stdClass Object ( [id] => 1163146 [title] => ‘Šibenska tura‘ uokolo Murterskog mora: Prvić i Zlarin su otoci s pričom [alias] => sibenska-tura-uokolo-murterskog-mora-prvic-i-zlarin-su-otoci-s-pricom [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Između Žirja i kopna, a ispred Šibenika, u nevelikom trokutu čije stranice imaju oko osam milja, natisnulo se sedam većih otoka i barem tridesetak otočića i hridi. Ovdje bi se lijepo moglo provesti i čitavih sedam dana u lijenom premještanju od lučice do lučice, od sidrišta do sidrišta.

Mi smo ovom rutom naumili stići još do kanjona rijeke Krke i njezinih čudesnih slapova, a usput će nam biti i sam Šibenik, grad iznimne ljepote i nadaleko poznate katedrale. Predlažemo zato za prvi dan skok do otokâ najbližih kopnu, Prvića ili Zlarina, a na povratku ćemo još jednom proći ovim otočjem i prenoćiti na Tijatu, Kapriju ili Kakanu.

Naravno, kao i na tolikim mjestima u ovoj knjizi, vama ćemo prepustiti punu slobodu da presložite dane po svojim idejama; ako odustanete od Krke i Skradina (i ostavite ih za neku drugu priliku), za šibenski arhipelag preostat će mnogo više vremena...

Otok šibenskih plemića

Četiri milje udaljen od Šibenika, Prvić je još u srednjem vijeku postao omiljen među šibenskim plemićima i bogatim građana koji su ovdje gradili ljetnikovce, jedan od njih je bio i Faust Vrančić. Otok je obilovao najboljim maslinama, vinima i najfinijom ribom, ali u lošim vremenima kuge i turskih vojnih ekspedicija iz unutrašnjosti prema Jadranu Prvić je bio i spasonosno utočište brojnim izbjeglicama s kopna koji su se na njemu i trajno naseljavali.

Naselje Šepurine, na zapadnoj strani otoka, tako je nastalo u 15. stoljeću dolaskom stanovništva poluotoka Srime u bijegu pred Turcima. Prvić Luka, u istočnom otočkom zaljevu, znatno je starija; tu su tragovi ilirskih i rimskih građevina, a od 13. stoljeća ovdje svoje samostane osnivaju benediktinci i fratri glagoljaši. Ljetnikovci, samostani i crkve čine i danas ovaj naizgled skroman otok izvanrednom oazom kulturne povijesti.

Oba naselja, Šepurine i Luka, odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske zaštićena su kao kulturna baština. Već taj dio priče o Prviću dovoljan je da vas privuče ovamo. Hoćete li se ipak odlučiti za susjedni Zlarin (koji isto tako nudi izvanredne atrakcije, poput, na primjer, koralja – o čemu malo kasnije), o tome će možda prevagnuti posve nautički razlozi.

Prvić i Zlarin imaju, naime, suprotno postavljene luke, pa kada puše jugo Zlarin je neusporedivo pogodniji, dok je po maestralu (ali i buri) Prvić u velikoj prednosti. Prvić Luku, doduše, od juga donekle štiti dugačak lukobran, no on nije dovoljan za jakih jesenskih i proljetnih juga. Tada se valovi zavlače do dna uvale, a more zna toliko narasti da preplavi niže djelove rive, pa i terase kafića neposredno uz obalu.

Svi ostali vjetrovi ne mogu nauditi barkama u luci, pa Prvić Luka pruža najbolju zaštitu u ovim vodama od bure, maestrala, tramontane, čak i od nevera iz NW (a preko cijeloga šibenskog akvatorija zna ljeti prohujati nekoliko manjih i veći nevera).

Jahte se vežu s unutrašnje strane lukobrana (s vanjske je nabacano kamenje), tu se na muringe može smjestiti desetak plovila. Postoje priključci za struju i vodu. Ako su ovi vezovi popunjeni, može se i sidriti posred uvale na dubinama od 5 do 7 metara (tu su ljeti bove). Za nuždu može se pristati i uz kratku rivu nasuprot lukobrana. Šetnjom duž glavne mjesne ulice pronaći ćete ugodne restorančiće i kafiće, a na korak-dva očekuje vas i izvanredno zanimljiv memorijalni centar Fausta Vrančića.

---

image
Prvić Luka
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Zlarin - crveno i zeleno

Zašto crveno i zeleno? Zlarin, otok nasuprot Prviću, gusto je obrastao u tamno mediteransko zelenilo, kad biste se zaputili njegovim stazama i putevima što vode ka unutrašnjosti učas biste utonuli u šumu ispunjenu zaglušnom pjesmom cikada. Na tom nevelikom otoku je čak 16 km uređenih staza, što će razveseliti sve koji vole lutanja biciklima, koji se mogu unajmiti u malom uredu na rivi. A crveno? Ta naravno: Zlarin je najpoznatiji jadranski otok koralja. No krenimo redom.

​Šteta je, zapravo, što tako lijep otok nema bolju luku. Prvi pogled na plan lučice vara – iako je tu više molića i jedan veliki vanjski mol, iako unutrašnji dio pruža dojam o dobroj zaštićenosti od svih vjetrova, činjenice govore drukčije. Otvorenost prema vjetrovima iz NW je potpuna.

To znači da će svaki jači popodnevni maestral stvarati probleme, a nevere su prava mòra Zlarina. I tramontana, koja često slijedi iza nevere, a zimi zna biti iznimno jak vjetar, napravit će ovdje vrlo valovito more. Jedino je najdublji dio lučice, mandrač iza drugog i trećeg unutrašnjeg mola, donekle zaštićen, no on je pun domaćih brodica i plitak...

Da stvar bude gora, nautičarima su ljeti na raspolaganju najgori dijelovi luke: murinzi s obje strane velikoga mola (i to bliže korjenu, jer vanjski dio ostaje slobodan za brodsku liniju), gdje maestral snažno bočno gura i valja, te vanjska strana drugog unutrašnjeg mola, gdje će vas NW vjetar, koji popodne zna naići naglo, jednostavno baciti krmom na rivu. Šteta.

​​No, ako je vrijeme lijepo, a maestrali umjereni, ne treba odustati od Zlarina! Jer, neka posve osobita ljepota i mir ovoga naselja plijeni svakoga tko je makar jednom navratio ovamo. Teško je objasniti, i opisati, zašto je tako. Možda je ključ svega u smirenosti i blagosti Zlarina i Zlarinjana, a to treba doživjeti i osjetiti.

Već od naručivanja prve kave ili čaše vina u kafiću na rivi primijetit ćete, i bez mnogo riječi, da ste – naprosto dobrodošli. A u dugim šetnjama uz more prema sjeveru ili uskim uličicama prema unutrašnjosti naselja oduševit će vas briga za okoliš i očuvana izvorna arhitektura.

Bodulska balada

Povijest Zlarina je duga i prepuna zanimljivih zbivanja, od vremena ilirskih naselja do velikih egzodusa stanovništva u doba ekonomskih kriza početkom 20. stoljeća. Kamo god krenuli naseljem naići ćete na lijepe sakralne građevine. Najstarija je crkva Gospe od Rašelja, smještena u malom polju iza mjesta.

---

image
Zlarin
Ante Baranić/Arhiv/Cropix
---

U njoj se nalaze mnoge zavjetne slike pomoraca, kako zlarinskih, tako i onih koji su se spasili na Zlarinu. Velika crkva Gospina Uznesenja izgrađena je u baroknom stilu 1735.-40., a u njoj je izuzetno vrijedan oltar graditelja Domenica Focazzija, dopremljen u Zlarin iz Ancone godine 1805. U toj se crkvi čuvaju i relikvije Sv. Fortunata, mučenika iz doba križarskih ratova, koje su u Zlarin dopremili Napoleonovi vojnici početkom 19. stoljeća. U crkvici Sv. Šimuna danas je maleni mjesni muzej.

Zanimljiv je i toranj s javnim satom, izgrađen 1839. godine, kojeg mještani nazivaju Leroj (iskrivljeno od tal. orologio, sat). Pod njim je maleni trg s odličnom konobom. Kad smo već kod hrane i pića, preporučit ćemo vam zanimljivo uređeni restoran Kod Riđoga, na kraju mjesta pa malo uzbrdo. Njegov osebujni vlasnik, kojemu ne treba dugo pogađati nadimak, zabavljat će vas, uz dobra jela iz svoje kužine, veselim pričama o otoku.

Zlarin je i otok umjetnika, na nj često stižu kazališne i glazbene skupine, a u srpnju se održava međunarodni skup likovnih umjetnika pod nazivom Bodulska balada. Nekako u suprotnosti s tim veselim ozračjem još uvijek su vidljivi ostaci vojnih utvrđenja, ne u samom naselju već oko rta Marin (E rt otoka) i na južnoj strani, prema Zlarinskom kanalu; u nedavnoj prošlosti Zlarin je dijelio sudbinu brojnih hrvatskih otoka koje je bivša JNA obdarila bunkerima, ukopanim topovskim gnijezdima i podzemnim prokopima. Danas oni zjape prazni i nitko više ne želi o njima brinuti, pa su počesto zatrpani svakakvim otpadom i zašarani grafitima namjernika.

Kanjon Krke i Skradin

Današnja plovidba bit će doista posebna! Ničega sličnog nema u Jadranu, teško bi se i dalje, na Sredozemlju, moglo pronaći nešto nalik tome, jedino je ulazak u Boku Kotorsku donekle usporediv s današnjom rutom – ponajviše po dubokom uvlačenju u njedra kopna. Boka je maestoznija, okružena zastrašujuće visokim planinama, no posebnost današnje etape je biser koji nas čeka na kraju: neopisivo lijepi slapovi Krke.

Doduše, nećemo do njih moći vlastitim brodom; do tamo ćemo romantičnom plovidbom brodicama Nacionalnog parka Krka iz skradinske marine. Cilj nam je, dakle, Skradin. Do njega je od Prvić Luke oko 13 milja, od Zlarina milju manje. Iz slanoga mora doplovit ćemo u bistru, zelenu rijeku.

Kanal svetog Ante

U posve drugačiji svijet od onoga na kakvoga smo navikli na otvorenomu moru zaći ćemo vrlo brzo, uplovljavanjem u Kanal Sv. Ante, prolaz što vodi prema Šibeniku. Baš kao i u drugim specifičnim navigacijskim područjima, tu će biti nužno poštovati posebne propise i pridržavati se temeljnih pravila plovidbe.

Vrlo veliki brodovi zalaze do Šibenika tek povremeno, ali kada se pojave (a to znaju biti trgovački brodovi ili turistički cruiseri), njih kroz kanal vode piloti uz pomoć remorkera; tada će možda biti nužno skloniti im se s puta i pričekati da grdosija prođe najkritičnijim zavojima kanala!

No, takve su situacije ipak rijetke, najčešće će biti dovoljno držati se osnovnih propisa u sličnim prilikama: držati se svoje desne strane prolaza i smanjiti brzinu. Osobito pripazite na putnički brod koji više puta dnevno kreće iz Šibenika prema otocima i vraća se natrag.

Na ulazu u kanal s morske strane dobar orijentir je impozantna tvrđava Sv. Nikole koja kao da pliva u moru. Prije nje, u smjeru SW, iz mora viri hrid Ročni, a preko puta nje, na rtu Jadrija nalazi se bijela kuća sa svjetionikom i stupom na kojemu su svjetlosne i dnevne oznake za velike brodove. Pripazite na označeno ograničenje brzine (10 čvorova) te uplovite u kanal. Noćnu plovidbu osiguravaju brojna crvena i zelena svjetla. Za prolazak ovim kanalom preporučujemo odličan Plan 533 (HHI).

​Tajnoviti tuneli

U kanalu Sv. Ante ugledat ćete brojne znakove ranije vojne prisutnosti, osobito tajnovite tunele za ratne brodove – Šibenik je oduvijek bio strateški zanimljiv raznim mornaricama, no danas su srećom neka nova vremena, sve su te instalacije uglavnom napuštene, a cijeli se poluotok uređuje u gradski park. Pri kraju kanala, između rtova Burnji i Južni turan, odjednom će se pred vama ukazati Šibenik.

Lijep je to grad, smješten na strmoj obali, s tri impozantne tvrđave (Sv. Ana, Šubićevac i Sv. Ivan) te svjetski poznatom katedralom koju ćete odmah zapaziti zbog bijeloga kamena od koje je izgrađena. Iako gradska riva nije idealna za privez jahta, na povratku iz Skradina navratit ćemo u Šibenik.

---

CRVENO ZLATO ZLARINA


Zlarin je nadaleko poznat po izlovu koralja i njihovoj obradi i po tome je jedinstven na istočnom Jadranu (iako se zna da su se koralji nekoć vadili i na Koločepu i Lastovu).

Prvi pisani dokumenti o koraljarstvu na otoku potječu iz 13. stoljeća, a iz 1412. godine postoji zapis o prodaji zlarinskih koralja u Napulj i na Siciliju. Najveći izlov, 475 kg, zabilježen je 1955., no od toga vremena broj ljudi koji se bave tim poslom opada. Danas su u Zlarinu dvije brusionice koralja u kojima možete kupiti lijep nakit.

Možda niste znali: koralj nije biljka već životinja. Raste u obliku bujnih žarko crvenih grana na strmim podmorskim stijenama, čak ispod 80 metara dubine. Izlov koralja je težak zanat, u prošlosti su brojni ronioci stradavali, pa su zidovi crkava u Zlarinu puni zavjetnih grana koralja.

Zlarinjani su, predvođeni agilnim Zvonkom Varošancem i pjesnikom otoka Mladenom Bjažićem, osmislili zanimljiv Ispraćaj koraljara, feštu posvećenu tom crvenom zlatu i hrabrim roniocima koji noću isplovljavaju u lov, a koja se održava polovinom kolovoza.

---

---

PRVIĆKI HOMO VOLANS


Prvić je bio najdraže boravište, a postao je i posljednje počivalište fascinantnog izumitelja i znanstvenika Fausta Vrančića, rođenoga 1551. u Šibeniku. Bio je to čovjek širokoga znanstvenog interesa, leksikograf, filozof, teolog, diplomat i inženjer. Tečno je govorio barem sedam jezika. Jedno je vrijeme boravio u Pragu kao tajnik na dvoru cara Rudolfa II., gdje je prijateljevao s astronomima Tichom Bracheom i Johannesom Keplerom, a 1594. imenovan je biskupom u Ugarskoj.

U Rimu je upoznao tehničke crteže Leonarda da Vincija, što ga je potaklo na istraživanje konstrukcija strojeva i rješavanje arhitektonskih problema. Radio je na regulaciji toka rijeke Tibera što protječe kroz Rim. Povremeno se vraćao u svoj Šibenik i na Prvić, a potom odlazi u Veneciju, gdje se usavršavao u gradnji fontana. Ondje je 1617. godine i umro, a prema oporučnoj želji sahranjen je u domovini u crkvi Sv. Marije u Prvić Luci.

Godine 1595. izdao je petojezični Rječnik pet najplemenitijih jezika Europe (latinski, talijanski, njemački, hrvatski i mađarski, u drugom izdanju proširen češkim i poljskim). Najpoznatiji je po svojoj knjizi izuma Machinae Novae (Novi strojevi), izdanoj u Veneciji 1595. godine uz novčanu pomoć francuskoga kralja Luja Trinaestoga i toskanskoga vojvode Cosima Medicija.

Njegovi najčešće spominjani izumi iz te knjige su padobran (crtež Homo volans, gore), kakvoga je i sam isprobao u Veneciji, zatim mlin pokretan morskim mijenama, žičara, viseći most na željeznim lancima, turbina na vjetar i mnogi drugi.

U Prvić Luci svakako obiđite izvanredno zanimljiv i moderno koncipiran memorijalni centar Faust Vrančić gdje ćete vidjeti funkcionalne makete Vrančićevih izuma, a sagrađen je uz financijsku pomoć SAFU agencije Europske unije.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => jadranske đite 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-11-30 12:25:19 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Iz knjige Darka Tralića ‘Najljepše jadranske plovidbe‘ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-28 13:33:00 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-01-28 13:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 228 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/11\/30\/20446542.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/20692986.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/11936208.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Ante Barani\u0107\/Arhiv\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Prvi\u0107 Luka","Zlarin","Prvi\u0107 Luka"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_20446542_1920.jpg":"1920x1080","k_20446542_1280.jpg":"1280x1280","k_20446542_1024.jpg":"1024x1024","k_20446542_640.jpg":"640x640","k_20446542_480.jpg":"480x480","k_20446542_340.jpg":"340x340","k_20446542_220.jpg":"220x220","o_20446542_1280.jpg":"1280x853","o_20446542_1024.jpg":"1024x682","o_20446542_640.jpg":"640x426","o_20446542_480.jpg":"480x320","o_20446542_340.jpg":"340x226","o_20446542_220.jpg":"220x146","h_20446542_1280.jpg":"1280x854","h_20446542_1024.jpg":"1024x683","h_20446542_640.jpg":"640x427","h_20446542_480.jpg":"480x320","h_20446542_340.jpg":"340x227","h_20446542_220.jpg":"220x147","pp_20446542_1280.jpg":"1006x1280","pp_20446542_1024.jpg":"805x1024","pp_20446542_640.jpg":"503x640","pp_20446542_480.jpg":"377x480","pp_20446542_340.jpg":"267x340","pp_20446542_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x756","hd_20692986_1920.jpg":"1920x1080","k_20692986_1280.jpg":"1280x1280","k_20692986_1024.jpg":"1024x1024","k_20692986_640.jpg":"640x640","k_20692986_480.jpg":"480x480","k_20692986_340.jpg":"340x340","k_20692986_220.jpg":"220x220","o_20692986_1280.jpg":"1280x504","o_20692986_1024.jpg":"1024x403","o_20692986_640.jpg":"640x252","o_20692986_480.jpg":"480x189","o_20692986_340.jpg":"340x133","o_20692986_220.jpg":"220x86","h_20692986_1280.jpg":"1280x854","h_20692986_1024.jpg":"1024x683","h_20692986_640.jpg":"640x427","h_20692986_480.jpg":"480x320","h_20692986_340.jpg":"340x227","h_20692986_220.jpg":"220x147","pp_20692986_1280.jpg":"1006x1280","pp_20692986_1024.jpg":"805x1024","pp_20692986_640.jpg":"503x640","pp_20692986_480.jpg":"377x480","pp_20692986_340.jpg":"267x340","pp_20692986_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1198","hd_11936208_1920.jpg":"1920x1080","k_11936208_1280.jpg":"1280x1280","k_11936208_1024.jpg":"1024x1024","k_11936208_640.jpg":"640x640","k_11936208_480.jpg":"480x480","k_11936208_340.jpg":"340x340","k_11936208_220.jpg":"220x220","o_11936208_1280.jpg":"1280x798","o_11936208_1024.jpg":"1024x638","o_11936208_640.jpg":"640x399","o_11936208_480.jpg":"480x299","o_11936208_340.jpg":"340x212","o_11936208_220.jpg":"220x137","h_11936208_1280.jpg":"1280x854","h_11936208_1024.jpg":"1024x683","h_11936208_640.jpg":"640x427","h_11936208_480.jpg":"480x320","h_11936208_340.jpg":"340x227","h_11936208_220.jpg":"220x147","pp_11936208_1280.jpg":"1006x1280","pp_11936208_1024.jpg":"805x1024","pp_11936208_640.jpg":"503x640","pp_11936208_480.jpg":"377x480","pp_11936208_340.jpg":"267x340","pp_11936208_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7515410 Threads: 2 Questions: 1607023242 Slow queries: 4769303 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110681546 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/sibenska-tura-uokolo-murterskog-mora-prvic-i-zlarin-su-otoci-s-pricom-1163146 [printLink] => /om/nautika/sibenska-tura-uokolo-murterskog-mora-prvic-i-zlarin-su-otoci-s-pricom-1163146?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 629605 [name] => jadranske đite [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-30 07:59:20 [main_article_id] => 0 [alias] => jadranske-dite [link] => /tag/jadranske-dite ) [1] => stdClass Object ( [id] => 658855 [name] => darko tralić otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-05 08:05:18 [main_article_id] => 0 [alias] => darko-tralic-otvoreno-more [link] => /tag/darko-tralic-otvoreno-more ) [2] => stdClass Object ( [id] => 664956 [name] => murter jedrenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-28 14:35:18 [main_article_id] => 0 [alias] => murter-jedrenje [link] => /tag/murter-jedrenje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 664957 [name] => krstarenje murter [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-28 14:35:18 [main_article_id] => 0 [alias] => krstarenje-murter [link] => /tag/krstarenje-murter ) [4] => stdClass Object ( [id] => 664958 [name] => jedrenje tura murter prvić zlarin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-28 14:35:18 [main_article_id] => 0 [alias] => jedrenje-tura-murter-prvic-zlarin [link] => /tag/jedrenje-tura-murter-prvic-zlarin ) [5] => stdClass Object ( [id] => 664959 [name] => murtersko more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-28 14:35:18 [main_article_id] => 0 [alias] => murtersko-more [link] => /tag/murtersko-more ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Šibenska tura‘ uokolo Murterskog mora: Prvić i Zlarin su otoci s pričom [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/20446542.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikša Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] => Prvić Luka [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/20446542.jpg [title] => Nikša Stipaničev/CropixPrvić Luka ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/20692986.jpg [title] => Ante Baranić/Arhiv/CropixZlarin ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/11936208.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/CropixPrvić Luka ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Između Žirja i kopna, a ispred Šibenika, u nevelikom trokutu čije stranice imaju oko osam milja, natisnulo se sedam većih otoka i barem tridesetak otočića i hridi. Ovdje bi se lijepo moglo provesti i čitavih sedam dana u lijenom premještanju od lučice do lučice, od sidrišta do sidrišta.

Mi smo ovom rutom naumili stići još do kanjona rijeke Krke i njezinih čudesnih slapova, a usput će nam biti i sam Šibenik, grad iznimne ljepote i nadaleko poznate katedrale. Predlažemo zato za prvi dan skok do otokâ najbližih kopnu, Prvića ili Zlarina, a na povratku ćemo još jednom proći ovim otočjem i prenoćiti na Tijatu, Kapriju ili Kakanu.

Naravno, kao i na tolikim mjestima u ovoj knjizi, vama ćemo prepustiti punu slobodu da presložite dane po svojim idejama; ako odustanete od Krke i Skradina (i ostavite ih za neku drugu priliku), za šibenski arhipelag preostat će mnogo više vremena...

Otok šibenskih plemića

Četiri milje udaljen od Šibenika, Prvić je još u srednjem vijeku postao omiljen među šibenskim plemićima i bogatim građana koji su ovdje gradili ljetnikovce, jedan od njih je bio i Faust Vrančić. Otok je obilovao najboljim maslinama, vinima i najfinijom ribom, ali u lošim vremenima kuge i turskih vojnih ekspedicija iz unutrašnjosti prema Jadranu Prvić je bio i spasonosno utočište brojnim izbjeglicama s kopna koji su se na njemu i trajno naseljavali.

Naselje Šepurine, na zapadnoj strani otoka, tako je nastalo u 15. stoljeću dolaskom stanovništva poluotoka Srime u bijegu pred Turcima. Prvić Luka, u istočnom otočkom zaljevu, znatno je starija; tu su tragovi ilirskih i rimskih građevina, a od 13. stoljeća ovdje svoje samostane osnivaju benediktinci i fratri glagoljaši. Ljetnikovci, samostani i crkve čine i danas ovaj naizgled skroman otok izvanrednom oazom kulturne povijesti.

Oba naselja, Šepurine i Luka, odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske zaštićena su kao kulturna baština. Već taj dio priče o Prviću dovoljan je da vas privuče ovamo. Hoćete li se ipak odlučiti za susjedni Zlarin (koji isto tako nudi izvanredne atrakcije, poput, na primjer, koralja – o čemu malo kasnije), o tome će možda prevagnuti posve nautički razlozi.

Prvić i Zlarin imaju, naime, suprotno postavljene luke, pa kada puše jugo Zlarin je neusporedivo pogodniji, dok je po maestralu (ali i buri) Prvić u velikoj prednosti. Prvić Luku, doduše, od juga donekle štiti dugačak lukobran, no on nije dovoljan za jakih jesenskih i proljetnih juga. Tada se valovi zavlače do dna uvale, a more zna toliko narasti da preplavi niže djelove rive, pa i terase kafića neposredno uz obalu.

Svi ostali vjetrovi ne mogu nauditi barkama u luci, pa Prvić Luka pruža najbolju zaštitu u ovim vodama od bure, maestrala, tramontane, čak i od nevera iz NW (a preko cijeloga šibenskog akvatorija zna ljeti prohujati nekoliko manjih i veći nevera).

Jahte se vežu s unutrašnje strane lukobrana (s vanjske je nabacano kamenje), tu se na muringe može smjestiti desetak plovila. Postoje priključci za struju i vodu. Ako su ovi vezovi popunjeni, može se i sidriti posred uvale na dubinama od 5 do 7 metara (tu su ljeti bove). Za nuždu može se pristati i uz kratku rivu nasuprot lukobrana. Šetnjom duž glavne mjesne ulice pronaći ćete ugodne restorančiće i kafiće, a na korak-dva očekuje vas i izvanredno zanimljiv memorijalni centar Fausta Vrančića.

---

image
Prvić Luka
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Zlarin - crveno i zeleno

Zašto crveno i zeleno? Zlarin, otok nasuprot Prviću, gusto je obrastao u tamno mediteransko zelenilo, kad biste se zaputili njegovim stazama i putevima što vode ka unutrašnjosti učas biste utonuli u šumu ispunjenu zaglušnom pjesmom cikada. Na tom nevelikom otoku je čak 16 km uređenih staza, što će razveseliti sve koji vole lutanja biciklima, koji se mogu unajmiti u malom uredu na rivi. A crveno? Ta naravno: Zlarin je najpoznatiji jadranski otok koralja. No krenimo redom.

​Šteta je, zapravo, što tako lijep otok nema bolju luku. Prvi pogled na plan lučice vara – iako je tu više molića i jedan veliki vanjski mol, iako unutrašnji dio pruža dojam o dobroj zaštićenosti od svih vjetrova, činjenice govore drukčije. Otvorenost prema vjetrovima iz NW je potpuna.

To znači da će svaki jači popodnevni maestral stvarati probleme, a nevere su prava mòra Zlarina. I tramontana, koja često slijedi iza nevere, a zimi zna biti iznimno jak vjetar, napravit će ovdje vrlo valovito more. Jedino je najdublji dio lučice, mandrač iza drugog i trećeg unutrašnjeg mola, donekle zaštićen, no on je pun domaćih brodica i plitak...

Da stvar bude gora, nautičarima su ljeti na raspolaganju najgori dijelovi luke: murinzi s obje strane velikoga mola (i to bliže korjenu, jer vanjski dio ostaje slobodan za brodsku liniju), gdje maestral snažno bočno gura i valja, te vanjska strana drugog unutrašnjeg mola, gdje će vas NW vjetar, koji popodne zna naići naglo, jednostavno baciti krmom na rivu. Šteta.

​​No, ako je vrijeme lijepo, a maestrali umjereni, ne treba odustati od Zlarina! Jer, neka posve osobita ljepota i mir ovoga naselja plijeni svakoga tko je makar jednom navratio ovamo. Teško je objasniti, i opisati, zašto je tako. Možda je ključ svega u smirenosti i blagosti Zlarina i Zlarinjana, a to treba doživjeti i osjetiti.

Već od naručivanja prve kave ili čaše vina u kafiću na rivi primijetit ćete, i bez mnogo riječi, da ste – naprosto dobrodošli. A u dugim šetnjama uz more prema sjeveru ili uskim uličicama prema unutrašnjosti naselja oduševit će vas briga za okoliš i očuvana izvorna arhitektura.

Bodulska balada

Povijest Zlarina je duga i prepuna zanimljivih zbivanja, od vremena ilirskih naselja do velikih egzodusa stanovništva u doba ekonomskih kriza početkom 20. stoljeća. Kamo god krenuli naseljem naići ćete na lijepe sakralne građevine. Najstarija je crkva Gospe od Rašelja, smještena u malom polju iza mjesta.

---

image
Zlarin
Ante Baranić/Arhiv/Cropix
---

U njoj se nalaze mnoge zavjetne slike pomoraca, kako zlarinskih, tako i onih koji su se spasili na Zlarinu. Velika crkva Gospina Uznesenja izgrađena je u baroknom stilu 1735.-40., a u njoj je izuzetno vrijedan oltar graditelja Domenica Focazzija, dopremljen u Zlarin iz Ancone godine 1805. U toj se crkvi čuvaju i relikvije Sv. Fortunata, mučenika iz doba križarskih ratova, koje su u Zlarin dopremili Napoleonovi vojnici početkom 19. stoljeća. U crkvici Sv. Šimuna danas je maleni mjesni muzej.

Zanimljiv je i toranj s javnim satom, izgrađen 1839. godine, kojeg mještani nazivaju Leroj (iskrivljeno od tal. orologio, sat). Pod njim je maleni trg s odličnom konobom. Kad smo već kod hrane i pića, preporučit ćemo vam zanimljivo uređeni restoran Kod Riđoga, na kraju mjesta pa malo uzbrdo. Njegov osebujni vlasnik, kojemu ne treba dugo pogađati nadimak, zabavljat će vas, uz dobra jela iz svoje kužine, veselim pričama o otoku.

Zlarin je i otok umjetnika, na nj često stižu kazališne i glazbene skupine, a u srpnju se održava međunarodni skup likovnih umjetnika pod nazivom Bodulska balada. Nekako u suprotnosti s tim veselim ozračjem još uvijek su vidljivi ostaci vojnih utvrđenja, ne u samom naselju već oko rta Marin (E rt otoka) i na južnoj strani, prema Zlarinskom kanalu; u nedavnoj prošlosti Zlarin je dijelio sudbinu brojnih hrvatskih otoka koje je bivša JNA obdarila bunkerima, ukopanim topovskim gnijezdima i podzemnim prokopima. Danas oni zjape prazni i nitko više ne želi o njima brinuti, pa su počesto zatrpani svakakvim otpadom i zašarani grafitima namjernika.

Kanjon Krke i Skradin

Današnja plovidba bit će doista posebna! Ničega sličnog nema u Jadranu, teško bi se i dalje, na Sredozemlju, moglo pronaći nešto nalik tome, jedino je ulazak u Boku Kotorsku donekle usporediv s današnjom rutom – ponajviše po dubokom uvlačenju u njedra kopna. Boka je maestoznija, okružena zastrašujuće visokim planinama, no posebnost današnje etape je biser koji nas čeka na kraju: neopisivo lijepi slapovi Krke.

Doduše, nećemo do njih moći vlastitim brodom; do tamo ćemo romantičnom plovidbom brodicama Nacionalnog parka Krka iz skradinske marine. Cilj nam je, dakle, Skradin. Do njega je od Prvić Luke oko 13 milja, od Zlarina milju manje. Iz slanoga mora doplovit ćemo u bistru, zelenu rijeku.

Kanal svetog Ante

U posve drugačiji svijet od onoga na kakvoga smo navikli na otvorenomu moru zaći ćemo vrlo brzo, uplovljavanjem u Kanal Sv. Ante, prolaz što vodi prema Šibeniku. Baš kao i u drugim specifičnim navigacijskim područjima, tu će biti nužno poštovati posebne propise i pridržavati se temeljnih pravila plovidbe.

Vrlo veliki brodovi zalaze do Šibenika tek povremeno, ali kada se pojave (a to znaju biti trgovački brodovi ili turistički cruiseri), njih kroz kanal vode piloti uz pomoć remorkera; tada će možda biti nužno skloniti im se s puta i pričekati da grdosija prođe najkritičnijim zavojima kanala!

No, takve su situacije ipak rijetke, najčešće će biti dovoljno držati se osnovnih propisa u sličnim prilikama: držati se svoje desne strane prolaza i smanjiti brzinu. Osobito pripazite na putnički brod koji više puta dnevno kreće iz Šibenika prema otocima i vraća se natrag.

Na ulazu u kanal s morske strane dobar orijentir je impozantna tvrđava Sv. Nikole koja kao da pliva u moru. Prije nje, u smjeru SW, iz mora viri hrid Ročni, a preko puta nje, na rtu Jadrija nalazi se bijela kuća sa svjetionikom i stupom na kojemu su svjetlosne i dnevne oznake za velike brodove. Pripazite na označeno ograničenje brzine (10 čvorova) te uplovite u kanal. Noćnu plovidbu osiguravaju brojna crvena i zelena svjetla. Za prolazak ovim kanalom preporučujemo odličan Plan 533 (HHI).

​Tajnoviti tuneli

U kanalu Sv. Ante ugledat ćete brojne znakove ranije vojne prisutnosti, osobito tajnovite tunele za ratne brodove – Šibenik je oduvijek bio strateški zanimljiv raznim mornaricama, no danas su srećom neka nova vremena, sve su te instalacije uglavnom napuštene, a cijeli se poluotok uređuje u gradski park. Pri kraju kanala, između rtova Burnji i Južni turan, odjednom će se pred vama ukazati Šibenik.

Lijep je to grad, smješten na strmoj obali, s tri impozantne tvrđave (Sv. Ana, Šubićevac i Sv. Ivan) te svjetski poznatom katedralom koju ćete odmah zapaziti zbog bijeloga kamena od koje je izgrađena. Iako gradska riva nije idealna za privez jahta, na povratku iz Skradina navratit ćemo u Šibenik.

---

CRVENO ZLATO ZLARINA


Zlarin je nadaleko poznat po izlovu koralja i njihovoj obradi i po tome je jedinstven na istočnom Jadranu (iako se zna da su se koralji nekoć vadili i na Koločepu i Lastovu).

Prvi pisani dokumenti o koraljarstvu na otoku potječu iz 13. stoljeća, a iz 1412. godine postoji zapis o prodaji zlarinskih koralja u Napulj i na Siciliju. Najveći izlov, 475 kg, zabilježen je 1955., no od toga vremena broj ljudi koji se bave tim poslom opada. Danas su u Zlarinu dvije brusionice koralja u kojima možete kupiti lijep nakit.

Možda niste znali: koralj nije biljka već životinja. Raste u obliku bujnih žarko crvenih grana na strmim podmorskim stijenama, čak ispod 80 metara dubine. Izlov koralja je težak zanat, u prošlosti su brojni ronioci stradavali, pa su zidovi crkava u Zlarinu puni zavjetnih grana koralja.

Zlarinjani su, predvođeni agilnim Zvonkom Varošancem i pjesnikom otoka Mladenom Bjažićem, osmislili zanimljiv Ispraćaj koraljara, feštu posvećenu tom crvenom zlatu i hrabrim roniocima koji noću isplovljavaju u lov, a koja se održava polovinom kolovoza.

---

---

PRVIĆKI HOMO VOLANS


Prvić je bio najdraže boravište, a postao je i posljednje počivalište fascinantnog izumitelja i znanstvenika Fausta Vrančića, rođenoga 1551. u Šibeniku. Bio je to čovjek širokoga znanstvenog interesa, leksikograf, filozof, teolog, diplomat i inženjer. Tečno je govorio barem sedam jezika. Jedno je vrijeme boravio u Pragu kao tajnik na dvoru cara Rudolfa II., gdje je prijateljevao s astronomima Tichom Bracheom i Johannesom Keplerom, a 1594. imenovan je biskupom u Ugarskoj.

U Rimu je upoznao tehničke crteže Leonarda da Vincija, što ga je potaklo na istraživanje konstrukcija strojeva i rješavanje arhitektonskih problema. Radio je na regulaciji toka rijeke Tibera što protječe kroz Rim. Povremeno se vraćao u svoj Šibenik i na Prvić, a potom odlazi u Veneciju, gdje se usavršavao u gradnji fontana. Ondje je 1617. godine i umro, a prema oporučnoj želji sahranjen je u domovini u crkvi Sv. Marije u Prvić Luci.

Godine 1595. izdao je petojezični Rječnik pet najplemenitijih jezika Europe (latinski, talijanski, njemački, hrvatski i mađarski, u drugom izdanju proširen češkim i poljskim). Najpoznatiji je po svojoj knjizi izuma Machinae Novae (Novi strojevi), izdanoj u Veneciji 1595. godine uz novčanu pomoć francuskoga kralja Luja Trinaestoga i toskanskoga vojvode Cosima Medicija.

Njegovi najčešće spominjani izumi iz te knjige su padobran (crtež Homo volans, gore), kakvoga je i sam isprobao u Veneciji, zatim mlin pokretan morskim mijenama, žičara, viseći most na željeznim lancima, turbina na vjetar i mnogi drugi.

U Prvić Luci svakako obiđite izvanredno zanimljiv i moderno koncipiran memorijalni centar Faust Vrančić gdje ćete vidjeti funkcionalne makete Vrančićevih izuma, a sagrađen je uz financijsku pomoć SAFU agencije Europske unije.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikša Stipaničev/Cropix Ante Baranić/Arhiv/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/sibenska-tura-uokolo-murterskog-mora-prvic-i-zlarin-su-otoci-s-pricom-1163146 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a715c35098d08a3f8982e2286886e67e54830fcb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98%C5%A0ibenska+tura%E2%80%98+uokolo+Murterskog+mora%3A+Prvi%C4%87+i+Zlarin+su+otoci+s+pri%C4%8Dom&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fsibenska-tura-uokolo-murterskog-mora-prvic-i-zlarin-su-otoci-s-pricom-1163146 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fsibenska-tura-uokolo-murterskog-mora-prvic-i-zlarin-su-otoci-s-pricom-1163146 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

jadranske đite‘Šibenska tura‘ uokolo Murterskog mora: Prvić i Zlarin su otoci s pričom

Piše Iz knjige Darka Tralića ‘Najljepše jadranske plovidbe‘
28. siječnja 2022. - 14:33

Između Žirja i kopna, a ispred Šibenika, u nevelikom trokutu čije stranice imaju oko osam milja, natisnulo se sedam većih otoka i barem tridesetak otočića i hridi. Ovdje bi se lijepo moglo provesti i čitavih sedam dana u lijenom premještanju od lučice do lučice, od sidrišta do sidrišta.

Mi smo ovom rutom naumili stići još do kanjona rijeke Krke i njezinih čudesnih slapova, a usput će nam biti i sam Šibenik, grad iznimne ljepote i nadaleko poznate katedrale. Predlažemo zato za prvi dan skok do otokâ najbližih kopnu, Prvića ili Zlarina, a na povratku ćemo još jednom proći ovim otočjem i prenoćiti na Tijatu, Kapriju ili Kakanu.

Naravno, kao i na tolikim mjestima u ovoj knjizi, vama ćemo prepustiti punu slobodu da presložite dane po svojim idejama; ako odustanete...

12. svibanj 2024 09:27