"220x137","h_15582802_1280.jpg":"1280x854","h_15582802_1024.jpg":"1024x683","h_15582802_640.jpg":"640x427","h_15582802_480.jpg":"480x320","h_15582802_340.jpg":"340x227","h_15582802_220.jpg":"220x147","pp_15582802_1280.jpg":"1006x1280","pp_15582802_1024.jpg":"805x1024","pp_15582802_640.jpg":"503x640","pp_15582802_480.jpg":"377x480","pp_15582802_340.jpg":"267x340","pp_15582802_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1680x1050","hd_15582806_1920.jpg":"1920x1080","k_15582806_1280.jpg":"1280x1280","k_15582806_1024.jpg":"1024x1024","k_15582806_640.jpg":"640x640","k_15582806_480.jpg":"480x480","k_15582806_340.jpg":"340x340","k_15582806_220.jpg":"220x220","o_15582806_1280.jpg":"1280x800","o_15582806_1024.jpg":"1024x640","o_15582806_640.jpg":"640x400","o_15582806_480.jpg":"480x300","o_15582806_340.jpg":"340x212","o_15582806_220.jpg":"220x137","h_15582806_1280.jpg":"1280x854","h_15582806_1024.jpg":"1024x683","h_15582806_640.jpg":"640x427","h_15582806_480.jpg":"480x320","h_15582806_340.jpg":"340x227","h_15582806_220.jpg":"220x147","pp_15582806_1280.jpg":"1006x1280","pp_15582806_1024.jpg":"805x1024","pp_15582806_640.jpg":"503x640","pp_15582806_480.jpg":"377x480","pp_15582806_340.jpg":"267x340","pp_15582806_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1680x1050","hd_15582808_1920.jpg":"1920x1080","k_15582808_1280.jpg":"1280x1280","k_15582808_1024.jpg":"1024x1024","k_15582808_640.jpg":"640x640","k_15582808_480.jpg":"480x480","k_15582808_340.jpg":"340x340","k_15582808_220.jpg":"220x220","o_15582808_1280.jpg":"1280x800","o_15582808_1024.jpg":"1024x640","o_15582808_640.jpg":"640x400","o_15582808_480.jpg":"480x300","o_15582808_340.jpg":"340x212","o_15582808_220.jpg":"220x137","h_15582808_1280.jpg":"1280x854","h_15582808_1024.jpg":"1024x683","h_15582808_640.jpg":"640x427","h_15582808_480.jpg":"480x320","h_15582808_340.jpg":"340x227","h_15582808_220.jpg":"220x147","pp_15582808_1280.jpg":"1006x1280","pp_15582808_1024.jpg":"805x1024","pp_15582808_640.jpg":"503x640","pp_15582808_480.jpg":"377x480","pp_15582808_340.jpg":"267x340","pp_15582808_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7555310 Threads: 1 Questions: 1611223047 Slow queries: 4782334 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110790702 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/sto-uciniti-kada-brod-tone-borba-kevina-escoffiera-primjer-je-dobrog-promisljanja-1070833 [printLink] => /om/nautika/sto-uciniti-kada-brod-tone-borba-kevina-escoffiera-primjer-je-dobrog-promisljanja-1070833?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 624361 [name] => vendee globe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-30 21:06:33 [main_article_id] => 0 [alias] => vendee-globe [link] => /tag/vendee-globe ) [1] => stdClass Object ( [id] => 624362 [name] => kevin escoffier [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-30 21:06:33 [main_article_id] => 0 [alias] => kevin-escoffier [link] => /tag/kevin-escoffier ) [2] => stdClass Object ( [id] => 648183 [name] => Krešimir Đakulović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-01 18:59:52 [main_article_id] => 0 [alias] => kresimir-dakulovic [link] => /tag/kresimir-dakulovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 321911 [name] => nautika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nautika [link] => /tag/nautika ) [4] => stdClass Object ( [id] => 506258 [name] => sigurnost na moru [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sigurnost-na-moru [link] => /tag/sigurnost-na-moru ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MAYDAY! mayday! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što učiniti kada brod tone? Borba za život Kevina Escoffiera na Vendee Globeu primjer je dobrog promišljanja u dramatičnim trenucima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15582804.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => Napokon na sigurnom [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15582804.jpg [title] => Napokon na sigurnom ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15574252.jpg [title] => Na jednome valu je trup jednostavno puknuo ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15574250.jpg [title] => Kevin EscoffierKevin u gostima kod Le Cama ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15574248.jpg [title] => Kevin EscoffierSpašeni skiper ne smije pomagati u jedrenju već samo kuhati... ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15574246.jpg [title] => Ja tonem, ne šalim se. MAYDAY. ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15574244.jpg [title] => Chris AskollProcijenio je da će po noći lakše vidjeti svjetlo od splavi ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15574242.jpg [title] => Jean-Marie LiotPotraga na valovima je srećom uspjela ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15574240.jpg [title] => Chris AskollManevriranje u potrazi je vrlo zahtjevno ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15574238.jpg [title] => Chris AskollProcijenio je da će po noći lakše vidjeti svjetlo od splavi ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15582800.jpg [title] => Vojni brod je stigao po Kevina ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15582802.jpg [title] => Penje se u gumenjak ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15582806.jpg [title] => Pliva prema gumenjaku ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15582808.jpg [title] => Kevin skače s krme jedrilice ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Važnija od natjecanja, rezultata i napretka u performansama mora biti sigurnost natjecatelja. Kada se dogodi gubitak broda i spašavanje posade nužno je detaljno istražiti što se događalo i koje su krucijalne radnje poduzete da bi se spasili životi.
Kada stvari krenu loše, zadnje što treba učiniti je napustiti brod.

Ali kada isti iznenada, u samo jednom trenu od utočišta nasred pučine postane opasnost koja bi vas mogla povući na dno mora, napuštanje broda postaje uvjet preživljavanja. Kako se ponašati u takvim situacijama najbolje je učiti iz stvarnih životnih primjera, teorija spašavanja na moru se ionako temelji na brojnim uspješnim spašavanjima koja su se dogodila u praksi.

Aktualni Vendee Globe i događanja od 30. studenoga spadaju u takvu praksu. Tada je s jedrilice koja se nalazila 840 nautičkih milja jugozapadno od Cape Towna, negdje oko četrdesete južne paralele i devetog istočnoga meridijana, odaslan poziv u pomoć.

More posvuda

- Nevjerojatno je što se dogodilo. Brod se savio na valu pri brzini od 27 čvorova. Čuo sam prasak, ali da budem iskren nisam ni trebao nešto čuti da bih znao što se dogodilo. Pogledao sam prema provi. Bila je pod 90 stupnjeva. U nekoliko sekundi more je bilo svuda, a prova je bila usmjerena prema nebu. Brod se prepolovio, pukao je ispred poprečne pregrade na koju se oslanja jarbol. Bilo je kao da se jedrilica savila prema gore. Vjerujte mi ne pretjerujem, između prove i krme bio je kut od 90 stupnjeva.

---

image
Ja tonem, ne šalim se. MAYDAY.
---

Preplavljen emocijama Kevin Escoffier objašnjavao je svijetu što se dogodilo njegovoj jedrilici PRB na valovima južnog Atlantika tri tjedna nakon starta regate Vendee Globe. Kevin je tada bio treći u poretku, na njegovu veliku sreću puknuće jedrilice dogodilo se 24 sata nakon što je prešao Jean Le Cama, jedriličara s najvećim iskustvom u čitavoj floti.

- Nisam imao vremena za bilo što učiniti. Samo poslati poruku svome timu - Ja tonem, ne šalim se. MAYDAY. Od trenutka kada sam bio vani i trimao jedra, do trena kada sam se obukao u odijelo za preživljavanje prošle su dvije minute. Sve se dogodilo ekstremno brzo.

Izašao sam iz broda u odjelu dok je sve bilo u dimu. Gorila je elektronika. Sve se ugasilo. Moj jedini refleks je bio zgrabiti telefon i poslati poruku, zatim sam obukao odijelo za preživljavanje koje uvijek držim na dohvat ruke. Htio sam ponijeti i grab bag, ali nisam mogao do njega jer je razina vode brzo rasla. Krenuo sam prema splavi za spašavanje, ali nisam mogao do nje. Bila je tri metra ispod površine mora. Krma je potonula sve do ulaza u unutrašnjost broda, ispričao je kasnije Escoffier.

Tada počinje razmišljati o napuštanju broda. Ali isto tako zna da će onima koji ga budu tražili biti lakše uočiti ga ako je na brodu.

- Zbog toga što je paluba bila ispod vode bilo je suviše opasno ostati. Bit će mi ipak bolje u splavi, bile su misli nakon kojih se odlučio napustiti brod i ući u splav.

Izgubljen kontakt

U međuvremenu je Jean Le Cam primio obavijest od regatnog odbora o Kevinovoj situaciji i promijenio kurs prema poziciji s koje je u 13:46 po univerzalnom vremenu odaslan MAYDAY.

Stigao je na poziciju oko 16:15 UTC i odmah uspostavio vizualni kontakt sa splavi te razgovarao s Kevinom.

---

image
Procijenio je da će po noći lakše vidjeti svjetlo od splavi
Chris Askoll
---

- Budući da sam imao dobru poziciju rekao sam mu da nema razloga žuriti. Imao sam jedro s dva krata, bilo je teško more (valovi od 5 m) i 30-32 čvora vjetra te nije bilo lako manevrirati. Kada sam krenuo prema njemu tamo gdje sam ga posljednji put vidio više nije bilo nikoga. Napravio sam pet šest krugova, što znači da sam morao isto toliko puta virat, ali ga nisam više vidio - kazao je Le Cam.

Iscrpljen od manevriranja izgubio je kontrolu nad jedrilicom i počeo se kretati krmom. Padala je noć te je pomislio kako će se primiriti i biti spreman započeti potragu kada svane. Regatni odbor je tada zatražio od još tri najbliža skipera da promjene kurs prema području u kojem je nestao Escoffier.

- Proveo sam noć sasvim dobro, naravno nije bilo ugodno. Ali u mojoj glavi tada je bilo jedino važno to što sam znao da će me ujutro netko tražiti, i to po manje vjetra i valova, kako je vremenska prognoza predviđala. Malo sam jeo i pio, ali nisam mogao spavati, prepričao je kasnije kolegama.

I dok je Kevina mučila nesanica Le Cam je nastavio razmišljati o nastaloj situaciji:

- Ipak bi po noći možda bolje mogao vidjeti svijetlo na splavi, pomislio je i nastavio pojačano motriti u nadi da će ugledati svijetlo.

Osobni radio odašiljač (AIS MOB Man Over Board) koji lokalno emitira HF elektromagnetske valove s Kevinovom pozicijom bio je smanjenoga dosega zbog velikih morskih valova. Regatni odbor u međuvremenu šalje plan potrage. Boris Herrmann, Yannick Bestaven i Sébastien Simon stižu na područje u kojem je nestao Kevin pomoći Le Camu u spašavanju.

---

image
Manevriranje u potrazi je vrlo zahtjevno
Chris Askoll
---

Protokol kojeg su pratili između ostaloga obuhvaćao je tri krata na glavnom jedru, upaljen motor, te im je zadan precizan kurs u obliku trokuta kojeg je potrebno slijediti. Isti je pokrivao područje pretraživanja unutar kojeg je Le Cam pretraživao središte, dok su ostala trojica pretraživala rubove zamišljenog trokuta unutar kojeg bi se Kevin trebao nalaziti.

Korekcija pozicije

Spašavanje se vodilo iz Les Sable d'Olonne gdje je i središte regatnoga odbora. Južnoafrički centar za pomorska spašavanja, Meteo France i CROSS Gris Nez (francuska vladina mreža za lokalno spašavanje i koordinaciju) također su angažirani na spašavanju.

U 00:15 UTC regatni odbor šalje Le Camu poziciju s koje je CROSS Gris Nez primio posljednji signal s Kevinova EPIRB-a (radioodašiljač pozicije u slučaju opasnosti), s korekcijama Meteo France koja pomoću simulatora za kretanje potencijalnih naftnih mrlja MOTHY (Modèle Océanique de Transport d'HYdrocarbures) računa gdje će se Kevin nošen vjetrom i morskim strujama nalaziti kada Le Cam stigne na područje s kojega je odaslan posljednji primljeni signal.

Kada je stigao na željenu poziciju tamo ponovo nije bilo nikoga. Le Cam nastavlja po vjetru od 25 čvorova s tri krata na jedru kretati se brzinom od 1,5 čvorova prema jugoistoku.

- Vidio sam mali bljesak, to je ustvari bila refleksija Kevinova svjetla od valova. Kako sam se primicao svjetlo je postajalo sve jače. Nevjerojatni su to trenutci, nagli prelazak iz potpunog očaja do ushićenja. Postavio sam jedrilicu u privjetrinu od splavi.
Kevin je tada čuo Jeanovo jedro kako trese i ugledao ga u svojoj blizini. Unatoč nemiloj situaciji nije izgubio smisao za humor.

- Hoćeš li se ponovo vratiti?, pitao je Kevin Jeana.

- Ne! Sad ćemo odmah!, odlučno je odgovorio Jean i bacio potkovu za spašavanje povezanu konopom koju je Kevin uhvatio.

---

image
Kevin skače s krme jedrilice
---

Obojica su vukli konop dok splav nije došla u neposrednu blizinu krme. Tada je Kevin iskočio iz splavi i uhvatio se za sistem koji povezuje dva kormila, a Jean mu je pomogao popeti se u kokpit.

Nakon uzbudljive noći, već ujutro se Kevin i Jean pojavljuju pred brodskom kamerom. Objašnjavajući što se dogodilo Kevin upravo u trenutku kada objašnjava kako se brod prepolovio pada u očaj. Govori o tome kako mu nije ničega žao, iako očigledno očajava, jer je dodao preko 200 kilograma karbonskih pojačanja svuda po brodu... tada ga Jean prekida - To su samo stvari Kevine, materijal... smiri se, sve je ok. Zen, zen...

Vraćena usluga

Jean Le Cam jedri svoj čak peti Vendee Globe. A slučaj je htio da baš on kojeg je upravo tim PBR, odnosno tadašnji skipper Vincent Riou spasio tijekom izdanja 2008.-2009. kada je Jean ostao bez kobilice i bespomoćno čekao na spašavanje u svome prevrnutom brodu. Desetak godina kasnije eto vratio je uslugu istom mjerom i spasio sadašnjeg skipera PRB-a.

Šest dana nakon spašavanja Kevin ponovo oblači odijelo za preživljavanje. Jean Le Cam zaustavio je svoju jedrilicu u blizini otočja Crozet. Gumenjak spušten s francuske fregate približio se na samo nekoliko metara, posada gumenjaka dobacila je Jeanu nešto hrane, a Kevin je skočio u more i popeo se u gumenjak.

Jedno od najvažnijih pravila Vendee Globa je oploviti svijet sam, bez ikakve pomoći. Ali u posebnim situacijama poput ovoga spašavanja regatni odbor dozvoljava male i opravdane pomoći, a hrana koju je Jean zatražio spada u opravdanu asistenciju s obzirom na Le Camov angažman tijekom spašavanja i šest dana koje je Kevin proveo na brodu nakon spašavanja.

---

image
Vojni brod je stigao po Kevina
---

Jan je bio na trećoj poziciji u poretku regate kada je krenuo u spašavanje, on kao i ostali skiperi koji su asistirali u akciji spašavanja dobit će od regatnog odbora kompenzaciju u vremenu. 

Međunarodni odbor sudaca izračunao je koliko je vremena izgubljeno, te je li propuštena kakva prilika za još bolji rezultat s obzirom na meteorološku situaciju koja je prevladavala tijekom spašavanja. Na primjer, je li Le Cam mogao nastaviti jedriti unutar sinoptičkog sustava iz kojeg je ispao zbog spašavanja i koliko je zbog toga izgubio.

Prilikom ulaska u cilj regatni odbor će odbiti šest sati od ukupno jedrenog vremena Borisu Herrmannu, Yannick Bestaven će dobiti 10 sati i 15 minuta kompenzacije, a Jean Le Cam 16 sati i 15 minuta.

---

Bez računala nema ni jedrenja


NOVIJE

Manje od dva tjedna do završetka Vendee Globea, regate jedriličara-samaca oko svijeta bez zaustavljanja, vlada velika neizvjesnost jer čak šest jedriličara dijeli vrlo mala razlika dok se tijekom vikenda očekuje nijhov prelazak Ekvatora. 

Francuz Charlie Dalin (Apivia) i dalje vodi, ali ima oštećen brod i samo 19 nautičkih milja (35 kilometara) prednosti u odnosu na sunarodnjaka Louisa Burtona (Bureau Vallée).

Iza vodećeg dvojca, Thomas Rettant (LinkedOut) zaostaje 50 nautičkih milja, a iza njega su Damien Seguin (Groupe Apicil), Yannick Bestaven (Maître Coq IV)  i Nijemac Boris Herrmann (Seaexplorer), koji za vodeći zaostaje manje od 100 milja.

Deveto izdanje Vendée Globea krenulo je 8. studenoga iz francuske luke Les Sables d'Olonne, koji je i cilj utrke. 

Vendee Globe je najteža jedriličarska regata na svijetu o čemu svjedoči i činjenica da je od ukupno 167 jedriličara-samaca koji su startali u osam izdanja na cilj došlo njih 89. 

U ovogodišnjem izdanju startalo ih 33, a na moru ih je još 26, među kojima i četiri žene. 

(Hina)

RANIJE OBJAVLJENO

Pročelje flote prešlo je više od pola puta oko svijeta te je do sada odustalo šest sudionica/ka. Neslavno prvo odustajanje Nicolasa Troussela posljedica je pada jarbola na jedrilici Corum. Alex Thompson je nakon uspješnog popravka strukturalnih ojačanja u provi oštetio kormilo, procijenio je da ga ne može popraviti te se uputio prema Cape Townu.

Sebastien Simon, nakon asistiranja u spašavanju PRB-a, udara hidrokrilom u nepoznati plutajući objekt, a šteta je tolika da more prodire u brod. Nakon privremenog krpanja Sebastian se sam spasio jedreći do Cape Towna, a Samantha Davies idućega dana sudara se s nepoznatim objektom ispod površine mora te im se i ona pridružuje.

Samantha, naime, nije odustala, ali ne može sama popraviti brod. Zbog tima koji joj pomaže u Cape Townu mora biti diskvalificirana, no Sam je najavila da će nakon popravka nastaviti jedriti izvan konkurencije zbog humanitarne akcije koju podržava. Njezina jedrilica se zove Initiative Coeur s ciljem financiranja operacija srca za djecu.

Bilo je još sudara s podvodnim neidentificiranim objektima, ali s manje opasnim posljedicama. Thomas Ruyant morao je odrezati veći dio lijevog hidrokrila, ali i dalje uspješno jedri među vodećima. Fabrice Amedeo odustao je zbog gubitka oba računala na brodu, iako to na prvu djeluje trivijalno, bez prognoze te stalnih proračuna optimalnog kursa jednostavno nema smisla dalje jedriti, barem ne regatno.

Nitko za sada nije odustao zbog autopilota i stopera podigača glavnog jedra koji se nalazi na jarbolu, ali je to zadalo puno problema mnogima. Armel Tripon zaostao je gotovo dvije tisuće milja nakon što mu je palo jedro. Kao i ostali s takvim problemima, morao je popeti se na vrh jarbola, a za takvu akciju potrebno je skrenuti s kursa prema središtu anticiklone i tamo u bonaci bez valova obaviti popravke. Njegova jedrilica L'Occitane En Provance najradikalniji je inovativni dizajn i mnogi su očekivali možda i pobjedu...

Louis Burton jedri na nešto starijoj, ali provjereno pouzdanoj jedrilici s kojom je Le Cléac'h pobijedio u prethodnom izdanju regate te postavio rekord u samačkom jedrenju oko svijeta. Louis je, kao i Armel, imao problema s glavnim jedrom. Mnogi su predviđali da će preuzeti vodstvo kada se prvi spustio do granice ledenjaka (limit zadan od regatnog odbora koji ograničava približavanje Antarktici).

Ali uz glavno jedro nastupili su problemi i s autopilotom pa se njegovo vodstvo za sada nije dogodilo. Louis namjerava usidriti se u zavjetrini otoka Macquarie, popeti se na jarbol i riješiti probleme s glavnim jedrom.

Naime, na području urlajućih četrdesetih, anticiklona u koje bi se moglo sakriti i obaviti takve radove baš i nema. Charlie Dalin vodio je flotu dulje od svih, tijekom čak 23 dana. Njegova Apivia također je u problemima zbog hidrokrila, ali nije siguran je li došlo do udara ili su ležajevi pomoću kojih se izvlači krilo iz ležišta (škace) popustili zbog zamora materijala.

Dalin je uspješno obavio popravke, u međuvremenu izgubio je vodstvo i pao na treću poziciju. Ali Apivia opet jedri na maksimumu performansi, a Dalin je spreman na novo preuzimanje vodstva i odmah iza krme trenutačno vodećeg Yannicka Bestavena čeka na svoju novu priliku.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Kevin Escoffier Kevin Escoffier Chris Askoll Jean-Marie Liot Chris Askoll Chris Askoll

Napokon na sigurnom

Na jednome valu je trup jednostavno puknuo
Kevin Escoffier
Kevin u gostima kod Le Cama
Kevin Escoffier
Spašeni skiper ne smije pomagati u jedrenju već samo kuhati...

Ja tonem, ne šalim se. MAYDAY.
Chris Askoll
Procijenio je da će po noći lakše vidjeti svjetlo od splavi
Jean-Marie Liot
Potraga na valovima je srećom uspjela
Chris Askoll
Manevriranje u potrazi je vrlo zahtjevno
Chris Askoll
Procijenio je da će po noći lakše vidjeti svjetlo od splavi

Vojni brod je stigao po Kevina

Penje se u gumenjak

Pliva prema gumenjaku

Kevin skače s krme jedrilice
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/sto-uciniti-kada-brod-tone-borba-kevina-escoffiera-primjer-je-dobrog-promisljanja-1070833 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=355e14eab3ac1951308820334af73b23956d9e18 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+u%C4%8Diniti+kada+brod+tone%3F+Borba+za+%C5%BEivot+Kevina+Escoffiera+na+Vendee+Globeu+primjer+je+dobrog+promi%C5%A1ljanja+u+dramati%C4%8Dnim+trenucima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fsto-uciniti-kada-brod-tone-borba-kevina-escoffiera-primjer-je-dobrog-promisljanja-1070833 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fsto-uciniti-kada-brod-tone-borba-kevina-escoffiera-primjer-je-dobrog-promisljanja-1070833 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MAYDAY! mayday! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

MAYDAY! mayday!Što učiniti kada brod tone? Borba za život Kevina Escoffiera na Vendee Globeu primjer je dobrog promišljanja u dramatičnim trenucima

Piše Krešimir Đakulović
14. siječnja 2021. - 16:21

Važnija od natjecanja, rezultata i napretka u performansama mora biti sigurnost natjecatelja. Kada se dogodi gubitak broda i spašavanje posade nužno je detaljno istražiti što se događalo i koje su krucijalne radnje poduzete da bi se spasili životi.
Kada stvari krenu loše, zadnje što treba učiniti je napustiti brod.

Ali kada isti iznenada, u samo jednom trenu od utočišta nasred pučine postane opasnost koja bi vas mogla povući na dno mora, napuštanje broda postaje uvjet preživljavanja. Kako se ponašati u takvim situacijama najbolje je učiti iz stvarnih životnih primjera, teorija spašavanja na moru se ionako temelji na brojnim uspješnim spašavanjima koja su se dogodila u praksi.

Aktualni Vendee Globe i događanja od 30. studenoga spadaju u takvu praksu. Tada je s...

12. svibanj 2024 20:32